Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Nunta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5022)
-   -   intrebare pt cei casatoriti (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4869)

anna21 29.04.2009 19:08:30

Citat:

În prealabil postat de Saurian (Post 130328)
Stai puțin că eu tot nu pricep ceva. Să spunem că aș fi căsătorit ( nu sunt ). Dacă am avea grijă să ne protejăm ( Doamne ferește de ce am ajuns să ne protejăm... De niște barbari care îți cuceresc inima cu strigătele lor de războinici... Lumea asta e pe dos, sincer. ) spune-mi unde e faza că relația trupească dintre noi doi e dragoste ( o dăruire totală fără un pic de egoism ) și nu sex ( satisfacerea plăcerilor noaste )? Eu ca un copil prost fără experiența în a întemeia o familie mă întreb: ce ar putea exprima mai bine unirea dintre cei doi soți, dăruirea unuia față de altul decât apariția unei noi vieți?

Înțeleg că e foarte greu, că e de neconceput greutățile vieții dar tot rămân la întrebarea: de ce ființe, de ce monștri ne protejăm? Adică până la ce punct Îl lăsăm să intervină Dumnezeu în viața noastră? Până la relația trupească? Adică în manifestarea trupească a iubirii soților noi nu Îl lăsăm pe Dumnezeu să intre și EL și să se unească cu noi doi?

Cred ca ai pus punctul pe i, Saurian..
Poate ne protejam, poate nu, dar simplu fapt ca punem asa problema tradeaza lipsa de incredere in grija lui Dumnezeu.
Mi se pare ipocrizie sa sustin folosirea anticonceptionalelor, de ex., doar pentru ca eu procedez asa (nu fac asa, e doar un exemplu). Pe cine incercam sa pacalim??

Fani71 29.04.2009 19:14:39

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 132166)
Cred ca ai pus punctul pe i, Saurian..
Poate ne protejam, poate nu, dar simplu fapt ca punem asa problema tradeaza lipsa de incredere in grija lui Dumnezeu.
Mi se pare ipocrizie sa sustin folosirea anticonceptionalelor, de ex., doar pentru ca eu procedez asa (nu fac asa, e doar un exemplu). Pe cine incercam sa pacalim??

Salut anna21!
Ai citit argumentele mele de la inceput? Eu ziceam ca bineinteles ca idealul este sa avem incredere in Dumnezeu ca ne va da El copii cati vrem, dar ca nu toti au acea incredere de la inceput si trebuie sa creasca in ea.
Nu inseamna ca toti cei care au postat in favoarea anticonceptionalelor (in anumite situatii) chiar iau ei anticonceptionale.
Si tu crezi ca in situatiile descrise de mine acolo ar trebui sa nu luam anticonceptionamle neabortive si sa avem doar incredere in Dumnezeu? De ex. crezi ca Emanuel ca trebuie sa ne asumam responsibilitatea de a face copii handicapati daca putem sa evitam?

anna21 29.04.2009 19:40:18

Fani, sa stii ca eu cred ca Emanuel are dreptate. Sunt chiar convinsa, de fapt. Nimic nu vine cu jumatati de masura, doar noi, oamenii ajustam, taiem, "indreptam".. din mandrie.

Problema e ca EU nu pot face ce spune el.. Si atunci sunt prinsa la mijloc: nu pot sfatui alti oameni sa faca ce fac eu (stiu ca e gresit), dar nu pot lua nici atitudinea lui Emanuel (pentru ca as fi o ipocrita, nu?? intai ar trebui sa traiesc eu conform acelor principii, nu?? dar eu abia le descopar)

Inteleg si punctul tau de vedere. Dar este lumesc, nu te supara (citeam undeva ca de la Dumnezeu nu trebuie sa asteptam mai putin decat imposibilul!). Si inteleg si de ce sunt prescrise anticonceptionale.. Sunt indignata ca unii recomanda diverse metode de prevenire a sarcinii, fara a fi informati. Anticonceptionalele sunt destul de periculoase pt sanatate (si, da, sunt avortive.. procentul este irelevant!!).
Copii handicapati?
http://www.youtube.com/watch?v=XjoN0cF6FiQ

Merita vazut!!!

emanuel2007 29.04.2009 20:18:40

" citeam undeva ca de la Dumnezeu nu trebuie sa asteptam mai putin decat imposibilul!. "

la par rafael noica ai auzit asta ... si e un mare adevar ...

daca am avea credinta am crede lui Dumnezeu ca El va avea grija si de handicapati , ba chiar , daca am avea credinta , El ar putea sa ii vindece ...

apoi handicapul este numai o cruce de dus , care li s-a dat lor din pricina pacatelor noastre ; ei se nasc handicapati din pricina pacatelor parintilor ... ma intreb : daca noi ii ucidem , ce bine facem prin asta ??? nici unul : in loc sa ii sfatuim sa isi poarte crucea pe care au primit-o , si sa ne purtam si noi crucea de a creste si ingriji niste handicapati ( care , repet , sunt nevinovati , caci din pricina pacatelor noastre , ale parintilor , s-au nascut ei handicapati ) , deci in loc sa facem acest bine , ne dezicem si mai mult de voia lui Dumnezeu , si ne lepadam de cruce ( si pentru asta mai savarsim si omor daca folosim metode avortive ) ... ce bine poate sa fie asta ??? ... la ce poate sa duca lepadarea de curcea pe care o meritam noi , decat la indepartarea noastra si mai mare de Dumnezeu , si deci la a merita pana la urma o cruce si mai mare ... si cu siguranta , ca cu cat ne indepartam de El lepadand crucea care ni se cuvine , inmultim si raul de pe pamant , si cu siguranta ca acest rau il vom trai si noi , si astfel , va veni asupra noastra cruce si mai mare ...

niciodata , cel ce fuge de cruce nu isi micsoreaza crucea ci si-o mareste , si inevitabil tot va trece prin ea ... ce a zis Iisus despre lepadarea crucii ? a zis ca : " cine nu isi poarta crucea nu este vrednic de Mine " , iar lui Petru care s-a lepadat de cruce i-a zis Satana " pentru ca vorbea cele ale oamenilor si nu ale lui Dumnezeu " ...

emanuel2007 29.04.2009 20:24:32

o fi el greu de dus adevarul , insa trebuie sa avem mila de noi si sa il ducem , tot mai mult ...

andrei25 29.04.2009 21:27:11

...

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 132169)
Salut anna21!
Ai citit argumentele mele de la inceput? Eu ziceam ca bineinteles ca idealul este sa avem incredere in Dumnezeu ca ne va da El copii cati vrem, dar ca nu toti au acea incredere de la inceput si trebuie sa creasca in ea.
Nu inseamna ca toti cei care au postat in favoarea anticonceptionalelor (in anumite situatii) chiar iau ei anticonceptionale.
Si tu crezi ca in situatiile descrise de mine acolo ar trebui sa nu luam anticonceptionamle neabortive si sa avem doar incredere in Dumnezeu? De ex. crezi ca Emanuel ca trebuie sa ne asumam responsibilitatea de a face copii handicapati daca putem sa evitam?

Nu sunt de acord cu modul tau de gandire referitor la copiii handicapati. Multi se nasc asa din cauza pacatelor parintilor, bunicilor, strabunicilor. Si Dumnezeu ingaduie sa sufere acesti copii, si sa ispaseasca prin ei pacatele parintilor, bunicilor, samd, ca sa-i mantuiasca si pe ei. Asta e iconomia dumnezeiasca. Daca tu ai fi in locul unui fat handicapat, ti-ar placea sa fii avortat? Multi gandesc cu un duh lumesc, cand spun ca copii handicapati sunt de preferat sa-i avortezi, ca sa nu se chinuie. Dar nu trebuie sa ne gandim intai la trupul lui, ci la sufletul lui. Din momentul zamislirii exista suflet. Daca cei care fac avortul sunt ortodocsi, priveaza copilul de botezul Sf Treimi, si iertarea pacatului stramosesc Asta e problema cea mai grava. Si sufletelul ala nu mai merge in rai, ramane la mila Domnului, sa hotarasca El. Numai bine si Doamne ajuta!

andrei25 29.04.2009 21:28:07

...

Citat:

În prealabil postat de emanuel2007 (Post 132186)
" citeam undeva ca de la Dumnezeu nu trebuie sa asteptam mai putin decat imposibilul!. "

la par rafael noica ai auzit asta ... si e un mare adevar ...

daca am avea credinta am crede lui Dumnezeu ca El va avea grija si de handicapati , ba chiar , daca am avea credinta , El ar putea sa ii vindece ...

apoi handicapul este numai o cruce de dus , care li s-a dat lor din pricina pacatelor noastre ; ei se nasc handicapati din pricina pacatelor parintilor ... ma intreb : daca noi ii ucidem , ce bine facem prin asta ??? nici unul : in loc sa ii sfatuim sa isi poarte crucea pe care au primit-o , si sa ne purtam si noi crucea de a creste si ingriji niste handicapati ( care , repet , sunt nevinovati , caci din pricina pacatelor noastre , ale parintilor , s-au nascut ei handicapati ) , deci in loc sa facem acest bine , ne dezicem si mai mult de voia lui Dumnezeu , si ne lepadam de cruce ( si pentru asta mai savarsim si omor daca folosim metode avortive ) ... ce bine poate sa fie asta ??? ... la ce poate sa duca lepadarea de curcea pe care o meritam noi , decat la indepartarea noastra si mai mare de Dumnezeu , si deci la a merita pana la urma o cruce si mai mare ... si cu siguranta , ca cu cat ne indepartam de El lepadand crucea care ni se cuvine , inmultim si raul de pe pamant , si cu siguranta ca acest rau il vom trai si noi , si astfel , va veni asupra noastra cruce si mai mare ...

niciodata , cel ce fuge de cruce nu isi micsoreaza crucea ci si-o mareste , si inevitabil tot va trece prin ea ... ce a zis Iisus despre lepadarea crucii ? a zis ca : " cine nu isi poarta crucea nu este vrednic de Mine " , iar lui Petru care s-a lepadat de cruce i-a zis Satana " pentru ca vorbea cele ale oamenilor si nu ale lui Dumnezeu " ...

Subscriu in plus la mesajul meu anterior, cele spuse de Emanuel.

andrei25 29.04.2009 21:31:56

...

Citat:

În prealabil postat de anna21 (Post 132174)
Fani, sa stii ca eu cred ca Emanuel are dreptate. Sunt chiar convinsa, de fapt. Nimic nu vine cu jumatati de masura, doar noi, oamenii ajustam, taiem, "indreptam".. din mandrie.

Problema e ca EU nu pot face ce spune el.. Si atunci sunt prinsa la mijloc: nu pot sfatui alti oameni sa faca ce fac eu (stiu ca e gresit), dar nu pot lua nici atitudinea lui Emanuel (pentru ca as fi o ipocrita, nu?? intai ar trebui sa traiesc eu conform acelor principii, nu?? dar eu abia le descopar)

Inteleg si punctul tau de vedere. Dar este lumesc, nu te supara (citeam undeva ca de la Dumnezeu nu trebuie sa asteptam mai putin decat imposibilul!). Si inteleg si de ce sunt prescrise anticonceptionale.. Sunt indignata ca unii recomanda diverse metode de prevenire a sarcinii, fara a fi informati. Anticonceptionalele sunt destul de periculoase pt sanatate (si, da, sunt avortive.. procentul este irelevant!!).
Copii handicapati?
http://www.youtube.com/watch?v=XjoN0cF6FiQ

Merita vazut!!!

In privinta anticonceptionalelor medici renumiti au demonstrat ca anticonceptionalele sunt 100 % avortive. Greu de crezut, dar asa e. Ele nu impiedica zamislirea (in momentul zamislirii, exista suflet), ci impiedica nidatia (deplasarea si lipirea embrionului fecundat de uter, ca sa inceapa sa se hraneasca). E ca si cum ai lasa un copil sa moara de foame. De fapt e chiar acelasi lucru.

emanuel2007 29.04.2009 21:59:50

da , asa cum si fatul se dezvolta de la niste celule din momentul zamislirii , asa si sufletul , exista de la zamislire si se dezvolta odata cu fatul ...

deci a ucide ovulul fecundat inseamna a ucide si sufletul de om aflat in stare primordiala !!!
ce se va intampla cu acel suflet ??? cum se va mai dezvolta el odata ce este separat de crima parintilor de celula primordiala ? unde se duce el ?

crezi ca sufletul acela va fi ucis de Dumnezeu ? crezi ca Dumnezeu e ucigas ca si parintii ?

Fani71 29.04.2009 22:42:48

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 132213)
Nu sunt de acord cu modul tau de gandire referitor la copiii handicapati. Multi se nasc asa din cauza pacatelor parintilor, bunicilor, strabunicilor. Si Dumnezeu ingaduie sa sufere acesti copii, si sa ispaseasca prin ei pacatele parintilor, bunicilor, samd, ca sa-i mantuiasca si pe ei. Asta e iconomia dumnezeiasca. Daca tu ai fi in locul unui fat handicapat, ti-ar placea sa fii avortat? Multi gandesc cu un duh lumesc, cand spun ca copii handicapati sunt de preferat sa-i avortezi, ca sa nu se chinuie. Dar nu trebuie sa ne gandim intai la trupul lui, ci la sufletul lui. Din momentul zamislirii exista suflet. Daca cei care fac avortul sunt ortodocsi, priveaza copilul de botezul Sf Treimi, si iertarea pacatului stramosesc Asta e problema cea mai grava. Si sufletelul ala nu mai merge in rai, ramane la mila Domnului, sa hotarasca El. Numai bine si Doamne ajuta!

Inca odata, si pe urma eu nu mai postez aici, pentru ca mi se pare ca ne invartim in cerc:

NU am spus ca un copil handicapat deja zammislit (conceput) ar trebui avortat. Sunt de acord cu cei care zic ca trebuie primiti cui dragoste. Sunt de acord ca sufletul exista din momentul conceptiei.
Vorbeam de impiedicarea conceperii lui, daca a fost cumva conceput, si daca stim ca avem o boala genetica grava sau facem chemioterapie.
NU sunt pentru metodele abortive.
Numai bine tuturor! Dumnezeu sa va ajute - si va doresc din tot sufletul sa nu ajungeti intr-o asemenea situatie!

Anna 29.04.2009 23:28:54

Sa nu se creada ca anna21 si eu suntem aceeasi persoana :10:

anna21 30.04.2009 02:01:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 132243)
Inca odata, si pe urma eu nu mai postez aici, pentru ca mi se pare ca ne invartim in cerc:

NU am spus ca un copil handicapat deja zammislit (conceput) ar trebui avortat. Sunt de acord cu cei care zic ca trebuie primiti cui dragoste. Sunt de acord ca sufletul exista din momentul conceptiei.
Vorbeam de impiedicarea conceperii lui, daca a fost cumva conceput, si daca stim ca avem o boala genetica grava sau facem chemioterapie.
Numai bine tuturor! Dumnezeu sa va ajute - si va doresc din tot sufletul sa nu ajungeti intr-o asemenea situatie!

Fani, imi cer scuze, nu te-am inteles bine. :)

ory 03.05.2009 15:58:48

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 100235)
Esti casatorit Bogdan?

Anna,vei vedea,in mod ironic,parca,ca cele mai "avizate"sfaturi vor fi primite si cu destul patos,de la persoanele necasatorite(asa ca,ai spus bine ;"intrebare pt.cei casatoriti),de la persoane foarte tinere(adolescenti),sau de la persoane varstnice,persoane care,oricum nu mai au o tangenta concreta cu aceasta situatie,iar cand au avut-o,"nu l-au cunoscut pe Dumnezeu",fiindca,probabil au locuit in Kamerun...
Am constatat cu regret ca cele mai habotnice si mai neintelegatoare sfaturi au venit din partea acestor oameni,oameni care,practic,nu au nici o legatura cu intrebarea topicului,insa au legatura cu credinta,pe toate planurile ei...bine-nteles,"teoretica".Si aici ma refer la majoritatea celor aspri si fara temei.

andrei25 03.05.2009 16:40:30

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 132243)

"Vorbeam de impiedicarea conceperii lui, daca a fost cumva conceput".

Nu prea inteleg afirmatia asta. Pai daca a fost "cumva conceput", cum mai poti impiedica conceperea? Nu o spun cu rautate, chiar nu inteleg. Ma gandesc ca te refereai la faptul ca daca avem o boala grava genetica sau daca facem chimioterapie, sa nu facem copii.

eduardd 03.05.2009 17:18:43

Citat:

În prealabil postat de Anna (Post 99346)
Buna!
Eu stiu ca in Biserica noastra Ortodoxa nu se accepta nicio forma de anticonceptionale sau ceva asemanator. Cand am vorbit despre asta cu prietenul meu a spus ca nu ne-am putea permite sa crestem prea multi copii si ca mai importanta e calitatea timpului pe care il oferi unui copil. Eu as vrea sa va intreb pe voi, oamenii casatoriti care respectati invatatura ortodoxa...aveti foarte multi copii? In fiecare an se naste unul? Cum ii cresteti? Cum faceti? Daca e prea intima intrebarea va rog sa-mi raspundeti prin mesaj privat.
Si va rog, doar cei casatoriti!!!!! Vreau o marturie, nu predici.
Multumesc!
Anamaria

Ana, parerea mea e ca sfaturile ce le vei primi aici nu iti vor folosi. Spune-mi sincer daca eu iti voi scrie (in privat evident :65:) viata mea intima, o vei urma??? Eu cred ca nu... Stii bine ca omul este UNIC! Deci tot ceea ce simte el este UNIC. Nu poate fi comparat...de aceea si marii duhovnici nu dau acelasi sfat la doua persoane ce au acelasi necaz. Asta e marea problema in ortodoxie. Spunea parintele Porfirie (care ptr mine e ca un sfant desi nu e canonizat) ca niciodata sa NU spuneam mai departe sfatul primit.Pentru ca fiecare caz e UNIC! Urmeaza ceea ce ti-a spus Forin-Ionut. Dupa ce va veti casatori, alegeti-va un duhovnic comun si casatorit! Faceti pe cat puteti cele ce va va spune/indemna. dar, ca sa nu mai fiu inteleasa gresit...viata intima tine mult de constiinta fiecaruia, de fire...nu poti merge la duhovnic sa ii spui, parinte am voie sa fac asta...sau asta?? Cred ca aceste probleme sunt prea devreme puse...casatoriti-va intai apoi mai vorbim, bine? :6:

Fani71 04.05.2009 01:24:41

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 133122)
"Vorbeam de impiedicarea conceperii lui, daca a fost cumva conceput".

Nu prea inteleg afirmatia asta. Pai daca a fost "cumva conceput", cum mai poti impiedica conceperea? Nu o spun cu rautate, chiar nu inteleg. Ma gandesc ca te refereai la faptul ca daca avem o boala grava genetica sau daca facem chimioterapie, sa nu facem copii.

OO, da, scuza-ma: greseala din graba. Vroiam sa spun: NU daca cumva a fost conceput; sau, mai clar, daca NU a fost conceput. Este vorba despre copiii care ar PUTEA fi conceputi handicapati daca nu s-ar folosi miljoace anticonceptionale sau .. abstinenta absoluta asa, doi trei ani, cum in mod simpatic si intelegator propune cineva .. necasatorit de altfel.
Greseala si din enervare, pentru ca mai multi mi-au zis sau au lasat sa se inteleaga ca hai, faceti copii handicapati, nu va opriti, ca Dumnezeu ne iubeste pe toti!

Pai sigur ca ne iubeste pe toti, dar asta inseamna ca eu, ca om responsabil, daca pot sa evit, o sa aduc pe lume copii care risca sa sufere si oricum sa nu duca o viata normala?

Nu vi se pare, unora dintre voi, ca ideile voastre despre cum ar trebui sa fie relatia trupeasca la oamenii casatoriti va duce cam prea departe?

Fani71 04.05.2009 02:08:39

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 133233)
Nu vi se pare, unora dintre voi, ca ideile voastre despre cum ar trebui sa fie relatia trupeasca la oamenii casatoriti va duce cam prea departe?

Pardon, precizez: ultima intrebare este retorica; va rog, cei care ati scris despre asta, daca nu aveti ceva NOU de scris, sa faceti abstinenta si sa lasati si pe altii :-))

emanuel2007 07.05.2009 00:33:04

119. -"Femeile, care-si omoara copilul in pintece prin mestesugire, se supun canonisirii ucigasului. La noi nu se tine seama de subtilitatea expresiei de copil format sau neformat in pintece, caci nu se osindeste numai pentru copilul care va sa se nasca, ci si pentru primejdia femeii, care s-a pus pe sine in pericol de moarte, caci de multe ori, femeile care fac astfel de incercari se nenorocesc si mor. Pe linga aceasta, se mai adauga si uciderea copilului, ca o ucidere dupa intentie. Pocainta lor nu se va intinde pina la moarte, ci sa se primeasca dupa zece ani, insa sa se aprecieze bine felul lor de indreptare, nu numai dupa multimea anilor, ci si dupa evlavia intru pocainta" - Sf. Vasile, 2.

emanuel2007 07.05.2009 00:38:36

124. -"Femeia ce va bea ierburi ca sa scurga rodul trupului si sa nu nasca coconi, aceea sa aiba pocanie cinci ani si metanii cite treisute cinci pe zi. Iar de va face si barbatul asa, mai rau este, nici Biserica sa nu-i primeasca prescura lui, nici prinosul lui, de nu se va pocai" -PBG, 20

aici e vorba clar despre metodele neavortive ... deci se pimeste canon de 5 ani de oprire de la sf taine ... un preot care face dezlegare la metode neabortive are un groaznic pacat asupra lui , si va merge in iad impreuna cu cei dezlegati la pacatele oribile ale anticonceptionalelor ...

frate , mai face preotul micsorare de canon , mai da dezlegare la impartasanie cand e vorba de un pacat mic pentru care nu e neaparat sa fii oprit de la sfintele taine , dar sa dezlegi la cele sfinte pe oameni care folosesc metode neavortive si care normal ar trebui sa ia 5 ani de oprire , apoi asta e o forma de apostazie ... cei care fac aceste " dezlegari " diavolesti merg la iad in mod sigur ... nu se poate face dezlegari la pacate atat de grele ... asta nu mai e ortodoxie ci necredinta ...

emanuel2007 07.05.2009 00:41:31

va rog , un pic de lumina de la sfintii parinti , mai aveti loc in sufletele voastre si pentru asta ? sau ati ocupat locul cu desfranarile ?

126. -"Muierea de va zamisli si va bea ceva ca sa scurga si sa se lepede inceperea dintr-insa, sa se pocaiasca 8 ani si metanii 367 zilnic. Daca ea va muri din avort, sa nu se ingroape in cimitir" -PBG. 124.

asta e tot despre metodele " neavortive " , pe care atotintelepciunea sfintilor le-au numit tot avort ... se ia 8 ani , canonul asta e si mai aspru ...

emanuel2007 07.05.2009 00:44:21

oops , inca un canon despre gravitatea enorma a avorturilor " neavortive " :

127. -"Femeile care-si strica pintecele, ca sa nu mai nasca copii, zece ani sa se pocaiasca. Doi ani sa stea afara, in curtea Bisericii, trei ani sa stea la usa Bisericii ascultind Scripturile; alti patru ani sa stea cu catehumenii in tinda Bisericii, (adica in pronaos), pina ce diaconul zice: "Cei chemati iesiti"...; iar un an sa stea in Biserica cu credinciosii, la Liturghie si apoi sa se impartaseasca" - ILT. 21, p. 245
BAIA

la asa niste canonane nu exista pogoraminte ca sa lasi sa se impartasaeasca fara pocainta si fara macar o perioda de oprire ... da acuma , preotii improvizati de comunism si ateism , au ajuns sa lase femeile sa se impartaseasca chiar si daca nu vor sa se lase de avorturile " neavortive " ... asta e apostazie si iad ...

ory 07.05.2009 09:43:22

Emanuel,eu spun sa te casatoresti mai intai,sa faci vre-o 10 copii care sa te raga la cap...nici nu-ti inchipui cum este,apoi sa vii aici sa ne vorbesti despre casatorie.Iar daca nu esti adeptul ei,atunci renunta la "citit"despre aceasta,fiindca de la citit pana la fapta este cale lunga...calea vietii insasi.

emanuel2007 07.05.2009 10:39:50

ory , Viata e Hristos , nu e viata asta ...
Hristos si majoritatea apostolilor si a sfintilor au fost necasatoriti si totusi ei au invatat ortodoxia pe toti , si pe casatoriti si pe necasatoriti ...
faptul ca cineva nu e casatorit nu este nici un impediment ca sa poata intelege situatia celor casatoriti , si sa nu ii poata sfatui spre mantuire ... este adevarat ca un casatorit stie mult mai multe amanunte despre casatorie decat un necasatorit , insa calea mantuirii unui casatorit o poate sti la fel de bine si un necasatorit ... eu nu vorbesc aici despre intimitati si altele din astea care le stiu din experienta numai cei casatoriti , eu vorbesc despre poruncile dumnezeiesti si despre caile de mantuire valabile pentru toti ...

deci eu nu am spus nimic altceva decat ca pogoramintele care se fac azi de preoti sunt peste masura , si ce este peste masura este de la demoni ... nu sunt spre mantuirea nimanui , si nici spre slava lui Dumnezeu si nici in duhul sfintilor parinti , ci din contra ... asta e realitatea , si de aia am zis astea ...

nu vreau decat sa atrag atentia asupra faptului ca se merge intr-o directie la finalul careia insasi biserica ortodoxa va fi distrusa aproape total ( ma refer la biserica ca intitutie , biserici , manastiri , ierarhi si preoti si credinciosi ) ... nu e directie buna , spre mantuire si spre slava lui Dumnezeu , ci spre haos si dezastru in biserica si schisma ... spre asta se merge si este grav ... dar chiar daca este grav , eu cel putin nu prea ma mai pot intrista de situatia asta deoarece vorbesc la pereti , nimeni nu aude , si ceea ce este scris tot se va intampla ... insa datoria trebuie sa mi-o fac si sa zic , ca la judecata , cand ma va intreba Hristos " le-ai zis ? " sa pot raspunde " da Doamne le-am zis ! " ... eu zic doar ...

emanuel2007 07.05.2009 10:43:12

sincer va spun , daca m-as casatori as face doi trei copii si apoi m-as infrana total ... in plus , nu m-as fi casatorit decat foarte greu , deoarece nu as fi avut incredere aproape in nici o fata , ca ar accepta sa se infraneze fara anticonceptionale si alte pacate cand ar fi fost necesar asta ... insa nu asta e chemarea mea , si nu ma voi casatori ... am dat numai un exemplu ...

ory 07.05.2009 10:48:50

Da!,viata este Hristos,nu este viata asta....iar pana atunci,noi mancam,bem,ne bucuram,mergem cu masina,stam pe net,ne casatorim,sau nu,ne uitam la televizor...toate intru Hristos.
Nu inteleg de ce vorbesc unii "credinciosi",despre Hristos ca despre ceva ce nu are legatura cu pamantul pe care calcam,cu aerul pe care-l respiram si cu acest organism pe care-l intretinem!!!!???? De parca Hristos ar fi ceva dincolo de toate acestea! Mai veniti-va in fire,caci in acest fel,mai degraba tind sa cred ca Hristos este imaginar,decat asa cum este El simtit in viata noastra de zi cu zi.

emanuel2007 07.05.2009 10:50:13

de altfel ce e asa un lucru de greu sa te infranezei ? nu e asta iubire de Dumnezeu ? nu e iubire de hristos care Si-a dat si viata pentru noi pe cruce ? si noi zicem ca e greu sa ne infranaz de la niste gunoaie de placeri ? apostolul pavel a zis ca toate sunt gunoaie fata de iubirea lui Dumnezeu , si asa si este ... toate sunt gunoaie din lumea asta ... trebuie sa credem asta ca sa fim cu El dincolo , sa stam cu El tot timpul , nu doar asa sa Il mai vedem din cand in cand si apoi sa ne intoarcem in iadul nostru ... ce rost are iadul , e o bucurie sa stai in iad ? se compara iadul cu raiul , cu Hristos ? nu ... deci trebuie sa traim pentru El pe pamant , nu doar pentru lumea asta ... lumea asta e putregai , uitati-va la trupurile mortilor in groapa , toate putrezesc din pricina pacatelor care le-au facut in viata ... asta e sfarsitul pacatului putrezirea si iadul , nu raiul si slava lui Dumnezeu ...

sa Il iubim pe EL , caci iubirea de Dumnezeu e atat de dulce , incat cei care au cunoscut-o uita de toate de pe pamant si le considera pe toate gunoaie si putreziciuni ... nu se compara dulceata iubirii de Hristos cu iubirile pamantesti , nu se compara ... dulceata si bucuria raiului sunt mult mai mult decat niste dulceti trupesti sau sentimentale stricacioase ...

nu sotul sau sotia ne va scapa de iad , ci iubirea de Dumnezeu si pe sot si pe sotie ...

ory 07.05.2009 10:51:17

Cata IMATURITATE,sa vorbim si iar sa vorbim despre lucruri pe care doar le concepem in minte si-n citit.....doar,ne trezim vorbind!!! Traieste omule,traieste in adevaratul sens si apoi vorbeste,intelegandu-te pe sine in concordanta cu ceea ce vorbesti.Este clar ca ti-e teama de casatorie,dar nu si de ...vorbarie(caci este ieftina)

ory 07.05.2009 10:53:11

Ce-nseamna "iubire de Dumnezeu"?Caci eu nu am reusit sa ma edific in acest sens pe acest forum,in mare parte am inteles ca "Iubirea aceasta de Dumnezeu" este o VORBA-N VANT!!!

emanuel2007 07.05.2009 10:55:07

"
Da!,viata este Hristos,nu este viata asta....iar pana atunci,noi mancam,bem,ne bucuram,mergem cu masina,stam pe net,ne casatorim,sau nu,ne uitam la televizor...toate intru Hristos.
Nu inteleg de ce vorbesc unii "credinciosi",despre Hristos ca despre ceva ce nu are legatura cu pamantul pe care calcam,cu aerul pe care-l respiram si cu acest organism pe care-l intretinem!!!!???? De parca Hristos ar fi ceva dincolo de toate acestea! Mai veniti-va in fire,caci in acest fel,mai degraba tind sa cred ca Hristos este imaginar,decat asa cum este El simtit in viata noastra de zi cu zi.
__________________ "

eu nu am nimic cu aerul sau cu mancarea sau bautura ( pot sa beau si bere si vin ) , cu bucuria pamanteasca , cu masinile ( am carnet ) , cu casatoria , cu pamantul etc ... insa cu pacatul nu sunt frate ci vrajmas caci si pacatul este vrajmas al lui Hristos , al iubirii Lui ... una e sa te bucuri de un lucru pamantesc , si alta e sa abuzezi de darul lui Dumnezeu daruit tie , sa te bucuri in mod abuziv , exagerat ... sa nu inlocuim pe Hristos cu pacatul , ca ne inselam pe noi insine ... Hristos nu e impotriva pamantului pe care El l-a creat , insa nu are nimic in comun cu pacatul , care e inventia si imaginatia omului , e lumea imaginara a omului care respinge Realitatea ...

emanuel2007 07.05.2009 11:01:39

iubirea de Dumnezeu nu este o vorba in vant ci izvoraste dintr-o vorba de a Mantuitorului , insa o vorba despre care El a zis " cerul si pamantul vor trece dar vorbele Mele nu vor trece " ... asa este si cu " teoriile " ortodoxe pe care le vezi tu ca imaginatie ; sunt o imaginatie , insa nu una falsa ci reala , conforma cu realitatea ... teoriile astea nu sunt niste simple teorii , ci sunt Duh sfant si Viata , ascund in ele o putere dumnezeiasca care este mai puternica decat toata creatia , si decat cerul si pamantul la un loc ... sfintii si Iisus faceau minuni si inviau mortii cu vorbe din astea , sau chiar si numai cu ganduri si imaginatii ... insa nu cu vorbe obisnuite sau cu imaginatii obisnuite , ci cu vorbe si imaginatii dumnezeiesti creatoare si atotputernice ...

cuvantul lui Dumnezeu este atotputernic , a creat universul material ...

gandul , imaginatia lui Dumnezeu este atotputernica , a creat lumile ingeresti ...

asta e diferenta dintre imaginatia ortodoxa si dumnezeiasca si imaginatia omeneasca ...

emanuel2007 07.05.2009 11:03:44

ce este iubirea de Dumnezeu ? este Realitatea ... omul iubeste pe Dumnezeu daca asculta poruncile Lui si prin asta se salasluieste in Vita Hristos si Hristos cu Tatal si Duhul vin si se salasluiesc in om ...

a iubi pe Dumnezeu inseamna a implini poruncile Lui , care exprima voia Lui , arata cele placute Lui ...

ory 07.05.2009 11:34:22

Aha,deci vorbim acum de Poruncile Domnului.Ei bine!,citeste mai atent poruncile Domnului si ai sa vezi ca multe din cele ce ai scris sunt imaginare,nu au nici o legatura cu poruncile Domnului,ca atare oamenii se cred mai presus de acestea,sau si mai mult,le interpreteaza in fel si chip,asa dupa cum le trece prin cap si experienta de viata...sau lipsa de experienta.

Anna 07.05.2009 13:09:41

Mama, ce discutii am pornit. Pace! Tare as vrea sa vad mai multa pace si armonie pe aici.

emanuel2007 07.05.2009 13:27:57

si in ce anume am gresit ? in legatura cu poruncile Domnului ?

emanuel2007 07.05.2009 14:08:52

cred insa ca proorociile sfintilor parinti ne despart pe noi : unii mai cred in proorocii altii nu mai cred sau le ignora si se iau dupa mintea lor , zicand ca proorociile sunt imaginatii ... insa porunca Domnului este " proorociile sa nu le disreptuiti " ... caci si proorociile sunt o lucrare a Duhului sfant si nu sunt imaginatii ...

unii vor sa traiasca clipa , momentul si nu se ingrijesc de ce va fi in viitor , ignora proorociile ; insa ele au fost date cu un scop nu degeaba , ca sa ajute la mantuire ; multi insa se ingrijesc de mantuiala nu de mantuire ... ma rog , asta e parerea mea ...

acuma is cam ocupat , nu mai am timp de forumuri ... la revedere si Doamne ajuta ...

emanuel2007 07.05.2009 14:18:24

oare de ce a zis apostolul pavel " avand infatisarea dreptei credinte dar tagaduind puterea ei " ? la cine s-a referit , cand a zis asta despre oamenii din vremea lui antihrist ? oare care e puterea dreptei-credinte ? puteri sunt puterile de a face minuni , puterea de a nu mai pacatui , proorociile , in general plinatatea harului e numita putere , caci in plinatatea harului se arata puterea lui Dumnezeu ; in pacate nu se arata puterea Lui Dumnezeu , ci doar in fapte si ganduri bune ... deci cand apostolul a zis , avand infatisarea drepti-credinte dar tagaduind puterea ei , oare ce a vrut sa zica ? nu a zis oare despre cei care numesc imaginatie puterea de a face minuni , proorociile , marturisirea dreptei-credinte , nebunia pentru Hristos , puterea de a nu mai pacatui ?

pentru cei care considerati imaginatie cuvantul Domnului si puterea Lui de a face minuni si de a invinge pacatul , am o intrebare : credeti ca credinta dogmatica corecta mantuieste numai prin ea insasi automat ? oare nu ati auzit ce a zis apostolul iacov : " credinta fara fapte moarta este " ? deci o credinta dogmatica ortodoxa corecta la ce ajuta ? caci si dracii , e putin zis ca cred ortodoxia , ei stiu ca ortodoxia e adevarata ( nu doar cred ) , insa la ce le foloseste daca ei nu au pocainta si faptele credintei ? la ce ? la nimic , caci in fundul iadului se duc cu toata credinta ( stiinta lor ) lor ... dogma corecta nu mantuie pe nimeni de iad numai prin sine insasi , dogma numai ajuta la dobandirea harului , care singur ne mantuieste ; insa pe langa credinta mai trebuie si faptele pentru mantuire ...

Fani71 07.05.2009 14:22:42

Doamne ajuta si tie, Emanuel. Sa ne ierti daca ne cam dam la tine, dar ce sa-i faci! Daca gandim altfel? Tu esti foarte categoric cu ceea ce zici.

Vreau sa mai adaug la ce a zis ory (subscriu):

1) canoanele nu sunt dogme; orice ai zice, nu este corect sa zici ca nerespectarea lor este 'apostazie', cum ai zic de cateva ori.

2) canoanele nu sunt absolute; ele nu se aplica numai cu economia, de care am vorbit alta data, ci tinand seama si de momentul si locul istoric; nu e tot aia 'sa iei ierburi' ca sa nu faci copii, ca pe vremurile parintilor, si sa iei contraceptive. Ierburile alea in general erau si abortive sau puteau omori mama. Si e vremea aia nu se descoperise genetica si chemioterapia, de care se stie ca da mutatii genetice. Nu mai e nevoie sa reiei argumentatia de mai sus, stim ca tu crezi ca ar trebui sa facem copii handicapati, dar aici gandesti altfel ca multi preoti.

3) Orice ai zice, nu esti tu episcop sau preot ca sa spui cate pogoraminte se pot da si de ce fel.

4) Chiar si unele pacate mai mari nu se considera la fel pacat in anumite conditii. De exemplu daca ai o sarcina extrauterina trebuie neaparat avortat embrionul pentru ca nici el nu se poate dezvolta, nici mama nu are sanse de supravietuire; sau daca omori in razboi nu se considera la fel ca o ucidere; sau sunt martire care s-au sinucis (s-au aruncat de la fereastra) ca sa nu fie violate.
Morala nu este absoulta. Numai dragostea este.

5) proorocii nu exista prea multe in zilele noastre. Ai putea tu sa-mi citezi vreun prooroc?

6) Totusi, suntem in Biserica. Cine iti spune TIE ca esti mai presus ca ea si ca ea se duce de rapa, iar tu esti pe calea cea buna? Ca vorbesti cam prea aspru dupa parerea mea.

Doamne ajuta!

emanuel2007 07.05.2009 15:15:08

1) uneori si canoanele au fost numite dogme dumnezeisti , dar nu asta e problema , pogoraminte se pot face si la dogme chiar daca mult mai greu ... problema este alta : sfintii parinti au hotarat ( nu eu ) niste limite pentru pogoraminte ; de exemplu ei admiteau sa mai micsoreze canonul unei femei care a facut avort de la 5 ani sau cat avea la 2-3 ani , sau si mai putin , dupa caz , dar in functie de pocainta respectivei femei ... asta era pogoramantul sfintilor parinti in cazurile avorturilor sau anticonceptionalelor ... insa a lasa pe barbati si femeie care folosesc de exemplu prezervative sa vina la impartasanie , fara chiar ca ei sa doreasca din tot sufletul sa se lase de ele , si sa zica la spovedanie ca nu vor mai face asta in veci , asta nu se poate ; este peste limita , asta nu mai este de la Dumnezeu , ci este o blasfemie , nu mai poate asta fi numit pogoramant ... ce treaba are omul care pacatuieste impotriva Duhului sfant , caci a face un pacat fara sa vrei sa te pocaiesti e hula imptriva Duhului , cu impartasania ? nici una ... insa preotii care lasa oameni sa se impartaseasca cu asa pacate , fac un mare pacat , si se osandesc in mod sigur impreuna cu cei care au cutezat sa vina la imprtasire in starea asta de nepocainta ... asta am vrut sa zic eu ... eu stiu ca sunt slabiciuni , mai cade omu in pacate , da nici sa fie lasat sa se impartaseasca asa in starea de nepocainta totala , si apoi sa se si laude cu asta la ceilalti , ca el are dezlegare la anticonceptionale si nu e asta nici o problema ... caci felul in care vorbesti nu este de la Dumnezeu , tu de-a dreptul incurajezi pe altii sa foloseasca anticonceptionale " neavortive " , si zici ca asta nu e nimic , ca e simpla tehnologie ... nu e deloc asa ... de asta sunt eu as de categoric ; categoric ca e gresit sa spui asa ... poti sa vii si sa spui : " uite domle eu is mai slab , mai cad in pacatul asta , rugati-va pentru mine , ca stiu ca nu e bine " si sa nu sfatuiesti pe altii la asa ceva ci din contra sa le zici sa nu faca pacate de astea , asta da , ar mai merge , s-ar vedea o pocainta la tine , da asa sa vii si sa zici ca asta e tehnica selolului nostru , asta nu e de la Dumnezeu ... nu vad lucrarea lui Dumnezeu in cuvintele tale ...

2) canoanele nu sunt absolute , dar nici sa le calci in picioare complet ... trebuie tinut cont si de ele , ca astea sunt calea mantuirii , si mantuire fara pocainta nu exista ... ai o slabiciune , bun , dar sa vedem si pocainta ... de aia sfintii mai lasau si ei de la ei , insa nu de tot , sa zica ca poti face pacatu ala ca nu e nimic ... asta nu se poate ... omu nu se poate ajuta prin sfintele taine daca nu are si el pocainta macar o trime din cat ar trebui sa aiba ... iar in canonele alea de mai sus , vezi ca se zice ca nu singurul motiv de pacat este ca mama este in pericol cu ierburile , ci zice ca asta e tot un fel de ucidere ( ucidere dupa intentie : " 119. -"Femeile, care-si omoara copilul in pintece prin mestesugire, se supun canonisirii ucigasului. La noi nu se tine seama de subtilitatea expresiei de copil format sau neformat in pintece, caci nu se osindeste numai pentru copilul care va sa se nasca, ci si pentru primejdia femeii, care s-a pus pe sine in pericol de moarte, caci de multe ori, femeile care fac astfel de incercari se nenorocesc si mor. Pe linga aceasta, se mai adauga si uciderea copilului, ca o ucidere dupa intentie. Pocainta lor nu se va intinde pina la moarte, ci sa se primeasca dupa zece ani, insa sa se aprecieze bine felul lor de indreptare, nu numai dupa multimea anilor, ci si dupa evlavia intru pocainta" - Sf. Vasile, 2. " ) , chiar si daca prin ierburi doar a scurs din pantece ; daca a scurs din pantece nu e embrion ci este " rodul trupului " care e samanta de inmultire ... dau citat inca odata :
" 124. -"Femeia ce va bea ierburi ca sa scurga rodul trupului si sa nu nasca coconi, aceea sa aiba pocanie cinci ani si metanii cite treisute cinci pe zi. Iar de va face si barbatul asa, mai rau este, nici Biserica sa nu-i primeasca prescura lui, nici prinosul lui, de nu se va pocai" -PBG, 20 "

deci exista la sfinti ucidere dupa intentie , si aia este si cand isi scurge rodul trupului ca sa nu poata avea copii ... astea sunt metodele " neavortive " , pe care sfintii tot avortive le-au numit ...

uite in canonul de mai sus si felul cum intelegeau sfintii parinti iconomia : " Pocainta lor nu se va intinde pina la moarte, ci sa se primeasca dupa zece ani, insa sa se aprecieze bine felul lor de indreptare, nu numai dupa multimea anilor, ci si dupa evlavia intru pocainta " ... deci prin iconomie ei nu inteleau ca o femeie ( barbat ) care nu se leapada de metodele anticonceptionale sa fie primita la impartasire ; nicidecum , ci se intelege sa ii mocsorezi canonul de la 10 - 5 cat avea dupa canon normal , la 2-3 ani sau mai putin , in functie de pocainta ei ( lui ) ... deci pocainta sileste harul dumnezeuiesc sa intervina si micsoreaza canonul , asta e iconomia , insa a lepada canoanele de tot , nu mai e iconomie ci apostazie cu totul ...

3) eu nu sunt episcop dar stiu si eu canoanele si cum intelegeau sfintii iconomia ...

4) razboiul este ucidere , pentru ca cei care au fost in razboaie primesc canon de 3 ani de oprire de la impartasanie , canon care se poate micsora dupa caz ... insa nu e chiar asa ca razboiul nu e ucidere , e ucidere , si e pacat ... ca biserica admite raboiul de aparare , da , dar nu il si binecuviteaza , caci razvoiul oricum ai lua-o e tot pacat ... martirele care s-au sinucis ca sa nu fie violate nu se considera pacatul lor , ci se considera uciderea violatorului ; se considera ca ele au marturisit credinta si se numesc sfinte mucenite ... avortul nu se poate accepta nici in caz de viol , sau incest , sau cand e in pericol mama ; asta a zis-o constantin stoica ala , dar Biserica nu accepta asa ceva ... mama sa fie martira si nu ucigasa si se va numara in randurile sfintilor ... ce sa ii faci , astea sunt riscurile casatoriei ... riscuri exista peste tot ; un om care ajunge in pericolul de a fi amenintat cu moartea pentru ca sa pacatuiasca trebuie sa moara pentru mantuirea lui si nu sa pacatuiasca din cauza primejdiei ...

5) pot sa iti dau o lista de zeci de prooroci din ultimele secole , inclusiv ultimul , si care au proorocit exact cu privire la vremurile noastre ...

6) nu Biserica se duce de rapa , ci ierarhia si preotii si credinciosii care acuma schimba ortodoxia ...

ory 07.05.2009 15:48:40

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 134427)
Doamne ajuta si tie, Emanuel. Sa ne ierti daca ne cam dam la tine, dar ce sa-i faci! Daca gandim altfel? Tu esti foarte categoric cu ceea ce zici.

Vreau sa mai adaug la ce a zis ory (subscriu):

1) canoanele nu sunt dogme; orice ai zice, nu este corect sa zici ca nerespectarea lor este 'apostazie', cum ai zic de cateva ori.

2) canoanele nu sunt absolute; ele nu se aplica numai cu economia, de care am vorbit alta data, ci tinand seama si de momentul si locul istoric; nu e tot aia 'sa iei ierburi' ca sa nu faci copii, ca pe vremurile parintilor, si sa iei contraceptive. Ierburile alea in general erau si abortive sau puteau omori mama. Si e vremea aia nu se descoperise genetica si chemioterapia, de care se stie ca da mutatii genetice. Nu mai e nevoie sa reiei argumentatia de mai sus, stim ca tu crezi ca ar trebui sa facem copii handicapati, dar aici gandesti altfel ca multi preoti.

3) Orice ai zice, nu esti tu episcop sau preot ca sa spui cate pogoraminte se pot da si de ce fel.

4) Chiar si unele pacate mai mari nu se considera la fel pacat in anumite conditii. De exemplu daca ai o sarcina extrauterina trebuie neaparat avortat embrionul pentru ca nici el nu se poate dezvolta, nici mama nu are sanse de supravietuire; sau daca omori in razboi nu se considera la fel ca o ucidere; sau sunt martire care s-au sinucis (s-au aruncat de la fereastra) ca sa nu fie violate.
Morala nu este absoulta. Numai dragostea este.

5) proorocii nu exista prea multe in zilele noastre. Ai putea tu sa-mi citezi vreun prooroc?

6) Totusi, suntem in Biserica. Cine iti spune TIE ca esti mai presus ca ea si ca ea se duce de rapa, iar tu esti pe calea cea buna? Ca vorbesti cam prea aspru dupa parerea mea.

Doamne ajuta!

Fani,imi pare bine ca mai intalnesc pe-aici si oameni care gandesc profund situatia si nu judeca totul in aparenta,atat de simplu si de aspru in acelasi timp,de parca situatiile nu ar avea de la sine mult mai multe trasaturi,decat le afisam noi aici,in mod subiectiv,bine-nteles.
Iar cel mai bine imi pare ca,gandesti asa profund in conditiile in care esti si o persoana avizata,cu pregatire teologica.
Oricum,cu Emanuel nu ajungi nicaieri,nici tu si nici altcineva,de pe-aici sau...din jurul sau,probabil.Si-a bagat capul in carti si nu vrea sa si-l mai scoata,ca sa mai si traiasca cate ceva din ce citeste despre viata.Din cate stiu,este si cu manastirea,sau a fost in manastirea,apoi s-a dezis de BOSV,apoi iar de BOR,critica,slaveste in acelasi timp mortii de altadata...si,probabil ca nici dansul nu mai stie pe ce taram se afla.Acum,bine ca a incetat cu "anatema" pe care o atribuia fiecaruia pe-aici....Nu ai cu cine discuta!!!

emanuel2007 07.05.2009 17:46:07

nu , nu ai cu cine discuta , asta bine ai zis ... insa discuta cu sfintii parinti , cei din carti , ca in jurul tau nu ii ai ...
nu m-am dezis de bor , ci doar nu sunt de acord cu pacatele care le vad , pentru ca eu insumi ma feresc de pacate si nu primesc gandurile pacatoase ... si se poate face asta si in lume traind cu oameni in jur , nu e o problema asta ... insa iti trebuie o inima smerita si infranta , pocainta si sinceritate in relatia cu Dumnezeu , si permanenta in rugaciune ... daca le ai pe astea , nici in vis nu se mai apropie diavolul de tine ... poti sa muncesti in viata asta mult , sa ai legaturi cu tot felul de oameni , insa sa nu primesti nici un gand pacatos deloc ... si sa fii si casatorit poti sa faci asta ; insa aici trebuie sa fii atent , cand iti alegi partenerul , sa iti alegi unul care sa aiba acelasi duh de pocainta ca si tine ; daca nu , vei avea ispite mai mari , dar e posibil sa scapi si de alea si sa te mantuiesti si asa ... sa nu dam vina niciodata pe altii ca noi cadem in pacate si sminteli : singurii vinovati suntem noi , nu lumea ...

da , m-am ancorat in cartile sfintilor , insa consider ca asta e Realitatea mai presus de realitate , e o Realitate care completeaza mica realitatea a oamenilor comuni ... cum zicea si sf siluan : un cocos vede o mica realitate , insa un vultur vede o alta Realitate , iar cocosul si vulturul nu prea au ce discuta , in materie de credinta ; nu a zis el asta ? nu e asta scris tot intr-o carte de a unui sfant ? vezi ca eu pana si faptul ca ma acorez numai in carti il bazez tot pe cartile sfinte ? caci tot in carti scrie ca sfintii stateau cu mintea in cer chiar daca lucrau cu mainile pe pamant ? nu in carti zice ca ele iti dezvalui TOT Adevarul ? biblia nu e tot o carte ? ortodoxia nu o inveti tot din carti ? si cu ce ma rog , ar trebui completat ce zice in sfanta scriptura cu cele din viata asta ? e incompleta descoperirea dumnezeiasca din sfintele carti ? ar trebui poate completate cu sfaturi despre anticonceptionale sau cum ? sau sa scrie si in carti sa facem avorturi ? sa ne invete pacate in carti sfinte ? si daca nu , atunci noi de ce tinem , de invataturile ortodoxe care interzic pacatul sau de lumea asta ? nu scrie ca pretenia cu lumea e vrajmasie cu Dumnezeu ? nu a zis Iisus ca noi nu suntem din lumea aceasta ? nu a zis El ca El nu se roaga pentru lume ca lumea e de la cel viclean ?

deci , nu inteleg de ce nu faci deosebirea dintre a merge cu o masina , si intre a folosi prezervative ? nu pot sa ma urc in masina daca nu am folosit anticonceptionale ? unde ai invata asta ? asta e viata ta ? daca la asta se reduce viata ta , la " logici " de genul asta , ca e tot una a folosi prezervativul cu a manca si a bea cele necesare vietii , atunci se poate compara viata ta cu Viata Hristos ? deci sa inteleg ca tu Il traiesti pe Hristos prin prezervative si anticonceptionale ... ma rog , daca asta e logica ta , fa ce vrei , insa nu stiu cum ai sa te mantuiesti , sincer ... nu stiu cum ai sa dai ochii cu Hristos si ai sa ii zici ce logici ai tu ... poate ai sa ii dai si lui sfatul sa faca pogoramant la prezervative , si sa iti dea binecuvantarea la anticonceptionale ... ma rog , fa ce vrei , insa ma indoiesc categoric ca ai sa indraznesti sa spui asa ceva la judecata sufletului tau ...

gandeste-te la judecata , la moarte , si o sa iti iese toate desfranarile din minte , stii cum ? una doua ... numai sa simti o secunda chinurile iadului , si nu o sa iti mai trebuiasca anticonceptionale toata viata ta , te asigur ... insa de asta probabil ai sa te convingi dupa moarte , unde toti au mari surprize , din nefericire ...

in plus nu e de admirat cantitatea de teoligie ci calitatea ei : dracii is cei mai mari teologi ; sfintii biruiau dracii prin calitatea teologiei lor , nu neaparat prin cantitati ...

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:22:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.