Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Morala Crestina (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5076)
-   -   Abstinenta sexuala. Cine si cum face? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15552)

ioan cezar 04.10.2012 12:29:38

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 474468)
Da, se cheama alocatie, este in valoare de aprox. 50ron si ajunge cam pentru o paine pe zi.

Sa fie oare un lucru bun ca ai mutilat frumusetea (asadar Adevarul) acelui gand (duhovnicesc, iar nu contabil) al batranilor cunoscatori de Dumnezeu?
Crezi ca cinismul tau pe care il cam practici pe forum este aducator de folos? Si daca raspunzi da, cui foloseste? Si pentru ce?
Cinismul tau din armura cu care te infatisezi la intalnirea cu fratii, vine din frica. E un infantilism (un mecanism de aparare inconstienta a eului) cantonat in copilul rebel care te domina, Aline... (Daca vrei, de data asta, sa dai atentie o clipa cuvantului unui biet psiholog...)

Aline, frate, ai intepenit in lut?...

ovidiu b. 04.10.2012 12:31:14

Citat:

În prealabil postat de Aghioritul (Post 474360)
@ Frate Ovidiu, dupa imaturitatea celor postate, asa eram si eu inainte de casatorie... aprig ca fratia ta... dadeam in cap orsicui cu canoane randuieli si pravile

Ce să-i faci unii le știu pe toate, unii nu, fiecare cu putința sau neputința lui. Te las însă în ale tale judecăți...

Citat:

mai ales ca sunt ABSOVENT DE TEOLOGIE, dar IN casatorie lucrurile stau altfel... De cand m-am casatorit, NU mai am aceeasi gandire... pentru ce se petrec niste lucruri de care NU te astepti... de ce? cum? iti explic pe parcurs, la cele deja mentionate de fratia ta!

Cu durere în suflet constat că un TEOLOG poate gândi atât de îngust, iartă-mi atitidunea, ți-o spun ca unui frate de care mă doare, dar un teolog adevărat nu poate gândi atât de îngust precum frația ta. Păi dacă te-ai căsătorit ai uitat de conoane, de ce ne spune și de ce ne învață Biserica? Ai uitat de ce ne spun Sfinții Părinți? Pentru ce ai teminat Teologia, doar pentru a avea o diplomă? Doar pentru a-ți crea propia credință sub "licență"?

Citat:

si eu iti spun asa: daca cumva sotii - de se va intampla, nu zic sa se neglijeze ziua de miercuri sa vineri, sa nu devina o regula - sa aiba actul conjugal, crezi ca ei IUBESC mai PUTIN pe Dumnezeu??? NU! In iubirea lor DARUITOARE ESTE si Dumnezeu! Pt ca actul trupesc NU exclude IUBIREA sotilor si pe Hristos, Care este PREZENT si ACTIV in toata aceasta lucrare! Fara de El nimic nu se face, nu se poate face! Iar IN Taina Casatoriei, NIMENI nu se baga!

Și mă rog de ce au fost lăsate aceste rânduieli? Doar pentru a fi mai interesantă ortodoxia? De ce Pr Cleopa (pe care ți l-am citat) și alți mari duhovnici pomenesc de aceste rânduieli, de curăția trupului în zile de post: Miercurea și Vinerea, precum și cele de sărbătoare și cele de dinaintea sărbătorilor, precum și Duminica? De ce au fost lăsate posturile? Nu pentru înfrânare? Poți să-mi explici?

Citat:

Apoi, iti dai seama ca familia ortodoxa practicanta ARE HABAR de acestea, dar NU poti opri LUCRAREA TAINEI, chiar de este post!

O poți opri fate Aghioritul, dar trebuie să și vrei. Adică soții de comun acord se pot învoi pentru înfrânare în timpul postului. Pr Paisie Aghioritul și Pr Arsenie Boca, pe care tu i-ai amintit, dar pe care din păcate PREA PUȚIN i-ai înțeles, spun foarte clar și răspicat că, copiii zămisliți în zile de post și în sărbători (aici intră și Duminica), sunt slabi și se nasc cu tot felul de boli. Cred că știu ei mai bine decât noi ce au spus.

Citat:

Asta NU are nici o legatura cu infranarea conjugala!

Infrânarea, eu o văd ca pe o renunțare de la orice fel de plăcere. Și atunci cum să nu aibă legătură, când împreunarea dintre soți aduce printre altele și plăcere? Este sau nu în cadrul împreunări dintre soți și plăcere? Da sau nu?

Citat:

Vezi, de ce iti spun? Imi dai citate de la un CALUGAR! oricat de INDUHOVNICIT ar fi cineva, mai ales calugar, NU CUNOASTE TAINA CASATORIEI!

Și mă rog de unde ai ajuns la aceste concluzii? De revelație ai auzit? Pe Sfinții Părinți Ioachim și Ana unde îi lași? La teologie nu v-a pomenit de viața lor? Cum au trăit acești sfinți? Îmi poți spune? Hai să-l cităm pe Cuviosul Paisie Aghioritul, deși călugăr, el este un bun cunoscător al Tainei Căsătoriei, el însuși afirmă că i s-a descoperit taina Sf Părinți Ioachim și Ana. Deci fii cu bagare de seamă la ce spune Cuv Paisie:

- Părinte, vorbiți-ne despre Sfinții Ioachim și Ana, părinții Maicii Domnului. Cândva ati început să ne spuneți ceva despre ei.
- De mic copil aveam mare evlavie la Sfinții Ioachim și Ana. Chiar am spus cuiva, că atunci când mă vor face călugăr, aș vrea să-mi pună numele de Ioachim. Cât de mult le datorăm! Sfinții Ioachim și Ana sunt perechea cea mai nepătimașă care a existat vreodată. Nu au avut deloc cugetare trupească.

Dumnezeu așa l-a plăsmuit pe om și astfel, fără patimă, ar fi vrut să se nască oamenii. Dar după cădere a intrat patima în relația dintre bărbat și femeie. De îndată ce s-a aflat o pereche nepătimașă, așa cum l-a plăsmuit Dumnezeu pe om și așa cum voia să se nască oamenii, s-a născut Maica Domnului, această făptură neprihănită, din care mai apoi S-a întrupat Hristos. Gândul îmi spune că Hristos ar fi venit mai devreme pe pământ dacă ar fi existat o pereche neprihănită, așa cum au fost Sfinții Ioachim și Ana.

Romano-catolicii au ajuns la înșelare și cred, chipurile din evlavie, că Maica Domnului s-a născut fără să aibă păcatul strămoșesc. Dar Maica Domnului nu s-a născut fără păcatul strămoșesc, ci așa cum a vrut Dumnezeu să se nască oamenii după creație. Ea a fost preacurată, pentru că zămislirea ei s-a făcut fără plăcere trupească. Sfinții Ioachim și Ana, după rugăciunea fierbinte făcută către Dumnezeu pentru a le dărui un copil, s-au împreunat nu din poftă trupească, ci din ascultare față de Dumnezeu. Iar taina aceasta mi s-a descoperit la Sinai.

Observi esența? În ascultare față de Dumnezeu s-au împreunat, nu din poftă trupească și nici după propiile lor închipuiri despre Taina Căsătoriei.

Citat:

Aceasta Taina se traieste STRICT personal!

Taina Căsătoriei se poate trăi strict personal în măsura în care asculți de Biserică, de duhovnic, de învățătuirle Sfinților Părinți. Sfinții Părinți Ioachim și Ana, în ascultare față de Dumnezeu au trăit această Taină a Căsătoriei nu după propiile lor închipuiri și legi.

Citat:

pt ca un monah NU cunoaste TAINELE casatoriei!!! daca nu le traieste el insusi!

Ți-am demonstrat că un monah poate cunoște tainele căsătoriei, chiar dacă nu este practicant.

Citat:

Nu contesc sfintenia p.Cleopa, nu contesc sfintenia si darurile p.Arsenie Boca, dar PANA AICI: sunteti CALUGARI??? vedeti-Va de calugarie, de locul vostru, nu intrati in intimitatea unui casatorit ca habar nu aveti!

Nu crezi că dacă mai de folos ar fi fost ca monahii să nu se bage în aceste taine, aceștia nu ar fi făcut-o?
Cum ascultăm noi de Dumnezeu dacă noi nu avem nici o rânduială? Ce rânduială urmăm noi, cea a poftelor trupului? Nu mai de folos este să ascultăm de cei învățați?

Nu am să-ți mai pomenesc de alți sfinți, căci am observat că o fac degeaba. Am să revin cu un răspuns legat post...

ovidiu b. 04.10.2012 13:40:43

Citat:

Daca voi sunteti atat de destepti, ia luati sfintele CANOANE:

Nu sunt deștept dar din nevrednicia mea cu ajutorul lui Dumnezeu am să încerc să-ți citez din Pidalion. De Pidalion v-a spus la teologie? Nu degeaba spunea Părintele Arsenie că poți intra credincios la teologie și poți ieși ateu. Unde mai vorbiți voi de dreapta credință teologilor?

Citat:

A. - ”Iar, cei ce sunt legati prin casatorie, trebuie sa fie lorusi judecatori; fiindca au auzit pe Pavel, care scrie ca este lucru cuviincios a se indeparta unul de altul, la un timp prin consimtamant, pentru ca sa staruiasca in rugaciune si apoi sa se aproprie” (I Cor. 7,4). -Dionisie 3.-
B. - -”Celor casatoriti legal, apostolul le zice: “Sa nu va lipsiti unul de altul, decat numai prin intelegere, pe un anumit timp, ca sa va indeletniciti cu rugaciunea si apoi iar sa va impreunati, ca sa nu va ispiteasca satana pentru neinfranarea voastra” (I Cor. 7, 5). Insa, este de trebuinta de a se feri de impreunare sambata si duminica, pentru ca in aceste zile, se aduce Domnului jertfa cea duhovniceasca”. Timotei 13.
DECI NU OBLIGA! Daca se intampla, NU e grav! pt ca e iubirea lor! dar decat sa se refuze si unul din ispita sa cada in MALAHIE sau ADULTER, atunci ii mai grav, nu crezi??? Nu mai bine se impreunau decat sa se ajunga la una ca asta??? ASTA ESTE DREAPTA GANDIRE!!! Frate...

Uite aici ce spun Canoanele nu prostiile invetate de tine. Apropo când vii cu un canon postează și tâlcuirea lui, nu cu propiile tale interpretări. Asta e dreapta credință.

PIDALION: CANONUL 69, din canoanele Sf.Apostoli

Dacă vreun episcop, sau prezbiter, sau diacon, sau ipodiacon, sau citeț, sau cântăreț, Sfântul marele post nu-l postește, sau miercurea, sau vinerea, să se caterisească. Fără numai de s-ar opri pentru boală trupească. Iar de a fi mirean, să se afurisească.
[Sinod 6, can. 29, 89; Laodiceea, can. 49, 51, 52; Petru, can. 15; Dionisie, can. 1; Timotei, can. 8, 10]

Acum am să-ți dau doar o parte din tâlcuire, cea care se referă la înfrânarea dintre soți în zilele de post.

Iar de este întocmai postul miercurei și al vinerei cu Sfântul Postul cel mare, arătat este că precum întru acela nunți nu se fac, după canonul 52 al soborului din Laodiceea, așa nu se cade a se face nici miercurea nici vinerea. Și de este aceasta, arătat că nici cei după lege căsătoriți nu se cade trupește a se împreuna nici întru o miercuri și vineri pentru cucernicia și cinstirea postului, precum nici în Sfântul marele Post. Că necuviincios lucru este, despre o parte a nu strica posturile acestea cu mâncări, iar despre alta a le strica, cu trupeasca împreunare. Pentru aceasta și proorocul Ioil însemnând, că în vremea postului să cade a se înfrâna despre împreunare cei căsătoriți, zice: „Sfințiți postul, propovăduiți vindecarea… Iesă mirele din așternutul său, și mireasa din cămara sa” (cap 2). Iar dumnezeiescul Pavel arătat zice, că cei căsătoriți după lege, întru o unire se cade a se depărta de trupeasca împreunare, pentru a se zăbovi în post, și în rugăciuni (I Corinteni: 7,5), adică să se depărteze și când este precum am zis post, și când se roagă și se gătesc a se cumineca cu dumnezeieștile Taine. Și sâmbăta și duminica, după canonul 13 al lui Timotei, și în toate sărbătorile. După dumnezeiescul Hrisostom (Cuvântul pentru feciorie) unde aduce spre mărturie zicerea de mai sus a lui Ioil, și zice: "Că dacă cei de curând însoțiți, care încă pofta le este înfocată, și tinerețea zburdatică, nu se cade a se împreuna în vreme de post și de rugă, cu mult mai vârtos ceilalți bărbați și femei mai de mult însoțiți, care nu au atâta silă trupească, se cuvine a nu se împreuna."

ps: am postat doar tâlcuirea pentru rânduiala și ținerea posturilor de către mireni și cred că e suficient. Ai vorbit mari neadevăruri despre viața de familie a clericilor.

Citat:

Uite TOATE sfintele CANOANE legate de Casatorie! UNDE SPUNE DE ABSTINENTA MIERCUREA SI VINEREA???? eu nu vad in niciunul! Vedeti ca unii calugari mai "evlaviosi" se cred deja cineva isi intrec masura si dau EI INSISI REGULI??? cum dar nu se baga ei cu bocancii in viata de familie????

Ușor frate, ușor. Citește ce am posta mai sus și ia aminte! Călugării după aceste Canoane se ghidează nu după propia lor minte.

Citat:

Vezi??? Daca ai fi casatorit AI GANDI ALTFEL!

Nu e de mirare că în mintea strâmbă și lucrul drept se strâmbă. Omul își explică lucrurile după neputințele lui. Eu te las în continuare în ale tale judecăți pripite. Cu durere în suflet îți mărturisesc că nu-mi doresc altceva decât ca Dumnezeu să ne lumineze pe toți, să nu mai orbecăim în mulțimea neștiinței și să ne mântuiască pe toți. Amin.

AlinB 04.10.2012 14:32:43

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 474470)
Sa fie oare un lucru bun ca ai mutilat frumusetea (asadar Adevarul) acelui gand (duhovnicesc, iar nu contabil) al batranilor cunoscatori de Dumnezeu?

Poate te referi atunci la painea asta?

"Viață de coșmar pentru doi copii de la marginea Aradului. Micuții ai ajuns să mănânce și pâine cu noroi după ce mama lor a plecat în străinătate. Cei doi frați, o fetiță de cinci ani și un băiețel de trei ani au ajuns într-un final la Spitalul Județean Arad cu pneumonie. Ei mai au trei frați cu vârste cuprinse între șase și 10 ani. Asistenții sociali spun că tatăl și bunica la care stau nu au grijă de copii."

http://www.realitatea.net/viata-de-c...eo_928208.html

Sau asta?

"Cartofi, ceai și pâine - cadourile pe care le doresc unii copii de la Moș Crăciun"
http://www.publika.md/cartofi--ceai-...un_616671.html

Sunt adevaruri valabile la un anumit nivel, aici toti au pretentia de a afirma adevaruri universale, cu ochii tinta la realitati atat de inalte ca uita sa mai priveasca si in jur.

Citat:

Crezi ca cinismul tau pe care il cam practici pe forum este aducator de folos? Si daca raspunzi da, cui foloseste? Si pentru ce?
Cinismul tau din armura cu care te infatisezi la intalnirea cu fratii, vine din frica. E un infantilism (un mecanism de aparare inconstienta a eului) cantonat in copilul rebel care te domina, Aline... (Daca vrei, de data asta, sa dai atentie o clipa cuvantului unui biet psiholog...)
Un sfat: practica-ti meseria de psiholog in alte contexte.
Sunt sigur ca ai gasi, cu putin efort, ipostaze in care ai fi mult mai util, ipostaze care probabil momentan preferi sa le ignori.

Eugen7 04.10.2012 14:52:28

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 474477)
Un sfat: practica-ti meseria de psiholog in alte contexte.

Draga AlinB, consider ca iritarea dumitale este pripita.

Fratele Ioan Cezar are interventii foarte utile aici pe forum, unde "vederea" fina a unui bun cunoscator in "cele sufletesti" este binevenita. Una este sa vorbesti din carti iar alta este sa imbini competentele (studii adecvate etc) cu experienta practica.

Sunt destui incompetenti, impretinenti... si obraznici (care se grabesc sa argumenteze postarile lor cu injurii, calomnii... "atacuri la persoana") care isi dau cu parerea pe forum, in multe cazuri "nestiind (necunoscand) cele depsre care vorbesc", motivati fiind de patimi mai mici sau mai mari... insa sunt si oameni precum Ioan Cezar care din dragoste de adevar, cu bun simt isi pun GRATUIT cunostintele dobandite in ani de studiu si lucru efectiv, avand ca scop mantuirea noastra a tuturor.

Asadar consider ca ar fi mult mai indicat sa apreciem mustrarile si atentionarile venite din partea persoanelor competente, caci ne sunt de mare folos.

Sa multumim domnului Ioan Cezar (si celor ca dansul precum Pelerin spre Rasarit spre exemplu) pentru "consultatiile gratuite" si sa ne rugam pentru dansii sa ii lumineze Dumnezeu cu harul Sau.

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 474477)
Sunt sigur ca ai gasi, cu putin efort, ipostaze in care ai fi mult mai util, ipostaze care probabil momentan preferi sa le ignori.

Consider ca domnul Ioan Cezar este foarte util, noua tuturor si ficaruia in parte prin postarile sale, pe care sa ne ajute Domnul sa le intelegem.

Sunt de parere ca atentionarea de "cinism inoportun" la adresa dumintale domnule AlinB este motivata de grija si dragoste frateasca si de adevar.

Doamne ajuta. Har si pace sa ne dauriasca Domnul Iisus Hristos.

Eugen7 04.10.2012 14:59:23

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 474470)

Aline, frate, ai intepenit in lut?...

Parintele Dumintru Staniloae spune: "Omul e facut de Dumnezeu din iubire pentru iubire, pentru desavarsirea in iubire".

Asa cum omul nu poate iubi 2 stapani caci "pe unul il va sluji si pe altul il va dispretui", intocmai este si cu frica, ori iti este fica de unul ori de celalat.
Asadar cel ce iubeste pe Dumnezeu se teme (filial in iubire, adica se sfieste ca nu cumva sa supere, sa intristeze...) doar de Dumenzeu, si nu se poate teme de dracovenii.

Din nefericire sunt multi oameni care "duc in spate" pacatul neiubirii parintilor, care nu s-au iubit nici ei intre ei, nici pe ei insisi si nici pe pruncii lor... sunt traume cumplite...(cunosc personal cazuri).

Domnul Iisus Hristos sa ne ierte, sa ne tamaduiasca pe toti, sa ne daruiasc harul Sau, dragostea Sa.

ovidiu b. 04.10.2012 15:17:17

Ce-aveți mă! Iarăși vi s-au înecat corăbiile?

Ne dăm cică credincioși, dar când ne face cineva o observație sau ne corectează, sărim ca arși. Ușor ne mai vătămăm. Aste e iubirea de sine.

ps: e loc pe forum pentru fiecare, așa cum ploaia cade și peste cei drepți și peste cei păcătoși.

DragosP 04.10.2012 15:20:16

Cam asta voiam să zic și eu, dar aserțiunea lui Ovidiu mi se pare pertinentă.
Calmați-vă, că nu mâncați unul din blidul celuilalt!

Eugen7 04.10.2012 15:21:50

Citat:

În prealabil postat de Cornel Urs (Post 474459)
am vrut sa scot in evidenta faptul ca nu exista principiul vital in spermatozoizi si nici in ovule.

Frate Cornel Urs, consider ca aceasta afirmatie este pripita.
Cum sa nu existe "principiul vital" in celulele vii ale organismelor (inclusiv al omului)?

"Problema" este firescul... iar firescul uman nu se poate desprati de conlucrarea fireasca cu harul Duhului Sfant (datatorul vietii atat biologice cat si duhovnicesti).

Conceptia conform careia sufletul omul "vine in momentul zamislirii" este eronata, de factura filozofica platonica si conform acestei conceptii este "pacat" DOAR omorarea a ceea ce se zamisleste (avulul fecunadt, fatul...). Consider ca aceasta "etica" este eronata inrucat accentul nu se pune pe adevarata cauza a pacatului: lipsa dragostei, lipsa firescului, lipsa conlucrarii cu harul lui Dumnezeu.

Intre duhul omului, sufletul si trupul omului exista o legatura psiho-somatica indisolubila ambivalenta, aceasta este conceptira antropologica filocalica. In momentul zamislirii se declanseaza "procesul" dezvoltarii persoanei umane atat trupeste (fiziologic) cat si sufleteste duhovniceste (psihosomatic). Astfel trup si sufletul duhovnicesc uman cresc impreuna potrivit varstei. "Cand eram copil, gandem ca un copil, vorbeam ca un copil. Cand am ajuns la maturitate am lepadat cele ale copilului" spune Sfantul Pavel.

Etica filocalica pune accentul pe adevarata cauza a pacatului: lipsa dragostei, lipsa firescului, lipsa conlucrarii cu harul lui Dumnezeu... si nu pe niste procese biologice firesti, un reductionism mecanicist determinist (biologic).
Conform acestei etici, "pacatuiesc" chiar si acei parinti care desi au relatii sexuale firesti nu se iubiesc... nu isi doresc pruncii din iubire pentru iubire, pentru desavarsirea in iubire, ci ii vad ca pe un produs firesc biologic al impreunarii sexuale normale.

Problema nu este asadar "moartea biologica a celulei" ci lipsa dragostei luminata de harul Duhului Sfant. Se observa relativ usor esecul familiior in care relatiile dintre membri sunt de tip mecanicist, se urmeaza sec niste "tipare", "canoane" fara iubire... mai exact fara ca scopul si cauza sa fie iubirea.

Doamne ajuta.

Miha-anca 04.10.2012 15:44:00

Daca toata lumea ar gandi la fel, nu am mai fi putut asculta-o pe Celine Dion, al 7. copil, nascut intr-o familie, in care tatal se spetea muncind pentru toata familia, conform spuselor mezinei familiei. Doar un exemplu din multele.

Ora este GMT +3. Ora este acum 08:58:36.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.