Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

mihai07 15.08.2011 19:48:44

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389636)
Femeia este discriminata in Biserica Ortodoxa pentru ca nu este iubita. Ei i se cere iubirea ca si cum asta ar fi doar o datorie a femeii. Nicaieri Domnul nu a ales doar barbati apostoli, era urmat de o gramada de femei. Diferenta este ca femeile il urmau de buna-voie in timp ce barbatii au trebuit sa fie chemati pentru a-L urma si si asa au dat bir cu fugitii cu exceptia unuia singur. Ceea ce a cerut Domnul a fost ca oamenii sa gandeasca cu inima, asa cum fac femeile din firea lor. Ceea ce face Biserica insa este sa spuna ca in continuare doar femeia trebuie sa gandeasca cu inima, sa iubeasca, barbatul are altele de facut. Si iata cum femeia nu-i iubita si ea si este astfel discriminata.

pe asta de unde ai mai scos-o?:43:
eu de exemplu, imi iubesc foarte mult sotia si fetita.

Adriana3 15.08.2011 19:58:10

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 389640)
pe asta de unde ai mai scos-o?:43:
eu de exemplu, imi iubesc foarte mult sotia si fetita.

Si daca sotia sau fetita ar dori sa se faca preot, ati accepta?

AlinB 15.08.2011 20:18:34

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389636)
Femeia este discriminata in Biserica Ortodoxa pentru ca nu este iubita. Ei i se cere iubirea ca si cum asta ar fi doar o datorie a femeii. Nicaieri Domnul nu a ales doar barbati apostoli, era urmat de o gramada de femei. Diferenta este ca femeile il urmau de buna-voie in timp ce barbatii au trebuit sa fie chemati pentru a-L urma si si asa au dat bir cu fugitii cu exceptia unuia singur.

Interpretabil.

Citat:

Ceea ce a cerut Domnul a fost ca oamenii sa gandeasca cu inima, asa cum fac femeile din firea lor. Ceea ce face Biserica insa este sa spuna ca in continuare doar femeia trebuie sa gandeasca cu inima, sa iubeasca, barbatul are altele de facut. Si iata cum femeia nu-i iubita si ea si este astfel discriminata.
Ce logica beton bazata pe impresii fara legatura cu realitatea!
Femeia e chemata sa iubeasca..barbatul nu, e trimis la "alte treburi".
Ca de exemplu?

AlinB 15.08.2011 20:22:36

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389513)
Este gresit sa spui ca Iisus nu a avut nici un ucenic femeie pentru ca Iisus a zis foarte clar ca ucenic ii este acela care are iubire fata de ceilalti, deci si barbati si femei. Toti i-au fost si ii sunt ucenici. Femeia nu are nevoie intr-adevar sa fie preot pentru a fi fericita, si nici barbatul. Ideea este alta, in spatele refuzului de a avea femei preoti sta intotdeauna o parere proasta care exista despre femeie deci o lipsa de iubire la adresa ei din partea oamenilor, nu a lui Dumnezeu.

Aici il incadrezi si pe Sf. Ap. Pavel?
Eu zic sa-ti mai masori cuvintele..

Citat:

Dupa cum vezi, cei care se opun il considera pe Dumnezeu barbat si ca atare considera ca barbatii ar fi mai speciali si mai buni decat femeile.
Astea sunt impresiile tale de femeie complexata spiritual :)

Citat:

Ori exact asta denota o lipsa de iubire. Si apoi ii zic femeii ca nu-i adevarat, ca uite ce venerata este Sfanta Fecioara. Dar cand se sapa mai adanc se descopera ca de fapt ei oricum cred ca Sfanta Fecioara este o mare exceptie, restul femeilor fiind vai si amar.
Aiurea, calendarul e plin in egala masura de sfinti barbati cat si femei.
Daca vrei, poti incerca un studiu demografic in directia asta.

Nu ca ar avea vreo relevanta spirituala dar poate te mai racoresti.. :))

Citat:

Iar cele care tac sunt exact cele dependente de iluzia ca ar putea fi iubite de astfel de oameni. Nu-i de mirare ca exact in lumea protestanta femeia este iubita si respectata mai mult pentru ca acolo Dumnezeu nu este deloc o figura masculina, ci este pur si simplu Dumnezeu care isi iubeste in mod egal creatia.
Si asta o spui din postura ta de mic Dumnezeu care a reusit sa faca instant o radiografie a demografiei iubirii pe culte?

Sau are la baza un studiu stiintific, bazat pe un esantion reprezentativ si un chestionar relevant din acest punct de vedere?

nutucutu 15.08.2011 20:26:31

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389613)
Nu pot fi deacord cu tine din mai multe motive. Femei misionare au fost multe si avem sfinte femei care au convertit cu cuvantul si sfintenia lor multime de oameni. Una dintre ele este chiar o ucenica a Sf. Ap. Pavel. Si vezi in Biserica catolica femeile misionare in tari pline de saracie, mizerie si boli ale mizeriei. Nu toate au ideile tale cu apa de la robinet. Sunt milione de femei care nu au cu ce sa se spele in mod curent, care traiesc in foame etc. Nici una nu este scutita pe motiv ca ar fi femeie. Ba chiar dimpotriva, in imaginile filmate in zonele cu inundatii recente merita sa le revezi, sa vezi ce se intampla langa masinile cu alimente: barbatii se folosesc de forta lor fizica pentru a se favoriza pe ei. In toate tarile sarace este cunoscut ca cei mai deprivati de hrana, imbracaminte etc sunt exact femeile si copii, pentru ca barbatii isi trag spuza pe placinta lor. Deci cliseele tale nu au nici o legatura cu realitatatea.

Da, femei misionare au fost si vor mai fi. Noi vorbim de femei preoti. Referitor la clisee, "barbatii care isi trag spuza pe turta lor, barbatii care se folosesc de forta fizica" le consider clisee. Vorbim de conceptul femeie-preot.

Citat:

Apoi, Cina cea de Taina a fost Cina Pascala ori se stie foarte bine ca la Cina Pascala trebuia taiat un miel si mancat in intregime de toti cei din casa iar daca cei dintr-o casa erau prea putini pentru a manca mielul, trebuiau sa se adune oamenii din doua case sa il manance. Iisus era insotit si de o multime de femei printre care si mama Sa. Ca atare toti au luat Cina Pascala nu numai barbatii. Insa cum la evrei femeile nu prea contau si ca atare nu se puneau niciodata la numaratoare, iata ca nu sunt amintite asa cum nici Ap. Pavel nu le-a amintit cand a zis ca Domnul la Inviere s-a aratat prima data apostolilor. Am cunoscut protestanti care mi-au spus ca Ap. Pavel nu a zis nimic gresit pentru ca si femeile (cele la care s-a aratat Iisus) erau apostoli. Si tot la ei (sau la unii dintre ei) am vazut ca stiu ca la Cina nu erau numai barbatii. Revenind deci la Cina, Iisus ne-a zis la noi toti sa mancan Trupul Sau si sa bem Sangele Sau, nu a zis numai barbatilor sau numai preotilor sacramentali, ci tuturor, ca atare si faceti aceasta intru amintirea Mea se refera la noi toti. Faceti inseamna a da si a primi. Nu a zis nicaieri ca in momentul in care Apostolii primeau painea si vinul intruchipau toti crestinii iar cand Iisus le dadea Impartasania, apostolii il intruchipau pe Iisus. Absurd.

La evrei femeile nu prea contau? La Isus contau iar El a ales ca cina sa o manince numai cu ucenicii Lui. Isus ne-a spus tuturor sa mincam Trupul si Singele Lui, insa numai unor barbati le-a spus sa mearga sa predice Cuvintul Domnului. Intii le-a spus cind era in viata, iar ei s-au dus si s-au intors, dupa ce unii l-au parasit, iar apoi i-a trimis din nou, inainte de Inaltare. Si toti au fost barbati.

Citat:

Apoi, in dupa-amiaza asta am fost la un sanctuar al Sfintei Rita unde s-a facut rugaciunea Rozariului. Esti catolica, stii cine este Sfanta Rita si ce este Rozariul. Aceasta sfanta a avut un sot violent, bataus, nici vorba sa fie cliseul barbatului iubitor si sfant care-si salveaza mireasa pacatoasa si vai de ea, ci dimpotriva, ea era sfanta si barbatul un bataus care nu o merita. Si din pacate fii baieti si-au imitat tatal si nu mama. Toti trei au pierit. Si cine s-a opus apoi sfintei sa se calugareasca? Biserica! Dumnezeu insa nu a lasat-o, a facut dreptate si o sa faca dreptate tuturor femeilor. Si dreptatea deja a inceput. Spui ca Sfanta Fecioara tace, nimic mai fals in Biserica catolica. Sa iti spun din omelia tinuta de preotul catolic cu ocazia Rozariului. A zis ca primul lucru pe care i l-a cerut Bernadette Sfintei Fecioare a fost sa o invete Evanghelia. A spus ca atat Sfanta Fecioara cat si Sf. Bernadette si Sf. Rita ne invata mereu despre Iisus. A zis ca in toate aparitiile sale, Sfanta Fecioara ne cere sa ne convertim si sa il primim pe Fiul Sau. Iar tu vii sa spui ca Fecioara tace. Nimic mai fals. Incepand cu nunta de la Caana, nu a incetat niciodata sa ceara oamenilor sa il primeasca pe Fiul Sau si sa se converteasca. Numai orbii de inima pot crede ca Sfanta Fecioara tace. Nu tace ci dimpotriva, ne cere convertirea inimii, ne cere sa il primim pe Domnul, ne cere dreptate. A venit timpul ca oamenii sa accepte ceea ce este drept, de asta s-au inmultit aparitiile sale in care nu tace absolut deloc. Judecata Fiului Sau se apropie, si nimeni nu este tinut sa taca dimpotriva, acolo unde omul va tace, pietrele vor vorbi.

Ce legatura are sfinta Rita cu femeia preot? Din contra, sfinta Rita e exemplu de tacere. Ce a facut ea? S-a retras intr-o minastire unde s-a rugat si a vindecat bolnavi. Acolo Isus i-a dat un spin din coroana Lui de spini, iar la moartea ei, in plina iarna, trandafirul din fata ferestrei a inflorit. Toate astea s-au petrecut in liniste si pace;
Sfintul apostol Pavel a spus ca barbatii necredinciosi se vor mintui prin femeile credincioase. Acesta e si cazul sfintei Rita.

Sfinta Lucia, sfinta Bernadetta, sfinta Ecaterina Laboure, cele carora li s-a aratat Sfinta Fecioara, toate, fara exceptie, s-au retras in minastiri. Colegele acestora nici nu stiau ca ele sint cele carora li s-a aratat sfinta Fecioara. Iar sfinta Fecioara ce le-a spus? Mergi la preot, mergi la episcop si bate o medalie, sau ridica un sanctuar etc. Ele erau niste mesagere. Iar de vorbit s-a vorbit: au vorbit preotii. Ele au ales sa taca si numai datorita ascultarii si-au scris memoriile, ca sa intelegem si noi putin din sfintenia lor.

Iar in aceasta disputa nu cred ca are rost sa continuam prea mult. Eu cred ca femeile nu trebuie sa fie preoti, iar dumneavoastra da; ce sens au disputele? Cred ca in aceste zile toata lumea vorbeste, toti sint experti in tot si in toate, toti au ceva de spus, de comentat, de adaugat. Iar femeia, dupa parerea mea, trebuie sa faca aceleasi lucruri pe care le-au facut femeile sfinte din Sfinta Scriptura: sa puna masa, sa aduca apa, sa-L insoteasca pe Isus pe Calvar (acolo barbatii au cam dat bir cu fugitii), sa fie ca Veronica, acea femeie sfinta care i-a sters fata Lui Isus cu o marama, atunci cind isi cara cruce, sa inmorminteze mortii, sa mearga la cimitir sa faca toata rinduiala etc.

AlinB 15.08.2011 20:29:11

Citat:

Apoi, Cina cea de Taina a fost Cina Pascala ori se stie foarte bine ca la Cina Pascala trebuia taiat un miel si mancat in intregime de toti cei din casa iar daca cei dintr-o casa erau prea putini pentru a manca mielul, trebuiau sa se adune oamenii din doua case sa il manance. Iisus era insotit si de o multime de femei printre care si mama Sa. Ca atare toti au luat Cina Pascala nu numai barbatii.

Serios.
Afirmatie bazata pe supozitia cumva ca 13 barbati n-ar fi putut manca impreuna un miel? :))

Si ce crezi, Mama Lui ar fi fugit cand a fost arestat Hristos?
Scuza-ma ca trebuie sa ti-o spun atat de direct dar batii campii absolut fara nici o gratie.

Citat:

Am cunoscut protestanti care mi-au spus ca Ap. Pavel nu a zis nimic gresit pentru ca si femeile (cele la care s-a aratat Iisus) erau apostoli. Si tot la ei (sau la unii dintre ei) am vazut ca stiu ca la Cina nu erau numai barbatii.
De care protestanti, din aceeia care pun femei si homosexuali preoti?
Pai de ce ne-am mira..dar si de ce i-am lua si ca reper?
Pe tine te inteleg, fara confesiune si fara busola spirituala, orice suna bine pentru gusturile feministe, e musai sa fie si adevarat.

[quite] A venit timpul ca oamenii sa accepte ceea ce este drept, de asta s-au inmultit aparitiile sale in care nu tace absolut deloc. [/quote]

Mda, aparitii puse la indoiala chiar si de catolicii insisi..

Citat:

Apoi, este minciuna faptul ca Domnul ar fi dorit discriminarea femeii in Biserica, Domnul a invatat ca in El, in Hristos nu mai exista nici femeie si nici barbat. Oamenii sunt cei care nu vor (inca) sa puna in practica Cuvantul Lui si se stie foarte bine ca Domnul nu obliga pe nimeni sa-I respecte Cuvantul.
Discriminarea exista doar in mintea feministelor care n-au nici o tangenta cu Biserica, ce sa mai vorbim de asumat rolul femeii in Biserica..

Lupta cica pentru un rol care ele oricum nu-l au si nici nu-l inteleg.

Adriana3 15.08.2011 20:34:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 389651)
Interpretabil.

Ce logica beton bazata pe impresii fara legatura cu realitatea!
Femeia e chemata sa iubeasca..barbatul nu, e trimis la "alte treburi".
Ca de exemplu?

Deloc interpretabil. Pe Golgota, dintre cei care erau cu Iisus, a urcat doar Sf. Ioan si femeile. Sfantul Ioan era cel care gandea cu inima, ca atare lui i-a fost incredintata femeia, Sfanta Fecioara, sa ii fie mama. Dintre toti barbatii care L-au urmat pe Iisus doar cei nominalizati de El au rezistat sa il urmeze, dar pana la capat doar unul singur. Femeile nici n-au avut nevoie sa fie nominalizate de El ca sa aiba curajul sa Il urmeze. De aceea nedreptatea care se face memoriei lor de catre unii prin afirmatia ca ele nu ar fi ucenice, este inca si mai mare tocmai pentru ca ele L-au urmat pe Domnul tocmai din pura iubire pentru El mai presus de orice frica (ca doar femeile sunt acuzate mereu ca sunt slabe si fricoase, nu?). Iar Domnul a zis ca din aceasta ii va cunoaste pe ucenicii Sai, din iubirea pe care o au fata de ceilalti. Ca atare, dupa dreptate, s-a aratat prima data femeilor care L-au iubit mai mult. Si merita citita Evanghelia apocrifa a Mariei Magdalena in care, in momentul in care ii spune lui Petru ca Domnul i se aratase inviat, acesta riposteaza ca nu se putea arata unei femei inaintea lui. Oamenii au fost cei care nu au putut sa-si deschida inima complet la dreptatea lui Dumnezeu care are un singur criteriu: masura iubirii avuta de fiecare. Insa dreptatea Lui se va face si ca atare discriminarea femeii va inceta.

mihai07 15.08.2011 20:44:09

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389644)
Si daca sotia sau fetita ar dori sa se faca preot, ati accepta?

1. sotia nu isi doreste acest lucru.
2. a inteles perfect invatatura BO in legatura cu acest lucru si a acceptat-o fara sa ii fie impusa.

Adriana3 15.08.2011 20:47:18

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 389656)
Da, femei misionare au fost si vor mai fi. Noi vorbim de femei preoti. Referitor la clisee, "barbatii care isi trag spuza pe turta lor, barbatii care se folosesc de forta fizica" le consider clisee. Vorbim de conceptul femeie-preot.

La evrei femeile nu prea contau? La Isus contau iar El a ales ca cina sa o manince numai cu ucenicii Lui. Isus ne-a spus tuturor sa mincam Trupul si Singele Lui, insa numai unor barbati le-a spus sa mearga sa predice Cuvintul Domnului. Intii le-a spus cind era in viata, iar ei s-au dus si s-au intors, dupa ce unii l-au parasit, iar apoi i-a trimis din nou, inainte de Inaltare. Si toti au fost barbati.

Ce legatura are sfinta Rita cu femeia preot? Din contra, sfinta Rita e exemplu de tacere. Ce a facut ea? S-a retras intr-o minastire unde s-a rugat si a vindecat bolnavi. Acolo Isus i-a dat un spin din coroana Lui de spini, iar la moartea ei, in plina iarna, trandafirul din fata ferestrei a inflorit. Toate astea s-au petrecut in liniste si pace;
Sfintul apostol Pavel a spus ca barbatii necredinciosi se vor mintui prin femeile credincioase. Acesta e si cazul sfintei Rita.

Sfinta Lucia, sfinta Bernadetta, sfinta Ecaterina Laboure, cele carora li s-a aratat Sfinta Fecioara, toate, fara exceptie, s-au retras in minastiri. Colegele acestora nici nu stiau ca ele sint cele carora li s-a aratat sfinta Fecioara. Iar sfinta Fecioara ce le-a spus? Mergi la preot, mergi la episcop si bate o medalie, sau ridica un sanctuar etc. Ele erau niste mesagere. Iar de vorbit s-a vorbit: au vorbit preotii. Ele au ales sa taca si numai datorita ascultarii si-au scris memoriile, ca sa intelegem si noi putin din sfintenia lor.

Iar in aceasta disputa nu cred ca are rost sa continuam prea mult. Eu cred ca femeile nu trebuie sa fie preoti, iar dumneavoastra da; ce sens au disputele? Cred ca in aceste zile toata lumea vorbeste, toti sint experti in tot si in toate, toti au ceva de spus, de comentat, de adaugat. Iar femeia, dupa parerea mea, trebuie sa faca aceleasi lucruri pe care le-au facut femeile sfinte din Sfinta Scriptura: sa puna masa, sa aduca apa, sa-L insoteasca pe Isus pe Calvar (acolo barbatii au cam dat bir cu fugitii), sa fie ca Veronica, acea femeie sfinta care i-a sters fata Lui Isus cu o marama, atunci cind isi cara cruce, sa inmorminteze mortii, sa mearga la cimitir sa faca toata rinduiala etc.

Te cam contrazici. Ai spus ca femeile nu puteau merge in lume cu predicarea Evangheliei pentru ca nu au fizicul necesar ci barbatii sunt mai potriviti pentru asta ca sa spui apoi ca femeile trebuie sa mearga pe Calvar ca barbatii au cam dat bir cu fugitii. Eu ti-am aratat ca in ciuda fizicului si lipsa apei de robinet, femei misionare sunt foarte multe si nu le-ar durea sa evanghelizeze oamenii asa cum o fac cele protestante, ci sunt pur si simplu impiedicate de Biserica.
Sfanta Rita o dadeam ca exemplu din cauza unui alt user care sustine ca femeia este vai de capul ei si doar barbatul o salveaza. Cazul Sfintei Rita este exact pe dos, ea si-a stapanit barbatul care s-a convertit pana la urma, din pacate prea tarziu pentru ca a fost ucis pentru rautatile trecute. Iar biserica nu a vrut sa o primeasca pe Sf. Rita ca si calugarita decat dupa ceva timp. Asa-i biserica, ii ia timp pana sa accepte voia lui Dumnezeu. Cat despre femeile care au avut aparitii de ale sfintei Fecioare, normal ca au fost trimise la preoti si episcopi, ca daca acestia erau femei, tot la ei le-ar fi trimis. Tu insa nu cunosti intregul lor mesaj, nu cunosti ce s-a cenzurat, nu cunosti vad modul in care au fost tratate aceste femei si nu cunosti modul in care cel putin o parte din Biserica ta lupta din interior pentru a se face dreptate si a se implini vointa lui Dumnezeu. Dar dreptatea se va face. Iar faptul ca sunt alese femeile ca mesager si nu barbatii arata ca ele sunt mai capabile sa primeasca si sa duca un mesaj mai departe, exact ca si femeile de la mormant.

Adriana3 15.08.2011 20:52:23

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 389666)
1. sotia nu isi doreste acest lucru.
2. a inteles perfect invatatura BO in legatura cu acest lucru si a acceptat-o fara sa ii fie impusa.

Daca si-ar dori ati accepta? Si daca fetita isi va dori, ati accepta? Intrebarea este ce atitudine ati avea dvs. in fata unei astfel de dorinte, nu daca acum vreuna din ele manifesta sau nu dorinta.

mihai07 15.08.2011 20:57:26

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389670)
Daca si-ar dori ati accepta? Si daca fetita isi va dori, ati accepta? Intrebarea este ce atitudine ati avea dvs. in fata unei astfel de dorinte, nu daca acum vreuna din ele manifesta sau nu dorinta.

nu as accepta acest lucru.
1. te intreb un lucru: unde gasesti in Scriptura argumente care sa sustina preotia femeilor?
2. ce legatura are discutia de acum cu dragostea pentru femei?
daca nu suntem de acord cu preotia femeilor, inseamna ca nu le iubim? :43:

AlinB 15.08.2011 20:59:59

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389663)
Deloc interpretabil. Pe Golgota, dintre cei care erau cu Iisus, a urcat doar Sf. Ioan si femeile. Sfantul Ioan era cel care gandea cu inima, ca atare lui i-a fost incredintata femeia, Sfanta Fecioara, sa ii fie mama. Dintre toti barbatii care L-au urmat pe Iisus doar cei nominalizati de El au rezistat sa il urmeze, dar pana la capat doar unul singur. Femeile nici n-au avut nevoie sa fie nominalizate de El ca sa aiba curajul sa Il urmeze. De aceea nedreptatea care se face memoriei lor de catre unii prin afirmatia ca ele nu ar fi ucenice, este inca si mai mare tocmai pentru ca ele L-au urmat pe Domnul tocmai din pura iubire pentru El mai presus de orice frica (ca doar femeile sunt acuzate mereu ca sunt slabe si fricoase, nu?). Iar Domnul a zis ca din aceasta ii va cunoaste pe ucenicii Sai, din iubirea pe care o au fata de ceilalti. Ca atare, dupa dreptate, s-a aratat prima data femeilor care L-au iubit mai mult. Si merita citita Evanghelia apocrifa a Mariei Magdalena in care, in momentul in care ii spune lui Petru ca Domnul i se aratase inviat, acesta riposteaza ca nu se putea arata unei femei inaintea lui. Oamenii au fost cei care nu au putut sa-si deschida inima complet la dreptatea lui Dumnezeu care are un singur criteriu: masura iubirii avuta de fiecare. Insa dreptatea Lui se va face si ca atare discriminarea femeii va inceta.

1. Tocmai datorita faptului ca femeile nu erau luate in vizor asa cum erau luati barbatii, le-a permis mai multa libertate de miscare, la asta te-ai gandit?

2. Nu te mai lua dupa asa zisele "evanghelii" apocrife ca s-ar putea ca impresiile tale eronate sa ia proportii si mai mult.

Ca maine parca vad ca ne recomanzi ca reper "evanghelia dupa Iuda".

3. "discrimarea" respectiva care exista in mintea ta va lua sfarsit atunci cand gandirea ta se va schimba.
Pana atunci..ea va continua sa existe. In mintea ta.

Adriana3 15.08.2011 21:02:20

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 389658)
Serios.
Afirmatie bazata pe supozitia cumva ca 13 barbati n-ar fi putut manca impreuna un miel? :))

Si ce crezi, Mama Lui ar fi fugit cand a fost arestat Hristos?
Scuza-ma ca trebuie sa ti-o spun atat de direct dar batii campii absolut fara nici o gratie.

De care protestanti, din aceeia care pun femei si homosexuali preoti?
Pai de ce ne-am mira..dar si de ce i-am lua si ca reper?
Pe tine te inteleg, fara confesiune si fara busola spirituala, orice suna bine pentru gusturile feministe, e musai sa fie si adevarat.

[quite] A venit timpul ca oamenii sa accepte ceea ce este drept, de asta s-au inmultit aparitiile sale in care nu tace absolut deloc.

Mda, aparitii puse la indoiala chiar si de catolicii insisi..
Discriminarea exista doar in mintea feministelor care n-au nici o tangenta cu Biserica, ce sa mai vorbim de asumat rolul femeii in Biserica..

Lupta cica pentru un rol care ele oricum nu-l au si nici nu-l inteleg.[/quote]

Cina Pascala era obligatorie pentru toti. Nicidecum doar pentru barbati. Iar Sfanta Fecioara nu a luat avionul cand a aflat ca Iisus a fost rastignit ci a mers impreuna cu apostolul Ioan si cu celelalte femei pe Golgota, ca doar nu credeti ca si-au dat punct de intalnire la cruce. Vad ca habar nu aveti despre cum arata Israelul si cum se deplasau oamenii in Israel acum 2000 ani de puteti crede ca Iisus mergea cu barbatii si isi lasa de izbeliste mama si toate celelalte femei. Nici un barbat responsabil nu facea asa ceva, cu atat mai putin Iisus.

Cat despre cliseele despre feminism ma lasa rece, cunosc si eu gramada despre misoginism, asa ca dreptatea nu poate fi decat la mijloc, acolo unde este egalitatea lui Dumnezeu in ochii caruia toti suntem egali.

Adriana3 15.08.2011 21:03:26

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 389672)
nu as accepta acest lucru.
1. te intreb un lucru: unde gasesti in Scriptura argumente care sa sustina preotia femeilor?
2. ce legatura are discutia de acum cu dragostea pentru femei?
daca nu suntem de acord cu preotia femeilor, inseamna ca nu le iubim? :43:

Dar daca ati avea si un baiat, l-ati lasa sa se faca preot?

mihai07 15.08.2011 21:04:37

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389675)

deviem si nu mi-ai raspuns intrebari.

AlinB 15.08.2011 21:06:49

Mai aveti putin si o sa ne spuneti ca de fapt Sf. Ap. Ioan era femeie :)

Chiar nu puteti concepe ca realitatea se poate plasa in afara schemelor pe care vi le desenati mental si ca totusi oamenii nu erau atat de misogini cum aveti impresia?

Adica chiar nu puteti sa va imaginati ca femeile NU se aflau la Cina cea de Taina, dintr-un motiv foarte evident ca de exemplu siguranta lor, avand in vedere ceea ce a urmat?

Binenteles ca nu, pentru ca aveti o fixatie pe misognism.

Sigur ca " dreptatea nu poate fi decat la mijloc, acolo unde este egalitatea lui Dumnezeu in ochii caruia toti suntem egali", problema e ca mintea/ideile dvs. nu se afla acolo ci intr-o extrema (feminismul complexat si obsedat de misoginism).

Si asta spune (printre altele) un lucru: ca din punct de vedere spiritual nu v-ati gasit locul.

AlinB 15.08.2011 21:10:24

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389675)

Intrebarea e stupida dintr-un motiv evident.

Daca ar fi fata si ar vrea "sa se faca preot" atunci fara doar si poate i-ar veni astfel de idei din perspectiva unei proaste influente, ne-ortodoxe dintr-un context extrem chiar si pentru definitia comuna a (neo)protestantismului.

In cazul asta, chiar si fara sa vrea sa fie preot, situatia ar fi destul de dramatica.

De lasat..depinde de varsta, dupa 18 ani oricum nu i se poate impune nimic.

nutucutu 15.08.2011 21:19:09

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389668)
Eu ti-am aratat ca in ciuda fizicului si lipsa apei de robinet, femei misionare sunt foarte multe si nu le-ar durea sa evanghelizeze oamenii asa cum o fac cele protestante, ci sunt pur si simplu impiedicate de Biserica.

Femeile catolice, daca vor, pot foarte bine sa mearga sa lege ranile leprosilor, sa ingrijeasca bolnavii, sa fie educatoare sau profesoare, sa adune bolnavii de pe strazi, sa-i spele pe cei murdari, sa-i imbrace pe cei dezbracati. Iar in felul acesta si evanghelizeaza (asa cum a facut maica Tereza de Calcutta).

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389668)
Sfanta Rita o dadeam ca exemplu din cauza unui alt user care sustine ca femeia este vai de capul ei si doar barbatul o salveaza. Cazul Sfintei Rita este exact pe dos, ea si-a stapanit barbatul care s-a convertit pana la urma, din pacate prea tarziu pentru ca a fost ucis pentru rautatile trecute. Iar biserica nu a vrut sa o primeasca pe Sf. Rita ca si calugarita decat dupa ceva timp. Asa-i biserica, ii ia timp pana sa accepte voia lui Dumnezeu. Cat despre femeile care au avut aparitii de ale sfintei Fecioare, normal ca au fost trimise la preoti si episcopi, ca daca acestia erau femei, tot la ei le-ar fi trimis. Tu insa nu cunosti intregul lor mesaj, nu cunosti ce s-a cenzurat, nu cunosti vad modul in care au fost tratate aceste femei si nu cunosti modul in care cel putin o parte din Biserica ta lupta din interior pentru a se face dreptate si a se implini vointa lui Dumnezeu. Dar dreptatea se va face. Iar faptul ca sunt alese femeile ca mesager si nu barbatii arata ca ele sunt mai capabile sa primeasca si sa duca un mesaj mai departe, exact ca si femeile de la mormant.

Daca vointa Lui Dumnezeu este ca femeile sa fie preot aceasta vointa va triumfa cu sau fara lupta dumneavoastra. Acele sfinte au fost tratate cum au fost tratate din cauza unor calugarite care inca nu erau sfinte. Iar acele femei s-au sfintit si datorita rautatilor colegelor calugarite. Au rabdat nedreptatea de dragul Domnului Lor, Isus Cristos. Si la fel se intimpla si in cazul unor calugari barbati. Ca sa ajungem desavirsiti trebuie sa ne lepadam de toata rautatea, iar rabdarea in suferinta nedreapta sfinteste. Asemenea Lui Isus, care a suferit nedreptatea si nu a scos nici un cuvint de ura sau razbunare atunci cind a fost batjocorit, biciuit, rastignit, acelasi lucru l-au facut si acele calugsrite.

Referitor la mesageri, Dumnezeu, de-a lungul timpului, a ales atit femei cit si barbati. Iar daca ne referim la Biserica Catolica, au fost si barbati: sfintul Dominic a fost un mesager (cel caruia i s-a relevat rugaciunea rozariului), sfintul Francisc deasemenea (nu numai Luciei i s-a aratat sfinta Fecioara, dar si lui si surorii lui); sfintul Anton de Padova a fost deasemenea mesager; exact pe 15 August, el era in indoiala referitor la participarea la slujba in care trebuiau sa o celebreze pe sfinta Fecioara Maria care s-a inaltat cu trupul si sufletul la cer. Pentru aceasta sarbatoare nu exista argument biblic. Sa nu mearga insemna neascultare, care insemna pacat. Meditind la aceasta i-a aparut chiar Sfinta Fecioara care i-a confirmat adevarul.

Deci, daca Dumnezeu doreste ca femeile sa fie preot, ele vor fi. Pina cind Biserica va decide asta, eu cred ca noi trebuie sa ne vedem de ale noastre.

Adriana3 15.08.2011 21:19:56

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 389654)
Aici il incadrezi si pe Sf. Ap. Pavel?
Eu zic sa-ti mai masori cuvintele..

Astea sunt impresiile tale de femeie complexata spiritual :)

Aiurea, calendarul e plin in egala masura de sfinti barbati cat si femei.
Daca vrei, poti incerca un studiu demografic in directia asta.

Nu ca ar avea vreo relevanta spirituala dar poate te mai racoresti.. :))

Si asta o spui din postura ta de mic Dumnezeu care a reusit sa faca instant o radiografie a demografiei iubirii pe culte?

Sau are la baza un studiu stiintific, bazat pe un esantion reprezentativ si un chestionar relevant din acest punct de vedere?

Eu nu il incadrez niciunde pe Ap. Pavel, l-a incadrat Dumnezeu atunci cand i-a dat spinul satanei sa il chinuie ca sa nu fie orgolios si nu l-a mai luat de la el asa ca a inteles pana la urma ca in Hristos nu mai exista nici femeie nici barbat. Din pacate nu toti au dorinta ca si el de a afla adevarul pentru ca spinul cam doare.

In calendar sunt multe sfinte, una din ele de exemplu a fost obligata de parinti sa se marite in timp ce ea vroia sa fie fecioara. Ca atare a zis parintilor ca se marita doar daca ii gasesc un barbat mai inteligent si mai bogat decat ea. Zeci de pretendenti s-au prezentat, barbatii cei mai inteligenti ai timpului sau. Pe toti i-a convertit la Hristos. Dupa care au ucis-o bine-nteles.
O alta sfanta a fugit de acasa tot ca sa scape de maritisul fortat. Si ca sa fie sigura de reusita, a luat haine barbatesti si s-a ascuns intr-o manastire de barbati unde a avut o viata atat de sfanta incat a fost aleasa staret, nestiind nimeni ca era femeie, decat Dumnezeu bine-nteles. Si a fost un staret foarte bun. Cine o cunoaste pe sfanta, stie ce sfarsit a avut.
Sunt sfinte si sfinte, iar majoritatea au primit la viata lor doar suturi asa cum prevestise Domnul ca se va intampla cu cei care il vor urma. Este insa trist ca suturile sa le dea exact cei ce isi spun crestini.

Cat despre iubirea lui Dumnezeu pentru toti oamenii, nu am nevoie sa fac nici un sondaj, ajunge sa citesc Evanghelia: atat de mult a iubit Dumnezeu lumea incat a dat pe Fiul Sau ca rascumparare pentru pacatele noastre. Dacii nu au fost cu nimic mai buni decat religiile de astazi ci erau niste pagani ca toti cei ne-evrei. Din mila si iubirea lui Dumnezeu s-au crestinat iar mila si iubirea Lui nu cunoaste timp si frontiere.

mihai07 15.08.2011 21:20:09

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 389680)
Intrebarea e stupida dintr-un motiv evident.

Daca ar fi fata si ar vrea "sa se faca preot" atunci fara doar si poate i-ar veni astfel de idei din perspectiva unei proaste influente, ne-ortodoxe dintr-un context extrem chiar si pentru definitia comuna a (neo)protestantismului.

In cazul asta, chiar si fara sa vrea sa fie preot, situatia ar fi destul de dramatica.

De lasat..depinde de varsta, dupa 18 ani oricum nu i se poate impune nimic.

vroia sa ne demonstreze ca suntem misogini. :43:
vad ca are o mare obsesie pentru acest lucru.

Adriana3 15.08.2011 21:24:54

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 389676)
deviem si nu mi-ai raspuns intrebari.

Nu deviem deloc ci raspunsul meu depinde de al dvs. Daca nici unui baiat nu i-ati permite sa se faca preot, atunci inseamna ca aveti dvs. o problema cu meseria de preot, deci interdictia nu este atat din lipsa de iubire fata de copii ci fata de dvs. Daca insa baiatului i-ati permite dar fetei nu, asta arata ca pe fetita dvs. o iubiti mai putin decat ati fi iubit un baiat. Atata timp cat este singura la parinti nu are cum sa isi dea seama, daca insa va avea un fratior este posibil sa isi dea seama, depinde de ce sensibilitate are la nivelul inimii.

Cat despre preotie, in Biblie preotia desemneaza urmatoarele:

- preotia levitica pe linia lui Aaron din care nu poate face parte nimeni din lumea asta decat urmasii lui Aaron
- preotia lui Melchisedec care era mai mare decat preotii levitici
- preotia lui Iisus Hristos care este pe linia lui Melchisedec in conditiile in care nu a fost preot cat a fost pe pamant ci preotia Sa a constat in faptul ca s-a dat pe sine Insusi sacrificiu pentru stergerea pacatului si acest sacrificiu a functionat spre deosebire de cel animal adus de preotii levitici care nu a avut puterea sa stearga pacatele
- preotia tuturor crestinilor primita prin credinta in Iisus Hristos

Nu exista nici o alta preotie in Biblie ci acolo unde la noi s-a tradus cu preot in Biblie scrie de fapt Batran. Iar batranii la evrei nu erau preotii ci erau barbati considerati intelepti, ca atare in majoritatea cazurilor erau in varsta si care vegheau la bunul mers al comunitatii ebraice. Acest rol era mereu rezervat barbatilor in societatea ebraica unde spatiul public era interzis femeilor.

mihai07 15.08.2011 21:44:54

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389684)
Nu deviem deloc ci raspunsul meu depinde de al dvs. Daca nici unui baiat nu i-ati permite sa se faca preot, atunci inseamna ca aveti dvs. o problema cu meseria de preot, deci interdictia nu este atat din lipsa de iubire fata de copii ci fata de dvs. Daca insa baiatului i-ati permite dar fetei nu, asta arata ca pe fetita dvs. o iubiti mai putin decat ati fi iubit un baiat. Atata timp cat este singura la parinti nu are cum sa isi dea seama, daca insa va avea un fratior este posibil sa isi dea seama, depinde de ce sensibilitate are la nivelul inimii.

Cat despre preotie, in Biblie preotia desemneaza urmatoarele:

- preotia levitica pe linia lui Aaron din care nu poate face parte nimeni din lumea asta decat urmasii lui Aaron
- preotia lui Melchisedec care era mai mare decat preotii levitici
- preotia lui Iisus Hristos care este pe linia lui Melchisedec in conditiile in care nu a fost preot cat a fost pe pamant ci preotia Sa a constat in faptul ca s-a dat pe sine Insusi sacrificiu pentru stergerea pacatului si acest sacrificiu a functionat spre deosebire de cel animal adus de preotii levitici care nu a avut puterea sa stearga pacatele
- preotia tuturor crestinilor primita prin credinta in Iisus Hristos

Nu exista nici o alta preotie in Biblie ci acolo unde la noi s-a tradus cu preot in Biblie scrie de fapt Batran. Iar batranii la evrei nu erau preotii ci erau barbati considerati intelepti, ca atare in majoritatea cazurilor erau in varsta si care vegheau la bunul mers al comunitatii ebraice. Acest rol era mereu rezervat barbatilor in societatea ebraica unde spatiul public era interzis femeilor.

eu zic sa citesti Faptele Sfintilor Apostoli (Noul Testament in general) si te lamuresti.
Nu mi-ai raspuns la intrebare: ce legatura are dragostea pentru femei cu preotia?
eu inteleg ca ai niste frustrari, dar nici asa, din orice sa incerci sa dovedesti ca barbatii sunt niste misogini(probabil esti adepta zicalei: toti barbatii "e" porci.). crede-ma, ca pana acum, nu am gasit nici un misogin printre toti prietenii mei din biserica. dimpotriva, toti isi iubesc foarte mult sotiile.

Adriana3 15.08.2011 22:00:39

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 389673)
1. Tocmai datorita faptului ca femeile nu erau luate in vizor asa cum erau luati barbatii, le-a permis mai multa libertate de miscare, la asta te-ai gandit?

2. Nu te mai lua dupa asa zisele "evanghelii" apocrife ca s-ar putea ca impresiile tale eronate sa ia proportii si mai mult.

Ca maine parca vad ca ne recomanzi ca reper "evanghelia dupa Iuda".

3. "discrimarea" respectiva care exista in mintea ta va lua sfarsit atunci cand gandirea ta se va schimba.
Pana atunci..ea va continua sa existe. In mintea ta.

1. M-am gandit, cum sa nu, tocmai de aceea sunt mesageri mai eficace decat barbatii in Bisericile in care se pune accent pe misionarism. Si asta mi-a spus-o reprezentantul cu crestinii din Orientul Mijlociu din partea Vaticanului. A zis ca in tarile arabe cei mai activi sunt protestantii pentru ca au mai multa libertate de miscare, se organizeaza mult mai usor si sunt dispusi sa moara martiri sau sa infunde puscariile pentru ca face parte din a-L urma pe Domnul, iar in ceea ce-i priveste pe ei, pe catolici, mi-a zis ca femeile sunt cele mai active pentru ca sunt mai libere decat ei, preotii.

2. Am citit deja toate Evangheliile apocrife si nici poveste sa ia ceva proportii. Dimpotriva, sunt unii care zic ca daca Dumnezeu a permis sa ajunga la noi textele canonice inseamna ca a vrut ca noi sa le cunoastem. Deja ce-i canonic intr-o biserica nu-i si in alta, iar despre ce nu-i canonic in nici o Bierica, si eu as putea spune ca daca Dumnezeu a lasat sa ajunga textul la noi este pentru a-l cunoaste.
Dar revenind la cele canonice. Sfanta Maria Magdalena merge sa le spuna apostolilor ca a inviat. Apostolii erau inchisi intr-o casa de frica celorlalti evrei. Sfanta Magdalena intra, le spune, ei nu cred, si in aceeasi zi, ceva mai tarziu apare Domnul Iisus in mijlocul lor. Si acolo le spune sa ia Duh Sfant si celor ce vor ierta iertate vor fi etc. Credeti ca Maria Magdalena intre timp plecase din casa? Apostolii stateau acolo inchisi de frica (Biblia o spune) ca apoi sa o dea afara pe Maria Magdalena? Nici un barbat nu face asa ceva in caz de pericol ci dimpotriva, tine si femeia in casa la adapost. Deci sf. Magdalena era cu apostolii cand Iisus a aparut in mijlocul lor. Si cu siguranta si Sf. Fecioara din moment ce fusese data in grija lui Ioan. Asa ca Duhul Sfant a fost promis atat apostolilor barbati cat si femei pentru a ierta pacatele. Si El a coborat in mod concret la Cincizecime unde din nou in casa cu apostolii barbati se aflau si femeile ca atare toti vorbeau in limbi si propovaduiau Cuvantul Domnului asa cum a zis Sf. Petru: nu erau cu must ci Duhul Sfant coborase peste fii si fiice, slujitori si slujitoare.

3. Discriminarea a luat sfarsit in unele biserici protestante si va lua sfarsit pe tot pamantul cand Domnul va termina Judecata Sa de care lumea asta nu va scapa.

Adriana3 15.08.2011 22:16:36

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 389690)
eu zic sa citesti Faptele Sfintilor Apostoli (Noul Testament in general) si te lamuresti.
Nu mi-ai raspuns la intrebare: ce legatura are dragostea pentru femei cu preotia?
eu inteleg ca ai niste frustrari, dar nici asa, din orice sa incerci sa dovedesti ca barbatii sunt niste misogini(probabil esti adepta zicalei: toti barbatii "e" porci.). crede-ma, ca pana acum, nu am gasit nici un misogin printre toti prietenii mei din biserica. dimpotriva, toti isi iubesc foarte mult sotiile.

Nu am zis ca toti barbatii ar fi misogini pentru ca nu toti cred ca si un user de pe aici ca toate femeile ar fi varza (cu exceptia Sfintei Fecioare) si noroc cu barbatii care sunt niste sfinti si le scapa si pe ele. Departe de mine o astfel de generalizare. Ca sa intelegeti mai bine ce zic, va dau un citat gasit pe net si care cuprinde ceea ce vreau sa zic:

"Cel desavarsit in iubire si ajuns la culmea nepatimirii nu mai cunoaste deosebirea intre al sau si al altuia, sau intre a sa si a alteia, sau intre credincios si necredincios, intre rob si slobod, sau peste tot intre barbat si femeie; ci ridicat mai presus de tirania patimilor si cautand la firea cea una a oamenilor, priveste pe toti la fel si are fata de toti aceeasi dragoste. Caci nu mai este in el elin si iudeu, nici barbat si femeie, nici rob sau slobod, ci toate si in toti este Hristos" – Sfantul Maxim Marturisitorul

Ca atare nu Domnul care a avut o iubire desavarsita s-a uitat la sexul oamenilor in Biserica ci oamenii care au o iubire nedesavarsita pentru ca orice discriminare arata o carenta in iubire fata de persoana discriminata, iubirea nu este desavarsita ci partiala, cu lipsuri. Iar lipsurile pot fi corectate doar cand sunt constientizate.

Cat despre Noul Testament cunosc ceea ce scrie in el, l-am citit si rascitit din mai multe Biblii si in mai multe limbi. Dvs. ar trebui sa mai cititi si veti vedea ca am dreptate.

ioanna 15.08.2011 22:56:06

Ideea de femeie-preot ortodox mi se pare dezgustatoare. Biserica e asemeni unui izvor care prestabileste totul. Daca cei care vin la izvor nu stiu sa-i pastreze puritatea si intra cu tupeu cu picioarele incaltate, apa se tulbura si nu va fi buna de baut. Treptat, izvorul le va oferi doar malul de pe fund si ei vor trebui sa aleaga: cauta un alt izvor sau curata firul apei ce curge dinspre el. Totodata, prin faptul ca exista, izvorul a atras atentia celor insetati, ca nu intamplator oamenii si-au facut drum spre el. Cei care au intrat cu picioarele in el, constata ca si-au facut rau lor insisi, pentru ca acest izvor le-a dat ceva mai mult decat apa, le-a dat apa cea vie, mantuitoare. Orice inovatii aduse Bisericii care nu sunt in spiritul traditiei tulbura apa izvorului; comunitatea credinciosilor se transforma treptat intr-o lume dezradacinata, care in final va muri, se va destrama.

Adriana3 15.08.2011 23:20:37

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 389681)
Femeile catolice, daca vor, pot foarte bine sa mearga sa lege ranile leprosilor, sa ingrijeasca bolnavii, sa fie educatoare sau profesoare, sa adune bolnavii de pe strazi, sa-i spele pe cei murdari, sa-i imbrace pe cei dezbracati. Iar in felul acesta si evanghelizeaza (asa cum a facut maica Tereza de Calcutta).

Daca vointa Lui Dumnezeu este ca femeile sa fie preot aceasta vointa va triumfa cu sau fara lupta dumneavoastra. Acele sfinte au fost tratate cum au fost tratate din cauza unor calugarite care inca nu erau sfinte. Iar acele femei s-au sfintit si datorita rautatilor colegelor calugarite. Au rabdat nedreptatea de dragul Domnului Lor, Isus Cristos. Si la fel se intimpla si in cazul unor calugari barbati. Ca sa ajungem desavirsiti trebuie sa ne lepadam de toata rautatea, iar rabdarea in suferinta nedreapta sfinteste. Asemenea Lui Isus, care a suferit nedreptatea si nu a scos nici un cuvint de ura sau razbunare atunci cind a fost batjocorit, biciuit, rastignit, acelasi lucru l-au facut si acele calugsrite.

Referitor la mesageri, Dumnezeu, de-a lungul timpului, a ales atit femei cit si barbati. Iar daca ne referim la Biserica Catolica, au fost si barbati: sfintul Dominic a fost un mesager (cel caruia i s-a relevat rugaciunea rozariului), sfintul Francisc deasemenea (nu numai Luciei i s-a aratat sfinta Fecioara, dar si lui si surorii lui); sfintul Anton de Padova a fost deasemenea mesager; exact pe 15 August, el era in indoiala referitor la participarea la slujba in care trebuiau sa o celebreze pe sfinta Fecioara Maria care s-a inaltat cu trupul si sufletul la cer. Pentru aceasta sarbatoare nu exista argument biblic. Sa nu mearga insemna neascultare, care insemna pacat. Meditind la aceasta i-a aparut chiar Sfinta Fecioara care i-a confirmat adevarul.

Deci, daca Dumnezeu doreste ca femeile sa fie preot, ele vor fi. Pina cind Biserica va decide asta, eu cred ca noi trebuie sa ne vedem de ale noastre.

Ceea ce ai insirat ca ar trebui sa faca femeile, trebuie sa le faca si barbatii, nu crezi? Unde a invatat Domnul ca omul trebuie sa fie disociat, unul cu cuvantul si altul cu fapta? Dimpotriva, cine nu are fapta, este prooroc mincinos. Iar femeile din primul secol evanghelizau, nu le impunea nimeni sa taca. Mai pe urma au interpretat gresit crestinii ceea ce Ap. Pavel spusese corintenilor unde scopul era cu totul altul. Duhul Sfant se revarsase peste multi oameni, barbati dar mai ales femei care prooroceau insa fara nici o ordine, ca la balamuc, de nu mai intelegea nimeni nimic. De aceea a vrut sa faca un pic de ordine in Biserica Corintului si nicidecum sa ii interzica femeii sa evanghelizeze. Iar Biserica catolica o stie foarte bine, eu l-am vazut scris negru pe alb in tot felul de pliante in Biserici aici si cunosc personal femei catolice trimise de Biserica sa evanghelizeze pe strazi in oras, mai ales in cartierul arab. Si pe una din ele am cunoscut-o tocmai in Biserica, facea un anunt pentru un curs gratuit cu invatatura Ap. Pavel asa ca m-am dus sa vad cine il va tine, ea sau un barbat, avand in vedere ca Ap. Pavel a zis ca femeia sa invete in tacere si sa nu invete ea pe altii. Exact ea il tinea, si era trimisa de biserica.

Cat despre barbati mesageri, au fost si barbati bine-nteles. Eu vorbeam de aparitiile tot mai frecvente din ultimul timp.

Cat despre faptul ca Biserica catolica inca nu face femei preot este din doua motive, si o stiu de la acelasi reprezentant al Vaticanului: pe de o parte pentru ca fiind Biserica universala trebuie sa tina cont si de celelalte Biserici iar pe moment Bisericile Ortodoxe nu sunt pregatite. Si pe de alta parte din cauza Africii pentru ca acolo exista inca mentalitatea tribala in care femeia trebuie sa fie supusa barbatului si mai ales sefului religios, supunerea mergand pana la servicii sexuale pe care nu are voie sa le refuze. Ori la femeile abuzate cu astfel de mentalitati le este teama sa iasa din ele si ca atare se opun cel mai mult la ideea ca o femeie ar iesi din "rolul" ei pentru a fi preot. Ca atare ceea ce fac ei in Africa este sa educe in primul rand femeile si apoi sa se incerce reintroducerea femeilor diacon pentru a se obisnui lumea cu prezenta feminina in cler si abia apoi sa se treaca la femeile preot pentru ca si-au dat seama ca nu exista nici o interdictie canonica si asta de cand exista femeile preot la protestanti si au studiat mai atent problema. Este si motivul pentru care Papa Benedict XVI nu s-a pronuntat niciodata impotriva preotiei la femei asa cum a facut Papa Ioan Paul II. Asta habar nu aveam. Il apreciam pe Papa Benedict pentru ca este un bun teolog, dar nu stiam ca ajunsese cu intelegerea atat de departe. Si apoi exact acelasi lucru
l-am aflat si de la un preot ortodox ca se preconizeaza introducerea femeilor diacon in Bisericile ortodoxe dar ca trebuie intai pregatit terenul ca sa nu esueze misiunea iar cei care trebuie pregatiti din nou sunt femeile, ele se opun cel mai mult. Dar canonic nu exista motive sa nu fie femei preot pentru ca diaconia femeilor in primul secol a fost sacramentala, cu punerea mainilor. Si desi am inteles perfect de ce se opun femeile, este exact sindromul
abuzului psihologic primit de atata timp, i-am zis preotului ca este o mare ipocrizie din partea bisericii ca nu are curajul sa anunte pur si simplu oamenilor ceea ce este drept, macar acum ca si-au dat seama. Atat mi-a repetat ca oamenii nu sunt pregatiti iar o anuntare fara o pregatire prealabila risca sa esueze totul. Si vad foarte bine ca la cata lipsa de iubire fata de femeie exista, nici vorba sa fie lumea pregatita in Bisericile traditione.

Si apoi zici tu ca pana nu decide biserica sa faca femei preoti noi sa ne vedem de treaba noastra. Pai tocmai ca treaba noastra este sa cautam mai intai Imparatia si restul ni se adauga pe deasupra. Un preot catolic de aici, cand i-am facut capul banita cu femeia preot, stii ce mi-a zis? Ca el cunoaste multe femei mai bune teolog decat el, ca sunt multe femei in BC care duc aceeasi lupta ca si mine si ca atare mi-a zis sa ma inscriu la Facultatea de Teologie la ei. Nici vorba sa ma trimita la plimbare ca tine!! Macar ca i-am spus ca sunt ortodoxa, ar fi putut sa-mi zica sa-mi vad de ale mele la ortodocsi si sa ii las pe catolici in pace. Nici urma de asa ceva.

Adriana3 15.08.2011 23:27:12

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 389744)
Ideea de femeie-preot ortodox mi se pare dezgustatoare. Biserica e asemeni unui izvor care prestabileste totul. Daca cei care vin la izvor nu stiu sa-i pastreze puritatea si intra cu tupeu cu picioarele incaltate, apa se tulbura si nu va fi buna de baut. Treptat, izvorul le va oferi doar malul de pe fund si ei vor trebui sa aleaga: cauta un alt izvor sau curata firul apei ce curge dinspre el. Totodata, prin faptul ca exista, izvorul a atras atentia celor insetati, ca nu intamplator oamenii si-au facut drum spre el. Cei care au intrat cu picioarele in el, constata ca si-au facut rau lor insisi, pentru ca acest izvor le-a dat ceva mai mult decat apa, le-a dat apa cea vie, mantuitoare. Orice inovatii aduse Bisericii care nu sunt in spiritul traditiei tulbura apa izvorului; comunitatea credinciosilor se transforma treptat intr-o lume dezradacinata, care in final va muri, se va destrama.

Imi explici si mie, Ioanna, cum se poate strica izvorul vietii vesnice, Iisus Hristos, prin faptul ca ii slujesc si femeile alaturi de barbati?

Mihailc 15.08.2011 23:31:04

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389763)
Imi explici si mie, Ioanna, cum se poate strica izvorul vietii vesnice, Iisus Hristos, prin faptul ca ii slujesc si femeile alaturi de barbati?

Adriana3, nu te supăra pe mine, dar la cât de ultrafeministă ești, mă aștepți în curând să te revolți și ceri ca și bărbații să nască copii.

ioanna 15.08.2011 23:39:38

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389763)

N-ai inteles NIMIC din ce am scris. Cine a spus ca Biserica este izvorul vietii vesnice? Reciteste cu atentie ce am scris. Numai bine!

Adriana3 15.08.2011 23:40:27

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 389765)
Adriana3, nu te supăra pe mine, dar la cât de ultrafeministă ești, mă aștepți în curând să te revolți și ceri ca și bărbații să nască copii.

Nici pomeneala! Corpul fizic femeiesc poate naste copii, iar cel barbatesc poate cara greutati mari. Deci, daca este sa cer eu ceva, este ca barbatul sa care geamantanul femeii nu o sa o lase tot pe ea, sa care mobila, sa desfaca borcanele, sa faca meseriile unde este nevoie de forta fizica, sunt atatea pe care le poate face numai el pentru ca asa-i cladit trupul sau, cu muschi mai puternici.
Credinta insa nu ii apartine doar lui, nici intelegerea evangheliei nu ii apartine doar lui atata vreme cat este necesara mantuirii iar la mantuire suntem chemati toti prin slujirea Domnului.

Mihailc 15.08.2011 23:47:18

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389776)
Nici pomeneala! Corpul fizic femeiesc poate naste copii, iar cel barbatesc poate cara greutati mari. Deci, daca este sa cer eu ceva, este ca barbatul sa care geamantanul femeii nu o sa o lase tot pe ea, sa care mobila, sa desfaca borcanele, sa faca meseriile unde este nevoie de forta fizica, sunt atatea pe care le poate face numai el pentru ca asa-i cladit trupul sau, cu muschi mai puternici.
Credinta insa nu ii apartine doar lui, nici intelegerea evangheliei nu ii apartine doar lui atata vreme cat este necesara mantuirii iar la mantuire suntem chemati toti prin slujirea Domnului.

Foarte bine. Așa cum e o ordine în fiziologie așa e și în Biserică, un trup cu o fiziologie de o altă natură. Acuma trebuie să recunoști că, pe lângă calitatea onorabilă de animale de povară, bărbații mai au și alte calități specifice care îi recomandă slujirii sacerdotale. Iar femeile au calități specifice de slujire eclezială.

Adriana3 15.08.2011 23:47:23

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 389775)
N-ai inteles NIMIC din ce am scris. Cine a spus ca Biserica este izvorul vietii vesnice? Reciteste cu atentie ce am scris. Numai bine!

Ioanna, tu nu ai inteles remarca subtila pe care ti-am facut-o. Biserica suntem noi toti, cei care au fost, cei care suntem si cei care vor mai fi. Iar ceea ce ne leaga pe noi este izvorul vietii vesnice, adica Iisus Hristos. Eu nu am cum sa intru incaltata in ceea ce numesti tu izvor, Biserica, pentru ca eu sunt parte din Biserica, deci nu am cum sa fiu eu sau altii izvorul, ci izvorul este Iisus Hristos la care se duc tocmai cei murdari sa se curete de moarte pentru a trece la viata. Si oricati se vor curata in izvor, el nu se va murdari. Biserica insa se va reinnoi neincetat pentru ca generatiile trec si apoi vin altele. Este un mare mit si utopie intretinut in Biserica Ortodoxa cum ca ea nu s-ar fi schimbat. Chiar dimpotriva, cu fiecare generatie se schimba iar cel care o conduce la schimbare este insusi Hristos care prin Duhul Sfant o invata mai si mai mult pana se va indeplini tot Cuvantul Sau asa cum a promis.

Adriana3 15.08.2011 23:53:41

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 389778)
Foarte bine. Așa cum e o ordine în fiziologie așa e și în Biserică, un trup cu o fiziologie de o altă natură. Acuma trebuie să recunoști că, pe lângă calitatea onorabilă de animale de povară, bărbații mai au și alte calități specifice care îi recomandă slujirii sacerdotale. Iar femeile au calități specifice de slujire eclezială.

Nicidecum nu am vazut ca prin sexul lor, barbatii sa aiba calitati specifice slujirii sacerdotale si femeile altele, dimpotriva, am vazut ca aceste calitati depind de la persoana la persoana regasindu-se si la barbati si la femei. Eu vad ca Dumnezeu nu se uita la fata (sexul) omului cand da aceste calitati tocmai pentru ca ele se dau prin Duhul Sfant si nu prin fiziologia umana. Domnul a spus sa nu ne ingrijoram de ceea ce vom spune nu pentru ca am avea calitati legate de sex-fiziologie-hormoni, ci pentru ca Duhul Sfant este cu noi si ne va invata toate.

gpalama 15.08.2011 23:54:50

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389779)
Ioanna, tu nu ai inteles remarca subtila pe care ti-am facut-o.
Biserica suntem noi toti, cei care au fost, cei care suntem si cei care vor mai fi. Iar ceea ce ne leaga pe noi este izvorul vietii vesnice, adica Iisus Hristos.

Este incompleta afirmatia ta.
Biserica este adunarea celor plini de Duhul Sfant.
Ori primirea Duhului Sfant se face prin marturisirea unei credinte adevarate in Sfanta Treime, in Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
Prin Duhul Sfant suntem uniti cu Hristos.

Citat:

Biserica insa se va reinnoi neincetat pentru ca generatiile trec si apoi vin altele.
Biserica nu se reinnoieste. Biserica se inmulteste cu alti membri care intra in comunitatea celor botezati. Biserica nu este un copac cu un ciclu de viata de 4 anotimpuri. Este o comunitate de oameni unita in Duhul Sfant cu Hristos si cu Dumnezeu Tatal.

Citat:

Este un mare mit si utopie intretinut in Biserica Ortodoxa cum ca ea nu s-ar fi schimbat. Chiar dimpotriva, cu fiecare generatie se schimba iar cel care o conduce la schimbare este insusi Hristos care prin Duhul Sfant o invata mai si mai mult pana se va indeplini tot Cuvantul Sau asa cum a promis.
Exact care este schimbarea Bisericii?
Hristos nu se schimba.
Adevarul si Evanghelia nu se schimba.
Duhul Sfant si Dumnezeu Tatal nu se schimba.
Comunitatea celor care sunt in Imparatia lui Dumnezeu nu se schimba.
Comunitatea celor care se lupta pe pamant pentru mantuire se inmulteste si dupa moartea trupului se adauga comunitatii celor mantuiti, din Biserica cereasca.

Faci o gramada de afirmatii, 'de-a valma', pline de entuziasm, dar nesustinute teologic si fara coerenta.
Exact stilul catolic si protestant, al betiei de cuvinte care sunt frumoase, dar gaunoase si care nu au substrat.

ioanna 16.08.2011 00:04:47

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389779)
Ioanna, tu nu ai inteles remarca subtila pe care ti-am facut-o. Biserica suntem noi toti, cei care au fost, cei care suntem si cei care vor mai fi. Iar ceea ce ne leaga pe noi este izvorul vietii vesnice, adica Iisus Hristos. Eu nu am cum sa intru incaltata in ceea ce numesti tu izvor, Biserica (...)

Biserica, pe langa ideea de comunitate, “trup mistic a lui Hristos”, inseamna si “Casa a lui Dumnezeu”, deci este si un lacas de cult. Unii oameni , debordand un aer revolutionar, “isi baga picioarele” in acest “izvor” cu functii specifice (educativa, conducatoare, sfintitoare) , prin propuneri de modificare a structurii sacerdotale, liturgice sau a spatiului cultic, adica ruperea de traditie. O biserica dezradacinata e una pierduta, e una in care omul nu se mai regaseste si nu o mai frecventeaza. Sunt pentru inovatii si modernitate, doar lumea evolueaza, insa intotdeauna experimentele sa fie in orizontul traditiei.

Adriana3 16.08.2011 00:14:14

Citat:

În prealabil postat de gpalama (Post 389785)
Este incompleta afirmatia ta.
Biserica este adunarea celor plini de Duhul Sfant.
Ori primirea Duhului Sfant se face prin marturisirea unei credinte adevarate in Sfanta Treime, in Tatal, Fiul si Duhul Sfant.
Prin Duhul Sfant suntem uniti cu Hristos.

Biserica nu se reinnoieste. Biserica se inmulteste cu alti membri care intra in comunitatea celor botezati. Biserica nu este un copac cu un ciclu de viata de 4 anotimpuri. Este o comunitate de oameni unita in Duhul Sfant cu Hristos si cu Dumnezeu Tatal.

Exact care este schimbarea Bisericii?
Hristos nu se schimba.
Adevarul si Evanghelia nu se schimba.
Duhul Sfant si Dumnezeu Tatal nu se schimba.
Comunitatea celor care sunt in Imparatia lui Dumnezeu nu se schimba.
Comunitatea celor care se lupta pe pamant pentru mantuire se inmulteste si dupa moartea trupului se adauga comunitatii celor mantuiti, din Biserica cereasca.

Faci o gramada de afirmatii, 'de-a valma', pline de entuziasm, dar nesustinute teologic si fara coerenta.
Exact stilul catolic si protestant, al betiei de cuvinte care sunt frumoase, dar gaunoase si care nu au substrat.

Daca dvs. credeti ca acum 2000 de ani Biserica arata ca acum, va inselati.
Hristos intr-adevar este neschimbat si El este Adevarul. Ceea ce s-a schimbat mereu este parerea oamenilor despre cum sa slujeasca Adevarului. Si daca luati si vedeti practicile crestine de-a lungul istoriei si in diverse tari ortodoxe va veti lamuri. Daca insa doriti sa fiti ca strutul cu capul in nisip si sa vedeti doar nisipul din fata ochilor, nimeni nu va opreste. Pentru ca la Biserica luptatoare de pe pamant ma refeream ca se innoieste mereu, nu la cea din Cer. In Cer nu se practica la fel ca si pe pamant si acolo nu sta nimeni sa le explice sfintilor ca, conform Bibliei, ii slujesc lui Hristos in calitate de preoti pentru ca ei stiu deja. Pe pamant nu se doreste sa se inteleaga si sunt prigoniti exact cei care vor sa il urmeze pe Hristos.
Cat despre Duhul Sfant, sunt intr-adevar crestini care nu stiu ca totul se face prin intermediul Duhului Sfant. Asa ca este bine ca l-ati mentionat. Pentru mine era subinteles.

Adriana3 16.08.2011 00:23:19

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 389789)
Biserica, pe langa ideea de comunitate, “trup mistic a lui Hristos”, inseamna si “Casa a lui Dumnezeu”, deci este si un lacas de cult. Unii oameni , debordand un aer revolutionar, “isi baga picioarele” in acest “izvor” cu functii specifice (educativa, conducatoare, sfintitoare) , prin propuneri de modificare a structurii sacerdotale, liturgice sau a spatiului cultic, adica ruperea de traditie. O biserica dezradacinata e una pierduta, e una in care omul nu se mai regaseste si nu o mai frecventeaza. Sunt pentru inovatii si modernitate, doar lumea evolueaza, insa intotdeauna experimentele sa fie in orizontul traditiei.

Fals. Stii de ce Dumnezeu i-a cerut lui Avraam sa plece din tara lui, sa-si lase familia lui si casa parintilor sai si l-a condus in desert? Promitandu-i apoi ca va face din el o mare natiune? Este exact acelasi motiv pentru care Ap. Pavel cerea sa nu fim legati de datini stramosesti: pentru a putea fi cu adevarat liberi in a asculta Cuvantul Domnului care vorbeste inimii omului. Nimic nu dauneaza mai mult decat inlantuirea in traditii si pierderea libertatii inimii la ascultarea Cuvantului care ne elibereaza. Biserica in timp a ajuns sa faca exact ceea ce facusera evreii, ingroparea intr-o gramada de invataturi omenesti in defavoarea Cuvantului Domnului. Mediteaza putin la faptul ca Dumnezeu a preferat mereu nomazii pentru a le vorbi, si El insusi a dus o viata nomada, dezlegat de orice traditie omeneasca si legat doar de vointa lui Dumnezeu, indiferent ce zicea comunitatea evreiasca a timpului Sau.

Si ca sa nu uit, ca vad ca insisti cu intratul incaltat, tu vrei sa faci un spital de oameni sanatosi si sa-i tii afara pe oamenii bolnavi care chiar ei au nevoie de medicul Hristos.

ioanna 16.08.2011 00:26:33

Care-i diferenta intre fariseismul de care acuzi Biserica (inlantuirea in traditii) si neo-fariseismul tau?

Mihailc 16.08.2011 00:44:46

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 389782)
Nicidecum nu am vazut ca prin sexul lor, barbatii sa aiba calitati specifice slujirii sacerdotale si femeile altele, dimpotriva, am vazut ca aceste calitati depind de la persoana la persoana regasindu-se si la barbati si la femei. Eu vad ca Dumnezeu nu se uita la fata (sexul) omului cand da aceste calitati tocmai pentru ca ele se dau prin Duhul Sfant si nu prin fiziologia umana. Domnul a spus sa nu ne ingrijoram de ceea ce vom spune nu pentru ca am avea calitati legate de sex-fiziologie-hormoni, ci pentru ca Duhul Sfant este cu noi si ne va invata toate.

Adriana3, după părerea ta între bărbați și femei, e o diferență de sex sau de gen? În fine... n-ai rămas în același sistem de referință cu mine!

Eu te întreb: de ce nu nasc și bărbații copii?
Tu întrebi: de ce femeile nu pot sluji la altar? ( sau mă rog, în cler de care-o fi el)

Răspunsul e comun: pentru că așa e rânduiala, fiecare gen are treaba lui în lumea asta, iar "diviziunea muncii" în Biserică n-are treabă cu ideologiile postmoderne care amestecă arbitrar neamestecatele.

Ca să nu mai spun că Domnul nu e obligat să ne ofere explicații amănunțite despre felul cum a rânduit lucrurile.

În celaltă privință, cu Biserica și schimbările...
Nu confuda Biserica cu tipologia societăților cu care convețuiește. Omul eclezial este și un om al timpului său, dar modul său de existență în Biserică rămâne neschimbat.

Adriana3 16.08.2011 00:45:11

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 389805)
Care-i diferenta intre fariseismul de care acuzi Biserica (inlantuirea in traditii) si neo-fariseismul tau?

Diferenta este ca Biserica Ortodoxa se crede singura care il detine pe Hristos in timp ce eu cred ceea ce a zis Domnul: portile Iadului nu va distruge Biserica Sa, si nimeni nu poate sa il recunoasca pe Iisus ca Fiu al lui Dumnezeu daca nu il are pe Duhul Sfant iar cine il recunoaste pe Iisus ramane in Dumnezeu si Dumnezeu ramane in el. Deci Biserica lui Hristos este cu mult mai mare decat cred unii ortodocsi care il inchid in mintea lor pe Hristos in traditii umane in timp ce El este mai presus de Biserica, este El cel care decide cine este in Biserica Lui iar decizia Lui a spus-o in urma cu 2000 de ani in urma cand traditiile create de oameni inca nu existau.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:20:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.