Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Pocainta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5019)
-   -   Pacatul (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5652)

costel 06.10.2009 11:13:25

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 171423)
Omul nu a fost creat desavirsit? Ce ii lipsea?

Bine, sa inteleg ca doresti sa duci aparitia pacatului de pe umerii omului pe umerii diavolului.
Ai putea sa imi spui cum s-a nascut primul gind rau in diavol?

Daca era desavarsit, nu mai putea cadea in pacat. Ce-i lipsea? Maturizarea in bine, iubire... in trairea si impartasirea de Dumnezeu. Acesta era si scopul poruncii de a nu manca - sa se intareasca in bine.

Caderea omului nu e intru totul opera diavolului, de vreme ce omul alege liber neascultarea. Sigur, caderea acestuia implica si ispita venita de la diavol. Dar una este ispita si altceva infaptuirea faptei pacatoase.

Gandul rau apare atunci cand lipseste gandul bun. Asadar, caderea ingerilor s-a produs in momentul in care si-au intors fata de la Dumnezeu. Dorind sa existe prin ei, s-a produs caderea lor.

topcat 06.10.2009 11:25:18

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 171432)
Daca era desavarsit, nu mai putea cadea in pacat. Ce-i lipsea? Maturizarea in bine, iubire... in trairea si impartasirea de Dumnezeu. Acesta era si scopul poruncii de a nu manca - sa se intareasca in bine.

Caderea omului nu e intru totul opera diavolului, de vreme ce omul alege liber neascultarea. Sigur, caderea acestuia implica si ispita venita de la diavol. Dar una este ispita si altceva infaptuirea faptei pacatoase.

Gandul rau apare atunci cand lipseste gandul bun. Asadar, caderea ingerilor s-a produs in momentul in care si-au intors fata de la Dumnezeu. Dorind sa existe prin ei, s-a produs caderea lor.

Adica era rau de la inceput? Adam era rau?

georgeval 06.10.2009 11:30:04

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 171428)
Era vorba in discutie daca pacatul a existat inainte de aparitia diavolului si a omului, daca poate exista ceva in afara lui Dzeu.

Numai in religiile dualiste se considera existenta a doua principii din vesnicie- spre exemplu in religia iraniana- se voarbea despre existenta a doua principii unul bun si altul rau.
Existenta a doua principii inseamna limitare reciproca, de aceea crestinismul sustine ca raul nu are existenta prin sine- se naste din liberatatea persoanei.

costel 06.10.2009 11:31:23

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 171434)
Adica era rau de la inceput? Adam era rau?

Nu am afirmat ca era rau. Am spus ca nu era desavarsit.

Omul nu a fost creat asemeni unui bustean. A fost creat liber sa iubeasca sau sa refuze iubirea.

topcat 06.10.2009 11:39:35

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 171437)
Nu am afirmat ca era rau. Am spus ca nu era desavarsit.

Omul nu a fost creat asemeni unui bustean. A fost creat liber sa iubeasca sau sa refuze iubirea.

E ceva ce eu nu pot prinde
Ca ceva sa se savirseasca in bine trebuie sa fie rau sau nu?
Ce inseamna a refuza iubirea, nu a fi rau?

topcat 06.10.2009 11:40:21

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 171436)
Numai in religiile dualiste se considera existenta a doua principii din vesnicie- spre exemplu in religia iraniana- se voarbea despre existenta a doua principii unul bun si altul rau.
Existenta a doua principii inseamna limitare reciproca, de aceea crestinismul sustine ca raul nu are existenta prin sine- se naste din liberatatea persoanei.

Pai si libertatea persoanei nu are in sine raul si binele?

georgeval 09.10.2009 18:28:10

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 171440)
Pai si libertatea persoanei nu are in sine raul si binele?

Persoana prin fire inclina spre bine, ptr ca natura omeneasca nu a fost creata neutra intre bine si rau, ci poarta in sine o inclinatie spre bine "Oare a pus Creatorul in natura noastra ceva contrar voii Sale?" Sfantul Maxim. Omul are insa libertatea de se manifesta in bine sau in rau.

topcat 09.10.2009 21:05:30

Citat:

În prealabil postat de georgeval (Post 172300)
Persoana prin fire inclina spre bine, ptr ca natura omeneasca nu a fost creata neutra intre bine si rau, ci poarta in sine o inclinatie spre bine "Oare a pus Creatorul in natura noastra ceva contrar voii Sale?" Sfantul Maxim. Omul are insa libertatea de se manifesta in bine sau in rau.

Da? Chiar spre bine? Credeam ca ideea e ca sintem pacatosi.
Inca nu m-ai lamurit daca raul din libertate e inventie omeneasca sau divina

ghemis 09.10.2009 21:20:45

pt.topcat

Citat:

În prealabil postat de topcat (Post 172333)
Da? Chiar spre bine? Credeam ca ideea e ca sintem pacatosi.
Inca nu m-ai lamurit daca raul din libertate e inventie omeneasca sau divina

Mai topcat raul este inventie diavoleasca.El a ispitit pe om in rai,si la cadere(uite ca veni vorba si de cadere)omul si-a insusit acest rau(pacat)prin neascultarea de porunca lui Dumnezeu.Cam asa a aparut raul in om si se manifesta si in zilele noastre cu o mare contributie a diavolului.

topcat 09.10.2009 21:36:35

Citat:

În prealabil postat de ghemis (Post 172341)
Mai topcat raul este inventie diavoleasca.El a ispitit pe om in rai,si la cadere(uite ca veni vorba si de cadere)omul si-a insusit acest rau(pacat)prin neascultarea de porunca lui Dumnezeu.Cam asa a aparut raul in om si se manifesta si in zilele noastre cu o mare contributie a diavolului.

Am mai pus aceasta intrebare, inca nu mi-a raspuns nimeni: cum a aparut primul gind rau?

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:16:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.