![]() |
Citat:
Citat:
Citat:
Chiar am pus accentul pe conștientizarea păcatului și necesitatea poicănței și nu pe căderea în falsa conștiință a vredniciei. Vrednic nu e nimeni, însă noi suntem datori a ne pregăti în conlucrare cu părintele duhovnic. Citat:
|
Citat:
Ce nu inteleg eu este partea cu reaprinderea duhului patristic, redescoperirea scriitorilor patristici, reintoarcerea la Biserica primara, etc. Dar cine ii uitase? Sfintii de acum nu erau destul de sfinti? Unii chiar mari teologi. In secolul XX cei mai mari teologi au fost Sf. Iustin Popovici si sf. Nicolae Velimirovici, nu degeaba acestia au fost canonizati. Sau sfantul Nectarie, ce sfant mare. Dar nu trecuse prea mult timp de la marii sfinti si teologi din sec. XIX, chisr rusi fiind: Sfantul Serafim de Sarov si Sfantul Ignatie Briancianinov. Dimpotriva, am obsevat ca unii pun cu mult mai mult pret pe scrierile cate unui teolog decat ale unui sfant. Principalii teologi din zilele noastre au fost Sf. Iustin Popovici, Sfantul Serafim de Sarov, Sfantul Ignatie Briancianinov si sf. Nicolae Velimirovici. Am putea adauga si pe sf. Nectarie, a scris si domnia sa cate ceva. Abia apoi urmeaza teologii si scriitorii despre religie. Desi inaintea lor i-am putea pune pe duhovnici si preoti (par. Cleopa, Par. Arsenie, Par. Staniloae, Galeriu, etc.) Cam asta ar fi ordinea, deasupra fiind invatatrua Bisericii, care e fara greseala. |
Citat:
|
Deasupra e învățătura Bisericii, care e fără greșeală...
Hai că ești amuzant, frate! Și mai zici că mă iau de tine. Mai bine alătură-te mie, Cătăline, fără vreun resentiment și hai să râdem împreună de ce ai scris. Nu de tine, ci de prejudecata pe care ai găzduit-o. Văd așa, ca un fel de tablou: toți sfinții enumerați sunt plasați jos, umili și necăjiți, iar deasupra capului lor levitează absolut intangibil un cărțoi gros sau, mai știi, un norișor trandafiriu pe care scrie cu litere aurite: "Învățătura Bisericii"! Cătălin, învățătura Bisericii sunt sfinții. Și toate operele bisericești (cântări, slujbe, icoane etc.). Sunt oameni și faptele lor, așa cum s-au păstrat printre noi, în memoria vie a Bisericii. Sunt suflete și manifestări obiectivate, materializate ale acestor suflete îndumnezeite. Creștinii vrednici, caută frate să înțelegi (și astfel poate te lepezi de duhul ăsta normativ, legist), sunt ei înșiși învățătură, sunt cărți vii, sunt Scripturi în carne și sânge. Sunt plini de Duhul Sfânt. Ce învățătură mai poți tu găsi pe deasupra lor? Sau pe lângă ori pe dedesubt. E în ei! În inima lor, în viața lor, în duhul lor, în mintea lor, în faptele lor. Învățătura sunt ei, altfel spus ei sunt Hristos manifest (revelat, exprimat, concretizat, făptuitor) printre noi și pentru noi. |
Cătălin, nimeni nu a spus că nu e nevoie de spovedanie pentru curățirea de păcate sau că nu e nevoie de spovedanie înainte de împărtășire. Însă, Tradiția Bisericii permite și altceva, diferit de ceea ce tu știi și asta refuzi tu să înțelegi, deși ți-am adus atâtea argumente.
Te rog, nu mai deforma ideile, ai un mare dar de a le răstălmăci. Dacă ai fi citit cartea pr. Pruteanu ai fi înțeles cum stau lucrurile, care este de fapt istoria Bisericii și care e Tradiția primară. Nu are nici un sens să-ți mai prezint poziția Sfintilor Părinti ai primelor secole ale creștinismului, căci ei oricum au putut să greșească și doar ceea ce tu știi e în duh de adevăr. |
Duhul Bisericii primare era unul comunitar, și cred că asta este marea diferență față de ce avem astăzi, când fiecare vine singur, se împărtășește singur, nu-i cunoaște pe ceilalți frați de credință, nu-l cunoaște adesea pe preot și preotul nu-l cunoaște pe el; și la fel se întoarce acasă, singur.
Asta este marea durere a Bisericii vremurilor noastre, iar împărtășirea tuturor celor ce participă la Liturghie – fără a se limita la Trupul și Sângele Domnului, ci împărtășindu-se și din cuvântul lui Dumnezeu, ca și din rugăciune – ar putea schimba această stare de trăire individualistă a credinței, care nu este specifică Ortodoxiei. Pentru că Ortodoxia înseamnă Biserică, adică trup al lui Hristos format din mădulare ce comunică unele cu altele prin intermediul vieții Lui. Într-o Biserică în care preotul își cunoaște enoriașii nu este posibil ca cineva cu păcate grave să se împărtășească. E foarte normal ca preotul să-l întrebe pe cel pe care-l împărtășește, dacă nu-l cunoaște, dacă s-a spovedit. Sigur că și cu cei cunoscuți trebuie să stea de vorbă și să le ofere sfat, să-i ajute să se cunoască și să se vindece duhovnicește. De altfel, multe persoane simt în mod dureros lipsa acestei comunicări cu un duhovnic, chiar dacă reușesc să se spovedească de 4 ori pe an, câte 5 minute. |
Faptul că lucrurile nu stau așa și că nu ne împărtășim decât rar ne face să participăm la fiecare liturghie formal cel puțin atunci când suntem chemați spre sfântul potir; care nu este o chemare formală, dar noi așa o tratăm și răspundem, mincinos: „Am văzut lumina cea adevărată, am primit Duhul cel ceresc...”. Și plecăm apoi, ducând acest formalism și în viața de zi cu zi, și, obișnuindu-ne cu el, mergem, din nou, formal la biserică, participăm formal la slujbele ei... devenim noi înșine niște forme.
|
Citat:
Nu degeaba tot spun de catehism, nu e facultativ. Asadar, invatatura Bisericii este invatatura revelata. Pentru ca provine d ela Dumnezeu si nu poate fi ceva gresit spunem ca e infailibila. Si in asta consta infailibilitatea Bisericii. Biserica pastreaza invatatura revelata, clarificand unele invataturi la sinoadele ecumenice sau prin scrierile sfintilor. Sfintii nu sunt infailibili, pot avea si unele mici greseli, din nestiinta, fiind oameni. Sunt putini sfintii care au avut cate o greseala in invatatura. Totul se raporteaza la invatatura revelata, invatatura Bisericii, care e "stalp si temelie a adevarului." Daca ai urmarit pana acum de cand am intrat pe forum, aproape niciodata nu am spus ceva gresit, nu pentru ca stiu tot, ci pentru ca nu scriu ceva fara sa fiu sigur, iar cand nu sunt sigur ma informez inainte. Fiecare stie mai multe decat altii in domeniul in care activeaza sau in cel care il pasioneaza. |
Sfânta și Dumnezeeasca Liturghie de la început și până la sfârșit un singur scop are: să ducă la împărtășire pe credincioșii creștini adunați.
|
Citat:
|
Cătălin, te rog înceracă pentru un minut să renunți la orice prejudecată, la litera legii și să te cobori la ceea ce am încercat să-ți transmit/să-ți transmitem, să te te gândești că au fost și sunt sfinți purtători de Hristos care s-au împărtășit zilnic sau aproape zilnic și care au transmis acest duh ucenicilor lor.
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Vorbim limbi diferite, Cătălin, nu știu cum să explic. Recunosc faptul că nu știu multe, că am întrebări și caut răspunsuri. Dar cele oferite de tine nu mă hrănesc. Există, slavă Domnului, oameni - sfinți, preoți, teologi, simpli credincioși - ale căror cuvinte își găsesc loc în inima mea. Este o lumină care le înconjoară, este un duh care le însoțește.
|
Citat:
De fapt si tu spui acelasi lucru ca si mine, dar ca nu intelegi ca cei ce contesta necesitatea spovedaniei pentru impartasire nu considera ca e important sa fie curat si vrednic cel ce se impartaseste. Pentru ca omul face o gramada de pacate numai cu gandul in fiecare zi, iar astea se aduna, degeaba spune ca se spovedeste doar cand face un pacat de moarte. Complet gresit. Deci tu sustii acelasi lucru ca si mine, dar ca nu-ti dai seama ce spun ambele parti, si ca cei ce sustin nenecestiatea impartasirii spun altceva. |
Citat:
Asta spun si eu, pe sfinti sa ii ascultam, dar nu doar ce ne convine noua sa luam de la ei. P.S. Deci un adventist va gasi duh si lumina doar in ce spune un adventist sau cineva care crede ca toate cultele sunt bune (daca e un adventist liberal). Un ortodox atras de new-age va gasi foarte interesant ce spune florin.oltean si nu-i va placea duhul a ceea ce spunem noi. Etc. |
Deci o învățătură de credință este însoțită de un anumit duh. Dacă este adevărată, ea este însoțită de Duhul lui Hristos. Prin cuvintele inspirate de El în inima celor ce cred în El, vorbește El însuși. Noi avem în general dispute de idei. Or, noi suntem oameni, nu idei, după cum Adevărul nu este o realitate obiectivă, ci Însuși Hristos, care este Subiect.
Să ne curățim inimile și să ne rugăm ca să fim noi în Duhul Său, singurul care ne poate învăța adevărul sau care ne poate ajuta să-l recunoaștem atunci când îl auzim. |
Citat:
|
Citat:
Cum putem desprinde învățătura de persoane? Ce sens și ce ființă, ce statut ontologic are o învățătură desprinsă de persoană? O carte fără cititor NU CONȚINE învățătură, ci doar semne care pot ajuta pe om către o învățătură. Cartea fără subiectul cititor (sau cu un subiect analfabet, care nu stăpânește codul, adică o relație prin care semnul să desemneze ceva) este un obiect mort sau o mâzgălitură. Ea prinde viață doar prin actul lecturii. La fel, o teorie, o învățătură este moartă, stearpă, fără persoana care să o (atenție!) creeze prin participarea la ea. Învățătura este un ACT DE RELAȚIE, nu un obiect în sine, un dat absolut. Viața însăși nu este un ceva obiectual, ci o relație, o întâlnire. Nici o informație nu există decât într-un act relațional, de comunicare. Meditează la asta, te rog. Cătălin, poate e folositor să avem mai des în vedere viziunea organică pe care Sfântul Ioan Evanghelistul o exprimă în textul Evangheliei după Ioan. Vița, mlădițele, seva... Nu există nici o învățătură dincolo de acestea, ci doar în acestea, în legătura lor organică. Revelația nu vine ca un dat peste noi, ca un obiect exterior gata făcut, prefabricat, ci e un proces tainic care se produce în om, prin om. Izvorul nu oferă totul de-a gata ci, la întâlnirea cu un anumit receptor (creștinul) naște conținutul a ceea ce noi numim Revelație. Această Revelație nu există în sine, dacă nu ar fi oameni care să participe la ea. Este o împreună-lucrare dintre Dumnezeu și om. Deci nu mai separa învățătura Bisericii de oamenii care o alcătuiesc și de Omul Care o insuflă. Nu există o învățătură în sine, desprinsă de sfinți și de comuniunea lor sobornicească, plină de Duhul Sfânt. Învățătura Bisericii este o întâlnire între Persoanele Dumnezeiești și persoanele umane, nu este un ceva (obiectual, adică) adăugat peste oameni sau băgat în capul lor în mod mecanic. Ea se naște din această întâlnire, nu vine gata făcută. Învățătura e un mod de a fi în relație cu Dumnezeu. Acest mod de a fi se exprimă în limbaje: cuvântul scris, cântece, icoane etc. Îmi pare că tu crezi în învățătura asta supraadăugată vieții reale (de relație, de comuniune) mai mult decât în Viață, adică mai mult decât în Dumnezeu. Care este relație veșnică de Persoane. |
Citat:
|
Sau o înțelegere greșită a învățăturii Sfinților Părinți, a Tradiției Bisericii, orbiți fiind de formalism, ne poate face să punem greșit punctul pe "I".
"Nimic mai greu, nimic mai periculos decât să te lupti cu îngustimea și cu formalismul. Nimic mai primejdios, decât a combate răutatea, care crede că are dreptate, că apară adevărul și că slujește lui Dumnezeu. Aceste forme ale relei voințe au înfrânt și pe Iisus. Deși Dumnezeu n-a revelat o Scriptură impotriva Sa, formalismul a întors-o împotriva lui Dumnezeu. Iată ce poate răutatea; să stea împotriva iubirii de oameni și de Dumnezeu; împotriva ei, nu poate nimic, nici Iisus." (pr. Arsenie Boca) |
Citat:
|
Citat:
Citat:
E exact invers, revelatia nu depinde de subiectivismul uman (decat in conceptia ecumenista), ci este data, este data de Dumnezeu si scrisa in Sfanta Scriptura si Sfanta Traditie. Credinciosul o recepteaza fara a o schimba, pentru ca daca o schimba se numeste erezie. Crezul este un rezumat al invataturii ortodoxe. Ce face un credincios? Invata Crezul. Invatatura se adreseaza mintii. Omul si-o insuseste si astfel i se formeaza credinta. Aceasta se completeaza cu harul si faptele omului, toate acestea se completeaza si cresc impreuna, intr-o interdependenta sinergica. Vedem la inceput cum Apostolii expuneau invatatura, omul credea, crezand se boteza, primea harul si apoi completa cu faptele sale bune. Ar fi frumos sa fi lamurit aceasta mare neintelegere, dar de cand sunt pe forum rar am vazut pe cineva sa isi schimbe vreo parere, chiar daca e gresita. |
Citat:
Iar pe site se face legatura cu un alt articol, asemanator, semnat de Parintele Sofian. Prin acest articol intelegem mai detaliat la ce se refera si parinele Arsenie si care era vina fariseilor. http://www.cuvantul-ortodox.ro/2011/...nta-pt-adevar/ Fariseii nu erau iubitori de Lege, ci ii durea adevarul, nu-l puteau suporta. Citez: "Mantuitorul Hristos a avut doua feluri de ascultatori: o mare multime, sincera, care ii sorbea cuvintele cu uimire, cu bucurie, cu multa dragoste, si o alta ceata, cu mult mai mica, facuta din carturari si farisei care Il pandeau pretutindeni si ii puneau fel de fel de intrebari, intinzandu-I felurite curse, ca sa-L poata prinde in cuvant. In ura lor asupra blandului Mantuitor, L-ar fi ucis cu mult mai devreme, daca nu s-ar fi temut de poporul care-L urma si-L iubea. La rautatea si vicleniile lor, Iisus le raspundea adeseori cu bunatate si cu o logica mai mult decat fireasca, iar uneori ii mustra cu mare asprime, reducandu-i pe toti la tacere – dar aceasta tacere acoperita cu rusine era incarcata cu o ura si mai apriga impotriva Lui. Din cuvintele lui ne putem da seama ca nu ravna pentru Lege si pentru pazirea sambetei il umplea de manie pe acest sef al sinagogii, ci invidia si ura pe care le avea fata de Iisus care prin cuvintele si faptele Sale uimitoare atragea asupra Sa pretuirea si admiratia multimilor. Aparenta ravna pentru respectarea sambetei era numai un pretext. Indirect, mai-marele sinagogii isi manifesta, intr-o forma acoperita, ura pe care o avea impotriva Celui ce savarsise minunea. Fatarnicia lui consta in faptul ca una spunea si alta gandea: in vorba arata ravna si in inima purta ura. Fatarnicia sau ipocrizia, frati crestini, este o lupta piezisa impotriva adevarului si a sinceritatii." |
Nu există învățătură fără învățare. Nu are sens și ființă o învățătură decât în relația dintre două suflete, la care participă fiecare. Ceea ce învăț eu de la tine e o modelare a mea pe care o realizez când receptez un semnal din partea ta. Tu nu îmi dai învățătură, tu îmi dai semnale, semne. Cel mult schițezi un drum posibil pe care îl urmează, în mod unic, sufletul meu.
Nu există informație fără participarea receptorului. Cuvântul Dumnezeiesc este Unul iar noi îl înțelegem în mod personal, cu infinite variații și nuanțe. Unii înțeleg Crezul ca pe o poezie, alții ca pe o aberație, alții ca pe o sminteală, alții ca pe o poveste, alții ca pe o înșiruire logică ș.a.m.d. Dovada că s-au scris milioane de texte pe seama Crezului și încă se vor mai scrie. Compară-le, vei vedea că nu sunt superpozabile. Crezul este un text, dar dincolo de litera lui fiecare pătrunde în Duh așa cum îi este duhul propriu. Iar Duhul lucrează asupra duhului personal ținînd cont de sufletul fiecăruia, respectîndu-i unicitatea și însușirile, libertatea și alegerile. Gândești mecanic. Obiectualist. Caută să lărgești zarea problemei altfel devii un cerc închis care se repetă la nesfârșit. |
A ști e una, a înțelege și a face e cu totul altceva. Bineînțeles, nu poți face fără a ști. Însă, cu siguranță, cu cât vom cunoaște mai mult și mai bine, cu atât vom fi judecați mai aspru, dacă nu vom trăi cum se cuvine.
|
Făcând parte din aceeași Biserică, citim aceleași cărți, împărtășim aceeași doctrină, ne raportăm la aceleași dogme și, totuși, înțelegem diferit. Cred că problema vine de la filtrul prin care receptăm tot ceea ce Dumnezeu ne transmite prin Biserică.
Ceea ce respingem noi, cei socotiți ecumeniști, este această gândire mecanicistă cu privire la har și care face din mântuire și din învățătura ortodoxă un sistem bine articulat. Pentru cei ce gândesc precum Cătălin (și cred că sunt mulți), totul poate fi bine precizat, învățăturile se angrenează între ele precum roțile dințate ale unei mașinării. Toate ideile care alcătuiesc doctrina sunt astfel interpretate încât sistemul să funcționeze, iar ce nu se potrivește nicicum este înlăturat ca fiind greșit (sau relativizant, și nimic relativ nu poate fi acceptat într-un sistem rigid care are nevoie de o funcționare perfectă). Noi, însă, am prefera (poate) să fim numiți „personaliști”, pentru că toată învățătura Bisericii o raportăm la persoana lui Hristos și o interpretăm în așa fel încât să se potrivească cu Evanghelia Sa, iar ce nu se potrivește nicicum nu primim. Înțelegerea mecanicistă cred că se întâmplă din pricină că harul nu este înțeles cu adevărat ca fiind nedespărțit de Persoanele Sfintei Treimi, după cum iubirea cuiva este nedespărțită de persoana Sa, ci – deși numit „energie necreată” pentru că așa a spus Sfântul Grigorie Palama și așa îl numește Biserica – înțelegerea este tributară teologiei catolice, care îl consideră „grație creată”, o energie dăruită de Dumnezeu, dar despărțită de El, ceea ce face ca Sfânta Treime să rămână departe de noi, de om, pentru că nu poți să te împărtășești de intimitatea Sa dacă mintea ta se ține departe, neînțelegând cât de aproape de noi a venit El. De aceea cred că Biserica nu trebuie înțeleasă ca un sistem închis, în care harul circulă doar prin Sfintele Taine, într-un mod magic. Din contră, cred că Dumnezeu nu poate fi decât de o maximă deschidere, pentru că iubirea Sa este nespus de mare și, asta putem să o spunem sigur, o oferă tuturor celor care doresc să se împărtășească de ea. Ca să te împărtășești de ea, însă, este adevărat că trebuie să cunoști adevărul revelat, adică să știi Cine este Dumnezeu, să-L cunoști în măsura în care S-a făcut și Se face cunoscut, pentru că fără să cunoști nu poți să iubești și nu poți avea o relație cu nimeni. Iar pentru mântuire „relația” este cuvântul-cheie. Și, într-adevăr, multe sunt modurile în care ne putem împărtăși de dumnezeire, iar în toate trebuie să fie nelipsită dragostea, după cum arată Apostolul: Sfintele Taine (participând integral, cu mintea, inima și faptele noastre), Cuvântul lui Dumnezeu (ascultându-l și împlinindu-l), fapte bune (de dragoste și milostenie față de orice purtător de chip al lui Hristos), rugăciune (relație directă cu Dumnezeu), post (purtare a Crucii), necazuri... și orice act creator, căci nimic nu putem face fără El, iar atunci când facem ceva (bun, evident), din ale Sale ne împărtășim. Dacă aplici, însă, o înțelegere inginerească mântuirii, dragostea va rămâne o vorbă goală, acceptată pentru că vorbește Evanghelia de ea, dar care mai mult te încurcă, pentru că nu poate fi controlată și riscă în permanență să-ți distrugă sistemul construit cu atât de multă grijă și păzit cu atât de multă preocupare ca nu cumva cineva să-l saboteze. Acest sistem devine atât de important pentru cel ce îl îngrijește, încât îl apără cu toată energia sa, și chiar cu frică, aș spune, pentru că însăși credința sa atârnă de buna lui funcționare. Considerând că acest sistem este Adevărul, va respinge tot ceea ce i-ar aduce atingere, va lupta chiar împotriva evidențelor, convins că tot ce nu se potrivește cu acesta nu poate fi decât minciună. Și va crede despre sine că luptă, eroic (sau martiric) pentru Adevăr. Adevărul, însă, nu are nevoie să fie apărat de noi, întrucât ne transcende infinit puterea de înțelegere. El ni S-a revelat ca Persoană și ni S-a revelat ca să-L putem cunoaște ca atare și să putem intra în relație de iubire mântuitoare cu El. Acest Adevăr nu va fi biruit până la sfârșitul veacurilor și niciodată. Strădania noastră trebuie să fie de a-L cunoaște, de a intra în El, nu de a-L ocroti, ferindu-L de tot felul de ideologii care nu-I pot aduce atingere; de acestea trebuie să ne ferim noi, asta-i adevărat. P.S. Sper să nu te supere mesajul meu, Cătălin, pentru că l-am scris încercând să înțeleg mai bine ce anume este atât de ireconciliabil între noi, de ce vorbim limbi diferite. Așa văd lucrurile acum, însă este posibil (și probabil) ca tu să nu fii de acord cu optica mea. |
Citat:
Sfântul Ioan Gură de Aur, Omilii la Matei, Omilia I Apostolii nu se coborau din munte, purtînd, ca Moisi, în mâini table de piatră, ci purtînd în sufletul lor Duhul cel Sfânt; erau o vistierie și un izvor de învățături, de harisme și de toate bunătățile; prin harul Duhului erau, pretutindeni pe unde mergeau, cărți și legi însuflețite. Așa au atras la credință pe cele trei mii de suflete, așa pe cele cinci mii de suflete, așa popoarele lumii, pentru că prin limba lor vorbea Dumnezeu cu toți cei ce se apropiau de ei. |
Respectati copilăria calatorilor!
Pe Scara către Cer (care e calea Sfintei Cruci) nu poti sa sari cate cinci trepte, deodata. Le iei una cate una.
Tot urcand asa, la rând, găsesti cate o nestemata. Din cand in cand . Un mărgăritar. Privesti uimit, te minunezi. Si uiti că, la piciorul scării, nestemata avea forma unui mare... bau-bau. Nu ne mai striviti corola de minuni, respectati-ne copilăria! |
Citat:
-ce anume respinge Catalin ca fiind gresit -nu considerati ca Sfanta Doctrina este un sistem perfect ? Atunci este un sistem imperfect, unul "caruia ii scartaie rotile", ca sa raman in termenii analogiei propuse ? Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
1)in ce fel dragostea mai mult incurca ceea ce spune Catalin. Sincer, nu imi pare de loc incurcat de dragoste... 2)in ce fel dragostea nu poate fi controlata. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Ceea ce e posibil, insa, e ca personalitati diferite sa isi puna amprenta asupra a ceea ce consideram ca fiind "de baza". Dupa parerea mea (si, din cate se pare, si a lui Catalin) de baza este studiul Sfintei Doctrine. Cercetand-o (si aplicand-o) cu pasiune si bucurie, ca fiind cuvant al lui Dumnezeu nedespartit de El, nu se poate sa nu rodeasca. Din Psalmul 1 sa citim: "Fericit barbatul care (...)în legea Domnului e voia lui și la legea Lui va cugeta ziua și noaptea. Și va fi ca un pom răsădit lângă izvoarele apelor, care rodul său va da la vremea sa și frunza lui nu va cădea și toate câte va face vor spori". Legea Domnului (spre deosebire de legile oamenilor) este limpede ca apa de izvor, neamestecata, hranitoare incat pana si un lacom ca mine poate uita sa deschida frigiderul cand o cerceteaza. Neparelnica, negreselnica, atotcuprinzatoare, ea si numai ea ghideaza viata, din ea si numai din ea rasare si se hraneste adevarata iubire: iubirea crestina. Ea, si numai ea, ma face sa ma golesc de omul cel vechi, sa incerc (cu un succes variabil) sa arunc din mine tot ce nu vine de la Cristos, tot jegul care acopera chipul Lui din inima mea. Dimpotriva, drumul celalalt, al iubirismului (personalismului, cum il numiti) imi pare periculos, el poate duce la o falsa iubire de Dumnezeu si de aproapele, la o conceptie caldicica, fara legatura cu radicalitatea Evangheliei, care nu duce la sfintenia prescrisa de ea. Din cateva formulari ale dv ("conceptie inginereasca" etc) imi dau seama ca subevaluati logica Revelatiei. Revelatia poate fi ALOGICA (in sensul ca ea contine elemente pe care nu le intelegem), dar niciodata ILOGICA. Logica este universal aplicabila: pe Pamant, si in Cer. A fi un spirit pozitivist nu contravine cu nimic sfinteniei. Scolastica nu a impiedicat pe nimeni sa fie un mare mistic. Desi drumuri diferite, amandoua duc la cunoasterea lui Dumnezeu. Si, cu cat Il cunosti mai mult, mai bine, mai precis, cu atat nu doar ca il iubesti mai mult, ci te topesti in el. Este incendium amoris, aprinderea inimii, care la anumiti mistici ajunge sa fie ca un fel de febra masurabila fizic. Prin urmare, va indemn sa nu considerati pe cei care cerceteaza cu pasiune Legea lui Dumnezeu ca fiind cel mult capete seci si oameni fara inima. Niciodata, nimeni nu a gresit cercetand prea mult ce a spus Dumnezeu. |
Una e să cercetezi cu pasiune învățătura Bisericii și alta e să respingi, fără să înțelegi, lucruri evidente, existente în Tradiția Bisericii, și culmea, întâlnite chiar la părinți contemporani, unii dintre ei chiar canonizați. Cristian l-a dat ca exemplu chiar pe părintele Galeriu, părinte care nu mai are nevoie de nici o prezentare.
|
[quote=Mihnea Dragomir;576267]Nu prea am inteles urmatoarele lucruri:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Îmi cer iertare că nu am timp să răspund și la restul întrebărilor. |
Citat:
Deci s-ar parea ca e vorba doar de o neintelegere a termenilor. Dar nu e asa, pentru ca ma intalnit acest mod de a vedea lucrurile la cei ce au o conceptie modernista. E un anumit tip de gandire, relativist, un amestect intre ratiune si sentimente, specific gandirii orientale (budism, in special). Ateismul aparut in vest se bazeaza pe ratiune, filozofia orientala pune in prim plan sentimentele, subiectivismul, minimalizand ratiunea. Astfel, in conceptia lor realitatea e doar o iluzie. Era pilda cu elefantul si fiecare vede altceva. Aceasta conceptie a religiei panteiste orientale o regasim in new-age. Iar ecumensimul e corespondentul new-age pentru crestinism (new-age spune acelasi lucru, dar contopeste toate religiile). Dar unii credicniosi pot avea unele neintelegeri sau conceptii din ecumenism, fara sa aiba si aceasta gandire relativista. Chiar si pe site, putini aveau o gandire de acest tip (iustin spunea exact acelasi lucru pe care l-ai scris, din fericire el are dorinta sa afle adevarul si isi da seama ca s-ar putea sa nu fie corect ce crede). |
A avea o cuprindere mai largă, mai bogată, mai nuanțată și mai conștientă de taina persoanei înseamnă a avea o poziție relativistă? În acest caz, Duhul Sfânt este cel mai relativist ecumenist.
Ce înțelegi, în schimb, prin îngustime și formalism? Dar prin unitate în diversitate? P.S. Cugetarea care plutește în abstracțiuni, duhul cantonat în abstract, ar trebui cercetat pe îndelete, cu maximă vigilență și, aș îndrăzni să spun, cu binecuvântată suspiciune. E ceva acolo, în universul abstracțiilor nesfârșite și frumos dantelate în lanțul lor corect, care împiedică "murdărirea" cu pulsațiile vii ale concretului. Oare ce să fie și de ce, câtă vreme eu sunt om viu, în carne și oase? Și mai e altcceva: hrana, respirația, metabolismul sufletului încetează când duhul încremenește în abstracții. Înghețul minții cristaline e totuși posibil să fie înlăturat - mai întâi de toate prin focul aprins de scânteia rugăciunii umilite, cea mai concretă (și mereu purtată personal și interpersonal) acțiune în relația dintre om și Dumnezeu și, în definitiv, dintre mintea omului și inima sa... |
Citat:
Cred ca problema e si ca nu citim aceleasi carti, sau ne lasam influentati de carti diferite. Am vazut ca unii pun mare pret pe unii teologi, unii din ei avand si infleunte moderniste (de exemplu Yannaras). Pe sfinti trebuie sa-i citim si sa ii ascultam in primul rand. Iar dogma o citim din catehism, nu de la diversi scriitori. Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sunt incorecte etichetele sumare pe care le pui. Adesea am spus de Biserică, unde trăim legătura nemijlocită cu Hristos. Prin urmare, nu „sola fide”. Apoi, despre har - nu știu cum gândesc (neo)protestanții cu privire la acesta, însă eu n-am cum să cred în ramificarea lui, din moment ce nu-l înțeleg despărțit de Persoanele Sfintei Treimi; nu-l văd ca pe o substanță (fie și inefabilă) care se poate ramifica. Nu am minimalizat rolul esențial al Botezului; Am spus, însă, așa cum Biserica învață, că ne împărtășim de har în multe moduri (pe care le-am arătat, în parte). Nu am vorbit de credință „doar în Hristos”. Am pomenit de dragoste ca esențială în învățătura de credință, din moment ce Însuși Dumnezeu este numit cu acest nume de către apostolul Ioan. Și am pomenit-o pentru că ea nu poate face parte din niciun fel de sistem și nu poate fi gândită schematic și sistematizată, pentru că este legată de persoane, care au o taină a lor. Dar mereu am arătat că nu înțeleg să reduc totul la ea, ci că nu poate fi iubire mântuitoare decât în adevăr. Afirmarea ei nu înseamnă neglijarea adevărului. După cum mintea trebuie să se unească cu inima, așa e și cu iubirea împreună cu adevărul. În încheiere vreau să-ți spun că asta este ceea ce-i obosește pe interlocutorii tăi, uneori până la exasperare: Nu abordezi cinstit dialogul. Confirmi ceea ce am formulat anterior, că ești capabil să falsifici spusele cuiva numai ca să-l reduci la tăcere și să triumfe ceea ce tu crezi că este învățătura Bisericii. Dar nu este decât un idol. |
Cătălin, tu negi realitatea, tu negi Tradiția, tu negi o relitate vie - atâția Sfinți Părinți care au fost pentru acel altceva pe care am impresia că tu l-ai înțeles greșit. Acel altceva nu exclude spovedania (Doamne ferește!), doar că îți dă posibilitatea să te spovedești sistematic (de exemplu la 3 săptămâni sau la o lună) și să te împărtășești (mai des) cu binecunvântarea duhovnicului - doar dacă nu s-a săvârșit păcat de moarte. Acest altceva nu e pentru oricine, ci celor care au trecut de prima etapă, cea de început a penitentului.
Mai cerceteză, nu te lăsa influențat de prejudecăți. Pe lângă scrieri ți-am pus realități pe care nu le poți nega. Sunt duhovnici care sunt pentru o deasă împărtășire și care confirmă că se văd roadele. De Hristos avem nevoie tot timpul, mai ales când avem căderi și ispite. „Fără Mine nu puteți face nimic”. Dacă vom cerceta și vom cugeta mai mult la mesajele Sfinților Părinți vom vedea că majoritatea au fost pentru o deasă împărtășire și că scopul Sfintei Liturghii este împărtășirea credincioșilor. Ne împărtășim și de cuvânt și de comuniune și de multe alte daruri prezente în Biserică, dar cel mai mare dar este a ne împărtăși cu Trupul și Sângele Mântuitorului. Să cugetăm mai mult acest lucru, să ne pregătim conștiincios, nu numai înainte de a ne împărtăși, ci tot timpul să avem cugetul că urmează să ne împărtășim. Acesta să fie gândul nostru pentru veșnicie: unirea noastră cu Hristos. Și cred că o împărtășire mai deasă ne-ar da acea trezvie care ne lipsește, ne-ar scoate din starea de "constipați" duhovnicește. Comparativ cu grecii eu așa văd: suntem niște constipați. Te duci la greci și îi vezi cât de firesc își fac o cruce, cât de firesc se mișcă în biserică, cât de firesc se împărtășesc. Noi facem cruci peste cruci, ne închinăm de parcă am fi la gimnastică încercând, chipurile, să arătăm cât de evlavioși suntem, însă pierdem sensul adevăratei evlavii și, până la urmă, sensul vieții noastre creștine. Apoi, te rog, citește rugăciunile citite în taină de preot la Sfânta Liturghie. Cugetă la aceste rugăciuni și vezi, de fapt, pentru ce sunt ele pregătitoare. Care mai e scopul acestor rugăciuni, care mai e scopul chemării preotului? A întoarce spatele, a ne socoti mereu nevrednici, a nu dori să fim "vrednici", părere mea, este păcat. Acum nici să ne împărtășim oricum, în orice stare. Nu! Cu discernământ, cu binecuvântarea duhovnicului. Aici poate că și duhovnicii ar trebui să lucreze mai mult la conștiința penitentului de fi într-o permanentă stare de pregătire și pocăință. Probabil că vremurile pe care le trăim și le-am trăit (cele ale comunismului) au impus această regulă pe care tu o știi și o susții, dar nu poate fi infailibilă din moment ce avem atâtea exemple din istoria Bisericii, dar și exemple contemporane. |
Orice activitate omenească, fără excepție, pornește dintr-un imbold (motiv) și tinde spre atingerea unui scop. Între motivație și scop folosim unelte psiho-comportamentale pentru a atinge scopul. De exemplu, dacă scopul unui elev este să ia examenul la facultate, elevul animat de anumite motive își activează instrumentele sufletești (puterile, stihiile) și le pune în slujba scopului; astfel gândește, memorează, imaginează, comunică, percepe, scrie, rezumă etc. Astfel, prin acțiuni și procese corespunzătoare scopului propus, elevul devine capabil să atingă scopul proiectat, ceea ce se soldează și cu o anumită satisfacție personală și cu mulțumirea altor persoane (părinți, prieteni, profesori etc.) precum și cu nemulțumirea altora...:) (contracandidații, să zicem; in-amicii)
Similar, în activitatea desfășurată în biserică (mă refer la Sfânta Liturghie) creștinul are ca scop principal nimic altceva decât mântuirea și desăvârșirea continuă. "Împărăția Cerurilor se ia cu asalt", așadar creștinul țintește în mod activ (asalt e un termen din limbajul luptei) la Veșnicie, își folosește stihiile în vederea acestui scop măreț și desfășoară o mulțime de activități care sunt mijloace/căi prin care năzuiește să atingă ținta. Nu comentez acum faptul că numai Dumnezeu oferă mântuirea și că oricâte eforturi ar face un om, decidentul este Domnul, nu omul. Subliniez însă partea omului, contribuția lui la dorita sa mântuire și sfințire, care este formulată de Dumnezeu și ca poruncă, de fapt ("Fiți sfinți...!"). Scopul urmărit de creștin e Împărăția, iar Sfânta Împărtășanie este mijlocul cel mai important, oferit de Mântuitorul pentru ca noi să accedem la Împărăție. Ca urmare, este nevoie absolută, vitală, de acest mijloc, fără de care, în ciuda motivației și a scopului nobil nu putem face nimic. "Fără Mine nimic nu puteți face". Indiscutabil așadar că Sfânta Împărtășanie trebuie, la modul cel mai propriu, să facă parte din viața creștinului care năzuiește la mântuire. Numai că, acum încep să apară mulțime de piedici și apropierea de Împărtășanie devine o problemă. Nu ne putem repezi în orice fel, în orice ipostază ne aflăm, la Sfânta Împărtășanie. Nu intrăm oricum la gală, la nunta Împăratului. Avem nevoie de o anumită ținută, e nevoie să fim în starea potrivită cu situația de viață. Dar poate că, atrași de universul scopului și al căii, de complexitatea acțiunilor dintre motiv și scop, uităm tocmai de punctul inițial: motivația personală. Ce ne împinge spre o viață plină de sacrificiu (față de anumită plăceri și măriri lumești/deșarte, ca să dau foarte simplu un reper), ce ne susține, ce ne stimulează și energizează? Ce ne ajută să rămânem "pe drum" în ciuda piedicilor și poticnelilor uneori grozave, înspăimântătoare? Aici s-au dat și se dau nenumărate răspunsuri. De la dorul de Dumnezeu, la frica de Dumnezeu, la har, comuniune și desigur, la Însăși Împărtășania. Depinde din ce unghi abordăm întrebarea. Ajuns aici, eu cred că este decisiv ce fel de motivație avem. Suntem atrași, doritori, năzuitori spre bucuria Vieții Veșnice sau, dimpotrivă, suntem împinși de frică, de tot felul de frici și pedepse. Sunt două forme principale care îl motivează pe creștin (o motivație cu simțăminte negative și una cu simțăminte pozitive, care coexistă) și, precum știm, în istoria Bisericii ele au fost folosite împreună, după fiecare situație și persoană în parte. Teama de moartea veșnică, de pedeapsă veșnică, de chinurile iadului se îmbină cu nădejdea în Înviere, cu bucuria împărtășirii de Lumina Vieții. A pune accent doar pe una dintre componente, fără a o considera pe cealaltă, este dovedit că nu ajută. Timoratul ca și exaltatul au aceeași soartă: eșecul. De obicei, oamenii timorați sunt și foarte drastici, rigoriști, rigizi. Frica adâncă, una copleșitoare, îi "constipă", îi aricește, îi blochează în libertatea și bogăția expresiei, îi încorsetează. Le dă o anumită încrâncenare, îi pietrifică. O motivație centrată pe astfel de sentimente nu ajută în procesul devenirii întru Ființă. Creștinului îi șade bine și cu veselia, măcar uneori. Dominanța crispării e semn că undeva nu funcționează ceva... Prea mult apel la rigoare, prea mult apel la lege, prea mult accent pe nesfârșite avertismente mă duce cu gândul mai degrabă la deznădejde și, în fond, la necunoaștere și necredință. Oricât s-ar trâmbița opusele. Invers, optimismul superficial, garanția hohotitoare a mântuirii, triumfalismul de orice fel mă face să cred că anunță tot ratarea, poate în mod compensatoriu pentru o aceeași necunoaștere și lipsă de credință din fundal. Când mijlocul pe care l-am considerat a fi Sfânta Împărtășanie este prezent și ca motivație centrală, cred că avem cea mai bună și sigură motivație. Să am nevoie de Împărtășanie, ca de aer, să îmi fie foame și sete de Trupul și Sângele Domnului cred că este cea mai sigură îmboldire spre o viață mai curată, spre un efort mai sănătos de asceză. Ce te poate motiva mai mult, pe tine cel ce porți dorul de Dumnezeu, decât să te împărtășești de Hristos în cel mai concret mod cu putință, fie și uneori, ca pe o pregustare a bucuriilor Veșnicei cu El? Făcându-Se temei energizor al vieții noastre, Domnul ne împinge pe Cale, precum ne și cheamă, atrage. Ne este deopotrivă Imbold și Îndrumător, precum și Țintă. Nicăieri psihologia noastră omenească nu este mai uimitoare decât în relația concretă cu Dumnezeul nostru, al creștinilor, Hristos. Un creștin motivat de nevoia clară a Împărtășirii este cu mult mai aproape, cred, de șansa mântuirii decât un creștin mânat de frică, de teama de a nu greși, de a nu încălca vreo regulă ori, pur și simplu poruncă. De ceea ce ți-e frică, spune românul, nu scapi. Poate că e deosebit de alarmantă posibilitatea ca românul, de data asta, să nu fi greșit prea mult. Cel puțin la copii, tăria doctoriei se cere îmblânzită cu puțină dulceață, pentru ca medicamentul să devină buvabil. Altminteri copilul îl vomită. Și moare. Eu însă aleg viața. Și astfel, cu această ultimă postare pe anul 2014, îmi iau la revedere de la voi, vă mulțumesc pentru tot binele pe care mi l-ați dăruit, vă mulțumesc și pentru doctoriile uneori amare, îmi cer iertare celor pe care v-am supărat și vă urez tuturor LA MULȚI ANI, BINECUVÂNTAȚI DE BUNUL DUMNEZEU! |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:52:39. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.