![]() |
Citat:
Din cate imi amintesc eu era vorba de o intalnire cu reprezentanti ai altor religii. Catolica. Aveam un prieten catolic care de asemenea o ciritca. Au participat si ortodocsi la ea? Din cate stiu eu, nu. Poate grecocatolici. De altfel, sa te intalnesti cu persoane de alta religie nu este neaparat un act sincretist. Oricum, nu in asta consta miscarea ecumenica. |
Citat:
Nu exista sa ceva in ortodoxie. Taios e si un chirurg, dar asta nu inseamna ca ceea ce face este rau. Daca gresesc in ceea ce afirm te rog sa-mi arati. Nu tin sa am dreptate acolo unde nu am, iar daca nu am te rog sa-mi arati unde gresesc. |
Citat:
Citat:
Unde nu este frica de Dumnezeu, nu o sa apara ea peste noapte, doar pentru ca i se dau pacatosului super-canoane. [quote] Problema pe care o aduce ecumenismul este insa grava pentru ca se incalca canoane care sint masura invataturii despre Biserica si Adevar. Citat:
Dar putem sa ne intrebam totusi daca exista riscul REAL ca un credincios ortodox sa treaca la romano-catolici doar pentru ca s-a rugat impreuna cu ei. I ceea ce priveste aceasta recunoastere de care vorbesti, ea este interpretativa si are valoare nula, atat dogmatic cat si practic. Orice recunoastere de genul asta trebuie sa treaca printr-un Sinod ecumenic (ortodox - precizez pentru a nu se face confuzii). Citat:
Citat:
Citat:
Dar vezi tu, daca canonul care il primesti tu de la duhovnic, ar fi sa zicem facut public, si ar incepe sa vina diversi indivizi care sa-si dea cu parerea ca acel canon, personalizat, nu este bun, ca nu e in conformitate cu acrivia, ca duhovnicul tau de fapt nu e bun, ca l-ai platit sa-ti reduca canonul, si la o adica chiar ar trebui sa fiti amandoi anatemizati, ce parere ai avea? Citat:
In ceea ce priveste rugaciunile impreuna, putem sa ne intrebam fiecare cui se roaga.. Tu ce zici? Si inca ceva. Participarea nu este obligatorie. Citat:
Si chiar daca s-ar pune, chiar daca s-ar ajunge la concluzii care ies din cadrul ortodox, asa cum spuneam, ele nu au validitate daca nu sunt recunoscute de Biserica. Cei care fac astfel de lucruri, pe barba lor o fac, dar asa cum spuneam, nu stiu de astfel de cazuri. Tu stii? Citat:
Citat:
Mai ai putin si declari "oikonomiei" erezie. Citat:
Iti asumi o superioritate care nu exista. Citat:
Citat:
Ala cu confirmare istorica. |
As vrea si eu sa mai adaug, ca una care traiesc in occident, si am participat la intalniri ecumenice, ca nu am vazut niciodata sa se oficializeze vreo impartasanie comuna. (Daca o mai fi cate unul care s-a impartasit la ceilalti, o face pe barba lui, vorba lui Alin)
Intotdeauna se spune ca din pacate nu suntem in comuniune si nu se pot impartasi decat cei a calor liturghie se face (daca se face liturghie, dar de obicei nu se fac decat slujbe de rugaciune). Iar rugaciunea comuna chiar nu vad ce rau ar putea face. Iarasi spun: acele canoane au un sens valabil in epoca in care au fost scrise si care nu se mai potriveste la situatia din zilele noastre. Am mai tot dat un exemplu la care nu mi-a raspuns nimeni: de crestinii de confesiuni diferite care se rugau in inchisorile comuniste impreuna ce ziceti? de Steinhardt de exemplu? Eu il admir pe Steinhardt si el a fost unul din cei care m-a facut pe mine sa fiu ortodoxa constient. Or el a fost ortodox, fericit ca este ortodox si nu catolic sau protestant, insa a vrut ca la botezul lui in inchisoare sa fie prezenti si un preot catolic si grecocatolic care erau in celula. (Aia nu s-au si rugat, au stat doar asa acolo, credeti?) Uite exemplu de cum un 'ecumenist' te poate apropia de ortodoxie. Sa vedem acum cine o sa imi spuna ca era un evreu mason ecumenist si ortodox cu ghilimele. :-) |
Fani, apreciez indemnul tau de a iubi toti semenii. Insa, adevarata unire in iubire, presupune si unirea in credinta. Una fara cealalta nu poate promova o unire trainica. Unitatea se cerea zidita deodata in iubire si adevar. As indrazni sa spun ca cele trei persoane din Sfanta Treime sunt pe deplin unite, nu doar pentru ca se iubesc, ci si pentru ca marturisesc acelasi Adevar.
Asa ca nu sunt impotriva iubirii semenilor, dar nu pot pune semn de egalitate intre credinte. NU pot parasi adevarul de dragul iubirii. SA nu uitam ce rostim: "sa ne iubim, unii pe altii, ca intr-un gand sa marturisim." |
Citat:
In ce directie vrea sa ne orienteze puterea politica actuala? Si de ce vrea sa se foloseasca si de Biserica pentru a-si atinge scopurile? |
Iertare, AlinB. Ti-am dat un prilej sa ma critici pe buna dreptate, caci, din nepricepere, am amestecat citatele tale cu raspunsurile mele.
|
Citat:
Personal, cred ca Biserica isi face destul de bine treaba, si anume de a oferi omului mijloacele necesare pentru mantuire. Ca dupa parerea unora, ar trebui sa faca si politica, asta e partea a doua si problema lor, nu a Bisericii. Citat:
Citat:
N-ar fi mai bine sa se ocupe de politica decat sa incerce sa incerce sa impinga prin tot felul de tertipuri ne-ortodoxe BOR in politica? Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Întru aceasta vor cunoaște toți că sunteți ucenicii Mei, dacă veți avea dragoste unii față de alții." Ioan 13:35 Si care e realitatea? Nici noi intre noi, astia care ne consideram ortodocsi nu ne iubim, ci purtam razboaie sterile din motive stupide, de unde credibilitate? Citat:
Citat:
Mai intai vine iubirea, pe urma marturisirea comuna. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 15:01:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.