Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   AVORTUL (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2611)

vsovi 13.12.2007 13:49:37

poi daca tot sun asha de buni medici, ma intreb de ce nu poate sa ia embrionul din trompa sau de acolo de unde este acesta extrauterin shi de ce nu il implanteaza in uter? ce se intampla... se poate intampla o catastrofa sau ce? de ce se poate doar taia cu totul, mebrion, trompa, mama, tata.... poi ce medici sunt ashtia? shi cu atata aparatura pe mana lor? unii chiar te shi indeamna la avort din orice....

Noesis 13.12.2007 16:20:23

Citat:

În prealabil postat de vsovi
poi daca tot sun asha de buni medici, ma intreb de ce nu poate sa ia embrionul din trompa sau de acolo de unde este acesta extrauterin shi de ce nu il implanteaza in uter? ce se intampla... se poate intampla o catastrofa sau ce? de ce se poate doar taia cu totul, mebrion, trompa, mama, tata.... poi ce medici sunt ashtia? shi cu atata aparatura pe mana lor? unii chiar te shi indeamna la avort din orice....

Vsovi, esti barbat, nu? Si se vede ca habar nu ai catusi de putin de cum functioneaza toata treaba asta cu sarcina. Cum sa spui ca o sarcina se poate dezvolta in trompa?? Pur si simplu nu este loc.Sarcinile extrauterine nu au nici o sansa de supravietuire, 100%. Si femeile care au sarcina extrauterina au sanse 100% sa moara daca nu merg repede la medic. Si cum sa iti inchipi ca medicii ar putea sa ia un embrion deja nidat de pe trompa si sa il puna in uter? In primul rand, e prea mic, in al doilea rand daca ii rupi nidarea alta nu se mai face.
In al treilea rand un copil de 4-5 kg rar poate sa iasa prin locuri extrauterine. de obicei se face cezariana sau se risca viata mamei mult prea mult.

erzbet 13.12.2007 16:39:58

"O sarcina extrauterina nu poate sustine fetusul in viata foarte mult timp. Daca este lasata netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, complicatii ce pun in pericol viata gravidei. De aceea, in cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determina prin ea insasi avort spoantan, este necesara intreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce inlatura mecanic zigotul implantat anormal."

vsovi 13.12.2007 17:06:30

Citat:

În prealabil postat de erzbet
"O sarcina extrauterina nu poate sustine fetusul in viata foarte mult timp. Daca este lasata netratata, sarcina ectopica tubara poate determina ruptura trompei uterine si hemoragie masiva, complicatii ce pun in pericol viata gravidei. De aceea, in cazul unei sarcini extrauterine diagnosticate, care nu determina prin ea insasi avort spoantan, este necesara intreruperea acesteia, fie prin metode medicale ce opresc dezvoltarea sarcinii, fie prin metode chirurgicale ce inlatura mecanic zigotul implantat anormal."

Deci vrei sa zici ca se justica moartea zigotului? poi dar ce copilul e un zigot? Nu se justifica, ca nu te potzi trata de un copil.... fiindca acesta nu e o boala sa te tratezi la timp de el....

Noesis, sigur ca nu ma pricep, dar daca este avort spontan in aceste cazuri, poi asta nu inseamna ca din alte cauze se face spargere de trompa? ca poate ca altele sunt cauzele in care unele mame sufera hemoragie? de ce sa-shi bage aparatul ala rau medicul shi sa taie? Shi cum adica se sparge trompa? Adica vrei sa spui ca acolo creste copilul pana sparge trompa si omoara mama? poi intzelg ca se umfla pana la o vreme, dar ma intreb cum de nu migreaza el in uter sau acolo unde se poate dezvolta mai bine? zigotul adica tocmai copilul....

vsovi 13.12.2007 17:14:56

shi asta nu insemna cumva ca s-a facut dragoste tocmai in perioada in care femeia era aproape de perioada ei? n-are cumva legatura shi cu asta? poate ca tocmai shi asta o fi profilaxia respectiva pe care ar trebui s-o faca cuplul, sa nu cumva sa te apropii de femei in perioada respectiva.... cine poate shtii....

Mirean 13.12.2007 17:23:20

Citat:

shi asta nu insemna cumva ca s-a facut dragoste tocmai in perioada in care femeia era aproape de perioada ei? n-are cumva legatura shi cu asta? poate ca tocmai shi asta o fi profilaxia respectiva pe care ar trebui s-o faca cuplul, sa nu cumva sa te apropii de femei in perioada respectiva.... cine poate shtii....

Nu tocmai....:(

Mirean 13.12.2007 17:25:16

Pozitia oficiala a BOR:

Prin urmare,

a) Daca viata mamei este pusa realmente in pericol prin sarcina sau nastere, ar trebui sa fie acordata prioritate vietii femeii, nu pentru ca viata ei are o valoare mai mare in sine, ci datorita relatiilor si responsabilitatilor fata de alte persoane, care depind de ea.

b) In cazul in care investigatia genetica descopera un copil nenascut anormal, recomandarea este de a naste copilul, respectandu-i dreptul la viata, dar decizia o va avea familia, dupa ce acesteia i s-au adus la cunostinta de catre medic si de catre duhovnic toate implicatiile morale si de intretinere. Toate acestea trebuie rezolvate din perspectiva semnificatiei mantuitoare a prezentei unei fiinte handicapate in viata fiecarei persoane si in viata comunitatii.

c) Riscul avortului datorat violului sau incestului trebuie evitat mai intai la nivelul educarii cu privire la necomiterea acestor pacate. In cazul in care starea de graviditate s-a produs, copilul va trebui sa fie nascut si, dupa caz, infiat.

d) Avortul nu poate fi niciodata justificat, moral, de starea economica a familiei, de neintelegerile dintre parteneri, de afectarea carierei viitoarei mame sau a aspectului fizic.

Pentru prevenirea acestor grave pacate se considera ca este nevoie de un intens proces de mediatizare a gravitatii pacatului avortului ( luandu-se in calcul toate aspectele lui medicale, psihologice, sociale, religioase ). Societatea trebuie sa ofere solutii concrete. Biserica trebuie sa intreprinda un intreg efort de educare a omului de azi cu privire la scopul sexualitatii umane. Activitatea pastorala a preotului trebuie diversificata. Biserica va trebui sa sensibilizeze toti factorii care au ca obiect educarea populatiei sau se ingrijesc de sanatate; omul trebuie educat cu privire la ce inseamna adevarata tandrete si dragoste, trebuie educat sa-si puna ordine in propria-i viata, in conditiile sociale actuale .

http://www.patriarhia.ro/Site/Comisii/bioetica.html#avortul

Marta 13.12.2007 17:31:21

vsovi, nu ti-as dori sa fi pus in situatia de a avea o sotie care la un moment dat sa aiba o sarcina extrauterina!!! Intereseaza- te inainte sa afirmi ceva de genul celor de mai sus!

vsovi 13.12.2007 17:44:18

Citat:

În prealabil postat de Marta
vsovi, nu ti-as dori sa fi pus in situatia de a avea o sotie care la un moment dat sa aiba o sarcina extrauterina!!! Intereseaza- te inainte sa afirmi ceva de genul celor de mai sus!

Nici eu nu i-ash dori sa ajunga ea in iad ??? sau tu... Ce am afirmat? ca zigotul e copil? poi e copil shi mama daca prefera sa avorteze face o crima.... shi nu ca se trateaza de copil....... dar tu tzi-ai dori un barbat care sa te puna sa avortezi?

vsovi 13.12.2007 17:57:13

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

cum adica nu tocmai? poi sigur ca mai sunt shi alte semnificatzii duhovniceshti, dar ...

oricum patriarhia shi pozitzia BOR mi se pare corecta, asta in cazul in care responsabilitatea mamei este pentru catziva copii pe care ii mai are, dar daca de exemlu acel copil/zigot este tocmai un viitor sfant trimis, cu responsabilitate peste mai multe suflete? atunci cum ramane cu prioritatzile? deci punctul a) deshi pare corect fatza de cei de aici mi se pare ca scartzaie la capitolul ca da apa la moara la avorturi... shi ii apara viatza dar ii trimite sufletul in iad la acea femeie.... ca doar o mama care shtie ca i-a murit copilul ca sa fie ea salvata aia deja incepe sa nu mai fie mama....... ???

De ce nu lasam cum da Dumnezeu iar medicul sa fie pe faza cu ingrijirea ca sa salveze mai intai copilul shi abea apoi pe mama, ca doar nu mori asha repede de la o hemoragie....... ci de la infectzie shi netratare.... dar acuma este telefon shi salvari shi nu mai e ca pe timpuri

Noesis 13.12.2007 18:07:15

Deci vrei sa zici ca se justica moartea zigotului? poi dar ce copilul e un zigot? Nu se justifica, ca nu te potzi trata de un copil.... fiindca acesta nu e o boala sa te tratezi la timp de el....

Noesis, sigur ca nu ma pricep, dar daca este avort spontan in aceste cazuri, poi asta nu inseamna ca din alte cauze se face spargere de trompa? ca poate ca altele sunt cauzele in care unele mame sufera hemoragie? de ce sa-shi bage aparatul ala rau medicul shi sa taie? Shi cum adica se sparge trompa? Adica vrei sa spui ca acolo creste copilul pana sparge trompa si omoara mama? poi intzelg ca se umfla pana la o vreme, dar ma intreb cum de nu migreaza el in uter sau acolo unde se poate dezvolta mai bine? zigotul adica tocmai copilul.... [/quote]

Vsovi, mai informeaza-te inainte sa expui astfel de idei. Copilul (zigotul) nu poate emigra catre uter fiindca e nelagt (nidat) de trompa! Asa ca copilul creste, rupe trompa mamei, si mama moare. In cazul asta nici mama, nici copilul nu au cum sa supravietuiasca. Inc cazul asta sarcina este o boala de care trebuie sa te tratezi, in afara daca vrei sa mori. Si daca nu te tratezi in cazul asta (in care sunt 100% sanse sa mori, si doctorul ti-s spune) eu zic ca este sinucidere curata, si nu cred ca o sa capeti mantuire prin sinucidere.

Vsovi, ce viitor sfant cu responsabilitate daca nu se poate dezvolta???

Pai stai o leaca, de ce ar avea copilul prioritate fata de mama??? (spui ca medicul sa fie pe faza sa salveze mai intai copilul, si abea apoi pe mama) Nu sunt ambele vieti egale? Si apoi, nu sunt sigura, dar sarcinile extrauterine nu pot fi duse mai departe decat 2-3 luni, cand oricum copilul nu este viabil in afara mamei.

Ce spui tu sunt aberatii totale, si foarte inconstiente. Se vede ca tu, daca ai fi in situatia asta ai prefera sa iti pierzi sotia (bineinteles ca e ok, nu, ea merge la rai si tu iti gasesti alta) pentru o sarcina care nu are absolut nici o sansa. Vai saraca femeie care te-a lua. Bineinteles ca o femeie nu vrea un barbat care sa o puna sa faca avort, dar nici un barbat care o trimite la moarte sigura.

vsovi 13.12.2007 18:45:16

poi atunci ma intreb de ce nu se face ceva pentru ca sa nu se mai lege, nideareze extrauterin... poi aia sa studieze medicii sa faca sa nu mai se prinda extrauterin...

eu tzi-am zis ca habar n-am... dar daca moare sotzia shi copilul, tu ce crezi, ca barbatul respectiv nu e chiar deloc shi el macar oleaca cu musca pe caciula?

poi copilul trebuie sa primeze cand eshti medic shi faci salvarea mamai shi copilului, ca mama este mama doar atunci cand i-ai salvat copilul, deci asha salvezi shi mama, ca unii pricep pe dos, ca ei sunt medici shi il salveaza pe ala care il vede mai bine, ca zigotul nu conteaza ca ala nu e om, dar tu mai omule, tu nu ai fost shi tu la viatza ta tot un astfel de zigot? sau te ei fi fost vizigot? ce ai fost tu?

Mirean 13.12.2007 19:01:02

vsovi, hai sa nu privim simplist lucrurile.
In primul rand, sotii nu au cum sa fie siguri ca sarcina nu va fi extrauterina. Asta se poate garanta numai printr-o interventie medicala speciala...
Apoi, vezi rolul femeii in familie (nu zic sa mergem mai departe, spre societate).
Moartea femeii (in discutia noastra, pentru supravietuirea copilului), presupune moartea unei sotii, a mamai celorlalti copii, iar pruncul salvat (daca acest lucru reuseste) va fi condamnat sa traiasca in familie monoparentala. Si nu deschid aici discutia despre rolul mamei in viata copilului in primii ani de viata.
Cat despre mamele care mor la nastere, care primesc "cununa muceniciei" - este o optiune personala a fiecareia dintre ele, dar alegerea altei cai nu este condamnabila...

alinafat78 13.12.2007 20:15:36

am citit toate postarile si am cautat sa inteleg.
ceea ce am dedus eu si de ceea ce sunt 100 la suta sigura e ca nu se poate cumpara o femeie care, din cauza unei extrauterine ajunge la cutitul dr de fiecare data la stadiul de hemoragie si o alta femeie care face avortul pt mofturile ei.... sa nu se ingrase, pt cariera, ca nu e pregatita, saraca si altele.
noi nu putem vb decat in mom in care noi insine am fost pusi in fata situatiei - limita.
asa din carti poate vb oricine. e periculos pt suflet sa te aventurezi in supozitii.
faceti un efort si imaginati-va in pielea unei mame care mai are 2 copii acasa si are hemoragie din cauza unei extrauterine. voi ce ati face? dati-va raspunsul si asumati-vi-l. la judecata particulara si finala ramanem doar noi cu Dumnezeu, constiinta noastra si cu faptele noastre. ma iertati daca am spus ceva necuvenit din nestiinta. Doamne ajuta!

alinafat78 13.12.2007 20:16:50

am vrut sa zik nu se poate compara nu cumpara.

georgeval 14.12.2007 00:06:42

Sa nu uitam ca in urma avortului exista exista si Sindromul post avort.
Senzatia pe care o produce sindromul post-avort este acela de goliciune, caruia îi urmeaza disperarea. în locul unei personalitati puternice, încarcata de energie, pe care o avea mai înainte, femeia de acum are impresia ca poseda un corp gol, distrus. Este un sentiment de ruinare a vietii, pe care nu-l poate controla.
Dupa avort, pe langa faptul ca începe sa moara încet în propriul ei suflet, mama vinovata se simte agresata de o putere din afara fiintei sale. Instinctul criminal se îndreapta de acum virulent asupra ei. In sensul acesta, ajunge sa aiba ganduri sau chiar tentative de sinucidere. Nu de putine ori, ne asigura numeroase studii, gandul sinuciderii ia acum o alta întorsatura, tinzand spre repetarea tragediei.
Asa se face ca un alt rezultat binecunoscut al avortului este un fapt, în sine de-a dreptul surprinzator si chiar paradoxal: tendinta femeii de a-l repeta. Numai ca aceasta repetare, de catre mai multe femei în cauza, creeaza un fenomen de masa, o întreaga retea de constiinte vinovate asociate, care determina aparitia unui spirit al vremii. Acest spirit nu numai ca sustine din afara intentia nesabuita, ci chiar încearca sa o justifice. Totodata, unul si acelasi instinct criminal face sa se schimbe radical relatia dintre barbat si femeie în societatea contemporana.
Statisticile de astazi ne arata ca 80 la suta dintre perechile de casatoriti se despart dupa avort. Tot astfel, agresarea copiilor, uneori si a parintilor, terorizarea sotilor, în general vorbind, violenta din familie si dezorganizarea ei, sunt consecintele directe ale unei violente provocate de avort.

Z.Lidia 14.12.2007 00:48:04

Citat:

Citat:

În prealabil postat de Mirean
Citat:

cum adica nu tocmai? poi sigur ca mai sunt shi alte semnificatzii duhovniceshti, dar ...

De ce nu lasam cum da Dumnezeu iar medicul sa fie pe faza cu ingrijirea ca sa salveze mai intai copilul shi abea apoi pe mama, ca doar nu mori asha repede de la o hemoragie....... ci de la infectzie shi netratare.... dar acuma este telefon shi salvari shi nu mai e ca pe timpuri

Vsovi, s-au facut studii si ipoteze destule, dar asta n-am mai auzit: ca ar depinde de perioada femeii. Perioada de ovulatie e e cam pe la mijlocul perioadei de sangerare a femeii. Totul se desfasoara ca la sarcina normala (deci nu se poate impiedica nimic) pana cand din cauza unei trompe prea inguste, sau inflamate (sau nu se stie) ovulul fecundat (zigotul) nu mai inainteaza spre uter si ramane in trompa.
Iar hemoragia dupa ruperea trompei seamana cu cei care au avut accident auto si s-a rupt splina, sau cu cei care au facut complicatie a apendicitei- peritonita (oarecum seamana),oricum,e sange in burta si e iritant, mortal(DA, SE MOARE) daca nu intervine chirurgul. Si e CRIMA sa lasi femeia sa moara, in asemenea caz!

Noesis 14.12.2007 01:18:40

Citat:

În prealabil postat de georgeval
Statisticile de astazi ne arata ca 80 la suta dintre perechile de casatoriti se despart dupa avort. Tot astfel, agresarea copiilor, uneori si a parintilor, terorizarea sotilor, în general vorbind, violenta din familie si dezorganizarea ei, sunt consecintele directe ale unei violente provocate de avort.

Poti sa ne spui si noua care sunt aceste "statistici de astazi" si "serioase studii" pe care le citezi ca spun ca 80% dintre divorturi se intampla din cauza avortului??? Mie tare dubioase mi se par. Parca vorbeste Ceausescu, nu alta. :D Spune-mi de unde le ai ca sa ma duc sa citesc cu ochii mei.

Sau ca violenta in familie vine de la avort??? HAI SA FIM SERIOSI! Eu cred ca avortul este de multe ori o consecinta a violentei in familie, nu invers. Daca esti femeie si sotul de bate si te umileste, si e posibil ca acel copil sa fi fost conceput si ca urmare a unui viol facut de sot, esti foarte tentata sa nu mai aduci acest copil pe lume. Vedeti si cazul cu care s-a inceput aceasta discutie.

Discuta asta a devenit tare aiuristica. Pe de o parte avem o persoana foarte ignoranta, si care recunoaste ca este ignoranta, dar isi da parerea cat poate de multd despre cum functioneaza organismul femeii si sarcina extrauterina. Pe de alta parte avem o alta persoana care scoate statistici si studii serioase din burta...numai ca sa dovedeasca, nici nu stiu ce. A, ca avortul este vinvat pentru divort si neintelegeri in familie. Cand eu cred ca de fapt, de cele mai multe ori neintelegerile in familie si gandul femeii ca s-ar putea sa divorteze de acel barbat o poate duce la avort. De ce sa nu ne gandim ca cele mai multe femei, daca ar avea langa ele un sot iubitor si intelegator nu ar recurge asa de repede la avort.

erzbet 14.12.2007 19:16:49

As vrea sa accentuez din nou, ca o sarcina extrauterina este imposibil de dus pana la capat. Ori se declanseaza hemoragia si este extirpata trompa, ori este depistata inainte si se intervine chirurgical(iar cele care refuza, vor ajunge oricum pe masa de operatii cand va aparea inevitabila ruptura)

georgeval 14.12.2007 22:21:25

Citat:

În prealabil postat de Noesis
Citat:

În prealabil postat de georgeval

Poti sa ne spui si noua care sunt aceste "statistici de astazi" si "serioase studii" pe care le citezi ca spun ca 80% dintre divorturi se intampla din cauza avortului??? Mie tare dubioase mi se par. Parca vorbeste Ceausescu, nu alta. :D Spune-mi de unde le ai ca sa ma duc sa citesc cu ochii mei.

Sau ca violenta in familie vine de la avort??? HAI SA FIM SERIOSI! Eu cred ca avortul este de multe ori o consecinta a violentei in familie, nu invers. Daca esti femeie si sotul de bate si te umileste, si e posibil ca acel copil sa fi fost conceput si ca urmare a unui viol facut de sot, esti foarte tentata sa nu mai aduci acest copil pe lume. Vedeti si cazul cu care s-a inceput aceasta discutie.

Discuta asta a devenit tare aiuristica. Pe de o parte avem o persoana foarte ignoranta, si care recunoaste ca este ignoranta, dar isi da parerea cat poate de multd despre cum functioneaza organismul femeii si sarcina extrauterina. Pe de alta parte avem o alta persoana care scoate statistici si studii serioase din burta...numai ca sa dovedeasca, nici nu stiu ce. A, ca avortul este vinvat pentru divort si neintelegeri in familie. Cand eu cred ca de fapt, de cele mai multe ori neintelegerile in familie si gandul femeii ca s-ar putea sa divorteze de acel barbat o poate duce la avort. De ce sa nu ne gandim ca cele mai multe femei, daca ar avea langa ele un sot iubitor si intelegator nu ar recurge asa de repede la avort.

Nu stiu daca afirmatiile sunt ceausiste. Iti recomand anumite carti , din cuprinsul carora am dat raspunsul: "Gandirea sociala a Bisericii" Ioan Ica jr, "Avortul"brosura scoasa de catre Asociatia ProVita, "O viziune asupra vietii "de Larisa Ciochina si Constantin Iftimie, etc. Cauta si pe acest site despre Avort.

georgeval 14.12.2007 22:28:45

[Avort]

Noesis 15.12.2007 00:31:13

Nu, nu, georgeval. Alea nu-s carti cu studii in ele. Ca ii trece cuiva ceva prin cap si scrie o carte si scoate studii din burta nu ma impresioneaza.
Eu ma refeream la studii facute de universitati renumite si asa mai departe. Aici e vorba de statistica serioasa, de baze de date, de analiza a datelor pe parcursul a mai multor ani, si de abia dupa aia poti sa spui ca 80% din divorturi se intampla din cauza avortului.
Din cate stiu eu Asociatia Pro Vita nu este o asociatie de cercetare si nici nu are cercetatori pe statul de plata. Asa ca....la fel si celelalte doua persoane, in afara daca citeaza studii adevarate facute de profesionisti, parerile lor raman pareri si atata tot. In nici un caz nu sunt "serioase studii."

Pai si Ceusescu scornea statistici peste statistici. Asta nu inseamna ca erau adevarate.

Vezi de asta multi intelectuali se indeparteaza de biserica. Din cauza pseudo-stiintei.

Z.Lidia 15.12.2007 01:05:57

Si daca nu au mintit, emitand statistici false, ma intreb cum au stabilit relatia cauza-efect. Poate e doar o asociere a divorturilor cu avortul, la asemenea procent! Oare divorteaza lumea din: adulter, violenta, nepotrivire de caractere, alcool in proportie de doar 20%?
Ar fi trebuit sa stiu si eu macar o asemenea situatie, la asa procent.

georgeval 16.12.2007 23:49:11

Citat:

Nu, nu, georgeval. Alea nu-s carti cu studii in ele. Ca ii trece cuiva ceva prin cap si scrie o carte si scoate studii din burta nu ma impresioneaza.
Eu ma refeream la studii facute de universitati renumite si asa mai departe. Aici e vorba de statistica serioasa, de baze de date, de analiza a datelor pe parcursul a mai multor ani, si de abia dupa aia poti sa spui ca 80% din divorturi se intampla din cauza avortului.
Din cate stiu eu Asociatia Pro Vita nu este o asociatie de cercetare si nici nu are cercetatori pe statul de plata. Asa ca....la fel si celelalte doua persoane, in afara daca citeaza studii adevarate facute de profesionisti, parerile lor raman pareri si atata tot. In nici un caz nu sunt "serioase studii."

Pai si Ceusescu scornea statistici peste statistici. Asta nu inseamna ca erau adevarate.

Vezi de asta multi intelectuali se indeparteaza de biserica. Din cauza pseudo-stiintei.

Personal, pe mine m-au convins statisticile din cartea " O viziune asupra vietii", sau dovezile din cartea parintelui J. Breck "Darul sacru al vietii", nu cred ca acesti autori nu se bazeaza pe date concrete.

irina77 17.12.2007 11:54:11

Citat:

Categoric avortul creeaza traume psihice atat pentru mama cat si pentru tata, si duce de foarte multe ori daca nu la divort, atunci cel putin la mari neintelegeri. O crima nu ramane niciodata fara urmari. Iar daca provita nu are "oameni de stiinta pe statul de plata" nu inseamna ca scrie in brosuri ce viseaza noaptea. Toate brosurile sunt alcatuite dupa (si vorbesc in cunostinta de cauza):
a)mari duhovnici si
b)oameni de stiinta adevarati, si multi dintre ei crestini in acelasi timp, (nu din aceia care-si vand sufletul pe bani).
Iar stil ceausist au tocmai cei care nu admit influenta spiritualului asupra vietii, asupra materiei.

erzbet 17.12.2007 12:49:32

E cineva pe acest topic(in afara de cea care a initiat) care a facut intr-adevar avort? E un pic penibil sa vorbeasca un barbat(fie el si preot) despre trauma suferita de femei care fac avort...sa vorbeasca direct femeile care au trecut prin asa ceva.

irina77 17.12.2007 13:20:43

iti poti da seama de trauma cuiva la spovedanie, daca iti este prieten apropiat, daca traiesti cu el in casa, daca ajungi sa-i cunosti viata, in diferite imprejurari etc etc. Nu trebuie neaparat sa fi trecut personal prin experienta respectiva ca sa dai marturie ce efecte are.

roxanica 17.12.2007 14:02:51

am citit tot ceea ce ati postat voi aici. parerile sunt impartite. nu imi pot da cu parerea la sarcinile extrauterine si la faptul ca cine ar fi mai bine sa fie salvat mama sau copilul. nici o situatie nu se compara cu cealalta. eu nu pot sa ma pronunt decat cu privire la faptul ca nu stiu daca in proportie de 80% sau mai putin , dar cert este ca avortul la mine a adus despartire si in prima casatorie si sunt pe cale de a ma desparti si acum. nu poti cladi fericirea ta pe nefericirea altora( a pruncilor avortati) oricum sindromul post avort il resimt din plin. sunt goala , nu reusesc sa ma regasesc si nu imi mai iubesc sotul. imi plang copilasii carora le-am luat dreptul la mantuire. este infiorator sentimentul si de cand am facut avort situatia in casa noastra este dezastruoasa. am ajuns sa nu ne mai suferim unul pe celalalt. sotul meu imi imputa ca vreau sa il distrug iar eu incerc sa ma rog cat pot si sa urmez indeaproape sfaturile duhovnicului. imi pare rau sa spun dar cred ca divortul este inevitabil atata timp cat m-a pus sa strang toate cartile de rugaciuni din casa si toate cartile despre vietile unor parinti si sfinti pe care le citisem. le tin in portbagajul masinii. imi reproseaza ca din cauza bisericii si a credintei care mi-a spalat creierul am ajuns asa si vreau sa il distrug si pe el. cand ii pomenesc de copil vorbeste cu atata ura la adresa lui ca este in stare sa sara la bataie. vorbeste de el ca de ultima starpitura de pe camp. un om fara suflet. si totusi incerc sa imi duc crucea dar nu se stie pana cand. oricum sunt pe deplin convinsa ca acei copii cer razbunare si vom plati mai devreme sau mai tarziu si aici ceea ce am facut si apoi acolo sus.

erzbet 17.12.2007 15:20:26

Citat:

În prealabil postat de irina77
iti poti da seama de trauma cuiva la spovedanie, daca iti este prieten apropiat, daca traiesti cu el in casa, daca ajungi sa-i cunosti viata, in diferite imprejurari etc etc. Nu trebuie neaparat sa fi trecut personal prin experienta respectiva ca sa dai marturie ce efecte are.

Nu am ajuns la o asemenea perfectiune, incat sa il intelegem pe deplin pe cel de langa noi. In plus sunt convinsa ca fiecare femeie in parte este afectata in mod diferit.

Este ca si cum as spune "cancerul testicular este cumplit". Banuiesc ca este intr-adevar, insa nu l-am trait pe pielea mea si nici nu il voi trai. Deci nu il voi intelege niciodata,oricat mi-ar explica cineva suferind de asa ceva. Asa si cu avortul; banuiesc ca este o trauma pentru unele femei. Imi pot imagina numai prin ce trec. Dar sa spuna un barbat despre efectele avortului si ce se intampla in sufletul mamei, e de-a dreptul enervant si penibil

ory 17.12.2007 18:41:40

...o fi penibil si enervant,ina,din pacate numai barbatii pot fi duhovnici,si deci,indreptatiti pe plan spiritual sa+si dea cu parerea asupra acestui pacat al femeii...bine+nteles,care+l are intotdeauna complice pe barbat,sau iresponsabilitatea barbatului.

ory 17.12.2007 18:42:40

...o fi penibil si enervant,insa,din pacate numai barbatii pot fi duhovnici,si deci,indreptatiti pe plan spiritual sa-si dea cu parerea asupra acestui pacat al femeii...bine-nteles,care-l are intotdeauna complice pe barbat,sau iresponsabilitatea barbatului.

georgeval 17.12.2007 20:22:43

Citat:

În prealabil postat de erzbet
Citat:

În prealabil postat de irina77

Nu am ajuns la o asemenea perfectiune, incat sa il intelegem pe deplin pe cel de langa noi. In plus sunt convinsa ca fiecare femeie in parte este afectata in mod diferit.

Este ca si cum as spune "cancerul testicular este cumplit". Banuiesc ca este intr-adevar, insa nu l-am trait pe pielea mea si nici nu il voi trai. Deci nu il voi intelege niciodata,oricat mi-ar explica cineva suferind de asa ceva. Asa si cu avortul; banuiesc ca este o trauma pentru unele femei. Imi pot imagina numai prin ce trec. Dar sa spuna un barbat despre efectele avortului si ce se intampla in sufletul mamei, e de-a dreptul enervant si penibil

Daca nu ascultam si marturiile unor barbati, care prin empatie pot vorbi despre aceste traume, vom cadea in extrema- pacatul acesta este numai al femeii nu si al barbatului. Si niciodata nu vor intelege gravitatea pacatului ca fiind al cuplului.

ory 26.12.2007 12:38:00

Am vazut ieri pe un post TV despre sutuatiile delicate in pragul sarbatorilor,ale unor femilii defavorizate si m-a apasat pe suflet aceasta realitate.De asemenea,am vazut o familie cu 10 copii,extrem de saraci,insa f.bogati sufleteste,iar copii chiar talentati si inclinati spre studiu,atat cat le permitea constiinta in mediul respectiv.M-a impresionat nespus atitudinea spirituala a mamei,o femeie atat de simpla,care a afirmat cu atata intelepciune;"e greu,dar prin copii imi simt sufletul in siguranta!".Extraordinara afirmatie!
M-a smerit instantaneu,mi-a umilit,indirect,pentru ca eu am doar un copil,iar in planificarile familiale nu mai dorim un alt copil...Nu stiu cum poate o femeie sa aiba atata forta de-a creste 10 copii,este aproape de neimaginat o astfel de putere,insa pentru mine este foarte greu.Mi se pare o responsabilitate enorma conceperea si cresterea copiilor,de aceia,efectiv,nu ma simt in stare sa-mi asum o astfelde situatie,care presupune multa rabdare si curaj.Sau poate ca la unele persoane aceasta se manifesta sub un oarecare semn al inconstientei.Nu stiu!Dar stiu ca nu ma simt in stare,nici din punct de vedere al sanatatii,nici mental ca sa mai pot face fata altor copii,si de aceia prefer sa nu ajung in sitatia de-a dispera si de-a nu mai reusi sa o scot la capat.
Am observat ca multe dintre familii se ajuta reciproc,in cresterea copiilor,eu insa,nu detin o astfel de familie,si ca atare,nu am unde-mi lasa copilul nici macar o ora daca am de infaptuit ceva.De aceia sunt ferm constienta de ceea ce implica cresterea copiilor,inclusiv din punct de vedere psihologic fata de educatia acestora,lucru luat f.putin in consideratie de familiile cu copii multi.
De un an si ceva tin la mine o nepotica...numai eu stiu de cata rabdare este nevoie,a fost o relatie foarte dificila intre ea si baiatul meu,intre care exista o diferenta de,doar 9 luni.Mereu dispute,tipete,capricii,incapatinare,boli si alte lucruri...care s-au dublat.Unii afirma ca,unde-i unul,al doilea nu se mai simte.Eu am experimentat acest lucru,si stiu sigur ca unul inseamna unu,iar doi inseamna,de asemenea doi...responsabilitati si rabdare dublate.Sunt cu-adevarat minunati,le admir inocenta...dar nu pot,efectiv nu pot mai mult.

alexa.oni 26.12.2007 14:27:25

Roxana ce e important deja ai inteles ,ca regreti ce ai facut si ca incerci sa faci sa fie bine.Crede in puterea ta si crede in Dumnezeu cu toata inima ta si vei vedea ca vei gasi raspunsul singura.Domnul iti va arata calea si te va calauzii,roagate in continuare si vei vedea ca vei primi un raspuns.

roxanica 27.12.2007 09:39:44

multumesc frumos pentru sfaturi alexa.oni . asa voi face! nu stiu daca voua vi se intampla dar am momente cand ma cuprind ispitele si indoielile.citesc in fiecare zi rugaciunea la vreme de ispita ca sa ma mai linistesc. am momente in care ma indoiesc (dar fara voia mea) si de existenta lui dumnezeu. am seri sau dimineti cand fac rugaciune seaca. dar merg inainte cu staruinta si dumnezeu sa ajute neputintei, nestiintei si necredintei mele!duhovnicul mi-a spus sa ma rog si atat chiar daca uneori rugaciunea este mai seaca, si sa nu astept raspuns de la dumnezeu imediat . eu am cazut si am nevoie de multe rugaciuni sa ma ridic dar tot asa de mult astept un semn de la dumnezeu ca ma aude. stiu ca nu gandesc bine, ca niciodata nu trebuie sa asteptam semne de la dumnezeu, dar ma simt uneori deznadajduita.oricum eu merg inainte si dumnezeu sa imi auda rugaciunile. astept sfaturi de la voi!

C-tin 27.12.2007 14:15:25

Citat:

În prealabil postat de ory
"e greu,dar prin copii imi simt sufletul in siguranta!"

Are atatia copii pt ca NU a folosit contraceptii! I-a placut sa aiba SEX, insa creste si atatia copii cati ia Domnul. Aici e taina manturii femeii. Prin nastrea si crestea de copii.
Sa-i fereasca Dumnezeu pe cei care vreau placerea sexului, insa copii de crescut nu!

Familia care vrea sa se menajeaze, adica sa nu creasca multi copii, nici sex nu ar trebui sa mai aiba. Ci sa traiasca in infranare!

ory 28.12.2007 01:11:55

C-tin,nu stiu cati ani ani,dar ceea ce ai exprimat mai sus nu denota o varsta prea matura.
Exact cum spune dillema...nu stiu cate femei simt si placere atunci cand concep copii!!!Iar daca exista acel barbat care sa accepte actul sexual doar ca o conceptie de prunci...atunci eu il pun in rama si-i fac zilnic plecaciuni.Sau mai bine,ai fi tu C-tin acel barbat...asa ca sa intaresti regula pe care o "propovaduiesti",dar ma indoiesc!La cuvinte se pricep multi!!!!

ory 28.12.2007 01:18:26

Dillema,bravo tie,ai fost LA OBIECT!....sa i-a seama barbatii,mai ales cei care "se pricep la sfaturi si judecati"...ca de fapt tot ei sunt luati in vedere.

anita 28.12.2007 09:35:54

Cand am fost intr-un pelerinaj la o manastire a urcat in autocar si o femeie de 30 de ani ,nu din orasul meu ci venita de la vreo 40 km,dint-un sat mai departat.
Avea cu ea trei copii pe care voia sa ii spovedeasca la manastire si mai avea trei acasa care stateau cu sotul ei ,proaspat sosit din Italia.
Era de fapt dintr-un sat de linga Bacau si lucrase ca voluntara la preotul Tanase la Valeni unde il cunoscuse si pe sotul ei ,muncitor in constructii.Era zdravana ,solida cu putere de munca si foarte credincioasa.
Ma gandeam ,daca la varsta asta avea deja 6 copii ,ce va face mai tarziu ,cand vor aparea si altii ,poate ca de foame nu vor muri ,Dumnezeu are grija ,dar si ea se plingea ca e greu sa ii stapaneasca.
Desi aceia trei nu mi s-au parut obraznici ,dar trebuia sa aiba grija de ei ,sa le dea de mancare ,sa ii imbrace ,etc.
Eu cred ca numarul de copii nu reflecta placerea de sex ,sunt femei care nu se feresc si ramin f.usor insarcinate.Eu le admir dar nu e usor totusi pentru ele.

urzicuta 28.12.2007 10:45:02

e adevarat ca "pofta de sex"la femeile casatorite cu copii se diminueaza din cauza oboselii acumulate peste zi (libidoul scade considerabil..uneori dispare cu desavarsire:D)..nu vreau sa-mi imaginez cat de odihnita poate fi acea femeie cu 10 copii in conditiile in care toata ziua este roaba lor ,spala,calca si gateste non-stop.E spre mNTUIREA EI DESIGUr..dar ce te faci cu masculul care isi striga drepturile(ma indoiesc ca femeia cu 10 copii are un sot prea intelegator,de regula barbatii acestor femei viteze se amesteca si ei printre copiii cerand mancare,haine curate si cand nu sunt ocupati cu femei mai odihnite mai cer si acasa cate o portie mica de sex(batranesc:D..adica pe fuga fara emotii planificat de saptamani intregi dupa ce asteapta sa adoarma toti copiii din casa...nu vreau sa ma gandesc..).Constantin gandeste frumos dar nu vreau sa stiu ce ar face in situatia in care ar fi casatorit si ar vedea cum dupa doi copii muncesti de dai in branci de nici nu simti ca-ti mai apartii.Oamenii care au copii multi ori din ignoranta,incostineta o fac ori sunt total lipsiti de egoism constienti de misiunea lor pe pamant(rar am intalnit astfel de cazuri)..oricum cine nu se simte motivat sa munceaqsca mai abitir pe masura ce se nasc copiii si cad intr-un fel de somnolenta (clacheaza psihic si fizic)mai bine sa se abtina (intr-unul din modurile prezentate mai sus).Adica frate :nu te simti in stare sa cresti multi copii ia masuri de protectie(prezervative).Dumnezeu iti da dar nu-ti baga in traista.Si eu sunt tare curioasa sa vad macar un barbat atat de viteaz in fapte asa cum este in vorbe..sincer nu prea cred in vitejia lor proclamata aici,dati-mi voie sa ma indoiesc,de fapt barbatii in majoritatea lor sunt niste lasi si niste fricosi nororcul lor cA Dumnezeu a inventat femeia,care il ajuta si-l sustine ..barbatii sunt niste copii plangaciosi si capriciosi,cu o constitutie f.fragila si aici nu-l nominalizez pe sotul meu(care s-a autoeducat si:cool: s-a lasat manipulat de mine:cool:) ci la toti barbatii pe care i-0am cunoscut in situatii de viata cunostinte,rude,vecini,oameni mai mult sau mai putin cu frica de Dumnezeu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:22:51.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.