![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Cat si cand sa mancam, ca mancatul sa nu devina patima?
Raspunsul l-am gasit la monahii Calist si Ignatie Xanthopo si anume in cele 100 de capete scrise de ei. 31. e vorba de postul de luni, miercuri si vineri: "In aceste zile posteste pana la ceasul al noualea, adica mananci odata pe zi, impartasindu-te de 6 uncii de paine (1 uncie = 27g). Ia si din mancari uscate cat ai nevoie, dar cu cumpatare. Apa daca voiesti, pana la 3-4 pahare." 32. Cum trebuie sa se hraneasca martea si joia: " In aceste doua zile mananca de 2 ori pe zi. La PRANZ ia 6 uncii de paine, ceva fiert si ceva din mancarile uscate, cu cumpatare. Ia si vin amestecat cu apa pana la 3-4 pahare, daca ai nevoie. Iar SEARA ia 3 uncii de paine si ceva din mancarile uscate sau niscai fructe si vin amestecat cu apa un pahar sau cel mult doua, daca ai sete mare.Caci foarte mult ajuta setea si lacrimilor, daca e insotita de priveghere, cum zice Sf. Ioan Scararul: "Setea si privegherea au zdrobit inima; iar din inima zdrobita au tasnit lacrimile". 33. Cum trebuie sa mananci sambata: "In fiecare sambata, in afara de Sambata cea Mare, trebuie sa mananci precum s-a randuit pentru marti si joi, pentru ca trebuie sa priveghezi in noaptea spre duminicile anului. Mananca sambata de doua ori. " 34. Cum trebuie sa mananci duminicile: "De doua ori, ca si sambetele. Aceasta randuiala sa o tii fara abatere, afara de caz de boala. Tot asa sa faci si in zilele ingaduite si dezlegate de Sfintii Parinti de pe urma unui lung obicei si a unor pricini mai noi, dumnezeiesti sau nu. In acestea nici nu mancam mancari uscate. Ci ne infruptam din toate cele de folos si nepatate si din legume, dar cu infranare si in cantitate randuita. De asemenea se cuvine sa gusti cate putin din toate cate s-au randuit, adica din toate cate s-au ingaduit prin fagaduinta, spre a slavi pe Dumnezeu si a-I multumi si pentru a nu ne trufi." Acestea sunt reguli pentru monahi, din care ne putem inspira si noi, pentru a combate kilogramele in plus. |
originile obezitatii sunt vaste:
- medicale (genetice, hormonale, metabolice, afective...) - culturale (obiceiuri alimentare, religie) - geografico-climatice. - economice. EU sunt un gurmand. Imi place sa mananc, imi place gustul mancari. Traiesc si sa mananc (nu doar mananc ca sa traiesc) insa sunt mereu atent cat mananc si ce mananc. Am inlocuit coca, sprite cu sucul de portocale, mare sau chiar lapte. Pastele niciodata. Painea in catitate mica, 1 sandwich / zi. Este mereu o optiune: mamaliga si orezul. Prefer oirezul si mamaliga si in ceea ce priveste gustul. Cartofii (prajiti sunt traditionali aici) insa cam odata pe saptamana. In schimb nu-mi refuz niciodata sunca, salam, branza de calitate, praline. Nu sunt neaparat pofticios insa imi place sa traiesc. |
legat de mancare si lacomia legata de acest subiect va spun ceva din proprie experienta.
eu sunt o persoana foarte lacoma. traiesc, inca, pentru a manca, desi nu se vede pe mine, pentru ca nu sunt gras ba dimpotriva. dar dandu-mi seama ca mananc fara rost sau mai bine zis ca mananc fara sa ma hranesc am rugat pe Dumnezeu pur si simplu sa ma invete sa mananc. va da-ti seama ca Dumnezeu nu a avut alta solutie cu mine decat sa imi produca crize de fiere pentru care ii multumesc din tot sufletul? si nu crize de ingerasi ci din alea de urgenta si stat in perfuzie. ei acuma am invatat sa mananc. am descoperit pe taranul roman in mamaliga. ma declar sus si tare MAMALIGAR. e nemaipomenita. simt ca as muta 3 munti din loc si pe al patrulea l-as sparge ca sa-l mut. cand imi am grija de gura, desi trebuie sa mananc bine ca sunt o persoana activa, nu am nimic. cand nu, mai trimite o vorba Dumnezeu care ustura. parintele C. Necula, cred ca ati vazut conferinta, zicea cum iti poti da seama daca mancarea multa e de la diavol sau e o necesitate fiziologica. il rogi pe parinte sa iti dea binecuvantare sa manaci cat vrei, sa razi cu alte cuvinte tot ce e in frigider si in tigaia cu ulei incins. ispita aceasta a avut-o si Sf. Siluan, daca retin bine si dansul a luat o binecuvantare si iau trecut poftele ca manca foarte mult. Dumnezeu sa ne ajute si sa ne invete cele trebuincioase sufletului, caci iata ce stupiditati facem in fiecare zi: Mancam fara sa ne hranim. Dormim fara sa ne odihnim.Gandim fara idei.Vorbim fara sa spunem nimic.Privim fara sa vedem nimic.Atingem fara sa simtim nimic.Citim fara sa invatam nimic.Cantam fara sa vibram.Ne rugam neziditor.Dorim ce aruncam. Mai sunt? Doamne ajuta. |
Citat:
Mai sunt? foarte frumos spuns..........foarte frumos si adevarat jenica |
Citat:
|
Citat:
|
nu mirela iarta dar gresesti, AMARNIC!! NU!! este superficialitate, citeste si intelege cu inima apoi cu mintea..si vei intelege c e foarte adevrat si frumos spus..asta e parerea mea poate gresec eu...cu dragsote jenica
|
:) jeny draga, cred ca m-ai inteles gresit... nu spuneam ca Darius scrie superficial, ci ca a face lucrurile in felul acela (ex: Gandim fara idei.Vorbim fara sa spunem nimic.Privim fara sa vedem nimic.....) inseamna a le face superficial, fara a constientiza.
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:28:36. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.