Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Nelamuriri Biblie/Religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12924)

Scotland The Brave 26.05.2011 22:36:34

Konijiro, Bart Ehrman este mediocru ca si analiza exegetica.In primul rand nu spune nimic nou fata de criticile din trecut.In al doilea rand nici un exeget de marca,european sau american,nu i-a sustinut opiniile.In al treilea rand,daca chair vrei un nume de exget,iti dau eu unul: Paul Maier.Ce a spus despre Bart(Simpson):,,Both Ehrman and his publisher HarperOne are guilty of cheap sensationalism with little or no regard for the truth".Lui Bart ii mai trebuie vreo doua vieti ca sa publice ce a publicat Maier.Cand Von Harnack emitea opinii despre Evanghelia lui Ioan,Bart era inca la stadiu de euglena teologica.In prezent,pe analiza,se comporta la fel ca si Dawkins: precum un elefant in magazinul de portelanuri.Prinde la liceeni ma,da daca ridici stachet teologica se face de ras cu ce spune.Da castiga bine prin publicitate pe sistem ,,boom".It's all about money.Da si tu nume mai serioase pe tema asta,nu bufoni frate.

LapetiteMoc 26.05.2011 22:56:06

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 364079)
Acum vad ca tu te-ai potignit la intrebarea mea in legatura cu incestul :)) intrebarea este valabila numai in cazul in care adam si eva erau singurii in acel moment pe pamant.
Intrebare: care este pozitia crestinilor de aici in legatura cu varsta pamantului?

Cineva care pretinde ca a citit tot si nu s-a lamurit nu mai face confuzii in ortografierea cuvintelor. De unde se vede ca de la " a se potigni" la "a se poticni" e cale de cateva biblioteci.

Treci cu usurinta de la o intrebare nelamurita pentru tine la o alta, la fel de nelamurita. Tactica binecunoscuta . :5:

LapetiteMoc 26.05.2011 23:02:54

gandirea = simtire + ratiune + Dragoste

Citat:

În prealabil postat de Melissa (Post 363973)
Afirmatia aceasta nu are logica. In ratiune nu are ce cauta simtirea, asa cum in simtire nu are ce cauta ratiunea.

gandirea = ratiune + simtire + Dragoste

Aceasta este formula gandirii logice care se straduieste sa descopere adevarul despre om si viata lui, chit ca acest Adevar este relevat de sfintele cuvinte ale Mantuitorului. Cine vrea sa inteleaga Adevarul se apleaca cu dragoste asupra simtirii si a ratiunii. :5:

Raziel 26.05.2011 23:14:22

Citat:

În prealabil postat de Erethorn (Post 364139)
Este vorba despre doua lucruri diferite. Existenta lui Dumnezeu se poate sau nu dovedi prin mijloace empirice, care tin de universul creat, cata vreme El apratine unei alte sfere - aceasta este in sine un subiect pentru aprofundarea caruia sa ai anumite cunostinte de filosofia religiei.

Nu sunt diferite deloc, tu deja pleci cu ideea ca Dumnezeu este inafara universului, o prezumtie pe care n-o poti dovedi, filosofiile deseori sunt gresite ce argumente ai ca filosofia crestina este adevarata?
Unei alte sfere poate apartine si mos craciun, crezi in mos craciun?

Citat:

Insa ceea ce ati afirmat dumneavoastra este un fapt pozitiv care tine in exclusivitate de universul creat (o anumita transformare antropogena a unui text), deci este necesar sa-l puteti dovedi.

Asta am si facut citeste cu atentie.

Citat:

Doar de curiozitate, dumneavoastra stiti cam in ce limbi au fost scrise cartile Bibliei, care sunt cele mai vechi manuscrise existente si in ce limbi sunt acestea ? Ati auzit despre Septuaginta, textul masoretic, Codex Sinaiticus, tipul alexandrin, textus receptus, Vulgata, etc. etc. etc.... ?

Nu-mi place sa fiu luat de sus, este a 2-a oara cand faci treaba asta.
In primul rand nu avem textele originale ale bibliei este common sense(cum ar zice englezu) sa-ti dai seama ca foarte multe lucruri s-au pierdut/adaugat prin traducere si au fost copiate manual.Manuscrisele alea vechi de ex. din NT sunt scrise de evanghelisti?
Tu chiar esti convins ca atunci cand tii biblia in mana ai exact cuvintele si mesajul original?
Si daca biblia a fost insuflata de la Dumnezeu de ce nu s-a asigurat sa nu se piarda textele originale?
Daca totusi nu ma crezi pe mine cauta-l pe omul asta Bart D. Ehrman(pe care l-a recomandat si konijiro) care a studiat toata viata biblia este istoric, poate pe el il crezi.

Citat:

Aici vorbiti despre diferente de interpretare, nu despre "modernizarea" Bibliei.
Asa pot si eu sa spun ca nu stiu ce dobitoc a "modernizat" Romeo si Julieta, de unde concluzia ca Shakespeare nu exista.

Unde am spus eu ca daca biblia e modernizata am concluzionat ca nu exista Dumnezeu?

Citat:

Haideti sa nu facem o ciorba. Ce are de-a face parerea personala a Papei cu Biblia ?!

Deci sa inteleg ca Papa vorbea in nume personal? Eu stiam ca atunci cand vorbeste capul bisericii catolice este totusi un lucru serios de luat in seama.Si unde am scris eu ca are de-a face cu biblia? am zis ca e un lucru inafara bibliei

Citat:

Nu stiu la care "unii crestini" va referiti, dar va atrag atentia ca in Biserica Catolica se regasesc multi dintre cei mai reprezentativi oameni de stinta ai epocii moderne, iar universitatile catolice sunt recunoscute ca facand parte din elita invatamantului superior.

Ma refer la crestinii cu care m-am intersectat eu in viata pana acum si pe cei pe care i-am ascultat la tv sau in alte diferite medii de comunicare.
Stiu si eu ca in biserica catolica sunt reprezentanti ai stiintei, dar atunci cand un om de stiinta contrazice dogmele crestine nu le mai convine clericilor.
Din punctul asta de vedere pot spune ca biserica catolica chiar s-a modernizat fata de cea ortodoxa, dar sa nu uitam ce a facut biserica catolica cu oamenii de stiinta in trecut,si numai cu ei ci cu toti care aveau "tupeul" sa puna o intrebare "nelalocul ei"

xanixade 26.05.2011 23:21:14

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 364182)
Nu sunt diferite deloc, tu deja pleci cu ideea ca Dumnezeu este inafara universului, o prezumtie pe care n-o poti dovedi, filosofiile deseori sunt gresite ce argumente ai ca filosofia crestina este adevarata?
Unei alte sfere poate apartine si mos craciun, crezi in mos craciun?
Asta am si facut citeste cu atentie.
Nu-mi place sa fiu luat de sus, este a 2-a oara cand faci treaba asta.
In primul rand nu avem textele originale ale bibliei este common sense(cum ar zice englezu) sa-ti dai seama ca foarte multe lucruri s-au pierdut/adaugat prin traducere si au fost copiate manual.Manuscrisele alea vechi de ex. din NT sunt scrise de evanghelisti?
Tu chiar esti convins ca atunci cand tii biblia in mana ai exact cuvintele si mesajul original?
Si daca biblia a fost insuflata de la Dumnezeu de ce nu s-a asigurat sa nu se piarda textele originale?
Daca totusi nu ma crezi pe mine cauta-l pe omul asta Bart D. Ehrman(pe care l-a recomandat si konijiro) care a studiat toata viata biblia este istoric, poate pe el il crezi.
Unde am spus eu ca daca biblia e modernizata am concluzionat ca nu exista Dumnezeu?
Deci sa inteleg ca Papa vorbea in nume personal? Eu stiam ca atunci cand vorbeste capul bisericii catolice este totusi un lucru serios de luat in seama.Si unde am scris eu ca are de-a face cu biblia? am zis ca e un lucru inafara bibliei
Ma refer la crestinii cu care m-am intersectat eu in viata pana acum si pe cei pe care i-am ascultat la tv sau in alte diferite medii de comunicare.
Stiu si eu ca in biserica catolica sunt reprezentanti ai stiintei, dar atunci cand un om de stiinta contrazice dogmele crestine nu le mai convine clericilor.
Din punctul asta de vedere pot spune ca biserica catolica chiar s-a modernizat fata de cea ortodoxa, dar sa nu uitam ce a facut biserica catolica cu oamenii de stiinta in trecut,si numai cu ei ci cu toti care aveau "tupeul" sa puna o intrebare "nelalocul ei"

Pot sa raspund eu?

Raziel 26.05.2011 23:38:54

LapetiteMoc iarasi intervi fara sa spui ceva, am trecut cu "usurinta" de la o intrebare la alta pentru ca nu am primit raspunsuri si speram ca poate la una din ele se indura cineva si imi explica logic cum stau lucrurile. Eu nu am zis ca am citit TOT, nimeni nu cred ca a citit tot, citeste cu atentie, daca tot asa citesti si Sfintele Scripturi nu-i de mirare de ce nu poti da un raspuns la intrebarile mele.Iar faptul ca te legi de o greseala de ortografie dovedeste cat de superficial si pueril esti.
Te rog pentru 3-a oara, ocoleste acest thread daca nu spui ceva in legatura cu ce intreb eu.
Asta este ultimul post adresat tie.
Mult noroc cu dragostea si gandirea si lumina si cu toate cliseele!

Raziel 26.05.2011 23:41:22

Citat:

În prealabil postat de xanixade (Post 364184)
Pot sa raspund eu?

Esti invitatul meu, dar s-a cam vorbit mult pe langa subiect, eu vroiam lamuriri la intrebarile mele initiale...ma rog

LapetiteMoc 27.05.2011 00:34:27

Citat:

În prealabil postat de Raziel (Post 363476)
Multumesc de raspuns!
N-am postat acolo pentru ca am de gand sa ating mai multe subiecte nu numai Vechiul Testament. De citit am citit foarte mult din toate domenile, scrierile religioase sunt cele care ma nedumiresc si ridica cele mai multe intrebari datorita lipsei de logica.
Am fost botezat crestin ortodox dar sunt in cautarea unor raspunsuri.
Numai bine!

Tu singur ai spus, nu am adaugat de la mine. Cine citeste "foarte mult", nu face greseli de scriere si altele ce se pot vedea in postarile tale. Citeste mai intai si apoi vino cu intrebari clare.

Raman la impresia initiala: troll.

Raziel 27.05.2011 01:38:51

Citat:

În prealabil postat de Manodragon (Post 364158)
Raziel, cu cat cercetezi mai mult religia, oricare ar fi ea, cu atat mai mult credinta in acea religie iti este distrusa. Admitand ca faci lucru' asta folosindu-ti ratiunea si nu "simtu'". Nu te opri din pus intrebari nici chiar atunci cand ai raspunsul la intrebari. Question everything, assume nothing.

Ai dreptate cam asta mi se intampla. Din cate stiu ratiunea este cea care ne diferentiaza de animale.Motivul pentru care m-am adresat acestui forum este de a afla raspunsul la unele intrebari, pe care mi le pun singur citind biblia, in speranta unor raspunsuri de la crestinii(care poate au citit/inteles mai mult decat mine) de aici.
Infara de cativa care au avut amabilitatea de a raspunde(si chiar le multumesc) exact la ce am intrebat, restul s-au rezumat la diferite afirmatii inutile, unul din ei ma considera troll :)) oricum ma asteptam la asemenea reactii.
Acum intrebare pentru tine si Konijiro: voi cand si cum ati ajuns la cocluzia ca nu exista Dumnezeu?

xanixade 27.05.2011 02:24:24

Citat:

În prealabil postat de konijiro (Post 364164)
Este irelevant daca cred sau nu. Intrebarea e simpla: toate religiile majore sustin acelasi lucru: cartea lor sfanta e scrisa de Dumnezeu.
In mod logic, nu toate cartile alea sunt cu adevarat scrise de Dumnezeu. Deci care sunt criteriile obiective prin care le deosebim? Credinta nu e un criteriu obiectiv, e cat se poate de subiectiv.
....
Nu am inteles treaba cu comparatia, ce ai vrut sa spui?

De la inceput presupui ca nu exista Dumnezeu. Deci la fel de irelevanta e si pentru mine argumentarea asta. Criteriul de determinare daca o religie e adevarata sau nu, cat se poate de obiectiv si practicat in vechime este... comparatia. Se iau cei mai mari preoti din ambele culte, si fiecare se roaga la Dumnezeu sa faca o minune.

Citat:

Nu. Si nu consider teoria pe care ai expus-o una probabila, si iti spun de ce:
Vorbim de un om care a inviat. Greu ai mai putea gasi ceva mai extraordinar de atat. Si daca evreii ar fi conspirat sa ascunda treaba asta de populatia din zona, chiar crezi ca un raport pe subiectul asta nu ar fi ajuns la Roma? Evreii nu erau singurii oameni in zona aia, si mai mult decat atat, nu guvernau zona respectiva. Vorbim totusi de un om care a inviat, nu de o chestie marunta.
Acelasi lucru si despre restul minunilor, dintre care invierea lui Lazar e un eveniment extraordinar. Iarasi, nimic scris despre asta in surse extra biblice.
Aici esti copilaros. Pe atunci erau peste tot religii. Peste tot se pretindea inviere de oameni si minuni. Deci pentru romani nu conta deloc astfel de lucruri, ci mai ales pentru evrei. In ziua de azi, da pare extraordinar, dar nu si atunci.

Citat:

Pai nu e chiar asa. In ultimele doua sute de ani, cand avem mijloacele sa verificam asemenea minuni, spune-mi, te rog, ai auzit de cineva sa invie? Sau de ceva comparabil cu minunea cu cei 40 de soldati? Ai auzit de ceva mai marunt, de exemplu un membru amputat care a crescut la loc?
Tot ce auzim astazi fac parte din ciclul vindercarilor miraculoase (eticheta de "miraculos" fiind pusa fara o verificare prea riguroasa) si lumina de la Ierusalim, care e cel putin discutabila si ea.
Din nou, noi avem in continuare marturiile noastre, pe langa vindecari. Marturii care nu te intereseaza. Plus ca daca vrei sa te indoiesti de astfel de lucruri, o faci cum vrei, motive sunt totdeauna destule. De aceea se pune accent pe credinta, si oamenii crestini nu trebuie sa stie cap coada toate scrierile sfintilor parinti, dogmelee samd, chiar daca e foarte bine sa te informezi, sa iti consolidezi credinta cu ele.

Citat:

Asta ar insemna ceva daca parerea asta ar fi si sustinuta de dovezi. Nu e.
Am descoperit suficient din Univers incat sa stim ca nu suntem centrul.
:D Foarte relativa si cunoasterea asta. Eu prefer sa cred in Sfintii Parinti.
Citat:

Cazi in aceeasi greseala ca si altii, de a considera ortodoxia o chestie 100% unitara.
Nu este. Eu cunosc ortodocsi care accepta si heliocentrismul, si evolutia. Sunt botezati, si mai merg si ma biserica. Citesc si din Sfintii Parinti, dar nu ii considera fara de greseala, pentru ca sunt constienti ca ce au scris, au scris limitati fiind de lipsa de cunostinte de atunci.
Nu prea cred ca e asa. Religia ortodoxa nu e relativa, la fel cum nu e Dumnezeu relativ. Pentru ca biserica ortodoxa se zice ca e mireasa lui Hristos. Avem asa pe Seraphim Rose care s-a luptat cu astfel de contradictii, pe care aproape ca il consideram sfant.
Ti-am zis tot asa si de faptul ca oamenii mai si gresesc si biserica intelege asta, religia in sine presupune un astfel de lucru.
Citat:

Eu te cred pe tine ca crezi:) Problema e ca prin credinta nu poti face o evaluare, si cu atat mai putin o verificare. Ca daca se putea, ajungea sa credem ca un avion zboara, si zbura. Nu mai trebuia sa ne batem capul cu toate calculele alea...
Nu e chiar asa. Atata e ca nu cautam sa contrazicem existenta lui Dumnezeu prin calcule, teorii.... pentru ca noi cam stim ca El exista. Nu am spus asa ceva, faptul ca El exista nu inseamna ca noi nu trebuie sa facem nimic.
Citat:

Cum? OK, s-a apucat cineva sa scrie asta, a zis ca vorbeste cu Dumnezeu, si i-a zis ca Dumnezeu i-a zis toate asta. Cum aflam daca e adevarat sau nu? Cum aflam daca nu cumva le-a inventat pur si simplu?
Din punct de vedere stiintific, nu stiu cum o sa gasesti. Si, ca sa fiu sincer, mai bine e asa prin credinta. Pentru ca ai libertatea sa alegi pe Dumnezeu. Nu te obliga El sa-L crezi.
Citat:

Consideri improbabila aparitia omului din nimic (cu toate ca nimeni nu sustine asta), dar ti se pare perfect probabila existenta Dumnezeului tau, in ciuda informatiilor contradictorii pe care le avem despre el.
Spui asta cu certitudine. Dar dovezile pe care le ai tu sunt diferite de ale mele. Ale tale sunt mai neclare decat ale mele, intrucat stiinta e relativa.
Citat:

Faptul ca nu le cred nu inseamna ca nu stiu despre ele. Te rog sa nu faci confuzie intre cele doua. Eu am ajuns la ateism citind despre crestinism, nu m-am nascut ateu.
Nimeni din toata lumea nu se naste crestin. Intr-adevar este botezat ca si crestin, dar asta nu inseamna mare lucru daca omul nu isi practica religia. Eu de exemplu nu o prea practic, pentru ca nu prea pot. E destul de greu sa urmezi toate regulile impuse. De aceea lumea crestina se imparte in mireni si in preoti, calugari ( cler). De aceea vezi si tu atatea inadvertente intre ce ar trebui sa fie un crestin si ceea ce este, pe de-o parte. Deci , tu crezi ca eu daca vorbesc cu tine sunt crestin deplin? Nu sunt. Incerc si eu sa fiu. Recunosc ca sunt limitat.
Iar faptul ca nu stii despre ele... nu este evidentiat decat prin faptul ca nu le aduci in discutie. Plus ca religia ortodoxa asa e facuta : Sfanta Traditie, Biblie, Biserica lumeasca si Dumnezeu. Tot asa Sfanta Traditie a fost cam prima... Biblie, dupa aceasta si aceea a aparut Biblia. Deci vezi ca nu stii?
Citat:

Si daca Sfanta Traditie e dovada, care sunt dovezile sa sustina Sfanta Traditie? Pe ce se bazeaza ea? Cred ca ajungem la un nou rationament circular.
Nu prea e, daca cineva are un secret,si il impartaseste cu tine, si daca vine cineva sa intrebe il trimiti la acel cineva. Atata am facut eu.
Citat:

Nu am zis ca esti nebun. Ti-am dat un exemplu, sa intelegi cum se vede toata povestea asta cu Sfintii Parinti din afara ei, atunci cand o evaluam fara sa o consideram adevarata din start.
Din prima gresesti, pentru ca nu poti sa determini pe Dumnezeu daca pretinzi ca nu exista. Daca presupui ca Dumnezeu nu exista, atunci rationamentele Sfintilor Parinti sunt mai degraba povestiri fantastice. Dar nu poti nici atat. Pentru ca nu exista metode care sa determine fiinta umana, cum este construita, pe de o parte, iar pe de alta parte, insasi universul. Nu se poate constata timpul ce este, ce legatura are cu materia, decat prin presupuneri, teorii.
Citat:

Nu, conceptul de rationament circular nu imi apartine. Se afla pe lista de erori de logica, pe la inceput. Uite aici:
http://en.wikipedia.org/wiki/Circular_reasoning
Eu m-am prins. Se pare ca tu nu te-ai prins ca citatul din dogma (si unul important, de altfel) pe care l-ai dat e bazat pe o greseala grosolana de logica.
Si totusi, te caracterizeaza, asa cum ma caracterizeaza si pe mine, din punctul tau de vedere.
Si care ar fi aceea.
Citat:

Nu m-am referit la psihologie.
Folosind termeni precum proces cognitiv s.a.m.d.
Citat:

Iubirea este (partial) explicata. Stiinta nu are luxul pe care il are religia, de a pretinde ca detine toate raspunsurile, pentru ca raspunsurile pe care le da trebuie sustinute de dovezi. Credinta nu functioneaza in domeniul asta.
? Oare? Ipotetic vorbind... nu inseamna nimic? Sau sintagma de a presupune? Pai da, tot asa, pana la gasirea de dovezi explicatii te folosesti de credinta. Dupa aceea ai gasit dovezile si iti justifici credinta cu ele. Simplu.
Citat:

Diferenta dintre oameni si animale e una de gradient.
Asta nici nu o mai discut. Decat atat. Pentru simplul motiv ca maimute sunt de o gramada de timp (in parerea ta mai mult decat oamenii) si totusi, ele nu pot sa faca mai mult decat operatii simple de aritmetica, pe un sistem de forma... primesti hrana daca alegi corect... un porc in sensul acesta e mult mai inteligent ca o maimuta... s-au facut studii... cat despre recunoasterea faciala... pana si o gaina o are....

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:05:16.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.