![]() |
Citat:
http://www.arsenieboca.ro/autobiografie.html |
Doamne fereste de un sinod ecumenic ortodox! Nu ca n-ar trebuii, ca trebuie de doare, dar cine ar mai reprezenta credinta la acest sinod? Care personalitati duhovnicestI? Va dati seama cit de contestate ar fi decizile unui astfel de sinon (presupunind ca s-ar ajunge la decizii) Uitati-va doar pe forum la cum tinem noi de conducatorii nostrii. Si in celalalte tari nu-i de loc mai bine.
Dar sa revenim la tema noastra. Bun sa zicem ca am "gresit" noi cei din Ardeal, Ucraina si din diaspora (si cu siguranta din multe alte locuri) si am postit si cind nu trebuia...ma gindesc ca de gresala asta nu ne va cere nimeni socoteala. Ramine doar problema DE CE ACUM? Pentru ca de un an doi se amplifica incercarea de a ne scoate din aceasta "gresala"! Ca si din gresala de a nu fi mai ecumenici, mai dispusi pentru apropiere......... Sa fie doar o intimplare? Sincer nu cred! Este o linie care merge spre "victoria finala"! |
Si totusi...
Citat:
http://www.arsenieboca.ro/autobiografie.html |
Anca, cei care studiaza Artele plastice (adica Belle Arte) fac si cursuri de anatomie si disectii, deci merg pentru asta la Facultatea de Medicina.
Aceste cursuri si disectii ii ajuta sa vada structura corpului uman, muschi, oase, pentru a le putea reda mai bine in lucrari (picturi, sculpturi). Si Michelangelo a facut astfel de studii si Da Vinci. Mi se pare f. interesant sa citesc astfel de biografii, dar nici in cazul acest n-am inteles ce l-a dus totusi spre calugarie si de ce a renuntat la stiintele exacte, sau de ce n-a devenit pictor. Un om nu renunta niciodata la pasiunile sale, fie si numai reluandu-le mai tarziu. Revenind la subiect. Mie nu-mi este clara problema postului la mireni si nici la preotii de mir. Pe alt fir se discuta ca preotii trebuie sa posteasca intre Craciun si Boboteaza, sau nu stiu cand, ca sa poata citi Rugaciunea Sf.Vasile. Acum nu stiu cati o fac si cati nu tin aceasta slujba pe 1 Ianuarie. Presupun ca toti preotii trebuie s-o tina. Nu citesc toti aceasta rugaciune, iar nu stiu. Daca poate impune cineva cuiva reguli de post alimentar si nealimentar, nu stiu. Fiecare om trebuie sa decida pentru el, iar in familii trebuie facut de comun acord. Da, calugarii au aceasta obligatie in manastire, dar si acolo difera. Si cred ca sunt mai multe elemente care trebuie luate in consideratie cand se decide asupra alimentatiei: zona geografica, ce alimente poti gasi acolo si ce conditii de clima, stare de sanatate, stare economica. Exista in mod natural oameni vegetarieni total (vegani), care prin vointa si sanatatea lor consuma numai si numai vegetale. Daca organismul lor rezista este O.K.. Am inteles totusi ca ei trebuie sa ia niste suplimente pentru minerale si vitamine care le lipsesc, negasindu-se in plante. Am inteles ca monahii greci (chiar din Athos) consuma vietati marine, lucru care totusi nu ar fi conform cu regula ortodoxa de post alimentar. Dar ce altceva pot ei sa manance? Vegetatia acolo este saraca. Pe urma in conditii de criza economica si saracie ce poti sa-i impui unui om amarat sa nu manance sau sa manance. Voi stiti ce scumpe sunt fructele si legumele (alea care se gasesc) in alte tari? In tara gasesti in toate curtile si pietele de toate. In fine ma intreb si eu ca "bmd", unde si cine este sinodul ortodox? Cine hotaraste in lumea asta pentru noi ortodocsii si de cand nu s-a ma tinut asa o sedinta? Sau mai precis cand a fost ultima? |
Citat:
|
Citat:
Daca ar zice doar ca dupa parerea lui asta ar putea avea o influenta proasta ar fi altceva. De altfel poate chiar asta zice, cineva zicea ca 'recomanda'. Insa Patinina a publicat undeva niste lucruiri scrise de el si acolo zice ca 'se opreste cu asprime' sa ai relatii trupesti in timpul sarcinii si alaptarii... Ceea ce pe mine m-a mirat si socat. Si nu suntd e acord cu el. Puteti sa-mi aruncati cate anateme vreti, ca indraznesc sa ma indoiesc de unele vorbulite ale unui mare staret. Daca asta devine interzis in Biserica, apoi ea devine partid comunist... De teoria lui mai extinsa despre asta nu am citit decat de pe acest forum. Daca poate cineva sa imi spuna unde o gasesc, m-ar interesa. Citat:
De altfel este o traditie din Biserica Romana, la greci de ex. nu exista si cred ca nici la rusi. Citat:
De asta in Grecia se manancaz fructe de mare tot postul, pt ca sunt f ieftine (si sunt animale nevertebrate). Un sinod panortodox nu s-a mai tinut d ela sinodul al 7lea in sec. al 9lea. Insa au mai fost de atunci multe sinoade lmai restranse, locale sau pe o regiune. In BO sunt lasate multe lucruri la hotararea bisericii locale, adica a sinodului local. Daca ceilalti ortodocsi nu il contrazic, in principiu inseamna ca accepta si aproba (adica nu considera eretica acea hotarare). In oprtodoxie nu numai un sinod hotaraste, toata Bisreica are carabcter sinodal, prin traditia vie care salasluieste in ea. De ex. cand un sinod s-a inselat nu a fost acceptat de poporul credincios (asta s-a intamplat la Ferrare-Florenta de ex.). Sinodul trebuie sa fie si accepat ca sa fie 'sinodal'. In ceea ce priveste postul, as avrea sa mai adaug ca Biserica propune reguli, nu le impune. Ele sunt acolo pentru noi, si ele nu sunt un scop in sine. |
citat Fani71:"Da, exact, parintele Arsenie Boca avea notiuni de anatomie si poate si de medicica in general, dar asta nu inseamna ca a studiat medicina. Iar teoriile sale despre efectul sexualitatii parintilor in timpul sarcinii si alaptarii sunt pur si simplu teorii, nebazate pe experiente ca o teorie ce se vrea stiintifica."
Nu a fost medic si nici nu a spus cineva ca a vorbit in calitate de medic, ci de duhovnic. Iar ca duhovnic, avand Duhul Sfant, de la acesta a vorbit; nu era nevoie de experienta proprie. Sau am ajuns sa relativizam si efectul Duhului Sfant?!? Nu ar fi indicat... |
Citat:
Hristos a zis: "Oricate veti lega pe pamant, legate vor fi si in cer, si oricate veti dezlega pe pamant, dezlegate vor fi si in cer". Asta este una dintre puterile incredintate ierarhiei. De aceea cand ierarhii hotarasc ceva (bineinteles, in conformitate cu invataturile Mantuitorului si Sfintei Traditii), nu este doar propunere, este randuiala canonica. Sunt momente cand chiar episcopul locului randuieste zile de post pentru eparhia respectiva, iar aceasta randuiala are aceeasi insemnatate ca si randuiala dintotdeauna a Bisericii. Sigur ca regulile nu sunt scop in sine, ci mijloc, dar asta nu inseamna ca noi nu suntem datori sa le ascultam, in afara cazului in care intra in contradictie cu Predania Apostolilor. |
Si ce te faci cind faci parte din doua biserici , cu doi episcopi iar unul zice "e dezlegare" si celalalt "nu e!" Nu-i teorie ci cazul meu!:42:
|
Citat:
Sau daca el nu da sfaturi di astea alege tu o regula si urmeaz-o pe aia.. Daca ti-e frica sa nu gresesti alege-o pe cea mai aspra si gata ;-) |
Fani, eu mi-am facut propria mea regula de mult de cind am inceput sa inteleg ca-i imposibil sa intelegi de ce unii spun intr-un fel si altii in altul.
Acum mesajul de sus era ca sa-l incurc pe Laurentiu :24: pentru ca el are dreptate in ce spune, numai ca viata ne pune in situatii la care nici nu te gindesti. Regula mea se numeste "Liturgica Generala" din 1993. Nu stiu daca-i cea mai buna alegere, nici nu ma intereseaza, eu ma tin de ce scrie acolo de multi ani, sau ma rog incerc, ca situatia particulara, putina credinta etc ma fac sa nu aplic cum mi-asi dorii, sau ar trebuii. In privinta duhovnicului nu mai trebuie sa-l intreb ca stiu ce spune (nu doar el ma cunoaste pe mine ci si eu pe el) |
Citat:
Intr-adevar viata iti rezerva niste situatii de nebanuit. Eu sub randuieli episcopale contrare inca nu am nimerit :). |
Exista o vorba: "Viata bate filmul!":23:
|
Citat:
Ca asa putea sa spuna si Adam+Eva...-Doamne, numai un mar am mancat din pomul interzis si nici pe ala tot...! |
Citat:
:-) |
Citat:
Nu e ascultarea lui Adam si a Evei acelasi lucru cu ascultarea de niste reguli de post, sa pastram proportiile, totusi! Altfel de ce ar fi scris sfantul Pavel ce scrie la Romani 14:1-10 (recititi va rog)? Ca sa nu-l judece cel care mananca pe ceml care nu mananca si nici invers? Si ca pentru Domnul mancam sau postim? Samd? De altfel greseala Evei si a lui Adam nu tine numai de neascultare, ci mai ales de dorinta de a fi 'ca Dumnezeu' dar 'fara Dumnezeu' adica autonomi fata de El (aici intervine neascultarea de voia Sa). Vorbind insa de ascultare, daca asta e principalul (si e adevarat ca e una din binefacerile postului), atunci ce e asa mare problema sa facem cum scrie in calendarul actual si sa nu ne mai batem capul noi? Sa facem ascultare de episcop, nu? |
Citat:
Da, sar putea ca acest sinod daca o sa se tina vreodata sa duca la schisme. Poate de aia nici nu lasa Dumnezeu sa se tina deocamdata. Cine stie? Ei, dar de ce sa fi gresit cei care au tinut post? Nu e vorba neaparat de greseala, cel putin nu in sensul de pacat. Crezi ca este o legatuta dintre asta si antiecumenism? Nu prea vad legatura.. |
Citat:
Iarasi zic, lipseste simtul proportiilor... A spune ca o anumita idee a cuiva fie el chiar si sfant nu este poate buna nu inseamna a nega valoarea acestui om si calitatea lui ca duhovnic in general. Cum spunea Jenica insa (ea are chiar un dar specal in a gasi intotdeauna cuvantul potrivit si resurse pe internet folositoare!) poate ca ucenicii lui gresesc absolutizand anumite spuse de ale lui, sau rastalmacindu-le.. se intampla adesea cu oamenii mari. As vrea mai intai sa mai citesc din ce a scris si pe urma sa mai vorbesc despre el. |
Numai Dumnezeu este fara gresala. Oricare sfint (nu doar mare duhovnic) este supus greselii ca om !
In plus adesea cele citate prin carti au fost spuse doar unui om, autorul generalizind acest sfat privat, lucru de care respectivul duhovnic nu mai este de vina. Si nu in ultimul rind fiecare dintre noi se "izbeste" de problemele lui nu ale altuia. Dumnezeu ii da fiecaruia duhovnicul care-l "poate duce" il sensibilizeaza pentru anumite probleme la care altul nici nu se gindeste sau n-are habar, de care n-a citit niciodata samd. Da fani. cred ca exista o mare legatura intre tot ce duce la slabirea credintei si ecumenism. Personal (am mai spus-o) sint de acord cu discutiile interconfesionale pina ele aduc roadele dorite din punctul nostru de vedere; dupa aceea sint doar pierdere de vreme. Traiesti intre catolici si protestanti asa ca sti ca multi au o cultura religioasa de invidiat. Se poate spune ca nu cunoasterea le lipseste ci intelegerea adevarata a ceea ce stiu. Ori de asta sint ei si Dumnezeu raspunzatori, nu ortodoxia, sau noi. |
Am intrebat un parinte imbunatatit cum e cu aceste "corectari" masive din calendare... Stiti ce mi-a raspuns (zambind amar..as putea spune)? Se dezleaga la peste din acelasi motiv pentru care s-au (si) pus bancile in biserica.:71: Si eu nu pomenisem nimic despre banci...:13:
|
Postul; un exercitiu fizic si psihic
Bunica mea (de prin partile Olteniei) tinea post aspru, miercuri vineri peste an si cele 4 posturi stabilite inca in vremea Sfintilor Parinti. In Postul Mare era dezlegare la peste doar de 2 ori; la fel si in Postul Craciunului. Si era dezlegare la ulei doar sambata si duminica.
Citat:
|
Citat:
Regulile astea sunt poate si spre smerirea noastra. Nu le putem toti tine, in condiiile actuale de viata (munca, drumuri lungi la serviciu, viata de familie etc etc) dar stim ca exista si asta ne da masura puterilor noastre. Mai bine sa tinem ce putem si sa multumim lui Dumnezeu pentru ce mancam. |
Fani ai inceput sa despici fire in 4!
Pina acum ai fost pe pozitia nu pestele face postul, dezlegarile nici atita iar acum schimbi directia cu 180° ???? Stim cu totii (cred) cum se tine postul si stim cu totii cum il tinem fiecare si de ce il tinem asa cum il tinem! Tocmai pentru ca sint putini sint cei care-l tin cum trebuie nu mai este nevoie de o dezlegare in plus! Daca tu asa tii post uscat si ajunezi prima saptamina din post, chiar apa bei f, putin atunci pot sa inteleg ca dezlegarile sint binevenite; dar daca tii ca mine atunci poti intelege o parte din "revolta" mea. Tipicul S. Sava o fi fost probabil in vremea cind se postea de-adevaratelea dar tu esti adepta actualizarii bisericii, asa ca ar trebuii sa fi impotriva unor dezlegari venite dupa un post usor-cel pe care-l tine majoritatea populatiei de astazi- (inainte asa tineau post doar cei f. batrini sau bolnavi ) |
Citat:
Cand am zis eu ca tin asa post greu? In primul rand acum nici nu pot tine decat un pic, pentru ca alaptez. Am avut perioade in care am tinut mai aspru, cand am putut, fara ulei, cu anumite zile de ajunat etc, dar nu am zis ca sa se faca din asta o regula generala si sa ne culpabilizam daca nu putem. Ce am vrut eu sa subliniez este ca oricum nu tin decat putini postul dupa toate regulile care exista si ar fi chiar imposibil pentru majoritatea. Si ca atunci sa tinem cat putem din regulile cele mai recomandate in zilele noastre fara sa ne mai 'scrupulozim' atata pentr niste diferente minore, si sa mancam in rest cu multumire.. Atat am vrut sa zic. |
Atunci, daca alaptezi nu te mai "hartuiesc":25:...scuze!
|
Asa zic si eu Fani.
Si daca alaptezi nu mai posti. Ai nevoie de calciu mai ales, ca bebe te lasa cam fara. |
Citat:
|
Citat:
Jumatatile de masura nu sunt bune decat pentru "ecumenisti", caci ei sunt pentru indepartarea diferentelor ... |
Citat:
|
Citat:
Totul cu masura, calea imparateasca! |
bebe?
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Eu cand scriu ceva, incerc sa nu scriu prea subiectiv. Nu ma gandesc deci la felul cum postesc eu cand scriu despre post, sau la viata mea conjugala cand vorbesc despre contraceptie si asceza conjugala etc. Uneori oamenii cred ca vrem sa ne justificam prin ceea ce scriem. Poate fi si asa, dar eu incerc sa nu fac asa. ;-) Este mai greu sa postesti fara restrictii alimentare, mi-am dat seama de asta de la inceputul sarcinii. Abia atunci mi-am dat seama cat de greu este sa tii postul in duh - de fapt, cel mai important. Mi-am dat seama cat ma pierdeam in reguli. Care sunt importante, da, si ajuta. Dar uitam esentialul, adesea. Doamne ajuta si post cu bine! |
Citat:
Orice ti se pare lax, este imediat ecumenist. Si nici macar nu e vorba de laxitate aici.. Este vorba de sensul postului, si de faptul ca regulile sunt ca sa ne ajute, nu ca sa ne blocheze. Asta o spune si Hristos in Evanghelie la tot pasul, si sf. Pavel cand vorbeste de post. Nu a trebuit sa vina ecumenia ca sa se spuna ca nu regulile trebuie sa fie pe primul plan. cat de ecumenic crezi ca a fost sfantul Pavel? Hm? Noapte buna. Iar m-am intins la vorba si maine dimineata am ceas desteptator biologic care nu se poate regla la ce ora as vrea eu. :-) |
La intrebarea ta "Hm?" iti raspund si eu: Noapte buna, vise placute!
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Postul; un exercitiu fizic si psihic
Postul este un exercitiu fizic si psihic pt intarirea sufletului si modelarea lui armoniosa. Orice efort pe care il face cineva spre imbunatatirea lui este un nou pas spre lumina si armonie. Cei de azi, multi au cazut si au devenit neputiinciosi. Ei admira Biserica, dar stau la usa ei. Pentru ca au preau multe "bagaje" cu care nu pot intra inauntru. Caci ce s-ar intampla daca s-ar amesteca cele oamenilor cu cele al lui Hristos? Ne lasam prea usor "modelati" de factorii acestei lumi. Iar in urma acestei modelari, multi isi pierd identitatea si devin niste obiecte. Vrea cutare sa iasa in evidenta si adopta nu stiu care stil cultural, ideologie, filozofie, muzica, devenind un consumator si nu un creator. Vorbeste dupa sabloane, se imbraca dupa moda si traieste dupa normele veacului. Postul, il tii sau nu il tii. Insa cred ca e f important acel post interior, cel care lucreaza asupra mintii si sufletului. Este cel mai greu. Cere de la tine om, sa reasezi valorile morale, culturale, spirituale. Sa incepi ascensiunea spirituala si sa intorci spatele dorintelor de tot felul pe care orice om le are. Sa te observi in fiecare zi a existentei tale si sa repari ce ai gresit; si sa cauti sa nu mai repeti raul pe care l-ai facut aproapelui si tie insuti. Caci azi ne facem rau mult mai usor unii altora si noua insine; prin dorinta de posesie exagerat, devenind sclavii mass-media, comunicand tot mai putin sincer cu cel de langa tine, traind dupa regulile acestei lumi si nu dupa cele ale Bisericii. Si pt final, intreb: cati frati, surori avem fiecare?
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:41:49. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.