Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa Romana (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=507)
-   -   Implicarea Bisericii in politica , un aspect deloc de neglijat ! (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=15052)

AlinB 27.07.2012 15:13:36

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461493)
Ceea ce văd că nu vede nimeni este aceea că Biserica nu doar că trebuie să se implice în politică, dar ar trebui să aibă chiar ea o politică și o doctrină politică și socială așa cum au dezvoltat romano-catolicii. Biserica nu trebuie sî aștepte atât de mult de la forțele politice existente ci trebuie ea însăși să fie factor catalizator pentru apariția unei forțe politice, chiar și minoritare, care să prezinte și să reprezinte politica inspirată de creștinism, să apere interesele autentice ale creștinilor ortodocși precum și să promoveze și să propună legi, hotărâri legislative pentru ortodocși și ortodoxie.

Aiurea, biserica nu are nici macar resursele necesare (umane mai ales) pentru a implementa cum trebuie teocratia in plan intern, de unde si pana unde in societate, chiar si ca tentativa?

Iar cu politicul - e un compromis, cea mai buna atitudine posibila este o relativa neutralitate.

stefan florin 27.07.2012 15:48:09

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461493)
Ceea ce văd că nu vede nimeni este aceea că Biserica nu doar că trebuie să se implice în politică, dar ar trebui să aibă chiar ea o politică și o doctrină politică și socială așa cum au dezvoltat romano-catolicii. Biserica nu trebuie sî aștepte atât de mult de la forțele politice existente ci trebuie ea însăși să fie factor catalizator pentru apariția unei forțe politice, chiar și minoritare, care să prezinte și să reprezinte politica inspirată de creștinism, să apere interesele autentice ale creștinilor ortodocși precum și să promoveze și să propună legi, hotărâri legislative pentru ortodocși și ortodoxie.

nu cred ca ai dreptate. Atunci cand Biserica s-a implicat in politica A FOST O CATASTROFA. Vezi caderea imperiului Bizantin

Decebal 27.07.2012 16:54:20

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 461510)
Biserica are tot ce trebuie sa aiba ca oamenii sa devina sfinti. Daca incercam sa credem ca ii lipseste ceva, asta o facem pentru ca nu-i mai vedem rostul - impartasirea vietii dumnezeiesti.

O fi având tot ce-i trebuie, deși mă îndoiesc pe partea doctrinară că are tot ce-i trebuie, însă nu se prea vede asta în practică. În practică ortodoxia suferă de preamulte ori eșecuri absolut lamentabile, și cedează foarte mult ortodocșii duhului lumesc în dauna Duhului Sfânt. Eu am întâlnit atâta exemple în viață încât nu cred că le pot număra, și în primul rând chiar în cazul meu.

Până la sfințenie este cale lungă iar ortodocșii noștri au lupte serioase de dat în principal cu convertirea la Christos iar apoi "dau" lupte serioase cu dreptatea și moralitatea.

Și uite ca să vă dați seama că într-o oarecare măsură viața creștină mai ține și de cele materiale, uitați-vă în ce hal a ajuns această țară, mai ales după '90 dar și înainte odată cu politica total anticreștină a guvernărilor de după al doilea război mondial încoace. Uitați-vă ce au făcut parlamentarii, guvernanții, președinții și în general politica, acestei țări. Cumva nu vedeți că Biserica era și încă mai este obligată să își creeze structuri ecleziale care, sub autoritatea doctrinară și ierarhică a Bisericii, să încerce să construiască soluții, recomandări (dar așa mai obligatorii) pe care în primul rând creștinii ortodocși, dar nu doar ei, să le aplice pentru ca țara asta să nu meargă în așa derivă?

Problema avorturilor este numai una; uitați-vă că și datorită avorturilor, dar nu doar lor, această țară a început să se rărească și să îmbătrânească, a crescut numărul pensionarilor, raportul dintre pensionari și activi, iar pensiile în afara unor credite internaționale, nu ar mai avea cine să le plătească. Care a fost poziția oficială a BOR luată în Sfânt Sinod și pe baza căreia să se facă presiunile și propaganda necesară așa încât factorii politici să fie forțați să aplice anumite politici împotriva avortului și în favoarea natalității? BOR a tăcut din gură și n-a făcut nici o presiune oficială, deși aveau anumite documente compuse într-o comisie, iar românii au ajuns azi rușinea Europei și a lumii, țară "majoritar" ortodoxă fiind, și fiind în cifre relative deasupra Rusiei ortodoxe la capitolul avorturi. Iar țara se golește de ortodocși și de români pentru a își face loc heterodocșii și ne-românii. Vedeți că deja am înțeles că au început străinii să cumpere suprafețe mari de pământ românesc pentru a face agricultură, asta în vreme ce agricultura românească este tot mai șubredă iar țăranii români sunt tot mai puțini și mai puțin stăpâni pe pământurile românești. Iar BOR tace din gură și zidește catedrale imense dar nu știu pentru cine că vom fi din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai despărțiți de Dumnezeu. Cum zicea părintele Valica, probabil acolo se va ajunge să se facă Parastasul neamului, nu Mântuirea neamului românesc.

Și asta cu avorturile este numai una, care amenință fibra biologică a neamului românesc, dar gândiți-vă spre exemplu la marile cedări ale statului român odată cu Marea Privatizare și cu Marea Restituire. Vedeți că în ceea ce privește acel Status Romano-Catolic, dar e numai un exemplu, lucrurile sunt extrem de neclare, iar un politician precum Aurelian Pavelescu a avertizat foarte clar de mulți ani de zile că este posibil să avema de-a face cu una dintre cele mai mari escrocherii din Europa ultimilor 100 de ani. Dumnevoastră vi se pare ceva de trecut cu vederea? O să vedem consecințele nenumăratelor trădări de țară și vom mai vedea atunci dacă sunt lucruri de trecut cu vederea!!

costel 27.07.2012 17:10:18

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461564)
O fi având tot ce-i trebuie, deși mă îndoiesc pe partea doctrinară că are tot ce-i trebuie, însă nu se prea vede asta în practică.

Pe un alt topic v-ati ridicat impotriva ierarhilor. Stiti ce inseamna asta? Ca nu iubim cum ne cere Dumnezeu. Un motiv pentru care ortodoxia nu se vede in practica. Ortodoxia e deplina, noi suntem nedeplini. Suntem cel mult nepoti in relatia cu Dumnezeu, dar El are doar fii, dupa cum spunea Kallistos Ware.

Decebal 27.07.2012 17:59:09

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 461570)
Pe un alt topic v-ati ridicat impotriva ierarhilor. Stiti ce inseamna asta?

Unde m-am ridicat domnule Costel împotriva ierarhilor? Vă rog să îmi arătați cu subiect și predicat măcar o propoziție în care să fi făcut așa ceva. Nu am făcut decât să pun niște întrebări pe baza unor nedumeriri. Dacă dumneavoastră considerați că a pune câteva întrebări de bun simț este echivalent cu ridicarea sau revolta împotriva ierarhilor, asta din punctul meu de vedere este echivalent cu ideologia "crede și nu cerceta". Dar am văzut foarte bine cum ați evitat la întrebarea respectivă să răspundeți așa cu grație "pravoslavnică" și cu foarte multă "dreaptă măsură".

Tomita 27.07.2012 19:24:22

La articolul din link http://www.crestinortodox.ro/editori...ca-123253.html
mie imi place punctul de vedere al lui Cezar Mihai:
"Sf Serafim de Sarov spune ca intotdeauna a gresit atunci cand a dat un sfat de la el. Si astfel a invatat sa caute numai sfatul venit de la Domnul. Ce sfat duhovnicesc poate fi legat de sustinerea vreunui oarecare candidat la o functie politica?"

cristiboss56 27.07.2012 20:11:01

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 461570)
Ortodoxia e deplina, noi suntem nedeplini. .

Mare adevar ai rostit !

horatiu.miron 27.07.2012 20:48:05

Eu cred ca implicarea cu totul in politica a BOR nu serveste intereselor sale. Din contra, lobby-ul pe langa cine se intampla sa fie puterea „du jour” serveste mai bine acestor interese.

costel 27.07.2012 23:18:24

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461575)
Unde m-am ridicat domnule Costel împotriva ierarhilor? Vă rog să îmi arătați cu subiect și predicat măcar o propoziție în care să fi făcut așa ceva.

Eu asa am inteles aceste cuvinte: "Cum se face că ierarhii BOR și poate și ai altor Biserici Ortodoxe stau la tot felul de dialoguri, conferințe, ba chiar am înțeles că BOR chiar face parte din Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB sau CEB) cu adunări, grupări, culte protestante și neoprotestante, despre care se știe că au apărut prin tocmai ridicarea și revolta împotriva ierarhiei, ce-i drept aceea a Bisericii Romano-Catolice?..."

Nici fariseii nu erau multumiti cu faptul ca Mantuitorul vorbea cu desfranatii, ca a luat masa in casa vamesilor ...

AlinB 28.07.2012 00:30:44

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461564)
Problema avorturilor este numai una; uitați-vă că și datorită avorturilor, dar nu doar lor, această țară a început să se rărească și să îmbătrânească, a crescut numărul pensionarilor, raportul dintre pensionari și activi, iar pensiile în afara unor credite internaționale, nu ar mai avea cine să le plătească. Care a fost poziția oficială a BOR luată în Sfânt Sinod și pe baza căreia să se facă presiunile și propaganda necesară așa încât factorii politici să fie forțați să aplice anumite politici împotriva avortului și în favoarea natalității? BOR a tăcut din gură și n-a făcut nici o presiune oficială, deși aveau anumite documente compuse într-o comisie, iar românii au ajuns azi rușinea Europei și a lumii, țară "majoritar" ortodoxă fiind, și fiind în cifre relative deasupra Rusiei ortodoxe la capitolul avorturi. Iar țara se golește de ortodocși și de români pentru a își face loc heterodocșii și ne-românii. Vedeți că deja am înțeles că au început străinii să cumpere suprafețe mari de pământ românesc pentru a face agricultură, asta în vreme ce agricultura românească este tot mai șubredă iar țăranii români sunt tot mai puțini și mai puțin stăpâni pe pământurile românești. Iar BOR tace din gură și zidește catedrale imense dar nu știu pentru cine că vom fi din ce în ce mai puțini și din ce în ce mai despărțiți de Dumnezeu. Cum zicea părintele Valica, probabil acolo se va ajunge să se facă Parastasul neamului, nu Mântuirea neamului românesc.

Ortodoxia nu se poate face fara ortodocsi, cu directive "de la centru".

Matalutza ai vrea un sistem comunist, dar cu iz ortodox.

stefan florin 28.07.2012 00:50:20

Citat:

În prealabil postat de costel (Post 461634)
Eu asa am inteles aceste cuvinte: "Cum se face că ierarhii BOR și poate și ai altor Biserici Ortodoxe stau la tot felul de dialoguri, conferințe, ba chiar am înțeles că BOR chiar face parte din Consiliul Mondial al Bisericilor (CMB sau CEB) cu adunări, grupări, culte protestante și neoprotestante, despre care se știe că au apărut prin tocmai ridicarea și revolta împotriva ierarhiei, ce-i drept aceea a Bisericii Romano-Catolice?..."

Nici fariseii nu erau multumiti cu faptul ca Mantuitorul vorbea cu desfranatii, ca a luat masa in casa vamesilor ...

dar daca ierarhii sunt corupti atunci CE NE FACEM? NU TREBUIE sa luam atitudine? Ierarhul din episcopia din care fac eu parte (Ep. Buzaului si a Vrancei) ESTE CORUPT. E un adevarat despot. A colaborat si cu fosta securitate. Acum e PSD-ist (se putea altfel?), le face si campanie electorala. Trebuie sa ascundem "aceste fapte crestinesti" ale ierarhului sub pres?
PS: toate acestea le stiu de la unii prieteni preoti si de la unii fosti elevi ai Seminarului Teologic din Buzau. Am si o colega de serviciu sotie de preot, asa ca stiu foarte bine situatia din episcopie si cat de "bun" este actualul arhiepiscop

ioan cezar 28.07.2012 03:04:15

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 461650)
dar daca ierarhii sunt corupti atunci CE NE FACEM?

Rog sa fiu ingaduit cu un cuvant despre ingrijorare si frica.
Ma gandeam chiar acum, ce coincidenta, fix inainte sa intru aici pe topic, ma gandeam la o intamplare recenta din biserica, legat de ingrijorare si frica. Iar ochii mi-au cazut, iata, tocmai pe semnalul de alarma tras de Stefan Florin. Coincidenta vadita...

La o adunare in incinta bisericii, in afara programului liturgic, m-am nimerit sa sed alaturi de o doamna care, atunci cand i-a venit randul sa isi spuna parerea in legatura cu tema dezbatuta acolo (pe probleme de sanatate) a tinut sa precizeze, spre uimirea mea si aprobarea tacita a interlocutorilor ca: Spovedania e apa de ploaie, Biserica ne invata prostii, ca lumea de azi are probleme mult mai arzatoare care se rezolva cu minti instruite iar nu cu superstitii etc. Am crezut la inceput ca visez, ca traiesc un cosmar, mai ales ca intrunirea se tinea chiar in incinta bisericii, iar in jurul nostru se aflau toti sfintii si sfintele, icoanele Dumnezeirii toate, cate sunt intr-o biserica ortodoxa.
A trebuit sa iau rapid o decizie. Dupa un sir de ipostaze posibile am luat hotararea sa tac si sa nu intervin. (Am dezbatut mai apoi problema, cu un folos mai mic sau mai mare, Domnul stie...)
Ceea ce mi-a atras insa atentia a fost gama trairilor mele de atunci: furie, manie, indignare, ingrijorare, uluire etc. Cam pe gama asta am ratacit minute in sir, iar la intrunire nu am mai putut sa rostesc nici un cuvant. Eram facut KO.

Ce am descoperit cercetindu-ma mai apoi? Ce am invatat de aici si ce legatura au toate acestea cu afirmatia lui Florin si cu tema topicului. Iata ce anume:

1) Am descoperit ca sub reactia mea constientizata pe loc, atunci cand am auzit cuvintele acelei femei, eu traiam o imensa frica si o mare ingrijorare. Dar la suprafata constiintei mele se agitau doar furia, uluirea si celelalte.
2) Am inteles ca frica mea era ca voi pierde ceva, impreuna eventual cu altii. Pesemne gandeam chiar asa: "daca s-a ajuns pana aici, incat sa vorbim asa in biserica, atunci e clar ca suntem pierduti, credinta noastra a fost distrusa, e ceasul de pe urma al Ortodoxiei".
3) Am inteles ca ma temeam de acea pierdere intrucat credeam ca e un fel de lucru care imi apartine, ca si cum eu l-as fi creat. O idee elaborata de mine, o credinta nascuta din mintea mea, imagini ale mele, visuri ale mele, scopuri ale mele create de mine din puterile si vointa mea.
4) Ma simteam deposedat de ceva drag faptuit de mine, de lumea faurita de persoana mea.
5) Nu intelegeam atunci ca, daca e vorba de credinta traita de mine si de Biserica lui Hristos, eu nu eram in postura creatorului acestor realitati ci in masura beneficiarului, al cerui care de fapt nu are si nu este mai nimic, totul fiind un dar din partea Cuiva mult mai capabil sa administreze propria avutie decat suntem noi, oamenii.
6) Am priceput ca de fapt nu eram deloc sigur pe credinta mea intrucat eu aveam impresia, fie si ascunsa de gandurile de zi cu zi, ca aceasta e gaselnita mea de baiat destept, bun si frumos. Iar cuvintele acelei femei au spulberat intr-o clipa constructia artificiala a mintii mele "smerite". O credinta de paie (ce altceva sunt constructiile omului), precum casa purcelusilor din desene animate.
7) Mi-am dat seama ca de cate ori ma framanta ceva legat de soarta Bisericii, de conduita preotilor si ierarhilor nostri, vad lucrurile lumeste. Iar teama ca s-ar putea darama constructia omeneasca e puternica si fireasca, cata vreme sunt constructii lumesti.

Dar nu aceasta e stanca Bisericii noastre!
Teama aceasta nu e semnul unui suflet care se odihneste in Domnul, a unui suflet continut de Continatorul din Ceruri! Teama aceasta e a unui om religios, care si-a confectionat o lume de conceptii cu masca crestina, bune doar de acoperit goliciunea sau golul din adincul inimii.

Intre timp am cugetat la multe forme prin care ne ascundem fricile si ingrijorarile reale (provenite din religiozitatea noastra, iar nu din forta credintei, nu din har): orice gand rautacios, orice forma de agresivitate, orice critica a celor care fac acte compromitatoare privind imaginea Bisericii, orice actiune de atac cu scopul de a pune la punct, de a elimina un "corp strain" din Biserica prin opozitie si infruntare, orice sfidare, orice ironie, orice defaimare, orice regret pentru soarta bietului stramb-credincios etc.: toate acestea sunt aparente, perdele magulitoare pentru naivitatea ochiului meu superficial care se crede crestin si se lafaie cu inconstienta totala intr-un castel de iluzii. Dar credinta mea o descopar ca fiind slaba, cata vreme, in realitate, adevarata putere a credintei ortodoxe izvoraste lin din pieptul dezgolit al Barbatului Rastignit pentru noi.

Din forta credintei nu se nasc nici nelinisti, nici balbe, nici furii, nici regrete.
Ci o acceptare calma, plina de nadejde, discreta, intima cu Gandul, cu Voia, cu Pronia lui Dumnezeu.

Ca urmare, mai mult ma mira acum ca sunt si eu ingrijorat, ca si voi, de anumite intamplari din istoria noastra agitata, decat ca in Biserica se intampla ce se intampla.

Lipsa linistii noastre sufletesti, a pacii launtrice, a impacarii cu constiinta noastra tainica, este un lucru cu mult mai ingrozitor decat miscarile diplomatice mai mult sau mai putin izbutite ale ierarhilor nostri.

Eu asa socot de-o vreme, sa ma iertati.
Si asist deocamdata neputincios la propriile mele zbateri si iritari chiar pe acest forum.

P.S. Florin, daca ierarhii nostri sunt corupti, atunci sa ne reamintim, frate, ca Arhiereul Cel Ceresc este incoruptibil, in vecii vecilor! Slava lui Dumnezeu pentru toate!

ioan cezar 28.07.2012 03:20:31

Reamintesc ce spunea Parintele Profesor Coman, de la fac. de Teologie, in legatura cu Revolutia din 89 si cu Parintele Sofian Boghiu.

Cand s-au adunat la Antim, toata "lumea buna" a Teologiei bucurestene, in 22 decembrie 89, a iesit si Parintele Sofian. Toti s-au strans in jurul Duhovnicului si, care mai de care mai surescitati, ingrijorati, nerabdatori, alarmati, debusolati, entuziasti etc., i-au cerut sfat: "Ce sa facem, Parinte?"

Iar Parintele a plecat capul si, cu voce blanda, ca de obicei, a spus simplu: "Sa mergem la rugaciune"... Apoi a plecat.
Putini au fost cei care l-au urmat...

Ne povestea Parintele Coman...

stefan florin 28.07.2012 09:36:08

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 461660)
Ma gandeam chiar acum, ce coincidenta, fix inainte sa intru aici pe topic, ma gandeam la o intamplare recenta din biserica, legat de ingrijorare si frica. Iar ochii mi-au cazut, iata, tocmai pe semnalul de alarma tras de Stefan Florin. Coincidenta vadita...

La o adunare in incinta bisericii, in afara programului liturgic, m-am nimerit sa sed alaturi de o doamna care, atunci cand i-a venit randul sa isi spuna parerea in legatura cu tema dezbatuta acolo (pe probleme de sanatate) a tinut sa precizeze, spre uimirea mea si aprobarea tacita a interlocutorilor ca: Spovedania e apa de ploaie, Biserica ne invata prostii, ca lumea de azi are probleme mult mai arzatoare care se rezolva cu minti instruite iar nu cu superstitii etc. Am crezut la inceput ca visez, ca traiesc un cosmar, mai ales ca intrunirea se tinea chiar in incinta bisericii, iar in jurul nostru se aflau toti sfintii si sfintele, icoanele Dumnezeirii toate, cate sunt intr-o biserica ortodoxa.
A trebuit sa iau rapid o decizie. Dupa un sir de ipostaze posibile am luat hotararea sa tac si sa nu intervin. (Am dezbatut mai apoi problema, cu un folos mai mic sau mai mare, Domnul stie...)
Ceea ce mi-a atras insa atentia a fost gama trairilor mele de atunci: furie, manie, indignare, ingrijorare, uluire etc. Cam pe gama asta am ratacit minute in sir, iar la intrunire nu am mai putut sa rostesc nici un cuvant. Eram facut KO.

Ce am descoperit cercetindu-ma mai apoi? Ce am invatat de aici si ce legatura au toate acestea cu afirmatia lui Florin si cu tema topicului. Iata ce anume:

1) Am descoperit ca sub reactia mea constientizata pe loc, atunci cand am auzit cuvintele acelei femei, eu traiam o imensa frica si o mare ingrijorare. Dar la suprafata constiintei mele se agitau doar furia, uluirea si celelalte.
2) Am inteles ca frica mea era ca voi pierde ceva, impreuna eventual cu altii. Pesemne gandeam chiar asa: "daca s-a ajuns pana aici, incat sa vorbim asa in biserica, atunci e clar ca suntem pierduti, credinta noastra a fost distrusa, e ceasul de pe urma al Ortodoxiei".
3) Am inteles ca ma temeam de acea pierdere intrucat credeam ca e un fel de lucru care imi apartine, ca si cum eu l-as fi creat. O idee elaborata de mine, o credinta nascuta din mintea mea, imagini ale mele, visuri ale mele, scopuri ale mele create de mine din puterile si vointa mea.
4) Ma simteam deposedat de ceva drag faptuit de mine, de lumea faurita de persoana mea.
5) Nu intelegeam atunci ca, daca e vorba de credinta traita de mine si de Biserica lui Hristos, eu nu eram in postura creatorului acestor realitati ci in masura beneficiarului, al cerui care de fapt nu are si nu este mai nimic, totul fiind un dar din partea Cuiva mult mai capabil sa administreze propria avutie decat suntem noi, oamenii.
6) Am priceput ca de fapt nu eram deloc sigur pe credinta mea intrucat eu aveam impresia, fie si ascunsa de gandurile de zi cu zi, ca aceasta e gaselnita mea de baiat destept, bun si frumos. Iar cuvintele acelei femei au spulberat intr-o clipa constructia artificiala a mintii mele "smerite". O credinta de paie (ce altceva sunt constructiile omului), precum casa purcelusilor din desene animate.
7) Mi-am dat seama ca de cate ori ma framanta ceva legat de soarta Bisericii, de conduita preotilor si ierarhilor nostri, vad lucrurile lumeste. Iar teama ca s-ar putea darama constructia omeneasca e puternica si fireasca, cata vreme sunt constructii lumesti.

Teama aceasta nu e semnul unui suflet care se odihneste in Domnul, a unui suflet continut de Continatorul din Ceruri! Teama aceasta e a unui om religios, care si-a confectionat o lume de conceptii cu masca crestina, bune doar de acoperit goliciunea sau golul din adincul inimii.

Intre timp am cugetat la multe forme prin care ne ascundem fricile si ingrijorarile reale (provenite din religiozitatea noastra, iar nu din forta credintei, nu din har): orice gand rautacios, orice forma de agresivitate, orice critica a celor care fac acte compromitatoare privind imaginea Bisericii, orice actiune de atac cu scopul de a pune la punct, de a elimina un "corp strain" din Biserica prin opozitie si infruntare, orice sfidare, orice ironie, orice defaimare, orice regret pentru soarta bietului stramb-credincios etc.: toate acestea sunt aparente, perdele magulitoare pentru naivitatea ochiului meu superficial care se crede crestin si se lafaie cu inconstienta totala intr-un castel de iluzii. Dar credinta mea o descopar ca fiind slaba, cata vreme, in realitate, adevarata putere a credintei ortodoxe izvoraste lin din pieptul dezgolit al Barbatului Rastignit pentru noi.

Din forta credintei nu se nasc nici nelinisti, nici balbe, nici furii, nici regrete.
Ci o acceptare calma, plina de nadejde, discreta, intima cu Gandul, cu Voia, cu Pronia lui Dumnezeu.

Ca urmare, mai mult ma mira acum ca sunt si eu ingrijorat, ca si voi, de anumite intamplari din istoria noastra agitata, decat ca in Biserica se intampla ce se intampla.

Lipsa linistii noastre sufletesti, a pacii launtrice, a impacarii cu constiinta noastra tainica, este un lucru cu mult mai ingrozitor decat miscarile diplomatice mai mult sau mai putin izbutite ale ierarhilor nostri.

Eu asa socot de-o vreme, sa ma iertati.
Si asist deocamdata neputincios la propriile mele zbateri si iritari chiar pe acest forum.

P.S. Florin, daca ierarhii nostri sunt corupti, atunci sa ne reamintim, frate, ca Arhiereul Cel Ceresc este incoruptibil, in vecii vecilor! Slava lui Dumnezeu pentru toate!

dar cu cei din acesta lume de jos in care traim cu totii (ma refer la ierarhii corupti) ce facem? Ii lasam in continuare sa ne pastoreasca? Uite ce spune Arhiereul Cel Ceresc:
"Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci și trupul tău e întunecat". (Luca 11:34)
Iar daca comparam ochiul cu ierahul (si nu cred ca gresec deoarece Hristos a spus despre apostoli: VOI sunteti LUMINA LUMII-Matei 5:14) iar acesta este luminatorul Bisericii, iar daca el este rau si corupt...unde ajungem? Arhiereul Ceresc spune ca INTREG TRUPUL va fi intunecat datorita ochiului rau, iar NOI prietene facem parte din trupul Bisericii.

Decebal 28.07.2012 11:56:03

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 461643)
Ortodoxia nu se poate face fara ortodocsi, cu directive "de la centru".

Dacă Ortodoxia se face cu ortodocși, atunci ce a păzit și ce păzește de peste 1000 de ani încoace pe aici pe la români? Nu se face cu directive de la centru? Văd că din nou încercați să subminați, chiar și în vorbe numai, unitatea Bisericii Ortodoxe Române și a Bisericii Ortodoxe în special. Afirmația că nu se face cu directive de la centru este o eroare anti-ortodoxă și împotriva obligațiilor și drepturilor legitime ale credinței creștine ortodoxe. Este pe față încurajarea haosului "ortodox", a lipsei de lege, de rânduială și de orânduială, de bună organizare generalizată a Bisericii Ortodoxe. Iar la acest capitol romano-catolicii le-au administrat și încă le administrează lecții în continuare ortodocșilor și îi fac zilnic de rușine în fața istoriei.

Ortodoxia, pe baza acestei mentalități și practici întreținută de niște inși care refuză cu obstinație apărarea intereselor legitime și majore ale Credinței Creștine Ortodoxe, a ajuns în halul în care a ajuns, într-o stare de permanentă dezbinare și lipsă de unitate bisericească, asta în condițiile în care, din punct de vedere istoric, Răsăritenii ajunseseră la un moment dat să încerce să revendice un așa numit titlu de Patriarh Ecumenic, adică un fel de Patriarh A-Toată-Lumea, A-Toată-Biserica, atentând în mod ilegitim la primatul, chiar și nerecunsocut universal, al papalității de la Roma. Cu alte cuvinte inclusiv din punct de vedere istoric afirmațiile domnului AlinB sunt eronate pentru că tocai un patriarh de Constantinopol a revendicat titulul de Patriarh sau Papă al Întregii Biserici Creștine, Catolice și asta pentru că avea de gând să păstorească "de la un centru" adică de la Constantinopol întreaga Biserică Catolică.

Lipsa unității autentice în Biserica Ortodoxă, întreținută de astfel de mentalități retrograde și eronate din punct de vedere biblic și patristic, contrazice chiar dorința Mântuitorului Iisus Christos exprimată în Rugăciunea arhierească, și anume "ca toți să fie una" precum Tatăl și Fiul sunt una. Astfel de mentalități retrograde sunt și ele la baza dezbinărilor din sânul Bisericii Ortodoxe, unde vedem spectacolul bizar în care Patriarhia Ortodoxă Română este în ceartă și dezbinare cu alte Patriarhii Ortodoxe, dar în schimb întreține relații foarte bune cu Consiliul Mondial al "Bisericilor" (și am pus între ghilimele, pentru că protestanții nu sunt Biserici din punct de vedere al ecleziologiei ortodoxe), și asta în timp ce alte Patriarhii Ortodoxe au ieșit afară din CMB. Ce vedem? Un haos generalizat în care fiecare își face de capul lui, iar imaginea Bisericii Ortodoxe în ansamblu trece ca o biserică dezbinată, lipsită de unitate și de organizare, lipsit de comunicare, de iubire și prietenie, lipsită de puterea oferirii de soluții pentru problemele zilei de astăzi, așa la un nivel organizat.

Ba mai mult, afirmațiile domnului AlinB sunt contrazise chiar de anumite hotărâri din BOR, cum sunt cele spre exemplu privitoare la așa zisele comemorări anuale care se fac, acest an 2012 fiind dedicat Sfântului Maslu. Prin urmare vedem că există lucruri care se fac de la centru, prin directive de la centru, iar poziția domnului AlinB precum și a altora care au astfel de păreri ascund de fapt adevărul că doar anumite lucruri se fac de la centru, acelea pe care le decid unii. În schimb Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă în general nu inițiază și nu are organizații și doctrine pe baza cărora să trateze și să influențeze politicul, BOR comportându-se ca o cenușăreasă care stă la marginea drumului cu mâna întinsă, tot așa precum BOR nu organizează înființarea unor organisme care să fie membre ale așa zisei societăți civile, așa încât vedem astăzi cine împânzește așa zisa societate civilă făcută din tot felul de bursieri dubioși, din tot felul de soroșiști, etc. Sunt pline televiziunile și presa din România de tot felul de așa ziși membri ai societății civile, ale căror intervenții, poziții și obicetive se vede pe față că sunt anticreștine, antiromânești, antiortodoxe, iar BOR nu face nimic pentru contracararea acestei influențe prin membri ai societății civile de inspirație și doctrină ortodoxă, și care în același timp să promoveze interesele creștinismului autentic ortodox în societate. În schimb ce face BOR? Zidește ziduri, mari și înalte, construcții megalomanice, etc, etc, etc, tace din gură de la nivel oficial, ect, etc, etc ... NO COMMENT.

Decebal 28.07.2012 12:39:24

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 461660)

Într-o anumită măsură poziția exprimată de domnul Ioan Cezar este justificată. Dar doar până la un punct și anume până la punctul în care contrazice Sfânta Scriptură. Contradicția cu Sfânta Scriptură constă în aceea că domnul Cezar trăiește cu iluzia că dacă porțile iadului nu vor birui Biserica lui Christos, asta înseamnă că nici o Biserică locală a Bisericii Creștine Universale nu poate fi biruită de-a lungul timpului. Ori faptul că, în ciuda faptului că Biserica lui Christos nu va fi biruită, și vedem până în ziua de azi că nu a fost, nu implică faptul că o biserică locală nu poate dispărea din istorie. Faptul că Biserici locale pot dispărea din istorie, faptul că pot fi biruite este arătat de Apocalipsa, cap. I, II și III în care Christos vorbește foarte clar despre posibilitatea "mutării sfeșnicului"; și realitatea istorică ne arată că, în timp ce alte Biserici au rămas în picioare, Bisericile din Asia Mică, la care face referire Ioan în Apocalipsă, sunt astăzi doar ruine. Mesajul pe care Christos îl adresează prin intermediul apostolului Ioan este în mod special "îngerilor" Bisericilor din Asia Mică, adică episcopilor acelor Biserici, și arată foarte clar că poate avea loc "mutarea sfeșnicului" adică mutarea Bisericii; și vedem că în Asia Mică au rămas ruinele. A te baza deci pe faptul, că datorită faptului că Biserica Universală a lui Christos nu va fi biruită, pentru a trage concluzia că o Biserică locală nu poate să dispară este o eroare împotriva adevărului biblic, adevăr care luminează discernământul. Iar a avea discernământ bazat pe adevărul biblic este cu totul altceva decât a avea o frică nejustificată, omenească, frică despre care vorbește domnul Ioan Cezar.

ioan cezar 28.07.2012 15:01:48

Cand am scris textul pe care l-ai comentat, Decebal, aveam in vedere tocmai faptul ca, in receptarea si interpretarea unor evenimente legate de Biserica, oamenii isi neaga, adeseori, adevaratele sentimente. Cunosc acest lucru foarte bine, deoarece meseria mea cu asta se ocupa, printre altele: cu dezvelirea mormintelor frumos varuite.
Exista, in astfel de situatii, cateva tendinte tipice la oameni de a se ascunde dupa deget, din motive pur psihologice. Una din ele este rationalizarea, cautarea de tot felul de argumente, explicatii, scuze etc. pentru a justifica, din pacate, ratiunea ascunderii dupa deget.
Un alt semn este ostilitatea si celelalte, pe care le enumeram in pasajul meu pe care l-ai comentat.

Frica, angoasele, groaza adinca si toate mecanismele de aparare atasate lor, sunt insusiri ale multor asazis credinciosi.

Sau, altfel spus, credinta are multe trepte, ori mai bine zis credinciosii au nesfarsite varste in dezvoltarea lor duhovniceasca si putini sunt cei care, prin Hristos, castigind pe Duhul Sfant, au depasit stratul de infern subiectiv pe care plutim majoritatea dintre noi. Este exact ca in situatia noastra fizica: mergem linistiti pe suprafata pamantului, pe trotuare si sosele, pe campii inverzite, pe pasarele si platforme inaltate la sute de metri si totul e bine si frumos si nu ne gandim, fireste, ca doar nu suntem nebuni, nu ne gandim ca imediat sub scoarta pamantului se afla locuri unde nu ne-ar placea sa ne aflam nici macar o clipa....
Precum pamantul are o zona aparenta, la suprafata, unde totul e bine si frumos, uneori, iar inauntru e pesemne iadul
la fel si omul poate pluti frumos la suprafata propriei minti iar inauntru sa fie tocmai iadul, de care nu stie sau nu vrea sa stie.

Asadar, scripturistic, Domnul spune "morminte frumos varuite" nu doar ca noi sa ne laudam ca nu suntem asa, sau ca sa aratam ca unii din Biserica sunt asa, iar noi nu. Domnul ne atrage atentia fiecaruia dintre noi ca suntem, fiecare in gradul si in felul lui, exact asa: morminte frumos varuite si inlauntru pline de toata putreziciunea.

Asta voiam sa ilustrez prin postarea in care vorbeam despre descoperirea fricii, si anume in partea cand descoperisem ca o buna parte din credinta mea era construita psihologic, de aceea nici nu era rezistenta. Multumesc lui Dumnezeu ca mi-a dat acel prilej, si multe altele, adevarate incercari lamuritoare, ca sa pricep cam la ce genunchi al broastei ma situez.

Tu insa, poate esti mai avansat, desigur... Poate ca tu esti un barbat fara frica, ajuns la desavarsire, cu ajutorul pesemne al harului existent in alte parti decat Sacramentele...:)
Foarte bine, avem nevoie de astfel de barbati vrednici printre noi, barbati in care aluatul credintei a dospit intr-atat incat i-a transformat cu totul, in paine cereasca, nu alta....

Eu raman o gaina fricoasa, pana la proba contrarie, sau poate nici macar atat...

Cat priveste soarta BOR, de-o fi ca altele din vechime, asta eu nu stiu. Sunt, insa, convins ca Domnul stie. Ceea ce, din fericire, imi mai linisteste un pic angoasele...

P.S. Lasind de-o parte faptul ca ai dat gres cu presupunerea ta legat de modul cum fac si cum nu fac vreo interpretare bazata pe suportul scripturistic (nu, nu gandesc cum ai spus, era mai bine sa ma intrebi, daca doreai sa afli!), astept mai departe, cu rabdare, sa vad cum dezvolti topicul cu harul si Sacramentele. Pana acum bati pasul pe loc. Atat a fost? O simpla izbucnire emotionala la amintirea Sfintilor Palama si Simeon? Pai se poate!... Din partea unui barbat vrednic si fara de frica, eu ma astept la mai mult.
Iar a doua ta trebusoara, asta cu dezvaluirea neajunsurilor din Biserica, pusa alaturi de prima in care ne indemni in alte locuri cu har, popii fiind corupti, nu-i asa?, ce poate insemna? Ca esti preocupat de Biserica, amice, nitel mai mult decat iti e masura. Cata sa iti faci rost de-o masura mai mare, in cazul acesta, ce sa zic... Eu iti doresc succes, cu toata sinceritatea! Domnul sa te ocroteasca si sa te creasca barbat mare si tare in Biserica Lui! AMIN+

ioan cezar 28.07.2012 15:10:22

Multumesc, Decebal, ca asemenea unui vechi prieten de mai demult, ma vezi fie si inconstient, ca pe un Iona, iar nu Ioan...
Din pacate te inseli si aici. Iona era un profet, asa minor cum a fost, dar profet! Adica om drept inaintea lui Dumnezeu, un ales al Domnului pentru salvarea unei cetati intregi. Nu e desigur cazul meu, acesta, nici pe departe.
Ar parea insa ca poate fi al tau, cel putin dupa cum strigi la pacatosii astia de popi care nu vor nicicum sa se pocaiasca!... Poate ii convingi totusi, pe ei, pe regele lor (ma refer la presedintele tarii aici), pe tot boborul pacatos, eventual si pe animalele lor de povara, sa se-mbrace in sac si sa-si puna cenusa in cap. Ei, daca faci asta... jos palaria!

glykys 28.07.2012 17:57:39

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 461680)
dar cu cei din acesta lume de jos in care traim cu totii (ma refer la ierarhii corupti) ce facem? Ii lasam in continuare sa ne pastoreasca? Uite ce spune Arhiereul Cel Ceresc:
"Luminătorul trupului este ochiul tău. Când ochiul tău este curat, atunci tot trupul tău e luminat; dar când ochiul tău e rău, atunci și trupul tău e întunecat". (Luca 11:34)
Iar daca comparam ochiul cu ierahul (si nu cred ca gresec deoarece Hristos a spus despre apostoli: VOI sunteti LUMINA LUMII-Matei 5:14) iar acesta este luminatorul Bisericii, iar daca el este rau si corupt...unde ajungem? Arhiereul Ceresc spune ca INTREG TRUPUL va fi intunecat datorita ochiului rau, iar NOI prietene facem parte din trupul Bisericii.

Pai ti-a spus Ioan Cezar foarte bine, ne rugam pentru ei. :63: Avem datoria crestineasca sa ne rugam pentru ei si in particular, nu doar la slujbele Bisericii.
Doar nu ai vrea sa mergem sa ii luam de barba? :106:

AlinB 28.07.2012 19:44:29

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 461650)
dar daca ierarhii sunt corupti atunci CE NE FACEM? NU TREBUIE sa luam atitudine? Ierarhul din episcopia din care fac eu parte (Ep. Buzaului si a Vrancei) ESTE CORUPT. E un adevarat despot. A colaborat si cu fosta securitate. Acum e PSD-ist (se putea altfel?), le face si campanie electorala. Trebuie sa ascundem "aceste fapte crestinesti" ale ierarhului sub pres?
PS: toate acestea le stiu de la unii prieteni preoti si de la unii fosti elevi ai Seminarului Teologic din Buzau. Am si o colega de serviciu sotie de preot, asa ca stiu foarte bine situatia din episcopie si cat de "bun" este actualul arhiepiscop

Stii cum se cheama la spovedanie , "telefonul fara fir", nu?

Da' banuiesc ca asta n-ai sa o treci pe lista.

AlinB 28.07.2012 19:46:04

Citat:

În prealabil postat de ioan cezar (Post 461661)
Reamintesc ce spunea Parintele Profesor Coman, de la fac. de Teologie, in legatura cu Revolutia din 89 si cu Parintele Sofian Boghiu.

Cand s-au adunat la Antim, toata "lumea buna" a Teologiei bucurestene, in 22 decembrie 89, a iesit si Parintele Sofian. Toti s-au strans in jurul Duhovnicului si, care mai de care mai surescitati, ingrijorati, nerabdatori, alarmati, debusolati, entuziasti etc., i-au cerut sfat: "Ce sa facem, Parinte?"

Iar Parintele a plecat capul si, cu voce blanda, ca de obicei, a spus simplu: "Sa mergem la rugaciune"... Apoi a plecat.
Putini au fost cei care l-au urmat...

Ne povestea Parintele Coman...

Scurt si la obiect, bun exemplu pentru cei care confunda Biserica cu Partidul si duhovnicia cu politica, rugaciunea cu lozinca, Evanghelia cu indoctrinarea.

Doar ca asemeni celor care nu l-au urmat in rugaciune pe par.Sofian, nu au sa priceapa..

stefan florin 28.07.2012 19:48:19

Citat:

În prealabil postat de glykys (Post 461751)
Pai ti-a spus Ioan Cezar foarte bine, ne rugam pentru ei. :63: Avem datoria crestineasca sa ne rugam pentru ei si in particular, nu doar la slujbele Bisericii.
Doar nu ai vrea sa mergem sa ii luam de barba? :106:

nu sa-i luam de barba, CI SA-I INLOCUIM CU ALTII MAI BUNI. Cand un pastor nu e vrednic si pierde, sa zicem 3 oi zilnic, cel care l-a angajat ii mai incredinteaza si pe viitor turma? Eu cred ca nu, ci il schimba cu altul mai bun. Asa si aici. Ierarhii sunt pastori ai turmei lui Hristos iar daca pastorul nu e vrednic, sa fie schimbat cu altul care merita din plin acesta misiune. Stii cum spune Scriptura: multi chemati, putini alesi. Din acesti "putini" sa alegem pastorul potrivit care sa ne duca "pe calea cea stramta" in paradis

AlinB 28.07.2012 20:07:09

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 461777)
nu sa-i luam de barba, CI SA-I INLOCUIM CU ALTII MAI BUNI. Cand un pastor nu e vrednic si pierde, sa zicem 3 oi zilnic, cel care l-a angajat ii mai incredinteaza si pe viitor turma? Eu cred ca nu, ci il schimba cu altul mai bun. Asa si aici. Ierarhii sunt pastori ai turmei lui Hristos iar daca pastorul nu e vrednic, sa fie schimbat cu altul care merita din plin acesta misiune. Stii cum spune Scriptura: multi chemati, putini alesi. Din acesti "putini" sa alegem pastorul potrivit care sa ne duca "pe calea cea stramta" in paradis

Mai greu om sa fie placut de toata lumea.
Daca s-ar schimba toti dupa gusturile tuturor..

Biserica nu e democratie. Daca tu crezi asta, probabil ai uitat cine e Sefu'.
Si daca Sefu' ingaduie ceva, stie el de ce.
El ne cere sa fim oameni duhovnicesti, nu revolutionari.

Dar cand pierdem lupta duhovniceasca, devenim si revolutionari se pare.

iustin10 28.07.2012 21:35:24

Singurul aspect negativ al politicii este cand incearca sa se puna pe acelasi plan cu preocuparea pentru Imparatia lui Dumnezeu,care este adevarata tinta a fiecaruia dintre noi
Fariseii vroiau sa il puna pe Iisus imparat ,pentru ca erau satui de dominatia romana si de coruptia lui irod . Deci ei erau patrioti ,judecau corect .Dar ,tot in interesul pastrarii credintei stramosesti ,il condamna pe Iisus la moarte,si aleg un 'revolutionar' ,pe Baraba,care avea merite mai mari ca Hristos ,pe plan politic,caci injunghiase un roman
In rest politica e buna ,daca se pastreaza in limite omenesti, si nu isi atribuie aspecte mesianice ,nici optimism exagerat ,si nici deznadejde.
E firesc ca unii sa para mai buni ca altii ,si o situatie sa presupuna anumite masuri ,pentru care una din tabere e mai pregatita.Politica e ingaduita de Dumnezeu,si este o lupta intre interese,intre opinii,si chiar intre puterile fiecaruia .
Dar cine uita vreodata de blandete,de smerenie,de slujirea aproapelui,de nejudecarea aproapelui datorita politicii,inseamna ca a folosit un lucru ingaduit,pentru uciderea sufletului propriu.

stefan florin 29.07.2012 11:35:17

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 461783)
Mai greu om sa fie placut de toata lumea.
Daca s-ar schimba toti dupa gusturile tuturor..

Biserica nu e democratie. Daca tu crezi asta, probabil ai uitat cine e Sefu'.
Si daca Sefu' ingaduie ceva, stie el de ce.
El ne cere sa fim oameni duhovnicesti, nu revolutionari.

"Dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă". (Matei 15:14)
Asta vrea Sefu`?

AlinB 30.07.2012 10:54:27

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 461928)
"Dacă orb pe orb va călăuzi, amândoi vor cădea în groapă". (Matei 15:14)
Asta vrea Sefu`?

Pai probabil o fi uitat ca El o zis asta..

Sau poate esti tu bun si-mi citezi cazuri din istoria Bisericii cand s-au facut revolutii de catre comunitate si o fost schimbat episcopul pe chestiuni de moralitate.

stefan florin 30.07.2012 11:13:17

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 462106)
Pai probabil o fi uitat ca El o zis asta..

Sau poate esti tu bun si-mi citezi cazuri din istoria Bisericii cand s-au facut revolutii de catre comunitate si o fost schimbat episcopul pe chestiuni de moralitate.

totul are un inceput. Daca tu vrei sa ai un ierarh corupt si cu moralitatea la pamant nu ai decat, dar eu NU VREAU

AlinB 30.07.2012 11:18:50

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 461699)
Dacă Ortodoxia se face cu ortodocși, atunci ce a păzit și ce păzește de peste 1000 de ani încoace pe aici pe la români? Nu se face cu directive de la centru? Văd că din nou încercați să subminați, chiar și în vorbe numai, unitatea Bisericii Ortodoxe Române și a Bisericii Ortodoxe în special. Afirmația că nu se face cu directive de la centru este o eroare anti-ortodoxă și împotriva obligațiilor și drepturilor legitime ale credinței creștine ortodoxe. Este pe față încurajarea haosului "ortodox", a lipsei de lege, de rânduială și de orânduială, de bună organizare generalizată a Bisericii Ortodoxe. Iar la acest capitol romano-catolicii le-au administrat și încă le administrează lecții în continuare ortodocșilor și îi fac zilnic de rușine în fața istoriei.

Esti cam confuz.

Era vorba de planul social/politic.

Daca planul social/politic este ortodox, poate sa dea directive in directia ortodoxiei.

Daca nu este ortodox, Biserica nu poate face presiuni si la o adica nu stiu sa fi facut vreodata decat daca vorbim de catolici - poate vii tu cu niste exemple cand a facut Biserica presiuni politice asupra unui stat ateu/pagan si cu ce rezultate.

Citat:

Ortodoxia, pe baza acestei mentalități și practici întreținută de niște inși care refuză cu obstinație apărarea intereselor legitime și majore ale Credinței Creștine Ortodoxe, a ajuns în halul în care a ajuns, într-o stare de permanentă dezbinare și lipsă de unitate bisericească,
Sa avem pardon, dar dezbinarea asta vad ca vine mai degraba din interior, de la unii cu o atitudine care seaman foarte mult cu a ta, daca nu cumva esti unul din ei.

Citat:

asta în condițiile în care, din punct de vedere istoric, Răsăritenii ajunseseră la un moment dat să încerce să revendice un așa numit titlu de Patriarh Ecumenic, adică un fel de Patriarh A-Toată-Lumea, A-Toată-Biserica, atentând în mod ilegitim la primatul, chiar și nerecunsocut universal, al papalității de la Roma. Cu alte cuvinte inclusiv din punct de vedere istoric afirmațiile domnului AlinB sunt eronate pentru că tocai un patriarh de Constantinopol a revendicat titulul de Patriarh sau Papă al Întregii Biserici Creștine, Catolice și asta pentru că avea de gând să păstorească "de la un centru" adică de la Constantinopol întreaga Biserică Catolică.
Eu stiu ca e un titlu onorific si un rol cvasi-formal.
Sau poate vii tu cu niste exemple demonstrand contrariul.

Citat:

Lipsa unității autentice în Biserica Ortodoxă, întreținută de astfel de mentalități retrograde și eronate din punct de vedere biblic și patristic, contrazice chiar dorința Mântuitorului Iisus Christos exprimată în Rugăciunea arhierească, și anume "ca toți să fie una" precum Tatăl și Fiul sunt una. Astfel de mentalități retrograde sunt și ele la baza dezbinărilor din sânul Bisericii Ortodoxe,
Cred ca faci o confuzie intre planul duhovnicesc si chestiunea politica ca de aici pornise discutia, tii minte?

Citat:

unde vedem spectacolul bizar în care Patriarhia Ortodoxă Română este în ceartă și dezbinare cu alte Patriarhii Ortodoxe,
Personal inclin sa cred ca problema este de cealalta parte.
Dar daca tu esti cu capsa pusa pe BOR..

Citat:

dar în schimb întreține relații foarte bune cu Consiliul Mondial al "Bisericilor" (și am pus între ghilimele, pentru că protestanții nu sunt Biserici din punct de vedere al ecleziologiei ortodoxe), și asta în timp ce alte Patriarhii Ortodoxe au ieșit afară din CMB.
Fiecare procedeaza in functie de contextul politic..
Relatiile cu CMB nu au valoare dogmatica si la o adica practic vorbind nu au nici o valoare.
Insa exista probabil o necesitate care tine de alte contexte pe care tu nu le cunosti.

Sau stai, ca nu este ceva care tu sa nu cunosti, nu?

Citat:

Ce vedem? Un haos generalizat în care fiecare își face de capul lui, iar imaginea Bisericii Ortodoxe în ansamblu trece ca o biserică dezbinată, lipsită de unitate și de organizare, lipsit de comunicare, de iubire și prietenie, lipsită de puterea oferirii de soluții pentru problemele zilei de astăzi, așa la un nivel organizat.
Avand in vedere chestiunea cu autocefalia - e hilar unde a dus nationalismul chipurle, crestin, nu? eu zic ca lucrurile merg destul de bine.

Ca tu preferi sa vezi altceva, e alta problema.

Citat:

Ba mai mult, afirmațiile domnului AlinB sunt contrazise chiar de anumite hotărâri din BOR, cum sunt cele spre exemplu privitoare la așa zisele comemorări anuale care se fac, acest an 2012 fiind dedicat Sfântului Maslu. Prin urmare vedem că există lucruri care se fac de la centru, prin directive de la centru, iar poziția domnului AlinB precum și a altora care au astfel de păreri ascund de fapt adevărul că doar anumite lucruri se fac de la centru, acelea pe care le decid unii.
Politica domnule, era vorba de politica, reveniti pe subiect.

Citat:

În schimb Biserica Ortodoxă Română și Biserica Ortodoxă în general nu inițiază și nu are organizații și doctrine pe baza cărora să trateze și să influențeze politicul, BOR comportându-se ca o cenușăreasă care stă la marginea drumului cu mâna întinsă,
A,buna dimineata si uite asa am revenit la politica dupa o mare polologhie in care am vorbit exact pe alaturi.

Ca sa sumarizez, ceea ce ti-a scapat cu desavarsire: Biserica are mandatul si autoritatea de sus pentru a da directive in plan duhovnicesc, dar nu are mandat si autoritate pentru planul politic.

Citat:

tot așa precum BOR nu organizează înființarea unor organisme care să fie membre ale așa zisei societăți civile, așa încât vedem astăzi cine împânzește așa zisa societate civilă făcută din tot felul de bursieri dubioși, din tot felul de soroșiști, etc. Sunt pline televiziunile și presa din România de tot felul de așa ziși membri ai societății civile, ale căror intervenții, poziții și obicetive se vede pe față că sunt anticreștine, antiromânești, antiortodoxe, iar BOR nu face nimic pentru contracararea acestei influențe prin membri ai societății civile de inspirație și doctrină ortodoxă, și care în același timp să promoveze interesele creștinismului autentic ortodox în societate. În schimb ce face BOR? Zidește ziduri, mari și înalte, construcții megalomanice, etc, etc, etc, tace din gură de la nivel oficial, ect, etc, etc ... NO COMMENT.
Pai cam tarziu te-ai oprit din comentat in necunostinta de cauza.

Acum, daca esti dornic sa argumentezi, pe subiect poate imi explici de unde ar veni mandatul politic al Bisericii.
Cu citate din Sf. Scriptua, Sf. Parinti, ca prin alte topice te dai cunoscator.

Si te mai intreb, ce opreste societatea civila, ortodoxa sa infiinteze astfel de organisme? De ce ar trebui ele infiintate si administrate de BOR?
Ca sa se ridice unii si sa tzipe "dictatura"?

Nu cumva ar trebui infiintate de BOR tocmai pentru ca societatea civila prea-cucernic-ortoroxa nu e in stare sa le infiintze sau daca e capabila sa le infiintze, functioneaza haotic iar pe alocuri se fac de ras cu ineptiile unora dintre membrii lor?

Si hai sa vedem care e realitatea - sunt zeci de astfel de organizatii.

Chiar si cand functioneaza sub acelasi nume, gen ASCOR, Provita - nu exista o coordonare unitara, nu exista un management si un set de principii universal, iar daca pe alocuri mai are cate un sef de filiala un fix, boala lui vrand nevrand se propaga in tot sistemul? (Provita de ex)

Si totusi cand bravele organizatii ortodoxe s-au unit pentru cate un comunicat s-au bagat nu de putine ori ca musca in lapte devenind hilari prin lipsa de profunzime si ignoranta fatza de anumite aspecte ale problemei?

A, si sa nu mai vorbim de anumiti extremisti care au apucat-o pe coclaurii (ne)duhovnicesti, care se ascund sau s-au ascuns in spatele unor astfel de organizatii civile chipurile "ortodoxe".

Deci sa nu ne ascundem dupa deget, lipsa de actiune si unitate in plan social este expresia dezastrului din plan duhovnicesc.
Fatza de care intr-adevar Biserica ar putea face mai mult, are autoritatea si datoria sa faca mai mult, dar fara oameni - mai greu sau imposibil.

AlinB 30.07.2012 11:19:33

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 462109)
totul are un inceput. Daca tu vrei sa ai un ierarh corupt si cu moralitatea la pamant nu ai decat, dar eu NU VREAU

Sa avem pardon, dar astfel de inceputuri au fost si vor mai fi.

Doar ca nu in istoria Bisericii Ortodoxe.
Esti baiat istetz sunt sigur ca iti dai seama despre ce vorbesc.
Hint: Luther.

Decebal 30.07.2012 15:26:55

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 461776)
Scurt si la obiect, bun exemplu pentru cei care confunda Biserica cu Partidul si duhovnicia cu politica, rugaciunea cu lozinca, Evanghelia cu indoctrinarea.

Doar ca asemeni celor care nu l-au urmat in rugaciune pe par.Sofian, nu au sa priceapa..

Cei care de fapt vă faceți că nu pricepeți sunteți chiar voi cei care nu vedeți legăturile care există între fenomene, cei care vă faceți că nu înțelegeți sau poate chiar nu înțelegeți, mai știi?, legătura între viața spirituală și morală și viața socială. Cel care are într-adevăr are o viață spirituală și morală normală, sănătoasă, întemeiată în mod real pe Christos și nu pe fabule strămoșești, transformă sau măcar încearcă să transforme viața socială din jurul lui după chipul celei spirituale. De fapt cei care neagă aceste lucruri se pun împotriva Tradiției, spre exemplu așa cum a fost exprimată de Stăniloaie care spunea că Biserica este pusă de Dumnezeu pentru transformarea lumii întregi; cei care tăgăduiesc că Biserica nu are misiunea de la Dumnezeu pentru a fi factor transformator al întregii societăți pentru ca aceasta să fie întemeiată și să trăiască după voia lui Dumnezeu și a lui Christos tăgăduiesc în fapt chiar teologia Părintelui Stăniloaie și voia lui Dumnezeu pentru ca toate să se supună lui Christos. După cum ne arată Cartea Apocalipsei sau a Revelației, în eshaton toate neamurile vor umbla în lumina Noului Ierusalim și în lumina lui Dumnezeu și a Mielului; ori de vreme ce eshatonul nu este ceva ce va fi doar în viitor ci este o realitate care deja a început, Biserica, într-un fel sau altul, trebuie să încerce transformarea acestei lumi pentru ca lumea, neamurile, umanitatea să trăiască după voia lui Dumnezeu și a Mielului care transpare prin Biserică, adică prin Noul Ierusalim. Toți dar absolut toți trebuie să se supună Mielului și să Îi aducă slavă Dumnezeului-Cel-Adevărat, să se închine adevăratului Dumnezeu și să trăiască după voia Lui, în lumina voinței Sale să umble. Ca să se ajungă la împlinirea planului lui Dumnezeu, descoperit în Cartea Apocalipsei, dar nu doar acolo ci în toată Scriptura, Biserica trebuie să fie un factor transformator și călăuzitor pe drumul acestei transformări care este înscrisă în Planul lui Dumnezeu. Ori asta face necesar ca Biserica să se implice în formele ei specifice în viața politică, economică, socială, în societatea civilă, în educație, etc. Nu sunt toți oamenii poporul ales al lui Dumnezeu, dar asta nu anulează Planul lui Dumnezeu ca toți oamenii, într-un fel sau altul, să se supună lui Dumnezeu și Mielului biruitor. De aceea și spune: "Îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea!" Deci nu este vorba despre îndoctrinare și lozinci ci de transformarea oamenilor și a instituțiilor.

AlinB 30.07.2012 16:39:34

Citat:

În prealabil postat de Decebal (Post 462160)
Cei care de fapt vă faceți că nu pricepeți sunteți chiar voi cei care nu vedeți legăturile care există între fenomene, cei care vă faceți că nu înțelegeți sau poate chiar nu înțelegeți, mai știi?, legătura între viața spirituală și morală și viața socială. Cel care are într-adevăr are o viață spirituală și morală normală, sănătoasă, întemeiată în mod real pe Christos și nu pe fabule strămoșești, transformă sau măcar încearcă să transforme viața socială din jurul lui după chipul celei spirituale.

Da, dar transformarea autentica vine din plan duhovnicesc in plan social, nu invers cum propui tu sau cum cred protestantii ca vor face lumina in societate daca poarta tricouri cu inimioare "Jesus loves you".

Citat:

De fapt cei care neagă aceste lucruri se pun împotriva Tradiției, spre exemplu așa cum a fost exprimată de Stăniloaie care spunea că Biserica este pusă de Dumnezeu pentru transformarea lumii întregi; cei care tăgăduiesc că Biserica nu are misiunea de la Dumnezeu pentru a fi factor transformator al întregii societăți pentru ca aceasta să fie întemeiată și să trăiască după voia lui Dumnezeu și a lui Christos tăgăduiesc în fapt chiar teologia Părintelui Stăniloaie și voia lui Dumnezeu pentru ca toate să se supună lui Christos.
La fel ca mai sus, transformarea pentru care Biserica are mandat este cea de ordin duhovnicesc.

Daca are success in plan duhovnicesc, se vede si in social, daca esueaza in plan duhovnicesc, si socialul e dezastru.

Dupa cum se vede, la ora actuala vorbim mai degraba un esec, dar nu cred ca vina o poarta doar vladica daca vrei sa insinuezi asta.

A. si situatia nu se repara prin mobilizari comuniste gen: bagam la puscarie homosexualii, interzicem avortul, toata lumea la post cu legume si salam de soia.

Citat:

După cum ne arată Cartea Apocalipsei sau a Revelației, în eshaton toate neamurile vor umbla în lumina Noului Ierusalim și în lumina lui Dumnezeu și a Mielului; ori de vreme ce eshatonul nu este ceva ce va fi doar în viitor ci este o realitate care deja a început, Biserica, într-un fel sau altul, trebuie să încerce transformarea acestei lumi pentru ca lumea, neamurile, umanitatea să trăiască după voia lui Dumnezeu și a Mielului care transpare prin Biserică, adică prin Noul Ierusalim. Toți dar absolut toți trebuie să se supună Mielului și să Îi aducă slavă Dumnezeului-Cel-Adevărat, să se închine adevăratului Dumnezeu și să trăiască după voia Lui, în lumina voinței Sale să umble. Ca să se ajungă la împlinirea planului lui Dumnezeu, descoperit în Cartea Apocalipsei, dar nu doar acolo ci în toată Scriptura, Biserica trebuie să fie un factor transformator și călăuzitor pe drumul acestei transformări care este înscrisă în Planul lui Dumnezeu.
Personal nu subscriu la aceasta perspectiva care suna mai degraba a ceva umanist in genul "intemeiem noi imparatia lui Dumnezeu pe pamant".

Catolicii au alergat mult timp dupa himerea asta si stim f. bine ce au reusit sa realizeze de fapt si nu prea le face deloc cinste ci dimpotriva.

In rest chiar nu stiu vreo Biserica Ortodoxa sa aiba asa ceva in programul de guvernare duhovniceasca iar fanteziile personale nu se pun aici.

A, si mai aduce a milenarism pe undeva.

Citat:

Ori asta face necesar ca Biserica să se implice în formele ei specifice în viața politică, economică, socială, în societatea civilă, în educație, etc. Nu sunt toți oamenii poporul ales al lui Dumnezeu, dar asta nu anulează Planul lui Dumnezeu ca toți oamenii, într-un fel sau altul, să se supună lui Dumnezeu și Mielului biruitor. De aceea și spune: "Îndrăzniți, căci Eu am biruit lumea!" Deci nu este vorba despre îndoctrinare și lozinci ci de transformarea oamenilor și a instituțiilor.
Da, si ti-a scapat si liberul arbitru.

Iar formularea (care de altfel iti apartine), cea cu "intr-un fel sau altul" nu da mana libera unora care gandesc ca tine sa implementeze un soi de dictatura religioasa in plan politic cu scuze in plan duhovnicesc.

stefan florin 30.07.2012 16:57:42

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 462112)
Sa avem pardon, dar astfel de inceputuri au fost si vor mai fi.

Doar ca nu in istoria Bisericii Ortodoxe.
Esti baiat istetz sunt sigur ca iti dai seama despre ce vorbesc.
Hint: Luther.

am mai spus si repet: Luther NU a stiut cand sa se opresca cu reforma lui. La noi nu ar fi cazul...

Decebal 30.07.2012 19:57:12

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 462169)
Da, dar transformarea autentica vine din plan duhovnicesc in plan social, nu invers cum propui tu sau cum cred protestantii ca vor face lumina in societate daca poarta tricouri cu inimioare "Jesus loves you".

Bineînțeles că în primul rând asta trebuia și trebuie să fie ordinea, însă lucrurile sunt mai complicate pentru că se mai și intercondiționează, în sensul că și Biserica are nevoie de un anumit mediu pentru a își dezvolta "spațiul vital", pentru a se dezvolta, pentru a crește, pentru a avea în fond o viață normală. După cum s-a văzut un sistem totalitar ateu socialist a fost de natură să calce în picioare viața Bisericii și să impună limite absolut inacceptabile, cu scopul de a închide gura Bisericii și posibilitățile ei de influențare a societății. Deci vedeți că nu ați spus absolut nimic diferit, în citatul pe care l-ați comentat afirmasem foarte clar întâietatea planului spiritual și teologic înaintea celui social.

Citat:

La fel ca mai sus, transformarea pentru care Biserica are mandat este cea de ordin duhovnicesc.

Daca are success in plan duhovnicesc, se vede si in social, daca esueaza in plan duhovnicesc, si socialul e dezastru.

Dupa cum se vede, la ora actuala vorbim mai degraba un esec, dar nu cred ca vina o poarta doar vladica daca vrei sa insinuezi asta.

În această problemă am spus clar că nu cred că lucrurile stau așa și m-am bazat tocmai pe teologia Părintelui Stăniloaie în care Biserica trebuie să transforme întreaga lume, altfel spus transformarea spirituală se răsfrânge sau trebuie să se răsfrângă și în celelalte planuri ale vieții, iar asta este în deplină concordanță cu făgăduința făcută în liturghia răsăriteană, anume "Toată viața lui Christos să o dăm", ceea ce înseamnă că trebuie să ne străduim ca toate aspectele vieții să fie transformate în sensul creștin al lucrurilor.

Nu exclud că ar exista posibilitatea să apară tot felul de dubioși care au impresia că dacă fac sau au făcut un lucru oarecare pe plan social ar fi mari creștini. Ordinea este clar stabilită și transformarea pe care Biserica o vizează este în primul rând una spirituală și aici de fapt trebuie concentrată acțiunea Bisericii din punctul meu de vedere cu ajutorul lui Dumnezeu.

Citat:

A. si situatia nu se repara prin mobilizari comuniste gen: bagam la puscarie homosexualii, interzicem avortul, toata lumea la post cu legume si salam de soia.

Cred totuși că trebuie să existe anumite legi, atât unele ecleziale cât și unele statale. Nu este vorba despre măsuri comuniste; Biserica a interzis avortul de mult timp fără să fi fost comunistă. Însă în ceea ce privește România fenomenul avortului a fost unul mult prea amplu, ale cărui consecințe trebuiau prevăzute de mult și luate măsuri, luate poziții. Unii au luat poziții, Biserica s-a limitat în comportamente din cauze extrem de bizare, și extrem de bizar de necunoscute și de neexplicate. În primul rând așa zisa libertate a avortului nu a constituit una dintre revendicările revoluționarilor din '89; nu am auzit pe nici un revoluționar cu o asemenea revendicare. În al doilea rând, încă de la începutul anilor '90 dimensiunile îngrijorătoare ale acestui fenomen, dacă luăm în calcul poziția BOR că avortul este crimă, și asta nu doar din punct de vedere duhovnicesc, adică nu este văzut doar ca un păcat de moarte, erau cunoscute; am văzut pe internet poziții ale lui Ioan Alexandru ori ale lui Ioanichie Bălan, semne care arată că amploarea fenomenului uciderii prin avorturi era cunoscut la niveul BOR, și sunt sigur că inclusiv la nivelul autorităților ecleziale, nu doar la nivel de duhovnici. Bineînțeles că dușmanii României care au făcut lovitura de stat din România din '89 au planificat cu mare grijă acest aspect al liberalizării avortului, în condițiile în care inginerii sociali ai Occidentului știau cu siguranță ce situație grea din punct de vedere economic și social avea să urmeze prin tranziția de la sistemul socialist la sistemul de piață liberă. În contextul în care s-ar mai fi născut vreo câteva milioane bune de români după '90 tranziția nu avea nici o șansă să reușească, revolta socială de proporții împotriva regimului venit prin lovitură de stat fiind absolut iminentă. Planificatorii noii ordini mondiale au aranjat bine condițiile așa încât să se lucreze atât pe partea reducerii populației cât și pe partea evitării pe cât posibil a condițiilor favorizante unei revolte de proporții.

Fenomenul fiind cunoscut iar consecințele, pentru niște oameni zdraveni la cap, fiind anticipabile, cei care nu au luat măsuri nu doar că sunt vinovați sau responsabili, chiar și indirect, chiar și numai la nivel moral, pentru uciderea prin avorturi, dacă luăm de referință poziția BOR că avortul este ucidere, dar sunt vinovați și pentru consecințele inevitabile, cum este spre exemplu îmbătrânirea României, scăderea serioasă a populației, și mai ales în contextul în care noi românii trebuia să fim la ora actuală în jur de peste 30 de milioane de oameni și cu o pondere mai mare a copiilor și tinerilor, sau cum este spre exemplu schimbarea raportului între pensionari și persoanele active în câmpul muncii. Evident că sunt și alți factori care au dus la astfel de stări de lucruri, însă fenomenul avorturi petrecut prin intermediul sistemului de sănătate din România (sistem care și-a încălcat jurământul, pentru că jurământul lui Hipocrate specifică clar refuzul avortului) a contribuit cu proporția lui la actualele crize din domeniul demografic, social, economic și de fapt în toate planurile, în special prin diminuarea potențialului uman sau al resurselor umane pentru toate domeniile; putem vedea spre exemplu cine era România în perioada comunistă pe plan sportiv la jocurile olimpice și cine este astăzi România, înainte România era constant printre primele țări de pe Planetă la Jocurile Olimpice, azi este o țară care se chinuie din greu pentru a câștiga vreo câteva medalii, iar aceste lucruri vin și din lipsa bazinului demografic din care să mai fie tineri care să facă sport și dintre care să se facă selecții. Dar acesta este numai un mic aspect al realității; se pot vedea multe altele. Românii, ca popor, nu luați individual, care au săvârșit avort în masă, clasa politică aproape în integralitate și alte instituții responsabile poartă culpă în fața istoriei și în fața lui Dumnezeu pentru ceea ce s-a întâmplat și pentru consecințele care au venit și care vor veni. Însă, așa cum este normal, responsabilitatea cea mai mare revine factorilor de conducere.

Dacă sunt unii care au ceva opoziții, le transmit că în Coran există o interdicție expresă ca să nu se comită avorturi în situații de sărăcie. Românii care au luat de multe decizia de avort pe așa zise motive economice trebuiau consiliați și avertizați foarte clar asupra unor astfel de lucruri, pentru creștini suferința împreună în sărăcie fiind calea de urmat, așa cum specifică de altfel și Coranul. Fenomenul trebuia de asemenea discutat foarte serios la nivel național atât la nivel politic cât și la nivel religios iar tăcerea de mormânt în care a fost învăluit fenomenul aruncă o culpă extrem de gravă asupra tututor instituțiilor responsabile.

Nu știu alții cum sunt, dar eu când mă gândesc la toată viața mea, chiar și așa cum a fost sau în halul în care a fost, CU NICI UN CHIP NU MI-AȘ FI DORIT SĂ FIU AVORTAT. Și cred că și ceilalți sunt de aceeași părere. Acest fenomen de avorturi nu mi se pare altceva decât unul bazat pe o ideologie sau pe o gândire de tip nazist sau bolșevic, doar că aici nu mai este vorba despre eliminarea celor de o anumită rasă sau clasă socială, ci de eliminarea celor indezirabili pe niște criterii absolut aleatorii și în realitate nejustificate.

Cred deci că avortul trebuie interzis și că Biserica are obligația de a promova o asemenea politică și de a se asigura pe toate căile posibile care îi stau la îndemână ca această politică să fie decisă și aplicată în practic, precum trebuie controlată inclusiv prin intermediul organelor ecleziale pentru aceia care fac parte dintre creștinii ortodocși. Asta în sensul că fiecare cult trebuie să se ocupe de oamenii lui, nu în sensul în care ar fi vorba despre o chestiune egoistă.

În ceea ce privește homosexualitatea, este bine știut că din punct de vedere religios este un păcat foarte grav, un păcat de moarte, iar din punct de vedere psihiatric ori psihanalitic, din câte am citit până acum, acest fenomen este văzut ca o perversiune, ca o inversiune sexuală, ca un lucru în mod cert anormal deși nu știu cât de patologic. Însă este clar că din punct de vedere religios este vorba despre o boală spirituală gravă. Homosexualilor în mod clar trebuie să li se respingă așa zisele "căsătorii" sau cum le-or mai denumi, și în mod special adopția de copii. În primul rând că aici nu este vorba despre copiii proprii ai homosexualilor. În al doilea rând, din punct de vedere spiritual este din start absolut inacceptabil. În al treilea rând trebuie avute în vedere posibilitățile de corupere morală, spirituală precum și alte consecințe nefaste pe care le poate avea pentru dezvoltarea unui asemenea copil dat pe mâna homosexualilor. Nu știu dacă trebuie băgați la pușcărie, dar în mod clar trebuie controlat fenomenul pentru ca nu cumva actualii homosexuali să îi pervertească și pe alții la problema lor, la anormalitatea lor, ca să mă exprim în termeni mai soft.

AlinB 30.07.2012 22:10:30

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 462173)
am mai spus si repet: Luther NU a stiut cand sa se opresca cu reforma lui. La noi nu ar fi cazul...

La noi care? La Lutherul nostru ortodox? Te pomenesti ca ar fi mai breaz decat cel catoloc. Pai de ce? Ca e ortodox! :21:

stefan florin 30.07.2012 23:03:30

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 462250)
La noi care? La Lutherul nostru ortodox? Te pomenesti ca ar fi mai breaz decat cel catoloc. Pai de ce? Ca e ortodox! :21:

traim alte vremuri amice, oamenii s-au schimbat! Si pe fondul acestor temeri trebuie sa acceptam ierahi corupti, fosti colaboratori ai securitatii? Cu ce sunt acestia mai breji decat Luther sau Calvin?...da stiu...trebuie sa ne rugam pentru ei si sa-i acceptam asa cum sunt (caci de, sunt urmasii apostolilor. Oare?) si sa le cantam "pre STAPANUL"

ioan cezar 31.07.2012 01:38:44

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 461783)

Aha!...
Raskolnikov, Ivan Karamazov (nu si Aliosa).... Stia ceva Dostoievski...

AlinB 31.07.2012 10:34:21

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 462280)
traim alte vremuri amice, oamenii s-au schimbat! Si pe fondul acestor temeri trebuie sa acceptam ierahi corupti, fosti colaboratori ai securitatii? Cu ce sunt acestia mai breji decat Luther sau Calvin?...da stiu...trebuie sa ne rugam pentru ei si sa-i acceptam asa cum sunt (caci de, sunt urmasii apostolilor. Oare?) si sa le cantam "pre STAPANUL"

1. In primul rand, dupa cum am constatat informatiile tale care defaimeaza pe cutare ierharh sunt informatii de mana a 2a. Sau a 3a sau mai mult.
Asta nu te ingrijoreaza?

2. Spune-mi alternativele.
Alegeri democratice ale ierharhilor?
Demonstratii de strada pentru a da jos pe cutare sau cutare ierarh?

Decebal 02.08.2012 08:03:06

Citat:

În prealabil postat de AlinB
Personal nu subscriu la aceasta perspectiva care suna mai degraba a ceva umanist in genul "intemeiem noi imparatia lui Dumnezeu pe pamant".

Nu vorbeam despre nici un umanism, este o interpretare greșită de-a dumneavoastră. Practic nu doar că tăgăduiți teologia părintelui Stăniloaie, dar inconștient negați obligativitatea instaurării împărăției lui Dumnezeu și prin oameni, încercând să mascați lipsa de responsabilitate a Bisericii Ortodoxe pentru transformarea acestei lumi în împărăția lui Dumnezeu. Omul, și în special creștinul, este un colaborator al lui Dumnezeu pentru instaurarea împărăției lui Dumnezeu pe pământ, și această împărăție este Planul lui Dumnezeu. Lipsa de lucrare sau lucrarea de mântuială pentru instaurarea împărăției lui Dumnezeu pe pământ, între oameni și în oameni, constituie un păcat tocmai împotriva acestui Plan al lui Dumnezeu. Interpretarea dumneavoastră este greșită, pentru că nu mă refeream la un proiect de tip umanist, ci la Proiectul lui Dumnezeu, proiect pe care unii tot țin morțiș să îl saboteze într-un fel sau altul, promovând lucrarea de mântuială în locul lucrării de mântuire.

Citat:

Catolicii au alergat mult timp dupa himerea asta si stim f. bine ce au reusit sa realizeze de fapt si nu prea le face deloc cinste ci dimpotriva.

Domnule AlinB, dumneavoastră ori nu vedeți ori vă faceți că nu vedeți consecințele sau măcar unele dintre ele ale implicării romano-catolicilor în politică. Fie și numai pentru o competiție sau pentru o contracarare a influenței catolice anti-ortodoxe în politică ar trebui ca Biserica Ortodoxă să aibă în vedere implicarea în acest domeniu prin mijloace specifice. Observați că spre exemplu în problema Stat(us)ului Romano-Catolic Ardelean implicarea politică pe diferite căi a catolicilor le-a adus câștiguri atât în perioada interbelică precum și în perioada de după lovitura de stat din '89 și asta în ciuda faptului că istoria și documentele le stau și le-au stat împotrivă. Nu spun că Biserica Ortodoxă ar trebui să se folosească de aceleași mijloace absolut mizerabile ale catolicilor și să treacă totul prin politica "Scopul scuză mijloacele", dar BOR spre exemplu este clar că are nevoie de anumiți factori, și nu doar BOR ci statul și poporul român, pentru a se apăra măcar în fața agresiunii catolice, fie ea făcută de una singură, fie făcută în conjuncție cu agresiunile ungurilor. Observați cum s-au folosit de factorii politici și cum prin jocuri oculte calcă pur și simplu legile statului român în picioare, deschizând din nou calea iredentismului și șovinismului maghiar precum și prozelitismul catolicilor într-o țară majoritar ortodoxă, atât al celui greco-catolic cât și al celui romano-catolic. Cum vă explicați că ortodocșii sunt atât de discriminați și de călcați în picioare, cum vă explicați că catolicii își obținuseră un regim preferențial și discriminator la adresa Ortodoxiei prin acel Concordat din perioada interbelică, cum vă explicați că se calcă în picioare legile statului român și cum vă explicați că tocmai politicienii români sunt cei care nu apără interesele legitime ale poporului și statului român și ale Bisericii Ortodoxe Române? Și cum nu înțelegeți sau vă faceți că nu înțelegeți că BOR are nevoie și de o altă implicare în viața socială, politică pentru apărarea intereselor sale?

Luați de exemplu cazul lui Tăriceanu. Cred că prin 2006, nu mai știu sigur dacă Aurelian Pavelescu sau altcineva, vreun naționalist, făcuse rost de o interceptare a unor importanți lideri maghiari în care aceia spuneau că Tăriceanu este omul lor. (Nu știu exact din ce postură vorbeau acei unguri, dar așa spuneau că Tăriceanu este omul lor.) Observați implicarea lui Tăriceanu în problema retrocedărilor așa ziselor proprietăți ale romano-catolicilor, în problema Fundației Gojdu, în "privatizarea" celei mai mari bănci românești în favoarea austriecilor de la Erste. Cum vă explicați toate aceste fapte? Cum vă explicați că acum câteva zile Tăriceanu spunea că boicotul de la referendum se datorează exclusiv lui Băsescu, trecând sub tăcere boicotul minorității maghiare, boicot care a influențat în mod semnificativ rezultatul referendumului și trecând sub tăcere implicarea neavenită, fie chiar și numai prin declarații, a ungurului Viktor Orban?

Citat:

In rest chiar nu stiu vreo Biserica Ortodoxa sa aiba asa ceva in programul de guvernare duhovniceasca iar fanteziile personale nu se pun aici.

Păi nu, că guvernarea ortodocșilor este să stea acolo ca țârcovnicii la icoane și să pupe icoanele că poate le pică ceva din cer.

stefan florin 02.08.2012 08:43:41

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 462328)
1. In primul rand, dupa cum am constatat informatiile tale care defaimeaza pe cutare ierharh sunt informatii de mana a 2a. Sau a 3a sau mai mult.
Asta nu te ingrijoreaza?

sunt informatii VAZUTE cu proprii mei ochi (unele dintre ele-felul sau despotic de a se purta cu preotii) iar celelalte (informator al securitatii) luate de la CNSAS-a fost dovedit ca a fost informator la SECU

Citat:

2. Spune-mi alternativele.
Alegeri democratice ale ierharhilor?
Demonstratii de strada pentru a da jos pe cutare sau cutare ierarh?
DA, doresc alegeri libere ale ierarhilor-VOX POPULI, VOX DEI

Decebal 06.08.2012 18:26:28

Citat:

Pozitia e clara dar daca te astepti sa forteze politicul sa ia anumite decizii nu a facut-o si nu o sa o faca niciodata. Sau poate dai tu exemplu de alte Biserici Ortodoxe din alte tari care au facut asta - cazuri concrete.

Nu este vorba doar de forțare sau neapărat de forțare. Este vorba de diverse metode de influențare a politicii în spiritul dreptății și al promovării și susținerii Bisericii Ortodoxe Catolice a Răsăritului.

Apropo, că tot vorbeam despre Tăriceanu și despre cum folosește Vaticanul politica:
Citat:

Asemenea lui Iuliu Maniu în perioada interbelică, Vaticanul a avut infiltrați în funcții cheie în guvernul și parlamentul de la București diferite persoane cum ar fi: Călin Popescu Tăriceanu, pr Boilă, Mona Muscă, Monica Macovei etc. Acesti „agenți” ai papei acopereau ministere ca cele ale cultelor, justiției etc. implicate direct în subiectul retrocedărilor. Cea mai favorabilă lege în acest sens a fost „Legea proprietății”, dată în timpul guvernării PNL-iste, prim-ministru fiind C. P. Tăriceanu.
Sursa: http://acasa.bisericaortodoxapetrani...reco-catolica/

De astea ce ziceți dumneavoastră? BOR ce zice? Sau interesele ortodocșilor, ale ortodocșilor simpli, nu ale clericilor nu mai contează? Cum răspunde BOR, ce atitudine are față de astfel de fenomene? Se știe că în perioada interbelică reacția ierarhilor ortodocși și a unor intelectuali a fost foarte susținută împotriva Concordatului ne-constituțional al României cu Vaticanul? Azi încă nu se mai pune pe tapet Concordatul în sine, dar elemente din cadrul lui sunt "rezolvate" la presiunile Occidentului. BOR ce face, ce zice, sau nu are nici o poziție; noi trebuie să stăm și să tăcem din gură și să treacă teroarea istoriei peste noi, că doar noi suntem mioritici? Din moment ce unii și-au realizat interesele sau și le realizează, ce mai contează dacă poporul și țara se duce de râpă, nu-i așa domnule AlinB? Prin urmare fiecare trebuie să își vadă de nasul lui, căci "din viață scapă cine poate". Nu știu de ce îmi vine în minte perioada bolșevică, atunci când unii ortodocși stăteau și făceau bine mersi "afaceri" și rânduieli cu comuniștii, iar alții, tot ortodocși, mâncau și pământul prin pușcăriile și lagărele comuniste.

Ora este GMT +3. Ora este acum 15:22:04.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.