Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Intrebari pentru adventisti, baptisti si penticostali (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=4754)

vasinec 18.11.2008 15:50:30

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 101102)
Iisus Hristos a fost Om si Dumnezeu totodata. Cum sa fie Maica Domnului doar Mama Omului Iisus Hristos?
Maica Domnului a fost smerita, nu simpla. Cunostea foarte bine Sfintele Scripturi, iar la 3 ani a urcat singura treptele Templului, mergand direct pana in Sfanta Sfintelor.

In Sfanta Sfintelor intra, o singura data pe an, de ziua ispasirii (ziua a zecea a lunii a saptea), doar marele preot (Levitic cap. 16). Era lege.
De unde stii ca Maica Domnului a intrat in Sfanta Sfintelor?

vasinec 18.11.2008 16:00:26

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 101102)
Maica Domnului este a patra mare putere din cer, dupa Sfanta Treime.
Stiind aceste lucruri, si mai multe de atat, noi ca ortodocsi o respectam asa cum merita pe Maica Domnului; ceeea ce ar trebui sa faca si neoprotestantiii, caci atunci cand se va pune problema mantuirii noastre, Maica Domnului va interveni in favoarea noastra, cu conditia sa ne fi rugat la ea in timpul vietii. Cine o ignora acum sau nu o respecta, nu va fi auzit atunci.

Ce se va intampla cu Sfintii Apostoli? Vor fi mantuiti? Caci ei nu s-au rugat la Maica Domnului si nici macar nu au vorbit despre ea. Dimpotriva, iata ce spun:

"In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub soare nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti" (Faptele apostolilor 4:12 - este vorba despre Domnul Iisus Hristos).

"Caci este un singur Dumnezeu si este UN SINGUR MIJLOCITOR INTRE DUMENZEU SI OAMENI: OMUL IISUS HRISTOS"(1 Timotei 2:5)

"Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva DECAT PE IISUS HRISTOS SI PE EL RASTIGNIT"(1 Corinteni 2:2).

Iustin32 18.11.2008 16:41:32

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 101113)
Ce se va intampla cu Sfintii Apostoli? Vor fi mantuiti? Caci ei nu s-au rugat la Maica Domnului si nici macar nu au vorbit despre ea. Dimpotriva, iata ce spun:

"In nimeni altul nu este mantuire: caci nu este sub soare nici un alt Nume dat oamenilor, in care trebuie sa fim mantuiti" (Faptele apostolilor 4:12 - este vorba despre Domnul Iisus Hristos).

"Caci este un singur Dumnezeu si este UN SINGUR MIJLOCITOR INTRE DUMENZEU SI OAMENI: OMUL IISUS HRISTOS"(1 Timotei 2:5)

"Caci n-am avut de gand sa stiu intre voi altceva DECAT PE IISUS HRISTOS SI PE EL RASTIGNIT"(1 Corinteni 2:2).

20. Atunci a venit la El mama fiilor lui Zevedeu, impreuna cu fiii ei, inchinandu-se si cerand ceva de la El.
21. Iar El a zis ei: Ce voiesti? Ea a zis Lui: Zi ca sa sada acesti doi fii ai mei, unul de-a dreapta si altul de-a stanga Ta, intru imparatia Ta.
22. Dar Iisus, raspunzand, a zis: Nu stiti ce cereti. Puteti, oare, sa beti paharul pe care-l voi bea Eu si cu botezul cu care Eu Ma botez sa va botezati? Ei I-au zis: Putem.
23. Si El a zis lor: Paharul Meu veti bea si cu botezul cu care Eu Ma botez va veti boteza, dar a sedea de-a dreapta si de-a stanga Mea nu este al Meu a da, [SIZE=3][COLOR=Red]ci se va da[COLOR=Navy] celor [/COLOR]pentru care s-a pregatit de catre Tatal Meu. [/COLOR][/SIZE]Matei 20

Cine sunt acestia doi ,,[SIZE=3][COLOR=Red]pentru care s-a pregatit de catre Tatal Meu.,,???
Sunt Maica Domnului, Imparateasa [/COLOR][/SIZE]cum o numeste in Duh proorocul David
[COLOR=Navy],,Statut-a [SIZE=3]Imparateasa [/SIZE]de-a dreapta Ta, imbracata in haina aurita si prea infrumusetata.,,(Ps 44,11)si Sfantul Ioan Botezatorul, ,,cel mai mare dintre cei nascuti din femeie,, dupa cum l-a numit Insusi Hristos.
Iata cine e Maica Domnului, Imparateasa, tot asa cum si Sfanta Elena, mama Sfantului Imparat, cel intocmai cu Apostolii, Constantin cel Mare este numita impreuna cu fiul ei Sfintii Imparati...
Cum crezi tu ca ar fi lasat putreziciunii si mortii Cel ce este Invierea si Viata pe Maica Sa care este cea mai Sfanta persoana care a trait pe pamant?
[/COLOR]

Iustin32 18.11.2008 16:58:31

Maica Domnului impreuna cu sfintii lui Dumnezeu au posibilitatea, în cer, de a mijloci la Dumnezeu pentru oameni si de a contribui la mantuirea acestora. Aceasta se arata luminat din cuvantul Apocalipsei, care.zice: Si cand (Mielul) a luat cartea, cele patru fiinte si cei douăzeci si patru de bătrani au cazut înaintea Mielului, avand fiecare alăută si cupe de aur pline cu tamaie, care sunt rugăciunile sfintilor (Apoc. 5, 8). Asadar rugaciunile sfintilor sunt duse la Dumnezeu, iar sfintii nu se roaga numai pentru ei, ci si pentm oameni, dupa cum am aratat mai sus ca s-a rugat Avraam pentru Abimelec, Moise pentru popor si dupa cum se ruga marele Apostol Pavel pentru crestinii din Filipi, catre care scrie: Multumesc Dumnezeului meu, ori de cate ori îmi amintesc de voi, caci totdeauna, în toate rugăciunile mele, ma rog pentru voi toti, cu bucurie (Filip. 1, 3-4). Si iarasi: Multumim lui Dumnezeu totdeauna pentru voi toti si vă pomenim în rugăciunile noastre, aducandu-ne aminte neîncetat, înaintea lui Dumnezeu, Tatal nostru, de lucrul credintei voastre... (I Tes. 1, 2-3). Si iarăsi: Pentru aceasta, ne si rugam pururea pentru voi, ca Dumnezeul nostru să va facă vrednici de chemarea Sa... (II Tes. 1, 11). Si iarasi: Nu încetez a multumi pentru voi, pomenindu-vă în rugăciunile mele, ca Dumnezeu... sa va dea vouă duhul întelepciunii... (Efes. 1, 16-17). Si iarăsi: Aceasta si cerem în rugaciunea noastra: desăvarsirea voastră (II Cor. 13, 9). lar lui Timotei îi scrie: Multumesc lui Dumnezeu, Caruia ii slujesc din strămosi, cu cuget curat, că te pomenesc neîncetat, zi si noapte, în rugăciunile mele (II Tim. 1,3). De asemenea, în Vechiul Testament este scris: ...iar robul Meu, Iov, [COLOR=Red]să se roage pentru voi; din dragoste pentru el, voi fi îngaduitor, [/COLOR]ca sa nu Mă port cu voi dupa nebunia voastră, întrucat n-ati vorbit despre Mine asa de drept cum a vorbit robul Meu, Iov (lov 42, 8). Deci iată, din cele de pana aici se vede clar că sfintii au posibilitatea să mijlocească la Dumnezeu cele spre mantuirea noastră, precum si faptul că ei si în viată, cat si după moarte, se roagă în cer pentru cei de pe pămant, mijlocind pentm ei cele spre folos, după cele scrise în Sfanta Scriptură: Acesta este iubitorul de frati, proorocul lui Dumnezeu, Ieremia, care mult se roagă pentru popor si pentru sfanta cetate (II Mac. 15, 14). Si Daniel prin vedenie se ruga lui Dumnezeu (Dan. 10, 11-21). De asemenea, Dumnezeu trimite pe îngerii Săi în ajutorul celor ce se roagă Lui (Fac. 24, 7). Dumnezeu trimite pe îngerul Său la Daniel si îl scapă din gura leilor (Dan. 6, 23). Si marele Apostol Pavel arată că îngerii sunt slujitorii lui Dumnezeu, pe care El îi trimite spre ajutorul celor ce vor să mostenească mantuirea (Evrei 1, 14). Cine primeste pe sfinti, primeste pe Hristos (Matei 10, 40-41). Asadar, din mărturiile scripturistice de mai sus ti-am arătat că sfintii si îngerii pot să mijlocească la Dumnezeu pentru noi, oamenii, prin rugaciunile lor, ca niste prieteni ai lui Dumnezeu (loan 15, 14), ca niste iubiti ai lui Dumnezeu (Dan. 10, 19) si ca niste casnici ai lui Dumnezeu (Efes. 2, 19).

vasinec 18.11.2008 17:29:15

Citat:

În prealabil postat de Iustin32 (Post 101129)
Asadar, din mărturiile scripturistice de mai sus ti-am arătat că sfintii si îngerii pot să mijlocească la Dumnezeu pentru noi, oamenii, prin rugaciunile lor, ca niste prieteni ai lui Dumnezeu (loan 15, 14), ca niste iubiti ai lui Dumnezeu (Dan. 10, 19) si ca niste casnici ai lui Dumnezeu (Efes. 2, 19).

De acord cu dvs., referitor la rugaciunea de mijlocire facuta de cei vii (de retinut, ca in toate exemplele dvs., era vorba de fiinte care nu murisera). De asemenea, noi suntem indemnati:
"Va indemn dar, inainte de toate, sa faceti rugaciuni, cereri, mijlociri, multumiri pentru toti oamenii"(1 Timotei 2:1).
Rugaciunea de mijlocire este o datorie, a noastra, a tuturor, nu doar a ingerilor sau a sfintilor.

Dar ce vrea sa spuna versetul:
"Caci este un singur Dumnezeu, si ESTE UN SINGUR MIJLOCITOR INTRE DUMNEZEU SI OAMENI: OMUL IISUS HRISTOS"(1 Timotei 2:5).? Aici, sfintii sau Maica Domnului sau ingerii, sunt exclusi.

Anca-Miha 18.11.2008 21:53:51

Draga vasinec, va multumesc ca ne-ati dat ocazia sa marturisim despre Fecioara Maria, Maica Domnului.

Pe tine nu putem sa te convingem, caci te invarti in cerc cu explicatiile tale. Dar am dorit sa-ti multumesc, caci ce e mai frumos decat sa-I marturisesti pe Domnul Dumnezeul nostru si pe Maica Sa, Fecioara Maria, Maica Domnului.

Slava Tie, Dumnezeu nostru, slava Tie!

vasinec 19.11.2008 07:58:43

Citat:

În prealabil postat de Anca-Miha (Post 101202)
Draga vasinec, va multumesc ca ne-ati dat ocazia sa marturisim despre Fecioara Maria, Maica Domnului.

Pe tine nu putem sa te convingem, caci te invarti in cerc cu explicatiile tale. Dar am dorit sa-ti multumesc, caci ce e mai frumos decat sa-I marturisesti pe Domnul Dumnezeul nostru si pe Maica Sa, Fecioara Maria, Maica Domnului.

Slava Tie, Dumnezeu nostru, slava Tie!

Despre Domnul Iisus Hristos nu spui nimic?

"Orice duh, care nu marturiseste pe Iisus, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui Antihrist"(1 Ioan 4:3).

Si noi iti multumim ca ne-ati dat ocazia sa-L marturisim pe Mantuitorul.

"Si porunca Lui este sa credem in Numele Fiului Sau Iisus Hristos, si sa ne iubim unii pe altii, cum ne-a poruncit El" (1 Ioan 3:23)

"Cine are pe Fiul, are viata; cine n-are pe Fiul lui Dumnezeu, n-are viata"(1 Ioan 5:12)

Florin-Ionut 19.11.2008 10:12:42

Domnule Vasinec,

Cu tot respectul, de ce-ti pierzi vremea pe forumuri ortodoxe si nu ne lasi in credinta noastra? L-am mai intrebat si pe Marmat daca ne considera eretici, fara sanse la mantuire, dar nu mi-a raspuns (probabil ca n-a vazut). Asa credeti voi, ca daca ii cinstim pe Sfinti si pe Fecioara si avem icoane in casa si in biserici, daca ne facem semnul crucii si avem cele sapte taine, atunci suntem pe calea gresita? Mai bine roaga-te pentru noi si noi ne vom ruga pentru voi, iar Dumnezeu sigur ii va asculta pe cei care-I sunt prieteni.

vasinec 19.11.2008 11:56:40

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 101260)
Domnule Vasinec,

Cu tot respectul, de ce-ti pierzi vremea pe forumuri ortodoxe si nu ne lasi in credinta noastra? L-am mai intrebat si pe Marmat daca ne considera eretici, fara sanse la mantuire, dar nu mi-a raspuns (probabil ca n-a vazut). Asa credeti voi, ca daca ii cinstim pe Sfinti si pe Fecioara si avem icoane in casa si in biserici, daca ne facem semnul crucii si avem cele sapte taine, atunci suntem pe calea gresita? Mai bine roaga-te pentru noi si noi ne vom ruga pentru voi, iar Dumnezeu sigur ii va asculta pe cei care-I sunt prieteni.

Domnule Florin, nu am intrat pe acest forum ca sa deranjez. Am intrat pentru ca am fost deranjat. Dupa cum se vede, am postat numai pe topicul "secte si culte" sau "biserici protestante". Am si vre-o doua postari pe alte topicuri, dar sunt niste exceptii. Pe celelalte topicuri nu am intrat decat ca vizitator. Desi simteam nevoia sa spun ceva, m-am abtinut si nu m-am amestecat.

Referitor la intrebarea pe care i-ati pus-o lui Marmat. Pot sa va raspund din "manualul doctrinelor biblice adventiste". Nu numim pe nimeni eretic si consideram ca orice om are sanse la mantuire. Suntem convinsi ca vor fi multi ortodocsi mantuiti si, de asemenea, vor fi adventisti care vor rata mantuirea. Judecata este a lui Dumnezeu si El va sti sa rasplateasca fiecaruia, cu dreptate.

Parerea mea: un ortodox plin de dragoste pentru Dumnezeu si pentru semenii sai este mai placut Domnului decat un adventist blindat de teologie, dar fara dragoste. Singurul avantaj pe care il au adventistii este acela ca au o cunoastere mai aproape de adevarurile Sfintei Scripturi. Mai trebuie sa puna in practica ceea ce cunosc. Acolo avem ceva probleme.

Florin-Ionut 19.11.2008 13:55:06

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 101263)
Domnule Florin, nu am intrat pe acest forum ca sa deranjez. Am intrat pentru ca am fost deranjat. Dupa cum se vede, am postat numai pe topicul "secte si culte" sau "biserici protestante". Am si vre-o doua postari pe alte topicuri, dar sunt niste exceptii. Pe celelalte topicuri nu am intrat decat ca vizitator. Desi simteam nevoia sa spun ceva, m-am abtinut si nu m-am amestecat.

Referitor la intrebarea pe care i-ati pus-o lui Marmat. Pot sa va raspund din "manualul doctrinelor biblice adventiste". Nu numim pe nimeni eretic si consideram ca orice om are sanse la mantuire. Suntem convinsi ca vor fi multi ortodocsi mantuiti si, de asemenea, vor fi adventisti care vor rata mantuirea. Judecata este a lui Dumnezeu si El va sti sa rasplateasca fiecaruia, cu dreptate.

Parerea mea: un ortodox plin de dragoste pentru Dumnezeu si pentru semenii sai este mai placut Domnului decat un adventist blindat de teologie, dar fara dragoste. Singurul avantaj pe care il au adventistii este acela ca au o cunoastere mai aproape de adevarurile Sfintei Scripturi. Mai trebuie sa puna in practica ceea ce cunosc. Acolo avem ceva probleme.

Bun raspunsul, mi-a placut. Mi-a mai placut ca voi nu va enervati asa repede ca si combatantii vostri, nu tipati, nu va maniati... Sa fie exemplu pentru ortodocsii cei pravoslavnici.

Ai dreptate daca spui ca ortodocsii in general nu cunosc Scripturile ca si voi. Noi nu prea avem cateheze, studii biblice (mai rar gasesti o biserica ortodoxa unde se practica asa ceva), pe cand la altii se organizeaza. Adica se poate daca exista interes, daca se vrea!

Acum, cine este mai aproape de adevar, asta se tot discuta pe forum de ceva timp incoace... :) Vom vedea la sfarsit, daca vom fi vrednici sa vedem.

ovidiu-s 19.11.2008 15:09:47

Citat:

În prealabil postat de Florin–Ionut
Bun raspunsul, mi-a placut. Mi-a mai placut ca voi nu va enervati asa repede ca si combatantii vostri, nu tipati, nu va maniati... Sa fie exemplu pentru ortodocsii cei pravoslavnici.

Domnule Ionut, la fel ca Biserica, Adevărul poate fi numai unul și fiecare creștin are datoria să îl caute și să îl apere. Biblia pe eretici îi numește câini, pui de vipere, antihriști, lupi și luptători împotriva Duhului Sfânt. În acesti termeni li se adresează Hristos și apostolii ereticilor din secolul I:
Iată cum lui se adresează Ioan Botezătorul saducheilor și fariseilor:

Mat.3.7 „Pui de vipere, cine v-a arătat să fugiți de mânia ce va să fie?”
Iată ce spune sf. Ioan despre ereticii antitrinitari:
2 Ioan 7-10 „Pentru că mulți amăgitori au ieșit în lume, care nu mărturisesc că Iisus Hristos a venit în trup; acesta este amăgitorul și antihristul. Oricine se abate și nu rămâne în învățătura lui Hristos nu are pe Dumnezeu; cel ce rămâne în învățătura Lui, acela are și pe Tatăl și pe Fiul. Dacă cineva vine la voi și nu aduce învățătura aceasta, să nu-l primiți în casă și să nu-i ziceți: Bun venit! Căci cel ce-i zice: Bun venit! se face părtaș la faptele lui cele rele”
Iată ce spune Hristos despre profeții mincinoși și despre blândețea lor:
Matei 7.15 “Feriți-vă de proorocii mincinoși, care vin la voi în haine de oi, iar pe dinăuntru sunt lupi răpitori.”
Marcu 3.29 „Dar cine va huli împotriva Duhului Sfânt nu are iertare în veac, ci este vinovat de osânda veșnică”.
Iată ce spune sf Pavel despre ereticii care îndemnau la tăierea împrejur a neevreilor creștini:
Filipeni. 3.2 “Păziți-vă de câini! Păziți-vă de lucrătorii cei răi! Păziți-vă de tăierea împrejur”.
Tit. 3.10-11 “De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit.”
Iată ce spune și sf. Petru despre eretici:
2 Petru2.1 “Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire”
Tot Biblia ne învață că Biserica ne mântuiește ca trup a lui Hristos, nu interpretarea personală a Scripturilor:
2 Cor 3.6 “Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; pentru că litera ucide, iar duhul face viu”.
1.18 “Și El (Hristos) este capul trupului, al Bisericii; El este începutul, întâiul născut din morți, ca să fie El cel dintâi întru toate.”
5.29 “Căci nimeni vreodată nu și-a urât trupul său, ci fiecare îl hrănește și îl încălzește, precum și Hristos Biserica”,
[SIZE=5]1 Tim 3.15 “casa lui Dumnezeu este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului”[/SIZE]
Interpretarea personală a Scripturii nici nu a fost posibilă 19 secole pentru mântuire până recent, deoarece majoritatea oamenilor erau analfabeți.

Citat:

În prealabil postat de Florin–Ionut
Ai dreptate daca spui ca ortodocsii in general nu cunosc Scripturile ca si voi. Noi nu prea avem cateheze, studii biblice (mai rar gasesti o biserica ortodoxa unde se practica asa ceva), pe cand la altii se organizeaza. Adica se poate daca exista interes, daca se vrea!

E firesc să fie așa la sectanți. Întotdeauna în cazul sectelor care sunt în permanentă căutare de noi membri, interpretarea scripturii în spiritul acelei secte joacă un rol important. Și eu am avut de-a face multă vreme cu eretici neoprotestanți.
Și diavolul ia chipul blândeței ca să amăgească:
2 Cor.11.14-15 „Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii. Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor”.

Florin-Ionut 19.11.2008 16:31:42

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 101279)
E firesc să fie așa la sectanți. Întotdeauna în cazul sectelor care sunt în permanentă căutare de noi membri, interpretarea scripturii în spiritul acelei secte joacă un rol important. Și eu am avut de-a face multă vreme cu eretici neoprotestanți.
Și diavolul ia chipul blândeței ca să amăgească:
2 Cor.11.14-15 „Nu este de mirare, deoarece însuși satana se preface în înger al luminii. Nu este deci lucru mare dacă și slujitorii lui iau chip de slujitori ai dreptății, al căror sfârșit va fi după faptele lor”.

Dar la noi este firesc sa nu avem parte de cateheze si de stiudiu biblic? Ti se pare ca cei care frecventeaza biserica noastra sunt multi? Nu-s asa multi. Iar din acestia (majoritatea in varsta, s-o recunoastem), cati au citit macar o singura data Noul Testament? Eu cred ca putini, tare putini... Ajung parintii nostri la vastra a treia si habar n-au de credinta ortodoxa din pacate. E adevarat, ca Dumnezeu ne judeca dupa cate stim, dar ce-I vom raspunde la Judecata in caz ca ne va intreba despre lucrurile elementare de credinta?...

Eu am mai incercat sa deschid subiectul asta, dar n-am avut succes. Nici macar un reply. Se pare ca nu prea-i pasa nimanui de sus de cateheze si de programe extra-liturgice. Sa ne fie clar, predica saptamanala de 20 de minute este insuficienta. Daca am ajuns sa ne complacem in starea asta inertiala in care se gaseste ortodoxia, atunci sa nu va mai mirati ca "se convertesc" ortodocsii la alte confesiuni.

Si daca incercam sa dam vina pentru asta pe preotii care sunt responsabili pana la Dumnezeu de fiecare om din parohia lor, atunci primim calus in gura de la cei care stau si vegheaza bunul mers al forumului, cu argumente care mai de care bazate, bineinteles, pe Sfanta Scriptura.

danyel 20.11.2008 17:09:01

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 101007)
Ce intelegeti din urmatorul verset?

"El, macar ca avea chipul lui Dumnezeu, totusi n-a crezut ca un lucru de apucat sa fie deopotriva cu Dumnezeu, ci S-A DEZBRACAT PE SINE INSUSI SI A LUAT CHIP DE ROB, FACANDU-SE ASEMENEA OAMENILOR."(Filipeni 2:6,7)

Putem spune ca Dumnezeu moare? Domnul Iisus Hristos, cand a fost pe pamant, a murit pe cruce?

Putem spune ca Dumnezeu poate fi ispitit(Iacov 1 :13)? Domnul Iisus Hristos, cand a fost pe pamant, "a fost ispitit in toate"(Luca 4:13, Evrei 4:15).

Putem spune ca Cel care a fost ispitit, dar nu a pacatuit, a fost Dumnezeu? Atunci gasim o scuza pentru pacat. Noi suntem oameni.

Eu cred ca Cel care a fost ispitit dar nu a pacatuit, a fost Om ca si noi. Legatura Sa permanenta cu Tatal L-a facut sa nu pacatuiasca. Domnul Iisus Hristos ne-a dat un exemplu despre felul cum poate fi biruit pacatul. Si pentru a putea face asta, "S-a dezbracat pe sine insusi si a luat chip de rob, facandu-se asemenea oamenilor".

Va rog sa nu talmaciti spusele mele si sa veniti cu ideea ca noi nu am crede in Dumnezeirea Domnului Iisus Hristos.

Doamne fereste mai oameni buni cat de tare v-ati afundat in ratacire, Iisus s-a dezbracat de Slava Dumnezeiasca dar nu de Dumnezeire, el nu s-a rupt in doua, daca ar fi fost doar om, ce rost ar avea sa se mai fi numit pe Sine Dumnezeu, ce rost mai are sa credem si sa ne rugam lui daca e doar un intermediar pentru lucrarea lui Dumnezeu? a murit firea omeneasca, a fost ispitata firea omeneasca nu cea dumnezeiasca, cum adica, Hristos a fost Dumnezeu pana la intrupare, apoi n-a mai fost Dumnezeu iar dupa inaltare s-a facut din nou Dumnezeu? ce inseamna ratacirile astea? Hristos pana la inviere n-a fost mort, inconstient, doar trupul lui era in mormant, El dupa cum spune Scriptura s-a pogorat ca sa ridice duhurile dreptilor de dedesupt.. nu mai vreau sa aud atatea idiotenii pe forumu asta, atatea talmaciri si rastalmaciri, niciunul din care ne pierdem timpul aici nu suntem alaturi de Dumnezeu, pt ca prea ne pierdem in detalii si prea ne mandrim, atat noi ortodocsii cat si voi neo-protestantii

ovidiu-s 20.11.2008 17:31:40

[COLOR=black][SIZE=3]
Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut
Dar la noi este firesc sa nu avem parte de cateheze si de stiudiu biblic? Ti se pare ca cei care frecventeaza biserica noastra sunt multi? Nu-s asa multi. Iar din acestia (majoritatea in varsta, s-o recunoastem), cati au citit macar o singura data Noul Testament? Eu cred ca putini, tare putini... Ajung parintii nostri la vastra a treia si habar n-au de credinta ortodoxa din pacate. E adevarat, ca Dumnezeu ne judeca dupa cate stim, dar ce-I vom raspunde la Judecata in caz ca ne va intreba despre lucrurile elementare de credinta?...Eu am mai incercat sa deschid subiectul asta, dar n-am avut succes. Nici macar un reply. Se pare ca nu prea-i pasa nimanui de sus de cateheze si de programe extra-liturgice. Sa ne fie clar, predica saptamanala de 20 de minute este insuficienta. Daca am ajuns sa ne complacem in starea asta inertiala in care se gaseste ortodoxia, atunci sa nu va mai mirati ca "se convertesc" ortodocsii la alte confesiuni.Si daca incercam sa dam vina pentru asta pe preotii care sunt responsabili pana la Dumnezeu de fiecare om din parohia lor, atunci primim calus in gura de la cei care stau si vegheaza bunul mers al forumului, cu argumente care mai de care bazate, bineinteles, pe Sfanta Scriptura.

[/SIZE]
[/COLOR]

[SIZE=3]Nu, fireste ca nu e normal ca ortodocsii sa nu solicite mai des explicarea anumitor aspecte din scriptura. Nu e normal nici ca unii preoti ortodocsi sa nu aiba suficiente cunostiinte [/SIZE]
[SIZE=3]sau sa nu isi doreasca sa faca catehizare. [/SIZE]
[SIZE=3]Însă pentru un credincios ortodox care vrea sa cunoasca doctrina Bisericii si fundamentele ei scripturale, nu se poate spune că nu are libertatea să o facă. Poate cerceta scrierile Sfinților Părinți și atâtea alte scrieri filocalice și teologice, inclusiv pe Internet. De obicei în plasa sectanților cad ignoranții, naivii și cei care sunt obișnuiți să judece păcatele preoților, a oamenilor care slujesc la altar, păcate care le atribuie Bisericii, adică trupului lui Hristos care nu poate fi corupt.[/SIZE]
[SIZE=3]La noi, la ortodocsi cercetarea personală a Sfintelor Scripturi nu a fost încurajată niciodată pentru ca asta putea sa duca la mândrie, slava desarta si la erezie. Cunoasterea Scripturii poate fi utila doar sub indrumarea Bisericii, cea care a generat Scriptura, iar această problemă devine din ce în ce mai acută în ziua de azi, deoarece ortodocsii sunt asaltati de sectanți și foarte multi dintre ei nu stiu ce sa le raspundă, atunci cand ereticii vin cu citate din Biblie. Acesta e si unul din scopurile pentru care există un astfel de forum de discuții. Ortodocsii pot sa cerceteze mai bine dogma Bisericii.[/SIZE]

Florin-Ionut 21.11.2008 08:20:39

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 101503)

[SIZE=3]Nu, fireste ca nu e normal ca ortodocsii sa nu solicite mai des explicarea anumitor aspecte din scriptura. Nu e normal nici ca unii preoti ortodocsi sa nu aiba suficiente cunostiinte [/SIZE]
[SIZE=3]sau sa nu isi doreasca sa faca catehizare. [/SIZE]
[SIZE=3]Însă pentru un credincios ortodox care vrea sa cunoasca doctrina Bisericii si fundamentele ei scripturale, nu se poate spune că nu are libertatea să o facă. Poate cerceta scrierile Sfinților Părinți și atâtea alte scrieri filocalice și teologice, inclusiv pe Internet. De obicei în plasa sectanților cad ignoranții, naivii și cei care sunt obișnuiți să judece păcatele preoților, a oamenilor care slujesc la altar, păcate care le atribuie Bisericii, adică trupului lui Hristos care nu poate fi corupt.[/SIZE]
[SIZE=3]La noi, la ortodocsi cercetarea personală a Sfintelor Scripturi nu a fost încurajată niciodată pentru ca asta putea sa duca la mândrie, slava desarta si la erezie. Cunoasterea Scripturii poate fi utila doar sub indrumarea Bisericii, cea care a generat Scriptura, iar această problemă devine din ce în ce mai acută în ziua de azi, deoarece ortodocsii sunt asaltati de sectanți și foarte multi dintre ei nu stiu ce sa le raspundă, atunci cand ereticii vin cu citate din Biblie. Acesta e si unul din scopurile pentru care există un astfel de forum de discuții. Ortodocsii pot sa cerceteze mai bine dogma Bisericii.[/SIZE]

Da, eu am acces la Internet si la cartile Traditiei noastre, insa acestea nu sunt suficiente pentru a-mi clarifica unele intrebari mai dificile din dogmatica sau legate de diferentele cu celelalte confesiuni crestine. Am nevoie de un indrumator direct, care sa fie expert in teologie si care sa aibe timp pentru a-mi raspunde. Duhovnic am gasit, insa este foarte ocupat, abia are timp sa-i spovedeasca pe cei care vin la el si sa-si faca pravila de fiecare zi... Intr-o seara, cand m-am dus special sa vorbesc cu el, am asteptat pana tarziu sa termine cu ceilalti; pe cand vorbeam, vine un copilas la vreo 6 anisori si-l intreaba "cand mergem acasa, ca mi-e foame"... E foarte complicat sa gasesti un preot care sa-ti aloce o fereastra mica din timpul sau si pentru sufletul tau... Mai este preotul din cartierul meu, care are doctorat in teologie, dar care fiind protopop, sta mai mult pe ma mitropolie si nu-i de gasit... Iar daca-l intalnesc, bineinteles ca nu are timp pentru mine.

Deci unde sa merg? Cu cine sa vorbesc? Ziceai de forum: parerea mea sincera este ca-mi cam pierd vremea pe aici. L-am descoperit intamplator pe Google, cautand o explicatie serioasa la sensul jertfei lui Iisus si la alte cateva probleme care ma framanta. Nu prea am avut raspunsurile pe care le asteptam... In schimb am gasit sute de opinii ale celor care-si fac veacul pe aici, opinii pe care nu poti sa le iei de bune pentru ca nu stii de unde vin. Nu stii cine e preot, cine e calugar, cine are competenta sa dea un raspuns bun si adevarat. M-am gandit de multe ori sa nu mai intru (am observat si o dependenta de forum si am creat un topic pe tema asta, dar a fost sters), de mesajele care apar, probabil din foamea asta spirituala pe care n-am unde s-o astampar)... Nu stiu, dar am impresia ca mai mult ma pagubesc decat ma folosesc daca-mi petrec timpul cautand si citind noutatile care tot apar...

In sfarsit, ideea cu "nu studiati Scriptura ca va veni diavolul mandriei si al slavei desarte peste voi pentru stiinta voastra" nu este deloc sanatoasa. I-am mai zis-o recent si lui Geo. Dar na, face cine ce-o vrea. Cum vine asta, ca putem cadea in erezie daca citim Scripturile - nu inteleg. "Credeti si nu cercetati" era un slogan (care nu exista scris in Biblie) pentru alte vremuri, nu pentru noi. Pentru mine e valabil "cautati si veti afla". Ai grija, ca rade Vasinec & Co. daca mai scrii asa ceva. :)

Doamne ajuta.

ovidiu-s 21.11.2008 10:48:18

[COLOR=blue]
Citat:

[SIZE=3]Deci unde sa merg? Cu cine sa vorbesc? Ziceai de forum: parerea mea sincera este ca-mi cam pierd vremea pe aici. L-am descoperit intamplator pe Google, cautand o explicatie serioasa la sensul jertfei lui Iisus si la alte cateva probleme care ma framanta. Nu prea am avut raspunsurile pe care le asteptam... In schimb am gasit sute de opinii ale celor care-si fac veacul pe aici, opinii pe care nu poti sa le iei de bune pentru ca nu stii de unde vin. Nu stii cine e preot, cine e calugar, cine are competenta sa dea un raspuns bun si adevarat. M-am gandit de multe ori sa nu mai intru (am observat si o dependenta de forum si am creat un topic pe tema asta, dar a fost sters), de mesajele care apar, probabil din foamea asta spirituala pe care n-am unde s-o astampar)... Nu stiu, dar am impresia ca mai mult ma pagubesc decat ma folosesc daca-mi petrec timpul cautand si citind noutatile care tot apar... [/SIZE]

[/COLOR]
Citat:

[SIZE=3][COLOR=blue]In sfarsit, ideea cu "nu studiati Scriptura ca va veni diavolul mandriei si al slavei desarte peste voi pentru stiinta voastra" nu este deloc sanatoasa. I-am mai zis-o recent si lui Geo. Dar na, face cine ce-o vrea. Cum vine asta, ca putem cadea in erezie daca citim Scripturile - nu inteleg. "Credeti si nu cercetati" era un slogan (care nu exista scris in Biblie) pentru alte vremuri, nu pentru noi. Pentru mine e valabil "cautati si veti afla". Ai grija, ca rade Vasinec & Co. daca mai scrii asa ceva. :) [/COLOR][/SIZE]

[SIZE=3][COLOR=black]La mine te referi [/COLOR][COLOR=black]Ionut? Când spui: „Ziceai pe forum.....[/COLOR][/SIZE]

[COLOR=black][SIZE=3]Mie îmi atribui fraza: "nu studiati Scriptura ca va veni diavolul mandriei si al slavei desarte peste voi pentru stiinta voastra"?[/SIZE][/COLOR]

[COLOR=black]Eu nu am spus niciodată ce imi atribui tu mai sus! Iar topicul acesta este pentru intrebari adresate sectantilor. Ti-am raspuns o data de doua ori, dar daca vrei explicatii dogmatice poti sa le studiezi pe site-ul crestinortodox sau in operele sfintilor parinti. [/COLOR]

Anca-Miha 21.11.2008 13:11:16

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 101590)
Deci unde sa merg? Cu cine sa vorbesc? Ziceai de forum: parerea mea sincera este ca-mi cam pierd vremea pe aici. L-am descoperit intamplator pe Google, cautand o explicatie serioasa la sensul jertfei lui Iisus si la alte cateva probleme care ma framanta. Nu prea am avut raspunsurile pe care le asteptam... In schimb am gasit sute de opinii ale celor care-si fac veacul pe aici, opinii pe care nu poti sa le iei de bune pentru ca nu stii de unde vin. Nu stii cine e preot, cine e calugar, cine are competenta sa dea un raspuns bun si adevarat. M-am gandit de multe ori sa nu mai intru (am observat si o dependenta de forum si am creat un topic pe tema asta, dar a fost sters), de mesajele care apar, probabil din foamea asta spirituala pe care n-am unde s-o astampar)... Nu stiu, dar am impresia ca mai mult ma pagubesc decat ma folosesc daca-mi petrec timpul cautand si citind noutatile care tot apar...

Florin-Ionut, te inteleg si impartasesc sentimentul tau in legatura cu ceea ce gasesti astazi pe acest forum. Sunt numai discutii la intamplare si nimic serios. Cei care stiau cu adevarat au fost indepartati cu tenacitate de unii din cei care au ramas, sau care chiar au plecat dupa ce si-au atins scopul.
Totusi poti gasi material interesant si trimiteri bibliografice pe topicurile de inceput ale forumului, cand inca mai erau si preoti si profesori in teologie, care scriau pe aici. Citind acele topicuri si citind totodata si trimiterile bibliografice, am ajuns in timp relativ scurt sa cuprind mult, ceea ce poti face si tu. Citeste deci topicurile de la paginile cu numar mai mare si vei gasi ce cauti, precum si ce e de citit. Mai sunt si studenti la teologie, care sunt f prompti in a ne ajuta cu explicatii si titluri de carti.
Si mie imi pare rau ca acest forum s-a transformat in chat-room, in loc sa fi ramas o "scoala a religiei ortodoxe", dar din pacate nu mai prezinta interes din acest punct de vedere, ci intereseaza mai mult relatia interumana. Nici aceasta nu e de neglijat, dar s-ar fi putut face concomitent cu interesul pentru religie. Ce sa-i faci, diavolul nu doarme si se bucura de rezultatele obtinute . Numai noi sa avem grija de noi sa nu-i cadem prada, caci lupta pentru fiecare suflet, ca sa-l piarda.
Toata lumea simte aceasta dependenta, si de aceea folosesc perioada de post pentru a lua putina distanta.

Anca-Miha 13.12.2008 14:11:37

Din PATERICUL ATHONIT

Un batrân spunea:
– Câteodata spunem ca noi avem dragoste, dar ce fel de dragoste este aceasta? Vreau sa spun, ce fel de dragoste duhovniceasca, caci nu ma refer la dragostea lumeasca. Cum poate un om sa ajunga sa-i considere pe ceilalti oameni frati si surori?
Poate unii din acesti oameni sunt atei sau martori ai lui Iehova. Dar, cu toate acestea, ei sunt frati trupesti, desi desigur nu în duh, asa cum sunt ortodocsii unul fata de altul. Dar ei sunt totusi frati de sânge. Ar trebui sa varsam lacrimi si pentru ei. Pe de alta parte, daca un ortodox ar fi sa devina martor a lui Iehova sau catolic, cum ar trebui sa plâng? Acum sunt milioane ca ei. Am plâns destul? Nu, si, prin urmare, sunt departe de a avea în mine dragoste adevarata.

Geony 19.02.2009 21:07:33

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 101301)
Eu am mai incercat sa deschid subiectul asta, dar n-am avut succes. Nici macar un reply. Se pare ca nu prea-i pasa nimanui de sus de cateheze si de programe extra-liturgice. Sa ne fie clar, predica saptamanala de 20 de minute este insuficienta. Daca am ajuns sa ne complacem in starea asta inertiala in care se gaseste ortodoxia, atunci sa nu va mai mirati ca "se convertesc" ortodocsii la alte confesiuni.

.

Dragul meu,crezi ca numai citind Scriptura poti sa-L cunosti pe D-zeu? De ce atata axare pe citire Bibliei din moment ce credinciosi nostri stiu cum sa se comporte si au CUNOSTINTE suficiente despre D-zeu si despre normele de comportament ale unui crestin.
Cred ca 20 de minute este suficient, nu devine plictisitor, iar daca preotul stie cum sa-si expuna predica aceasta poate patrunde pana in suflet si NU RAMANE DOAR LA NIVELUL RATIUNII.
Sa nu uitam ca nu toti sectarii sunt studenti ai bibliei, raman doar cu predica pastorului,iar in ceea ce ii priveste pe studentii bibliei....teoria e usoara ,practica e mai grea.Sa nu uitam ca oamenii au cu totii IQ-ul la fel,daca se convertesc sarmanii cred ca "l-au aflat pe Domnul cu adevarat"...unii dupa o viata de desfranare,betie etc.

vasinec 22.02.2009 09:57:12

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 117610)
Dragul meu,crezi ca numai citind Scriptura poti sa-L cunosti pe D-zeu? De ce atata axare pe citire Bibliei din moment ce credinciosi nostri stiu cum sa se comporte si au CUNOSTINTE suficiente

Se pare ca faceti parte din categoria celor care-si doresc ca oamenii sa cunoasca putin ("au cunostinte suficiente"). Se vede aceste lucru din mai multe postari ale dvs. Sfanta Scriptura va incurca.

"Din pruncie cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Iisus. Toata Scriptura este insuflata de Dumnezeu si de folos ca sa invete, sa mustre, sa indrepte, sa dea intelepciune in neprihanire, pentru ca omul lui Dumnezeu sa fie desavarsit si cu totul destoinic pentru orice lucrare buna"(2 Timotei 3:15-17).

Geony 22.02.2009 14:54:29

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118109)
Se pare ca faceti parte din categoria celor care-si doresc ca oamenii sa cunoasca putin ("au cunostinte suficiente"). Se vede aceste lucru din mai multe postari ale dvs. Sfanta Scriptura va incurca.

[.

SECTARUL e tot SECTAR indiferent de neamul lui,nu de alta dar el nu are ratiune ca sa poata face diferenta.
Una este CUNOASTEREA SCRIPTURII si alta este INVATAREA. Voi o cunoasteti,de aceea sunteti atatea neamuri si semintii ale crestinismului....NOI o invatam,doar ca , cat o pune cineva in aplicare aceasta invatatura ramane la atitudinea fiecaruia.
DIAVOLII crezi ca nu cunosc scripturile,ba mai bine ca voi,; si pun in practica ceva???.Voi...la fel,filozofati si spuneti multe dar totul este sec.La ce te ajuta cunoasterea daca nu stii ce vrea sa spuna ...am mai spus sunteti ca famenul etiopian care citea dar nu intelegea ce citeste (nu ca avea retard mintal).Asa si voi cititi si spuneti dupa cum dicteaza Scriptura...crezi ca Domnul nu a lasat o invatatura bogata?...tu crezi ca totul se rezuma la a cunoaste si la a primi botezul.???
Cu ce ma simt eu mai curat ca stiu Scriptura...sa stii ca am sa o citesc toata,apoi sa vad ce se intampla cu viata mea.Iti repet, mai cu multe ramane crestinul in 20 de minute ca in 3 ore.In minutele acelea invata o metoda de a se feri de pacat (1 ex.) in 3 ore...a.a.a.la voi nu mai trebuie invatatura numai cunoastere ca voi sunteti MANTUITI.

Geony 22.02.2009 15:19:15

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118109)
Se pare ca faceti parte din categoria celor care-si doresc ca oamenii sa cunoasca putin ("au cunostinte suficiente"). ).

Crezi ca crestinii nostri nu stiu despre D-zeu nimic,nu stiu viata si activitatea Lui,INVATATURA care se desprinde din cuprinsul epistolelor s.a.m.d.Repet...una e cunostinta si alta invatatura. STII CE NU STIU ORTODOCSII,MINCIUNILE PE CARE LE DESPRIND UNII DIN BIBLIE (un ex.CUM CA TREBUIE SA SE BOTEZE SA FIE MANTUIT...adica ,o baita buna si CHEILE RAIULUI is pe mainile lor...cu ce crezi ca-l avantajaza pe un "pocait"citirea scripturii,SA CUNOASCA,CE? (asta e o intrebare la care astept un raspuns sincer)....crezi ca toti ''STUDENTII BIBLIEI" inteleg ce citesc?

vasinec 22.02.2009 20:43:27

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118166)
cu ce crezi ca-l avantajaza pe un "pocait"citirea scripturii,SA CUNOASCA,CE? (asta e o intrebare la care astept un raspuns sincer

Sa cunoasca voia lui Dumnezeu si Calea spre mantuire.

"Cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Iisus"(2 Timotei 3:15)

Cunoasteti o invatatura mai buna decat Sfanta Scriptura (Cuvantul lui Dumnezeu)? Pentru mine este singura care ma poate feri de inselatoriile foarte subtile si rafinate ale celui rau si-mi poate arata Calea, Adevarul si Viata.

Geony 22.02.2009 21:20:47

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118261)
Sa cunoasca voia lui Dumnezeu si Calea spre mantuire.

.

Care este voia LUI? dar Calea mantuirii,care-i in viziunea D-voastra?

vasinec 22.02.2009 22:05:59

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118278)
Care este voia LUI? dar Calea mantuirii,care-i in viziunea D-voastra?

Voia Lui este sa avem dragoste fata de Dumnezeu si fata de oameni.
Despre calea mantuirii, exista doar una:

"Eu sunt Calea , Adevarul si Viata".

Geony 22.02.2009 22:40:11

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118301)
Voia Lui este sa avem dragoste fata de Dumnezeu si fata de oameni.
Despre calea mantuirii, exista doar una:

"Eu sunt Calea , Adevarul si Viata".

Pt. a cunoaste aceste lucruri Biblia trebuie citita zilnic?
Care este atunci rolul pastorului?
Mai bine zis citirea ei pt.a gasi tot felul de nascociri.

vasinec 22.02.2009 23:11:42

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118310)
Pt. a cunoaste aceste lucruri Biblia trebuie citita zilnic?
Care este atunci rolul pastorului?
Mai bine zis citirea ei pt.a gasi tot felul de nascociri.

Dati exemple de nascociri. Asta, numai in cazul ca sunteti constient de afirmatiile dvs.

Geony 22.02.2009 23:25:02

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118325)
Dati exemple de nascociri. Asta, numai in cazul ca sunteti constient de afirmatiile dvs.

EX:
pai,penticostalii vin si ne vb.despre vb in limbi si botezul cu duh sfant
voi vb.de practici iudaice care se pastreaza in crestinism
etc.
apoi veniti si spuneti:nu sfinti,cruce,moaste,Maica Domnului,imparatia de 1000 de ani,nu exista iad nici suflet nemuritor,credinta suficienta pt.mantuire fara faptele bune,etc.le nascociti de nici voi nu mai stiti cum sa le intoarceti.

vasinec 23.02.2009 00:16:08

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118333)
EX:
voi vb.de practici iudaice care se pastreaza in crestinism
etc.

Sa le luam pe rand. Dati un exemplu de practica iudaica pastrata de adventisti (eu sunt adventist), desi a fost desfiintata.

vasinec 23.02.2009 00:18:44

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118333)
EX:
apoi veniti si spuneti:nu sfinti,cruce,moaste,Maica Domnului,imparatia de 1000 de ani,nu exista iad nici suflet nemuritor,credinta suficienta pt.mantuire fara faptele bune,etc.le nascociti de nici voi nu mai stiti cum sa le intoarceti.

Va rog sa refolmulati aceste "acuzatii" pentru ca in cea mai mare parte sunt niste inventii rautacioase (ex: nu sfint, nu cruce, mantuirea fara faptele credintei, etc.)

ovidiu-s 23.02.2009 15:19:01

Citat:

În prealabil postat de vasinec
"Cunosti Sfintele Scripturi, care pot sa-ti dea intelepciunea care duce la mantuire, prin credinta in Hristos Iisus"(

Citat:

În prealabil postat de vasinec
2 Timotei 3:15)
Cunoasteti o invatatura mai buna decat Sfanta Scriptura (Cuvantul lui Dumnezeu)? Pentru mine este singura care ma poate feri de inselatoriile foarte subtile si rafinate ale celui rau si-mi poate arata Calea, Adevarul si Viata.

Firește că prin Sfintele Scripturi ne mântuim toți dar să fim atenți și la ce spun Sfintele Scripturi despre interpretarea lor în afara Duhului (al Bisericii) Din acest motiv sfântul Petru atrage atenția:

[SIZE=3]2 Petru 1.20 "Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia" [/SIZE]
[SIZE=3][SIZE=3]La fel o face și sf Pavel:[/SIZE]
[SIZE=3]2 Cor 3.6 “Cel ce ne-a învrednicit să fim slujitori ai Noului Testament, nu ai literei, ci ai duhului; [COLOR=#ff6600]pentru că litera ucide, iar duhul face viu”[/COLOR][/SIZE]
[/SIZE][SIZE=3]2 Petru 3.16 " Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." [/SIZE]

[SIZE=3]Hristos spune:
Matei 28.19-20 “învățați toate neamurile, botezându-le în numele Tatălui și al Fiului și al Sfântului Duh, Învățându-le să păzească toate câte v-am poruncit vouă, și [COLOR=red]iată Eu cu voi sunt în toate zilele[/COLOR], până la sfârșitul veacului. Amin. [/SIZE]

[SIZE=3]Așadar Hristos va purta de grijă Bisericii sale TOT TIMPUL, nu scrie nicăieri că trupul lui Hristos, Adică sfânta Biserică va funcționa în primul veac apoi va fi coruptă până în veacul al 19-lea când se vor naște diferite secte care “să o reformeze”.[/SIZE]
[SIZE=3]Col 1.18 “[COLOR=red]Și El [Hristos] este capul trupului, al Bisericii[/COLOR]; El este începutul, întâiul născut din morți, ca să fie El cel dintâi întru toate. ”[/SIZE]
[SIZE=3]Efeseni 3.21 „[COLOR=red]Lui fie slava în Biserică și întru Hristos Iisus în toate neamurile VEACULUI VEACURILOR[/COLOR]. Amin!” [/SIZE]
[SIZE=3]Scrie aici că Hristos va lucra prin Biserica sa, doar o perioadă de timp, după care o va părăsi ca să revină iar când se vor forma sectele protestante?[/SIZE]
[SIZE=3]Efeseni 5.29 “Căci nimeni vreodată nu și-a urât trupul său, ci fiecare îl hrănește și îl încălzește, precum și Hristos Biserica”[/SIZE]
[SIZE=3]Mat.16.18 “Și Eu îți zic ție, că tu ești Petru și pe această piatră[COLOR=red] voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui”.[/COLOR] [/SIZE]
[SIZE=3]1 Timotei 3.15 “casa lui Dumnezeu [COLOR=red]este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului[/COLOR]”.[/SIZE]
[SIZE=3]Toate cele 30 de mii de secte actuale neoprotestante actuale susțin că prin interpretarea personală a Sfintei Scripturi se ajunge la mântuire, dacă e așa, atunci cum s-au mântuit oamenii vreme de aproape 2.000 de ani, timp în care majoritatea zdrobitoare a oamenilor nu știau să crie și să citească, pentru că spune clar Hristos că va fi cu noi, prin intermediul Bisericii sale până la sfârșit?[/SIZE] [SIZE=3][COLOR=#ff6600][/COLOR][/SIZE]

vasinec 23.02.2009 15:56:27

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 118493)
[b]

[SIZE=3]2 Petru 1.20 "Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia" [/SIZE]
[SIZE=3][SIZE=3]La fel o face și sf Pavel:[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[/SIZE]

Apostolul Pavel foloseste intr-un mod aproape "obositor", expresia [SIZE=3]"este scris".[/SIZE] Cand Sfantul Apostol venea cu o talcuire sau invatatura se folosea de Sfanta Scriptura. Aplica principiul Scriptura se talcuieste cu Scriptura.
Asta explica si ce spune Apostolul Petru ca "nici o proorocie nu se talcuieste dupa socotinta fiecaruia".

"Si cu faptul acesta se potrivesc cuvintele proorocilor, dupa cum [SIZE=3]este scris."[/SIZE](Fapte 15:15)

"Eu cred tot ce [SIZE=3]este scris[/SIZE] in lege si prooroci"(Fapte 24:14)

"Fratilor, pentru voi am spus aceste lucruri, ... ca prin noi insine sa invatati [SIZE=3]sa nu treceti peste "ce este scris"[/SIZE](1 Cornteni 4:6)

Sfantul Apostol Pavel insista asupra expresiei "dupa cum este scris" de vre-o 38 de ori. Prin asta ne arata clar un mod de a intelege corect invataturile crestine.

vasinec 24.02.2009 07:54:06

Citat:

[SIZE=3][SIZE=3][COLOR=#ff6600]”[/COLOR][/SIZE]
[/SIZE][SIZE=3]2 Petru 3.16 " Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare." [/SIZE]

Care este garantia ca dvs. nu rastalmaciti Sfanta Scriptura? Sa nu-mi spuneti ca scrierile Sfintilor Parinti, pentru ca nu va cred. Este evident faptul ca faceti selectie din invataturile lor. In, plus, nu mergeti nici pe principiul "Biblia se explica cu Biblia". Explicati totul dupa ureche si dupa cum va convine, si numiti asta "talcuire duhovniceasca".

vasinec 24.02.2009 07:58:05

Citat:

[SIZE=3]1 Timotei 3.15 “casa lui Dumnezeu [COLOR=red]este Biserica Dumnezeului celui viu, stâlp și temelie a adevărului[/COLOR]”.[/SIZE]

Ce vreti sa spuneti cu asta? Nu poate fi numita "Biserica Dumnezeului celui viu, stalp si temelia adevarului" acea institutie religioasa care are minciuni chiar si in pravila bisericeasca (am mai discutat despre asta). Lasati versetele in Sfanta Scriptura si nu vi le mai insusiti ca pe niste lozinci preamaritoare.

vasinec 24.02.2009 08:04:33

Citat:

[SIZE=3].[/SIZE]
[SIZE=3]Toate cele 30 de mii de secte actuale neoprotestante actuale susțin că prin interpretarea personală a Sfintei Scripturi se ajunge la mântuire, dacă e așa, atunci cum s-au mântuit oamenii vreme de aproape 2.000 de ani, timp în care majoritatea zdrobitoare a oamenilor nu știau să crie și să citească, pentru că spune clar Hristos că va fi cu noi, prin intermediul Bisericii sale până la sfârșit?[/SIZE]

Mantuirea se capapata prin credinta in Hristos. Nu este oferita de nici o biserica.

Cum s-au mantuit oamenii aproape 2000 de ani? Asa cum se mantuiesc azi cei care traiesc in locuri unde nu exista biserica ortodoxa sau nici macar nu s-a auzit de ortodoxie.

Sunteti mandru de perioada in care oamenii nu stiau sa scrie si sa citeasca? A fost o perioada numita "evul mediu intunecat", cand au avut loc cele mai multe manipulari si persecutii religioase. Si dvs. sunteti nostalgic dupa acele vremuri?

Geony 24.02.2009 16:49:56

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118691)
Mantuirea se capapata prin credinta in Hristos. Nu este oferita de nici o biserica.

Cum s-au mantuit oamenii aproape 2000 de ani? Asa cum se mantuiesc azi cei care traiesc in locuri unde nu exista biserica ortodoxa sau nici macar nu s-a auzit de ortodoxie.

Sunteti mandru de perioada in care oamenii nu stiau sa scrie si sa citeasca? A fost o perioada numita "evul mediu intunecat", cand au avut loc cele mai multe manipulari si persecutii religioase. Si dvs. sunteti nostalgic dupa acele vremuri?

1)Daca mai spuneti ca mantuirea se dobandeste prin credinta ,explicati-ne va rugam, ca nu stim la ce va referiti...eu sunt de parere ca voi vreti sa spuneti ca este nevoie doar de o marturisire a gurii cu privire la credinta in Iisus ,o baita si gata...ESTI MANTUIT...daca nu este asa ,negati-mi prin afirmatii.

2)In acest caz am sa folosesc cuv unui parinte..."AFARA DE BISERICA NU EXISTA MANTUIRE".

3)perioada intunecata este aceea in care a aparut PROTESTANTII,care au "venit trimisi de Domnul sa lumineze lumea".

vasinec 24.02.2009 17:09:15

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118795)
1)Daca mai spuneti ca mantuirea se dobandeste prin credinta ,explicati-ne va rugam, ca nu stim la ce va referiti...eu sunt de parere ca voi vreti sa spuneti ca este nevoie doar de o marturisire a gurii cu privire la credinta in Iisus ,o baita si gata...ESTI MANTUIT...daca nu este asa ,negati-mi prin afirmatii.

.

V-am mai raspuns, de curand la aceasta intrebare (pe topicul "Experiente cu protestanti"). Repostez raspunsul:

D-le Geony, in ironia dvs. aveti, in parte, dreptate. In lumea protestanta circula un soi de doctrina, pe care adventistii o numesc, tot ironic, doctrina "harului ieftin". Nu impartasim aceasta doctrina.

Suntem constienti ca mantuirea vine prin credinta in jertfa Domnului Iisus Hristos, dar judecata se va face prin faptele credintei.

"Caci atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat p singurul sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3:16) - Mantuirea vine prin credinta.

Dar credinta genereaza fapte (altfel este doar o credinta falsa).

"Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecat a lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul, pe care-l va fi facut cand traia in trup" (2 Corinteni 5:10)

"Credinta fara fapte este zadarnica. Iti voi arata credinta mea din faptele mele" (Iacov 2:18,20).

Sa nu cadem in greseala sa facem fapte bune ca sa fim mantuiti. "Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni"(Efeseni 2:8,9) Facem fapte bune din dragoste pentru Dumnezeu, care ne-a oferit darul de nepretuit (si nemeritat) al vietii vesnice. Cu faptele noastre nu ne vom castiga mantuirea niciodata. Faptele noastre sunt un mod de a ne arata dragostea.

Adventistii respecta celelalte confesiuni protestante sau neo-protestante, dar nu se identifica cu ele. Daca tot dialogati cu un adventist, va rog, referitiva la "ratacirile" specifice adventistilor.

Geony 24.02.2009 18:02:27

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118802)
V-am mai raspuns, de curand la aceasta intrebare (pe topicul "Experiente cu protestanti"). Repostez raspunsul:

D-le Geony, in ironia dvs. aveti, in parte, dreptate. In lumea protestanta circula un soi de doctrina, pe care adventistii o numesc, tot ironic, doctrina "harului ieftin". Nu impartasim aceasta doctrina.

Suntem constienti ca mantuirea vine prin credinta in jertfa Domnului Iisus Hristos, dar judecata se va face prin faptele credintei.

"Caci atat de mult a iubit Dumnezeu lumea, incat a dat p singurul sau Fiu, pentru ca oricine crede in El sa nu piara, ci sa aiba viata vesnica" (Ioan 3:16) - Mantuirea vine prin credinta.

Dar credinta genereaza fapte (altfel este doar o credinta falsa).

"Caci toti trebuie sa ne infatisam inaintea scaunului de judecat a lui Hristos, pentru ca fiecare sa-si primeasca rasplata dupa binele sau raul, pe care-l va fi facut cand traia in trup" (2 Corinteni 5:10)

"Credinta fara fapte este zadarnica. Iti voi arata credinta mea din faptele mele" (Iacov 2:18,20).

Sa nu cadem in greseala sa facem fapte bune ca sa fim mantuiti. "Caci prin har ati fost mantuiti, prin credinta. Si aceasta nu vine de la voi ci este darul lui Dumnezeu. Nu prin fapte ca sa nu se laude nimeni"(Efeseni 2:8,9) Facem fapte bune din dragoste pentru Dumnezeu, care ne-a oferit darul de nepretuit (si nemeritat) al vietii vesnice. Cu faptele noastre nu ne vom castiga mantuirea niciodata. Faptele noastre sunt un mod de a ne arata dragostea.

Adventistii respecta celelalte confesiuni protestante sau neo-protestante, dar nu se identifica cu ele. Daca tot dialogati cu un adventist, va rog, referitiva la "ratacirile" specifice adventistilor.

Din toate astea rezulta ca iti trebuie doar CREDINTA LUCRATOARE si esti MANTUIT...asa este?

vasinec 24.02.2009 18:15:00

Citat:

În prealabil postat de Geony (Post 118819)
Din toate astea rezulta ca iti trebuie doar CREDINTA LUCRATOARE si esti MANTUIT...asa este?

"Credinta lucratoare". Imi place termenul. Este sugestiv. Da. Avem nevoie de "credinta lucratoare", in vietile noastre si spre binele celor din jur. Este de ajuns pentru Mantuirea noastra.

Banuiesc ca dvs. ati pus intrebarea ca o capcana (cum faceau fariseii). Daca raspund cu "da", atunci ma luati cu ceva de genul: cum ramane cu Sfanta Impartasanie, conditie a Mantuirii?

"Credinta lucratoare" (chiar imi place acest termen) include, pe langa faptele izvorate, si repectarea obiceiurilor, indemnurilor si ritualurilor lasate de Domnul Iisus Hristos, Sfintilor Apostoli.

Geony 24.02.2009 18:32:15

Citat:

În prealabil postat de vasinec (Post 118822)
"Credinta lucratoare". Imi place termenul. Este sugestiv. Da. Avem nevoie de "credinta lucratoare", in vietile noastre si spre binele celor din jur. Este de ajuns pentru Mantuirea noastra.

Atunci va intreb iarasi...din prin faptele cele bune ne putem arata credinta?

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:14:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.