![]() |
Citat:
Dogma de la Vatican I nu are rost sa fie conamnata, pentur ca un sinod condamna doar invataturile din Biserica, ceilalti oricum sunt considerati in afara Bisericii. Sinodul din 1583 a luat acele hotarari un urma adoptarii noului calendar de catolici si indemnurilor papei ca ortodocsii sa il adopte impreuna cu invataturile catolice. |
Citat:
Pe de alta parte, trebuie observat ca ecumenismul dateaza el de vreo suta de ani, dar catolicii au intrat in miscarea ecumenica abia de vreo 40. Pana atunci, prin documentul "Mortalium Animos" si altele, catolicilor le era interzis si sa se roage cu ortodocsii. Adoptarea ecumenismului, prin documentul "Unitatis Redintegratio" si altele, ecumenism care pana atunci fusese promovat numai de protestanti, este principala noutate adusa de Conciliul Vatican II. In sfarsit, desi ecumenismul a esuat, pana acum, in scopul sau fundamental, care e regasirea tuturor celor care isi spun crestini intr-o singura Biserica, nu se poate spune chiar ca nu a realizat nimic. Spre exemplu, pana la Conciliul Vatican II practica era de a numi pe ortodocsi "greco-schismatici" sau "cerularieni". Astazi evitam un asemenea limbaj care arata perspectiva unilaterala a noastra si le spunem asa cum isi spun ei: "ortodocsi", chiar daca pentru noi "ortodox" inseamna altceva. E o realizare. Pana la Vatican II nu era in uz numirea ortodocsilor ca "frati". Sunt de acord ca se poate ajunge la o Nouvorba orwelliana. Din cauza ca suna prost sa spui "frati schismatici, se spune "frati in comuniune imperfecta", ca si cand ar fi mai multe feluri de comuniune. Dar, efortul merita apreciat. |
Tot văd că în fiecare an se ține așa zisa săptămână de rugăciune prin unele părți din România, la noi prin părțile Maramureșului câtă vreme va fi păstor ÎPS Justinian Chira nu va fi niciun ecumenist deși am citit undeva că un preot ortodox din Satu Mare care a îmbrățișat masoneria îndeamnă lumea la ecumenism, nu știu dacă s-au luat ceva măsuri împotriva lui dar din ce știu această ''rugăciune comună'' nu se practică aici, avem un păstor cu frică de Dumnezeu care nu lasă turma pradă lupilor în piei de oaie.
|
Citat:
Tot Parintele Arsenie spune ca este de acord cu Sfantul Iustin Popovici, pe care il apreciaza. In cartea sa despre ecumensim sfantul spune: "Fiindcă în cursul istoriei, felurite erezii tăgăduiau sau denaturau anumite însușiri ale Dumnezeului-Om Hristos, în timp ce ereziile acestea europene îndepărtează pe Dumnezeul-Om în întregime și pun în locul Lui pe omul european. În această privință nu e nici o deosebire esențială între papism, protestantism, ecumenism și celelalte secte, al căror nume este “legiune”. Conform gîndirii unitare a Părinților și a Sinoadelor, Biserica este nu numai una, ci și unică… Biserica este una și unică, pentru că ea este trupul Unuia și Unicului Hristos. Unde nu este Dumnezeul-Om, acolo nu există Biserica, iar unde nu există Biserica, acolo nici Euharistia nu există. În afară acestei identități, adică a Bisericii și a Euharistiei, se află erezia, falsa biserică și antibiserica. " Toti, inclusiv sfintii dar si credinciosii obisnuiti au aceeasi invatatura revelata, un rezumat al acesteia se afla in catehismul ortodox. Aici sunt citatele din catehismul ortodox privitoare la Biserica: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ad.php?t=16208 |
Citat:
|
Citat:
|
|
catalin2 pe viitor s-ar putea să fie mai complicată treaba cu acest curent religios, s-ar putea să vedem că și adventiștii, iehoviștii, neoapostolicii, ostașii domnului, evanghelicii(creștinii după evanghelie), mormonii, carismaticii, scientologicii, universalii, studenții în biblie, pocăiții(nazarinenii-predicatorii lor predică în casele oamenilor n-au nici măcar biserică), televangheliștii sau radioevangheliștii vor participa la această ''rugăciune în comun'', păi îți dai seama ce urât ar fi să vezi într-o seară ca asta astfel de predicatori la amvonele ortodoxe sau la iconostasele ortodoxe predicând e grav dacă sinodul bisericii noastre ortodoxe nu se trezește să stopeze această inșelăciune eretică.
|
Citat:
Parintele Arsenie Papacioc nu stia ce vorbeste?! Nu credeti ca e o mare indrazneala sa puneti la indoiala cuvantul Parintelui Arsenie? |
@catalin2
Sa ne lamurim: Eu m-am referit strict, doar la :Ideea de anatemizare. Adica: de ce sa mai anatemizam daca in anul 1965 cele doua Biserici au ridicat anatemele de la 1054? N-am discutat despre marturisirea de credinta, despre dogme, despre Filioque, despre erezii sau adventisti sau altele.... Le-ati adaugat dvs. Nu cred ca am un ton agresiv in mesajele mele, poate mai combativ sau taios; ironic cateodata. Dar va intreb: persoanelor care folosesc un limbaj necivilizat sau chiar mai rau.... le-ati atras atentia vreodata? Nu cred in ecumenism. Cred in Unitatea Bisericii si cred ca asta este dorinta lui Dumnezeu. Unitatea Credintei nu va fi realizata de oameni; va fi lucrarea Duhului Sfant. Dar noi, daca suntem crestini trebuie sa ne rugam pentru Unitatea Credintei. <<un singur Domn, o singură Credință, un singur Botez >>(Ef. 4,5) <<Și alte oi am, care nu sunt din staulul acesta. Și pe acelea trebuie să le aduc; și glasul Mi-l vor auzi, și va fi o turmă și un păstor >>(Ioan 10,16) <<și nu numai pentru neam, ci și ca să adune întru una pe fiii lui Dumnezeu cei împrăștiați.>>(Ioan 11,52) <<ca să-i pregătească pe sfinți pentru lucrarea slujirii, spre zidirea trupului lui Hristos,>> (Ef.4,12) <<până ce toți vom ajunge la unitatea credinței și a cunoașterii Fiului lui Dumnezeu, la starea de bărbat desăvârșit, la măsura vârstei plinătății lui Hristos;>> (Ef.4,13) Mai cred ca noi, crestinii ar trebui sa ne purtam in asa fel incat sa implinim cuvantul/angajamentul din Rugaciunea Domneasca Tatal Nostru, „statornicind Imparatia lui Dumnezeu pe pamant”: << faca-se voia Ta, precum in cer asa si pe pamant>> Asa cum spune si Sf. Nectarie de la Eghina: <<Cel ce are râvnă întru cunoștință este prietenul celor bune și iubitor al tuturor virtuților. Arde de dorința de a răspândi cuvântul Domnului, de a întări credința și de a duce la bun sfârșit lucrarea Bisericii, de a face să rodească mai mult învățătura dată de Dumnezeu și de a statornici împărăția Lui pe pământ ["precum in cer, asa si pe pamant" inseamna nu a construi un rai social pe pamant, ci a aduce Duhul Sfant in sufletele oamenilor]. Lucrează, se mișcă și slujește neostenit. Râvna lui mai tare se aprinde cu cât mai mult slujește și făptuiește binele și cu cât mai mult Îl iubește pe Dumnezeu.>> (Monahul Teoclit Dionisiatul, „Sfantul Nectarie din Eghina, Facatorul de minuni”, Editura Sophia, Bucuresti, 2007) (pag.214-215) Nu cred ca facem voia lui Dumnezeu anatemizand, blestemand, dezbinand oamenii. Daca suntem ortodocsi nu trebuie sa ne batem cu pumnii in piept aratand ce grozavi suntem. <<Spunea Parintele meu duhovnic (adica parintele Sofronie Saharov): „NOI SUNTEM ORTODOCSI, DAR NOI NU PUTEM FI MANDRI CA SUNTEM ORTODOCSI, NOI TREBUIE SA FIM SMERITI CA SUNTEM ORTODOCSI SI ORTODOXIA IN SMERENIE SE PASTREAZA.>> (Ieromonahul Rafail Noica, Cultura duhului, Alba-Iulia 2002, pag.138) |
Ora este GMT +3. Ora este acum 19:31:50. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.