Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Conservatorismul in Religie (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=9028)

Mihnea Dragomir 11.04.2010 01:28:56

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 233379)
Parerea BO este divergenta de cea a BC in unele probleme si asa trebuie sa ramana.

Desigur că părerea BO este divergentă de cea a BC în unele probleme. Dar, de ce am crede că "așa trebuie să rămână" ? De ce nu am crede că s-ar putea ajunge, desigur cu rugăciune și lucrare, la o situație în care nu ar mai fi nici o divergență ? Asta e ca și când ați spune: "s-a pronunțat odată un divorț, deci așa trebuie să rămână".

Citat:

Inteleg insa ca astfel trebuie sa creada catolicii, acestia aflandu-se in comunitate cu Papa. Ortodocsii sunt in comunitate doar cu Hristos si Sfintii Parinti.
Prin urmare ortodocșii nu sunt în "comunitate" cu episcopii lor și unii cu alții ? Când vă împărtășiți, vă simțiți în comunitate numai cu Hristos și Sfinții Părinți, dar cu preotul dv nu ?

În ceea ce privește subiectul de la care am plecat, și anume dacă învățătura despre Neprihănita Zămislire este ortodoxă sau heterodoxă, vă recomand lectura acestei lucrări:
http://www.catehism.ro/Ortodoxia_pro.doc
aparținând arhimanstritului Lev Gilet, în care se arată cum sfinți (unii chiar din "Sfinții Părinți"), patriarhi, episcopi și învățați ortodocși, înainte de 1854, au crezut și au predicat învățătura despre Neprihănita Zămislire. Dacă, după lectura acestei lucrări, mai aveți dubii că această învățătură este venerabilă și perfect integrată în ceea ce învață Biserica Ortodoxă, aștept să menționați care ar fi acele dificultăți.

AlinB 11.04.2010 01:38:55

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 233367)
a primit apoi și adausul Filioque când s-au găsit alții care să diminueze dumnezeirea Fiului.

Trecand dezechilibrul asupra Duhului Sfant?
Nu prea mi se pare multumitoare explicatia.
O trimitere la o informare mai ampla?

Citat:

Exact la fel s-au petrecut lucrurile și cu următoarele două dogme mariane (Imaculata Concepție și Asumpția).
Au fost ele adoptate in mod ecumenic ca cele 7 Sinoade?

Citat:

În prezent, 5 cardinali și un grup de episcopi a cerut adoptarea unei a cincea dogme (Coredemptrix Mater), dar papa a respins cererea ca nefondată, fără a adopta, totuși, o declarație solemnă prin care cu autoritate petrină să declare că Maica Domnului NU este co-răscumpărătoare.
Probabil si-a dat seama ca ar fi bine sa se opreasca aici cu dogmele mariane avand in vedere ca sunt deja destule obstacole intre BO si BRC mai ales ca astfel de invataturi chiar nu vad cum ar ajuta la mantuire.

Pe de alta parte, parca n-ar vrea sa inchida usa in nas unor oameni care au pus o anumita ambitie in lucrul asta.
Ambitiile refulate pot da rezultate neasteptate. Si neplacute.

Citat:

Atunci când Spiritul Sfânt va hotărî, Biserica va declara în mod infailibil ceea ce trebuie să credem în această privință.
Revin cu intrebarea: are vreo relevanta? Utilitate practica?

Citat:

Biserica este un organism viu, așa cum viu este Isus Cristos, Care o animă. Ea nu este decât prelungirea Lui (elongatio Christi). Ideea de a îngheța hotărârile dogmatice numai la nivelul primelor 3 sinoade ecumenice, așa cum doresc monofiziții, sau numai la nivelul primelor 7 sinoade ecumenice, așa cum doresc ortodocșii, nu face parte din felul în care catolicii văd lucrurile.
Pai tocmai cam asta este problema vizavi de o eventuala apropiere intre BRC si BO..
Daca problemele dogmatice ar fi ramas inghetate la nivelul de la 1054 lucrurile ar fi fost mai simple.

Dar de atunci lucrurile s-au inrautatit si asta tind sa consider ca dintr-o ambitie care nu prea are legatura cu mantuirea.

Citat:

Sigur, se prea poate ca un sinod ecumenic să nu adopte nici o hotărâre dogmatică, așa cum a fost cazul cu al XXI-lea Sinod Ecumenic (Vatican II), totuși, oricând Biserica își ia libertatea să meargă mai departe pe drumul deschis de aposoli la Ierusalim, când s-au clarificat lucruri al căror adevăr nu era evident pentru toți cei care Îl urmaseră pe Domnul în perioada primilor pași ai Bisericii.
Faptul ca numiti sinoadele de la 8 la 21 "ecumenice" este iarasi o parte a prapastiei dintre BRC si BO.
Din motive cred eu, destul de evidente.

AlinB 11.04.2010 02:00:32

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 233384)
În ceea ce privește subiectul de la care am plecat, și anume dacă învățătura despre Neprihănita Zămislire este ortodoxă sau heterodoxă, vă recomand lectura acestei lucrări:

Asta da piatra de incercare pentru anti-ecumenismul ortodox. :21:

Cred ca cine are un dram de bun simt ar trebui sa evite sa mai faca remarci pe linia asta pana nu da un raspuns competent la ceea ce este scris acolo.

Am fost putin suprins sa vad cine e autorul materialului dar nu pentru ca ar fi un necunoscut ci dimpotriva. ;)

Miha-anca 11.04.2010 02:44:18

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 233382)
Utilitatea practica fiind care?

Divergenta de dragul divergentei?
Si daca anumite lucruri nu se dovedesc la o analiza mai atenta atat de divergente?

Pai sa-ti zica Mihnea Dragomir si poti verifica istoric cam de cand exista Filioque in apus.
Si daca a fost motiv de schisma pana la fatidicul an 1054 si de atunci incoace.

Poate ai vrut sa spui comuniune.

Este ignoranta sau rautate gratuita?

Ei cred asa pentru ca se afla in Biserica Romano-Catolica si astea sunt crezurile romano-catolice.

La fel si in ceea ce te priveste, faptul ca faci parte din Biserica Ortodoxa te obliga sa-i accepti neconditionat dogmele.

Remarci in genul cum ca te afli inconjurata de Sfinti, Ingeri si ploua asupra ta cu har pe cand ceilalti stau inconjurati de smoala si pucioasa nu-si prea au locul intr-o discutie rationala si obiectiva.
Pur si simplu pentru ca nu au nici o utilitate practica. Si nu numai.

Atrageam doar atentia asupra diferentelor de credinta, de care trebuie sa tinem cont. Si asta nu de dragul divergentelor - cum de te-ai gandit la asa ceva?!? - ci pentru ca nu vad utilitatea explicatiilor si nici "valabilitatea" unor adaugiri catolice, pe care noi, ortodocsii nu le avem, in primul rand pentru ca Sfintii Parinti le considera gresite. Majoritatea userilor sunt totusi ortodocsi, si nu vad utilitatea acestor explicatii. Daca cineva intreaba de ce e asa la catolici, atunci da, raspunsul este binevenit. Parerea mea.
Da, scuze, evident ca am vrut sa spun "comuniune", nu "comunitate". Multumesc, Aline. Nu a fost decat o mica scapare, evident neintentionata. Dar ce ai sarit asa?!?
In rest imi mentin afirmatiile.
Afirmatiile facute in legatura cu curatia Fecioarei Maria nu sunt pareri personale.
Remarci gen "smoala si pucioasa"... nu-si au rostul. Subliniam doar o alta diferenta existenta.

Miha-anca 11.04.2010 02:49:35

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 233384)
aparținând arhimanstritului Lev Gilet, în care se arată cum sfinți (unii chiar din "Sfinții Părinți"), patriarhi, episcopi și învățați ortodocși, înainte de 1854, au crezut și au predicat învățătura despre Neprihănita Zămislire. Dacă, după lectura acestei lucrări, mai aveți dubii că această învățătură este venerabilă și perfect integrată în ceea ce învață Biserica Ortodoxă, aștept să menționați care ar fi acele dificultăți.

Din pacate nu am reusit sa deschid pagina.

Miha-anca 11.04.2010 03:42:31

Sf. Grigorie Palama

Sf. Grigorie Palama sustine ca curatia Mariei pentru întruparea Fiului lui Dumnezeu din ea, a fost pregatita de curatia unei serii întregi de înaintasi. De toti spune el ca "au fost alesi si curatiti de Duhul Sfânt". Deci, precum curatia lor prin Duhul Sfânt nu poate fi înteleasa ca o eliberare de pacatul stramosesc, asa nu poate fi înteleasa în acest sens nici curatia Mariei înainte de Buna Vestire.

E drept ca de curatia ei spune ca a întrecut pe a înaintasilor, dar totusi sta pe aceeasi linie, deosebita de linia inaugurata de Hristos. Prin gradatie nu se face saltul la starea adusa de Fiul lui Dumnezeu, precum nu se face saltul de la natura la Dumnezeu. "Duhul Sfânt a pregatit înainte venirea în aceasta lume a Maicii lui Dumnezeu. El a ales de la început si a curatit sirul stramosilor, primind pe cei ce erau vrednici de aceasta alegere, respingând cu totul pe cei nevrednici.

Astfel, desi Fecioara, de la care Hristos a împrumutat umanitatea Sa, s-a nascut din trupul si samânta lui Adam, aceasta nastere nu s-a produs totusi fara interventia Sf. Duh, care, de la început, în diferite feluri, a curatit pe stramosi, alegându-i dupa meritele lor, printre generatii". Precum se vede, în acest pasaj Palama chiar exclude nasterea fara pacatul stramosesc a Fecioarei, spunând ca s-a nascut din trupul si samânta lui Adam. Interventia Duhului Sfânt n-a implicat o curatie a ei de acest pacat, ci numai o alegere si o curatire a ei în sensul alegerii si curatirii înaintasilor, desi într-un grad superior acelora.

Dialectica amintita: Maria, curata în gradul cel mai înalt înca dinainte de Buna Vestire si totusi natura umana, restabilindu-se în starea primordiala de abia prin atingerea Fiului lui Dumnezeu de ea, o exprima Palama în pasajul urmator: "Primul om, cedând ispitelor amagitoare ale Vicleanului, a calcat porunca dumnezeiasca, a pierdut Duhul, chezasie a filiatiunii divine si a nesocotit planul dumnezeiesc. Dar cum harul e fara parere de rau si planul lui infailibil, o alegere a fost facuta printre urmasii lui Adam, ca dupa lungi veacuri sa se gaseasca la sfârsit un vas cuvenit al acestui har si a acestei filiatiuni divine, pentru realizarea planului divin, ca sa apara un vas al alegerii, vrednic sa slujeasca uniunii ipostatice a naturii divine si a naturii umane, uniune care nu numai va ridica natura umana la o stare supranaturala, ci va restabili în starea primitiva întreg neamul omenesc. Acest vas al alegerii e fiica lui Dumnezeu, Fecioara, Maica lui Dumnezeu".

Mihnea Dragomir 11.04.2010 08:37:40

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 233385)
O trimitere la o informare mai ampla?

Legături spre pagini catolice în românește despre acest domeniu nu am. Iată una spre o pagină în englezește, având imprimatur arhieresc: http://www.catholic.com/library/Filioque.asp

Citat:

Au fost ele adoptate in mod ecumenic ca cele 7 Sinoade?
(...)
Faptul ca numiti sinoadele de la 8 la 21 "ecumenice" este iarasi o parte a prapastiei dintre BRC si BO.
Conciliile ecumenice sunt adunări solemne ale episcopilor Bisericii (sau ale trimișilor lor) în prezența episcopului Romei (sau a trimisului lui). Împrejurarea că episcopii ortodocși nu vin (deși au fost invitați, inclusiv la ultimul, la Vatican II) este regretabilă, dar nu este de natură a anula caracterul ecumenic al unui conciliu (=sinod). Nu avem non-calcedonieni pe forum, dar dacă am avea și i-ați întreba câte sinoade ecumenice au fost, ar răspunde că 3. Nici episcopii greco- sau romano-catolici din România nu au fost la ultimul sinod ecumenic: primii nu mai existau în mod oficial, iar ceilalți pesemne că nu au primit pașaport. Totuși, nu ne-ar trece prin cap să renegăm Conciliul Vatican II deoarece episcopii noștri nu au fost acolo.
Dar vedem că ortodocșii reneagă chiar și sinoadele ecumenice la care au acceptat să vină, cum ar fi cel de al XVII-lea de la Ferrara-Florența, deși nu numai că au fost, dar au și semnat documentele, în afară de Marcu al Efesului care a făcut opinie separată. Inclusiv episcopul ortodox al Moldovei a fost acolo, s-a unit cu Biserica Romei și cu ceilalți episcopi în comuniune cu ea, apoi a revenit în scaunul mitropolitan al Moldovei și a mai domnit mulți ani în pace și onor, murind ca bun ortodox și ca bun catolic.

Așa cum am mai spus, nu poate fi înghețată activitatea Bisericii, inclusiv pe tărâm dogmatic, la anul 787, când la Conciliul al VII-lea s-a clarificat controversa asupra icoanelor. Controverse vor fi mereu și mereu Biserica va fi chemată să le răspundă. Până la sfârșit, "când toate se vor da în vileag". A fi conservator nu înseamnă a fi om închis și căzut în captivitatea trecutului, ci înseamnă a da răspunsuri înțelepte în baza tezaurului tradiției la probleme, frământări (și, adesea, provocări) ale lumii de azi.

Spre exemplu: este utilizarea anticoncepționalelor permisă sau interzisă moral ? Nci Biblia, nici Sfinții Părinți sau Magisteriul anterior nu dau răspunsuri explicite la asta. Deocamdată, la câțiva ani de la apariția anticoncepționalelor, a apărut deja o enciclică papală în care, în baza Tradiției, se stabilește că practica adminsitrării anticoncepționalelor (cu anumite excepții și limite) este interzisă moral. Dacă se vor găsi episcopi care să conteste această învățătură, Biserica ar putea, în principiu, să convoace un Sinod Ecumenic cu această problemă pe agendă. Sau un Sinod Ecumenic cu tema hirotoniei femeilor, dacă învățătura lui Ioan Paul al II-lea potrivit căreia Biserica nu poate hirotoni în mod valid femei ar fi contestată în mod serios din interior.
Mereu se va întâmpla asta. Mereu Biserica va trebui să facă efort de reflecție teologică pe schema "ce ar spune Isus, ce ar spune apostolii dacă....(și aici completați cu orice problemă de azi). Noi credem că în adunările lor solemne și sub inspirația Duhului Sfânt, episcopii vor găsi mereu răspunsuri negreșelnice la aceste lucruri.

AlinB 11.04.2010 23:46:49

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 233397)
Din pacate nu am reusit sa deschid pagina.

Trebuie sa-l salvezi si pe urma se deschide cu Microsoft Word sau OpenOffice (gratuit: http://www.openoffice.org).

Documentul se poate gasi si aici:
http://www.proveritate.ro/?p=90

Astept comentariile.

Miha-anca 12.04.2010 01:27:14

Multumesc, Aline, pentru noul link, unde am putut citi articolul cu pricina.
Acest articol, scris de un devotat al lui Toma de Aquino, prezinta prin scurtimea lui cam putin material, pentru a ne forma o parere despre Maica Domnului. De aceea va propun si eu spre studiu cele scrise de Pr. Dumitru STANILOAE - Invatatura despre Maica Domnului la ortodocsi si catolici, un studiu comparativ, foarte elaborat, din care putem trage concluziile de rigoare.
http://www.maicadomnului.ro/pr-dumit...ci_l33_p0.html
Alte articole:
http://www.crestinortodox.ro/dogmati...ici-69093.html
Acesta este inspirat din lucrarea de mai sus a Pr. Staniloae si este pe scurt, ceea ce crede ortodoxul.

Este minunat, ca ortodoxia ne permite cautarea adevarului, fara ca sa ni se impuna comuniunea cu altcineva decat cu Sfintii Parinti. Toti ne raportam la acestia si la Sfintele Scripturi.

AlinB 12.04.2010 02:38:56

Astept ca fiecare sa citeasca materialele celuilalt si sa spuna concret ce obiectii are.

Asta ar fi intr-adevar un nivel superior al discutiei din care ne-am putea folosi cu totii.

Ora este GMT +3. Ora este acum 03:18:01.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.