Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   VAI VAI CE AM AUZIT (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3910)

mirelat 12.06.2008 06:12:57

BOSVR = Biserica Ortodoxa pe Stil Vechi din Romania

ROCOR = Russian Orthodox Church Outside Russia

emanuel2007 12.06.2008 07:35:26

pentru gabri : as vrea sa te cred in ceea ce spui despre bosvr , dar chestia asta ca o anumita biserica da moaste nu este neaparat o dovada ca este o biserica mantuitoare ... caci moaste dadeau si proorocii din vechiul testament , dar mantuire in iudaism ei nu au avut ... la fel si la catolici exista moaste , dar mantuire nu au ... deci exista doua feluri de moaste : moaste adica pur si si simplu trupuri care nu putrezesc , si pe care le-a proslavit Dumnezeu in felul acesta pentru anumite virtuti deosebite pe care le-au avut oamenii respectivi in viata lor , si SFINTE moaste care nu pot exista decat in Unica biserica mantuitoare a lui Hristos : biserica ortodoxa ... deci cei care au lasat moaste in alte biserici nu inseamna prin asta ca s-au si mantuit ... trupuri neputrezite pot lasa ci marii pacatosi care au fost blestemati de preoti , deci chestia cu neputrezirea si cu minunile pe mine cel putin nu ma prea impresioneaza ... bineinteles , cu totul altceva se poate spune despre sfintele moaste autentice , care exista in biserica ortodoxa ...

constantin , as fi foarte recunoscator daca mi-ai trimite acele poze de care mi-ai zis , caci iti spun ca acest lucru ar folosi multora ... daca poti trimitele ... chiar am sa te intreb de ele pe mess cand am sa te vad ca intri ...

razvan_m 12.06.2008 08:28:47

Buna dimineata, frate Rafael.

Ma surprinde intr-o mare masura schimbarea ta de pozitie aproape de 180 de grade fata de BOSVR. Spui ca ti-a oferit o anumita persoana informatii care te-au contrariat in legatura cu BOSVR. Stii de exemplu ca acea persoana e DEMNA DE INCREDERE? Sintagma aceasta "DEMNA DE INCREDERE" o folosesc cu sensul pe care il are in dreptul laic, vizavi de trecutul ei?

De exemplu, atunci cand aduceam argumente impotriva BOSVR, il citam des pe Pr. Ilie Cleopa care spunea ca preotii-calugari de la Sfantul Munte Athos nu slujesc impreuna cu preotii BOSVR. Pe parcurs, acest argument mi s-a sters din minte. O data cu deschiderea acestui topic de catre tine, frate Rafael, mi-am reamintit acest argument, oferit de Pr. Cleopa. De ce se intampla aceasta? Iarasi nu stiu. Ar trebui, daca stii vreun preot-calugar apartinand de BOSVR, care mai inainte a fost vietuitor in Sfantul Munte Athos, sa-l intrebi despre motivul ne-slujirii calugarilor athoniti impreuna cu preotii BOSVR. Daca nu, ar mai exista o solutie, sa te adresezi direct parintelui Avondios de la Mitropolia Ortodoxa de Milano care a vietuit in Sfantul Munte Athos asupra acestui subiect delicat. Prea Sfintia sa iti va raspunde cu siguranta, nu-l vad pe un om cu viata sfanta umbland cu jumatati de masura sau cu semi-adevaruri, asa dupa cum umbla majoritatea laicilor, cica pentru a proteja o "persoana draga". Vezi daca stie ceva de asa-zisa credinta a ierarhilor BOSVR in Maica Domnului ca intr-un al Doilea Duh Sfant. Repet: mie aproape ca nu imi vine sa cred aceasta informatie, despre erezia BOSVR. Informeaza-te in amanuntime despre trecutul persoanei care ti-a comunicat aceasta "informatie" sa vezi de e demna de incredere. Sau o cale mai dificila, dar mai sigura in ce priveste aflarea adevarului: fa post negru cu smerenie si multa rugaciune catre Domnul pentru aflarea adevarului in legatura cu aceasta "erezie" a BOSVR o perioada de timp, asa dupa cum a facut si Pr. Ioanichie Moroi pentru aflarea adevarului in legatura cu calendarul de tip nou. Daca te simti in stare numai, caci dupa cum am citit in Patericul romanesc asupra Pr. Ioanichie in perioada de post negru a navalit multime de intunecati diavoli spre a-l face sa se "razgandeasca" in ce priveste tinerea acelui post negru, care pe ei ii arde pur si simplu.

Doamne ajuta, frate Rafael.
.................................................. .................................................. ......................
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Negroponte 12.06.2008 09:48:27

:)Rafael,nu toti ierarhii sunt ecumenisti si apoi mai sunt duhovnici,mireni care nu impartasesc ecumenismul.Biserica ramane chiar daca scade numarul membrilor.Doamne ajuta!

ory 12.06.2008 09:57:56

..."Vai,saraca Ory!..."
Cum ai dedus Rafael ca eu sunt "statornica in pacate"?Cum ai dedus tu ca eu sunt atat de pacatoasa,pe langa tine care-i "multumesti Lui Dumnezeu ca te-a facut asa cum esti"?...adica asa de bun,credincios si intelept(fata de mine,pacatoasa)?
Sincer,mai degraba te compatimesc eu,esti prea plin de tine si s-ar putea sa deraiezi de la adevarata multumire...vrednica multumire de sine.

emanuel2007 12.06.2008 10:34:46

razvan , chestia este ca acea persoana care m-a informat cu privire la erezia bosvr este foarte de incredere ... atata incat as putea spune ca daca gresete sigur nu este vina lui ... daca gresete inseamna ca a fost informat gresit ... insa am mai studiat problema si am mai aflat ceva : ps vlasie din bosvr a slujit impreuna cu rocor la canonizarea sf ioan maximovici , ceea ce arata clar ca bosvr este in comuniune cu rocor ... cred ca este asa cum a spus si cu sinodul de rezistenta din grecia ... despre erezia aia cu duhul sfant de gen feminin si mie mi s-a parut aproape imposibil de crezut , dar pana nu ma informez de la cineva care este in masura sa raspunda la aceasta problema nu stiu ... insa inclin sa cred de acuma ca si aia a fost doar un zvon gresit , odata ce s-a dovedit totusi ca ps vlasie este in comuniune cu rocor ... of , cum mai circula zvonurile astea mincinoase ... insa trebuie totusi sa intreb pana la urma pe cineva avizat despre aceasta ... am spus , am adresat intrebarea asta la mitropolia slatioara si nu mi-au raspuns ... motivul nu il stiu ...

iar ca par ilie cleopa a spus despre cei de la slatioara ca sunt schismatici , nu stiu ce sa zic , cred ca este exagerata ... inainte credeam ca incalcarea tipicului este erezie , insa cuma nu mai cred .. ori , introducerea calendarului nou numai pentru sarbatorile fixe , nu si pentru data pastelui , nu este erzie ci numai o incalcare a tipicului ... din punctul asta de vedere ii dau dreptate par ilie cleopa ca pentru motivul calendarului nu trebuia facuta schisma ... insa sincer sa fiu , nu ii dau dreptate par ilie cleopa in ceea ce priveste ecumenismul : ecumenismul este considerat si de par iustin si altii ca fiind EREZIE , adica o erezie ce isi face de cap in bor , iar ereziile intotdeauna au fost si vor fi anatema de la Hristos ... deci din cauza ecumenismului cu siguranta ca se putea face schisma de bor , si chiar era indicat ... de aceea mi-am mai revizuit conceptiile in ultimul timp , dar tot nu am ajuns sa ii dau dreptate par ilie cleopa cand spunea ca cei de stil vechi sunt schismatici si fara har ...

deci acuma inteleg si eu de ce s-au aratat sfintii treiierarhi par ioanichie moroi si i-au spus sa ramana in ascultare de bor : pentru ca numai din motivul calendarului nu se putea face schisma ... insa prin aceasta vreau sa spun ca introducerea calendaurului gregorian numai pentru sarbatorile fixe nu este erezie , dar introducerea acestui calendar in ceea ce priveste pastele cu siguranta ar o erezie , si atunci cand se va face aceasta , bor va cadea toata in schisma ... sa zicem ca acuma sunt eretici numai ecumenistii din bor , dar cand se va introduce cal greg si pentru paste atunci bor va deveni toata schisma ... Doamne fereste ... deci acuma inteleg de ce sf trei ierarhi au spus ca trebuia sa ramana in ascultare de bor , pentru ca nu s-a incalcat decat tipicul , si eu nu stiu sa existe vreo anatema pentru calcarea tipicului ... iata , vezi ce subtila este problema calendarului si cat de usor poti sa gresesti ?

deci in concluzie , bosvr nu este schisma asa cum spune par ilie cleopa , caci are dreptate sa se desparte de bor din cauza ecumenismului , care este o recunoastere a zeilor pagani , si care este erezie ... caci odata ce rocor recunoaste bosvr nu mai putem sa zicem ca este schisma ... sf ioan maximovici din rocor este canonizat , dar par ilie cleopa nu este , cel putin nu inca ...

iar motivul pentru care cei din athos nu slujesc cu bosvr , mi-a devenit si mie foarte foarte limpede : apoi nu exista oare multe biserici de stil vechi in lume si chiar si in grecia ? si chiar daca au aceeasi credinta , totusi ele nu slujesc unele cu altele , si nu au ajuns decat cateva dintre ele sa se uneasca intre ele , insa la ora actuala mai sunt multe care inca nu s-au unit ... motivul nu il cunosc prea bine , insa presupun ca din cauza ca aceste uniri nu se pot face asa usor de pe o zo pe alta , ci trebuie mai intai ca ierarhii acelor biserici sa studieze foarte bine ceea ce spun celelalte biserici de stil vechi cu care inca nu s-au unit , oentru a nu ajunge sa se uneasca cu vreo erezie ... caci iata , ca sub masca adevarului acestor biserici se poate ascunde uneori si niste erezii despre care insa sa nu se prea pomeneasca ... si de aceea este acuma atat de mare prudenta din partea ierarhilor din toate aceste biserici , ca mai intai sa studieze bine tot ce spun si cred cei din celelalte biserici de stil vechi , ca sa nu cumva sa ajunga , cum am spus , ca din lipsa de prudenta sa se uneasca cu ceva eretici escunsi ... caci aceste biserici are fiecare un trecut de aproape 100 de ani , timp in care puteau sa apara multe exagerari si erezii in aceste biserici , si de aceea mai inainte de a face cineva vreo unire cu vreo biserica trebuie ca mai intai sa cunoasca foarte bine trecutul acelei biserici ... deci iata ca s-a cam grabir par ilie cleopa cand a spus ca bosvr este schisma numai din cauza ca ceilalti de stil vechi nu slujesc cu ei ... unirile acestea se fac in timp si nu este usor de facut ... poate ca exista si o prea mare prudenta , nu stiu ... insa este de stiut , ca in trecutul unei biserici oarecare se puteau face anumite exagerari si mai apoi sa fie trecute cu vederea si sa ramana ascunse la prima vedere ... deci totusi trebuie mare prudenta cand aderi la o anumita biserica , sau vand se unesc doua biserici intre ele ...

emanuel2007 12.06.2008 10:47:07

ory , crezi ce vrei , dar nu te mai lauda ca tu faci mai multe decat altii , ca iata ca statornicia aceasta in bor nu stiu daca te-a dus prea departe ... mie mi se pare ca ai ramas tot acolo , intr-o biserica unde erezia isi face de cap ... si apare in mod firesc intrebarea : in biserica lui Hristos , cum sustine bor ca este , nu trebuia totusi ca de 100 de ani de cand ecumenismul isi face de cap , sfantul sinod cel atata de luminat de duhul sfant cum zic unii ca este , nu trebuia sa faca ceva ? iata ca politica nu a fost de se respecta canoanele si anatemele sfintilor parinti care i-au dat anatemei pe cei ce intra sis e roaga cu ereticii , ci mai dgraba s-a facut politica comunista si papistaseasca ... asta inseamna ca sinodul e prea plin de eretici si nu mai este in stare sa apere ortodoxia ... ori fata de un astfel de sinod , eu cred ca trebuie sa se opuna o oarecare rezistenta , tu nu crezi ? ca acuma in cazul lui corneanu : unii cer sa fie respectate canoanele ... insa vad eu ca si aceia s-au trezit cam tarziu , caci asta s-o stie ei : canoanele in bor au fost calcate de mult , nu de ieri de azi ... deci de mult timp trebuia sa se ia o pozitie de marturisire a dreptei credinte ... si celmai bine ar fi fost poate sa se fi despartit credinciosii traditionali din bor de la inceput de sinodul bor cel neputincuios ... insa , desigur mai apare intrebarea : oare nu ar fi aparut asa multe certuri si neintelegeri intre credinciosii celor doua tabere ? la cine adica sa ramana biserica satului cutare : la traditionalisti sau la ecumenisatii din sat , daca s-ar fi facut o adevarat scindare ... insa deasemenea a lasa ecumenismul in pace oricat de mult nici asta nu se poate ... caci daca vine daniel ciobotea si spurca o anumita biserica cu rugaciunile in comun cu ereticii , la ce bun sa mai intri intr-o astfel de biserica profanata , spurcata ... caci o astfel de biserica trebnuia mai intai resfintita ... deci iata cat de sumbre sunt lucrurile ... deci ce din bor aceasta pozitie ar trebui sa o ia macar : sa nu primeasca in bisericile lor pe ecumenisti , impreuna cu spiridusii de eretici , caci prin asta se piarde cu siguranta ahrul , si se pierde si mantuirea ...

Gabri 12.06.2008 11:40:44

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007
ory , crezi ce vrei , dar nu te mai lauda ca tu faci mai multe decat altii , ca iata ca statornicia aceasta in bor nu stiu daca te-a dus prea departe ... mie mi se pare ca ai ramas tot acolo , intr-o biserica unde erezia isi face de cap ... si apare in mod firesc intrebarea : in biserica lui Hristos , cum sustine bor ca este , nu trebuia totusi ca de 100 de ani de cand ecumenismul isi face de cap , sfantul sinod cel atata de luminat de duhul sfant cum zic unii ca este , nu trebuia sa faca ceva ? iata ca politica nu a fost de se respecta canoanele si anatemele sfintilor parinti care i-au dat anatemei pe cei ce intra sis e roaga cu ereticii , ci mai dgraba s-a facut politica comunista si papistaseasca ... asta inseamna ca sinodul e prea plin de eretici si nu mai este in stare sa apere ortodoxia ... ori fata de un astfel de sinod , eu cred ca trebuie sa se opuna o oarecare rezistenta , tu nu crezi ? ca acuma in cazul lui corneanu : unii cer sa fie respectate canoanele ... insa vad eu ca si aceia s-au trezit cam tarziu , caci asta s-o stie ei : canoanele in bor au fost calcate de mult , nu de ieri de azi ... deci de mult timp trebuia sa se ia o pozitie de marturisire a dreptei credinte ... si celmai bine ar fi fost poate sa se fi despartit credinciosii traditionali din bor de la inceput de sinodul bor cel neputincuios ... insa , desigur mai apare intrebarea : oare nu ar fi aparut asa multe certuri si neintelegeri intre credinciosii celor doua tabere ? la cine adica sa ramana biserica satului cutare : la traditionalisti sau la ecumenisatii din sat , daca s-ar fi facut o adevarat scindare ... insa deasemenea a lasa ecumenismul in pace oricat de mult nici asta nu se poate ... caci daca vine daniel ciobotea si spurca o anumita biserica cu rugaciunile in comun cu ereticii , la ce bun sa mai intri intr-o astfel de biserica profanata , spurcata ... caci o astfel de biserica trebnuia mai intai resfintita ... deci iata cat de sumbre sunt lucrurile ... deci ce din bor aceasta pozitie ar trebui sa o ia macar : sa nu primeasca in bisericile lor pe ecumenisti , impreuna cu spiridusii de eretici , caci prin asta se piarde cu siguranta ahrul , si se pierde si mantuirea ...

Zicea odata marele teolog si episcop Antoni di Surosh : ORTODOXIA ESTE CREDINTA CEA ADEVARATA A LUI HRISTOS , PACAT CA ESTE PROFESATA DE OAMENI RAI!
mare dreptate are, nu am vazut niciodata atata ura si dezbinare cum este acu in Biserica lui Hristos. Pacat ca oamenii bisericii pun pe primul plan orgoliile si obsessile lor personle si nu EVANGHELIA!! Pacat ca in ortodoxie este atata dezbinare in loc sa se semereasca si sa se uneasca pentru intarirea unitatii ortodoxiei.
pacat prea multa polemica si fariseism...mai bine am cauta sa facem voia lui Dumnezeu decat sa judecam pe alti!!!!

emanuel2007 12.06.2008 11:58:37

da , pacat ca e profesata de oameni care vor sa o distruga ... chiar ar fi fost un mare bine daca toate bisericile de stil vechi ar fi reusit sa se uneasca intr-o singura biserica , insa dupa cum se vede , asta este foarte greu ... greu din cauza ca nu stii cu cine ai de a face , dar poate ca mai ales greu din cauza pacatelor noastre ale tuturor ... caci daca inainte de schisma din 1923 din ortodoxie , biserica cu chiu cu vai se tinea unita impotriva ereziilor de toate felurile care cautau sa o desbine , apoi cu atat mai mult acuma este greu sa o mai unesti la loc , dupa ce s-a facut sciziunea si a reusit planul masonilor ...

razvan_m 12.06.2008 12:00:59

frate Rafael,

L-am citat pe Pr. Cleopa doar in ce priveste neslujirea preotilor BOSVR cu calugarii-preoti din Muntele athos, nu si in ce priveste asa-zisa erezie a BOSVR pentru ca nu face ascultare de BOR. In momentul in care BOR va introduce sarbatorirea si a Pastelor dupa calendarul gregorian, atunci cu siguranta ma voi desparti de BOR, Doamne fereste, sa nu se intample prea curand acest fel de "eveniment" in BOR. Sa nu crezi ca am ceva cu BOSVR. Aveam poate acum o luna si ceva. Insa de atunci ai reusit sa ma convingi de contrariu.
In ce priveste alta asa-zisa erezie a BOSVR aceea de "duh sfant de genul feminin", cred ca ai putea sa te documentezi direct de la PS Avondios, daca il intrebi, iti va raspunde cu siguranta, mai ales ca a fost vietuitor o perioada in comunitatea monahala a Sfntului Munte Athos. Vezi daca a ajuns pana la urechile PS sale acest gen de erezie despre care se zvoneste ca ar fi in BOSVR. Poate stie si motivul exact pentru care monahii Sfantului Munte Athos nu slujesc impreuna cu preotii BOSVR, nu barfe de genul "duhul sfant feminin" si alte prostioare de genul acesta. Zic, ca daca ar fi adevarata erezia cu "duhul sfant de gen feminin", aceasta ar intrece in gravitate erezia catolica a neprihanitei conceptiuni a Prea Sfintei Fecioare Maria.

Doamne ajuta, frate Rafael.
.................................................. .................................................. .....................
Doamne, Iisuse Hristoase, Fiul lui Dumnezeu, miluieste-ma pe mine, pacatosul!

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:13:46.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.