Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   O provocare la gandire... (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1254)

Alexandr_Bazil 11.05.2007 16:51:48

Ai inteles gresit ideea. Daca cineva hotaraste ca nu mai vrea sa mai traiesti si te omoara...continui sa existi, sub forma de cadavru, cenusa,etc... Daca poti exista din vointa proprie, fara ca o alta fiinta sa vrea acest lucru(si subliniez a exista sub orice forma, nu neaparat a exista in viata :p). Da problema asta pare in mare rezolvata: am ajuns la niste parametrii, doar trebuie sa ne incadram in ei. Si mai e si treaba cu vointa in sine...

Nitro 11.05.2007 20:11:47

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Ai inteles gresit ideea. Daca cineva hotaraste ca nu mai vrea sa mai traiesti si te omoara...continui sa existi, sub forma de cadavru, cenusa,etc... Daca poti exista din vointa proprie, fara ca o alta fiinta sa vrea acest lucru(si subliniez a exista sub orice forma, nu neaparat a exista in viata :p). Da problema asta pare in mare rezolvata: am ajuns la niste parametrii, doar trebuie sa ne incadram in ei. Si mai e si treaba cu vointa in sine...

Well , stiu ca e un pic cam intins , dar si Dumnezeu e o fiinta , el fiind capabil cu puterile lui infinite sa stearga orice urma a existentei tale si a ta ! El e singurul care iti poate distruge sufletul => Nu mai existi !

Alexandr_Bazil 11.05.2007 21:54:10

Aici insa trebuie sa presupunem ca exista dzeu :):)
"Dar am rezolvat si problema ateului , cum el nu crede ca exista Dumnezeu , asta inseamna ca nu exista nici o fiinta divina cu capacitati infinite de gandire => ca nu exista nici o fiinta care sa isi poata imagina un univers intreg !"
Foarte bine pus...in schimb si ateul poate gresi :p.

Nitro 11.05.2007 22:12:10

Citat:

În prealabil postat de Alexandr_Bazil
Aici insa trebuie sa presupunem ca exista dzeu :):)
"Dar am rezolvat si problema ateului , cum el nu crede ca exista Dumnezeu , asta inseamna ca nu exista nici o fiinta divina cu capacitati infinite de gandire => ca nu exista nici o fiinta care sa isi poata imagina un univers intreg !"
Foarte bine pus...in schimb si ateul poate gresi :p.

Varianta ca Dumnezeu exista : Singura fiinta care are capacitatea intelectuala de a-si imagina o planeta intreaga , in cel mai mic detalui la nivel subatomic ar fi Dumnezeu ..... ! Cum , daca am lua afirmatia ca suntem in mintea lui Dumnezeu ca pe una corecta , inseamna ca noi suntem deja in rai si nu mai are rost sa traim fictivi ci pur si simplu sa ne eliberam de corp si ajungem instant in rai

Cum DUmnezeu zice ca nu suntem deja in rai , inseamna ca nu suntem in imaginatia lui => SUNTEM REALI !!!

Pt. atei : "Dar am rezolvat si problema ateului , cum el nu crede ca exista Dumnezeu , asta inseamna ca nu exista nici o fiinta divina cu capacitati infinite de gandire => ca nu exista nici o fiinta care sa isi poata imagina un univers intreg !"

dannsan 12.05.2007 03:07:43

daca stiinta nu v-ar fi deschis mintile (unora), ca exista Soare, ca exista planete , ca exista Univers, ca exista energii, ca exista particule subatomice, acum inca ati fi crezut ca pamantul este buricul, ca este plat, si ca indiile de Vest sunt aceleasi cu America!
Biserica.. in mareata ei prostie.. a sustinut tot timpul dogme false.. si o face si acum!
S-a gasit mai nou mormantul lui Irod. Cand s-a descoperit evanghelia dupa Iuda.. Biserica a spus ca nu se ia in consideratie! Nestiind ca nu EA hotaraste ce se ia in consideratie si ce nu! Au trecut timpurile in care preotii spuneau ce trebuie sa creada si ce nu, anumiti oameni! Informatia circula liber astazi! Si nu mai putem fi pacaliti cu dogme.. la fel de usor ca acum 100 de ani!! Si preotii inteleg acest lucru! Dar saracii inca mai lupta pentru salariile lor din bugetul statului, pentru ca din ce in ce mai putini oameni ii mai primesc in casele lor. Doar la evenimente placute (botezuri, cununii) si neplacute (decese). Dar vremea asta se va sfarsi cat de curand! Nu ca spun eu, ci pentru ca viata o cere.

moro.d 12.05.2007 18:45:34

dannsan, nu ti se pare k esti pe langa? ???
vi sa faci pe interesantul aici dand... cu bata in balta. ce legatura avem noi cu cei kre n-au acceptat si nu accepta stiinta din prostie? ce legatura avem noi, ortodocsii, cu cei kre l-au ars pe bietul om kre a afirmat k Pamantul e rotund? cei kre n-au crezut s-au numit crestini, dar nu ortodocsi ci catolici.
Biserica nu are dogme false. foarte multi printre kre si ortodocsi, din pacate, percep Biserica k pe ceva... nu stiu cum sa va explic sa intelegeti, k pe un monstru; un monstru kre iti "taie gatul" dak nu i-ai respectat regulile jocului. majoritatea uita k aceste dogme, reguli, sunt generale.... Dumnezeu nu are pretentia sa le respectam pe toate. macar una din ele s-o respecatam, dar cu dragoste si intelepciune. omul e om, nu robot sa poata respecta toate legile, Dumnezeu intelege. dogmele sunt facute pt a mentine pacea, linistea si nu in ultimul rand, dragostea.

Biserica nu a acceptat evanghela dupa Iuda asa ... pt k "gik contra", are si un motiv.. sau mai multe. ;)

suntunOM 14.05.2007 10:06:27

hmm, am si eu o intrebare... in Biblie nu era un capitol despre reincarnare? dar care a fost scos de nu stiu ce "oficiali" prin 1300?

P.S. bazil... ar fi bine sa fii in sv knd mai trec p acolo :-W

suntunOM 14.05.2007 11:02:14

ce incerc eu sa zic... e ca nu putem avea incredere in Biblie... e ca si cum am avea incredere in politicienii nostri care schimb legile dupa cum ii avantajeaza pe ei...

Alexandr_Bazil 14.05.2007 19:31:10

prin 1300? Parca mai devreme...dar in fine
p.s. poate data viitoare ma anunti ca vii in sv inainte de a veni? ??????

suntunOM 16.05.2007 10:16:39

in fine, cum poti avea incredere oarba in biblie? sami zica cineva si mie asta...

P.S. poate nu o sa mai pleci din sv doar k sa speri sa vin eu pe neasteptate:))

moro.d 16.05.2007 10:55:57

Citat:

În prealabil postat de suntunOM
hmm, am si eu o intrebare... in Biblie nu era un capitol despre reincarnare? dar care a fost scos de nu stiu ce "oficiali" prin 1300?

e prima oara knd aud... vrei sa fii mai explicit, ce scria? :dontgetit: si cum ai aflat? ???

suntunOM 16.05.2007 11:29:50

hmm, din pacate timpul ma cam preseaza si nu am timp sa caut iar documentatia... but, daca fac rost... ;) oricum, sa caute si bazil ca el are timp... :D

moro.d 17.05.2007 11:36:48

nu neg existenta unor astfel de oameni, dar nu generaliza, dannsan, nu generaliza! nu toti au "ochelari" de cal. ti-am mai spus kre-i treaba cu arsul pe rug si n-am de gand sa repet pt cineva kre citeste asa... printre randuri si retine doar ce-i convinte.
nu neg nici faptul k biserica catolica s-a despartit de cea ortodoxa din cauza intereselor lumesti, ba chiar as spune fiecaruia "sa-ti fie rusine".
tu (k multi altii) ai o problema: generalizezi! dak cineva este asa, toata lumea trebuie sa fie asa! dak cineva gandeste intr-un fel, inseamna k toti din ograda lui gandesc k el! wrong!

Citat:

Sincer.. nu m-i se pare ca sunt "pe langa" de loc!
pt info-ul tau, suntem pe topicul "O provocare la gandire..." kre n-are nicio legatura cu ce vorbesti tu.

suntunOM 17.05.2007 14:35:17

are dreptate, chiar daca nu are prea multa legatura cu topicul, nu generalizez, dar Biserica sa impus prin frica mai mult, nu prin Iubire... este o greseala cruciala... dar ar putea Papa, macar sa isi ceara scuze pentru toata oroarea pe care a produso religa dea lungul timpurilor si sa invete sa fie mai deschisi...

moro.d 17.05.2007 21:12:33

Citat:

ar putea Papa, macar sa isi ceara scuze pentru toata oroarea pe care a produso religa
yap... si eu as vrea sa aud asta de la PAPA!

iar despre "frica"... ma bucur k ai pomenit de asta. am sa incerc, dupa cum pot, sa explic din punctul de vedere al ORTODOXIEI (si nu catolicismului sau alte religii) ce inseamna "frica" despre kre se vorbeste in rugaciuni.
aceasta frica de fapt se refera la dragoste. sa ai frik de Dumnezeu, sa ai dragoste fata de Dumnezeu. atunci knd ai dragoste fata de cineva, atunci knd tzi la el mai mult k orice pe lume ce sentiment se mai trezeste in tine? de frica, de teama de a nu pierde persoana indragita, iubita, persoana kre pt tine inseamna foarte mult. nu vrei sa faci sau sa afle k ai facut anumite greseli pt k ti-e teama k te-ar parasi. asa si cu Dumnezeu... trebuie sa-ti fie frik sa-l superi cu ceva. dak il superi te paraseste... si ce poate fi mai tragic pt un crestin?!
deci...
frik fata de Dumnezeu = teama de a nu-L pierde
si NU teama k de un monstru...

repet... asa se intelege frik in ortodoxie

macs 17.05.2007 22:38:17

asa e, asta e ideea promovata de biserica...

unui crestin ii este frica sa ajunga in iad pentru ca s-ar departa de dumnezeu, nicidecum pentru ca i-ar fi promise chinuri vesnice...

apropo, chinurile astea in ce categorie de iubire se incadreaza ?

suntunOM 18.05.2007 13:41:03

ei bine, "frica" de a pierde persoana iubita, nu are nici o legatura cu iubirea, are legatura cu atasamentul tau fata de acea persoana, deci de dependenta ta fata de ea, iubiti fara sa va atasati, iubirea adevarata nu inseamna ca pentru persoana de care esti indragostit/a sau pe care simplu o iubesti, sa faci orice, fara sa gandesti, iubirea nu e "oarba", cei ce nu vad din cauza acelei "iubiri", de cele mai multe ori fac prostii in viata, pentru simplul fapt ca erau consumati de sentimente...

iubiti fara sa va atasati, e cea mai sanatoasa cale, il puteti iubi pe Dumnezeu oricum, el va iubeste vesnic si nu va paraseste niciodata...

moro.d 18.05.2007 23:44:46

fleosc... ai zis-o!
tu il compari pe Dumnezeu cu un om oarecare?
dak pierzi persoana iubita... asta e, o poti lua de la cap, dar dak il pierzi pe Dumnezeu... adio! scopul principal al unui crestin e mantuirea.
eu doar am incercat sa explic... asa cum un sot inceark sa nu-si piarda sotia (si invers) asa si un crestin inceark sa nu-L piarda pe Dumnezeu.

ce spui tu e alta problema... despre limitele iubirii celor din jur... e altceva si nu vreau sa dezvolt subiectul, cel putin nu aici.

macs 19.05.2007 11:20:29

deci imi explici si mie cum e cu frica asta care de fapt e iubire...?

ce tip e iubire este amenintarea cu "chinuri vesnice" ? pentru ca nu inteleg... ???

moro.d 19.05.2007 12:29:52

frik izvorata din iubire.
Dumnezeu nu ne ameninta cu chinuri vesnice, ci ne pune sa alegem: fericirea sau chinul vesnic. Dumnezeu e atotputernic si totusi un singur lucru nu poate face... nu se poate impotrivi vointei omului, dak el a ales calea cea larga... acolo il lasa, dak a ales-o pe cea stramta si plina de obstacole... tot acolo il lasa.
o putem spune si altfel "astea sunt regulile jocului. tu alegi: le respecti sau nu. dar te AVERTIZEZ (si nu ameninta) pt fiecare decizie va exista un premiu"
acum intelegi? :)

suntunOM 21.05.2007 10:47:53

pe Dumnezeu nu-l poti pierde, chiar in cele mai pacatoase vremi ale tale, el tot acolo este... e doar impresia ta ca il pierzi... si eu nu il comparam pe Dumnezeu cu persoana iubita, nu il poti pierde pe Dumnezeu... E VESNIC! doar de el ai putea sa te atasezi,ziceam doar de restul persoanelor, sunt efemere, nu te poti atasa de ele...

erzbet 21.05.2007 11:47:39

Citat:

În prealabil postat de ispita_ta
frik izvorata din iubire.
Dumnezeu nu ne ameninta cu chinuri vesnice, ci ne pune sa alegem: fericirea sau chinul vesnic. Dumnezeu e atotputernic si totusi un singur lucru nu poate face... nu se poate impotrivi vointei omului, dak el a ales calea cea larga... acolo il lasa, dak a ales-o pe cea stramta si plina de obstacole... tot acolo il lasa.
o putem spune si altfel "astea sunt regulile jocului. tu alegi: le respecti sau nu. dar te AVERTIZEZ (si nu ameninta) pt fiecare decizie va exista un premiu"
acum intelegi? :)

Lasa-ma sa te contrazic, Dumnezeu nu este atotputernic prin definitie? Deci daca nu se poate amesteca in liberul arbitru al omului nu mai est Dumnezeu, pentru ca apare contradictia. Atotputernic=poate face orice. As putea acum sa adrsesez intrebarea "la moda" fara raspuns: daca este atotputernic poate creea o piatra suficient de mare si de puternica pe care sa nu o poata ridica?:P
Dar daca este atotputernic, atunci inseamna ca stie ce va urma, stie ce vom face fiecare, pentru ca asa ne-a creat; in momentul in care se naste un copil, stie ca acel copil va deveni criminal(sa presupunem). Deci l-a creeat stiind ce va deveni si care ii va fi soarta. Si daca negati acest lucru, inseamna ca ii negati atotputernicia si deci il negati pe El

Laurentiu 21.05.2007 13:27:07

Ba, sa stii ca Dumnezeu este Atotputernic...dar de ce nu se implica intotdeauna in viata oamenilor.
Pentru ca omul a fost inzestrat de Dumnezeu cu vointa libera si cu constiinta .Omului i-a fost daruit de Dumnezeu acest dar de a sti sa aleaga intre bine si rau.Omul a fost inzestrat cu constiinta iar atunci cand faci ceva rau te mustra constiinta.
Ganditi-va ce ar insemna daca Dumnezeu iar mantui pe toti cu voia Lui.?
Ce rost ar mai avea raiul?
Am fi toti ca niste roboti...dar asa Dumnezeu i-a dat fiecare acest dar sa aleaga.
Dumnezeu poate lovi oricand cu urgia asa ca nu va inselati fratilor...chiar daca pe ca pe unii ii lasa in pace in viata aceasta pentru necredinta lor. Atunci cand se vor intoarce sufletele la cele ce le-a creat nimeni nu va scapa de judecata Lui Dumnezeu si va da socoteala pentru tot ce a lucrat bune sau rele.
Dar te asigur ca Dumnezeu are putere sa loveasca si acum si din lumea aceasta cu urgia pentru ca este scris: Nu vă lăsați înșelați: „Dumnezeu nu Se lasă să fie batjocorit.” Ce seamănă omul, aceea va și secera. (Galateni 6,7).
29Cu cît mai aspră pedeapsă credeți că va lua cel ce va călca în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pîngări sîngele legămîntului, cu care a fost sfințit, și va batjocori pe Duhul harului?
EVREI 10
29 Cu cît mai aspră pedeapsă credeți că va lua cel ce va călca în picioare pe Fiul lui Dumnezeu, va pîngări sîngele legămîntului, cu care a fost sfințit, și va batjocori pe Duhul harului?
30 Căci știm cine este Cel ce a zis: ,,A Mea este răzbunarea, Eu voi răsplăti!`` Și în altă parte: ,,Domnul va judeca pe poporul Său.``
31 Grozav lucru este să cazi în mînile Dumnezeului celui viu!
32 Aduceți-vă aminte de zilele dela început, cînd, după ce ați fost luminați, ați dus o mare luptă de suferințe:

macs 21.05.2007 13:44:59

"Dumnezeu nu ne ameninta cu chinuri vesnice, ci ne pune sa alegem: fericirea sau chinul vesnic."
nu zau? pai in felu asta te pune si mafiotu sa alegi... viata sau banii. dar dupa cum zici tu, nu te ameninta cu moartea, poti alege...

"Dumnezeu e atotputernic si totusi un singur lucru nu poate face"
pai de aici reiese ca dumnezeu e... a(proape)totputernic :cool:

moro.d 21.05.2007 22:26:02

aahhh sunteti criminali : )) ce texte aveti, nu mai pot de ras =))
macs : )) "Mafiotul" nostru nu poate nu pt k nu are putere ci pt k isi respecta cuvantul, nu ne obliga sa facem ce vrea El... exact cum spunea si erzbet, ne-a oferit liberul arbitru, ar fi culmea sa-l ia inapoi!

suntunOM, dak mori in momentul (sau dupa momentul) in kre L-ai pierdut pe Dumnezeu il mai poti recupera? (SLABE SANSE!) knd spun "a pierde pe Dumnezeu" ma refer la faptul de a nu avea o viata curata, asa cum asteapta El de la noi, ci o viata kre duce sigur spre iad. (pt k in iad nu-l mai ai pe Dumnezeu).

moro.d 21.05.2007 22:28:18

uof... pacat k nu am darul oratoriei, k ati fi inteles:(

macs 22.05.2007 17:17:01

nu-ti trebuie darul oratoriei, ci al argumentarii :P

Laurentiu 22.05.2007 19:27:42

Citat:

În prealabil postat de macs
"Dumnezeu nu ne ameninta cu chinuri vesnice, ci ne pune sa alegem: fericirea sau chinul vesnic."
nu zau? pai in felu asta te pune si mafiotu sa alegi... viata sau banii. dar dupa cum zici tu, nu te ameninta cu moartea, poti alege...

"Dumnezeu e atotputernic si totusi un singur lucru nu poate face"
pai de aici reiese ca dumnezeu e... a(proape)totputernic :cool:

Asta e parerea ta
Dumnezeu pe toate le poate cate le vrea.
Domnule Macs ....Una e sa nu vrei si alta este sa nu poti Dumnezeu are o randuiala mai greu de inteles pentru mintile noastre inguste.Asa cum Dumnezeu a vrut ca sa ne bucuram si eu si tu de viata tot asa are multe alte taine cum numai Dumnezeu poate sa aiba. Iar daca asta este voia Lui Dumnezeu vrei sa treci tu peste ea ?

Laurentiu 22.05.2007 19:34:54

Si culmea ar fi ca Dumnezeu sa se coboare la mintea tuturor pacatosilor ..crezi ca El sta sa-si puna mintea cu toti ca mare dreptate avea Arsenie Boca cand zicea :
Cea mai deformata fiinta in capul oamenior este Dumnezeu
Si sa stii ca Dumnezeu nu este doar milostiv si este si drept si toate le face cu dreapta socoteala raportandu-Se la fiecare suflet in parte ca El cunoaste fiecare suflet fie viclean fie smerit pe toti ii stie.

macs 23.05.2007 13:45:58

cred ca nici macar nu ai incercat sa intelegi ce am zis in postul ala... :dontgetit:

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:10:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.