![]() |
Citat:
Ceea ce a dorit să exprime Mihailc nu a fost ideea că "Biblia este Cuvântul lui Dumnezeu" ci ideea că "Biblia este echivalent cu Cuvântul lui Dumnezeu". Este cu totul altceva. Noi, catolicii, credem că Dumnezeu a vorbit și în alte moduri, nu doar prin Biblie. Este vorba despre centrul de greutate. Pentru protestanți, centrul de greutate al vieții, misiunii pe pământ si lucrării Bisericii se găsește în citirea și interpretarea Scripturii. Pentru Bisericile "istorice", centrul de greutate se regăsește în Sfânta Liturghie, din care prima parte, intitulată Liturghia Cuvântului, tocmai cu asta se ocupă: citirea și interpretarea Scripturii. |
Citat:
|
Citat:
"Mântuirea este scopul Creștinismului și obiectivul Bisericii. Creștinismul ortodox afirmă cu fermitate că Dumnezeu s-a făcut om pentru ca omul să poată să se facă Dumnezeu. Acest concept al Îndumnezeirii, respinge faptul că mântuirea este un rezultat pozitiv la o dilemă juridică, ci este de fapt un proces de vindecare." http://ro.orthodoxwiki.org/Soteriologie Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Adevărat, adevărat zic vouă: cel ce crede în Mine va face și el lucrările pe care le fac Eu și mai mari decât acestea va face, pentru că Eu Mă duc la Tatăl. " Ioan 14:12 Citat:
|
Np
Eu am intalnit oameni minunati de confesiuni neo-protestante, insa mereu evit discutiile teologice, ca desi sunt unii care cu indrazneala citeaza din Sfanta Scriptura si se folosesc de cuvintele sfinte, eu mereu parca aud psalmistul cum ma cearta:
''Spus-a Dumnezeu celui pacatos: Pentru ce graiesti dreptatile Mele si iti insusesti testamentul Meu prin gura Ta.'' (Ps. 49,17) |
Citat:
"Și îndelunga-răbdare a Domnului nostru socotiți-o drept mântuire, precum v-a scris și iubitul nostru frate Pavel după înțelepciunea dată lui, 16. Cum vorbește despre acestea, în toate epistolele sale, în care sunt unele lucruri cu anevoie de înțeles, pe care cei neștiutori și neîntăriți le răstălmăcesc, ca și pe celelalte Scripturi, spre a lor pierzare. 17. Deci voi, iubiților, cunoscând acestea de mai înainte, păziți-vă, ca nu cumva, lăsându-vă târâți de rătăcirea celor fără de lege, să cădeți din întărirea voastră" 2 Petru cap. 3 |
Pastrarea dreptei credinte - conditie pentru mantuire
http://www.crestinortodox.ro/credint...ire-91036.html |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Și încă ceva....pietismul penticostal, ca orice pietism de orice orientare ar fi el, nu are nicio legătură cu Biserica primară. Citat:
Scripturile despre care îi amintește Pavel lui Timotei sunt Legea, Profeții și Psalmi, în conținutul cărora era proorocită Întruparea. Însuși Domnul arată ce înseamnă ”Scripturi” ”Și le-a zis: Acestea sunt cuvintele pe care le-am grăit către voi fiind încă împreună cu voi, că trebuie să se împlinească toate cele scrise despre Mine în Legea lui Moise, în prooroci și în psalmi. Atunci le-a deschis mintea ca să priceapă Scripturile.” (Luca 24:44,45). Cuvântul lui Dumnezeu este revelația în întregul ei, nu doar Biblia. În chiar textele profetice avem câteva exemple: ”Fost-a cuvântul Domnului către mine și mi-a zis: "Fiul omului, întoarce-îi fața spre Gog din țara lui Magog, regele lui Roș, al lui Meșec și al lui Tubal; proorocește împotriva lor...” (Iezechil 38:1,2) ”Domnul însă mi-a zis: "Proorocește asupra oaselor acestora și le spune: Oase uscate, ascultați cuvântul Domnului! Așa grăiește Domnul Dumnezeu oaselor acestora: Iată Eu voi face să intre în voi duh și veți învia” (Iezechil37:4,5) ”În zilele arhiereilor Anna și Caiafa, a fost cuvântul lui Dumnezeu către Ioan, fiul lui Zaharia, în pustie. ” (Luca 3:2) Sfânta Scriptură e un dar neprețuit pe care Dumnezeu l-a lăsat Bisericii Sale. Faptul că acest dar a fost jefuit în repetate rânduri de oameni mândri și proști din grămada de cioburi sectare neoprotestante, falsificându-i înțelesurile, este una dintre cele mai nenorocite tâlhării din istoria creștinismului. ”Aceasta știind mai dinainte că nici o proorocie a Scripturii nu se tâlcuiește după socotința fiecăruia; pentru că niciodată proorocia nu s-a făcut din voia omului, ci oamenii cei sfinți ai lui Dumnezeu au grăit, purtați fiind de Duhul Sfânt.” (2Petru 1: 20:21) |
Citat:
Citat:
Citat:
|
Citat:
Spuneai ca BP e mistica; oare? Unde e incredintarea, unde e caracterul tainic si dubitativ, daca penticostalul are nevoie de certitudini pentru "a crede" ? Eu te vindec aici pe loc si-ti fac o demonstratie, trebuie sa arat ca vorbesc in limbi pentru a arata ca am Duh Sfant etc. Brusca "vindecare" pe care o face pastorul penticostal in fata multimii adunate, ii pune pe acestia in fata unui eveniment senzational, pe care ei il iau la cunostinta in plinatatea evidentei sale, insa asta nu inseamna a crede, ci inseamna a constata, a inregistra un fapt. Din pacate, mediile penticostale si cele evanghelice pun mare accent pe astfel de evenimente, organizeaza serate de "staruinta", din dorinta de siguranta religioasa. Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Drumul meu nu face subiectul niciunui topic de aici... Așteptarea mea de la dvs, ca fiind nu nebisericoși, ci mai degrabă tendențioși, este să ne lăsați în pace... Sau dacă într-adevăr vă pare rău că ați descoperit frumusețea ortodoxiei abia după ce ați plecat la np, poate vreți să vă întoarceți? |
Citat:
Oricum, a considera biserica penticostala o "biserica mistica" presupune ca eu intelg una prin mistic, iar dumneavoastra alta. Intre minuni/vindecari si misticism nu exista legatura directa. Nu stiu ce minuni, vindecari si invieri din morti se intimpla in adunarile penticostale (oricit de mult DUMNEAVOASTRA ati pune accentul pe asta, toate astea vin de la DUmnezeu si nu sta in puterea noastra sa le gestionam), eu nu am auzit de niciuna. Or fi prin alte tari. Dar aceasta discutie mi-a intarit concluzia pe care am avut-o despre NP/sectanti: acestia nu doresc decit sa iasa in evidenta, sa declare sus si tare ca sint altfel decit ceilalti. Bisericile istorice nu le pot oferi aceasta "afirmare". In Biserica Catolica, pe masura ce "te vindeci" devii din ce in ce mai putin vocal, din ce in ce mai smerit, doresti din ce in ce mai mult sa treci nebagat in seama. La dumneavoastra "vindecarea" e inversa. Pe masura ca "va vindecati" deveniti mai vocali si mai vizibili; sfintii nostri vorbesc foarte putin despre ei insisi, dumneavoastra (iar aici ma refer la NP, nu la dumneavoastra in special), in schimb, vorbiti din ce in ce mai mult. Il am exemplu concret pe Ucenicul. Nu stiu daca are vreo postare in care accentul sa fie pus pe altceva decit pe el insusi. Dar el se declara "vindecat" si "mintuit", asemenea dumneavoastra . Drumul de reintoarcere in bisericile istorice este lung si anevoios, dar e posibil. Inseamna, practic, sa va schimati modul de a percepe relatia cu divinitatea: neo protestantii se aseaza ei insisi in centru (oricit ati declara altceva, atit din postarile adventistilor cit si din postarile pentricostalilor se vede bine acest lucru); in cadrul bisericilor istorice in centru trebuie sa-L asezam intotdeauna pe Domnul nostru Isus Cristos. Cind veti trai si crede ca centru universului si al sufletului nu sinteti dumneavoastra insiva ci domnul nostru Isus Cristos, atunci va veti intoarce in sinul Bisericii. Este o parere personala, dar cred ca e adevarata. |
Citat:
De multe ori insa, omul doar se roaga si primeste vindecarea fara mana vreunui apostol. Citat:
Biserica este mistica, in sensul ca percepe realitati spirituale neintelese de altii, dar tot ea, prin credinta, face ca aceste realitati sa se manifeste vizibil, pe pamant, pentru intarirea credintei celor care le vad si mai ales pentru raspandirea Evangheliei. Citat:
Citat:
Nu ma consider departe de ortodoxie, desi nu fac parte din cultul BO. Nu pot insa sa reneg meritul celor care m-au ajutat sa o regasesc, desi nu erau ortodocsi. Ei au fost acolo cand am avut nevoie de mantuire, ca sa imi arate drumul spre ea. Faceti si dvs la fel cu fratii dvs si nu vor mai pleca. Dar mai intai trebuie sa invatati dvs ce este mantuirea, si ca Hristos a murit pe cruce pentru pacatele dvs, in locul dvs, pentru ca dvs sa fiti mantuita si sa primiti viata de veci. Alt scop mai mare nu a avut, pentru ca v-a iubit; si pe dvs si pe noi ceilalti. Citat:
Totusi, sfintenia nu sta in tacere, ci in a sti ce sa vorbesti. Apostolii au fost cei mai vorbareti oameni; Iisus nu a tacut. Desigur, noi nu suntem la nivelul lor, ar trebui sa tacem mai des. Sa ne ierte Dumnezeu... |
Citat:
Dar aveți dreptate, nu vă voi mai răspunde la postări, astfel încât să ne vedem fiecare de treburile noastre. |
Citat:
|
Citat:
Vorbind despre mine, intr-adevar, nu sint genul tacut (cit as vrea sa fiu!) dar macar (zic eu) nu vorbesc despre mine! Asta pe de o parte. Pe de alta parte, sintem pe un forum de discutii, cum bine ati spus. Pai sa-l lasam forum de discutii si sa nu-l transformam in adunare NP. |
Citat:
Pe fratele plecat care n-a cunoscut deplinatatea Ortodoxiei, eu nu-l pot asculta sau citi cele scrise de el despre ortodoxie, privindu-l ca pe un marturisitor al credintei autentice, datorita parcursului sau spiritual si a faptului ca el nu traieste in Biserica. El isi da cu parerea din afara, criticand de cele mai multe ori cele "ale ortodoxiei". Nu-i cazul Dorianei, insa sunt altii care se intorc ca si mari “invatatori”. Tu i-ai lasat in pace, au plecat si s-au regasit (zic ei) prin alte parti, dar ei nu te lasa pe tine, vin inapoi sa-ti tulbure “oaza ta”, invocand pretextul propavaduirii Evangheliei, de parca noi nu am avea marturisitori autentici printre noi de la care sa invatam si terminand prin incercari ridicole de a-ti demonta credinta. Acel om poate fi o “lumina” in comunitatea pe care a ales-o, nu in cea pe care a parasit-o, caci in primul rand el nu intelege modul nostru de a gandi. Ma enerveaza la culme cei care vin si spun pe un ton autoritar: "este scris ..." de parca eu n-as stii ce este scris :) "Este scris" nu e sinonim cu a intelege ce este scris, caci in procesul asta intervine gandirea. Un "ucenic" din comunitatea penticostala, nu este Invatator in comunitatea ortodoxa, iar faptul ca citesti din placere teoretica scrierile heterodocsilor nu inseamna ca-i recunosti ca si "invatatori" ai ortodoxiei. |
Pentru ce pleaca oamenii din bisericile istorice? in general, pentru ajutoare. Cei care adera la cultele neoprotestante o fac pentru ca primesc ajutoare constand in haine si alimente (oare in Romania voturile pentru diverse partide nu tot in felul acesta se cumpara? la fel se procedeaza cand vine vorba de optiunea religioasa).
|
Citat:
In legatura cu papa, asa cum inainte cei ce aderau la o filosofie era numiti platonicieni, aristotelieni, etc., ar putea ca cineva care crede intr-o invatatura oarecare despre crestinism sa fie numit crestin. Dar definitia asta e mai mult pe modelul protestant, Sola credinta. Din punctul ortodox de vedere crestin (ortodox) inseamna sa fie botezat in Biserica, sa creada invatatura cea dreapta si sa fie in comuniune euharistica. Face papa parte din Biserica Ortodoxa? Daca nu sunt recunoscute Tainele in afara ortodoxiei si deci nici botezul cum face cineva parte din Biserica nebotezat? Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Ei bine, contextul s-a schimbat. Acuma, nu mai merge să cumperi votul religios. O aspirație există, sădită în toți oamenii: Eliade numea specia noastră "Homo religiosus". Stând foarte prost la capitolul cultură religioasă (ca și la cultură în general) oamenii au nevoie de religie, dar preferă religii fast-food, preferă spaghetti-creștinismul. Ce dogmatică, ce liturgică, ce studiu al hagiografiilor, ce patristică ? Hai, dom-le, să fim serioși ! Ridici mâinile în sus, îți șoptește pastorul trei vorbe și te vindeci spiritual. Mergi pe stadion și ești mântuit. Bolborosești ceva și îl ai pe duhul. Care duhul ? Duhul Sfânt, se înțelege, ce, mai există altul ? Și astfel, comisarii dușmanului lui Dumnezeu și al oamenilor reușesc mereu să recruteze suflete de pripas, facilitându-le angajarea pe drumul damnării în timp ce le spun că s-au mântuit deja. Ceea ce este mai important pentru noi, este ca asemenea bazaconii să nu contamineze Bisericile Apostolice, existând destule indicii ale unei asemenea tendințe. Ori de câte ori primim o rugăciune pe mail, chiar de la un coreligionar catolic sau ortodox, în care ne explică cum ne vom vindeca dacă o trimitem la alți nouă fraieri, avem toate elementele unei aiureli de tip penticostal. Ori de câte ori vedem pe cineva că se roagă nu cu mâinile la piept, ci cu ele ridicate în aer este probabil să avem în față pe cineva deja cucerit de modul de gândire penticostal, adică un practician al păgânismului cu elemente creștine. Să nu ne închipuim că noi înșine am fi scutiți de asemenea alunecări. În foarte mulți teologi, oameni care au studiat mai sistematic decât noi și au citit câteva rafturi de bibliotecă în plus, recunoaștem elemente de alienare neoprotestantă. Să ne ținem departe de ei, sau, dacă îi citim, să o facem așa cum entomologii admiră strălucirile curioase din lumea insectelor. Noi, să ne ținem aproape de cei care au primit de la Cristos misiunea de a ne conduce spre El. |
Mi-a placut ce/cum ati scris mai sus, sunt lucruri adevarate, totusi cei saraci adera la culte neoprotestante datorita ajutoarelor care se dau acolo (pentru unul foarte sarac orice conteaza), iar pentru cei care nu au nevoie de ajutoare, cultele neoprotestante reprezinta un mijloc de a emigra in tari occidentale (stiti cati au emigrat cu ajutorul cultului din care faceau parte?? foarte multi! mai ales prin casatoria cu un cetatean occidental de aceeasi religie). Pastorii romani cer ajutoare din Occident pentru "fratii" lor mai saraci si ei distribuie luand bineinteles, "partea leului". Iar credinciosii din Occident dau, ca sa implineasca porunca Mantuitorului de a fi milostivi si totodata isi inchipuie ca prin donatiile lor mai sterg din pacate. Asa ca toata lumea este multumita si "afacerea" prospera!
|
Citat:
O, Ioana, dar afirmand ca „te enerveaza la culme cei care vin si spun pe un ton autoritar: "este scris”, nu faci decat sa le dai apa la moara solascripturistilor, caci si despre cei ce se enerveaza la culme cand le spui „ce este scris”, scrie ceva. Iar np stiu sa speculeze. E unul din citatele lor preferate. La cat de previzibili sunt np, asteapta-te la urmatorul citat din partea lor, si inca spus cu atata suficienta de sine incat vor fi si mai convinsi ca ei sunt cei ce fac lucrarea Domnului, caci „este scris”: „Propovăduiește cuvântul, stăruiește cu timp și fără de timp, mustră, ceartă, îndeamnă, cu toată îndelunga-răbdare și învățătura. Căci va veni o vreme când nu vor mai suferi învățătura sănătoasă, ci - dornici să-și desfăteze auzul - își vor grămădi învățători după poftele lor”. (2 Timotei 4, 2-3) |
Citat:
Iti recomand filmul „Secta” http://catehetica.ro/secta-film-rusesc. (are 3 ore dar merita). „Un film rusesc extraordinar de interesant despre modul în care sectele își racolează membrii din rândurile oamenilor aflați la ananghie. Filmul este foarte bine realizat este educativ pentru părinți și copii în sensul că dezvăluie capcanele și felul în care oameni nevinovați pot ajunge la îndoctrinare și înșelare fiind chiar capabili de sinucidere sub influența. Filmul este inspirat dintr-un fapt real petrecut in Rusia. Pe de altă parte necunoașterea credinței celei adevărate constituie o mare primejdie, deoarece un credincios, un fiu adevărat al Bisericii niciodată nu va fi păcălit de vreo secta, grupare religioasă, guru sau cine știe ce adunare eretică. Vizionare plăcută.” |
Citat:
M-as mira sa existe vreun cult neoprotestat care sa se autosustina, in timp ce critica BOR ca primeste finantare de la Stat ei primesc si de la Stat si din afara, ca sa nu mai vorbim de cei care au pus taxa pe veniturile credinciosilor (10-20% din venitul BRUT). |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Au vazut strugurii care cresteau pe sus dar pentru ca nu li s-au coborat la nas cand au batut din picior, au zis ca's acri si au preferat sa manince de pe jos. Ce conteaza ca sunt pe jos, ca's stricati si calcalti in picioare, daca e la indemana, ti se pune mantuirea pe tava si iertarea la fel si ti se spune ca sunt gratis si fara efort. Vrei mantuire? Considera-te mantuit. Vrei iertare? Hristos a murit deja pentru pacatele tale acum 2000 ani, esti iertat chiar inainte sa apuci sa-ti para rau. De pocainta nu mai vorbim, smiorc smiorc o data ca ei stiu sa creeze atmosfera, pe urma toata viata esti iertat la foc automat. Pai cum sa nu plece omul din biserica istorica unde trebuie sa bata fruntea de pamant si sa naudeseasa in picioare la Liturghie ca sa nu mearga acolo unde nici macar nu trebuie sa deschida usa, ca au portar si stau frumos in bancuta si asculta multe catecele vesele alternate cu predici telenovelistice, talentul oratoric frizand nu de putine ori grotescul pentru a ascunde lipsa harului? Personal n-am cunoscut nici un monument de cultura teologica si bogatie sufleteasca care sa guste din ortodoxe si sa o paraseasca de buna voie si nesilit de nimeni asa cum schimbi o camasa. In schimb oameni cu probleme evidente da - incultura teologica,frunzareala Biblica, impresii de sine cat casa, de astia daaaa.. In plan omenesc si judecand omenesc, nici o biserica ortodoxa nu e perfecta. Omul trupesc care gandeste trupeste poate gasi hibe o gramada. Dar in plan duhovnicesc si pentru cel care cauta planul duhovnicesc, nu exista nici o alternativa. |
Citat:
|
Citat:
Draga mea doamna, cum as putea eu totusi sa va raspund la intrebari despre np fara sa vorbesc despre np? Marturisesc ca nu stiu cum as putea sa va multumesc, asa ca ma las pagubasa. Sper macar ca dvs sunteti multumita de dvs si ca aveti impliniri duhovnicesti pe calea pe care o urmati. Si va doresc din suflet multa propasire. |
Citat:
|
Citat:
Banii lui de salariu se livreaza in contul cultului si se prezinta saptamanal sa-si deconteza cheltuielile. |
Citat:
|
Cornel Urs/sad story stie mai bine ce l-a atras pe el la penticostali, cand umbla dupa prooroci, deci e posibil sa aiba dreptate. Inca este obsedat de pastorul - prooroc Cornel Urs, caruia i-a luat numele, si care, se stie, apeleaza deseori la sentimente si chestii lacrimogene... :29:
|
Citat:
Intr-adevar, NP nu sint nici pe departe sfinti (cu toate ca ei cred ca sint, doar este scris, nu?), dar modul lor de actiune, vizibil si pe forum, agresiv si oarecum arogant, este deranjant, cel putin pentru mine. Iar referitor la raspunsurile pe care mi le-ati dat: pentru mine sint deviate de la subiect, asta e parerea mea. Firul rosu calauzitor al raspunsurilor este ca traiti intr-o euforie perpetua, ca Domnul e de linga dumneavoastra, ca sinteti implinta si fericita.La fel si Ucenicul. EU am tras o conluzie la finalul postarii anterioare si repet concluzia: motivul pentru care va simtiti OK in confesiunea din care faceti parte este ca aici sinteti bagata in seama, pe cind in bisericile traditionale nu se intimpla asta. Poate e o concluzi gresita, insa puteati sa-mi raspundeti punctual la concluzia mea. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 17:56:37. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.