![]() |
Citat:
Dacă n-ai clarificat ce e desitul, te rog de astă dată să fii mai amabil(dacă vrei) și să ne explici ce înseamnă... desimul. |
Citat:
Este vorba de deism (curent filozofic). La acest concept am dorit sa fac referire in mod exclusiv... Scuze. P.S. Am recitit postarea de cateva ori ca sa fiu sigur ca am tastat corect termenul deism. Trebuie sa invat si eu de la croitor, macar in ceasul al 12-lea ca "trebuie sa masori de 10 ori si sa tai o data". |
Citat:
dacă un om de știința descoperă ceva, iar un teolog cu competențe consideră că nu este în concordanță cu teologia (poate nici nu e așa), ce se intampla? |
Citat:
Bazandu-ma pe acesta supozitie intreb, cum puteti face acesta afirmatie? Stiinta ofera exclusiv detalii despre modul de functionare al universului fara a face nici o referire la cauza si scopul existential al acestui mod de functionare. Teologul contemporan care are procupari stiintifice (si este imperios necesar ca astfel de teologi sa existe) trebuie sa fie capabil sa da un sens teologic existential acestor explicatii oferite de stiinta, dupa modelul si metodologia Sfintilor Parinti. Desigur ca filozofii materialisti atei se vor grabi sa trambiteze opinei pubilice exclusiv interpretarea lor filozofica ateista a paradigmelor stiintifice si sa sustina inechivoc o presupusa incopatibilitate intre teologie si stiinta. Doamne ajuta. Har si pace sa ne daruiasca Domnul Iisus Hristos. |
Citat:
știința nu este nici atee nici partizană vreunei religi. dar mulți oameni de stiintă sunt adepții uneia sau a altei teorii. aici intervine subiectivismul, că în exemplul cu albinele. dar știința nu poate fi subiectivă. ci doar interpretarea rezultatelor ei. |
Citat:
Citat:
Teologii si filozofii materialisti atei se pot "bate" cat vor pe taramul filozofiei insa nu pe cel al stiintei facand din stiinta o victima colaterala. Citat:
Doamne ajuta. |
Citat:
dreptul la libera exprimare este "sfant". prefer să am în față două opinii. una a omului de știința ateu și una a omului de știința credincios. iar eu să am dreptul să iau în considerare oricare dintre ele. |
Citat:
Citat:
Citat:
Teologia ortodoxa nu inseamna fortare, constrangere intelectuala (rationala si/sau contemplativa)... ci convingere (certitudine) duhovniceasca, evident prin conlucrare cu harul Duhului Sfant. Hristos Iisus insusi spune "mergeti si invatati" nu spune "mergeti si constrangeti"; spune "cine VREA sa vina dupa Mine" nu spune "cine este constrans sa vina dupa Mine"; spune "Eu sunt Adevarul" "iar cunoasterea (cognitia intelectuala a) adevarului va va face LIBERI"... si nu constrangerea, amputarea, ingradirea intelectuala... Doamne ajuta. |
Citat:
cati cercetători ortodocși credincioși și de renume cunoști? mai sunt niște protestanți, dar după mine sunt doar niște arendasi angajați să slujească unui scop. asta nu este om de știință. |
Citat:
Iata doar o scurta lista elocventa pentru relatia intre teologie ortodoxa si stiinta. TEOLOGIE ORTODOXĂ ȘI ȘTIINȚĂ: ICĂ Ioan, Pr., Alexandros Kalomiros, Andrei Kuraev, Doru Costache, Sfinții Părinți despre originile și destinul cosmosului și omului. Sibiu: Deisis, 2003. KALOMIROS Alexandros, Dr., De la Facere la Apocalipsa, București: Lumea credinței, 2005. LUCA al Crimeei, Sfântul, Puterea inimii, trad. Savga Evdochia, Bucuresti: Sophia, 2010. NESTERUK Alexei, Light from the East: Theology Science and the Eastern Orthodox Tradition, Minneapolis: Fortress Press, 2003. NESTERUK Alexei, Universul in comuniune, trad. Mihai-Silviu Chirilă. București: Curtea Veche, 2009. MATSOUKAS Nikolaos, Teologia Dogmatica si simbolica vol.II, Expunerea credinței Ortodoxe, trad. Nicușor Deciu. București: Bizantină, 2006. PUHALO Lazăr, IPS, Dovada lucrurilor nevăzute. Ortodoxia și fizica modernă, trad. Corina Stavinschi, Doina Ionescu. București: XXI Eonul Dogmatic, 2005. PUHALO Lazăr, IPS, Caile Ortodoxiei Contemporane, trad. Mihnea Gafita. Cluj-Napoca: Eikon, 2006. PUHALO Lazăr, IPS, Sufletul, trupul si moartea, trad. Fabia Anton. Cluj-Napoca: Eikon, 2005. PUHALO Lazăr, IPS, Teologia vie in ortodoxie, trad. Fabia Anton. Cluj-Napoca: Eikon, 2005. MOORE Lazarus, Arhimadrit, Sfantul Serafim de Sarov. O biografie spirituala, trad. Paul Balan, Bucuresti: Agapis, 2002. NELLAS Panayotis, Omul - animal îndumnezeit. Perspective pentru o antologie ortodoxă, trad. diac. Ioan I. Ica jr. Sibiu: Deisis, 2002. FIRCA Iova, Cosmologia biblică și teoriile științifice. București: Anastasia, 1998. LEMENI Adrian, Repere patristice în dialogul dintre teologie și știință. București: IBMBOR, 2007. LEMENI Adrian, Sensul eshatologic al creației. București: Asab, 2010. LEMENI Adrian, Teologie ortodoxa și știință. București: IBMBOR, 2007. ARTICOLE: CIRA Călin Emilian, “Teoria evoluției și creștinismul. Sunt ele incompatibile?”, Revista Tabor, anul V, nr. 8, noiembrie, pg. 34-38, 2011. In ceea ce priveste evolutionismul teist in alte scrieri recomand: RELIGIE ȘI ȘTIINȚĂ: ALEXANDER Denis, Creation and Evolution: Do We Have to Choose?. Oxford: Monarch , 2008. ALEXANDER Denis, Ronald L. Numbers, Biology and Ideology from Descartes to Dawkins, Chicago: University of Chicago Press, 2010. COLLINS Francis, DNA and the Revolution in Personalized Medicine, London: HarperCollins, 2010. COLLINS Francis, The Language of God: A Scientist Presents Evidence for Belief. New York: Free Press, 2006.56 HICK John, Noua frontiera a religiei și științei, trad. Alexandru Anghel. București: Herald, 2012. McGRATH Alister, Dawkins' God: Genes, Memes, and the Meaning of Life. New Jersey: Wiley-Blackwell, 2004. McGRATH Alister, Why God Won't Go Away: Engaging with the New Atheism. London: SPCK, 2011. Doamne ajuta. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:43:42. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.