Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Ipocrizie,refugiu și limitare.... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=18681)

Igor_Paslusnik 04.11.2016 15:57:31

"Penticostal"... :) și de respectul tău, care din cele două cateogorii au parte ? :) Și de respectul lui Hristos, care din cele două categorii au parte? Sau Hristos mustra aspru pe cei ce nu-și vorbeau corect gramatical limba? Apostolii aveau doctorate? Îl certa aspru Domnul și Moise că nu numai că nu vorbea corect gramatical, dar era așa de bâlbâit, că aproape că nu putea vorbi deloc, nu? :) Mămăliga ei de treabă... :)

Frate Mosh_Neagu, câte paterice ai citit? Ai citit măcar Patericul Egiptean, cap-coadă? Că eu păcătosul, am citit patericul egiptean, sinait, al pecerskăi, al femeilor din orient, mirenilor, viețile pustnicilor palestinei și everghetinosul, care are multe pilde din patericul egiptean, le repetă, nu știu de ce. Mai am patericul românesc, care nu l-am citit, limonariul, care nu l-am citit, dar răsfoindu-l, cred că-i un everghetinos mai scurt și mai simplu, Deci de ce mă forțezi să mă pun în lumină bună? Că nu-i nimic al meu... Și acum cu călugăria, o să le donez toate, vreo 700 de cărți câte-am adunat, cu multă bucurie, fără să mai apuc să le termin de citit pe toate...

Deci cu ce am smintit, atât de înfiorător? Faptul că vreau să fiu copilăros, sincer și deschis, în exprimare? Că vreau să fiu transparent, să n-am nimic de ascuns? Că iubesc și sufăr pentru "nemul păcătos și desfrânat"?
Cu asta smintesc? Dar oamenii se sminteau și de Hristos, de Apostoli, de Sfinții Părinți, de Sfinții Mucenici.

Dar îți mai spun ceva, doar cei smintiți, se smintesc, fiindcă nu se smeresc, nu au asceză și nu iubesc.

În Patericul Egiptean, era un ucenic care făcea pe poșta cu cuvintele, între doi Părinți îmbunătățiți, unul care stătea în chilia altuia, care era plecat. Părintele plecat îi spunea Părintelui din chilie, să plece până vine el la chilia lui, care era a lui pe bună dreptate. Și Părintele din chilie nu avea unde să meargă. Ucenicul primea vorbe aspre de la Părintele care venea la chilia lui înapoi, dar ducea la Părintele găzduit în chilie, vorbe de odihnă, mângâiere și bucurie. Când a ajuns peste câteva zile, Părintele la chilia lui, Părintele ce stătea în chilie temporar, l-a întâmpinat cu multă bucurie, l-a îmbrățișat și i-a dat pâine proaspătă și ceai și smochine și alte daruri, de bucurie că i-a vorbit atât de curat (prin ucenicul iubitor) și fiindcă l-a lăsat să găzduiască acolo timp de câteva luni înainte. Copleșit de dragostea nefățarnică a Părintelui din chilie, Părintele care s-a întors în chilia lui, pentru că avea mai multe chilii, i-a dat chilia definitiv Părintelui găzduit, care a început să plângă de bucurie și s-au despărțit amândoi apoi, ca doi frați iubitori și niciunul din cei doi, nu știa taina ucenicului...

Iar Sfântul Pahomie cel Mare, în altă parte, care nu accepta ucenici cu el, fiindcă știa că-i foarte aspru, avea un obicei: când se atașa prea mult de o chilie și simțea că își lipește inima de ea, îi dădea foc, pur și simplu și apoi pleca la altă chilie care o găsea goală.

Deci voi vă dați seama, cum ar fi azi, un monah, întro căsuță, dintro dată să dea foc căsuței și să meargă apoi să caute altă căsuță goală, să locuiască acolo.
Asta să fie în orice țară, în orice puncte cardinale...
Voi vă da-ți seama ce-ar fi ?
Imediat ar fi închis și trimis la spitalul de nebuni și acolo i-ar spune:

Diagnostic/e: piroman, patologic, paranoic, schizofrenic, delir mistic, delir religios, bolnav psihic, psihopat, sociopat.

Medicația: pastilele a, b, c, x, y, z, dimineața, la prânz și seara, câte una din fiecare. Și cămașa de forță.

Psihologie idioată. Marea știință de paie. În loc medicii neurologi, să aducă preotul în fiecare vineri să facă Sfintele Molitfe de Exorcizare, ale Sfântului Vasile cel Mare, la toate spitalele de nebuni din țară, ce randament ar fi?
Nu se știe, fiindcă nu se aplică lucrul ăsta.
Sau măcar să li dăruiască Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtășanie, Sfântul Maslu, celor dezechilibrați mintal, dar cum să spovedești un nebun, nu?

O... vai de lumea asta... "neam desfrânat și păcătos"... cum spune Hristos, evreilor, păgânilor și ateilor.

În fine, deci eu n-am dat foc nimănui :) nici nu vreau să dau foc vreodată cuiva sau la ceva, sunt mult mai blând, mai bine dau la alții, poate se vor folosi, numai să fie cei care vor să viețuiască în chilii...

Frate Ioane, "conduită demonstrativă de rol", mă duce gândul la Noul Testament și învățăturile Sfinților Părinți. În Noul Testament, Hristos îi învăța pe Apostoli, care erau păgâni. Și am văzut cea mai mare dragoste de pe pământ, la Hristos, în toate purtările lui, cuvintele lui, parcă-L auzeam vorbind, când citeam... ce ton, ce frumusețe, și blând și iubitor, și aspru și smerit și hotărât și iertător, toate în același timp... extraordinar ! Acela a fost și va fi Învățătorul și Părintele prin excelență, pentru omenire, Omul. Așa trebuie să fim și noi. Așa trebuie să fie și Părinții, episcopii, preoții, diaconii, monahii, pustnicii, și toți creștinii.
Cine nu-i așa, se chinuie pe sine și chinuie și pe alții în jurul lui... :) Dar cu mila Domnului, toate, unii sunt urechi, alții nas, alții ochi, alții, vorba frăției tale, sunt tubul digestiv, și câtă splendoare între toate, în pronia, mila și dragostea Domnului ! Nimeni nu urăște pe nimeni, nimeni nu omoară, sunt în deplină armonie, precum și natura toată și Universul tot, în atotînțelepciunea lui Dumnezeu Treime Savaot Iubire.

Doamne miluiește...

suslik 04.11.2016 16:58:55

Aha, te referi la tipul care dadea foc colibei sale din Athos, parca era prin secolul XVIII, daca imi amintesc bine.
Interesant comportament avea mosul respectiv. Citusi de putin patologic, omul cauta o forma originala de ascetism: lupta cu obisnuinta, comoditatea. Ce nu stiu desteptii de psihiatri mai lumesti, e ca astfel de om, daca raminea "in lume", ar fi fost poate pe bune un piroman, insa forta tehnicilor monahale a sublimat treaba asta, sau cum s-o fi zicind la acest gen de procese de devenire sufleteasca, sia devenit un mare ascet. Omul distrugea forta uriasa a comoditatii cu cel mai temut din cele patru elemente: focul. Chiar o terapie prin foc!
E de admirat, nu de blamat, dar nici de idolatrizat acea experienta si acel om.

ioan67 04.11.2016 17:30:22

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635004)
Frate Mosh_Neagu, câte paterice ai citit?

Remus, taica, tot nu pricepi? Aduci acelasi argument unor oameni care (cel putin unii dintre ei) au citit mai mult ca tine si au avut mai multa vreme sa reciteasca.... Sa mai si cugete pe indelete, sa puna si in practica, sa citeasca iarasi etc.
Nu pricepusi inca fabula aia cu boul si vitelul?
Pai aici sunt boi mari, frate, unii gigantici!..:)
Si tu, un junic acolo.... Hai ca esti tare simpatic!

Citat:

Diagnostic/e: piroman, patologic, paranoic, schizofrenic, delir mistic, delir religios, bolnav psihic, psihopat, sociopat.

Medicația: pastilele a, b, c, x, y, z, dimineața, la prânz și seara, câte una din fiecare. Și cămașa de forță.
[/b]

Psihologie idioată. Marea știință de paie.

Igor, dragule, respira adanc si fii atent aici:
1. Spre deosebire de tine, un medic psihiatru nu pune diagnostic cu asa usurinta. Iti imaginezi foarte prost, deoarece nu ai nici a mai sumara cunoastere si intelegere a psihopatologiei si psihiatriei.
Afla, puiut, ca medicul psihiatru ia in calcul, printre multe altele, mediul de viata, cultura locului, semnificatia unei conduite etc.
Iti dau un exemplu dintr-un film: in razboi oamenii se omoara intre ei; acest lucru nu e considerat boala mintala, ci supunerea adaptativa la necesitatea razboiului (a la guerre comme a la guerre, zice francezul); daca, totusi, in razboi unul omoara gratuit (de pilda strange de gat prostituate, ca in "Noaptea generalilor" cu Peter O'Toole si Omar Sharif) si face distrugeri nejustificate (care nu au legatura cu planul strategic adoptat de generali) atunci e considerat nebun.

In fine, medicul evalueaza multe alte lucruri care tin de functionarea proceselor psihice si care nu au nici o legatura cu faptul ca omul a dat foc la nu stiu ce... Nu actul in sine garanteaza nebunia, ci motivatia, scopul, procedura, argumentatia etc.

2. Am mai spus dar tot nu vrei sa pricepi: camasa de forta e ceva din folclor. Nu mai exista demult, de zeci de ani. In locul ei au fost fabricate diazepamul si suratele lui.
Cat priveste pastilele, iarasi te inseli: nu se dau asa multe si nu se dau de trei ori pe zi. De obicei, chiar pentru cazuri de nebunie majora, se administreaza unu-doua medicamente psihotrope/neuroleptice (altele pot fi pentru ficat, circulatie etc.), de obicei matinal si vesperal.
Asadar, nu psihologia e idioata (dar ce treaba ai cu psihologia, nene? ca aici e vorba de psihiatrie si psihopatologie!), ci acela care ii pune in circa lucruri care nu exista decat in memoria lui plina de deseuri si in imaginatia fobic-saracuta.

Citat:

În loc medicii neurologi, să aducă preotul în fiecare vineri să facă Sfintele Molitfe de Exorcizare, ale Sfântului Vasile cel Mare, la toate spitalele de nebuni din țară, ce randament ar fi?

Mai Gheo, ai mai sarit un gard!
Zici ca ai o turma de capre in tine, mai nenicule!...
Ce treaba ai acuma cu neurologii, bre?
Parca ziceai de psihiatri si nebunii lor....
Bre, le-ai facut ciorba pe toate... Nu ti-e un strop de jena cand te apuci sa scrii neroziile astea? Rad si copiii de tine, Igor!

Citat:

Nu se știe, fiindcă nu se aplică lucrul ăsta.
Sau măcar să li dăruiască Sfânta Spovedanie, Sfânta Împărtășanie, Sfântul Maslu, celor dezechilibrați mintal, dar cum să spovedești un nebun, nu?

Vezi ca uneori, totusi, gandesti?...
Dar gandesti prost, iarasi. Totusi, pentru ca ai avut un licar de cugetare, te rasplatesc si iti spun din practica spitalelor: unele forme de nebunie coexista cu o imperioasa nevoie de spovedanie. (Gogol al meu, din semnatura, e un astfel de caz.) De aceea, la spitalul Obregia (9) din Bucuresti slujesc mai multi preoti, se tin zilnic slujbe etc.
Mai mult nu iti zic, ca e clar ca ti-as da apa la moara...

Citat:

Frate Ioane, "conduită demonstrativă de rol", mă duce gândul la Noul Testament și învățăturile Sfinților Părinți.

Nu are nici o legatura.
Acest termen din limbajul psihopatologilor se refera la isterie. Tulburarea este mai suparatoare atunci cand se manifesta la barbati. Deoarece isteria femeii este acceptata social, in schimb cea a barbatului contrazice asteptarile privind sex-rolul.

Sa auzim numai de bine, copile.
Sanatate!

flying 04.11.2016 18:08:42

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik
Hristos mustra aspru pe cei ce nu-și vorbeau corect gramatical limba? Apostolii aveau doctorate? Îl certa aspru Domnul și Moise că nu numai că nu vorbea corect gramatical, dar era așa de bâlbâit, că aproape că nu putea vorbi deloc, nu? :) Mămăliga ei de treabă... :)

:24:Cineva care afirma ca a terminat o facultate si isi scuza agramatismele cu situatia obiectiva din perioada Apostolilor pescari sau a neputintelor fizice ale lui Moise starneste rasul.Pai daca lucrurile mai usoare(gramatica gimnaziala) nu le-a invatat cum trebuie,cum ar putea sa invete lucruri mai inalte (ca teologia)?

CristianR 04.11.2016 18:24:08

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 634987)
Cam de-aia vorbim despre har. Si nu-l traim...

Poate ăsta ar trebui să fie punctul nostru de plecare și în discuții, și în viață în general: conștiința că nu trăim în har. Nu pentru că nu-L revarsă Dumnezeu din belșug, ci din pricină că nu ne ținem noi vasul sufletului sub el, ca să ne umple.

Apoi, dacă l-am primi cât de cât, altfel i-am plânge pe cei care nu știu de ce bunătate se lipsesc.

Iar harul, deși discret și nu foarte evident pentru cel neatent, pentru cel care n-are inima curată și deschisă, nu este cu totul de neobservat atunci când un semen de-al nostru este binecuvântat cu prezența lui. În unii ajunge să strălucească și să fie greu de negat chiar și de către cei puțin credincioși. La alții, însă, poate fi aflat în vreo vorbă înțeleaptă sau mângâietoare, blândă, smerită ș.a.

Dacă roadele Duhului Sfânt sunt „dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința, blândețea, înfrânarea, curăția” (Galateni 5, 22-23), ele fiind dumnezeiești, cred că niciun om la care sunt întâlnite acestea nu poate fi socotit lipsit de har.

Și tot Apostolul zice că nimeni nu poate spune „Domn este Iisus Hristos” decât în Duhul Sfânt. Practic Dumnezeu Se mărturisește pe Sine prin intermediul nostru. Dacă tu zici că Hristos este Dumnezeu și Mântuitor, de fapt Duhul Sfânt pe care L-ai primit în inima și în mintea ta este Cel care mărturisește.

CristianR 04.11.2016 18:26:47

Citat:

În prealabil postat de suslik (Post 635008)
(...) insa forta tehnicilor monahale a sublimat treaba asta, sau cum s-o fi zicind la acest gen de procese de devenire sufleteasca (...)

Poate „a convertit”?

Igor_Paslusnik 04.11.2016 18:29:54

Am spus neurologi, ca să evit să spun psihologi și psihiatri. Fiindcă psihologia și psihiatria, cele mai "bebelașe" științe medicale, având aproximativ vreo 60 de ani de la apariție, și-au însușit pretenții atât de mari, încât foarte ușor și rapid pun diagnosticuri de genul: 1 din 5 oameni de pe planetă este psihopat doar că nu este descoperit decât când se manifestă antisocial sau violent. (Sfântul Nicolae că i-a dat o palmă la Arie, era deci psihopat, poate și schizofrenic, poate și vrăjitor, magician, că a transformat cărămida în pământ, apă și foc, să arate Sfânta Treime, apoi a făcut-o înapoi, dacă ar face cineva așa la un Sinod Ecumenic cu romano-catolicismul, l-ar arde pe rug pentru vrăjitorie, probabil, sau injecție letală, e mai ieftin, că nu defrișează pădurea pentru metoda arderii pe rug, nu? Vai...) Călugării, de exemplu, fiind catalogați toți, la antisocial, și firesc, la psihopatie. Mai ales dacă spune că vede îngeri sau demoni, din start e schizofrenic paranoid.

Un om care-ar da foc la o casă, ușor ar fi catalogat cu patologic, psihopat, etc., dar un bancher, de exemplu, care exploatează la maxim resursele de orice tip, pe orice fel și metodă, pe toată căile legale sau subversive, aceia nu sunt diagnosticați în niciun fel, când ei se poartă perfect normal, zâmbesc, vorbesc, au prieteni, cum să fie aceia antisociali, nu? Când de exemplu plătesc înființarea unor legi ca salarul să fie x lei, și profitul de 5 ori sau 10 ori mai mult, nu le pasă de salarul acelora din fabrică, au destui bani cât să trăiască, ce le pasă lor de luxul meu? Și așa se ajunge încet și sigur, la sclavie, la rase, la inferior și superior, când ei defapt n-ai nici un strop de emoție pentru oameni, donează 2-3 milioane de euro pe an, din miliarde de euro, ca să aibe acoperire, justificare, îndreptățire, e ca și cum dai 2-3 lei, pe an, din salar de 10.000 de lei pe lună... Și se vizitează unii pe alții, cu mașinile de sute de mii și milioane de euro, Rolls Royce, Bugatti, Pagani, și mai știe Dumnezeu ce alți draci. Își arată obscuritățile luxoase, aurul, buncărele anti atomice, iahturile, etc. Ăia nu sunt psihopați? Ba da, ăia sunt defapt adevărații psihopați și antisociali ai planetei, nu călugării, sau cei fără casă, care ar da tot ce au pentru binele celorlalți. Capitalismul este defapt un comunism mascat, un paravan care pregătește cea mai mare atrocitate din istoria umanității: globalismul sau globalizarea. Nu de prost Dumnezeu a amestecat limbile la Turnul Babel de nu se mai înțeleau unii cu alții și au plecat apoi cu toții prin tot pământul, rezultând țările. Când nu vor mai fi țări, va fi și sclavia fizică inaugurată, eugenia, controlul populației prin lege, ideologii naziste aplicate ascuns, pentru rasele inferioare, de către rasa superioară, supra-omul, definiția mândriei și posedării demonice prin excelență. Aceia, superiorii, vor hotărâ, cine trăiește și cine moare. Sigur că ei vor controla diagnosticele pentru antisocialii psihopați, care vor avea de "ales": se integrează în "umanitate", sau nu vor fi de niciun folos "umanității", și prin urmare, "umanitatea" se poate lipsi de ei... Probabil cu niște medicamente îi vor face să se sinucidă, în spitalele umanității, în secțiile dezordini patologice și dereglări sociale, etc. Mi-e cumplit de silă de un om care atinge fizic alt om, cu indiferent ce motiv și scop negativ, în baza "legii", înafara ei, sau alte idioțenii, anti-Nou Testamentare.

Și apoi desigur, unul ca Sigmund Freud e promovat, plătite studiile lui, ridicate academic în slăvi, aplicate, studiate, încurajate, desigur, aplicate, care el era săracul un ahtiat sexual, dezechilibrat hormonal, adevărat patologic, și începe să vorbească despre bolile psihice care vin mai ales din sexualitate. Da, sigur! Demolând practic tratate întregi ale Sfinților Părinți, timp de sute de ani înaintea lui, tratate despre Feciorie, de exemplu, sau despre abstinență, sau despre oprirea de la uniri trupești în căsătorie, când cei doi nu mai vor să aibe copii și altele.
Psihologia nu ar trebui să existe, este un produs inventat, obținut plătit de ateismul, care o promovează ca metodă de sublimare și înlocuire a Bisericii, și este confundată dar mai ales intenționat înlocuiește duhovnicia. E o știință care are pretenții colosale, când ea vine practic din minciună, necredință, neiubire, nesmerenie, neasceză, netrezvie, nediscernământ...
Sfinții Părinți sunt adevărații psihologi și psihiatrii. Cei care luptă și biruiesc patimile și bolile și păcatele și întunericul demonic, de care e plin pământul. Tratatele Sfinților Părinți, ar trebui să se studieze la Facultățile de Psihologie și Psihiatrie. Despre păcat, patimă, să se studieze ! Nu întunericul dedicat desfrânării, și patimilor carnale și trupului, în sexologie și psihanaliză.
Și astăzi, Sfinții Părinți sunt cei luminați și îndumnezeiți, și în viitor trebuie să fie aceștia. Cei ce trăiesc în Dumnezeu și Dumnezeu trăiește în ei, Hristos care îi umple, trupește și sufletește ! Ei să fie psihologii și psihiatrii pământului, ai umanității.

Adevărata psihologie o face preotul și numai preotul. Dacă e luminat și îndumnezeit, preotul e făcător de minuni. Dar se ajunge, nu numai să nu înțelegem nici în Biserică, ce este luminarea și îndumnezeirea, dar nici să fie dorite, nici să se alerge după ele, metodele de obținere, efecte, dezvoltări pe termen scurt și lung. Cu atât mai mult, cei din afara Bisericii, râd copios de cei ce nu gândesc "out of the box" - afară din cutie și care devin fanatici și pericole sociale. Da, când vrei să vindeci un om, de patima lăcomiei de arginți, de bogăție, el te vede drept un pericol, la fel ca un drogat, căruia îi iei doza de heroină, e în stare să te și ucidă, mai ales când intră în sevraj, tot așa este și cel bogat, lacomul de arginți, cum spune Scriptura. Și Hristos spune: "mai ușor intră cămila prin urechile acului, decât bogatul în Împărăția Cerurilor." Nu degeaba a spus Domnul cuvintele astea.

Deci asemenea afirmații cu studii făcute pe un eșantion de 3-4 mii de oameni, cum că 1 din 5 este psihopat și antisocial, ar trebui interzise categoric, și psihologia acuzată de lacune de bun simț, lacune de etică medicinală, inexistanța moralei și umanității, dar au pretenția să fie valide și mai grav aplicate, în loc să se țină nu doar de mediu, cultură și semnificație, dar de multe criterii, circumstanțe, proveniențe, dezvoltări, personalități, ideologii, metode, scopuri, caractere, idealuri, convingeri, planuri, rezultate, iar acestea un duhovnic plin de Duhul Sfânt al Cărui templu se face, va știi acești factori, toți odată și va știi ce să facă pentru vindecarea celui cu boală trupească și/sau sufletească (nu există boală psihică, e o minciună, există patimă și posedare demonică). Nu se ține cont de credință, ci de politică, nu de duhovnicie, ci de medicină, nu de persoană, ci de grup. E greșit. Grupul nu există fără persoane... Fiindcă defapt politica se dezvoltă din credințe (adesea filosofii), medicina nu există fără duhovnicie, deci fără Dumnezeu, și fiindcă omul trebuie să iubească, nu să urască, nu să exploateze, nu să sclavagizeze, și alte metode demonice...

De aceea am scris medicii neurologi, în loc de "medicii psihologi-psihiatrii". Iar preoții din spitalele de nebuni, există poate un preot la 10 spitale, la nivel de țară, poate mai rari, n-am statistică exactă.

Iar Teologia, e deasupra a orice cuvânt, a orice e creat, fiindcă este infinitul, e Dumnezeu. Teologia se trăiește. Aici și veșnic.

Pomeniți și iertați.

CristianR 04.11.2016 19:16:43

Apropo de har, mai adaug un gând în continuarea celor de mai sus. Spunem adesea că harul este în Sfintele Taine și cum numai ortodocșii le au, atunci harul este numai la ei.
Eu nu așa cred. Nu cred că harul este cumva „încorporat” în Taine, ceea ce ar deriva dintr-o credință magică. Sfintele Taine vin dintr-o conlucare a lui Dumnezeu cu omul. Dumnezeu dă, revarsă harul, însă omul îl primește numai dacă îl cheamă, dacă Îl roagă pe Dumnezeu.
În biserică ne rugăm cu toții, iar preoții în mod special, pentru ca Duhul Sfânt să se pogoare peste sfintele daruri, prefăcându-le în Trupul și în Sângele Său.

Dacă noi credem și mărturisim că este cu adevărat Trupul și Sângele Domnului și că Domnul este în mod nemijlocit acolo, dându-ni-Se nouă prin intermediul lor, atunci ne vom folosi în cel mai înalt grad.

Dacă vom crede că primim o grație creată, atunci nu vom fi în stare să primim mai mult pentru că înțelegerea noastră nu merge mai sus. Nu Dumnezeu ne limitează la lumea creată, ci noi ne limităm la ea, prin modul nostru de a crede.

Iarăși, dacă vom crede că Cina Domnului este doar un simbol, în mod simbolic ne vom și hrăni, iar nu în mod real.

Cu atât mai mult, dacă nu vom crede și vom lua totuși Sfintele Taine, cu nimic nu ne vom folosi, ci vom pleca de la biserică la fel de goi și de lipsiți de har după cum am și venit.

La fel și în ce privește căsătoria - care nu va fi sfântă dacă noi nu o vom considera ca atare; cu maslul - care nu ne va vindeca fără credință; spovedania nu va „acționa” fără părerea noastră de rău pentru păcate; botezul nu va avea nicio valoare dacă noi nu vom crede că are una; preoți nu vom fi doar pentru că îmbrăcăm haina de preot și că facem gesturile aferente. Deși, dacă enoriașii au credință, aceștia nu vor fi lipsiți de har din cauza preotului. Nu pentru că el a fost hirotonit, ci pentru că ei continuă să creadă.

În sensul ăsta înțeleg Ortodoxia ca fiind mărturisirea cea mai fidelă adevărului revelat și inspirat și care din pricina asta oferă posibilitatea unei apropieri cât mai mari de Dumnezeu. Pentru asta este bine ca toți să devină ortodocși, adică să mărturisească adevărul deplin pentru a se putea împărtăși deplin de Dumnezeire, pentru a avea „Viață din belșug”, iar nu doar o părticică. Și nimeni dintre cei care Îl gustă pe Dumnezeu nu se poate mulțumi cu puțin, ci va vrea să înainteze mereu în adevăr, în iubire, în lumină.

ioan67 04.11.2016 19:36:08

Da, Cristian. Si daca te desprinzi si mai mult de nimicuri, vei afla si tu in sfarsit ca sunt preoti "cu har" si preoti "fara har". Si ca e bine (sic!) sa cauti un preot "cu har". Si sa te pui bine cu el, ca nu se stie niciodata la ce iti va folosi (?!?).
Logic, nu?
.................:)....:(

ioan67 04.11.2016 19:43:17

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635018)
Am spus neurologi, ca să evit să spun psihologi și psihiatri. Fiindcă psihologia și psihiatria, cele mai "bebelașe" științe medicale, având aproximativ vreo 60 de ani de la apariție, și-au însușit pretenții atât de mari, încât foarte ușor și rapid pun diagnosticuri de genul: 1 din 5 oameni de pe planetă este psihopat doar că nu este descoperit decât când se manifestă antisocial sau violent. (Sfântul Nicolae că i-a dat o palmă la Arie, era deci psihopat, poate și schizofrenic, poate și vrăjitor, magician, că a transformat cărămida în pământ, apă și foc, să arate Sfânta Treime, apoi a făcut-o înapoi, dacă ar face cineva așa la un Sinod Ecumenic cu romano-catolicismul, l-ar arde pe rug pentru vrăjitorie, probabil, sau injecție letală, e mai ieftin, că nu defrișează pădurea pentru metoda arderii pe rug, nu? Vai...) Călugării, de exemplu, fiind catalogați toți, la antisocial, și firesc, la psihopatie. Mai ales dacă spune că vede îngeri sau demoni, din start e schizofrenic paranoid.

Un om care-ar da foc la o casă, ușor ar fi catalogat cu patologic, psihopat, etc., dar un bancher, de exemplu, care exploatează la maxim resursele de orice tip, pe orice fel și metodă, pe toată căile legale sau subversive, aceia nu sunt diagnosticați în niciun fel, când ei se poartă perfect normal, zâmbesc, vorbesc, au prieteni, cum să fie aceia antisociali, nu? Când de exemplu plătesc înființarea unor legi ca salarul să fie x lei, și profitul de 5 ori sau 10 ori mai mult, nu le pasă de salarul acelora din fabrică, au destui bani cât să trăiască, ce le pasă lor de luxul meu? Și așa se ajunge încet și sigur, la sclavie, la rase, la inferior și superior, când ei defapt n-ai nici un strop de emoție pentru oameni, donează 2-3 milioane de euro pe an, din miliarde de euro, ca să aibe acoperire, justificare, îndreptățire, e ca și cum dai 2-3 lei, pe an, din salar de 10.000 de lei pe lună... Și se vizitează unii pe alții, cu mașinile de sute de mii și milioane de euro, Rolls Royce, Bugatti, Pagani, și mai știe Dumnezeu ce alți draci. Își arată obscuritățile luxoase, aurul, buncărele anti atomice, iahturile, etc. Ăia nu sunt psihopați? Ba da, ăia sunt defapt adevărații psihopați și antisociali ai planetei, nu călugării, sau cei fără casă, care ar da tot ce au pentru binele celorlalți. Capitalismul este defapt un comunism mascat, un paravan care pregătește cea mai mare atrocitate din istoria umanității: globalismul sau globalizarea. Nu de prost Dumnezeu a amestecat limbile la Turnul Babel de nu se mai înțeleau unii cu alții și au plecat apoi cu toții prin tot pământul, rezultând țările. Când nu vor mai fi țări, va fi și sclavia fizică inaugurată, eugenia, controlul populației prin lege, ideologii naziste aplicate ascuns, pentru rasele inferioare, de către rasa superioară, supra-omul, definiția mândriei și posedării demonice prin excelență. Aceia, superiorii, vor hotărâ, cine trăiește și cine moare. Sigur că ei vor controla diagnosticele pentru antisocialii psihopați, care vor avea de "ales": se integrează în "umanitate", sau nu vor fi de niciun folos "umanității", și prin urmare, "umanitatea" se poate lipsi de ei... Probabil cu niște medicamente îi vor face să se sinucidă, în spitalele umanității, în secțiile dezordini patologice și dereglări sociale, etc. Mi-e cumplit de silă de un om care atinge fizic alt om, cu indiferent ce motiv și scop negativ, în baza "legii", înafara ei, sau alte idioțenii, anti-Nou Testamentare.

Și apoi desigur, unul ca Sigmund Freud e promovat, plătite studiile lui, ridicate academic în slăvi, aplicate, studiate, încurajate, desigur, aplicate, care el era săracul un ahtiat sexual, dezechilibrat hormonal, adevărat patologic, și începe să vorbească despre bolile psihice care vin mai ales din sexualitate. Da, sigur! Demolând practic tratate întregi ale Sfinților Părinți, timp de sute de ani înaintea lui, tratate despre Feciorie, de exemplu, sau despre abstinență, sau despre oprirea de la uniri trupești în căsătorie, când cei doi nu mai vor să aibe copii și altele.
Psihologia nu ar trebui să existe, este un produs inventat, obținut plătit de ateismul, care o promovează ca metodă de sublimare și înlocuire a Bisericii, și este confundată dar mai ales intenționat înlocuiește duhovnicia. E o știință care are pretenții colosale, când ea vine practic din minciună, necredință, neiubire, nesmerenie, neasceză, netrezvie, nediscernământ...
Sfinții Părinți sunt adevărații psihologi și psihiatrii. Cei care luptă și biruiesc patimile și bolile și păcatele și întunericul demonic, de care e plin pământul. Tratatele Sfinților Părinți, ar trebui să se studieze la Facultățile de Psihologie și Psihiatrie. Despre păcat, patimă, să se studieze ! Nu întunericul dedicat desfrânării, și patimilor carnale și trupului, în sexologie și psihanaliză.
Și astăzi, Sfinții Părinți sunt cei luminați și îndumnezeiți, și în viitor trebuie să fie aceștia. Cei ce trăiesc în Dumnezeu și Dumnezeu trăiește în ei, Hristos care îi umple, trupește și sufletește ! Ei să fie psihologii și psihiatrii pământului, ai umanității.

Adevărata psihologie o face preotul și numai preotul. Dacă e luminat și îndumnezeit, preotul e făcător de minuni. Dar se ajunge, nu numai să nu înțelegem nici în Biserică, ce este luminarea și îndumnezeirea, dar nici să fie dorite, nici să se alerge după ele, metodele de obținere, efecte, dezvoltări pe termen scurt și lung. Cu atât mai mult, cei din afara Bisericii, râd copios de cei ce nu gândesc "out of the box" - afară din cutie și care devin fanatici și pericole sociale. Da, când vrei să vindeci un om, de patima lăcomiei de arginți, de bogăție, el te vede drept un pericol, la fel ca un drogat, căruia îi iei doza de heroină, e în stare să te și ucidă, mai ales când intră în sevraj, tot așa este și cel bogat, lacomul de arginți, cum spune Scriptura. Și Hristos spune: "mai ușor intră cămila prin urechile acului, decât bogatul în Împărăția Cerurilor." Nu degeaba a spus Domnul cuvintele astea.

Deci asemenea afirmații cu studii făcute pe un eșantion de 3-4 mii de oameni, cum că 1 din 5 este psihopat și antisocial, ar trebui interzise categoric, și psihologia acuzată de lacune de bun simț, lacune de etică medicinală, inexistanța moralei și umanității, dar au pretenția să fie valide și mai grav aplicate, în loc să se țină nu doar de mediu, cultură și semnificație, dar de multe criterii, circumstanțe, proveniențe, dezvoltări, personalități, ideologii, metode, scopuri, caractere, idealuri, convingeri, planuri, rezultate, iar acestea un duhovnic plin de Duhul Sfânt al Cărui templu se face, va știi acești factori, toți odată și va știi ce să facă pentru vindecarea celui cu boală trupească și/sau sufletească (nu există boală psihică, e o minciună, există patimă și posedare demonică). Nu se ține cont de credință, ci de politică, nu de duhovnicie, ci de medicină, nu de persoană, ci de grup. E greșit. Grupul nu există fără persoane... Fiindcă defapt politica se dezvoltă din credințe (adesea filosofii), medicina nu există fără duhovnicie, deci fără Dumnezeu, și fiindcă omul trebuie să iubească, nu să urască, nu să exploateze, nu să sclavagizeze, și alte metode demonice...

De aceea am scris medicii neurologi, în loc de "medicii psihologi-psihiatrii". Iar preoții din spitalele de nebuni, există poate un preot la 10 spitale, la nivel de țară, poate mai rari, n-am statistică exactă.

Iar Teologia, e deasupra a orice cuvânt, a orice e creat, fiindcă este infinitul, e Dumnezeu. Teologia se trăiește. Aici și veșnic.

Pomeniți și iertați.

Cand ai timp si chef, le luam pe rand si le despletim. Bine?
Asta daca chiar vrei sa iti evaluezi "cunostintele" si sa mai dialogam oleaca. Nu de alta dar e mocca.
Daca nu, nu.
P.S. Mai nou, orice spital are cel putin un preot. In unele spitale sunt mai multi, din necesitati evidente. La Obregia sunt doua lacasuri. O biserica si un paraclis. Daca nu crezi, te du si vezi! (Intrarea e libera. Nu se percepe comision.)

Igor_Paslusnik 04.11.2016 20:06:10

Da, Cristian, precum ai spus, înainte să modifici textul: "iarăși dau de lucru antiecumeniștilor... iartă-mă igor."
Nu mie trebuie să-mi ceri iertare, ci lui Dumnezeu, pentru necredința ta și crezarea ecumenismului mincios.

Nu e corectă expresia antiecumeniști. Ca și cum ortodocșii că se apără de ecumenism, sunt împotriva unui lucru bun și ortodocșii greșesc.

Atenție la exprimare.

Ecumenismul este în sine un lucru rău, o erezie. Iar noi nu suntem anti, ci doar ne apărăm.

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 635020)
Apropo de har, mai adaug un gând în continuarea celor de mai sus. Spunem adesea că harul este în Sfintele Taine ș™i cum numai ortodocș™ii le au, atunci harul este numai la ei.

Firesc. Categoric. Când am citit până aici, mă speriasem că ești ortodox... :) Dar defapt...

Citat:

Eu nu așa cred. Nu cred că harul este cumva "€žîncorporată"€ în Taine, ceea ce ar deriva dintr-o credință magică.

Și cum a fost Duhul Sfânt "cumva încorporat" în Maica Domnului, ca să Îl pună pe Hristos Iisus Domnul?
Deci ecumeniștii nu știu ce este harul...
Fiindcă nu au avut niciodată har, n-au de unde să știe. Nu știe cum "funcționează" sau cum se manifestă harul Duhului Sfânt.

De aceea spun că harul e creat, energiile sunt create, se manifestă individual și separat de Duhul Sfânt și numai "papa" trimite ce vrea și cui vrea, și deci de aceea vine harul și în erezie... Că este redefinit, răstălmăcit (deocamdată vine în erezie, până la marea unire din 2054 (1000 de ani de la Marea "Schismă" Erezie) sau marea unire mai devreme de 2054, care prin ecumenism desigur va uni "bisericile", ca să fie Biserica (pângărită), pe urmă harul nu va mai veni la "ereticii" ortodocși și alți schismatici)...

Doamne miluiește, Doamne miluiește, Doamne miluiește.

Citat:

Sfintele Taine vin dintr-o conlucare a lui Dumnezeu cu omul. Dumnezeu dă, revarsă harul, însă omul îl primește numai dacă îl cheamă, dacă Îl roagă pe Dumnezeu.

Deci și ereticii au o conlucrare cu Dumnezeu, nu? (au conlucrare dar cu dumnezeu, nu cu Dumnezeu)
Și peste erezii Dumnezeu dă și revarsă harul?
Și ereticii care cheamă harul și care îl roagă pe Domnul Dumnezeu să primească harul, și ei vor primi și vor avea har?
Ce este erezia?
O, vai, dar e mai profund...
Trecem la catehism: ce este păcatul? Ce este patima? Ce este virtutea? Ce este sfințenia? Ce este erezia, deci?
Vai, vai, vai...

Citat:

În biserică ne rugăm cu toț›ii, iar preoț›ii în mod special, pentru ca Duhul Sfânt să se pogoare peste sfintele daruri, prefăcându-le în Trupul ș™i în Sângele Său.

De ce nu avem voie să ne rugăm cu un eretic? De ce nu avem voie să călcăm în alte "biserici"?
Deci și ereticii au rugăciune validă?
Atunci, și musulmanii, budiști, hindușii, au rugăciune validă?

După răspunsul întrebărilor din quote-ul acesta, întreb:
Ajungem deci, ca orice om de pe pământ să poate transforma Sfinte Daruri, în trupul și Sângele Domnului, numai fiindcă invocă pe Duhul Sfânt, nu?
Deci ce este preoția?
Cine se numește pe sine preot, înafara Bisericii, ce este?
Deci totuși, suntem siguri că știm ce este erezia?

Citat:

Dacă noi credem și mărturisim că este cu adevărat Trupul ș™i Sângele Domnului ș™i că Domnul este în mod nemijlocit acolo, dându-ni-Se nouă prin intermediul lor, atunci ne vom folosi în cel mai înalt grad.

Cine suntem noi care credem?
Cine sunt ereticii, care spun că cred și ei?
Și ereticii spun că mărturisesc că este adevărat trupul și sângele din potirul lor, și că domnul este nemijlocit acolo, dându-li-se lor, prin intermediul lor, este adevărat? Se folosesc și ei, deci de acestea la cel mai înalt grad? Este valid, mântuitor?

Citat:

Dacă vom crede că primim o graț›ie creată, atunci nu vom fi în stare să primim mai mult pentru că înț›elegerea noastră nu merge mai sus. Nu Dumnezeu ne limitează la lumea creată, ci noi ne limităm la ea, prin modul nostru de a crede.

Ce este grația?
Ce este deci harul, față de erezie?
Se spune că harul este creat, ca să poată fi trimis individual și separat de Duhul Sfânt, harul trimis doar de "papa" de la Roma, fiindcă Duhul Sfânt, stă doar în papa de la Roma, de aceea își arogă numai el infailibilitatea și primatul.

Citat:

Iarăș™i, dacă vom crede că Cina Domnului este doar un simbol, în mod simbolic ne vom ș™i hrăni, iar nu în mod real.

Cei din eresurile romano-catolicismului, cred și ei că cina lor este reală, că domnul lor este acolo REAL în trup și sânge (sângele oricum e doar al clericilor, nu ajunge la mireni, încălcând porunca Biblică).
Ce facem deci cu o sumă de erezii, întro grupare de oameni, care cred și ei că cina lor este total reală? Este reală cu adevărat? Pe ce criterii, pe ce fundamente ?
Ce baze scripturistice și patristice, dogmatice și canonice, avem ?
Sau istorice, nu?
Istorice avem !
Erau cândva creștini...
Deci...
Sunt "creștini istorici", nu?
Cum s-a spus la Sinodul de la Creta, nu?
Arie, Macedonie, Nestorie, Origen, și alți eretici, erau "creștini istorici", nu?
Vai, vai...
Și desigur, arianismul, pnevmatomahii, nestorienii, origeniștii, sunt... "biserici istorice", nu?
Hulire demonică, unde ajungi ? Cât mai batjocorești Biserica ?
Doamne miluiește...

Citat:

Cu atât mai mult, dacă nu vom crede ș™i vom lua totuși Sfintele Taine, cu nimic nu ne vom folosi, ci vom pleca de la biserică la fel de goi ș™i de lipsiț›i de har după cum am ș™i venit.

Deci cei care cred că au har, cred că și sfintele taine ale lor sunt valide, și pleacă din biserică, plini ! Fiindcă uite-așa vrea "papa", nu? :)

Citat:

La fel ș™i în ce priveș™te căsătoria - care nu va fi sfântă dacă noi nu o vom considera ca atare;

Deci dacă un lutheran care consideră sfântă căsătoria, sau un romano-catolic, sau un penticostal, și apoi vrea să se căsătorească cu un ortodox, dacă ambii "cred" că e sfântă căsătoria, ea devine automat sfântă.
Gata ! :)
Vine harul, unește ce?
Erezia cu Biserica?
Ce este erezia, totuși ?
Ce este Biserica? Cine face parte din Biserică? Ce face toată viața un membru al Bisericii?
Ce face toată viața un eretic?
Cum se vindecă erezia?
Cum se reprimește în Biserică, un eretic?

Citat:

cu maslul - care nu ne va vindeca fără credință;

Deci vine unul din orice confesiune, cult, sectă, ce-o fi, și asistă la Sfântul Maslu din Biserică, și se umple ăla din cult de Harul Duhului Sfânt, cum n-o văzut vreodată, de numa' numa' (ironie)
Deci ce-l împiedică pe cel din-afara Bisericii, necredincios Bisericii, să primească efectele Tainei Sfântului Maslu?
Și dacă spune că crede, cu tărie, dar totuși spune că Duhul Sfânt nu este în Sfintele Icoane, mai primește har?
Deci ce este un membru al Bisericii?
Ce este un eretic?
Ce este Biserica, față de erezie? Cum se manifestă și se exprimă Biserica, omenirii?
Ce șanse de vindecare are un eretic?

Citat:

spovedania nu va "acț›iona"€ fără părerea noastră de rău pentru păcate;

Ohooo, super ! :)
Deci mă duc la psiholog, trag acolo o spovedanie cum nu m-am spovedit vreodată, încep să plâng, firesc, fiindcă a venit haru și fiindcă îmi pare atât de rău de păcate, el acționează asupra mea și mă curățesc de păcate, nu?
Acționează și psihologul și harul, nu?
Sau nu neaparat psiholog, dar și orice care crede "necreștin", sau "neortodox", nu?
Deci chiar dacă un om e eretic, mă duc mă "spovedesc" și are efect...
Chiar dacă e musulman, budist, hindus, ateu...
De-ar fi așa simplu cu harul Duhului Sfânt...
Sincer, eu nu pot să înțeleg, cum puteți să desființați atât de ușor, Tratate întregi ale Sfinților Părinți, despre Sfintele Taine și despre erezii.
Poate fiindcă nu a-ți fi citit ?
Doamne miluiește...

Citat:

botezul nu va avea nicio valoare dacă noi nu vom crede că are una; preoți nu vom fi doar pentru că îmbrăcăm haina de preot ș™i că facem gesturile aferente. Deș™i, dacă enoriaș™ii au credință, aceștia nu vor fi lipsiț›i de har din cauza preotului. Nu pentru că el a fost hirotonit, ci pentru că ei continuă să creadă.

Vorbești de credință...
Și de harul preotului...
Cine este preot?
Un eretic poate fi preot?
Deci ce trebuie pentru Botez?
Credință, nu?
Deci oricine crede în "domnu isus", pentru el e Domnul Isus, firesc, nu hristoși mincinoși, apoi se poate boteza, e botezul valid, nu?
Există credință înafară de Biserică?
Oricine spune: "cred creștinește", și se botează, este creștin?
Există erezie, înafară de Biserică?
Deci există Botez înafară de Biserică?

Deci doar am întrebat, nu am făcut afirmații.

Dar parcă văd că din binecuvântări alese, va fi șters și acest topic, nu ? Sper că nu.

Cu ce greșesc ? Că sunt în Biserică ?

Doamne miluiește.

Citat:

În sensul ăsta înț›eleg Ortodoxia ca fiind mărturisirea cea mai fidelă adevărului revelat și inspirat ș™i care din pricina asta oferă posibilitatea unei apropieri cât mai mari de Dumnezeu. Pentru asta este bine ca toț›i să devină ortodocș™i, adică să mărturisească adevărul deplin pentru a se putea împărtăși deplin de Dumnezeire, pentru a avea "€žViaț›ă din belș™ug"€, iar nu doar o părticică. Ș˜i nimeni dintre cei care Îl gustă pe Dumnezeu nu se poate mulț›umi cu puțin, ci va vrea să înainteze mereu în adevăr, în iubire, în lumină.

De-ai știi ce-i Viața din belșug...

Ai făcut o mărturisire pur ecumenistă, iar acum o dai la întors.

Oricum cred că mi-am exprimat destul de bine teologumenele, părerile teologice, firesc, nu?

Răspunzi dacă vrei, la ce vrei, din ce te-am întrebat.

ioan67 04.11.2016 20:12:36

Citat:

Am spus neurologi, ca să evit să spun psihologi și psihiatri. Fiindcă psihologia și psihiatria, cele mai "bebelașe" științe medicale....

Nu poti sa spui tractorist, ca sa eviti sa zici cosmonaut si stomatolog. Hai Igor, ca devine caraghios...:)
*
Psihologia nu e stiinta medicala. Nu vrei sa pricepi?
*
Psihiatria e foarte veche, medicii din Antichitate aveau cunostinte precise de psihiatrie, adaptate la patologia de atunci. Intre timp s-au diversificat si bolile si cunostintele terapeutice. Necesitatea de a tine pasul cu "elanul" patologiei era evidenta!

Citat:

... și-au însușit pretenții atât de mari, încât foarte ușor și rapid pun diagnosticuri de genul: 1 din 5 oameni de pe planetă este psihopat doar că nu este descoperit decât când se manifestă antisocial sau violent.

Asta-i barfa tzatzelor. Lasa babismele, Igor, pune mana si te informeaza daca vrei sa discuti pe bune.
Iar cand folosesti termenul "psihopat", atentie ca el se refera exclusiv la tulburarile de caracter. Patologia psiho-comportamentala fiind mult mai vasta decat caracteropatiile care, dealtfel, sunt la limita intre normal si patologic. Ele sunt preluate de psihiatrie mai mult din pricina evolutiei/complicatiilor care pot surveni, decat pentru ca ar avea un statut nosografic in sine.
Violenta nu este considerata o boala psihica per se, ori un simptom al unei boli. Pana la diagnosticul unei tulburari mintale mai e mult.

Citat:

(Sfântul Nicolae că i-a dat o palmă la Arie, era deci psihopat, poate și schizofrenic, poate și vrăjitor, magician, că a transformat cărămida în pământ, apă și foc, să arate Sfânta Treime, apoi a făcut-o înapoi, dacă ar face cineva așa la un Sinod Ecumenic cu romano-catolicismul, l-ar arde pe rug pentru vrăjitorie, probabil, sau injecție letală, e mai ieftin, că nu defrișează pădurea pentru metoda arderii pe rug, nu? Vai...) Călugării, de exemplu, fiind catalogați toți, la antisocial, și firesc, la psihopatie. Mai ales dacă spune că vede îngeri sau demoni, din start e schizofrenic paranoid.

Nici un psihiatru, nici un tratat de psihopatologie, nici un psiholog cu tiglele pe casa nu ar face astfel de afirmatii. Ele iti apartin si fac parte din folclorul tau personal (in care, la loc de cinste, se numara afirmatia ca psihologia se ocupa cu lucruri din astea, asa, materiale...)

Citat:

Iarta-ma, aici e un asemenea talmes-balmes incat capacitatea mea de comprehensiune si comentariu este net depasita. Poate reformulezi, cumva...

Citat:

Ce scrii aici nu are nici o legatura cu Freud.
Cat despre faptul ca s-ar putea sa vorbesti cu pacat (mare), nici nu mai pomenesc...

Citat:

Psihologia nu ar trebui să existe...

Tu ai spus-o!

Citat:

Sfinții Părinți sunt adevărații psihologi și psihiatrii.

Sunt de acord. Iar astazi multi dintre psihologi si psihiatri lucreaza in continuitatea si aplicarea practica a invataturii lor. Amanunt pe care tu nu il poti sesiza in ruptul capului. Oare de ce?

Citat:

Tratatele Sfinților Părinți, ar trebui să se studieze la Facultățile de Psihologie și Psihiatrie. Despre păcat, patimă, să se studieze !

Asta se si face, insa in alta forma de exprimare decat limbajul conventional cu care esti obisnuit. Si cu alte tehnici de abordare decat cele clasice. Si la alt nivel, unul pe care Il ingaduie Dumnezeu, prin pogoramant.

Citat:

Adevărata psihologie o face preotul și numai preotul. Dacă e luminat și îndumnezeit, preotul e făcător de minuni.

In principiu sunt de acord si eu cu asta. Sa constatam totusi un lucru de puterea evidentei: multi preoti, beneficiari ei insisi de folosul conlucrarii cu specialistii psi, considera ca si prin acestia Dumnezeu face minuni.

Citat:

Și Hristos spune: "mai ușor intră cămila prin urechile acului, decât bogatul în Împărăția Cerurilor." Nu degeaba a spus Domnul cuvintele astea.

Aceasta samanta duhovniceasca pica asa, ca nuca-n perete, tinind cont de subiectul pe care il abordai... Incearca sa iti controlezi/conduci mai atent asocierile, bine?

Citat:

...nu există boală psihică, e o minciuna...

Mai stiu eu pe unii care zic, similar, ca nu exista demoni.
Ihim....

Citat:

Grupul nu există fără persoane...

Genial, frate Igor! Inca un pic de efort si reinventezi mersul pe jos si apa de izvor.

Citat:

Pomeniți și iertați.

Asemenea, frate, asemenea!

CristianR 04.11.2016 20:18:30

Am șters ultima frază, pe care nu era cazul să o comentezi, pentru a nu fi luată ca o provocare. Nu vreau să intru într-o polemică mai ales cu tine, pentru că din ce am observat ea n-ar avea vreun final.

Întrebi întruna ce să facem cu ereticii. Pe tine te preocupă mult problema asta, nu pe mine. Eu n-am nimic de făcut cu ei. După cum îți spuneam, consider că ei sunt mai departe de Dumnezeu din pricină că Îl cunosc mai puțin, dogmatic vorbind, dar nu sunt lipsiți de har cu totul. Harul lui Dumnezeu este pretutindeni (și nicăieri, d.p.d.v. spațial), iar cine Îl mărturisește pe Hristos poate să-l primească. Fiecare la măsura lui.

P.S. Nu o dau la întors. Eu nu sunt împotriva ecumenismului atâta vreme cât el nu presupune renunțarea la învățăturile de credință ale Bisericii.

Ai speculat spusele mele și le-ai răstălmăcit. Intenția mea n-a fost desființarea preoției, cum insinuezi. Hristos i-a trimis pe Apostoli dându-le o misiune specifică, pe care au moștenit-o preoții. Lor le este dat și ei sunt chemați să mijlocească pentru Sfintele Taine.

ioan67 04.11.2016 20:22:26

Esti un ecumenist mascat! Un lup in blana de oaie. Te stim noi, degeaba incerci ca tot nu poti sa ne pacalesti!
..........:))

CristianR 04.11.2016 20:33:29

Fără mască. Însă acela e modul în care înțeleg ecumenismul, cum am scris la finalul mesajului, nu prin renunțarea la învățăturile ortodoxe, ci prin deschiderea Bisericii către toți și prin venirea celorlalți către ea.

Igor_Paslusnik 04.11.2016 20:57:18

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 635027)
Psihiatria e foarte veche, medicii din Antichitate aveau cunostinte precise de psihiatrie, adaptate la patologia de atunci. Intre timp s-au diversificat si bolile si cunostintele terapeutice. Necesitatea de a tine pasul cu "elanul" patologiei era evidenta!

Deci cu alte cuvinte, omul... a... evoluat, nu?

Citat:

Iar cand folosesti termenul "psihopat", atentie ca el se refera exclusiv la tulburarile de caracter. Patologia psiho-comportamentala fiind mult mai vasta decat caracteropatiile care, dealtfel, sunt la limita intre normal si patologic.

Așa, așa... Creștini, budiști, musulmani, evoluționiști, ăștia... caracteropații... La limită... Acuși vor depăși limita... nu?
Defapt noua limită... :)

Citat:

Violenta nu este considerata o boala psihica per se, ori un simptom al unei boli. Pana la diagnosticul unei tulburari mintale mai e mult.

Da, legitima apărare.
Dar unul care... spune lucrurile... prea pe față... prea nu-i convine lui nimic... vine un hoțișor la el și mai vedem dacă-i în legitimă apărarea sau nu.
Și dacă se ajunge la a se apăra și să justifice legitima apărare la tribunal, poate nu va reuși să dovedească că a fost legitimă apărare în instanță, ci atac, crimă, tâlhărie, etc., e posibil, nu?
În fine, smerenia, dragostea, blândețea, rugăciunea, iertarea, discernământul, le rezolvă pe toate.
Creștinul nu are de ce să se teamă.

Și cu instanța, cu tribunalul, personal, văd lucrurile foarte diferit, mai ca în Noul Testament. Dar cine să mai asculte filosofii creștine, nu?

Citat:

Sunt de acord. Iar astazi multi dintre psihologi si psihiatri lucreaza in continuitatea si aplicarea practica a invataturii lor. Amanunt pe care tu nu il poti sesiza in ruptul capului. Oare de ce?

Așa-i?
E trimis un om la un psihiatru, la expertiză, îi spune la psihiatru că vede îngeri și demoni.
Îl pupă-n frunte psihiatrul, nu?
:)
Sau îi spune că aude voci demonice și voci îngerești.
Îi spune psihiatrul, dă-mi și mie rețeta, nu?
Sau psihologul...

Hai să fim serioși, frate Ioane. Știi să faci diferența între harul demonic și harul Duhului Sfânt ? Mă cam îndoiesc...
Fără credință nu poți face așa ceva.

Citat:

In principiu sunt de acord si eu cu asta. Sa constatam totusi un lucru de puterea evidentei: multi preoti, beneficiari ei insisi de folosul conlucrarii cu specialistii psi, considera ca si prin acestia Dumnezeu face minuni.

Păi ce să facă, dragii de ei, preoții?
Să spună tuturor că nu există medicină înafara harului Duhului Sfânt? Ăsta-i Adevărul, spun Sfinții Părinți, nu?
S-ar uita toată lumea câș' la ei...
Lucrează și ei cu cine pot.
Fiindcă nu simt harul... atât de bine... mai ales când au fost hirotoniți pe simonie, nu?
Vor recunoaște simonia?
Cred că nu, firesc, altfel, riscă caterisirea, nu?
Deci ursu trece, câinii latră, toată lumea-i fericită... Când mulți preoți nu pot, nu reușesc, nu vor, sau cine știe, să vindece neo-protestantismul din însăși parohiile lor, cum vor putea atunci preoții și episcopii să vindece neo-protestantismul la nivel de țară și mai periculos și grav, ecumenismul la nivel global?
Trebuie să ai har ca să reușești așa ceva, din cele mici, la cele mari, nu?

Citat:

Mai stiu eu pe unii care zic, similar, ca nu exista demoni.

Vezi că trebuie să-i crezi, că psihologia-psihiatria, nu recunoaște nimic oficial, din ce nu se vede...
E imaginație... :)

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 635028)
Am șters ultima frază, pe care nu era cazul să o comentezi, pentru a nu fi luată ca o provocare. Nu vreau să intru într-o polemică mai ales cu tine, pentru că din ce am observat ea n-ar avea vreun final.

Cum să nu?
Are final, dacă vrei.
Ar avea ca final, vindecarea ta de ecumenism.
Nu vindecarea mea de Ortodoxie, de creștinism, de Biserică.
În niciun caz, că aș merge în iad, ce mă fac?
Iadul ca stare, să mă ardă prezența lui Dumnezeu? Nu vreau...

Pe tine te ard întrebările mele? Nu te supăra, întreb...

Dacă nu te ard, vrei să răspunzi la fiecare în parte, răspunsuri simple, scurte? Sau cum le dorești.

Așa te vindeci de ecumenism. Vrei să te vindeci ?

Citat:

Întrebi întruna ce să facem cu ereticii. Pe tine te preocupă mult problema asta, nu pe mine.

Pe Biserică o preocupă problema ereticilor. Că de aia s-au adunat 9 Sfinte Sinoade Ecumenice, ca să vindece ereziile.
Și dacă preocupă Biserica, trebuie să ne preocupe pe toți, care alcătuim Biserica.

Citat:

Eu n-am nimic de făcut cu ei.

Nici eu, vreau doar să se mântuiască, orice eretic, păgân, ateu, semi-ateu, etc.

Citat:

După cum îți spuneam, consider că ei sunt mai departe de Dumnezeu din pricină că Îl cunosc mai puțin,

Îl cunosc mai puțin pe Dumnezeu?
Deci îl cunosc totuși întro măsură pe Dumnezeu, nu?
Cine stabilește măsura în care un eretic îl cunoaște pe Dumnezeu?
Deci fiindcă îl cunosc întro măsură pe Domnul, vor primi și harul și Sfintele Taine, tot întro măsură, nu?
Cât?
Jumate de har? Un sfert de har? 80%, sau cât?
În funcție de cât de mare-i erezia, nu?
Jumate de taină?
Se vindecă doar pe jumate?

Citat:

dogmatic vorbind, dar nu sunt lipsiți de har cu totul.

Nu, nu ! Cum spuneam mai sus, au doar un sfert de har, nu? :)

Citat:

Harul lui Dumnezeu este pretutindeni (ș™i nicăieri, d.p.d.v. spaț›ial), iar cine Îl mărturiseș™te pe Hristos poate să-l primească. Fiecare la măsura lui.

Asta-i perla anului, nu? :) Harul e și nu e... Uite-l aici, stai că fuge dincolo... Doar e creat harul, firesc, nu? Vorbind din teologia romano-catolicismului... Deci e limitat... :) Și fuge de ici' colo ! :) (ironie)
Dar nu transpiră că tot aleargă așa peste tot ? :)
Gata ! Îl mărturisești pe Hristos și vine harul, nu? Și cu hristoșii mincinoși ce facem ? Îi băgăm și pe draci în Rai !
Vor nu vor, în Rai, cu ei, nu?
Că parcă nu de-acolo au căzut... Și Biblia spune: "plecați de la Mine, în iadul cel gătit diavolului și îngerilor lui".
Ce iad, dom'le?
Toată lumea în purgatoriu și apoi direcția Raiul ! :) Defapt, stai ! Dacă ți-ai plătit indulgența. Dacă nu, ai cam îmbulinato, nu? :) Defapt din prea multele fapte bune ale Sfinților, "papa"-"tata" le dăruiește tuturor, Raiul !

Habemus papam, nu? Desființăm apocatastaza lui Origen. Și predestinația. Și preexistența sufletelor, nu? :)

Ce să mai... Desființăm toate ereziile. Fiecare crede ce vrea și ce poate... De parcă nu ar fi acum, așa ceva: se numește neo-protestantism... :)

Mămăliga lor de demoni, de ce nu vin și la mine, în halul ăsta cum vin la voi? Să mă ispitească și pe mine, ca pe voi, nu? De ce nu vor?

Citat:

P.S. Nu o dau la întors. Eu nu sunt împotriva ecumenismului atâta vreme cât el nu presupune renunțarea la învăț›ăturile de credință ale Bisericii.

Păi nu.
Ecumenismul cere doar "unitatea creștinilor".
Atât...
E de ajuns...
Apoi la alte Sinoade, peste ani, se cere recunoașterea primatului papal, "primes inter pares", primul între egali.
Și noi înghițim gălușca.
Păi ori e primul, ori e egal ?
Apoi, infailibilitatea papală, că "papa"-"tata", nu poate greși.
Apoi în globalizare, guvernul mondial, condus de "papa"-"tata", apoi antihristul care va prigoni Biserica, cu prigoană cum n-a fost și nu va mai fi, spune la Apocalipsă.
Prigoana ideologică.
Care a început prin ecumenism.
Poate și prigoană fizică. Atunci e singura cale să se mai nască Sfinți Mucenici.

Oh... Doamne miluiește. Doamne miluiește. Doamne miluiește.

GMihai 04.11.2016 21:07:53

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 634883)

În numele nevinovăției cu care vorbesc și a fecioriei trupești în care sunt, vă întreb:

[i]Răspundeți-vă vouă și spune-ți-ne și nouă:

1. Credeți că și alte culte care se numesc creștini au Har și Sfinte Taine ?
2. Credeți că un eretic se mântuiește?
3. Ne smerim noi înșine și unii pe alții, fiindcă asta printre multe, înseamnă să lucrăm la mântuirea noastră și a tuturora în jurul nostru.
Dar ce facem noi, din Biserică, cu cel care nu vrea să se smerească?
4. Ce face Biserica, cu episcopul Romei? Cu orice om care nu vrea să smerească și să vină în Biserică... Cum va mai fi acela păstorit?
5. Sau cum mai poate el să păstorească, ca un membru al Bisericii, când nu se smerește și învață stricăciuni ?
6. Smerenia oare nu se arată și în dogmele care le crede și le învață Biserica ?
7. Cei ce se consideră infailibili... Fără de greșeală. E mântuitoare învățătura care vine de la episcopul Romei?"

1. Da.
2. Nimeni nu "se mântuiește", Domnul mântuiește, pe cei care cheamă Numele Său, iar nu pe cine vrei sau nu vrei tu.
3. Nu facem nimic, pentru că nu suntem noi chemați să măsurăm smerenia altora.
4. Biserica îl respectă pe Episcopul Romei.
5. Episcopul Romei nu învață stricăciuni; în ce privește smerenia lui, e treaba lui Dumnezeu să o judece, în niciun caz a ta, cu atât mai mult cu cât după mintea ta ar însemna să-ți dea dreptate, în condițiile în care nici proprii tăi coreligionari nu îți dau dreptate.
6. Da și nu.
7. Infailibil nu înseamnă fără greșeală. Fără greșeală s-ar traduce prin impecabil.

GMihai 04.11.2016 21:09:42

Și acum o întrebare pentru tine:

Ce vei face dacă te vei mântui, vei ajunge în Rai (ceea ce îți doresc) și vei constata că acolo sunt și catolici, și penticostali, și budhiști, și atei ?

CristianR 04.11.2016 21:10:44

Sau ce se va face dacă, ajungând în Rai, va constata că este singur?

GMihai 04.11.2016 21:13:04

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 635049)

Ipoteza asta este prea serioasă și reală ca să mai fie și hilară, deși la o primă citire m-a încercat un zâmbet.

Din ea derivă o întrebare: poate cineva să ajungă în iad și să i se pară că a ajuns în rai ?

CristianR 04.11.2016 21:15:36

1. Să ne ferească Dumnezeu! Pe toți.
2. Nu știu care ar fi prima impresie și sper să nu aflu.

ioan67 04.11.2016 21:19:18

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635042)
Deci cu alte cuvinte, omul... a... evoluat, nu?

Așa, așa... Creștini, budiști, musulmani, evoluționiști, ăștia... caracteropații... La limită... Acuși vor depăși limita... nu?
Defapt noua limită... :)

Da, legitima apărare.
Dar unul care... spune lucrurile... prea pe față... prea nu-i convine lui nimic... vine un hoțișor la el și mai vedem dacă-i în legitimă apărarea sau nu.
Și dacă se ajunge la a se apăra și să justifice legitima apărare la tribunal, poate nu va reuși să dovedească că a fost legitimă apărare în instanță, ci atac, crimă, tâlhărie, etc., e posibil, nu?
În fine, smerenia, dragostea, blândețea, rugăciunea, iertarea, discernământul, le rezolvă pe toate.
Creștinul nu are de ce să se teamă.

Și cu instanța, cu tribunalul, personal, văd lucrurile foarte diferit, mai ca în Noul Testament. Dar cine să mai asculte filosofii creștine, nu?

Așa-i?
E trimis un om la un psihiatru, la expertiză, îi spune la psihiatru că vede îngeri și demoni.
Îl pupă-n frunte psihiatrul, nu?
Sau îi spune că aude voci demonice și voci îngerești.
Îi spune psihiatrul, dă-mi și mie rețeta, nu?
Sau psihologul...

Hai să fim serioși, frate Ioane. Știi să faci diferența între harul demonic și harul Duhului Sfânt ? Mă cam îndoiesc...
Fără credință nu poți face așa ceva.

Păi ce să facă, dragii de ei, preoții?
Să spună tuturor că nu există medicină înafara harului Duhului Sfânt? Ăsta-i Adevărul, spun Sfinții Părinți, nu?
S-ar uita toată lumea câș' la ei...
Lucrează și ei cu cine pot.
Fiindcă nu simt harul... atât de bine... mai ales când au fost hirotoniți pe simonie, nu?
Vor recunoaște simonia?
Cred că nu, firesc, altfel, riscă caterisirea, nu?
Deci ursu trece, câinii latră, toată lumea-i fericită... Când mulți preoți nu pot, nu reușesc, nu vor, sau cine știe, să vindece neo-protestantismul din însăși parohiile lor, cum vor putea atunci preoții și episcopii să vindece neo-protestantismul la nivel de țară și mai periculos și grav, ecumenismul la nivel global?
Trebuie să ai har ca să reușești așa ceva, din cele mici, la cele mari, nu?

Vezi că trebuie să-i crezi, că psihologia-psihiatria, nu recunoaște nimic oficial, din ce nu se vede...
E imaginație... :)

Cum să nu?
Are final, dacă vrei.
Ar avea ca final, vindecarea ta de ecumenism.
Nu vindecarea mea de Ortodoxie, de creștinism, de Biserică.
În niciun caz, că aș merge în iad, ce mă fac?
Iadul ca stare, să mă ardă prezența lui Dumnezeu? Nu vreau...

Pe tine te ard întrebările mele? Nu te supăra, întreb...

Dacă nu te ard, vrei să răspunzi la fiecare în parte, răspunsuri simple, scurte? Sau cum le dorești.

Așa te vindeci de ecumenism. Vrei să te vindeci ?

Pe Biserică o preocupă problema ereticilor. Că de aia s-au adunat 9 Sfinte Sinoade Ecumenice, ca să vindece ereziile.
Și dacă preocupă Biserica, trebuie să ne preocupe pe toți, care alcătuim Biserica.

Nici eu, vreau doar să se mântuiască, orice eretic, păgân, ateu, semi-ateu, etc.

Îl cunosc mai puțin pe Dumnezeu?
Deci îl cunosc totuși întro măsură pe Dumnezeu, nu?
Cine stabilește măsura în care un eretic îl cunoaște pe Dumnezeu?
Deci fiindcă îl cunosc întro măsură pe Domnul, vor primi și harul și Sfintele Taine, tot întro măsură, nu?
Cât?
Jumate de har? Un sfert de har? 80%, sau cât?
În funcție de cât de mare-i erezia, nu?
Jumate de taină?
Se vindecă doar pe jumate?

Nu, nu ! Cum spuneam mai sus, au doar un sfert de har, nu? :)

Asta-i perla anului, nu? :) Harul e și nu e... Uite-l aici, stai că fuge dincolo... Doar e creat harul, firesc, nu? Vorbind din teologia romano-catolicismului... Deci e limitat... :) Și fuge de ici' colo ! :) (ironie)
Dar nu transpiră că tot aleargă așa peste tot ? :)
Gata ! Îl mărturisești pe Hristos și vine harul, nu? Și cu hristoșii mincinoși ce facem ? Îi băgăm și pe draci în Rai !
Vor nu vor, în Rai, cu ei, nu?
Că parcă nu de-acolo au căzut... Și Biblia spune: "plecați de la Mine, în iadul cel gătit diavolului și îngerilor lui".
Ce iad, dom'le?
Toată lumea în purgatoriu și apoi direcția Raiul ! :) Defapt, stai ! Dacă ți-ai plătit indulgența. Dacă nu, ai cam îmbulinato, nu? :) Defapt din prea multele fapte bune ale Sfinților, "papa"-"tata" le dăruiește tuturor, Raiul !

Habemus papam, nu? Desființăm apocatastaza lui Origen. Și predestinația. Și preexistența sufletelor, nu? :)

Ce să mai... Desființăm toate ereziile. Fiecare crede ce vrea și ce poate... De parcă nu ar fi acum, așa ceva: se numește neo-protestantism... :)

Mămăliga lor de demoni, de ce nu vin și la mine, în halul ăsta cum vin la voi? Să mă ispitească și pe mine, ca pe voi, nu? De ce nu vor?

Păi nu.
Ecumenismul cere doar "unitatea creștinilor".
Atât...
E de ajuns...
Apoi la alte Sinoade, peste ani, se cere recunoașterea primatului papal, "primes inter pares", primul între egali.
Și noi înghițim gălușca.
Păi ori e primul, ori e egal ?
Apoi, infailibilitatea papală, că "papa"-"tata", nu poate greși.
Apoi în globalizare, guvernul mondial, condus de "papa"-"tata", apoi antihristul care va prigoni Biserica, cu prigoană cum n-a fost și nu va mai fi, spune la Apocalipsă.
Prigoana ideologică.
Care a început prin ecumenism.
Poate și prigoană fizică. Atunci e singura cale să se mai nască Sfinți Mucenici.

Oh... Doamne miluiește. Doamne miluiește. Doamne miluiește.

Doamne fereste. Doamne fereste. Doamne apara si pazeste!

ioan67 04.11.2016 21:21:20

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 635050)
... poate cineva să ajungă în iad și să i se pară că a ajuns în rai ?

Pai, e cam ca aici pe pamant...:)
Numai ca dureaza o vesnicie..:(

Igor_Paslusnik 04.11.2016 22:12:37

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 635047)
1. Da.
2. Nimeni nu "se mântuiește", Domnul mântuiește, pe cei care cheamă Numele Său, iar nu pe cine vrei sau nu vrei tu.
3. Nu facem nimic, pentru că nu suntem noi chemați să măsurăm smerenia altora.
4. Biserica îl respectă pe Episcopul Romei.
5. Episcopul Romei nu învață stricăciuni; în ce privește smerenia lui, e treaba lui Dumnezeu să o judece, în niciun caz a ta, cu atât mai mult cu cât după mintea ta ar însemna să-ți dea dreptate, în condițiile în care nici proprii tăi coreligionari nu îți dau dreptate.
6. Da și nu.
7. Infailibil nu înseamnă fără greșeală. Fără greșeală s-ar traduce prin impecabil.

1. Ai vrea tu. Nicio erezie nu are nici har, nici Sfinte Taine.

2. Păi atunci poți să nu te mai botezi, poți să nu mai primești Sfintele Taine, Împărtășania și nicio Taină, chemi numele Lui și gata, te mântuiești.
Poți să ai și-o viață stricată, chemi numele și gata, nu?
Poți să crezi că există o lucrare și o voință în Hristos, n-are bai, nu?
Sau că Hristos nu e Dumnezeu Adevărat, e doar Fiul lui Dumnezeu.
Poți să crezi că există un "vicar al lui Hristos pe pământ", cum spune episcopul Romei despre el, că n-are bai, nu?
Poți să crezi că există indulgențe, oameni care nu pot greși, firesc nu?
Poți să crezi că sunt 5, în Sfânta Treime, n-are nimic, nu? Chemi numele Domnului și ai scăpat, nu?

Crezi ce vrei, nu te întreabă nimeni nimic, tu chemi numai numele Lui, și te mântuiește.
Hop Tronc ! :) În Rai cu tine. Vrei în Rai ? Sigur, nicio problemă.

"Căci, ce știi tu, femeie, dacă îți vei mântui bărbatul? Sau ce știi tu, bărbate, dacă îți vei mântui femeia?" - 1 Corinteni 7, 16.

3. Biserica măsoară smerenia unui credincios sau unui eretic, fiindcă un eretic este lipsit de smerenie și necredincios Bisericii, altfel, Pavel n-ar mai fi spus la Timotei să dea pe Imeneu și Alexandru, satanei și chiar și un înger dacă vine, să fie dat anatemei și altfel Biserica la cele 9 Sfinte Sinoade Ecumenice, nu ar fi dat anatemei ereziile arianismului, origenismului, iconoclasmului, etc.

Crede și vei fi viu.

4. Biserica respectă orice om de oriunde, fiindcă Biserica iubește. Dar Biserica nu poate mântui cu forța un om, dacă nu vine în BIserică. Nu te forțează nici la Rai, nici la Iad, fie tu creștin, eretic, gnostic, păgân, ateu.

5. Episcopul Romei, învață erezii, nu stricăciuni. Și dacă afirmi: că e treaba lui Dumnezeu să judece smerenia episcopului Romei, fain, atunci afirm și eu la Roma și spun: -eu sunt episcopul Romei !!! Și nu e treaba voastră să-mi judecați mie smerenia-.

Și oricine poate face asta, în orice oraș. Nu e treaba nimănui, să judece smerenia celui ce face așa ceva, nu? :)

Măi fraților, ce gândire aveți... Doamne miluiește. Doamne miluiește. Doamne miluiește.

Iar dacă dintre "proprii mei coreligionari" nu îmi dau dreptate în privința ecumenismului că nu-i erezie, ci e mântuire, eu să-i cred, nu?
Când ei spun că cele 30 de erezii ale episcopului Romei, nu sunt erezii, eu să-i cred, nu?
De ce?
Că așa vor dracii sau așa vrea Biserica?
Cine vrea așa ceva, nu-i mai în Biserică. E anatema din Biserică. S-a dat singur afară din Biserică, prin necredință și erezie.

6. Ba da, smerenia se arată în Sfintele Dogme ale Sfintei Biserici. Crede și vei fi viu.

7. Aia-i traducerea ta persoanală. Și e prostioară.
Dar DEX-ul spune altceva: INFAILÍBIL, -Ă, infailibili, -e, adj. Care nu poate greși, care nu se poate înșela; perfect, desăvârșit, fără cusur, fără greșeală.

Dacă și un Sinod poate greși, și exemplele în istorie sunt cu zecile, atunci cum un singur om, nu poate greși, decât să afirme lucrul ăsta din mândrie satanică și orgoliu demonic ?

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 635048)
Și acum o întrebare pentru tine:
Ce vei face dacă te vei mântui, vei ajunge în Rai (ceea ce îți doresc) și vei constata că acolo sunt și catolici, și penticostali, și budhiști, și atei ?

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 635049)

Ce repede dați voi Raiul, oricui, nu?
Imediat.
Nici nu mai trebuie să creadă în Hristos, în Sfânta Treime, că tot ajunge-n Rai, fie el hindus, budist, musulman, nu?
N-are Sfânta Treime treabă cu asta, nu?
Te uiți la o plantă, spui: vaaaaaaai, ce frumoasă-i planta asta...
Și gata, ajungi în Rai !
Defapt aducem Raiul pe pământ, nu?

:) Doamne ai milă... :) Extraordinar ce-o ajuns Credința și Biserica... Vai, Doamne, vai !

În primul rând:

1 Ioan 4, 3:
Și orice duh, care nu mărturisește pe Iisus Hristos, nu este de la Dumnezeu, ci este duhul lui antihrist, despre care ați auzit că vine și acum este chiar în lume.
1 Ioan 2, 18:
Copii, este ceasul de pe urmă, și precum ați auzit că vine antihrist, iar acum mulți antihriști s-au arătat; de aici cunoaștem noi că este ceasul de pe urmă.

Deci n-are nimic că nu mărturisești pe Iisus Hristos, te duci în Rai.
Staaaai !
Defapt și antihrist se mântuiește, nu? Ce dacă-i antihrist, găsim o soluție și pentru el, nu? :)
Apocatastaza lui Origen, nu-i defapt erezie, nu?

Hai mă, să găsim o soluție și pentru el, doar suntem atât de plini de iubire de mustim... nu?
Dacă a-ți știi ce-i Iubirea...
Deci...
Au mințit toate cele 9 Sfinte Sinoade Ecumenice... Scoatem toate ereziile, nu?
Nu există erezie, e imaginația voastră, nu? :)

Cel ce crede în El nu este judecat, iar cel ce nu crede a și fost judecat, fiindcă nu a crezut în numele Celui Unuia-Născut, Fiul lui Dumnezeu. - Ioan 3, 18.

Deci un eretic, crede și el în Domnul, și nu va fi judecat. Dar când spun că Sfintele Moaște nu au Duhul Sfânt în ele, e eretic sau e creștin?
Aaaa... au doar har, nu au Duhul Sfânt, nu? :)
Nuuu, Duhul Sfânt nu intră în Sfintele Moaște. Nu poate. Și nu vrea. N-are de ce. Ce să caute acolo, taman' acolo? Nu intră în niciun obiect, nici în animale, nu?
Devenim romano-catolici, ce să mai în sus și-n jos. Doar "papa"-"tata" are Duhul Sfânt și harul și trimite cui vrea el, dacă merită, dacă și-a plătit indulgența, nu?
Zeciuiala, ce să mai? Trai și viață, nu? Ajunge Biserica ca papalitatea înaintea lui Luther, din nou, nu? Mâncau, vomitau pe geam și continuau să mănânce, iar vomitau și tot așa, până se plictiseau, nu?

"De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." - Tit 3, 10.
Un osândit se duce-n Rai?
Îl osândim la Rai, nu?
Dar mai ales:
Galateni 5:
19. Iar faptele trupului sunt cunoscute, și ele sunt: adulter, desfrânare, necurăție, destrăbălare,
20. Închinare la idoli, fermecătorie, vrajbe, certuri, zavistii, mânii, gâlcevi, dezbinări, eresuri,
21. Pizmuiri, ucideri, beții, chefuri și cele asemenea acestora, pe care vi le spun dinainte, precum dinainte v-am și spus, că cei ce fac unele ca acestea nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu.
22. Iar roada Duhului este dragostea, bucuria, pacea, îndelungă-răbdarea, bunătatea, facerea de bine, credința,
23. Blândețea, înfrânarea, curăția; împotriva unora ca acestea nu este lege.
24. Iar cei ce sunt ai lui Hristos Iisus și-au răstignit trupul împreună cu patimile și cu poftele.
25. Dacă trăim în Duhul, în Duhul să și umblăm.
și:
2 Petru 2, 1:
Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire;

Pieirea e în Rai?
Deci se mântuie ereticii, sau nu?
Se mântuie un budist, hindus, musulman, un ateu, sau nu ?

Revin.

Nu mă supăr dacă mă batjocoriți, faceți glume sau altele asemenea, dar vă spun sincer, am întrebat pe Dumnezeu și am primit răspuns și am văzut în Duhul Sfânt Domnul:

Doar creștinii se mântuiesc și nimeni altcineva.

Nu vreau să par arogant, dar trebuia să vă zic asta, e momentul.
Oricine nu este creștin nu se mântuiește, eretic, budist, musulman, hindus, gnostic, ateu și nimeni din oamenii care nu sunt creștini, nu se vor mântui.

Atât. Credeți și veți fi vii, altfel sunteți deja singuri dați afară din Biserică, prin necredință.

Se mai mântuiesc cei care sunt uciși de alți oameni, indiferent ce credea cel ucis înainte să fie ucis și ce crede cel care-l ucide, dacă cel ucis spune înainte de moartea lui, măcar: "Doamne Iisuse". De ce se mântuie cel ucis? Fiindcă lui i s-au luat toate șansele de a mai găsi Biserica, de a mai crede învățătura Bisericii, și de a o mai urma ca să lucreze la mântuirea sa, dacă cel care este ucis, spune măcar: "Doamne Iisuse!" pentru că acesta este cazul tâlharului răstignit pe cruce, lângă Hristos Iisus Dumnezeu.

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 635050)
Din ea derivă o întrebare: poate cineva să ajungă în iad și să i se pară că a ajuns în rai ?

Nu poate, crede-mă.

Ai să trăiești Raiul și iadul, de un infinit de ori mai intens, decât ai trăit cel mai intens lucru în viața ta, veșnic. Promit. Vei vedea că nu mint.

Nu îți pot dovedi, dar Hristos, îți va aminti aceste secunde, când ai citit aceste rânduri.

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 635053)
Doamne fereste. Doamne fereste. Doamne apara si pazeste!

Amin, amin, amin.
Pomeniți-mă și iertați-mă.

Yasmina 04.11.2016 22:57:31

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635062)

Amin, amin, amin.
Pomeniți-mă și iertați-mă.

Domnul sa te miluiasca frate!
Te pomenim si te iertam...ce sa facem ?

Igor_Paslusnik 04.11.2016 23:00:46

Ce să facem, soră Yasmina? Dar întotdeauna ai de ales, eu doar vi-am cerut. Nu-i obligatoriu nimic, niciodată, niciunde, e libertate

Penticostalul Traditional 04.11.2016 23:29:36

1 atașament(e)
Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635062)
Biserica măsoară smerenia unui credincios

Am intrat recent in posesia unei fotografii ce a imortalizat momentul istoric in care Biserica i-a masurat smerenia fratiorului Igor.
Sper ca rezultatele sa nu-l umple de mandrie:

Igor_Paslusnik 04.11.2016 23:54:12

:) iuuuu, ce drăguț... Am 95,7 % smerenie ? Nici în cele mai puternice gânduri... :) că știu că am 0,0001 % smerenie, și nici aia nu-i a mea, e de la Domnul !

Dar fiindcă mai băgat în fundul iadului, i-a să te bag și eu puțin pe tine...

Păi asta-i treabă să vă ascundeți așa, părinte păcătos? Nu-i treabă... Dar cu mila Domnului...

Penticostalul Traditional 05.11.2016 00:07:49

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635074)
:) iuuuu, ce drăguț... Am 95,7 % smerenie ?

Nu mai ai.
Dar ai avut la momentul masuratorii.

Era inainte de facultate, master si toate cele pe care Apostolii nu le aveau.
Acum, e precum zici, ai 0,0001 % smerenie. In vertiginoasa scadere.

Insa ai sansa sa te redresezi si, in vreo 10 ani, sa revii in forma de la inceput, cand il cautai pe Domnul, in dragostea ta cea dintai.

Igor_Paslusnik 05.11.2016 01:32:13

Cu ce aparatură ai făcut măsurătoarea, frate rătăcit "penticostal" ?

Toată viața o să rămân la 0,0001% smerenie și tot atât din fiecare virtute, și acelea nu vor fi ale mele, cum nici însumi trupul meu, nu-i al meu, cum spune versetul Scripturii, ci toate vor fi de la Dumnezeu, cele rele îngăduite, fiindcă le merit, iar cele bune, dăruite pentru a fi date în întregime, altora.

Iar dragostea mea cea dintâi, am primito la Sfântul Botez, când aveam 1 an, pe care-l mărturisesc spre iertarea, aștept învierea morților și viața veacului ce va să fie.

De Hristos nu mă va despărți nicio erezie, nicio sectă, nicio ideologie, niciodată.

Sunt creștin. Singurii creștini de pe pământ mai sunt ortodocșii. Sunt ortodox. Sunt în Biserică. Biserica Ortodoxă.

Și chiar dacă va cădea Biserica în pan-erezia ereziilor, cea mai mare erezie a tuturor timpurilor, ecumenismul, chiar dacă o să fiu ultimul ortodox de pe fața pământului, de Ortodoxie nu mă las, din Biserică nu ies, chiar dacă eu o să fiu ultimul de pe pământ, ca și Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Dacă o să se întâmple așa ceva, mă duc și-mi instalez un cort, pentru toată viața, lângă Catedrala Mântuirii Neamului și o să vorbesc acolo tuturor despre erezia ecumenismului în care (ar putea fi) căzută Biserica, nădăjduind în vindecare ierarhilor și-a bisericii, să redevină Biserica. Precedent avem în Biserică, să rămână un singur om, de ce nu s-ar repeta? Să ne fie frică? Nu. Să ne așteptăm? Doamne ferește, dar da, ne așteptăm... Doar că sper să nu se ajungă acolo, mai bine să mor de mii și milioane de ori, decât să cadă Biserica în vreo erezie.

Știu că sună nebunește, fiindcă majoritatății, le este frică să se ajungă acolo, ei nu cred că ar fi posibil, le e frică să nu fie diagnosticați de vreo boală psihică, le e frică să nu fie uciși, le e frică de răspunsuri, dar nu le mai prea e frică de Domnul... Mai ales când 99,9999999% vor fi în ecumenism, cum să fie altfel? Vor spune: uite, facem totul ca și înainte, doar că îl recunoaștem pe "papa", drept primul între egali. Și gata-i Biserica, e căzută-n erezie. Vor spune: nu știm noi cine se mântuie.

De parcă Biserica-i proastă, nu știe cine se mântuie și cine nu, când Noul Testament spune clar cine se mântuie și cine nu, dar ca un nebun pentru Hristos ce sunt, cum să ne temem de erezie? Cum să nu mărturisim pe Domnul înaintea oamenilor?

Iar tu dacă ești penticostal cu adevărat, îți doresc însănătoșire grabnică, altfel te așteaptă o veșnicie-n iad. Și nu știi ce-i iadul, altfel n-ai mai sta în nicio erezie.

Doamne ajută.

ioan67 05.11.2016 04:40:45

Citat:

În prealabil postat de Penticostalul Traditional (Post 635073)
Am intrat recent in posesia unei fotografii ce a imortalizat momentul istoric in care Biserica i-a masurat smerenia fratiorului Igor.
Sper ca rezultatele sa nu-l umple de mandrie:

..........:)))

ioan67 05.11.2016 05:01:05

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635077)
... de Ortodoxie nu mă las, din Biserică nu ies, chiar dacă eu o să fiu ultimul de pe pământ, ca și Sfântul Maxim Mărturisitorul.

Am auzit ca nu umbla singur (asta in buna traditie monahala), cica mai era un om cu el, un slujitor numit Atanasie, care a povestit in scris ce s-a intamplat cu Sfantul. Nici acesta n-a avut o soarta prea buna. Si ma gandesc: sa fi fost Atanasie penticostal? Sa fi fost ecumenist? Imi spune gandul ca era si el, nitel, ortodox. Iar daca era totusi musulman sau budist, ia vezi tu la Maxim ce frumos se purta cu el! Si invers, ce iubire avea Atanasie, musulmanul (hindusul? adventistul?) pentru "inselatul" de Maxim.
Ai vazut tu, prin terfeloagele alea pretioase ale tale, ce frumos convietuiau oamenii aceia? Ai vazut tu acolo prietenie? Ai vazut tu acolo ... ortodoxie practica, traita? Vezi, minuneaza-te si aplica!

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635077)
Dacă o să se întâmple așa ceva, mă duc și-mi instalez un cort, pentru toată viața, lângă Catedrala Mântuirii Neamului și o să vorbesc acolo tuturor despre erezia ecumenismului în care (ar putea fi) căzută Biserica, nădăjduind în vindecare ierarhilor și-a bisericii, să redevină Biserica. Precedent avem în Biserică, să rămână un singur om, de ce nu s-ar repeta? Să ne fie frică? Nu. Să ne așteptăm? Doamne ferește, dar da, ne așteptăm... Doar că sper să nu se ajungă acolo, mai bine să mor de mii și milioane de ori, decât să cadă Biserica în vreo erezie.

Of, dragutule, acuma ai lasat filmul cu calugaria si incepi teatrul cu cortul....
Dar intr-o varianta imbunatatita ca a lui Maxim - te duci singur.
Ieri l-ai depasit pe Domnul in suferinta, astazi il intreci pe Maxim in vitejie.
Bravo, voinicule!

Am un prieten vechi, tot jucam sah de vreo 15-20 de ani, impreuna cu alti prieteni. Ne strangem din cand in cand pe la unul pe-acasa ori pe la cate o crasma (vara) si petrecem o noapte jucind sah, povestind, punind tara la cale. Obicei vechi, din studentie....
Uneori prietenul asta al nostru o ia razna. Fabuleaza, ca tine, din pricina multor necazuri - in cazul lui. Ultima data era suparat pe calugari, zicea ca le arata el ce inseamna post si rugaciune...
Exact ca tine o zis: isi ia cortul, se duce langa gardul Catedralei sau al unei manastiri mari, se asaza in lotus (??) si se pune pe postit si rugaciune.
A zis ca-i bate pe toti! Record mondial face!....
Iti dai seama ca amicul meu are cateva scuze: nu prea a studiat teologie, era beat cand a zis (a doua zi s-a trezit si s-a rusinat), are necazuri mari si reale in familie etc. Si pierduse si la sah!
Dar tu? Ce motive ai sa intri iar in rol, imaginindu-te ultimul mohican, aaaa...., pardon,... ultimul ortodox?
N-auzi ca Maxim a fost penultimul? Vrei sa fii ca Atanasie?

P.S. Povestea asta pioasa cu Sfantul Maxim-ultimul ortodox am invatat-o si eu la scoala. Dar tot la scoala am inteles ca nu e chiar asa, cum zice textu... Mai erau credinciosi ortodocsi pe vremea Sfantului, mii si 'jde mii, doar Dumnezeu ii mai stie cati or fi fost.

GMihai 05.11.2016 07:55:10

Două chestiuni:

1. În primul rând, mă tem că până la urmă așa va evolua povestea lui Emilian, va veni momentul când se va autodeclara singurul creștin veritabil de pe pământ.

2. Cu privire la povestea pioasă despre Maxim Mărturisitorul, dacă ar fi ca aceasta să fie adevărată, ar decurge că niciun episcop ortodox de la ora actuală nu mai are succesiune apostolică, de vreme ce pe timpul lui Maxim toți episcopii căzuseră în erezie și deci nu mai aveau har să facă hirotonii de noi episcopi.

Seraphim7 05.11.2016 12:11:58

Oameni ca Igor sunt doar produsul religiei ,respectiv al urmărilor ei provocând daune in gândirea umană si alternând buna funcționare a rațiunii.Oameni ca igor au devenit "hateri",fanatici,au devenit inchizitori sau totalitaristi.Izolați ,si sfindand societatea si mersul ei natural ei s-au refugiat in mentalitățile si sistemele care pot raspunde starii lor infecte si bolnave.Astazi,din fericire sau nefericire doar religia poate oferi astfel de solutii la abordarea realității.Așa ca nu il punem putem invinui pe el ca a ajuns in halul ăsta.E doar o victimă.Igore,numai sa nu aderezi la Isis,am auzit ca recruteaza oameni ca tine.:)

suslik 05.11.2016 12:25:47

Excelenta viziune, Seraphim. Totusi, nu va impartasesc parerea pesimista cu privire la colegul Igor: nu cred ca va ajunge la o atitudine totalitar-terorista, gen IS, dar pe partea crestin-fundamentalista, sa zic asa.

DragosP 05.11.2016 13:25:12

Mai răsfirați creștinilor, mai răsfirați!

Igor_Paslusnik 05.11.2016 14:00:54

Nu cade Biserica așa ușor, și vorba ta, frate Ioane, mai erau creștini și pe vremea Sfântului Maxim, mii, dar erau simpli țărani, fără cunoștiințe teologice nici câtuși de puțin, mai ales în perioada aceea, erau mulți analfabeți, dragii de ei. Soarta lor ar fi fost pecetluită la ereziile în care era atunci întreaga Biserică.

Deci nu aveau prea mult de spus aceia, nici să fi vrut, nu știau dogmatică, nu cunoșteau teologie. Sfântul Maxim, care era un filosof și-un înțelept, îndumnezeit și plin de Duhul Sfânt, deși era un simplu monah, fiindcă a refuzat mereu, orice hirotonie, avea un cuvânt de spus ! Și-l spunea peste tot, atât de bine, încât monofiziții i-au spus că-l fac și Patriarh, numai să tacă din gură. Și-au găsit cui să propună, el care nu vroia nici diaconie. Nu spun că eu aș fi de măsura lui, sau vreo unul din noi, deși putem ajunge și îl putem și depăși, spun doar că există un precedent în Biserică.

Și sigur că dacă se va ajunge la erezie, suntem datori prin "Sfânta Neascultare" de care vorbește Sfântul Vasile cel Mare și alți Sfinți Părinți, față de ierarhii căzuți în erezie, să nu-i mai ascultăm, ca să păstrăm Biserica întreagă și sănătoasă. Și, Doamne ferește, dacă se va ajunge la acele catastrofe, Apocalipsa spune că antihrist se va lupta cu Sfinții, deci vor fi mulți care să apere Biserica.
Biserica trebuie să fie păzită de erezie, ca și până acum, în Duhul Sfânt. Și va fi. Cu mila Domnului și a tuturor Sfinților.

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 635082)
1. În primul rând, mă tem că până la urmă așa va evolua povestea lui Emilian, va veni momentul când se va autodeclara singurul creștin veritabil de pe pământ.

Mulțumesc că te temi pentru mântuirea mea. Dar tu fiind în ereziile romano-catolicismului, iar eu fiind în Biserică, teme-te mai mult pentru mântuirea ta.

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 635082)
2. Cu privire la povestea pioasă despre Maxim Mărturisitorul, dacă ar fi ca aceasta să fie adevărată, ar decurge că niciun episcop ortodox de la ora actuală nu mai are succesiune apostolică, de vreme ce pe timpul lui Maxim toți episcopii căzuseră în erezie și deci nu mai aveau har să facă hirotonii de noi episcopi.

E Sfântul Maxim Mărturisitorul, nu doar Maxim Mărturisitorul.

Succesiunea apostolică există dacă cei care au căzut în erezie, în decursul vieții lor, vor reveni înapoi în Biserică, cum a fost căzut și Sfântul Apostol Petru, în cele 3 Apostazieri, una după alta, în decursul unei singure nopți, iar la cântatul cocoșului, a revenit, a ieșit din apostazie, care este erezie, fiindcă un apostat nu se poate mântui.

De exemplu, episcopul Romei cel actual și toți episcopii de la Roma începând din 1054, nu mai sunt în succesiune apostolică, sunt inventați, puși de capul lor, fără ascultare de Biserică, iar dacă se vor vindeca de erezie, cel actual sau altul, va trebui să fie hirotonit, oficial, ca episcop al Romei, cu hirotonia adevărată, de către episcopii din succesiune apostolică, din Biserică.

Ultimul episcop al Romei, oficial, al Bisericii, a fost Leon, care s-a excomunicat singur din Biserică, rupându-se de ea, și care a murit în aceași zi când cardinalul Humbert excomunica Biserica Apusului, din Biserică, aruncând sulurile pe Sfânta Masă a Sfântul Altar din Biserica Sfânta Sofia, din Constantinopol, ei bine, din acea zi, Apusul era și este căzut în erezie, și un episcop al Romei, nu a mai fost hirotonit de atunci.

Iar următorul după episcopul Leon, a venit Victor al II-lea, pe care nu l-a hirotonit nimeni, fiindcă nu mai recunoștea pe nimeni din Biserică, s-a pus singur. Succesiunea apostolică la Roma, a încetat odată cu moartea apostatului Leon al 9-lea.

Și de-acolo, prin Victor și următorii, tot tăvălugul ereziilor și nebuniilor din Apus, care mai sunt și astăzi și se tot înmulțesc.

Lucrul cu fumul alb pe coș și strigarea: "Habemus papam", e o invenție omenească, nu hirotonie, din lucrarea demonică, care ține Apusul căzut, departe de smerenie, de dragoste, de Biserică !

Cât mai curând posibil trebuie să fie hirotonit oficial, de doi episcopi ai Bisericii, oricare din cele 14 patriarhate, un episcop al Romei ce aparține de Biserică și să NU fie recunoscut "episcopul" actual al Romei, "papa", care e acolo ilegitim, necanonic, fraudulos și stricător al mântuirii Bisericii.

Sau hirotonit de doi Patriarhi, pentru că episcopul Romei, are și funcția administrativă de Patriarh al Occidentului, și numit Patriarhul Italiei, și fiecare țară să aibe un Patriarh Ortodox, să nu fie doar 14 Patriarhi, cu tot cu al Romei, 15, ci să fie peste 100, în fiecare țară să se înființeze minim 4 eparhii, cu 4 episcopi, iar dintre cei 4, să fie 2, cu funcțiile administrative, un mitropolit și un patriarh.

Mare lucru? Nu-i mare lucru. Numai să existe voință.

Așa vindecăm Apusul și ereziile romano-catolicismului. Așa înmulțim Biserica. Acestea nu sunt doar propuneri. Sunt realități, care pot împlinite chiar și mâine !

Și toți episcopii, fie ei și cei administrativi, mitropoliți, sau patriarhi, să se numească între ei "frați", sau "părinte episcop" sau "părinte ierarh", ca să nu mai existe precedentul căderii încă odată a jumătate din Biserică, de mâna unui singur nerod, ca la căderea apusului, de mâna lui Leon ("Leul, care caută pe cine să înghită...", spune Scriptura, ca o analogie a numelui)

Și să fie citit Sinodikonul Bisericii, al Ortodoxiei, în toate patriarhatele, toate parohiile de pe pământ, la fiecare din Sfântă Duminică a Bisericii, a Ortodoxiei.
Inclusiv de episcopul Romei cel al Bisericii, pentru vindecarea lui "papa"-episcopului Romei ilegitim de la Roma.

Acesta-i Adevărul. Despre Roma !

Of... Doamne... greu îi tare !

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 635091)
Oameni ca Igor sunt doar produsul religiei ,respectiv al urmărilor ei provocând daune in gândirea umană si alternând buna funcționare a rațiunii.Oameni ca igor au devenit "hateri",fanatici,au devenit inchizitori sau totalitaristi.Izolați ,si sfindand societatea si mersul ei natural ei s-au refugiat in mentalitățile si sistemele care pot raspunde starii lor infecte si bolnave.Astazi,din fericire sau nefericire doar religia poate oferi astfel de solutii la abordarea realității.Așa ca nu il punem putem invinui pe el ca a ajuns in halul ăsta.E doar o victimă.Igore,numai sa nu aderezi la Isis,am auzit ca recruteaza oameni ca tine.:)

Probabil nu mai ești nici măcar gnostic, ai devenit ateu. Sau vei deveni dacă tot așa o ții. Doamne miluiește.

Sănătate, iubiți frați.
Fi-ți produsul lui Hristos, al Noului Testament, al Sfinților Părinți, nu produsul rațiunii, religiei, materiei, ci ai Duhului.
Doamne ajută.

Seraphim7 05.11.2016 15:01:40

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635098)
Nu cade Biserica așa ușor, și vorba ta, frate Ioane, mai erau creștini și pe vremea Sfântului Maxim, mii, dar erau simpli țărani, fără cunoștiințe teologice nici câtuși de puțin, mai ales în perioada aceea, erau mulți analfabeți, dragii de ei. Soarta lor ar fi fost pecetluită la ereziile în care era atunci întreaga Biserică.

Deci nu aveau prea mult de spus aceia, nici să fi vrut, nu știau dogmatică, nu cunoșteau teologie. Sfântul Maxim, care era un filosof și-un înțelept, îndumnezeit și plin de Duhul Sfânt, deși era un simplu monah, fiindcă a refuzat mereu, orice hirotonie, avea un cuvânt de spus ! Și-l spunea peste tot, atât de bine, încât monofiziții i-au spus că-l fac și Patriarh, numai să tacă din gură. Și-au găsit cui să propună, el care nu vroia nici diaconie. Nu spun că eu aș fi de măsura lui, sau vreo unul din noi, deși putem ajunge și îl putem și depăși, spun doar că există un precedent în Biserică.

Și sigur că dacă se va ajunge la erezie, suntem datori prin "Sfânta Neascultare" de care vorbește Sfântul Vasile cel Mare și alți Sfinți Părinți, față de ierarhii căzuți în erezie, să nu-i mai ascultăm, ca să păstrăm Biserica întreagă și sănătoasă. Și, Doamne ferește, dacă se va ajunge la acele catastrofe, Apocalipsa spune că antihrist se va lupta cu Sfinții, deci vor fi mulți care să apere Biserica.
Biserica trebuie să fie păzită de erezie, ca și până acum, în Duhul Sfânt. Și va fi. Cu mila Domnului și a tuturor Sfinților.

Mulțumesc că te temi pentru mântuirea mea. Dar tu fiind în ereziile romano-catolicismului, iar eu fiind în Biserică, teme-te mai mult pentru mântuirea ta.

E Sfântul Maxim Mărturisitorul, nu doar Maxim Mărturisitorul.

Succesiunea apostolică există dacă cei care au căzut în erezie, în decursul vieții lor, vor reveni înapoi în Biserică, cum a fost căzut și Sfântul Apostol Petru, în cele 3 Apostazieri, una după alta, în decursul unei singure nopți, iar la cântatul cocoșului, a revenit, a ieșit din apostazie, care este erezie, fiindcă un apostat nu se poate mântui.

De exemplu, episcopul Romei cel actual și toți episcopii de la Roma începând din 1054, nu mai sunt în succesiune apostolică, sunt inventați, puși de capul lor, fără ascultare de Biserică, iar dacă se vor vindeca de erezie, cel actual sau altul, va trebui să fie hirotonit, oficial, ca episcop al Romei, cu hirotonia adevărată, de către episcopii din succesiune apostolică, din Biserică.

Ultimul episcop al Romei, oficial, al Bisericii, a fost Leon, care s-a excomunicat singur din Biserică, rupându-se de ea, și care a murit în aceași zi când cardinalul Humbert excomunica Biserica Apusului, din Biserică, aruncând sulurile pe Sfânta Masă a Sfântul Altar din Biserica Sfânta Sofia, din Constantinopol, ei bine, din acea zi, Apusul era și este căzut în erezie, și un episcop al Romei, nu a mai fost hirotonit de atunci.

Iar următorul după episcopul Leon, a venit Victor al II-lea, pe care nu l-a hirotonit nimeni, fiindcă nu mai recunoștea pe nimeni din Biserică, s-a pus singur. Succesiunea apostolică la Roma, a încetat odată cu moartea apostatului Leon al 9-lea.

Și de-acolo, prin Victor și următorii, tot tăvălugul ereziilor și nebuniilor din Apus, care mai sunt și astăzi și se tot înmulțesc.

Lucrul cu fumul alb pe coș și strigarea: "Habemus papam", e o invenție omenească, nu hirotonie, din lucrarea demonică, care ține Apusul căzut, departe de smerenie, de dragoste, de Biserică !

Cât mai curând posibil trebuie să fie hirotonit oficial, de doi episcopi ai Bisericii, oricare din cele 14 patriarhate, un episcop al Romei ce aparține de Biserică și să nu fie recunoscut "episcopul" actual al Romei, "papa", care e acolo ilegitim, necanonic, fraudulos și stricător al mântuirii Bisericii.

Acesta-i Adevărul. Despre Roma !

Probabil nu mai ești nici măcar gnostic, ai devenit ateu. Sau vei deveni dacă tot așa o ții. Doamne miluiește.

Sănătate, iubiți frați.
Fi-ți produsul lui Hristos, al Noului Testament, al Sfinților Părinți, nu produsul rațiunii, religiei, materiei, ci ai Duhului.
Doamne ajută.

Nu înțeleg de ce te tot tavalesti in pseudo istoria bisericii.Trebuie să înțelegi ca fatalismul istoriei,implicit al istoriei bisericii nu afectează structura spirituală a umanului,și al dezvoltarii.Iar dacă ne referim aici la spiritualitatea ortodoxă,ea nu va fi afectată de deciziile factorului uman din cadrul ei.Acele decizii se răsfrîng strict asupra condițiilor istorice,apolitic,sociale etc.Tu mai trebuie sa înțelegi că,creștinismul nu prea are legătură cu tine,sau cu ce afirmi tu.Tu vorbesti doar despre atitudini ale unor scriitori sau membrii ai cultului creștin.Tu nu înțelegi esența creștinismului si implicit a ortodoxiei,deformezi viziunea acestora,transformand-o intr-un soi de extremism.Și așa cum poate au observat si ceilalți si ma gândesc ca ai observat si tu.Numai tu ești ortodox,numai tu ești crestin,numai tu deți adevarul.Referitor la faptul ca eu as fi gnostic(poate voiai sa zici agnostic) sau ateu,deschidem alt topic despre asta.Însă tu sugerezi exact tema topicului acesta.Mai schimbă aerul,cărțile,mai ieși in lume si vei vedea ca nu totul se rezumă la ce gândesti tu.

ioan67 05.11.2016 15:18:29

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 635098)

Ziceai ca scriitorul tau preferat e Sfantul Ioan Gura de Aur, nu? Parca asa am retinut.
Dar de ce il preferi pe Hrisostom, daca nu folosesti nicicum scrierile lui?
Ca zice Sfantul, atat de limpede, atat de minunat, cum e cu Adevarul scris pe tablele de carne si de sange ale inimii noastre... Iti amintesti, frate?
Asa ca, intelege odata, ca nici o teologie, cat ar fi de savanta, nu poate insela Teologia inimii omului curat.
Taranii aceia de care te temi ca n-ar fi rezistat la ideologia vremii, tocmai ei tineau Biserica. Ei erau Biserica, mai intai, iar fara ei nici macar Maxim ori Ioan ori Petru ori Pavel nu ar fi insemnat nimic. Absolut nimic. Pentru ca ar fi predicat in pustiu, din pustiul solitudinii lor.
Dar, spre deosebire de tine, Sfintii acestia pe care i-am pomenit adineauri, isi cunosteau confratii. Le stiau dorul de Dumnezeu, le stiau frumusetea neasemuita a gandului, le stiau rabdarea, dragostea, puterea curata, lacrimile toate...
Sfintii cei mari, Ierarhii, nu au fost niciodata altii decat reprezentantii straluciti ai logodnei dintre sarmanii analfabeti si Mirele Ceresc. Inima lor era bicamerala: de-o parte sarmanii, de cealalta Domnul. Si nici un strat de carne intre ei!...
Asa incat nu te teme! Analfabetii aceia nu aveau nevoie de teologie si dogme. Ei erau Teologia! Ei erau Dogmele! Vii, purtatoare de har, Evanghelii de la care am putea oricind sa ne adapam duhul, sa sorbim apa vietii si cantecul dragostei.
De l-ar fi casapit si pe Maxim si pe toti Ierarhii, fii linistit: dintre taranii aceia ar fi rasarit, cum iese iarba primavara, alti si alti Ierarhi, la fel de straluciti.
Ca Domnul in slabiciune lucreaza, in pamantul moale si generos al inimii unor oameni care au purtat toate silniciile bucurindu-se, ca orice alti martiri veritabili, de prigoniri si de viata.

Igor, cand vei intalni prima data un analfabet cu mainile crapate de saracie si munca, ingenuncheaza! Saruta-i mana si astfel, in trufia ta, vei descoperi un cantecel nemaiauzit: sipotul nesfarsit de lacrimi pe care Hristos Cel Rastignit si Inviat il daruieste acestor fapturi ale Sale, de lut si Cer.
Asta-i Teologia, Igor, nu ce racnesti tu. Sarmanii nestiuti care dorm sub brazda tuturor istoriilor ticalosiei, asta-i Teologia bineplacuta Domnului.

Igor_Paslusnik 05.11.2016 15:31:54

Citat:

În prealabil postat de Seraphim7 (Post 635100)
Nu înțeleg de ce te tot tavalesti in pseudo istoria bisericii.Trebuie să înțelegi ca fatalismul istoriei,implicit al istoriei bisericii nu afectează structura spirituală a umanului,și al dezvoltarii.Iar dacă ne referim aici la spiritualitatea ortodoxă,ea nu va fi afectată de deciziile factorului uman din cadrul ei.Acele decizii se răsfrîng strict asupra condițiilor istorice,apolitic,sociale etc.Tu mai trebuie sa înțelegi că,creștinismul nu prea are legătură cu tine,sau cu ce afirmi tu.Tu vorbesti doar despre atitudini ale unor scriitori sau membrii ai cultului creștin.Tu nu înțelegi esența creștinismului si implicit a ortodoxiei,deformezi viziunea acestora,transformand-o intr-un soi de extremism.Și așa cum poate au observat si ceilalți si ma gândesc ca ai observat si tu.Numai tu ești ortodox,numai tu ești crestin,numai tu deți adevarul.Referitor la faptul ca eu as fi agnostic sau ateu,deschidem alt topic.

Dacă n-ai fi gnostic sau ateu, ai înțelege. Dacă n-ai fi gnostic sau ateu, n-ai vorbi în halul în care vorbești, făcând rău Bisericii.
Dar fiindcă nu-ți mai pasă, de aia nu înțelegi...
Că nu mai faci parte din Biserică și nu te mai doare pentru Biserică.
Că nu înțelegi ce este Sfânta Dogmă, ce sunt Sfintele Canoane, ce este Noul Testament și cum se aplică acestea.

Nu există fatalism în istoria creștină. Există Dumnezeu și există demonii.
Atât.
Și fiecare trage pentru partea lui pe oameni. Dumnezeu în Lumină, demonii în întunericul neascultării, nesupunerii, mândriei, lăcomiei.
Și oamenii ascultă de una din cele două tabere.
În fiecare zi a vieții lor...
Și da, acestea afectează structura spirituală a umanului, încă de la Adam și Eva au afectat-o.
Iar dezvoltarea, alta decât cea duhovnicească, e non-sens, e distructivă Bisericii, fiincă e materialistă.
Biserica (ortodoxă, firesc) există de la Hristos, prin oameni, e însăși omenirea în Hristos. Asta-i Biserica !

Oricine iubește și urmează pe Hristos, nu hristoși mincinoși, este și vrea să fie, din Biserică. Deci întotdeauna va exista "factorul uman" în Biserică.

"Tu mai trebuie să înțelegi" că creștinismul, prin urmare, are legătură nu numai cu mine, ca persoană, personal, ci cu toți din Biserică.
Iar creștinismul nu este un cult... :) Biserica nu este un cult... :) Săracul de tine... Ești căzut în demonic, deplin, poate nu-ți dai seama sau nu vrei să accepți, ești în erezia "new-age".

Siguuur :) tu înțelegi esența creștinismului? Tu înțelegi nicio esență, cu atât mai mult Esența Bisericii.
Deformez viziunea Bisericii? Oh, suflete...

Hristos Însuși a fost un "extremist", conservator, tradiționalist, umanitatea prin excelență. Sfinții Apostoli la fel, Sfinții Părinți și Sfinții Mucenici la fel. Și oricine este din Biserică, în Biserică, pentru Biserică, la fel. Sunt în Hristos, în Sfinți, și continuă lucrarea dragostei lor, a smereniei lor, a ascezei, jertfei, ascultării, slujirii, credinței, nădejdii, discernământului Domnului și Sfinților.
Acestea sunt adevăratele realități ale creației căzute, care trebuie înmulțite pentru dobândirea Împărăției Cerurilor, întâi înăuntrul nostru, prin curățire, luminare și îndumnezeire, apoi în veșnicia Bisericii.

Cine "observă" că eu, care sunt în Biserică, fac rău Bisericii, este ispitit, cu gânduri mincinoase demonice, și este poate chiar și căzut din Biserică și vorbește în numele Bisericii, dar el fiind înafara Bisericii, cum sunt atâte sute de milioane de oameni, în ereziile de toate soiurile și culorile.

Nu, nu sunt numai eu ortodox, nu sunt numai eu creștin, suntem aproximativ 400 de milioane de creștini, pe tot pământul. Iar restul, cei din erezii, sunt cam 2 miliarde.
Cu ce-i de vină Biserică pentru neascultarea celor din afara Bisericii? Cu nimic. Cu ce-i de vină Hristos, Apostolii, Sfinții Părinți, Sfinții Mucenici, pentru ereziile lor? Cu nimic nu e nimeni de vină, decât ei, dragii de ei...
Îi vrem înapoi în Biserică, îi iubim, dar nu forțăm niciodată pe nimeni, cu nimic.

Fiindcă "lupta noastră nu este împotriva trupului și a sângelui, ci împotriva începătoriilor, împotriva stăpâniilor, împotriva stăpânitorilor întunericului acestui veac, împotriva duhurilor răutății" - Efeseni 6, 12.

Și de care-i plin pământul, mămăliga lor de demoni, jucăușii se înrăiesc tot mai tare... :)

Pe creștinii, demonii nu-i pot afecta cu nimic, nu au putere asupra creștinilor, spune Sfântul Ioan Gură de Aur și Sfântul Vasile cel Mare și Sfântul Grigorie Palama.

De aceea le râd în față, de neputința lor demonică, sunt niște prichindei agitați nevoie mare împotriva creației, pe care-i biruiești cu un simplu "Doamne miluiește" cu durere, din inimă, spus la fiecare ispită.

Dar ce mă doare cumplit, este pentru cei care nu-i biruiesc pe vrăjmașii demoni, ce-i care cad și sunt ținuți căzuți...

Doamne miluiește...

Citat:

În prealabil postat de ioan67 (Post 635103)
Ziceai ca scriitorul tau preferat e Sfantul Ioan Gura de Aur, nu? Parca asa am retinut.
Dar de ce il preferi pe Hrisostom, daca nu folosesti nicicum scrierile lui?
Ca zice Sfantul, atat de limpede, atat de minunat, cum e cu Adevarul scris pe tablele de carne si de sange ale inimii noastre... Iti amintesti, frate?
Taranii aceia de care te temi ca n-ar fi rezistat la ideologia vremii, tocmai ei tineau Biserica. Ei erau Biserica, mai intai, iar fara ei nici macar Maxim ori Ioan ori Petru ori Pavel nu ar fi insemnat nimic. Absolut nimic. Pentru ca ar fi predicat in pustiu, din pustiul solitudinii lor.
Dar, spre deosebire de tine, Sfintii acestia pe care i-am pomenit adineauri, isi cunosteau confratii. Le stiau dorul de Dumnezeu, le stiau frumusetea neasemuita a gandului, le stiau rabdarea, dragostea, puterea curata, lacrimile toate...
Sfintii cei mari, Ierarhii, nu au fost niciodata altii decat reprezentantii straluciti ai logodnei dintre sarmanii analfabeti si Mirele Ceresc. Inima lor era bicamerala: de-o parte sarmanii, de cealalta Domnul. Si nici un strat de carne intre ei!...
Asa incat nu te teme! Analfabetii aceia nu aveau nevoie de teologie si dogme. Ei erau Teologia! Ei erau Dogmele! Vii, purtatoare de har, Evanghelii de la care am putea oricind sa ne adapam duhul, sa sorbim apa vietii si cantecul dragostei.
De l-ar fi casapit si pe Maxim si pe toti Ierarhii, fii linistit: dintre taranii aceia ar fi rasarit, cum iese iarba primavara, alti si alti Ierarhi, la fel de straluciti.
Igor, cand vei intalni prima data un analfabet cu mainile crapate de saracie si munca, ingenuncheaza! Saruta-i mana si astfel, in trufia ta, vei descoperi un cantecel nemaiauzit: sipotul nesfarsit de lacrimi pe care Hristos Cel Rastignit si Inviat il daruieste acestor fapturi ale Sale, de lut si Cer.
Asta-i Teologia, Igor, nu ce racnesti tu. Sarmanii nestiuti care dorm sub brazda tuturor istoriilor ticalosiei, asta-i Teologia bineplacuta Domnului.

Ce discurs ecumenist ai ținut.

Nu există Sfânta Biserică fără dogme. Țăranii nu pot cuvânta teologic, oricât de frumoși ar fi. Pot doar acționa teologic, în fapte. Și sunt frumoși cu toții. Nu există om urât. Și ateii sunt deosebit de frumoși. Cu toții poartă chipul lui Hristos. Hristos a venit pentru toți. În cămare inimii noastre, trebuie să fie Sfânta Treime și întreaga creație, toți oamenii, toate animalele, toți dracii, tot Universul. "Lărgiți și voi inimile voastre", spune Pavel. Același care dădea anatemei îngerii ce schimbau Evanghelia, același ce dădea satanei, oameni din Biserică...

Vindecă-te de ecumenism, frate Ioane, altfel, nu ai să te mântuiești.

Folosesc scrierile Sfântului Ioan Gură de Aur, frate Ioane. Dacă ai fi citit din Sfântul Ioan, ai fi simțit Duhul cu care scriu, că este în Duhul Sfântului Ioan Gură de Aur, că de la el, m-am deprins cu un stil anume de gândire și exprimare. Și oricine poate să fie în Duh. "În Duhul să umblați și să nu împliniți pofta trupului." - Galateni 5, 16.
Și mai ales:
"Ca voi să umblați cu vrednicie întru Domnul, plăcuți Lui în toate, aducând roadă în orice lucru bun și sporind în cunoașterea lui Dumnezeu." - Coloseni 1, 10.
Dar nu pot pune pagini întregi de versete sau citate de la Sfântul Ioan Gură de Aur sau alți Sfinți.

Am 29 de volume, cred că tot ce s-a tipărit în limba română de Sfântul Ioan Gură de Aur, nu mă laud cu cât am citit de acolo, dar fiindcă e și ușor de citit și foarte profund vindecător și teologic, mi-a venit la inimă, ca fiind primul, preferatul, locul doi Sfântul Vasile cel Mare, apoi Sfântul Maxim Mărturisitorul, care e cel mai greu de citit, că e foarte profund, nu-i pasă prea mult de a face ușoară exprimarea, ci de a vindeca putoarea Bisericii de atunci și a reușit minunat, Sfântul Simeon Noul Teolog, Sfântul Grigorie Palama, Sfântul Marcu al Efeseului, Sfântul Ignatie Briancianinov, Sfântul Dionisie Areopagitul, Sfântul Iustin Popovici și alții.

Deci imaginează-ți cum era să trec aici zeci de versete și pagini, cum era? Avem deja topicuri din acelea.
Trebuie să trecem gândirea noastră în Hristos, viața noastră în Hristos. Să scriem ce trăim, să vorbim ce simțim, ce este în noi.
Deci cum aplicăm ce citim, frate Ioane...
Tu nu prea citești, așa simt, iar eu păcătosul, peste 10 ani, am citit 90% din cărțile citite, numai teologie, ortodoxă și eretică.
Iar apoi întrun strop de har, simt Duhul Bisericii față de lucrarea duhurilor demonice. E al Domnului tot, nu mă laud cu nimic.

Iar Sfântul Maxim a fost căsăpit, i s-a tăiat mâna dreaptă și limba, să nu mai vorbească Adevărul și să binecuvinteze creștinește. Și timp de 3 ani, până s-a trezit un Sinod ce vindeca Biserica, condamnând ereziile împotriva cărora vorbea Sfântul Maxim, nu s-a mai ridicat nimeni dintre țărani... aproape 3 ani după moartea Sfântului, nu a mai fost niciun creștin pe pământ. Din cei doi ucenici, unul l-a părăsit, a trecut la monofiziți și monoteliți, iar celălalt, a fost ucis și el.

Iar de îngenuncheat, doar în fața unui episcop creștin, nu eretic, și în fața Domnului, din Sfintele Icoane și Sfânta Cruce și a Împărătesei și a Sfinților Săi. Atât.

Ora este GMT +3. Ora este acum 04:51:54.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.