![]() |
Citat:
Daca ai ceva de spus spune pe fata, fara ironii strecurate prin mesaje, unde am gresit si care e invatatura pe care o stii tu adevarata. Uite aici un exemplu, spusele sf. Ignatie Brincianinov, invatatura de acolo e de fapt cea mai blamata de tine: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/ Spune daca vrei ca tu stii mai multe decat sfantul Igantie, ca esti mai intelept si mai mare si expune noua invatatura. Daca spui acelasi lucru ca sfintii si invatatura Bisericii evident ca nu o sa mai spus ca ai conceptii ecumeniste niciodata, din moment ce nu le ai. Unii le au dar le tin pentru ei, dar unii se simt datori si sa lupte pentru a le impune si sa se lupte si cu cei ce nu le recunosc conceptiile lor. Si bineinteles ca o fac prin neadevaruri, asa cum o faci si tu. Asadar, niciodata nu o sa spun ca ai si conceptii ecumeniste daca tu spui ca recunosti invatatura sfintilor, iar daca e ceva gresit ce fac eu o sa accept o critica. Dar tu imi spui astea suparat de invatatura gresita, bineinteles ca nu o sa accept criticile tale ca sa vin la invatatura ta daca e eronata. |
Citat:
Fariseul in general este considerat cel mandru, care se crede fara pacate, mult avansat si superior celorlalti. Ecumenismul preluat de la protestantii liberali foloseste acest termen pentru a induce ideea ca fariseii pentru dogme erau certati, opunandu-se protestantismului fundamentalist, care se axa pe invatatura. O disputa interna intre protestanti, transferata de una din tabere in ecumenism. In ortodoxie alunecarea de-a stanga este ecumenismul (laxitatea), iar in cea de-a dreapta este zelotismul (stilismul). Cuv. Paisie Aghioritul spune ca sunt fete ale aceleiasi monede. Stilistii au inclus la dogme calendarul. A spune cuiva ca e fariseu e la fel cu habotnicia, se face de obicei din pacatul judecatii semenilor, nu stii ce e in sufletul omului, sa stai sa-l studiezi cum se comporta. De obice cei care nu sunt practicanti sau care au o credinta laxa folosesc acesti termeni ca sa-i judece pe credinciosi. |
Citat:
Faptul că și minți cu nerușinare consider că este doar o continuare firească a prostiei, fiindcă prostia și impostura numai bine camuflate în minciuni pot să pară că sunt într-adevăr ceva. Trist este (pentru tine) că prima victimă a înșelăciunii pe care o pui în scenă ești chiar tu însuți. Ți-am explicat mai mult decât oricui altcuiva unde ai lacune mari în informație, înțelegere și gândire. Cred că MihaiG și alții care au participat la discuțiile respective pot confirma că am încercat să-ți "spun ce poate fi greșit" în modul tău de a înțelege , dar ai dovedit în repetate rânduri că nu ai interes cognitiv decât pentru propriul tău circuit închis și limitat de idei. Concepțiile mele ecumeniste există doar în mintea ta. Am observat că nici măcar nu cunoști mare lucru despre acest fenomen cu care lupți ca un infanterist legat la ochi, care-și închipuie că orice mișcă în jur este o amenițare și trage în neștire fără să se gândească că poate-i împușcă pe ai lui. |
Citat:
Uite, te-am intrebat daca esti de acord cu sfantul Igantie, sau cu alti sfinti, sau ce conceptie ai, ce spun eu gresit. Cu adevarat m-am inselat daca tu spui acelasi lucru cu acesti sfinti si eu nu mi-am dat seama. Dar din cate stiu eu nu, tu spui ce vrei tu si ii ataci pe cei ce nu-ti impartasesc erorile. Tu ai incercat sa spui cate ceva si acelea erau intelegeri eronate, de exemplu tu intelesesei ca Yannaras se refera la pietism la cei conservatori, cand se referea de fapt la cei ecumenisti. Asadar, daca tu marturisesti ce spun sf. Ignatie, sf. Luca al Cimeei, sf. Iustin, par. Arsenie Papacioc si toti sfintii nu am nimic de spus, recunosc ca m-am inselat. daca nu da tu alte argumente pentru a arata ca se insala, nu doar acuze fade. P.S. Nu am cautat sa-ti impun nimic, tu ai inceput sa ma ataci, ca sa-ti impui conceptia ta, oricare o fi ea. Nimic nu ti-am zis pana atunci care sa te supere catusi de putin. Si cum vezi m-am adresat cat de cat respectuos, in timp ce tu de cateva luni mi-ai scris vreo cateva mesaje cu vorbe grele. |
Catalin, hai sa spun si eu o vorba, nu de alta insa dragi imi sunteti, cu adevarat, si Mihail si tu. Si parca ma doare si pe mine cearta voastra, ca si cum ar fi in conflict doua parti din sufletul meu, sper ca intelegi.
Uite opinia mea: ca tu ai un fix / obsesie / fixatie (nu stiu daca e corect sa adaug ca e libidinala) cu ecumenismul asta, nu mai e unsecret pentru nimeni. Si cred ca nici pentru tine! Iar aici sunt doua variante: a) cazul nefericit, in care chiar e vorba de o fixatie in sens morbid. partea proasta aici ar fi ca un astfel de nucleu obsesional ii ingusteaza omului orizontul, ii papa energia creatoare, il reduce la un robot aservit obsesiei. E ceva steril. E morbid. Nasol... Dar nu cred ca e vorba de asta! Intrucat din interventiile tale (e drept ca sacaitoare uneori si chiar nelalocul lor, dupa opinia mea, in sensul ca alte unghiuri de abordare ar fi fost poate mai fertile, zic si eu..) adeseori ies lamuriri, piste noi de discutie, iar eu m-am imbogatit si clarificat in unele directii. Si-ti multumesc pentru asta. b) cazul fericit, cand esti extrem de constient ca s-ar putea sa avem de-a face cu un cancer, cu o manifestare extrem de difuza a acestui duh, adica e peste tot, iar tu in acest caz identifici cu usurinta orice aparitie a unei forme sau alteia dintre cele care urca din nucleul ratacirii ecumeniste. Si lupti de fiecare data sa faci lumina si sa corectezi. Lucru care, daca asa e realitatea, ar trebui sa il ajute pe Mihail sa inteleaga si, eventual, sa accepte demersul tau. Eu nu stiu despre ce e vorba cu adevarat, abia de le cunosc pe ale mele... Sper insa ca scurta mea interventie e pentru tine folositoare in vreun fel. Ma iarta daca am dat-o-n bara fara intentie... (adica din neglijenta sau din prostie). Mihail, aroganta ta intelectuala este iarasi interpretabila in cel putin doua feluri: Mai intai benign, ca fiind o insusire care tine de stilul intelectualului in general, care se stie ca uraste de moarte prostia si derivatele ei, ca doar de-aia s-a hotarat sa se faca intelectual pe lumea asta, ca sa lupte cu prostia lui mai intai si, pe masura succeselor, poate ca si cu prostia altora. Or, aici in zona prostiei una din buruienile cele mai detestabile este scleroza/ingustarea/pietrificarea/stereotipia/rutina/... nici nu mai stiu cum sa-i zic ca ma apuca deja furia, deh... Insa eu cred ca fratele Catalin nu e sec si retinut pentru ca doar atat poate, ci pur si simplu e o metoda de lucru bine asumata de el si un rod al unei asceze deja stabile, sistematice. Propun, desi s-ar putea sa ma insel foarte si sa te ispitesc la iritare inca si mai mare, sa vezi o clipa si prin unghiul acesta dialogul cu Catalin. Cat despre varianta cealalta, nu e cazul sa comentez nimic. Ca ... nu e cazul...:) Sa ma iertati va rog, fratilor, insa am simtit nevoia sa intervin intrucat vazui chiar azi cum se infratesc intre ei cateii, pentru a prolifera scarboasele lor bale, in timp ce leii pier cu demnitate in insingurarea lor care s-a vrut nobila si creatoare insa s-a ales doar pieirea si-atat... La ce bun, asadar, un duh de respingere intre oameni care se pot completa de minune? Zau asa... Cred ca-i la mijloc doar o problema (deplin rezolvabila) de acomodare reciproca. |
Îmi cer scuze că intervin dar cred că postări orecum acelea ale lui MihailC, Ioan Cezar și chiar și ale lui Cătălin, dar în special ale primilor doi, care vizează persoana interlocutorului cred că erau mai bune pe spațiul mesageriei private și nu spațiul public. Poate că este și mai bine, în cazul în care aveți ceva de raportat sau de reproșat, etc lui Cătălin să continuați să o faceți prin mesageria privată. Nu mai era mult și Ioan Cezar începea să ne facă descrierea nevrozei obsesionale și să ridice ipoteza că unii își fac ritualu' aici pe forum.
|
Citat:
Citat:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...MihaiG&page=48 Să vezi acolo cât de "solidar în concepții" sunt cu MihaiG. Cât despre HoratiuM, mă simt chiar un pic flatat că mă "asociezi în idei" cu el. Dintre toți de pe forum, el ți-a arătat cel mai limpede impostura în care te scalzi. Later edit - am văzut târziu intenția lui Ioan de a modera discuția, respectiv observația lui Decebal și mă opresc aici. Mă gândeam adineauri că lenea, mai ales asta vesperală, poate să aibă efecte secundare pozitive, fiindcă îți mai frânează și lucrarea cea rea, nu doar exercițiul virtuților. |
Citat:
Iar punerea problemei in termeni mai extravaganti (fixatie, aroganta etc.) a fost un copy-paste din limbajul celor doi oponenti (si-au reprosat reciproc, mai fin sau mai direct, aceste aspecte pe care eu le-am reliefat pe sleau mai apoi sau chiar am ingrosat, spre a scoate clar pestele putrezit de sub pres, asadar spre limpezire/clarificare). E limpede, sper, pentru Mihail si pentru Catalin, ca nu le-am adus vreo injurie sau etichetare/osindire, ci pur si simplu am brodat nitel in anumite zone, cu buna-vointa. Daca nu-i asa, inseamna ca m-am exprimat prost. Dar sa-i lasam pe ei sa isi spuna opinia, totusi, daca vor dori... P.S. Abia acum am vazut ca Mihail a intervenit intre timp. Buna precizarea despre lene (vesperal vine de la viespe? de la viespile sectante si/sau ecumeniste?), din final...:) |
Uaiiii, se fâsâie sfada tocmai când îmi frecam mâinile zicând:
Întărâtă-i, drace, că mie îmi place! Mihailc, dl Cătălin a spus că ai o gândire găunoasă. Aici: Citat:
Dom Cătălin, vi s-a pus în cârcă faptul că sunteți un prost, un nerușinat și chiar arogant. Scrie aici: Citat:
|
Citat:
|
Citat:
In legatura cu ecumensimul, nu e un secret ca multi ortodocsi au aceste conceptii (si de pe forum). Nu spun cuiva decat daca le propaga constant si asta dupa multe mesaje, si nu ii spun direct, spun doar de ce sunt eronate. Cum am procedat si cu tine, ai vazut ca si tu te atacai fara sa iti scriu nimic, dar vad o schimbare in bine la multi de pe forum. Ca e o problema ecumenismul si nu mica, poti vedea pe net in majoritatea articolelor. Chiar la noi s-a tinut un sinod din aceasta cauza, si in alte tari, plus conferinte pan-ortodoxe si altele. Panerezie, cum o numea Par. Staniloae citandu-l pe sf. Iustin Parvu. Ca neoprotestantii ne spun de icoane si altele pana la urma nu ne afecteaza ca ortodocsi, e parerea lor. dar ca ortodocsi spun o alta invatatura ne afecteaza. |
Citat:
citatul din sf. Ioan Hrisostom l-am dat nu doar pentru Adriana pe alt topic: Sfântul Ioan Gură de Aur: Dacă cineva contraface măcar o mică parte a chipului regelui pe moneda regală, în felul acesta o falsifică; la fel și în credința cea adevărată, acel care va schimba chiar cât de puțin în ea, o vatămă pe toată. Căci dacă, pe de o parte, dogma este răstălmăcită, și înger de ar fi, să nu-l credeți. Nimic nu folosește viața virtuoasă, dacă credința nu este sănătoasă. Cel care dorește mântuire personală, cel care vrea să fie un adevărat fiu al Bisericii Ortodoxe, acela caută la corabia lui Noe scăpare de potop. Cel care are teamă de trăsnetul strașnic al anatemei, care omoară sufletul și trupul, acela să ia asupra-i dulcele jug al dogmelor Bisericii lui Hristos, să-și îmblânzească îndărătnicia cugetului său, cu ajutorul legilor bisericești și să se supună în toate maicii sale – Biserica… După mine, pacea nu este aceea care se ține pe saluturile și mesele comune fără rost, ci pacea întru Dumnezeu este cea care vine de la unirea duhovnicească. Ce zici, lasi orgoliul si te impaci? P.S. In ce descrii e vorba de praxie, nu de ortodoxie. Acolo e adevarat ca sfaturi se dau dupa ce acela le-a si aplicat, invatatura despre Sfanta Treime sau purcedere nu o aplica cineva, o marturiseste. |
Citat:
Insa ma gandesc sa iti propun o mica directie de reflectie: uneori, cand incercam sa dezvoltam un aspect al trairii noastre, ortodocsi de-am fi cu adevarat, se intampla sa nu gasim la indemana cele mai bune expresii, exemple etc. Poate sunt si anumite aplecari ceva mai incarcate de emotie, stiu si eu... Poate un ghem de cunostinte care pot fi intelese mai bine de cel cu experienta similara, in rest putind sa apara interpretari nepotrivite etc. Astfel, daca te centrezi numai pe aceste parti, ei da, atunci poti sa zici ca omul are sindromul ecu. Dar e posibil sa fie doar o imprecizie momentana, nereprezentativa pentru persoana in cauza. In concluzie, poate ca o urmarire mai sistematica a unui discurs elimina suspiciunea de invatatura gresita. Iar graba (in evaluare) strica treaba. Mihail s-o fi inflamat tocmai pe vreun aspect ca acesta, minor in fond, cine stie... |
Citat:
Îmi arăți și mie un text al meu care să-ți probeze acuzația de "idei ecumeniste"? Că eu ți-am arătat cel puțin o postare prin care am arătat că m-ai nedreptățit! Citat:
"Învățătura faptelor este mult mai vrednică decât cea a cuvintelor". ( Sfântul Vasile cel Mare) Citat:
Citat:
Citat:
Uite una din luna mai curent, dintr-o discuție la care ai participat și tu: Dacă am încercat să scot în evidență punctele slabe ale unui mod de a gândi lucrurile, n-am făcut-o ca să impun niște conținuturi gata preparate, ci pentru a stimula o căutare continuă a fiecăruia de a înțelege pe cont propriu informațiile experimentate și transmise de alții. Nu ne folosește la nimic postura de colportori mentali ai Tradiției autentice (cazul nostru, al ortodocșilor) sau de roboți etici ale formelor ei îmbucătățite (catolicii și disidenții lor din mozaicul vetero și neo protestant). ”Avva Antonie a zis: într-o zi în care ședeam așezat lângă Avva Arfat, o fecioară a venit la noi și spuse: Părinte am postit două sute de săptămâni, mâncând doar la șase zile, am învățat pe derost Noul și Vechiul Testament, ce-ar mai trebui să fac?”. Zis-a bătrânul:”Disprețul este pentru tine ca onoarea?”. Ea spuse: ”Nu”, ”Pierderea ca și câștigul, străinii ca și părinții, sărăcia ca și bogăția?”. Ea zise:”Nu”. Bătrânul hotărî: ”Deci nu ai postit mâncând la șase zile, nici nu ai învățat Noul și Vechiul Testament, ci te amăgești singură. Du-te și muncește pentru că n-ai nicio virtute.” |
Marturisire dedicata fratilor Catalin si Mihail
Mi s-a intamplat, fie si ca o parere in norul trecerii mele, sa traiesc o situatie aparent paradoxala: pe de o parte sa am certitudinea unei experiente de cunoastere cu totul aparte prin traire, stare cognitiva, chiar stare fizica (un fel de aproape absenta a simturilor corporale, ca si cum trupul nu mai conta, ori era o improvizatie oarecare de carton) pe de alta parte sa nu pot comunica (fixa in vorbe sau text scris) mai nimic despre sau din acea cunoastere. Atunci am scris, totusi, poezie, ori m-am trezit cantind sau ascultind cumva in mine un cantec... Imi vine sa cred uneori ca tocmai acele momente au fost cea mai buna cunoastere a mea, din toti anii de "studiu" (adica din mai toata viata). Si lucru aparte, nu prea imi vine, dupa asemenea experiente, sa merg la careva sa ma laud ori sa imi las gura sloboda, dupa cum mi-e felul. Ceva face ca ele sa ramana o experienta privata, tainica... As impartasi cu aproapele, insa ceva se opune in mine... E drept ca o faceam candva, cu un suflet-pereche, prietenul meu din adolescenta, impreuna cu care am vanat lei si am luptat sub zidurile Troiei (el Enghidu-Ulisse, desigur ca v-ati prins...). P.S. Momentele la care ma refer nu au fost in vreun cadru cu totul special, nu produse intentionat, in urma vreunui design / aranjament bine condus, ci s-au nascut si consumat spontan: odata mi s-a intamplat pe camp, langa satul meu natal: holdele de grau, albastrul cerului, verdele-albastrui al lacului, pamantul brun, mireasma de nespus a ierbii in aerul verii si un clinchet anume de ganduri, ca un galop indepartat... si un ritm simtind ca o leganare monotona, nu neaparat lenesa cat mai degraba repetitiva la nesfarsit, pe valuri... Altadata am trait la o vecernie lucruri asemanatoare... Altadata cand iubeam o fata... Odata in Luvru, cand m-am trezit in fata unei statuete - un copil (din marmura neagra, parca) isi scoate din talpa un ghimpe... Oare am intalnit astfel Frumosul? Frumusetea?..... Fata de aceste experiente pe care le-as incadra la capitolul cunoastere, comentariile frumos randuite verbal si bine conduse intelectual pe marginea fie si a Scripturii, imi par cumva lipsite de viata, fade, fara "click" inlauntrul meu... Altadata insa ma hraneste pur si simplu fie si un cuvant pe marginea Scripturii... o simpla precizare... o invatatura de-a dreptul scolareasca... Stiu si eu ce sa mai cred?... Slava lui Dumnezeu pentru toate! |
Citat:
Nu era si pentru mine marturisirea, dar sper ca nu te superi pentru cele scrise :) |
Citat:
Sfantul Iustin a influentat majoritatea duhovnicilor de la noi. Parintele Celopa i-a cerut sfatul daca sa mearga la Muntele Athos, iar sfantul l-a sfatuit sa ramana in tara, unde au oamenii nevoie de invatatura lui. Parintele Iustin Parvu a spsu ce scrie in acel citat. Parintele Papacioc il citeaza si spune ca marturiseste invatatura lui despre Biserica si mantuire. Parintele Staniloae il citeaza si el. Daca te referi la citatul parintelui Staniloae nu e scos din context, unii il dau integral, altii doar prima parte. Iata si continuarea (am mai scris-o pe forum): "Eu il socotesc produsul masoneriei, iara relativizeaza adevarul, credinta adevarata." Miscarea ecumenista are o activitate exterioara (intruniri, intelegeri, etc.) dar si o dogma. Erezie se refera doar la o dogma. In continuare parintele spune si despre devierile din alte culte. Rar am vazut pe un ortodox care are si unele idei ecumeniste sa isi dea seama ca le are, pentru ca daca si-ar da seama ca sunt gresite nu le-am mai avea. Chiar cand am zis despre MariS am fost uimit sa vad ca unele persoane nu le vedeau ca ecumeniste, cand era ceva evident. Se pare ca nu se se stie care sunt acestea si se pleaca doar de la ecumenismul radical, ca toate cultele sunt la fel, ca doar acesta e ecumesnismul. Dar ecumenismul nu spune doar sa schimbam toata invatatura, ci sa o relativizam, sa o adaptam in unele puncte, ca sa incapa toate cultele impreuna. Nu spune neaparat sa ne consideram egali cu penticostalii (dar spune si asta, pentru cei ce o accepta), ci sa spui ca ortodoxia e cea mai buna, dar si penticostalii sunt si ei oarecum, au doar niste neintelegeri care afecteaza un pic dreapta credinta. Dar cum in ecumenism, invatatura e sublima, dar pe locurile din spate si intelegerea e pe primul loc, nu au mare importanta aceste rataciri ale penticostalilor. Astfel si dreapta credinta si erezia duc la acelasi rezultat, mantuirea, deci sunt ceva facultativ. Nu a spus nimeni ca doar cu doxa se face ceva, dar vezi ca invers e mai rau, fara doxa nu se face nimic. Ortodoxia e fundatia pe care se construieste, fara baza nu exista constructie. Dar si credinta, ea insasi e o fapta buna, si chiar cea mai importanta. Marturisirea adevarului a facut intotdeauna sfinti, unii chiar neavand prea mult timp de praxie. De exemplu filozofii chemati pentru a vorbi cu Sfanta Ecaterina, in urma aratarii dogmei acestia au crezut si imediat au fost executati, sunt sfinti. In schimb vedem ca teologi care cunosteau multe scrieri au ajuns sa aiba si devieri. Arie era un teolog si era si mare rugator si postitor, dar invatatura era gresita. De aceea marturisim ce spun sfintii, si nu ce rationam noi, pentru ca aceia au dreapta praxie si ortodoxie, noi s-ar putea sa nimerim alta doxa din cauza pacatelor noastre. Citatul dat de tine se refera la ortopraxie, indispensabila pentru mantuire. Nu spune ca ortodoxia nu e importanta, orice credincios virtuos, pacatos marturiseste dreapta credinta, altfle nici macar la spovedanie nu merge, daca nu stie ca spovedania e importanta. |
Citat:
In schimb exista si stari de fericire care fac parte din fiinta noastra umana, asa cum avem si intelect. Cineva ateu cand iubeste pe cineva din familie nu se simte rau. Mai exista si stari de beatitudine date de lucruri negative, ca de exemplu droguri, vicii, etc. Dar mai bine sa citim ce scrie in catehism, ca sa nu spun eu din ce stiu. O sa scriu din catehism mesajul urmator. |
Se poriveste exact cu subiectul topicului, ce spune catehismul ortodox:
http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism29.html 11. Care sunt mijloacele cele mai de seama prin care crestinul isi poate intari si inmulti dragostea? Acestea sunt: 1) Cugetarea asupra dragostei nemarginite a lui Dumnezeu fata de lume, pentru mantuirea careia Si-a jertfit pe Unicul Sau Fiu; 2) Cunoasterea cat mai temeinica a invataturii crestine; 3) Rugaciunea staruitoare si fierbinte catre Dumnezeu; 4) Impartasirea cu Sfintele Taine; 5) Ravna de a implini voia lui Dumnezeu si a se feri de pacat;, 6) Cunoasterea si urmarea vietii Mantuitorului, Care prin viata Sa pamanteasca a dat cea mai mareata pilda de dragoste;, 7) Lupta impotriva iubirii semete de sine si impotriva alipirii patimase de bunurile pamantesti; 8) Facerea de bine fata de aproapele. Vedem ca facerea de bine fata de aproapele e una din ele, nu singura. cunoasterea invataturii creste dragostea, pentru ca tine de cunoasterea lui Dumnezeu. 2. Ce este dragostea? In inteles larg, dragostea este nazuinta omului spre tot ce este bun si frumos sau vrednic de dorit. Aceasta nazuinta este sadita de insusi Dumnezeu in firea omului, la creare, si de aceea se numeste dragoste fireasca. In temeiul acestei nazuinte, omul tinde din fire spre Dumnezeu, Creatorul si Sustinatorul sau, socotindu-L bunul sau cel mai mare. Dar cum, prin pacatul stramosesc, firea omului a fost slabita in puterile ei, numai cu dragostea fireasca omul nu poate lucra nimic pentru mantuirea sa, caci spune Mantuitorul: "fara Mine nu puteti face nimic" (Ioan 15, 5). De aceea, pentru mantuirea sa, crestinul are neaparata trebuinta de dragoste care sa lucreze cu putere de sus, adica de dragostea supra-fireasca, de dragostea crestina sau de dragostea ca virtute teologica. 3. Ce este dragostea crestina? Dragostea crestina este puterea dumnezeiasca revarsata prin Sfanta Taina a Botezului in sufletul crestinului, prin care acesta are nazuinta adanca si curata catre Dumnezeu, bunul sau cel mai inalt, doreste din toate puterile sufletului unirea cu El si are vointa hotarata de a implini voia Lui atotsfanta, jertfind, in caz de nevoie, orice bun pamantesc. Dragostea crestina este de la Dumnezeu (I Ioan 4, 7) si este data omului in dar, precum spune Sfantul Apostol Pavel: "Iubirea lui Dumnezeu s-a varsat in inimile noastre, prin Duhul Sfant, Cel daruit noua," (Rom. 5, 5). Dragostea este cea mai mare virtute, am putea spune chiar: izvorul si sufletul tuturor virtutilor crestine, fiindca toate celelalte virtuti traiesc cu adevarat si rodesc binefacator in viata crestinului numai cand sunt luminate si incalzite de dogoarea arzatoare a dragostei. 5. Catre cine trebuie sa se indrepte dragostea crestinului? Dragostea crestinului trebuie sa se indrepte intai catre Dumnezeu, catre poruncile si legile Sale; apoi catre aproapele si, in fine, catre sine insusi, caci aceasta este porunca Mantuitorului: "Sa iubesti pe Domnul Dumnezeul tau cu toata inima ta, cu tot sufletul tau si cu tot cugetul tau. Aceasta este marea si intaia porunca. Iar a dona, la fel ca aceasta: Sa iubesti pe aproapele tau ca pe tine insuti" (Matei 22, 37-39). |
Cătălin2, MariS nu-i un ecumenist, așa cum nici eu și nici Iustin10 sau alții înfierați pe nedrept pe forumul ăsta. La o privire mai atentă și fără prejudecăți și reducționisme strict teoretice, un creștin adevărat nu poate vorbi despre alții ca despre niște condamnați doar pentru că aceia s-au născut într-o cultură greu permeabilă la spiritualitatea ortodoxă sau au ajuns, din varii motive, prizonierii unei religiozități falsificate. Sunt și sfinți care au vorbit despre credința în mila nesfârșită a lui Dumnezeu cu privire la toți oamenii (vezi Isaac Sirul sau Siluan Athonitul) chiar dacă n-au făcut din asta o doctrină și n-au oferit garanții nimănui că se va întâmpla așa.
Unui pustnic care i-a spus odată: ,,Dumnezeu va pedepsi pe toți ateii și ereticii, care vor arde în focul veșnic“, Siluan i-a replicat: ,,bine dar spune-mi dacă vei fi în rai și de acolo vei vedea cum arde cineva în focul iadului, vei mai avea pace?” – “Ce să-i faci? E păcatul lor“, a spus pustnicul. La care Siluan a răspuns: “Iubirea nu poate suferi aceasta. Trebuie să ne rugăm pentru toți oamenii“. Ăsta nu este ecumenism, ci ortodoxia cea mai curată care vede în oameni posibilitatea revelării chipului și asemănării lui Dumnezeu indiferent cât de mutilată de păcat și rătăcire este această icoană vie . |
Citat:
|
Citat:
Dar cum vezi nici protestantii sau ecumenistii nu s-au gandit sa extinda mantuirea in afara harului si botezului, tocmai de aceea au teoria aceasta cu ramificarea harului in toate cultele. Puteau foarte usor sa spuna ca toti sunt crestini, fara sa mai faca si o teorie care sa impace aceste lucruri. De asemenea, ecumenismul nu se refera de obicei la cei din alte religii, ci doar la cultele crestine, new-age-ul propovaduieste un astfel de ecumenism global. Acum referitor la acel citat, el spune exact gandirea ortodoxa, nu se refera la mantuirea tuturor (care este eroarea apocatastazei). Adica faptul ca unui crestin ii e mila de orice om ca nu se va putea mantui si il doare sufletul, si singurul ajutor pe care il pot da este sa se roage pentru acei oameni ca sa capete luminarea. Asadar, se sustine nu doar mantuirea altora, dar si ca alte culte si alte religii sunt la fel ca si crestinismul/ortodoxia, nu are importanta idolatria sau erezia. Se tot aduc in vedere faptele, dar faptele din cele zece porunci contin si primele trei porunci, care se refera la idolatrie. De aceea intrebam ce fapte, daca sunt incalcate cateva porunci. Noi nu avem invatatura din vest, in care divinitatea e detasata de lume si a dat si unui vicar sa conduca biserica. In ortodoxie Domnul are grija de creatie, nimic nu se intampla fara voia sau ingaduinta Sa. Niciun om care merita nu este lasat deoparte de mantuire, pentru ca Domnul este Atotputernic, poate sa ajute pe oricine care cere ajutor. De aceea noi spunem ca eixista har chemator, nu avem conceptia protestanta, ca depinde de puterea e convingere a unui misionar. Si pentru un ortodox tot harul chemtor il ajuta sa caute si sa afle adevarul, nu tine cont de granitele tarilor. Pe de alta parte noi de ce trebuie sa suportam caderea lui Adam si indpartarea de Dumnezeu? Noi nu am fost cand traia Adam, dar suportam consecintele. La fel acei oameni triesc intr-o tara neortodoxa datorita alegerii facute de stramosii lor. Apostolii s-au dus in toata lumea cunoscuta, inclusiv la ndieni, dar indienii nu sunt crestini. Parintii spun ca omul, datorita chipului lui Dumnezeu, pot ajunge sa il cunoasca pe Dumnezeu. Si astfel pot veni in Biserica sa primeasca harul si astfel sa restabileasca si asemanrea cu Dumnezeu, nu doar chipul. Acum legat de mantuire, cum spune si parintele Arsenie, ce rost mai au discutiile daca nu e vorba de mantuire. Ce importanta are ca noi avem dreapta credinta sau jertfa Mantuitorului, daca se mantuiesc fara probleme si ceilalti? Abia acum au dreptate unii sa spun ca ne mandrim cu dreapta credinta, pentru ca daca nu are nicio importanta e doar o falire ca noi avem dreapta credinta si ei nu, rezultatul e acelasi, ambii se pot mantui. Cum se poate desfasura o discutie intre un ortodox care sustine asta si un hindus sau un adventist? Ii spune ortodoxul de Hristos, de mantuire, de Biserica, acela intreaba daca are si el posibilitatea sa ajunga in Rai daca ramane hindus/adventist, ortodoxul ii spune ca da, iar ala pe buna dreptate ii raspunde ca de ce il mai bate la cap despre dreapta credinta daca finalitatea e aceeasi, e posibil sa fie colegi in Rai si daca ramane hindus si se inchina la Shiva. Ar rade si el de lipsa de coerenta a ceea ce spune ortodoxul. Sfintii spun ca Iisus a adus mantuirea, de aceea il numim Mantuitor, si nu a adus o alta cale de mantuire. Domnul ne-a dat ce trebuie sa facem sa ne mnatuim, ne-a dat-o prin revelatie, noi nu putem schimba asta cu gandirea noastra omeneasca, sa facem o alta invatatura decat cea revelata, dupa cum ni se pare noua mai buna. Si toti sfintii spun asta, eu am dat doar cateva exemple de sfinti. Alta invatura provine doar din ecumenism sau new-age, care s-a infiltrat si in otodoxie, la unii credinciosi, de ce sa nu recunoastem. Si daca pierdem dreapta credinta pierdem si harul, o sa fim ca una din multele culte, ca ortodoxia o sa ramana, cu noi sau fara noi, la noi in tara sau la altii. P.S. Maris avea nu doar conceptii ecumensite moderate, ci foarte liberale, asemanatoare lui Adriana (dar care e onesta si recunoaste ca le are). Pe forumul catolic eu am crezut ca e catolic, pana am venit pe forumul ortodox. Spunea ca s-a impartasit la greco-catolici si nu credea ca ar fi facut vreo greseala. Asta nu inseamna ca asa ar trebui sa ramana toata viata, poate sfaturile de pe forum i-au folosit si a inteles mai bine ortodoxia. Atat, ca nu vreau sa vorbesc despre el daca nu e prezent pe forum de cateva luni. |
Catalin,
Daca tot m-ai pomenit, pot sa-ti pun o intrebare? Daca ai stii sigur ca se mantuiesc si musulmanii, si hindusii etc., tu ai renunta sa mai fii ortodox? |
Oare ce știm noi despre mântuire? Nu știm de noi înșine dacă ne vom mântui, cum să ne pronunțăm în privința altora?
Dar ce știm este că Hristos a venit, făcându-Se cunoscut, dăruindu-ni-Se nouă, jertfindu-se ca tot omul să aibă viață veșnică din jertfa Sa. S-a înălțat, continuând să fie prezent în Biserică, lucrările Sale predându-le apostolilor, sfinților... Biserica nu e altceva decât felul în care El continuă să fie cu noi, nemijlocit, văzut, palpabil așa cum era în vremea aceea. Dar oare nu aveau parte atunci de vindecare decât cei care reușeau să-L atingă? Nu primeau harul Său decât cei care auzeau cuvintele direct din gura Sa? Din nou spun: noi știm unde este Dumnezeu; dar nu știm unde nu este. Și înțelept mi se pare, pentru oricine, să-L caute acolo unde știe că este, nu acolo unde nu știe dacă este. |
Citat:
Si inca, chiar cei ce-au fost o clipa intelepti, uneori dau semne ca au invatat sa pretuiasca mai mult istetimea/desteptaciunea. (Uite de pilda cazul meu, istetul pamantului, deseori...) |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Sigur, cu sfortari omenesti, ceva iubire se poate pune in practica, dar nu e aceeasi Iubire. Si diferenta se simte, pentru cunoscatori.. |
Citat:
Iti aduc aminte ca diavolul nu a fost creat de Dumnezeu, El a creat altceva si inca ce..cata frumusete si perfectiune.. Citat:
Nu stiu care sfant spunea ca si cei drepti si cei rai vor trai sub aceeasi Lumina. Doar ca pentru primii ea va fi binecuvantare si pentru ceilalti chin. Si cine stie (speculez eu) poate Iadul este un loc special pentru cei care nu pot indura prea multa Lumina. De bine nu le este bine, dar poate nici atat de rau. |
Citat:
Tu vei fi cunoscator cu puterea de a stii unde se afla Harul doar atunci cand tu insuti vei fi plin de Har. Iar cand vei fi asa plin de Har de vei putea sa stii tu unde-i Harul, vei aplica fara sa clipesti "Nu judeca si nu vei fi judecat", iar cei din jurul tau vor primi astfel doar pace de la tine. Este foarte simplu. |
Citat:
Cat despre prima parte, vad ca ai ce ai cu incornoratii, vezi ca Iisus a venit doar pentru noi nu si pentru ei, inseamna ca ei au capacitatea de a se intoarce si singuri, noi nu. Deci nu se compara. |
Citat:
Desi Lucifer era purtator de lumina, a devenit prin propria decizie - fotofobic. Si Dumnezeu, desi putea sa-l stearga din creatie, i-a creat un loc unde poate sa-si traiasca experienta fotofobica. Citat:
In cazul lui Adam si Eva - au regretat fapta lor, diavolul niciodata. Iar urmasii lor, deja s-au nascut marcati de pacatul protoparintilor lor si de asta au si o a doua sansa. Si diavolul ar avea-o (teoretic) dar o refuza, refuzul fiind adanc intiparit in fiinta lor. Si tare ma tem, ca si a multor oameni care au ales pacatul ca mod de viata. |
Citat:
Si sunt deacord si cu Ap. Pavel: dragostea toate le spera si le nadajduieste :) |
Citat:
A-ti insusi o doctrina care este la limita adevarului nu inseamna neaparat dragoste desi daca vrei sa ai o parere buna despre propria persoana poti crede asta. Mintea omului inca departe de Dumnezeu, e f. incurcata. |
Citat:
Dar, scuza-ma ca te acrosez: cum ti-ai dat seama de asta?...:) (Nu, nu trebuie sa-mi raspunzi, ziceam si eu asa...) |
Citat:
Stim acest lucru din aceeasi sursa din care stim ca Dumnezeu este Sfanta Treime. Nu din ratiunea omeneasca, din logica omeneasca, ci din Revelatie. Toata invatatura crestina se bazeaza pe Revelatie, pentru ca omul nu poate cu ajutorul mintii sa afle adevarul. Protestantii spun ca se bazeaza pe Biblie, dar de fapt se bazeaza pe interpretarea omeneasca a Bibliei, fiecare cult cu intepretul sau. Sa vedem de fapt ce spune Sfanta Scriptura. Ni se dau nu numai conditiile mantuirii, dar ni se spune si cine nu se mantuieste. In Sfanta Scriptura scrie negru pe alb, fara niciun dubiu sau posibilitate de interpretare, chiar Iisus ne-a spus aceste lucruri. Si ne spune Iisus ca cine nu se Boteaza si nu se Impartaseste nu ajunge in Imparatie. Dar chiar si ecumenismul a cautat sa impace aceste pasaje, lansand teoria ramificarii harului in toate cultele, si deci a valabilitatii botezului in toate cultele. Din punct de vedere ortodox la acest pasaj se incadreaza doar ortodocsii, nefiind Taine in afara ortodoxiei. Se mai afirma ca sunt importante doar faptele din cele zece porunci. Dar se omit intentionat cateva porunci. cele zece porunci nu spun doar sa nu ucizi, sa nu minti, sa nu furi, etc., ci sa nu ne inchinam la idoli, doar la Dumnezeu cel Adevarat. Si acestea fac parte tot din cele zece porunci, pe care se bazeaza faptele morale. Apoi ne mai sunt date si pacatele pentru care nu se intra in Imparatie la I Corinteni, cap. 6 "Nu vă amăgiți: Nici desfrânații, nici închinătorii la idoli, nici adulterii, nici malahienii, nici sodomiții, 10.Nici furii, nici lacomii, nici bețivii, nici batjocoritorii, nici răpitorii nu vor moșteni împărăția lui Dumnezeu." Chiar si despre eretici ni se spune ca vor avea pedeapsa: "10. De omul eretic, după întâia și a doua mustrare, depărtează-te, 11. Știind că unul ca acesta s-a abătut și a căzut în păcat, fiind singur de sine osândit." "2 Petru 2, 1-3 1. Dar au fost în popor și prooroci mincinoși, după cum și între voi vor fi învățători mincinoși, care vor strecura eresuri pierzătoare și, tăgăduind chiar pe Stăpânul Care i-a răscumpărat, își vor aduce lor grabnică pieire;" Dar sfintii nu spun toti acelasi lucru? Numai eu am dat citate din multi sfinti, ultimul fiind Sfantul Luca al Crimeei. Nu cu mult timp inainte cel ce se convertea la ortodoxie, catehumenul, trebuia sa marturiseasca faptul ca doar unii ortodocsi ajung in Rai (e pe site-ul manastirii Dervent). Sfantul Ignatie ne prezinta pe scurt si pe intelesul tuturor invatura Bisericii cu pribire la mantuire, aceea este invatatura Bisericii: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/ Cine nu intelege cele scrise acolo practic nu intelege rolul Bisericii, Sfintelor Taine, rostul intruparii Mantuitorului, tot planul mantuirii. Nu in ultimul rand, chiar catehismul ortodox ne da raspunsul scriind: nimeni nu se poate mantui fara har, iar harul nu poate fi primit prin fapte, numai prin Sfintele Taine. http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html "Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca." Asadar scrie, trebuie doar sa alegem invatatrua ortodoxa si nu a pastorului John sau alt rationament omenesc. |
Citat:
Multumesc, frate Alin! P.S. Cu cat se departeaza omul de Dumnezeu (ca pe loc nu poate sta nimeni, nici macar mortul), cu atat il cearca chinul incurcaturilor mintale. Asta in cazul cel nefericit ca are minte... De unde, hop si tot la inima ajungem! |
Cataline,protestantismul liberal nu se bazeaza pe Biblie.Au fost printre cei mai inversunati cercetatori in a demonstra faptul ca Biblia contine elemente ce trebuie demitologizate,in special cu privire la Hristos.Protestantismul liberal are patru caracteristici: dorinta de a adapta ideile religioase la cultura moderna,respingerea crezului religios bazat numai pe autoritate(crezul trebuind sa fie supus ratiunii si experientei),imanenta divina si optimismul umanist.Cu privire la punctul doi liberalii spun ca a fost opera unor oameni limitati de limitele timpului lor si prin urmare nu are o autoritate absoluta.Autoritatea Scripturii,crezurile si Biserica sunt inlocuite cu o idee numita ,,esenta crestinismului"care spune ca nu exista contradictie inerenta intre credinta si legea naturala,intre stiinta si revelatie,intre sacru si secular.
Asta pt ca se considera ca Dumnezeu nu este undeva,cumva, izolat in cer ci ei spun ca EL este efectiv printre oameni,participa activ la tot ce se intimpla si prin urmare nu mai este o distinctie intre natural si supranatural.Adica Dumnezeu se dezvaluie prin adevar rational,frumusete artistica sau bunatate morala.Finalul logic al acestei idei,la care au si ajuns,este panteismul. Ei sunt ecumenisti dar nu in sensul spus de tine ci intr-un fel de sens sincretist ce anuleaza inclusiv invatatura protestanta.Este un fel de unificare in altceva decat crestinismul manifestat in istorie pana acum,indiferent de formele sale.A inceput prin sec XIX in Germania,Bauer,Ritschl(aici este o situatie particulara,cu un specific anume care l-a influentat inclusiv pe Harnack,dar este prea mult de analizat),scoala de la Tubingen,Sabatier(la francezi)Jowett(la englezi) si mai ales Bultman.Din 1960 a cunoscut un profund declin,inceput dupa Primul Razboi Mondial cand mult din ideile lor au fost pulverizate de realitatea razboiului.In 1933 multi dintre ei au aderat la un manifest umanist secular care proclama inexistenta lui Dumnezeu si a nemuririi,si in schimb punea in centru credinta-n om si in capacitatile sale. Liberal nu inseamna,in conceptia lor,ca toate ideile sunt bune ci ca sunt independenti in conceptie de orice idee clasica si toate ideile religioase trebuie supuse probei ratiunii si verificarii.Lucru absolut previzibil din moment ce au plecat de la idealismul etic a lui Kant si de la ideea unei structuri rationale-n lume a lui Hegel.Cum explica cineva,printr-un proces dialectic al fluxului si refluxului luptei istorice ratiunea invinge treptat irationalul(in care evident se incadreaza si vechile conceptii)Este clar ce incerc sa spun? Voi trageti gloante,poate bine intentionate,de aparare,dar nu in directia care trebuie.Situatia este updatata profund fata de ce va aparati voi.Ca si cum va asteptati ca astia sa puna scari si turnuri de asalt pe cetatea credintei si ei,deja,se uita ranjind cu artilerie grea pregatita.Este ceva mult mai complex de atat,ceea ce vine.Daca,sa spunem,necuratul ar avea patru forme,de inselator,nimicitor,stapanitor si acuzator,ghici care se profileaza deja-n la orizontul lumii asteia.Este baiat destept si o sa prinzi ideea,care in esenta,este biblica :) Bafta! |
Citat:
|
Citat:
Jertfa Sa trebuie să aibă o cuprindere mult mai mare. Ea are valoare ontologică. Se adresează tuturor oamenilor, din toate neamurile și din toate timpurile, de la începutul lumii și până la sfârșitul ei. Chiar dacă vei socoti că mesajul meu este unul ecumenist, rămân la părerea că orice om din lumea asta are acces, într-o măsură mai mică sau mai mare la harul lui Dumnezeu. Și în asta mă bazez pe dragostea Lui, care-L face să Se caute, să se regăsească în orice chip zidit de El pe lumea asta. Acesta-i Dumnezeul în care cred și pe care-L iubesc pentru că este așa. Iar în cuvintele pe care le-am spus în mesajul precedent, respectiv că nu știm dacă ne-ortodocșii se vor mântui, mă bazez și pe spusele unor importanți părinți de-ai noștri, între care Bartolomeu Anania. Biserica nu poate fi un sistem limitativ al mântuirii, ci o prezență a lui Hristos în lume, care stă cu brațele deschise către toți, chemându-i la unirea cu El. P.S. Nu vreau să intru în polemică cu tine, Cătălin; nu sunt în măsură. Mi-am mărturisit doar felul în care cred. Deocamdată nu pot altfel. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:22:58. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.