Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Crestini persecutati in lume (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11616)

Mihnea Dragomir 11.04.2013 13:22:38

In Laos, tara cu majoritate budista si guvern comunist, au fost eliberati doi pastori protestanti (un al treilea fusese eliberat mai demult) arestati din februarie pentru vina de a fi incercat...raspandirea religiei crestine. Cei doi eliberati astazi au fost tinuti in conditii inumane (legati tot timpul cu un lant de ceilalti detinuti), iar unul a fost torturat de politisti.

Sursa: http://www.news.va/en/news/asialaos-...sed-arrested-f

laurastifter 11.04.2013 13:58:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 512329)
Rebeli islamisti cer 250 000 de dolari ca pret de rascumparare pentru un preot capturat in urma cu o luna.

Sursa: http://www.armradio.am/en/2013/03/23...tholic-priest/

Unde, tot în Egipt? :(

laurastifter 11.04.2013 14:12:55

Citat:

În prealabil postat de Amistad (Post 511627)
Fratilor aici se spune de crestini persecutati "crestini, crestini, si iar crestini". Crestinii sunt cei care ii urmeaza lui Hristos. (de la asta vine cuvantul crestin, urmator al lui Hristos) Cei care ii asculta cuvintele. Cei care ii urmeaza invataturile si cei care ii implinesc poruncile in Biserica sa, nu in alte biserici sau alte confesiuni, care au alte porunci si alte invataturi decat cele ale lui Hristos. Acesta este ecumenism in toata puterea cuvantului "Crestini persecutati in lume" (copti , armeni, protestanti si asa mai departe). Un om inselat in ale credintei care moare in credinta sa gresita nu este crestin martir sau mucenic. Pare dur ce spun dar acesta este adevarul si nu este o parere personala. Exista in istorie un caz cand 10.000, 10.000 de oameni, (nu 2, nu 10) preoti ai lui Baal au fost executati pentru ca nu au vrut sa se lepede de credinta lor. Deci daca se lepadau erau iertati dar nu au vrut sa se lepede. Acestia nu sunt martiri crestini sa stiti.

Creștinii de alte confesiuni persecutați pentru credință sunt martiri, din simplul motiv că s-au sacrificat pentru Hristos.
Cine credeți că poate fi socotit mai vrednic de Dumnezeu: un creștin catolic (de exemplu) care și-a dat viața din dragoste pentru Hristos, sau un crestin ortodox foarte bun la Dogmatică... a cărui credință n-a fost niciodată pusă la încercare în situații critice?...
La Judecata de apoi, veți avea curajul să-i priviți în ochi pe acești creștini uciși pentru credință și să le spuneți că sacrificiul lor nu valorează nimic, doar pentru că... au folosit azime la Sf. Euharistie?...
În Biserica primară, chiar și cei care se sacrificau pentru Hristos fiind nebotezați (catehumeni) erau trecuți în rândul mucenicilor, considerându-se că au fost botezați cu... Botezul sângelui. De ce nu avem și noi aceeași libertate în gândire, aceeași gândire înflăcărată de dragoste și dreaptă socotință?
Fundamentaliștii păgâni nu-i ucid pe creștini pentru că sunt catolici, protestanți, copți etc (ei poate că nici nu cunosc diferențele noastre interconfesionale și, oricum, îi interesează exact cât ne preocupă pe noi deosebirile dintre diversele confesiuni islamice, de pildă), ci îi persecută și chiar îi martirizează din ură față de creștinism.
"Dacă pumnalul, focul, otrava, siluirea,
N-au vrut să-și pună încă blazonul lor poznaș,
Pe pânza care-o țese destinul nostru laș,
Pricina e că slabă și trândavă ni-i firea."

catalin2 11.04.2013 15:57:00

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 514763)
Creștinii de alte confesiuni persecutați pentru credință sunt martiri, din simplul motiv că s-au sacrificat pentru Hristos.
Cine credeți că poate fi socotit mai vrednic de Dumnezeu: un creștin catolic (de exemplu) care și-a dat viața din dragoste pentru Hristos, sau un crestin ortodox foarte bun la Dogmatică... a cărui credință n-a fost niciodată pusă la încercare în situații critice?...

Problema e ca toti trebuie sa fim buni la Dogmatica, adica la ceea ce n-ea revelat Dumnezeu si nu sa facem invataturile dupa ratiunea noastra. Noi intotdeauna ne ghidam dupa invatatura Bisericii, care e ceea ce a revelat Domnul, adica ce spune Domnul, nu dupa logica noastra.
Daca nu conteaza invatatura inseamna ca si martorii omorati sunt sfinti, sau sectele din SUA, de exemplu cea a lui David Koresh.
Nu exista o singura invatatura sau exemplu ca cei din afara Bisericii de-a lungul timpului sunt considerati martiri.
Dimpotriva, Sfantul Ciprian ne spune invatatura Bisericii: "Păcatul celor care nu păstrează unirea și strânsa legătură cu Biserica nu se spală nici măcar cu sângele lor, chiar dacă aceștia s-ar da pe sine la moarte pentru mărturisirea numelui lui Hristos: vina cea de neșters și grea a despărțirii de Biserică nu se curăță nici măcar prin sânge."
Citat:

În Biserica primară, chiar și cei care se sacrificau pentru Hristos fiind nebotezați (catehumeni) erau trecuți în rândul mucenicilor, considerându-se că au fost botezați cu... Botezul sângelui. De ce nu avem și noi aceeași libertate în gândire, aceeași gândire înflăcărată de dragoste și dreaptă socotință?

De fapt la catehumeni era botezul dorintei, la mucenici era botezul sangelui. Ambele botezuri erau in cazul celor ce doreau sa vina in Biserica, nu in vreo grupare din afara Bisericii din acele timpuri.

Dumitru73 11.04.2013 18:02:54

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 514776)
Problema e ca toti trebuie sa fim buni la Dogmatica, adica la ceea ce n-ea revelat Dumnezeu si nu sa facem invataturile dupa ratiunea noastra. Noi intotdeauna ne ghidam dupa invatatura Bisericii, care e ceea ce a revelat Domnul, adica ce spune Domnul, nu dupa logica noastra.
Daca nu conteaza invatatura inseamna ca si martorii omorati sunt sfinti, sau sectele din SUA, de exemplu cea a lui David Koresh.
Nu exista o singura invatatura sau exemplu ca cei din afara Bisericii de-a lungul timpului sunt considerati martiri.
Dimpotriva, Sfantul Ciprian ne spune invatatura Bisericii: "Păcatul celor care nu păstrează unirea și strânsa legătură cu Biserica nu se spală nici măcar cu sângele lor, chiar dacă aceștia s-ar da pe sine la moarte pentru mărturisirea numelui lui Hristos: vina cea de neșters și grea a despărțirii de Biserică nu se curăță nici măcar prin sânge."

De fapt la catehumeni era botezul dorintei, la mucenici era botezul sangelui. Ambele botezuri erau in cazul celor ce doreau sa vina in Biserica, nu in vreo grupare din afara Bisericii din acele timpuri.

adică se duc în iad?

laurastifter 11.04.2013 23:42:19

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 514776)

Doamne ajută!
În primul rând, apreciez faptul că, deși avem opinii diferite în anumite privințe, dvs discutați și polemizați creștinește, în mod pașnic, cu toleranță și politețe. Dumnezeu să vă ajute să păstrați această atitudine!
N-am avut intenția de a relativiza dogmatica noastră ortodoxă (Doamne ferește), pentru că și eu știu că dogmele sunt adevăruri revelate, sunt reperele corecte în înțelegerea și trăirea relației cu Dumnezeu! Ce ne-am face, de exemplu, fără dogma Sfintei Treimi? Ne-am pierde calitatea de creștini... Așadar, departe de mine gândul de a relativiza învățătura de credință ortodoxă.
În mesajul anterior, m-am referit doar la faptul că acei creștini, care sunt persecutați pentru credință, cred în dogmele fundamentale (se închină Aceluiași Dumnezeu Treimic și cred că una dintre Persoanele divine S-a întrupat, S-a sacrificat și a înviat pentru noi). Trăind în contexte politice și sociale greu de imaginat pentru noi (persecuții), ei n-au avut ocazia de a aprofunda și de a compara învățăturile diferitelor confesiuni creștine, poate că unii dintre ei n-au auzit niciodată de existența Sfinților Părinți etc. Totuși, în simplitatea credinței lor, ei își riscă viața, mergând chiar până la sacrificiul suprem, din dragoste pentru Dumnezeul nostru Iisus Hristos! Nu-L reneagă din lașitate, ci-L mărturisesc cu demnitate și curaj, conștienți fiind că... în orice clipă, pot plăti cu viața devotamentul lor față de Domnul.
Chiar acum, în timp ce noi dezbatem pe forum diverse probleme mai mult sau mai puțin importante, în timp ce eu studiez liniștită diverse teme teologice pentru examenele din sesiunea care se apropie, exact în acest momente în care noi ne trăim în pace și libertate credința noastră, există în lume creștini arestați, condamnați la moarte pentru "crima" de a fi îndrăznit să creadă că Hristos este Dumnezeu. Mă refer la cetățenii unora dintre statele islamice, care au curajul de a se converti la creștinism. Aceștia, pentru "blasfemie" și "apostazie" (adică pentru convertirea la creștinism) sunt, pur și simplu, condamnați la moarte (din câte știu, execuțiile se fac prin spânzurare). Este o realitate tragică și chiar nu mă refeream nici la situația creștinilor din primele trei secole și nici la ultimul film pe care l-am văzut la televizor... ci descriu o situație reală DIN ZILELE NOASTRE! Suntem contemporanii acestor martiri ai lui Hristos, pe care noi îi acuzăm de "erezii", când ei știu, poate, doar un singur lucru: Dumnezeu este Tatăl, Fiul și Sfântul Duh, iar Fiul, adică Iisus Hristos, a murit din dragoste față de fiecare dintre noi. Aceste noțiuni elementare despre Dumnezeu, dublate de trăirea efectivă, personală a comuniunii cu El, sunt, oare, suficiente pentru mântuirea unor creștini capabili să se sacrifice pentru Cel în Care cred și Căruia s-au dăruit pe ei înșiși?
Cred că da!
Să ne gândim la Sfinții Mucenici din Biserica primară ale căror convingeri, deși încă nedogmatizate prin Sinoadele ecumenice, erau atât de vii și profund înrădăcinate în inimile lor, fiindcă se bazau pe descoperirea pe care conștiințele lor curate o primeau direct de la Dumnezeu. Ei n-ar fi știut să formuleze adevărurile de credință în termenii teologiei dogmatice de mai târziu, dar simțeau, știau, erau siguri că Hristos este totul și, cu această certitudine duhovnicească, erau pregătiți să reziste celor mai cumplite suferințe și să depășească astfel orice formă de robie față de instinctul de autoconservare. Au existat apoi (și mai surprinzător pentru unii dintre unii dintre noi) Sfinți (mucenici, Părinți ai Bisericii etc) care, în scrierile lor, au avut și... erori dogmatice. Ce le facem? Îi anatemizăm? Cred că nu! :)
Exact aceasta este, cred, situația creștinilor prigoniți în zilele noastre pentru credință și, ducând raționamentul mai departe, aceasta este situația oricărui creștin eterodox care-L iubește în mod sincer și profund pe Dumnezeu și înțelege corect adevărurile ce țin de esența creștinismului (Sfânta Treime și Întruparea lui Hristos).
În privința noastră, a celor care am primit neprețuitul dar de a fi ortodocși și ne-am asumat angajamentul de a rămâne veșnic consecvenți în această credință... da, într-adevăr, pentru noi chiar convertirea la o altă confesiune creștină ar fi o tragedie spirituală.
Rezumând ceea ce am scris (simt că am formulat destul de neatent...), mi-aș sistematiza astfel ideile exprimate:
1. dogmele ortodoxe sunt adevăruri revelate, în care datori suntem să credem din toată inima, din dragoste față de Cel Care ni le-a descoperit;
2. noi, cei care cunoaștem această învățătură și am făgăduit să o păstrăm, avem datoria de a rămâne consecvenți;
3. pentru dragostea lui Hristos, este bine și chiar necesar să manifestăm oatitudine plină de dragoste, respect și înțelegere față de confrații noștri creștini de alte confesiuni (pentru mine, cuvântul "creștin" desemnează o persoană care, indiferent din ce confesiune face parte, crede măcar în Dumnezeul Cel adevărat, neavând cine știe ce erezii antitrinitare sau hristologice) și mai ales față de aceia care, în situații critice, Îi rămân fideli Domnului nostru Iisus Hristos, jertfindu-și chiar viața pentru El.
Acum sper că mi-am exprimat mai clar gândurile.
Mă bucură faptul că sunteți atât de deschis la dialog.

Doamne ajută!

Miha-anca 11.04.2013 23:44:43

Am citit zilele acestea povestea Aristinei Pop, care a luat drumul muntilor in 1949, impreuna cu tatal si cu fratele ei, alaturi de multi alti localnici, cautati de securitate. Era vremea inchisorilor comuniste. Dupa 3 ani de pribegie, ea a fost prinsa, iar tatal omorat; fratele impuscat si spitalizat, dupa care a murit in inchisoare.
Este o poveste cu mai putina bataie, desi nu lipsita de ea; dar cu foarte multa boala de plamani, netratata, fara hrana adecvata, dar cu multa rugaciune.
Ar trebui sa postez acest raspuns si la sectiunea "Nunta", caci tanara Aristina isi petrece aproape toti anii tineretii in inchisoare, intinsa in pat din cauza neputintei fizice, datorate cavernelor din plamanii ei plapanzi.
Era inchisa cu alte greco-catolice, printre altele cu niste calugarite, una dintre ele din Germania. Aceasta s-a rugat tot timpul ca sa moara la ea in tara, lucru aproape imposibil in situatia ei de condamnata la zeci de ani de detentie. Si totusi Dumnezeu i-a ascultat ruga si i-au dat drumul sa plece "la schimb".
Iar Aristina, a scapat cu zile, caci asa a vrut Dumnezeu: a primit o streptomicina, care a salvat-o. Fecioria ei a fost rasplatita intr-un mod surprinzator: impreuna cu fratele ei a mai fost un tanar din Bucuresti, care l-a ingrijit si cu care s-a imprietenit. Acesta a iesit mai repede din inchisoare si a asteptat 10 ani ca si Aristina sa se elibereze, pe care o cunostea doar din povestirile fratelui ei. Au avut o casnicie buna, plina de dragoste.
O carte plina de sacrificiul uman pentru aproapele: cele, care aveau ele insele nevoie de ajutor, dadeau ajutor pentru ingrijirea celor, care erau intr-o stare si mai proasta decat ele.
Dumnezeu nu e indiferent fata de suferinta omului. Iar judecata sa i-o lasam Lui.

laurastifter 11.04.2013 23:49:14

Citat:

În prealabil postat de Dumitru73 (Post 514784)
adică se duc în iad?

Deși întrebarea dvs este retorică, nu pot rezista ispitei de a vă răspunde:
NU putem pune hotar iubirii lui Dumnezeu!
P. S. Îmi amintesc un pasaj din "Jurnalul fericirii" în care părintele Steinhardt mărturisește aproximativ așa: "Cred în existența iadului, de vreme ce așa ne învață maica noastră, Biserica; dar mai cred ceva: că iadul e gol". :)
Slavă lui Dumnezeu pentru toate!

laurastifter 11.04.2013 23:56:57

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 514810)
Am citit zilele acestea povestea Aristinei Pop, care a luat drumul muntilor in 1949, impreuna cu tatal si cu fratele ei, alaturi de multi alti localnici, cautati de securitate. Era vremea inchisorilor comuniste. Dupa 3 ani de pribegie, ea a fost prinsa, iar tatal omorat; fratele impuscat si spitalizat, dupa care a murit in inchisoare.
Este o poveste cu mai putina bataie, desi nu lipsita de ea; dar cu foarte multa boala de plamani, netratata, fara hrana adecvata, dar cu multa rugaciune.
Ar trebui sa postez acest raspuns si la sectiunea "Nunta", caci tanara Aristina isi petrece aproape toti anii tineretii in inchisoare, intinsa in pat din cauza neputintei fizice, datorate cavernelor din plamanii ei plapanzi.
Era inchisa cu alte greco-catolice, printre altele cu niste calugarite, una dintre ele din Germania. Aceasta s-a rugat tot timpul ca sa moara la ea in tara, lucru aproape imposibil in situatia ei de condamnata la zeci de ani de detentie. Si totusi Dumnezeu i-a ascultat ruga si i-au dat drumul sa plece "la schimb".
Iar Aristina, a scapat cu zile, caci asa a vrut Dumnezeu: a primit o streptomicina, care a salvat-o. Fecioria ei a fost rasplatita intr-un mod surprinzator: impreuna cu fratele ei a mai fost un tanar din Bucuresti, care l-a ingrijit si cu care s-a imprietenit. Acesta a iesit mai repede din inchisoare si a asteptat 10 ani ca si Aristina sa se elibereze, pe care o cunostea doar din povestirile fratelui ei. Au avut o casnicie buna, plina de dragoste.
O carte plina de sacrificiul uman pentru aproapele: cele, care aveau ele insele nevoie de ajutor, dadeau ajutor pentru ingrijirea celor, care erau intr-o stare si mai proasta decat ele.
Dumnezeu nu e indiferent fata de suferinta omului. Iar judecata sa i-o lasam Lui.

Foarte impresionant... :(
Vă recomand din toată inima site-ul: www.fericiticeiprigoniti.net
Este un site dedicat martirilor și mărturisitorilor din vremea comunismului. Realizatorii sunt creștinii care au înființat asociația Ortodoxia Tienrilor (creștini autentici, pe care am bucuria de a-i cunoaște personal).
Doamne ajută!

Miha-anca 12.04.2013 00:20:37

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 514812)
Foarte impresionant... :(
Vă recomand din toată inima site-ul: www.fericiticeiprigoniti.net
Este un site dedicat martirilor și mărturisitorilor din vremea comunismului. Realizatorii sunt creștinii care au înființat asociația Ortodoxia Tienrilor (creștini autentici, pe care am bucuria de a-i cunoaște personal).
Doamne ajută!

Am citit mult pe acest site, www.fericiticeiprigoniti.net , nu imi este necunoscut. Si in general imi cumpar cartile scrise de cei intemnitati, caci sunt marturii vii ale istoriei noastre careia i-am fost contemporana. Iar ca crestina, sunt f impresionata de suferintele supraomenesti pe care au trebuit sa le suporte sute de mii de oameni, atat in Romania, cat si in Tarile Sovietice.
Dar intamplarea a facut sa dau peste aceasta carte intitulata "Traiasca partizanii, pana vin americanii". Tot intamplator cele condamnate erau in mare parte greco-catolice, dar nu numai. M-a surprins ca in mare parte, cele care mureau, deci carora Dumnezeu le-a cerut mucenicia erau ortodoxe. Au murit senine, aproape de Iisus Hristos, lucru marturisit de ele in ultimele zile de viata. Dumnezeu stie cat sa ceara de la fiecare, pecum si ce rasplata sa le dea pentru credinta si suferinta.
P.S. Sa nu uitam ca suntem pe Sectiunea catolica!

AlinB 12.04.2013 01:12:10

Catalin are dreptate, nu pot fi comparati cu catehumenii sau cei care nu au apucat sa faca parte din Biserica, neprimind inca botezul cu apa dar primindu-l pe cel al sangelui.

Cred ca lucrurile nu sunt atat de complicate...desi nu pot fi recunoscuti ca martiri crestini de catre Biserica, de facto plasandu-se in exteriorul ei, sansele lor la mantuire sunt substantiale.

In ceea ce ii priveste pe cei care s-au despartit de Biserica, fiind totusi constienti de existenta ei si ramandu-i ostili...Dumnezeu sa-i ajute.

Ex. greco-catolici care au fost persecutati de comunisti exact pentru statutul lor de greco-catolici iar oprirea persecutiei conditionata de intoarcerea la Biserica Ortodoxa, lucru pe care l-au refuzat - ei bine - greu de spus ca acestia au fost martiri pentru Hristos.

catalin2 12.04.2013 13:31:01

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 514809)
În mesajul anterior, m-am referit doar la faptul că acei creștini, care sunt persecutați pentru credință, cred în dogmele fundamentale (se închină Aceluiași Dumnezeu Treimic și cred că una dintre Persoanele divine S-a întrupat, S-a sacrificat și a înviat pentru noi). Aceste noțiuni elementare despre Dumnezeu, dublate de trăirea efectivă, personală a comuniunii cu El, sunt, oare, suficiente pentru mântuirea unor creștini capabili să se sacrifice pentru Cel în Care cred și Căruia s-au dăruit pe ei înșiși? Cred că da!

Laura, de fapt invatatura crestina ne spune ca harul ne mantuieste si harul ne-a adus mantuirea, nu (doar) credinta si faptele. Credinta si fapte aveau si cei din Vechiul Testament dar ne spune invatatura Bisericii ca nu se putea mantui nimeni. Iar harul este primit prin Sfintele Taine, asadar Sfintele Taine ne mantuiesc. Inceputul mantuirii este botezul (cel adevarat) abia apoi el este completat de fapte si credinta. Chiar daca nu ar avea nicio erezie si ar fi schismatici, tot acelasi lucru este, pentru ca nu au Sfintele Taine, adica Botezul, Mirungerea si Impartasania, prin ele suntem mantuiti. Faptele si credinta sunt contributia noastra, care asigura conlucrarea sinergica impreuna cu harul primit gratis. Fara har nu este nicio sinergie.
Nu doar ortodocsii au aceasta invatatura, ci toate cultele, chiar si protestantii (dar ei au inteles gresit, crezand ca nu mai au importanta faptele, doar harul si credinta). Chiar si in ecumenism este o invatatura facuta pe aceasta baza, adica nu este ceva fara har. Doar ca se afirma ca harul se ramifica la toate cultele de aceea sunt cam la fel toate cultele.
De fapt nu e nimic diferit fata de ceea ce ne-a spus Iisus, ca nimeni nu se poate mantui fara botez si impartasanie. Iar azi stim care e invatatura dintotdeauna a Bisericii, ca Sfintele Taine pot fi doar in Una Sfanta Biserica, oricine se desparte de ea pierde harul.
In concluzie, primul pas pe drumul spre mantuire este botezul in Sfanta Biserica (Ortodoxa), apoi urmeaza ceilalti pasi pana se formeaza un drum care duce spre Dumnezeu. Ecumenismul ortodox este acelasi cu cel al Sfintilor Apostoli, marturisirea adevarului crestin si indemnul catre toti oamenii de a veni in Biserica ortodoxa, singura mantuitoare.
Dreptii din Vechiul Testament, chiar daca aveau credinta dreapta si fapte nu aveau posibilitatea efectiva sa se boteze, pentru ca nu se intrupase inca Hristos. Harul Duhului Sfant marturiseste si adevarul, daca cineva este bineplacut lui Dumnezeu acesta va afla si adevarul, la fel cum s-a intamplat si cu sutasul Cornelie. Multi din afara Bisericii au fost omorati pentru credinta lor, ar insemna sa spunem ca cei omorati de vreun imparat bizantin pentru o credinta gresita sunt mucenici.
In cazul celor din regiunile unde sunt si musulmani, sa ne amintim ca de obicei acele regiuni au fost crestine in trecut. In Turcia, Siria, Egipt, chiar si zone din Africa, au fost crestini. Dar mai intai au adoptat o credinta eretica, monofizismul si apoi cand au venit musulmanii s-au convertit la islamism, probabil si prin silire. Vedem in schimb grecii, aflati atatea sute de ani sub ocupatia turceasca si si-au pastrat credinta dreapta. Mormonii au misiuni in multe tari, nu inseamna ca cei pe care ii convertesc sunt si crestini, chiar daca se si numesc Biserica lui Iisus Hristos a Sfintilor din zilele din urma (asta e denumirea oficiala).
O dovada ca nu sunt mucenici este ca nu exista sfinte moaste. In general in cazul mucenicilor raman si sfinte moaste, dar de exemplu in cazul armenilor sau a altor monofizit omorati de-a lungul timpului de musulmani, nu au sfinte moaste. Catolicii spun ca au, dar vedem ca nu seamana cu sfintele moaste.
Doamne ajuta!

iuliu46 12.04.2013 14:04:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 514843)
Catolicii spun ca au, dar vedem ca nu seamana cu sfintele moaste.

Pai si St. Bernadette ? :1:

Miha-anca 12.04.2013 17:24:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514819)
Ex. greco-catolici care au fost persecutati de comunisti exact pentru statutul lor de greco-catolici iar oprirea persecutiei conditionata de intoarcerea la Biserica Ortodoxa, lucru pe care l-au refuzat - ei bine - greu de spus ca acestia au fost martiri pentru Hristos.

Judecata aceasta sa o lasam lui Dumnezeu.

Daca stam sa ne gandim, acesti greco-catolici sunt fostii ortodocsi, care s-au opus trecerii la catolicism. Se pare ca au pastrat o trasatura de caracter si anume statornicia; atata doar ca de data aceasta s-au statornicit de partea gresita a baricadei.

Practic, daca regimul comunist ar fi dorit trecerea lor cu orice pret la ortodoxie, i-ar fi intemnitat impreuna cu ortodocsii, nu separat de ortodocsi. Este adevarat ca printre greco-catolici au fost si ortodocsi, dar putini la numar si bolnavi, incat revenirea acestora la ortodoxie a fost aproape imposibila.

As zice sa privim lucrurile in fata: ceea ce s-a urmarit a fost exterminarea lor prin imbolnavire, flamanzire, privare de orice libertate; nu revenirea la ortodoxie, caci pe ortodocsi i-au torturat si au incercat sa-i extermine in acelasi fel, daca nu si mai rau.

Dar, cum spune Pr. Petroniu Tanase, trecerea prin aceste inchisori comuniste a avut o alta valenta, si anume: a fost o proba de foc la care a fost supusa credinta in unele tari ortodoxe. Iar credinta a iesit invingatoare; spre deosebire de tarile vestice, care au fost supuse unei alte probe, si anume proba bunastarii; iar aici credinta a fost invinsa de bunastare.

In vreme ce in tarile vestice bisericile sunt inchise intr-un ritm ametitor, in tarile rasaritene se construiesc biserici in ritm ametitor. Si cum se construiesc, ele devin neincapatoare la afluxul crestinilor.

AlinB 12.04.2013 23:34:04

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 514850)

Ai fost vreodata la Muzeul figurilor de ceara?

AlinB 12.04.2013 23:50:25

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 514867)
Judecata aceasta sa o lasam lui Dumnezeu.

Pentru fiecare caz in parte, da.
In situatia care am descris-o, cred ca lucrurile sunt destul de limpezi.

Citat:

Daca stam sa ne gandim, acesti greco-catolici sunt fostii ortodocsi, care s-au opus trecerii la catolicism.
Gresit. Bunicii sau mai degraba strabunicii lor au fost (sa socoteasca cineva exact).

Citat:

Se pare ca au pastrat o trasatura de caracter si anume statornicia; atata doar ca de data aceasta s-au statornicit de partea gresita a baricadei.
Statornicie secheama cand incerci sa mentii o pozitie corecta, altfel se numeste incapatanare.

Citat:

Practic, daca regimul comunist ar fi dorit trecerea lor cu orice pret la ortodoxie, i-ar fi intemnitat impreuna cu ortodocsii, nu separat de ortodocsi.
Aiurea.
Cu ortodocsii aveau alte afaceri.

Citat:

Este adevarat ca printre greco-catolici au fost si ortodocsi, dar putini la numar si bolnavi, incat revenirea acestora la ortodoxie a fost aproape imposibila.
A fost imposibila pentru ca asa au fost educati de maimarii lor, in spiritul urii si dispretului fata de ortodoxie.
Si inainte sa vina comunistii la putere, in Ardeal era o situtie tensionata pe planul asta.

Citat:

As zice sa privim lucrurile in fata: ceea ce s-a urmarit a fost exterminarea lor prin imbolnavire, flamanzire, privare de orice libertate; nu revenirea la ortodoxie, caci pe ortodocsi i-au torturat si au incercat sa-i extermine in acelasi fel, daca nu si mai rau.
[/quote]

Ai inteles gresit si logica e la fel.

Scopul nu era convertirea lor la dreapta credinta - caci metodele ar fi fost si ele altfel, ci sa-i faca sa renunte/denunte (la) pozitii administrative in Bisercii Greco-Catolice, scopul fiind desfiintarea acesteia - ceea ce s-a si intamplat pana la urma.

Iar cu ortodocsii, cum am spus, urmareau altceva.

Citat:

Dar, cum spune Pr. Petroniu Tanase, trecerea prin aceste inchisori comuniste a avut o alta valenta, si anume: a fost o proba de foc la care a fost supusa credinta in unele tari ortodoxe. Iar credinta a iesit invingatoare; spre deosebire de tarile vestice, care au fost supuse unei alte probe, si anume proba bunastarii; iar aici credinta a fost invinsa de bunastare.
Sa fim seriosi, pentru majoritatea dintre noi, desi n-au fost persecutii majore, in sensul sa se inchida bisericile sau sa-ti fie interzis expres sa calci acolo si nici bunastare nu am avut, am pierdut testul cu brio: foarte putini au frecventat biserica.
Culmea e ca nici macar dupa '89 nu a dat lumea buzna in biserici - e drept si putine si neincapatoare, dar tot nu frecventeaza mai mult de 10% (cu generozitate) biserica.

Calcul simplu: cate biserici sunt in oras, cam cati oameni sunt de obicei la slujba si ce populatie are orasul.

Citat:

In vreme ce in tarile vestice bisericile sunt inchise intr-un ritm ametitor, in tarile rasaritene se construiesc biserici in ritm ametitor. Si cum se construiesc, ele devin neincapatoare la afluxul crestinilor.
Nu e peste tot asa.
In orase da, dar la sate ..biserici cam golase si raman tot mai golase.

Decebal 13.04.2013 18:42:31

Citat:

Suntem, aici, in fata unor tehnici securistice de manipulare, binecunoscute acelora dintre noi care avem experienta Lovilutiei din Decembrie si a anilor 90, cand oameni de bine ne dadeau drept sigur ca ungurii i-au atacat pe romani la Targu-Mures. In exact acelasi timp, in ungurime se raspandea acelasi zvon, cu semn inversat.
Răspunsuri aici și

Citat:

Se face lumină, încetul cu încetul, asupra evenimentelor dramatice din 20 martie 1990, de la Târgu-Mureș!

Autor: Lazăr Lădariu

Despre evenimentele dramatice, sângeroase, un început de minirăzboi civil, din 20 martie 1990, de la Târgu-Mureș, s-a scris. Dar niciodată suficient, uneori prea departe de adevăr și de o abordare obiectivă, din păcate. Tocmai de aceea, în numărul 12, anul III, 2012, în prestigioasa revistă „Vitralii (Lumini și Umbre)” a veteranilor din Serviciile Române de Informații, renumitul istoric dr. Alex Mihai Stoenescu vine cu o nouă contribuție la cunoașterea adevărului, prin articolul „Tulburările etnice de la Târgu-Mureș (19-20 martie 1990)”, apelând la documente din arhive, asupra cărora nu poate exista nici cel mai mic dubiu, proiectând o rază de lumină asupra evenimentelor de atunci, „printre cele mai deformate mediatic și istoric în ultimii 20 de ani”. Secvențele filmate și difuzate, în acele zile, de televiziunile occidentale, la comandă, au falsificat o realitate dramatică, evenimentele șocante și dure, privind manifestațiile maghiare premergătoare, din 28 și 29 ianuarie, recurgând doar la simplificări, preferând să aleagă doar „instantaneul” și „fragmentul”. Astfel, o mișcare iredentistă maghiară din Transilvania, care s-a finalizat dramatic, prin evenimentele violente de la Târgu-Mureș, din 20 martie 1990, a rămas premeditat izolată într-o singură secvență: lovirea, cu bestialitate, a românului român Mihăilă Cofar, de mai mulți agresori unguri, prezentată Europei și lumii invers, de către televiziunile occidentale. „Ungurul cu jerseu verde”, lovit cu barbarie, cu o pornire criminală de-a dreptul, nu era studentul maghiar, cum trâmbița mass-media ungară, și, preluând, cea occidentală, ci țăranul român Mihăilă Cofar. Așa s-a plimbat prin Europa și prin lume, cu pașaport fals, acea cutremurătoare imagine! „În realitate, la acel deznodământ dramatic s-a ajuns ca urmare a unei lungi perioade de pregătire (a conflictului de către iredentiștii maghiari - n.a.), urmată de o insistentă căutare a situației conflictuale.”

(...) De sărbătoarea Ungariei, la 15 martie, 10.000 de turiști unguri, dirijați de UDMR, pătrund în Ardeal, „la Satu-Mare, Oradea, Cluj, Târgu-Mureș, Harghita, Covasna și Timișoara”, încălcându-se prevederile legale, transformându-se într-o manifestație antiromânească, prin scandările unor lozinci: „Moarte românilor!”, „Ardealul la Ungaria!”, „Horthy, Horthy!”. Statuile lui Avram Iancu și Nicolae Bălcescu sunt profanate! „Între 17 și 19 martie 1990, în mai multe orașe din Transilvania sunt răspândite manifeste prin care maghiarii cer reînființarea Regiunii Autonome Maghiare, structură teritorială înființată, arbitrar, de Stalin. Acestea au constituit scânteia pălălăii care va urma, la 20 martie 1990. Maghiarii au pregătit, dinainte, „ciomege, răngi de fier, cuțite, bile de oțel aruncate cu praștia, sticle incendiare”. Ce s-a întâmplat știm cu toții! „S-au înregistrat 278 de răniți (190 de români, 88 - maghiari), șase morți (trei români, trei maghiari)”. Cum a fost întocmit Raportul Comisiei Parlamentare asupra evenimentelor de la Târgu-Mureș se știe! „O analiză distanțată de evenimente!” O rușine. O prestație penibilă, departe de „adevărurile grave ale evenimentelor din Transilvania, ignorate, deși primul ministru Petre Roman le includea într-un «scenariu tip Bosnia»”. Presa internațională și cancelariile occidentale declanșează „o avalanșă de presiuni care vor marca, prin șantaj, politica internă și internațională a României în viitorul deceniu și jumătate”.

Aparut in: Nr. 256 - 19 octombrie - 1 noiembrie 2012
sursa și mai multe la:
http://www.condeiulardelean.ro/artic...tie-1990-de-la

la postarea asta și următoarele.

Decebal 13.04.2013 19:06:15

Citat:

(...) În Biserica primară, chiar și cei care se sacrificau pentru Hristos fiind nebotezați (catehumeni) erau trecuți în rândul mucenicilor, considerându-se că au fost botezați cu... Botezul sângelui. De ce nu avem și noi aceeași libertate în gândire, aceeași gândire înflăcărată de dragoste și dreaptă socotință?

Dacă tot ne vorbești de libertate în gândire atunci cum îți explici că în BOR merge vorba că nimic nu se face fără binecuvântare de sus, pe când în relațiile cu așa zișii creștini vedem din partea multora un foarte lung șir de "pogorăminte"? Le-a dat cineva de sus din Biserica Ortodoxă aprobare să facă ceea ce au făcut? Nu? Atunci îi așteptăm pe membri BOR, înflăcărați și cu dreaptă socotință, să abordeze în practică, dacă îi ține, aceeași libertate de gândire și același stil pogorământist. Asta în cazul în care vor să fie ascultați și să mai și pretindă vreun dram de credibilitate.

Miha-anca 13.04.2013 19:25:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514911)
Pentru fiecare caz in parte, da.
In situatia care am descris-o, cred ca lucrurile sunt destul de limpezi.

Gresit. Bunicii sau mai degraba strabunicii lor au fost (sa socoteasca cineva exact).

Statornicie secheama cand incerci sa mentii o pozitie corecta, altfel se numeste incapatanare.

Aiurea.
Cu ortodocsii aveau alte afaceri.

A fost imposibila pentru ca asa au fost educati de maimarii lor, in spiritul urii si dispretului fata de ortodoxie.
Si inainte sa vina comunistii la putere, in Ardeal era o situtie tensionata pe planul asta.

Ai inteles gresit si logica e la fel.

Scopul nu era convertirea lor la dreapta credinta - caci metodele ar fi fost si ele altfel, ci sa-i faca sa renunte/denunte (la) pozitii administrative in Bisercii Greco-Catolice, scopul fiind desfiintarea acesteia - ceea ce s-a si intamplat pana la urma.

Iar cu ortodocsii, cum am spus, urmareau altceva.

Sa fim seriosi, pentru majoritatea dintre noi, desi n-au fost persecutii majore, in sensul sa se inchida bisericile sau sa-ti fie interzis expres sa calci acolo si nici bunastare nu am avut, am pierdut testul cu brio: foarte putini au frecventat biserica.
Culmea e ca nici macar dupa '89 nu a dat lumea buzna in biserici - e drept si putine si neincapatoare, dar tot nu frecventeaza mai mult de 10% (cu generozitate) biserica.

Calcul simplu: cate biserici sunt in oras, cam cati oameni sunt de obicei la slujba si ce populatie are orasul.

Nu e peste tot asa.
In orase da, dar la sate ..biserici cam golase si raman tot mai golase.

Punctele noastre de vedere nu converg, si asa sa ramana: fiecare cu parerea lui.
Evident ca nu erau aceiasi oameni de la 1700, ci urmasii lor, dar eu vorbeam de o trasatura de caracter a acestor familii, pastrata de-a lungul generatiilor.

Inchisorile au urmarit exterminarea oamenilor, nimic altceva. Ca pe greco-catolici vroiau sa-i extermine dintr-un motiv, iar pe ortodocsi din alt motiv, nu conteaza in final. Important e ca Dumnezeu nu a dat satisfactie unui sistem tiranic, dand unora dintre intemnitati posibilitatea mantuirii printr-o moarte martirica, iar altora le-a daruit viata, desi sansele lor de supravietuire erau minime. Mila lui Dumnezeu si-a spus cuvantul.

Mai rau e ca il conterazici pe Pr. Petroniu Tanase... treaba ta.

Drumurile m-au purtat si prin bisericile din sate si nu am gasit biserica goala la Sf. Liturghie. Nu pot afirma insa ca am fost in toata tara. Intr-adevar in satul Izvoare de langa Giurgiu, m-a impresionat neplacut ca biserica era in totala renovare de 2 ani de zile, si stagna din lipsa de fonduri, iar cei cu care am vorbit mi-au spus ca se tin slujbe de Pasti si de Craciun... ca in rest... Dumnezeu cu mila.

Iarasi, fiecare cu parerea si experienta lui si asa sa ramana.

Miha-anca 13.04.2013 19:35:46

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514911)

Te cam contrazici.
Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 514819)

Decebal 13.04.2013 20:21:01

Citat:

În mesajul anterior, m-am referit doar la faptul că acei creștini, care sunt persecutați pentru credință, cred în dogmele fundamentale (se închină Aceluiași Dumnezeu Treimic și cred că una dintre Persoanele divine S-a întrupat, S-a sacrificat și a înviat pentru noi).

Pretinzi că nu relativizezi Ortodoxia dar tocmai asta faci. Și asta pentru că pentru a fi creștin nu este suficient să "crezi" în acele dogme ale Bisericii, ci trebuie efectiv să faci parte din Biserică, să ai pe Duhul Sfânt, să ai Sfinte Mistere și să te raportezi corect la ele, adică ortodox, să fii cu adevărat un membru al Bisericii. Acei așa ziși creștini, despre care am convingerea că Dumnezeu are cumva grijă de ei chiar dacă sunt în afara Bisericii lui Hristos și chiar dacă se aruncă în tot felul de acțiuni religionare pentru "răspândirea religiei" fără ca ei înșiși să aibă cu adevărat un creștinism temeinic, pot fi considerați cel mult la nivel de catehumeni, majoritatea dintre ei. Să fie numiți creștini este pur și simplu prea mult, ei nefăcând parte din Biserica lui Hristos, neavând recunoașterea și binecuvântarea Bisericii Ortodoxe. Că se autointitulează creștini este strict problema lor, dar neavând recunoaștere din partea Bisericii, nefiind în comuniune cu Biserica Ortodoxă nu pot fi numiți creștini; chiar recent am auzit că și-a mai deschis unul un cult în locașul unui fost garaj în SUA și și-a pus o pancartă că acolo la el este "Biserica lui Dumnezeu Apostolică"; individul este fervent studios al Bibliei, doarme și noaptea cu capul pe Biblie și se prezintă lumii ca adevăratul și legitimul succesor al apostolilor lui Hristos.

Citat:

(...) ei n-au avut ocazia de a aprofunda și de a compara învățăturile diferitelor confesiuni creștine, ...

Dar cine a spus că Biserica lui Hristos ar fi o sumă de învățături religioase? Eu nu am auzit nici pe Hristos, nici pe apostoli, nici pe sfinții părinți, nici vreun sinod legitim să spună așa ceva sau să se limiteze doar la atât. Pe de altă parte, nu există confesiuni creștine; există Biserica lui Hristos, și ceilalți din afara ei.

Citat:

Totuși, în simplitatea credinței lor, ei își riscă viața, mergând chiar până la sacrificiul suprem, din dragoste pentru Dumnezeul nostru Iisus Hristos! Nu-L reneagă din lașitate, ci-L mărturisesc cu demnitate și curaj, conștienți fiind că... în orice clipă, pot plăti cu viața devotamentul lor față de Domnul.

Asta nu știm noi de ce sunt unii omorâți iar alții fac sacrificii. Ceea ce ai spus mai sus este judecată speculativă, dumneata nefiind cu adevărat în cunoștință de cauză cu privire la resorturile adevărate pentru care se întâmplă acele lucruri. Nu orice autoiluzionat care se aruncă cu capul înainte este neapărat și un autentic mărturisitor al lui Hristos.

Citat:

(...) Exact aceasta este, cred, situația creștinilor prigoniți în zilele noastre pentru credință și, ducând raționamentul mai departe, aceasta este situația oricărui creștin eterodox care-L iubește în mod sincer și profund pe Dumnezeu și înțelege corect adevărurile ce țin de esența creștinismului (Sfânta Treime și Întruparea lui Hristos).

Din nou faci speculații și supoziții nefundamentate. Nu ai dumneata de unde să știi cât de profund sau de neprofund "iubesc" respectivii.

"Creștinii" heterodocși nu au recunoașterea Bisericii Ortodoxe.

Nu am auzit pe nimeni să spună că esența creștinismului s-ar reduce la două dogme. Mai mult, nu tot ceea ce li se pare unora că intră sub spectrul creștinismului face parte din Biserica lui Hristos. Creștinii Ortodocși nu fac parte din religia creștină, ci din Biserica lui Hristos. Iar esența Bisericii, asupra căreia nu cred că avem nici eu și nici dumneata cădere să ne pronunțăm, este cu mult dincolo de "credința" în două dogme. Acest reducționism, acest minimalism teologic și doxologic este străin de viziunea cea adevărată a Bisericii lui Hristos. Repet, nu neg că ochiul lui Dumnezeu îi vede și pe acei așa ziși creștini și că nu are grijă de ei în felul în care numai El știe, dar asta nu înseamnă că ortodocșii sau cei care se pretind că ar fi ortodocși au dreptul să minimalizeze Biserica, gnoza și credința creștină ortodoxă.

Citat:

(pentru mine, cuvântul "creștin" desemnează o persoană care, indiferent din ce confesiune face parte, crede măcar în Dumnezeul Cel adevărat, neavând cine știe ce erezii antitrinitare sau hristologice)

A fi creștin nu se reduce la a "crede" două dogme. Această teză este străină Bisericii Ortodoxe.

MihaiG 13.04.2013 20:36:26

Domnule Decebal, ma bucur ca ati revenit.

Ne-ati ramas dator cu raspunsul la o intrebare, imi ingadui sa va amintesc:

Ce se intampla cu un nou nascut, botezat ortodox, care moare imediat dupa botez: ajunge in Rai sau nu ?

catalin2 14.04.2013 18:33:37

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 514850)

Exact despre asta spuneam, uite cum arata de exemplu sfintele moaste ale Sfantului Ioan Iacov Hozevitul: http://moastelesfintilor.blogspot.ro...oan-iacob.html
Sau mana Sfantului Stefan al Ungariei, care a trait chiar inaintea Schismei: http://en.wikipedia.org/wiki/Stephen_I_of_Hungary
Sfintele moaste sunt uscate, usoare, au o culoare galben-maronie si au un miros placut, asemanator mirului. Sfintele moaste din ortodoxie de dupa Schisma sunt la fel ca cele dinainte de Schisma. Doar in ortodoxie exista astfel de sfinte moaste, o sa vezi ca la catolici nu se spune de mirosul de mir.

catalin2 14.04.2013 20:05:36

Citat:

Daca stam sa ne gandim, acesti greco-catolici sunt fostii ortodocsi, care s-au opus trecerii la catolicism. Se pare ca au pastrat o trasatura de caracter si anume statornicia; atata doar ca de data aceasta s-au statornicit de partea gresita a baricadei.

De fapt, dupa Buckov, jumatate din romani au ramas ortodocsi. O cincime au fost trecuti la greco-catolici, iar in cativa zeci de ani au ajuns pana la jumatate. Acestia sunt cei ce erau greco-catolici, nu cei ce au ramas ortodocsi. Statornicia e o calitate numai daca e in sensul cel bun, altfel e un defect. Un ateu care ramane statornic in credinta lui nu inseamna ca are o calitate.
Citat:

Practic, daca regimul comunist ar fi dorit trecerea lor cu orice pret la ortodoxie, i-ar fi intemnitat impreuna cu ortodocsii, nu separat de ortodocsi. Este adevarat ca printre greco-catolici au fost si ortodocsi, dar putini la numar si bolnavi, incat revenirea acestora la ortodoxie a fost aproape imposibila.

Regimul nu a dorit trecerea lor la ortodoxie in primul rand, ci desfiintarea BRU, si nu era optiunea comunistilor din Romania, ci ordinul era de la Stalin. In toate tarile au fost desfiintate Bisericile greco-catolice. Probabil regimul ar fi fost si mai bucuros daca ei deveneau atei comunisti, nu ortodocsi. Dar comunistii nu mai insistau sa desfiinteze religia, cum s-a intamplat la inceput in Rusia, asa ca au fost trecuti la ortodocsi. Nici cu catolicii nu prea se intelegeau, din cauza apartenentei de Vatican, o institutie din afara comunismului, vazut ca un dusman al regimului.
Asadar, s-a hotarat desfiintarea BRU si trecerea credinciosilor la ortodocsi. Cei ce nu au vrut au fost inchisi. Comunistii nu-i inchideau de obicei pe ierarhii bisericilor, le stabileau un domiciliu fortat sau ii obligau sa se retraga. Asa s-a intamplat si in cazul episcopilor greco-catolici, la fel cum si episcopii ortodocsi care nu erau agreati de regim erau obligati sa demisioneze. Pentru ca s-au opus in continuare au fost inchisi, greco-catolcii chiar povestesc un episod in care Patriarhul Justinian s-a dus sa ii convinga sa vina la ortodoxie, stiind ca altfel vor fi intemnitati, dar acestia s-au opus.
In definitiv e acelasi lucru si daca au fost omorati pentru credinta lor, mucenici sunt cei ce mor pentru credinta adevarata, nu pentru o credinta gresita. Ei au murit pentru catolicism, altii pentru credinta martorilor, altii ca protestanti, etc. Exista si o posibilitate, ca inainte sa isi dea seama ca ortodoxcia este credinta adevarata, atunci da, este posibil sa fie mucenici. Exista doar o credinta adevarata, cea ortodoxa, restul sunt credinte gresite. Si idolatrii credeau in ceva, si musulmanii si iudeii cred intr-un fel in Domnul din Vechiul Testament si toti inainte de a muri probabil se roaga la ceva, nu inseamna ca toti sunt drept credinciosi.
Ca doar credinta oarecare, chiar gresita, in Hristos conteaza e o idee protestanta, nu are legatura cu ortodoxia. Spune Sfantul Igantie ce inseamna erezia: "Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia - rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu."

Miha-anca 14.04.2013 23:16:59

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 515074)
De fapt, dupa Buckov, jumatate din romani au ramas ortodocsi. O cincime au fost trecuti la greco-catolici, iar in cativa zeci de ani au ajuns pana la jumatate. Acestia sunt cei ce erau greco-catolici, nu cei ce au ramas ortodocsi. Statornicia e o calitate numai daca e in sensul cel bun, altfel e un defect. Un ateu care ramane statornic in credinta lui nu inseamna ca are o calitate.

Regimul nu a dorit trecerea lor la ortodoxie in primul rand, ci desfiintarea BRU, si nu era optiunea comunistilor din Romania, ci ordinul era de la Stalin. In toate tarile au fost desfiintate Bisericile greco-catolice. Probabil regimul ar fi fost si mai bucuros daca ei deveneau atei comunisti, nu ortodocsi. Dar comunistii nu mai insistau sa desfiinteze religia, cum s-a intamplat la inceput in Rusia, asa ca au fost trecuti la ortodocsi. Nici cu catolicii nu prea se intelegeau, din cauza apartenentei de Vatican, o institutie din afara comunismului, vazut ca un dusman al regimului.
Asadar, s-a hotarat desfiintarea BRU si trecerea credinciosilor la ortodocsi. Cei ce nu au vrut au fost inchisi. Comunistii nu-i inchideau de obicei pe ierarhii bisericilor, le stabileau un domiciliu fortat sau ii obligau sa se retraga. Asa s-a intamplat si in cazul episcopilor greco-catolici, la fel cum si episcopii ortodocsi care nu erau agreati de regim erau obligati sa demisioneze. Pentru ca s-au opus in continuare au fost inchisi, greco-catolcii chiar povestesc un episod in care Patriarhul Justinian s-a dus sa ii convinga sa vina la ortodoxie, stiind ca altfel vor fi intemnitati, dar acestia s-au opus.
In definitiv e acelasi lucru si daca au fost omorati pentru credinta lor, mucenici sunt cei ce mor pentru credinta adevarata, nu pentru o credinta gresita. Ei au murit pentru catolicism, altii pentru credinta martorilor, altii ca protestanti, etc. Exista si o posibilitate, ca inainte sa isi dea seama ca ortodoxcia este credinta adevarata, atunci da, este posibil sa fie mucenici. Exista doar o credinta adevarata, cea ortodoxa, restul sunt credinte gresite. Si idolatrii credeau in ceva, si musulmanii si iudeii cred intr-un fel in Domnul din Vechiul Testament si toti inainte de a muri probabil se roaga la ceva, nu inseamna ca toti sunt drept credinciosi.
Ca doar credinta oarecare, chiar gresita, in Hristos conteaza e o idee protestanta, nu are legatura cu ortodoxia. Spune Sfantul Igantie ce inseamna erezia: "Biserica Universala a recunoscut intotdeauna erezia ca un pacat de moarte, a recunoscut intotdeauna ca omul molipsit de boala groaznica a ereziei e mort sufleteste, strain de har si de mântuire, fiind în comuniune cu diavolul si cu pieirea lui. Parintii numesc adesea închinarea la idoli nelegiuire, iar erezia - rea credinta; în închinarea la idoli diavolul îsi ia siesi partea dumnezeiasca de la oamenii orbiti, iar prin erezie el îi face pe acesti oameni orbiti partasi ai pacatului sau de capatâi: hula de Dumnezeu."

Ce trebuie sa inteleg de aici, Catalin? Ca tu citind cartea despre suferintele unor greco-catolice din inchisorile comuniste, nu ai ramane impresionat, ci te-ai gandi imediat, ca suferinta lor nu are nici o valoare, ele neavand credinta adevarata?!?
As ziced sa nu uitam ca suntem oameni; iar suferinta oricarui om trebuie sa fie si suferinta noastra, asa cum si pacatele celorlalti oameni sunt si ale noastre.
Dumnezeu nu este indiferent fata de suferinta oamenilor. Cum sa fim noi?!?
Iti amintesc ca suntem pe sectiunea catolica. Daca vrei sa scrii mesaje ca cel de sus, adreseaza-te ortodocsilor pe celelalte sectiuni, ca sa fii inteles si ca sa nu superi pe nimeni.

AlinB 15.04.2013 00:32:08

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515100)
Ce trebuie sa inteleg de aici, Catalin? Ca tu citind cartea despre suferintele unor greco-catolice din inchisorile comuniste, nu ai ramane impresionat, ci te-ai gandi imediat, ca suferinta lor nu are nici o valoare, ele neavand credinta adevarata?!?
As ziced sa nu uitam ca suntem oameni; iar suferinta oricarui om trebuie sa fie si suferinta noastra, asa cum si pacatele celorlalti oameni sunt si ale noastre.
Iti amintesc ca suntem pe sectiunea catolica. Daca vrei sa scrii mesaje ca cel de sus, adreseaza-te ortodocsilor pe celelalte sectiuni, ca sa fii inteles si ca sa nu superi pe nimeni.

Ai inteles (sau ti-a placut sa intelegi) total aiurea.

Miha-anca 15.04.2013 11:24:37

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515113)
Ai inteles (sau ti-a placut sa intelegi) total aiurea.

Sper ca imi dai voie sa am si eu parerea mea personala... caci stiu si eu lucrurile spuse de Catalin, fara sa uit totusi ca sunt om si rezonez cu suferintele oamenilor.

Miha-anca 15.04.2013 11:39:34

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 515074)

Catalin, eu faceam referire la o anumita structura sufleteasca a romanilor. Romanii au o predispozitie pentru credinta, care nu se schimba, pentru ca ei o au in suflet.
In ceea ce-l priveste pe ateu, el se caracterizeaza prin necredinta, nu prin credinta si atunci statornicia lui nu poate fi o calitate.

AlinB 15.04.2013 11:48:52

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515146)
Sper ca imi dai voie sa am si eu parerea mea personala... caci stiu si eu lucrurile spuse de Catalin, fara sa uit totusi ca sunt om si rezonez cu suferintele oamenilor.

Ce frumos, ce duios..

Uite ce exemplu bun pentru catalin2, care uita ca este om si nu rezoneaza cu suferintele oamenilor..

AlinB 15.04.2013 11:50:39

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515148)
Catalin, eu faceam referire la o anumita structura sufleteasca a romanilor. Romanii au o predispozitie pentru credinta, care nu se schimba, pentru ca ei o au in suflet.
In ceea ce-l priveste pe ateu, el se caracterizeaza prin necredinta, nu prin credinta si atunci statornicia lui nu poate fi o calitate.

Pot crede si iaruncatul gainii peste groapa, Mos Craciun, sau Papa ca loctiitorul lui Hristos ca si conditie a dreptei credinte.
Si atunci sunt de laudat?

Miha-anca 15.04.2013 12:08:31

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515151)
Pot crede si iaruncatul gainii peste groapa, Mos Craciun, sau Papa ca loctiitorul lui Hristos ca si conditie a dreptei credinte.
Si atunci sunt de laudat?

Porneam de la dragostea fata de aproapele, nu de la basme.

catalin2 16.04.2013 13:52:55

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515100)

Eu nu inteleg exact ce vrei sa spui, cine sufera ajunge in Rai, sau mai exact il bagam noi? Comunistii au torturat si omorat si comunisti atei, inseamna ca si ei au ajuns in Rai? Aceasta nu e legata de invatatura ortodoxa, ci de cea umanista seculara. Un hindus torturat si omorat pentru credinta lui nu e martir decat pentru religia lui.
Reamintesc, invatatura crestina ne-a fost data de Domnul, noi trebuie doar sa ne-o insusim si s-o credem, nu sa facem noi invataturi dupa cum ne gandim noi. Am mai recomandat de cateva ori sa fie citita scrisoarea Sfantului Igantie, in ea este rezumata invatatura ortodoxa legata de acest subiect.
Toti oamenii pana la Iisus mergeau in Iad, chiar si cei ce aveau credinta si fapte (exceptie facand Sf. Ilie si Enoh). Daca nu venea Iisus toti oamenii mergeau in continuare in Iad. La fel cum s-a intamplat si cu ingerii cazuti.
Iisus a readus harul, astfel suntem mantuiti prin Sfintele Taine. Nu se nasc oameni catolici, ortodocsi, hindusi, etc., ca si cum s-ar naste femei si barbati, toti oamenii se nasc cu firea cazuta de la Adam, botezul le restabileste legatura cu divinitatea, prin har. Tocmai de aceea s-a spus de botezul dorintei si al sangelui, pentru ca fara botez nu conteaza faptele. Dreptii de dinainte de Iisus au fost luati de Mantuitor din Iad, pentru ca aveau credinta si fapte, dar nu se puteau boteza, pentru ca nu exista botezul. Putem spune ca aveau un botez al dorintei, ca si catehumenii.
Bine facem cand spunem adevarul si ii indemnam pe catolici sau pe cei din orice religie sa vina in Biserica lui Hristos, nu cand ii pacalim ca e bine cum sunt si ii bagam noi in Rai dupa logica noastra. Acela nu e un bine, e la fel cum Sfantul Petru il indemna pe Iisus sa nu se sacrifice, parea ceva bun, dar era un indemn de la vrajmasul.
Singurul scop al vrajmasului e sa nu ne mantuim, nu neaparat sa devina toti oamenii criminali sau alte pacate grele.
Dau iar link-ul cu scrisoarea Sf. Ignatie, cinci minute dureaza pentru a fi citita: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/

AlinB 16.04.2013 15:11:51

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515157)
Porneam de la dragostea fata de aproapele, nu de la basme.

Desigur, cum spuneam, tu esti singura care stie ceva despre subiectul asta, restul sunt teoreticieni "fara dragoste de aproapele".

Miha-anca 17.04.2013 22:12:27

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515349)
Desigur, cum spuneam, tu esti singura care stie ceva despre subiectul asta, restul sunt teoreticieni "fara dragoste de aproapele".

In sfarsit ai spus un adevar!

Miha-anca 17.04.2013 22:18:23

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 515336)
Eu nu inteleg exact ce vrei sa spui, cine sufera ajunge in Rai, sau mai exact il bagam noi? Comunistii au torturat si omorat si comunisti atei, inseamna ca si ei au ajuns in Rai? Aceasta nu e legata de invatatura ortodoxa, ci de cea umanista seculara. Un hindus torturat si omorat pentru credinta lui nu e martir decat pentru religia lui.
Reamintesc, invatatura crestina ne-a fost data de Domnul, noi trebuie doar sa ne-o insusim si s-o credem, nu sa facem noi invataturi dupa cum ne gandim noi. Am mai recomandat de cateva ori sa fie citita scrisoarea Sfantului Igantie, in ea este rezumata invatatura ortodoxa legata de acest subiect.
Toti oamenii pana la Iisus mergeau in Iad, chiar si cei ce aveau credinta si fapte (exceptie facand Sf. Ilie si Enoh). Daca nu venea Iisus toti oamenii mergeau in continuare in Iad. La fel cum s-a intamplat si cu ingerii cazuti.
Iisus a readus harul, astfel suntem mantuiti prin Sfintele Taine. Nu se nasc oameni catolici, ortodocsi, hindusi, etc., ca si cum s-ar naste femei si barbati, toti oamenii se nasc cu firea cazuta de la Adam, botezul le restabileste legatura cu divinitatea, prin har. Tocmai de aceea s-a spus de botezul dorintei si al sangelui, pentru ca fara botez nu conteaza faptele. Dreptii de dinainte de Iisus au fost luati de Mantuitor din Iad, pentru ca aveau credinta si fapte, dar nu se puteau boteza, pentru ca nu exista botezul. Putem spune ca aveau un botez al dorintei, ca si catehumenii.
Bine facem cand spunem adevarul si ii indemnam pe catolici sau pe cei din orice religie sa vina in Biserica lui Hristos, nu cand ii pacalim ca e bine cum sunt si ii bagam noi in Rai dupa logica noastra. Acela nu e un bine, e la fel cum Sfantul Petru il indemna pe Iisus sa nu se sacrifice, parea ceva bun, dar era un indemn de la vrajmasul.
Singurul scop al vrajmasului e sa nu ne mantuim, nu neaparat sa devina toti oamenii criminali sau alte pacate grele.
Dau iar link-ul cu scrisoarea Sf. Ignatie, cinci minute dureaza pentru a fi citita: http://blog.pustniculdigital.info/articole/54/

Ceea ce spuneam eu, Catalin, este sa avem mila, compasiune pentru cei care sufera, indiferent ce sunt ei. Dumnezeu ne cere sa-l iubim pe aproapele nostru. Nu stiu ce e asa greu de inteles.
In rest, cine merge in rai si cine in iad, nu e treaba noastra sa judecam, ci a lui Dumnezeu.
Tie nu iti e mila de un om, care din diverse motive sufera? La ce bun stim o multime de lucruri, daca inima noastra e impietrita? Sau, crezi cumva ca iti pierzi mantuirea daca iti este mila de un catolic, sau de un musulman, care sufera sub tortura?

catalin2 19.04.2013 13:18:44

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515584)
Ceea ce spuneam eu, Catalin, este sa avem mila, compasiune pentru cei care sufera, indiferent ce sunt ei. Dumnezeu ne cere sa-l iubim pe aproapele nostru. Nu stiu ce e asa greu de inteles.
Tie nu iti e mila de un om, care din diverse motive sufera? La ce bun stim o multime de lucruri, daca inima noastra e impietrita? Sau, crezi cumva ca iti pierzi mantuirea daca iti este mila de un catolic, sau de un musulman, care sufera sub tortura?

Eu nu am scris ca nu trebuie sa avem mila sau dragoste, nu numai in mesajele acestea, dar in toate mesajele mele. La care pasaj din mesajele mele te referi?

AlinB 19.04.2013 13:57:33

Citat:

În prealabil postat de AlinB;

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 515582)
In sfarsit ai spus un adevar!

Daca nu te-ai prins si e musai sa o scriu, o scriu: era o ironie.
Dar daca ai priceput macar asta dar tu ai luat-o ca prilej de mandrie, adu-ti aminte ca are romanul o vorba cu fudulia..

DragosP 19.04.2013 14:23:33

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515767)
adu-ti aminte ca are romanul o vorba cu fudulia..

"Dacă te lovești la fudulii te doare"? :39:

AlinB 19.04.2013 14:32:04

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 515776)
"Dacă te lovești la fudulii te doare"? :39:

Era una singura.
ACEA fudulie... :)
Cand te lovesti la aia, doare chiar mai tare - cel putin la unii..

Miha-anca 19.04.2013 18:12:59

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 515767)
Daca nu te-ai prins si e musai sa o scriu, o scriu: era o ironie.
Dar daca ai priceput macar asta dar tu ai luat-o ca prilej de mandrie, adu-ti aminte ca are romanul o vorba cu fudulia..

Se pare ca nu ai pic de umor. Nu e de mirare.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:21:43.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.