![]() |
Citat:
|
auzi la el ca nu exista impartasanie spre osanda ... frate te contrazici chiar cu sf apostol pavel pe care eu l-am citat si cu o gramada de sf parinti care au spus foarte clar ca exista impartasanie spre osanda ... vai de capul si de sufletul tau , frate ca esti in mare inselare ... sincer , te deplang si mi-e teama pentru tine de ce esti in stare sa spui si sa faci , caci daca ai ajuns in starea asta dracul nu se va opri aici , te va duce in caderi mari si ai sa faci lucruri de care mai apoi ai sa plangi ... treaba ta , eu cunosc starea aceasta , caci si eu am fost mai demult in stari asemanatoare ... iti spun : mi-e teama pentru tine ce ai sa ajungi ... ia si te pocaieste si nu te mai pune impotriva sf parinti si a sf apostoli ca ai sa ajungi jucaria diavolilor ... iti spun : daca te-am vazut ca mi-ai raspuns asa si dupa ce l-am citat si pe sf pavel ca impartasania fara vrednicie este spre osanda si spre boli si pedepse dumnezeiesti si chiar spre moarte ( cuvintele acestea daca vrei sa stii sunt scrise exact asa in intr-o epistola a sf pavel ) , si tu ai continuat sa injuri si sa blestemi , a inceput sa imi fie teama sa te mai mustru , caci te-as provoca sa faci pacate mari ... daca tu ai ajuns sa consideri chiar si cuvintele sf pavel ca blasfemie , frate sincer iti spun : esti inselat rau de tot ... asupra ta este chiar anatema spusa de sf pavel : " chiar si inger din cer daca v-ar propovadui alta evanghelie , anatema sa fie " ; deasemenea este asupra ta , sa nu te miri de asta , si anatema tot a sf pavel : " cine nu iubeste pe Domnul sa fie anatema " ... frate sa nu crezi ca tu iubesti pe Domnul , ci il urasti si il intristezi si il rastignesti a doua oara ...
ai grija ca esti foarte inselat ... esti in mare pericol ... daca spui ca e manie sfanta ca petru ca i-a taiat urechea romanului esti in ratacire ; vezi mai degraba i-a spus Domnul sf petru cand a facut aceasta : " pune sabia in teaca ; oare nu voi implini voia Tatalui Meu ? daca voiam puteam sa chem mai mult de 12 legiuni de ingeri " si cand apostolii au cerut Domnului sa coboare foc din cer peste samarineni Iisus le-a spus : " nu stit carui duh slujiti ; Eu am venit sa mantui nu sa pierd " ... ai de grija ca esti inselat ... crestinul nu are voie sa injure , nu ai citit cartea despre cat de grav este pacatul injuraturilor ? crezi ca vreodata crestinul isi poate exprima mania sfanta prin injuraturi ? te inseli frate ... mania sfanta este numai daca este PENTRU invataturile sfintilor parinti si nu pentru imaginatiile mintii tale ; si ea nu se exprima niciodata prin injuraturi ci numai prin a repeta anatemele pe care le-au dat sf parinti la sf sinoade ecumenice referitor la erezii ... atat ... crestinul nu injura , nu se bate , nu ucide , nu loveste niciodata ... crestinul nu are voie nici sa ridice mana asupra cuiva sau sa scoata sabia ... |
am cumparat simbata trecuta o carte de la manastirea Sf Ana -Oresova:DEASA IMPARTASIRE CU PREACURATELE LUI HRISTOS TAINE ,de NICODIM AGHIORITUL si NEOFIT KAVSOKALIVITUL...dar inca nu am apucat sa o citesc:D.Cred ca ar lamuri disensiunile dintre voi!
|
da , cartea aia e foarte buna , spune esenta ... ca de altfel toate cartile sf parinti din toate vremurile , si care spun acelasi lucru : impartasania sa fie asa cum decide duhovnicul , dupa vrednicia si masura fiecaruia ... nu cu carteala ...
de fapt , daca tot vorbim de capitolul asta , exista in ortodoxie mai multe traditii despre impartasanie : unii , de exemplu prin grecia sau prin rusia au impartasanie mai deasa ca la noi ; altii , tot prin rusia , chiar prin unele manastiri ca optina unde s-au perindat la staretie multi sfinti , au decis o impartasire cu muuult mai rara decat la noi ... chiar in cartea sf varsanufie de la optina , el insusi spunea ca exista in ortodoxie mai multe traditii , iar el alesese una dintre cele mai rare impartasanii , si era sfant ... nu e mare bai cu deasa sau rara impartasanie , insa referitor la asta se pot spune doua lucruri esentiale : 1. in locul unde esti , respecti traditia care este si nu cartesti cu nimica caci nu depinde sporirea ta duhovniceasca de traditia locului ; apoi daca te duci in alt loc , nu incepi sa judeci ca in locul unde ai fost era alta traditie rea s.a.m.d. ... 2. absolut nici o traditie , oricat de deasa impartasanie ar avea , nu a admis impartasania fara vrednicie si nu este posibila impartasania oricat de deasa ; peste tot exista teama de impartasanie spre osanda , si aceasta impartasanie spre osanda este o realitate ... si oricat de deasa impartasire ar cere traditia locului , pentru pacate de moarte impartasania devine mai rara , si desimea impartasaniei este dupa masura duhovniceasca la care ai ajuns si nu dupa capul unuia sau al altuia ... cat despre persoane care au comuniune si cu ereticii si sectele este absolut exclus sa se apropie de sfintele taine ; aceia sunt anatema si nu fac parte din ortodoxie ... iar harul lui Dumnezeu se poate da si prin rugaciunea lui Iisus nu numai prin sf impartasanie , precum a spus si vsovi ... deci motiv de carteala nu exista , caci oricine poate spune rugaciunea lui Iisus cat vrea si cand vrea ... |
Citat:
|
ei uite ca te dau anatemei din nou ... ca singur te dai de gol ca esti in ratacire ... daca tot ai adus aminte de canoane , tu nu stii ca cei ca tine care " sunt in comuniune cu ereticii " sunt anatema si de sf taine nu au voie sa se apropie deloc ... nu ma mai acuza degeaba ca eu nu citesc ca habar nu ai ce spui ... preotii spun " cu frica , cu credinta si cu dragoste sa va apropiati " dar numai cei ce sunt vrednici ... nu spun asta la toata lumea , caci in biserica s-ar putea sa se afle de exemplu si de astia ca tine mandri cu caru si care nu au voie sa se impartaseasca deloc ... ia de exemplu mai apostatule un avortor care nu are voie sa se impartaseasca 15 ani , ia de exemplu un criminal care este la fel , ia de exemplu unul care a furat care la fel este oprit ani de zile , sau unul ca tine care a osandit si si judecat preotii care de asemenea este oprit ... crezi ca cuvantul preotului " sa va apropiati " se adreseaza la toata lumea din biserica ca asa vrei tu dupa mintea ta cea ratacita ? s-o crezi tu mai ratacitule ... numai interpreta sf scriptura dupa mintea ta ratacita ca e vai de tine ... a te duce la impartasanie dupa ce ai mancat este NUMAI UNUL din multele pacate posibile , si nu numai pentru asta se opreste de la impartasanie ... nevrednicia de impartasire nu este numai pentru ca ai mancat inainte ci pentru orice pacat ... chiar si canonul pe care tu singur l-ai citat fratioare te da de gol ca inseli ... mai citeste-l odata si vei vedea ca acel canon spune ca numai cei care au fost randuiti de duhovnic sa se impartaseasca si care adica sunt vrednici , daca se impotrivesc sunt afurisiti ... caci tocmai acel canon spune ca exista si motive intemeiate pentru care un crestin nu se poate impartasi ... si da , chiar te rog , mai citeaza alte canoane ca sa vezi singur care sunt motivele pentru care crestinul este proit de la sf impartasanie ...
apoi , tu , cel care judeci biserica lui Hristos degeaba , ia si te uita la fratii tai de comuniune catolici , care pe langa alte erezii , mai calca pe fata si porunca sf apostol pavel pe care ai citat-o : ca adica sa nu te impartasesti dupa ce ai mancat ... uita-te la ei si ai sa vezi ca ei manaca si cu o ora inaite de impartasanie ... apoi mai ratacitule , sf pavel nu spune deloc ca cei care refuza sa se impartaseasca se impartasesc cu nevrednicie ... nu vezi ca esti de rasul curcilor ... uita-te si tu ce spui : sf pavel spune ca cei care manaca si nu se mai impartasesc se impartasesc cu nevrednicie ... nu iti dai seama ca esti ratacit rau de tot ?? sf pavel a spus ca cei care se impartasesc dupa ce au mancat se impartasesc cu nevrednicie si spre osanda , motiv pentru care multi s-au imbolnavit ba chiar au si murit ... nu spune asta , mai mandrule ? asta spune mai ratacitule ... ia si te pocaieste si nu mai judeca tu biserica ca esti ratacit tare de tot , si mai multe de invatat pana sa intelegi tu adevarul ... uiuiui , mai frate , dar unii au impresia ca sunt mai destepti decat sf parinti ... auzi ce mandrie !! se ia ei de sfinti ca opresc adica sfintii de la impartasanie fara rost ... auzi ... |
emanuel, din experienta ta duhovniceasca si din observatie directa a celor din jur(toti si toate)...cum crezi ca este mai bine, in vremurile de acum, Impartasire deasa sau rara, deoarece eu sunt pentru cea deasa adica cel putin o data la doua luni sau chiar lunar iar vietuitorii minastirilor neaparat saptaminal.
|
Nu am citit toate comentariile dar tocmai am vorbit cu duhovnicul meu si mi-a spus ca aberatie mai mare decit cea a Liturghiei dupa 12 nici ca a auzit. Se gindeste cu groaza cum aproape nimeni nu se va putea impartasi, nici un copil. Auzi tu, sa tii un copil sau chiar adult nemincat de aproape 20 de ore...
Nu-mi dau seama cum ar putea un roman chiar si plecat la nemti sa se gindeasca sa-si chinuie copii in fiecare duminica, si cu siguranta ca vor prinde aversiune fata de slujbe, se vor gindi ca la un cosmar in loc de recompensa a bunei purtari din timpul saptaminii asa cum ar trebui sa fie Liturghia |
frate , uite care-i treaba ... duhovnicul meu , care este un ucenic al par rafael noica , si este un calugar sporit , este pentru deasa impartasanie ... eu , la el ma impartaseam si la doua saptamani si consider ca tinerii care traiesc in curatie si sunt evlaviosi si se roaga mult si spun si rugaciunea lui Iisus , si merg des la slujbele bisericii , chiar si in fiecare zi pe la manastirile din apropiere , si care mai ales SUNT FOARTE ASCULTATORI DE DUHOVNICII LOR , se pot impartasi si la doua saptamani fara sa fie pacat ( spun asta cu mare frica , caci daca e sa ii comparam pe acestia cu crestinii din primele secole o dam cam in bara ) ... vietuitorii din manastiri se pot impartasi si saptamanal , dar nu toti ci numai cei mai in varsta sau ma rog , care sunt mai curati si mai smeriti ( putini ) ... caci si in manastiri sunt calugari si calugari ... iar crestinii care fac toate cate sunt obligatorii , cele 4 posturi tinute asa cum trebuie , rugaciunile obligatorii , mersul la biserica in sarbatori , si care tin curatia trupeasca in posturi ( cei casatoriti ) si asculta de duhovnici , sa zicem ca se pot impartasi , unii , si lunar ... nu stiu , cred ca asa e bine ... dar sa nu faca avorturi , caci daca fac asa ceva , sau alte pacate de astea nu e bine sa se impartaseasca des ci sa isi faca canonul dat de preot ...
sa ne gandim ce diferenta este intre noi si Mantuitorul si apoi sa vorbim in nestire de deasa impartasanie ... caci daca am citit scrierile sf isaac sirul , am vazut ca numai unul din 10000 ajunge la rugaciune curata , adica oarecum smerita ... mult mai rari sunt aceia care ajung la cea vazatoare , numai cativa in fiecare generatie , sfintii cuviosi , insa daca e sa vorbim de desavarsire , de apropierea de insasi desavarsirea Mantuitorului , sf isaac ne descopera in vremurile de demult abia ajungea unul in fiecare generatie , iar azi nici nu mai stim daca mai sunt oameni de acestia ... apoi daca avem un pic de ratiune si nu numai mofturi , vedem ca numai acel unul din generatie ar trebui sa se impartaseasca zilnic , si daca e sa facem o raportare a noastra la acel unul din generatie in generatie , nu m-as mira daca am zice ca abia ar mai trebui crestinii de rand sa se mai impartaseasca de 4 ori pe an cat cere canonul din obligatia de a nu calca acel canon ... nu este aceasta devarat ? asa ca noi sa ne rasculam impotriva bisericii ca suntem vrednici de sf impartasanie si sa ne luam de gat cu preotii care vor da socoteala cui au dat sfintele taine , eu cred ca asta este nebunie curata ... mandrie curata ... nu stim cu Cine avem de a face ... ne ducem in nestire la sf impartasanie , auzi , ca si cum am manca ceva paine si daca nu mancam ne e foame ... mai frate ce mofturi ... |
wai frate , apoi daca impartasania ar scoate asa sfinti pe tava , apoi atunci preotii din manastiri ar trebui sa fie toti mari sfinti , caci ei se impartasesc chiar si mai multe ori pe saptamana ... apoi am avea in manastiri numai facatori de minuni , numai duhovnici ca par iustin sau par ilie cleopa , numai calugari care sa zboare pe sus ca sf maxim cavsocalivitul si numai postitori ca sf simeon din muntele minunat care 40 de ani nu a mancat nimic ci lua numai o data pe saptamana sf impartasanie !! si daca te gandesti ca acest sfant simeon era diacon si putea daca vroia sa se impartaseasca si de mai multe ori pe saptamana , si nu a mancat 40 de ani nimic ci lua impartasania O DATA PE SAPTAMANA de la ingeri , apoi crezi ca sunt calugarii din manastiri vrednici sa se impartaseasca o data pe saptamana ? ... ia gandeste-te , sfantul acela era impartasit de ingeri , si ingerii nu socoteau ca merita impartasanie mai deasa decat saptamanal si nici el nu socotea aceasta , si nu a mancat nimic 40 de ani , apoi sunt calugarii din manastiri la masura aceluia ?? !! oho , nici pe departe ... deci de unde impartasania saptamanala la calugari ?? cine o merita ? nici unul ... deci hai sa fim seriosi si sa ne multumim cu atata cat avem ca si asa e groaznic de mult ... si asa ne impartasim graznic de des , daca am ajuns noi sa ne punem in rand cu marii sfinti , ca si acel sfant simeon ... wai frate , impartasania este insusi Dumnezeu , nu e mancare de aia care o frigi in cuptor ...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:09:54. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.