Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Stiri, actualitati, anunturi (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=504)
-   -   Remember (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=5045)

cristiboss56 13.02.2010 20:30:40

14 februarie - 18 februarie

In Biserica Ortodoxa este randuit ca incepand de maine , 14 februarie , si pana joi , 18 februarie , sa se oficieze Slujba Canonului Sfantului Andrei Criteanul unita cu Pavecernita . Maine , 14 februarie , se lasa sec pentru POSTUL MARE ! Aceasta este ultima zi in care credincosii mai pot manca lapte, branza , oua , peste . Ziua ce precede inceputul POSTULUI MARE este numita " DUMINICA IERTARII "

cristiboss56 27.02.2010 16:21:58

Pomenirea mortilor - Parintele Nicolae Necula ( Fac de Teologie - Bucuresti )

" In mod firesc pomenirea mortilor ar trebui sa o facem in sambata a doua , a t si a patra din post , care sunt marcate in chip special in cartea Triodului pe care o folosim in aceasta perioada , ca sambete ale mortilor , insa pentru a continua evlavia pentru cei morti facem pomeniri in toate sambetele Postului Mare ". In afara sambetelor din Postul Mare , cei trecuti la vesnicie sunt pomeniti in mod special in doua sambete de peste an : cea dinaintea Duminicii infricosatei Judecati si sambata dinaintea Duminicii Pogorarii Duhului Sfant , numita si Sambata Rusaliilor .

cristiboss56 05.03.2010 22:23:54

100 de ani de la nasterea celui de-al patrulea patriarh al B.O.R

Astazi , 5 martie , se implinesc 100 de ani de la nasterea celui de-al patrulea patriarh al Bisericii Ortodoxe Romane , vrednicul de pomenire Iustin Moisescu , nascut la data de 5 marie 1910 , in satul Candesti , judetul Arges . Vesnica lui pomenire ! +

cristiboss56 06.03.2010 21:57:19

Duminica SFINTEI CRUCI - Duminica 7 Martie

In duminica a treia din acest post numita si a " Sfintei Cruci " , preotul va scoate in mijlocul bisericii o cruce facuta din flori si busuioc . Regretatul Parinte Cleopa spunea ca : " acest ritual se face pentru a ne intari in nevointa postului, ca sa-l putem parcurge cu folos pana la capat " .

cristiboss56 14.03.2010 14:54:46

La 14 martie s-a nascut la Cluj episcopul Visarion Astileanu

14 martie 1914 - S-a nascut la Cluj episcopul Visarion Astileanu ( din botez Vasile ) . Dupa ce a absolvit Academia Teologica din Cluj si Colegiul ' De propaganda Fide' din Roma ( 1942 ) , obtinand licenta si doctoratul , a revenit la Biserica Ortodoxa in anul 1958 devenind inspector si apoi consilier patriarhal ( !962 ) , tuns in monahism sub numele de Visarion si hirotonit episcop vicar la Mitropolia Ardealului ( 1969- 1973 ) . A indrumat activitatea eparhiei , a redeschis Manastirea Prislop , a fost preocupat de valorificarea patrimomniului cultural si artistic . A publicat mai multe lucrari , precumsi multe articole ,eportaje , recenzii in revistele : " Mitropolia Ardealului " , "Mitropolia Banatului" , " Telegraful Roman " si altele . A trecut la Domnul la 6 august 1984 in Arad .

cristiboss56 18.03.2010 19:58:48

Aniversare

Inalt Preasfintitul Casian , Arhiepiscopul Dunarii de Jos , a implinit astazi 55 de ani . Cu acest prilej Inalt Preasfintia Sa , inconjurat de membrii Permanentei Consiliului eparhial , de slujitori ai catedralei , clerici si credinciosi din eparhie , a savarsit Liturghia Darurilor mai inainte sfintite , la Catedrala arhiepiscopala din Galati . In cadrul slujbei au fost rostite rugaciuni de multumir pentru darul vietii si roadele slujirii IPS Arhiepiscop Casian la Dunarea de Jos . Pe data de 27 septembrie 2009 , Episcopia Dunarii de Jos a fost ridicata la rang de arhiepiscopie , iar Preasfintia Sa a devenit Arhiepiscop al Dunarii de Jos .

ory 19.03.2010 16:24:43

Citat:

În prealabil postat de cristiboss56 (Post 225336)
Inalt Preasfintitul Casian , Arhiepiscopul Dunarii de Jos , a implinit astazi 55 de ani . Cu acest prilej Inalt Preasfintia Sa , inconjurat de membrii Permanentei Consiliului eparhial , de slujitori ai catedralei , clerici si credinciosi din eparhie , a savarsit Liturghia Darurilor mai inainte sfintite , la Catedrala arhiepiscopala din Galati . In cadrul slujbei au fost rostite rugaciuni de multumir pentru darul vietii si roadele slujirii IPS Arhiepiscop Casian la Dunarea de Jos . Pe data de 27 septembrie 2009 , Episcopia Dunarii de Jos a fost ridicata la rang de arhiepiscopie , iar Preasfintia Sa a devenit Arhiepiscop al Dunarii de Jos .

Vaaii ! Abia acum mi-am amintit ca nu am fost la Catedrala, desi mi-am propus acest lucru de ziua Preasfintitului. Mi-a spus sora mea , cu o seara inainte, ca este ziua acestuia si ar fi bine sa merg ...dar, am uitat, pur si simplu.
LA MULTI ANI !, SI LA MULTE BUCURII DUHOVNICESTI, Preasfintiei sale.

cristiboss56 19.03.2010 18:36:06

128 de ani de la prima sfintire a Marelui Mir in B.O.R.

Decretul Organic din 1864 , primul document oficial ce prevedea independenta Bisericii Orte Romane , a fost urmat de o serie de legi ce reconfirmau acest statut al organizarii bisericesti din tara noastra . Dintre acestea cele mai importante sunt prima constitutie a Romaniei , din 1866 , si Legea Organica promulgata de Sfantul Sinod al Bisericii Autocefale Romane din 1872 . Cu aceste temeiuri legale , Sfantul Sinod a savarsit actul specific unei Biserici Autocefale . In Joia Mare a anu882 , la 25 martie a avut loc Sfintirea Marelui Mir , iar in tot acest timp a avut loc un schimb diplomaticde scrisori intre cancelariile bisericesti de la Bucuresti si Constantinopol .

cristiboss56 25.03.2010 11:42:02

Buna Vestire - 25 martie

Buna Vestire a Întrupării lui Dumnezeu prin naștere neîntinată , unul dintre cele 12 praznice împărătești de peste an, ținut de toată creștinătatea la 25 martie, e preludiul minunat al Evangheliei , al Veștii celei Bune . Gavril binevestind-o pe Maria !

cristiboss56 27.03.2010 19:52:20

S-au implinit 33 de ani de la mutarea la Domnul al Patriarhului Justinian Marina

La Biserica Manastirii "Radu Voda " din Capitala a fost oficiat ieri , 26 martie , un parastas pentru vrednicul de pomenire patriarh Justinian Marina , trecut la Domnul in urma cu 33 de ani .

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:02:47.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.