![]() |
Citat:
Poate ca un episcop sau altul a facut vreo declaratie, dar nu prea cred ca se poate spune ca Biserica este impotriva. Eu am auzit preoti si episcopi spunand ce spuneam eu mai sus, in linii mari. |
@cristina2012 - eu nu stiu cum este in tara, dar in alte state, in momentul in care nu merge pe cale naturala (in functie de varsta intre 1 si 2 ani incercari), si te-ai hotarat sa mergi la medic in vederea alegerii unei alte cai pentru copil, se fac o sumedenie de investigatii (inclusiv genetice si etc.) INAINte de a incepe tratamentul si atunci stii de toate problemele pe care le ai eventual.
Deci persoana in cauza ar fi aflat ca nu va putea tine sarcina. Este mai bine sa nu te duci sa te controlezi, sa ramai insarcinata si sa pierzi copilul? Si in unele, cazuri, probabil si in asta exista o combinatie de probleme, pe de o parte nu poti ramen, pe de alta parte daca ramai, nu poti sa duci sarcina etc. Exista si probleme genetice care conduc la infertilitate, sau pierderea sarcinii: - probleme de coagulare a sangelui - probleme cromozomiale - incompatibilitate sot-sotie (sange, sperma, etc.), sau auto-imunitate Si uitl ar fi ca fiecare om/cuplu care isi doreste copii sa mearga la medic si sa faca unele investigatii (inclusiv genetice), ca sa stie ce-l/ce-i astepata pe el/ei si pe copil, sa stie de ce poate sa nu aiba niciodata copii, sau daca poarta o boala genetica ce poate deveni fatala la copil, sau care sa ingreuieze sarcina/nasterea. Am impresia ca inca se vad lucrurile f.simplist in acest domeniu, in tara mai ales. Adica asa cum ramanea bunica gravida la tara, unul dupa altul si nastea la munca la camp, precum animalul.Murea copilul, sau mama, erau bolnavi, se infectau, cui ii pasa. Am pretentia ca in sec. XXI lucrurile au mai evoluat si ne mai punem intrebari legate de civilizatie si sanatate. Dumnezeu ne-a dat descoperiri medicale si stiintifice. Mai mult ce sa ne faca? |
Si can spuneti ca "Biserica nu accepta" (indiferent ce), la cine va referiti exact:
- Dumnezeu nu vrea (se vorbeste in locul Lui, se stie voia Lui?) (in scripturi asa ceva nu sta scris, fiindca pe atunci nu se cunosteau astfel de lucruri) - ierarhi bisericesti nu vor - preotii? (eu stiu preoti si ortodocsi si chiar catolici care chiar sfatuiesc astfel de cai medicale, in anumite limite, pentru ca vad sensul si suferinta cuplurilor) - diversi credinciosi ( cum se spune "de la babe citire") In anumite limite cred ca este permis. Anumite tipuri de tratamente sunt mai delicate (cu celule donate), si chiar cuplurile au unele retineri in acest sens. Dar altele chiar nu au nimic rau. |
Citat:
Ai perfecta dreptate, si eu cred la fel. Mai cred si ca nu ne sunt cunoscute criteriile dupa care Dumnezeu ne judeca (nu toate, ca pe unele le cunoastem) si cred ca este foarte bine ca este asa. |
M-ati inteles gresit!!!!
NU am afirmat ca nasterea de prunci este SINGURA posibiliate de mantuire a femeii si nici nu cred asa ceva!!!!!! Nu cred ca asta rezulta din raspunsurile mele.
Biserica NU este oficial impotriva reproducerii asistate (daca imi poti indica o sursa oficiala care afirma contrariul Cristina, te rog sa o faci, chiar ma intereseaza). E adevarat ca unii duhovnici sfatuiesc impotriva, la fel de adevarat e ca alti duhovnici sfatuiesc in favoare (ex. Parintele Ioan de la manastirea Recea jud. Mures - din pacate a murit anul trecut) si alti duhovnici pe care nu am sa ii insir aici (cunosc mai multi). Aici se include si inseminarea artificiala. Sunt de acord ca nasterea de copii nu trebuie sa fie singurul scop al unui cuplu, insa NU cred ca sexualitatea nu are ca principal obiect lasat de Dumnezeu nasterea de prunci - din contra. Asta rezulta de altfel din multe pilde ale VT si nu numai. Cred ca exista multe metode prin care doi oameni care formeaza un cuplu pot trai o viata crestina, si cu si fara copii nascuti, natural sau prin RUA, si pot fi fericiti si aproape de Dumnezeu. Nu cred ca exista retete in acest sens, si de asemenea cred ca FIV si RUA nu se potriveste tuturor, asa cum nu exista medicament care sa trateze la fel toti pacientii cu aceeasi boala. Pentru unele cupluri este o solutie buna (si nu cred ca Biserica o considera pacat) iar pentru alte cupluri nu este o solutie buna (si aici nu ma refer numai la criteriile de ordin medical). |
Imi cer scuze ca am intrat mult mai rar pe forum ca sa raspund, nu inseamna ca nu ma intereseaza in continuare subiectul dar am fost mult timp in deplasare si programul absolut infernal de la munca nu mi-a permis nici o fereastra.
|
Am urmarit postarile voastre pentru ca am suficiente probleme medicale care pot duce la infertilitate, si este un subiect la care m-am gandit si eu indelung.
Eu cred ca traiti ignorand mana Lui Dumnezeu in viata voastra, va puneti nadejdea in oameni si nu in El..E adevarat ca in zilele noastre se poate recurge la variante neortodoxe pentru a capata o sarcina, dar totusi, cum rostesti Tatal nostru spunand "Faca-se voia Ta", daca tot voia ta te incapatanezi sa o faci? Nu il maniati pe Domnul cu increderea prea mare in oameni si in voi, lasati-va in bratele Lui parintesti, El singur stie ce e mai bine pentru noi.. Nu am nici un drept sa rostesc cuvintele astea, poate si tu, Sofia, le-ai gandit la inceput, dar treptat credinta in Domnul s-a transformat intr-un alt soi de credinta, si s-a racit,tu stii mai bine... Rabdare si nadejde, daca Domnul stie firele noastre de par, pasii nostri, oare nu stie El si suferinta ta? Nu stie El ravna ta de a fi mama? Poate trebuie sa mai astepti ca sa fii cu adevarat pregatita pentru un asemenea eveniment, sufleteste, ca sa fii o mama mai buna ( ma refer la faptul ca poate Domnul asteapta sa iti mai slefuiesti sufletul prin durere si suferinta, ca sa ii poti da copilului tau invatatura cea buna )... Nu deznadajdui, mai bine petrece timpuil in rugaciune, decat pe la usile spitalului asteptand...Spovedeste-te de tot ce ai facut, din copilare pana acum, impartaseste-te si nu uita sa mergi la Sfantul Maslu. In Domnul sa iti fie nadejdea, lasa-te in voia Lui,El stie ce iti trebuie cu adevarat pentru mantuire, nu tu.. Doamne ajuta! |
Am o matusa care s-a casatorit la 31 de ani. Dupa casatorie, toti asteptam cu nerabdare copiii, dar nimic..
Au urmat lungi perioade de consultatii(ani), tratamente, mergeau saracii cu eprubetele cu sperma in buzunar repede la cabinet, ca sa li se faca analizele.. Dupa tratamente, rugaciuni, dureri sufletesti, framantari, reprosuri,promisiuni catre Dumnezeu, a ramas insarcinata. A nascut o fetita superba, iar in timp ce alapta fetita, a ramas inca o data insarcinata. A uitat promisiunile si a facut un prim avort...dupa asta, nu iti pot spune cate au mai urmat, a mai nascut un baietel, si altele..Acum 6 ani cand am plecat eu de acasa, erau 4 avorturi in 2-3 ani..(iar copiii sunt asa cum parintele Arsenie Boca spune ca sunt copiii parintilor cu avorturi, efectiv ti se suie in cap si copii mai galagiosi si mai rai ca ei nu am vazut) Cred ca Dumnezeu stia de ce nu ii da copii, dar uite ce se poate intampla cand cerem cu orice pret ceva.. Un alt exemplu este cel al unei cunostinte(50 ani). S-a casatorit la 20 de ani, si 4 ani au incercat sa aiba copii, insa nici un rezultat..S-au rugat, au promis, samd..crezi ca ar fi spus ei atunci ca daca vor avea copii ii vor avorta? Au avut un baiat si in timp ce il alapta, a ramas din nou insarcinata. Acum au doi copii(26 si 25 ani) si regrete in suflet pentru sufletele pierdute, ultimul acum 7 ani..Stii ce mi-a spus? "Mai bine nu nasteam pe nici unul decat sa ajung sa pierd atatia.." Parintele Paisie Aghiritul vorbea o data despre o femeie care isi dorea tare mult copii, dar nu a avut.Spunea ca era cea mai iubita in cartierul ei de catre toti copiii, ca era ca o mama a lor, a tuturor..Astfel, chiar daca nu a avut copiii ei, s-a bucurat si de iubirea de mama.. Dumnezeu stie suferinta ta si stie de ce deocamdata nu ai ramas insarcinata..Ai rabdare si roaga-te mult, inmoaie-ti sufletul,nu mai fi bataioasa, pastreaza rugaciunea, ca sa poti fi o mama cat mai buna.. Doamne ajuta! |
Citat:
Imi amintesc de povestea cu omul care in timpul unei inundatii nu accepta nici un ajutor, ca zice ca el s-a rugat lui Dumnezeu si El in va salva. Trec vreo trei barci de salvare, el statea pe acoperisul casei, si nu vrea sa plece. Moare innecat, si cand ajunge la Dumnezeu intreaba: Doamne, de ce m-ai lasat? de ce nu ai trimis un inger sa ma salveze? Dumnezeu ii raspunde: pai eu ti-am trimis trei! Sau cel care se tot ruga sa castige la loto, ani de zile. Intr-o zi, rugandu-se cu fervoare sa capete un raspuns, aude o voce din ceruri: Fiule, eu te ajut, dar bilet cand ai sa cumperi? Asa si cu procrearea asistata... Medicina este o stiinta nascuta din mintea omului, care este data de Dumnezeu. de ce sa n-o chemam in ajutor? Dar sigur, Dumnezeu stie mai bine. Si este o chestiune de echilibru duhovnicesc sa stii ce sa ceri si cat sa-i 'fortezi mana'. |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:53:46. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.