![]() |
Era vorba despre un citat dintr-un sfant ortodox, Cosma Etolianul, care indemna asa: "pe Papa sa-l blestemati", citat pe care un forumist l-a "bagat" in discutia despre convertirea lui Noesisaa.
Ori, noi plecam de la presupunerea ca un credincios ortodox trebuie sa asculte de ceea ce il invata sfintii Bisericii sale, si prin urmare trebuie sa-l blesteme pe Papa. Iar cine il blestema pe Papa ne blestema pe toti. |
Citat:
|
Citat:
Trebuie insa sa recunoastem ca asemenea citate nu fac bine dialogului intre Biserici. Eu sunt convins ca, daca ar fi sa caut printre teologii catolici ai ultimului mileniu, as gasi niscaiva exemple de iubire crestina gen "grecii schismatici, antihristi, etc....", pentru ca nimeni nu e ferit de greseala. Dar ce bine ar face sa vin cu asemenea citate ? |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Da, iata aici postarea: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=282 |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Din invatatura ortodoxa foarte pe scurt:
"Invățătura cea adevărată, însă, ne învață că Dumnezeirea este simplă și are o singură activitate simplă, bună, care lucrează toate în toți, întocmai ca raza soarelui, care încălzește toate si lucrează în fiecare potrivit capacității sale naturale si puterii sale de receptivitate, deoarece a luat asemenea energie de la Dumnezeu creatorul." si mai incolo: "Așadar Dumnezeu, fiind imaterial și necircumscris, nu este în vreun loc. El este însuși locul Lui, căci umple toate, este mai presus de toate si ține toate. Se spune, însă, că se află într-un loc si se vorbește de loc al lui Dumnezeu, acolo unde se face cunoscută energia Lui. El străbate prin toate fără să se amestece si împărtășește tuturor energia Lui, potivit capacității fiecăruia și puterii de receptivitate, adică potrivit curățeniei naturale și volitionale." (energie=lucrare) Mantuirea e o taina. Sfantul Ioan Damaschinul daca scrie: "Dar trebuie să se știe că ceea ce este moartea pentru oameni, aceea este căderea pentru îngeri. După cădere ei nu mai au posibilitatea pocăinței, după cum nu o au nici oamenii după moarte." nu se refera la moartea trupeasca ci la moartea sufleteasca,ca tot Sfantul a scris de cei mantuiti din Iad de Dumnezeu Iisus Hristos,cand s-a pogorat Dumnezeu Iisus Hristos cu Sfantul Sau suflet la Iad,dupa moartea trupeasca a acelora de erau acum in Iad,vedeti Canonul Invierii: . . . "Milostivirea Ta, cea nemasurata Cei tinuti in legaturile iadului, vazandu-o La Lumina au mers Hristoase, cu picioare vesele Laudand Pastile cele vesnice " . . . "Coboratu-te-ai intru cele mai de jos ale pamantului Si ai sfaramat incuietorile cele vesnice Care tineau pe cei legati, Hristoase. Si a treia zi, precum Iona din chit, Ai inviat din mormant. " Tot invatatura dreapta zice: "Toate cele care există sunt sau create sau necreate; iar dacă sunt create, sunt negreșit și schimbătoare, căci existența acelora care a început prin schimbare va fi supusă cu siguranță schimbării, fie distrugându-se, fie schimbându-se în chip liber. Dar dacă sunt necreate, urmează că sunt negreșit si neschimbătoare. Lucrurile, care au o existență contrară, acelea au contrar și felul de a exista, adică însușirile. Și cine nu va cădea de acord cu noi că toate existențele, toate cele care cad sub simțirea noastră, chiar și îngerii, se schimbă, se prefac și se mișcă în multe feluri! Cele spirituale, adică îngerii, sufletele și demonii, se schimbă potrivit voinței libere, care crește sau se micșorează, fie în progresul în bine, fie în îndepărtarea de bine." Daca cineva e acum asa de unde stim noi ca si peste 10 ani va fi la fel? Sau daca cineva se naste in religia catolica si moare trupeste inca avand religia catolica, cum va fi cu sufletul sau pe lumea celalta? Sau daca cineva moarte nebotezat,precum e in poza copilul acela,de unde stim cum va fi pe lumea celalta cu dansul? Nu stim. (Dogmatica Sfantului Ioan Damaschinul e un rezumat al invataturii Sfintilor parinti rasariteni ai Bisericii). Sa se vada oleaca icoana pogorarii la Iad ca sa fie mai clar: http://www.orthodoxwiki.org/images/5/53/Pascha.jpg http://www.razbointrucuvant.ro/wp-co...ului00149_.jpg (gasite la repezeala) |
Citat:
|
Citat:
Nu mie trebuie să-mi ceară iertare ci celor pe care i-au indus în eroare prin afirmații nefondate! Iartă-mă Cristian! |
Citat:
Nu trecerea la alta credinta i-au scos din categoria "model" ci faptele lor anteriore acestui gest au demonstrat ca niciodata n-au fost cu adevarat ortodocsi practicanti. Esti lamurit acum? |
Citat:
Daca Papa este sa zicem intr-o postura pacatoasa vrednica de blestem, nu inseamna ca cei care il iau drept cine nu este fiind inselati dintr-un motiv sau altul ar fi vrednici de acelasi blestem. Adica daca un om accepta sa fie "inlocuitor a lui Hristos" fara doar si poate ca e grav, cei care il considera ca atare cred ca mai degraba se afla sub inselare si sunt vrednici de mila, nu blestem. |
Citat:
Nu fii suparat, doamna iubeste catolicismul dar nu exceleaza in dialog, rationament sau intelegerea a ceea ce scriu altii. Nu i-o lua in nume de rau. |
Citat:
"... Pentru aceasta, va legiuiesc si voua, tuturor mirenilr care sunteti adevarati fii ai unicei Biserici Universale (Sobornicesti): sa fugiti alergand departe de preotii care s-au pus in slujba catolicilor. Si nici la adunarile Bisericii sa nu va strangeti impreuna cu ei, nici obisnuita binecuvantare sa nu o primiti din mainile lor. Este mai bine sa va rugati luI Dumnezeu singuri in casele voastre, decat sa participatila adunarile comune impreuna cu latino-cugetatorii" [Epistola a II-a catre Ciprioti] Sfantul Sfintit Mucenic Cosma Etolianul (+1779): "Pe Papa sa-l blestemati, fiindca el este cauza... Noi avem o porunca ce spune sa anatemizam pe oricine adauga sau nu crede in ceva mic din cele pe care le-au legiuit Parintii Bisericii noastre [Profetii despre urgiile ce vor veni]" Sfantul Paisie de la Neamt (+1794): "Nu a prapadit oare Dumnezeu Sodoma si Gomora pentru sodomism? Atunci cum pe ramleni ii va cruta pentru erezie? Nu va fi aceasta! Si s-au dezlipit de la Sfanta Soborniceasca si Apostoleasca Biserica a rasaritului, intemeiata pe piatra de capatai Hristos si pe marturisirea ortodoxa a Sfintilor Prooroci si Apostoli, si s-au zidit pe staulul cel ramlenesc, intemeiat pe nisipul minselaciunii , a carui prabusire va fi mare, chiar pana in tararul iadului [...] Drept aceea, daca esti inca in stare de a scapa, ia-o la fuga, fugind de blestemata Unie ca si Lot de Sodoma, nu-ti fie mila nici de avere, nici de neamuri, daca vor dori inca sa te asculte, ci izbaveste-te scapandu-ti sufletul de la pierzanie. Caci nimic nu-ti este mai de trebuinta decat sufletul tau, iar pentru el Hristos a murit. Si fugind, nu cauta inapoi cu inima pentru grabnica pierdere a averilor, ca sa nu fii cuprins de focul papistasilor, mai cumplit decat al gheenei, caci mai bine-i pentrutine caa intr-un cuptor sa arzi decat sa defaimezi Duhul Sfant, precum hulesc ramlenii. [...] Iesi si fugi de Unie cat poti de repede, ca sa nu ti se intample tie moaretea in Unie si vei fi numarat cu ereticii, iar nu cu crestinii". [Cuvinte si scrisori duhovnicesti, Chisinau, 1998] Sfantul Ignatie Briancianinov (+1867): "In chip hulitor, papismul atribuie unui om insusiri dumnezeiesti si ii da aceastuia o inchinare cuvenita si potrivita numai lui Dumnezeu". Sfantul Teofan Zavoratul (+1894): "La prima vedere, noi avem cu romano-catolicii multe asemanari. La o cercetare amanuntita este evident oricui cat de departe sunt de adevar. Propagandisti vicleni, incearca sa ne sminteasca cu imaginea de ansamblu, ascunzandu-ne deosebirile." Sfantul Ioan din Kronstad (+1908): "Ca urmare a abaterilor de la adevarul evanghelic, papii si catolicismul au devenit obiectul unei incinse dispute cu privire la adevar; si catolicii aparandu-si nedreptatea, se manie pe ortodocsi, ii urasc, ii ocarasc cu tot felul de cuvinte nedrepte si hulitoare si defaima insasi credinta noastra, credinta cea adevarata. Dar sa se lepede papii de parerile lor mincinoase, vatamatoare si pierzatoare si sa ajunga la conglasuire cu ortodocsii pentru a se reface dreptatea si pacea? De unde! Se socotesc in drept sa apere minciuna, sa trambiteze sus si tare minciuna, spre pierzarea lor si a catolicilor. Catolici, veniti-va in fire, treziti-va! V-au dus in ratacire! Intorceti-va la adevar![..] Iar papii s-au inchipuit pe sine capi ai Bisericii si temelia ei, si chiar loctiitori ai lui Hristos, lucru care este prostesc si cu totul nepotrivit. Si de aici toata ingamfarea dupa bunul plac a intregii Biserici universale. Ei bine, au si comis papii, in 'biserica' lor papista [...] felurite dogme mincinoase, care duc la falsuri atat in credinta cat si in viata. Aceasta este o biserica pe de-a-ntregul eretica. Iar invatatura dogmatica a catolicilor - vai, cate erezii, inovatii, abateri de la adevar! O pierzator sistem papist!" Acestea sunt citatele. Nu sunt cuvintele mele. Eu nu am blestemat pe nimeni si nici nu am de gand. Faca-se voia Domnului cu fiecare. Eu nu ma simt vinovata cu nimic fata de nimeni. Daca cineva vrea sa acuze si sa se dezica de Sfintii nostri Parinti,treaba fiecaruia. Fiecare raspunde in fata Domnului pentru cuvintele sale. Nu putem ingropa istoria, nu putem ingropa cuvintele Sfintilor Parinti, pentru ca cineva se simte lezat, indiferent cine ar fi el, pentru ca oricat se doreste asta nu se poate. ce a fost spus a fost spus si ce a fost facut a fost facut in trecutul omenirii. In ceea ce priveste blestemul, invatatura ortodoxa ne invata asa: daca cel care a blestemat este indeptatit suferind mult, atunci se prinde, iar daca nu este indreptatit si a blestemat pe nedrept, pentru cel blestemat , blestemele se transforma in binecuvantari iar cel care a blestemat va suferi. Deci domnilor care va simtiti lezati, nu vad de ce sa fiti speriati de cuvintele Sfintilor nostri ca daca este adevarata si curata credinta voastra totul sunt binecuvantari voua. Iar daca totusi sunteti cuprinsi de teama inseamna ca aveti indoieli mari in credinta voastra. |
Citat:
Altfel, este exact cum ai spus, nu avem nimic cu oamenii, chiar îi compătimim și îi așteptăm în Biserică. Dar cum am mai zis, fără "zestrea" ereziilor! Citat:
Acest lucru însă, adăugat la "excelențele" doamnei, dă un "cocteil Molotov" mortal! |
Citat:
Doamne ajuta! |
[quote=dobrin7m;.
Eu nu ma simt vinovata cu nimic fata de nimeni. [/QUOTE] No comment. |
Nu, Ioan , nu așa !
Acest "fără comentariu" , pentru că avem și noi limba noastră, nu aduce clarificări , ci pune o țâră gaz pe foc , iar eu am rugat să se înceteze cu micul scandal iscat. Atât ai de spus , frate ? Atât ai înțeles din acest subiect ? Citești , arunci și fugi ! Nu-i normal , te rog să mă crezi , dar fără comentarii până la capăt , căci adevărul nu stă mult sub obroc, el iese la iveală, încet dar sigur. Iertare și o noapte cu spor în scris. Noapte bună !
|
Dragă Dobrin
Nimeni nu a pus la îndoială onestitatea și buna credință a ta , mai ales că nu de puține ori am apreciat postările tale , dar citatele date de tine nu au fost înțelese pe deplin , și mai ales ce vor ele să exprime într o anumită perioadă , când dialogul dintre cele două biserici era mult mai radical . Dar, de , fiecare reține ce-i convine , sau mai bine zis ce nu-i convine , uitând perioada când au fost ele scrise . Scoaterea din context nu e în multe cazuri cea mai fericită alegere , dar trebuie reținut mesajul general transmis prin cuvântul scris . Mulțumesc pentru efortul tău constant și mai ales de răbdarea ta ! Doamne ajută!+
|
Citat:
Dar te rog iarta-mi hotarirea: voi mai posta no comment pentru Dobrin. De ce? Pur si simplu deoarece nu am nimic de comentat in raport cu anumite afirmatii. Nonraspunsul meu contine totusi un mesaj: "opreste-te o clipa si priveste ce spui, inainte sa reactionezi". Mie mi-au facut bine replicile usturatoare ale unor colegi de forum. Am meditat la reactia colegilor, am incercat sa vad cum ma pot folosi de cuvintele lor usturatoare, am luat folosul pe linia umilintei. Faptul ca am fost contrat chiar aspru si ca mi-am insusit critica acolo unde am simtit ca e cazul, e pentru mine o victorie in lupta mea mica si grea intru despatimire. Si pentru ca lupt impotriva mandriei mele, si totodata pentru apropierea mea de fratii crestini pe care ii respect si ii iubesc, iata: daca imi ceri sa ma opresc din seria de no comment, o voi face. Doar pentru a nu rani dragostea dintre noi ca frati intru Hristos Domnul. Te rog si eu sa ma ierti (pentru ca te-am mahnit). |
Apartenenta unei persoane la Biserica, faptul ca un om e crestin ortodox sau catolic, nu constituie o scuza sau o justificare pentru intoleranta, violenta, rea-vointa si iesiri de tot felul.
Crestini fiind, se cuvine sa avem grija la continutul si felul in care vorbim si scriem. Ca urmare, imi exprim regretul ca am participat la o situatie cel putin caraghioasa. Imi cer iertare tuturor celor pe care i-am deranjat sau mahnit prin interventiile mele. Iar fratilor catolici care activeaza aici pe forum: tot respectul si afectiunea de care sunt eu, pacatosul si nevrednicul, capabil. Conduita lor pe forum este, pentru mine, un exemplu de buna crestere, de bun simt, in general de seriozitate si caldura sufleteasca. Problema mea nu este, in nici un caz, Biserica Catolica, problema mea sunt in primul rand eu insumi. Cel ce gresesc si pacatuiesc la tot pasul, spre dauna mea si a semenilor. Caderile mele ca ortodox sunt nenorocirea. Asa incat, din nou imi cer iertare si ma rog la Bunul Dumnezeu sa ma ajute in indreptarea mea. Ma mangaie gandul ca, poate, se va ruga pentru mine cineva dintre cei pe care i-am ranit si care, rugindu-se, iata, m-a iertat... Preasfanta Treime, miluieste-ne pe noi! |
Citat:
|
Citat:
Citat:
|
"Prin călcarea poruncii, însă, îndreptându-se mai mult spre materie si smulgându-si spiritul său de la cauza lui, adică de la Dumnezeu, și-a impropriat coruptibilitatea, a ajuns pasibil în loc de impasibil, muritor în loc de nemuritor, are nevoie de legături trupești și de naștere seminală, s-a lipit, prin dragostea de viață, de plăceri, ca și când ele ar fi elementele constitutive vieții, și urăște fără nici o teamă pe cei care se sârguiesc să-l lipsească de ele, și a schimbat dragostea de Dumnezeu în dragosle față de materie, iar mânia contra adevăratului dușman al mântuirii a prefăcut-o în mânie față de ceilalți oameni. Așadar, prin invidia diavolului, omul a fost biruit."
Ceva similar zice si Sfantul Maxim Marturisitorul cum diavolul ne inseala uneori sa incepem sa uram pe alti oameni in loc sa uram pe Satana si pacatele. Adevaratul dusman al mantuirii e Satana nu Papa sau mai stiu eu ce om. Fratiile voastre chiar credeti ca a zis Sfantul Cosma Etolianul asa ceva? Pai doctrina unor inselati de draci zice ca nu exista draci,si daca nu exista draci pe cine sa invinuiesti,nu pe oameni? Pai ia vedeti pe unde a aparut cartea ceea unde se spune ca ar fi zis Sfantul Paisie ca a pierdut Dumnezeu pe sodomeni si asa o sa ii piarda si pe ramleni etc? Pe la Chisinau parca. |
Citat:
Va iert de pe acum pentru ironiile la adresa mea. |
Citat:
"Tuturor scotienilor le place haggis (o mancare traditionala scotiana). "Nu-i adevarat, unchiului meu Angus din Glasgow nu-i place haggis". "Atunci unchiul tau Angus din Glasgow nu e un scotian adevarat". |
Citat:
|
Citat:
Fratii crestini ortodocsi trebuie sa fie uniti indiferent ca sunt greci, bulgari sau molodveni. Si eu de cand sunt aici printre greci asta am invatat prima data. Doamne ajuta! |
Citat:
Asa-i ca nici una? Unde este dragostea crestineasca fata de semeni? Au papa al vostru nu e tot om ca si mine? Cu pacate? Sau ce e fara de pacat? Fara de pacat e doar Domnul Iisus Hristos. Iara daca impartiti dragoste crestineasca dupa bunul plac si nu la toata lumea atunci mai e asta dragoste crestineasca? De ce ridicati un om mai presus de oricare alt om? De ce va simtiti jignit de cuvintele Sfantului ortodox? Sfintii nostri parinti se socotesc mai pacatosi decat toti pacatosi. Cati aici de alte confesiuni au badjocorit sfintii nostrii in postarile lor? Dar crucea? Ce daca spune Sfantul ortodox asa daca stiti ca nu e adevarat? Si de ce trebuie pozitii oficiale pentru asta? Nu stiti ce simtiti in inima? Papa al vostru este un om ca toti oamenii cu pacatele lui care va raspune la fel ca toti in fata Domnului pentru faptele sale. In rest noi oamenii trebuie sa aratam dragoste crestineasca. Sa nu uram oamenii pentru pacatele lor dar sa uram din tot sufletul pacatul. Ca doar asa putem sa ne ferim de el. Calea spre unire a crestinilor este recunoasterea greselilor facute. Dar ca un om sa recunoasca ca greseste mai intai trebuie sa constientizeze ce greseste. Fie ca Domnul sa ne lumineze mintile si sa ne arate fiecaruia unde am gresit. Adevarul este oricum unul, nu sunt doua cai, ci una, nu sunt mai multi dumnezei, ci Unul singur. Oricum principalul vinovat din cauza caruia nu vedem greselile este mandria de sine. Eu aici, nu am nimic cu nici un om indiferent de confesiune, iar sufletul meu nu uraste pe nimeni. Resping cat pot toate gandurile rele impotriva oamenilor, dar impotriva pacatului , atunci cand il vad nu pot sa nu ripostez. Ma rog Domnului sa ma ajute sa vad pacatul, in primul rand al meu. Si am multe de tot, eu recunosc. ``Mai vartos ma spala de faradelegea mea si de pacatul meu, ma curateste. Ca faradelegea mea eu o cunosc si pacatul meu inaintea mea este pururea.`` Doamne ajuta! |
Citat:
Citat:
Mi-am permis să selectez cu litere îngroșate pentru a nu se putea găsi vreo scuză că nu se observă citatul. Reaua intenție constă în faptul că a fost alăturat numele meu de afirmația îngroșată din citatul de mai sus, în condițiile în care eu nu am afirmat nimic de asemenea natură. Mai mult, în toate intervențiile mele am subliniat faptul că Biserica Ortodoxă și ortodocșii se luptă doar cu păcatul, iar nu cu oamenii care păcătuiesc. E la fel și în legătură cu papa: nu avem nimic cu omul; suntem indignați doar de extraordinara obrăznicie și de infatuarea care poate face pe cineva să se declare "locțiitorul lui Hristos pe pământ". Hristos n-are nevoie de locțiitori. Dumnezeu este pretutindeni în fiecare moment, deci Hristos, Dumnezeu fiind, este în fiecare ungher de pe pământ! Cum sunteți pe un forum ortodox, înseamnă că în mod sigur sunteți aici pentru a face polemică (asta n-ar fi rău, problema este că încercați să faceți și prozelitism, iar asta este de neacceptat). Numai că ironia este una din armele polemicii și are rolul ei bine determinat. Care-i rolul ei? Ei bine, testează gradul de inteligență al adversarilor (într-ale polemicii). Iar cel care așteaptă scuze pentru o ironie, el fiind angajat într-o polemică aprinsă, mi-e teamă că ... Iartă-mă! PS Îți fac o mărturisire de final. Stau într-o zonă a țării grav atinsă de urmările nefaste ale uniației. Există documente în arhive care atestă cu ce excese și atrocități a fost făcută aceasta, totul probabil, din marea iubire a adepților papei de la Roma. Localități în care bisericile au fost confiscate și în care aveau acces doar cele 2-3 familii de uniați, în detrimentul celorlalți credincioși (ortodocși), preoți bătuți cu bestialitate și chiar omorâți pentru că nu voiau să renunțe la dreapta credință! Iată marea dragoste a Romei... Noi ne-am fript cu ciorbă, așa că suflăm și-n iaurt. Mai putem fi siguri cu ce fel de "dragoste" vine iar Roma peste noi?... |
Citat:
|
Citat:
REferitor la papa-una e sa nu fie cineva de acord cu ideea de papa, sau primat papal sau... si alta e sa consideram ca ar trebui sa fie blestemat. |
Citat:
Domnii catolici papistasi, care cauta sa toarne in ortodoxie "apa oaselor lui imbatranite" cred si propovaduiesc neadevaruri. Incercarile lor de unire nu vor avea sort de izbanda decat intr-un singur caz: identificarea completa cu ortodoxia. Citat:
Cum de stimatii si respectatii nostri colegi catolici, cu care desigur avem o relatie cat se poate de buna, nu au inteles ca acest thread nu are nimic cu ei? Problema reala este cu totul si cu totul in alta parte: Citat:
Eram la Timisoara in armata, adunati in careu. Vine comandantul si ne zice: " suntem in alarma. Niste pocaiti din oras s-au baricadat intr-o casa si au deschis foc asupra multimii. E mare tulburare in oras." Da, marea problema nu era nici din partea autoritatilor comuniste nici din partea muncitorilor iesiti pe strazi. Pocaitii erau problema. Deschisesera foc asupra multimii. Pe vremea respectiva imi tot venea in memorie o alta fraza memorabila: " - Cum nu stiti cine? Crestinii au dat foc Romei!". Morala: suntem mesteri la aruncat pisici moarte in ograzile altora dar haideti sa ne lasam de acest sport! |
Citat:
|
Citat:
Eu am scris de catolicism, nu de catolici, ideile catolice, erorile, tind sa intre in ortodoxie si nu doar din cauza catolicilor, ci si a unor ortodocsi, unii chiar din cler. BO participa la dialogurile ecumenice pentru a face cunoscut adevarul. Si pentru ca altii sa afle adevarul si astfel sa devina ortodocsi. Doar pentru asta participa, aproape niciun preot sau ierarh nu ar gandi sa schimbe ceva din dogma ortodoxa. Oficial nu se mai folosesc cuvinte ca "eretici", tocmai din cauza ca sunt considerate dure si sa se pastreze buna intelegere. Dar adevarul a ramas acelasi, erezia insemnand orice mica diferenta fata de dogma adevarata. Se foloseste un cuvant care inseamna acelasi lucru, dar nu suna asa dur, eroare dogmatica. Exista o neintelegere, marea majoritate a celor ce se afla in alte culte nu sunt eretici propriu-zis, pentru ca nu stiu adevarul. Dar din cauza ca stramosii lor au facut aceasta alegere si cei de la conducerea cultelor lor o continua nu fac parte din BO. Si la sinoade erau criticati initiatorii ereziilor. Cei care apoi aderau fara sa stie adevarul nu erau facuti cu ou si cu otet, desi fara sa stie si ei erau eretici din nestiinta. Chiar si oficial, pe site-ul Patriarhiei BOR, Filioque, una din erorile dogmatice ale catolicilor, anglicanilor, etc. este numita erezie. http://www.patriarhia.ro/ro/relatii_...estin_6_7.html "In mare parte, noile atitudini de renuntare la Filioque au fost determinate de cererea ortodocsilor de a elimina erezia din cele 39 de articole." Problema nu se pune doar ca BO ar fi mai buna ca asa spunem noi or ca are adevarul intreg. Iar celelalte sunt mai putin bune, dar nu emare diferenta. Problema e daca exista mantuire in afara Bisericii. Ca altfel e doar o discutie degeaba, toti se mantuiesc, indiferent de cult. In catehismul ortodox scrie (era si pe site-ul Patriarhiei, nu-l mai gasesc acum): http://www.credo.ro/catehism2.php?q=59 "Harul, care se mai numeste si gratie, este puterea sau energia dumnezeiasca necreata, pe care Duhul Sfant o impartaseste credinciosilor prin Sfintele Taine, ca ajutor pentru mantuire. Harul se da in urma rascumpararii sau impacarii omului cu Dumnezeu, savarsita de Mantuitorul Hristos. Fara har nimeni nu se poate mantui." L-am regasit acum si pe site-ul Patriarhiei, unde e mai detaliat. http://www.patriarhia.ro/ro/documente/catehism10.html "Nu, omul nu se poate mantui fara de har (Efes. 2, 8; Ioan 15, 5). Harul ii este de trebuinta omului chiar de la inceput (Ioan 3,5). Harul pune inceputul mantuirii in om, si nu omul prin staruintele sale. Aceasta inseamna ca harul ii vine in dar (Rom. 3, 24), nu pentru oarecare fapte ale sale. inainte de a veni harul, omul nu poate face fapte prin care sa se mantuiasca, sau macar sa induplece pe Dumnezeu sa-i dea harul prin care sa se mantuiasca. Omul poate face anumite fapte bune, dar nu le face asa de statornic si dintr-un cuget asa de curat, incat sa se sfinteasca prin ele si sa se mantuiasca. Omul are libertatea de a face binele si cata vreme e in robia pacatului stramosesc, dar aceasta e o libertate slabita. Ea e marita tocmai de harul care vine la inceput fara nici un merit al omului. Dar harul nu e de trebuinta numai la inceputul mantuirii omului, ci si dupa aceea, tot timpul. Omul nu se poate intari niciodata in bine in asa fel ca sa nu mai aiba pe urma trebuinta de har. Binele statornic si curatia deplina a omului sunt un rod nu numai al omului, ci si al harului, nu numai al unuia sau al altuia. Daca mantuirea si sfintirea omului inseamna unirea lui cu Dumnezeu prin har, se intelege ca pierderea harului inseamna pierderea mantuirii. Sf. Apostol Pavel zice: "Deci, fratilor, intariti-va in Domnul si intrn, puterea tariei Lui. imbracati-va cu toate armele lui Dumnezeu, ca sa puteti sta impotriva uneltirilor diavolului" (Efes. 6, 10-11). Asadar, cum am mai aratat, in afara BO aceasta nu recunoaste ca exista Sfinte Taine, deci har lucrator. Deci cei din afara Bisericii (Ortodoxe) nu se pot mantui, decat cel mult in cazuri exceptionale. Cum spunea parintele Celopa mai subtil, noi stim ca ne putem mantui, celor din afara BO nu le garantam mantuirea. Si cand spunem cazuti exceptionale ne putem gandi la Sf. Tecla si la Sf. Grigorie cel Mare care s-au rugat pentru niste pagani morti si Dumnezeu a ascultat, la fel cum a facut si pentru Sf. Ilie, deci pentru cei apropiati Lui. Dar aceasta e si invatatura din Sfanta Scriptura, nu doar ortodoxa. Iisus le-a spus ucenicilor sa mearga sa propovaduiasca si unde nu vor vrea sa auda sa-si sterga praful de pe incaltari si acelor cetati le va fi mai rau decat Sodomei si Gomorei. Vedeti ca aici e ceva mult mai dur, nu e doar o alegere intre gogosari si rosii. Aleg BC pentru ca e mai mare. Sau cultul neoprotestant x pentru ca sunt mai uniti. Facand cunoscut adevarul ortodoxiei marturisim si despre Hristos si Dumnezeu si ii ajutam si aratam dragoste si fata de ceilalti oameni din alte culte sau religii, care afla astfel o sansa de mantuire. |
Dintre ortodocsi, cum spune si Sfnta Scriptura, cel ce mananca sa nu-l condamne pe cel ce nu mananca si invers, cel ce nu mananca sa nu-l condamne pe cel ce mananca.
Cred ca asta se poate extinde si la alte aspecte (parerea proprie), cel ce stie mai multe sa nu-l condamne pe cel ce nu stie si invers. Nu are importanta ca cineva nu stie toate dogmele, important e ca este in BO si poate beneficia de Sfintele Taine. Dar cel care nu stie invatatura si invata altceva trebuie sa se gandeasca inainte, pentru ca practic isi face o invatatura diferita de cea adevarata si poate duce in eroare atat pe ortodocsi, care crezand ca toate religiile sunt la fel nu mai au o problema de convertire, cat si pe altii din alte culte sau religii, pentru ca neafland ca adevarul este doar in BO considera ca si religia lor e buna si astfel ar putea pierde sansa unei mantuiri in cazul cand ar fi dorit sa devina ortodox. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:58:52. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.