Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Preotii divortati spun adio altarului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8810)

mihailt 14.03.2010 02:45:27

Pai stai mai soro Mirela sotia e cumva calculator sa o programeze preotul sa faca ce vrea el?
Suntem oameni liberi toti unui om poti sa ii zici sa faca ceva dar ramane ca omul respectiv sa faca daca si el voieste sa faca.

mirelat 14.03.2010 02:48:39

nu e valabil numai ptr preoti

Citat:

În prealabil postat de iana (Post 223629)
daca se constata ca nu preotul e de vina probabil ca nu se va aplica. Nu stiu ce sa zic imi dau si eu cu parerea.

fara suparare, dar cred ca nimeni nu pleaca de-acasa de prea mult bine. nu cred ca exista cazuri clare cand e alba sau e neagra, realitatea in general e destul de cenusie. cu ocazia asta mi-am adus aminte de ce scria windorin pe un alt topic, de la parintele sau citire. ceva in genul ca daca intr-o relatie unul este perfect, atunci imperfectiunile celuilalt nu mai conteaza.

iana 14.03.2010 02:51:35

Citat:

În prealabil postat de mirelat (Post 223634)
fara suparare, dar cred ca nimeni nu pleaca de-acasa de prea mult bine. nu cred ca exista cazuri clare cand e alba sau e neagra, realitatea in general e destul de cenusie. cu ocazia asta mi-am adus aminte de ce scria windorin pe un alt topic, de la parintele sau citire. ceva in genul ca daca intr-o relatie unul este perfect, atunci imperfectiunile celuilalt nu mai conteaza.

Asa este intradevar. Intr-o cearta nu exista un singur vinovat.

mihailt 14.03.2010 02:55:52

Preotul se cuvine sa fie gospodar asta inseamna ce se zice "sa isi chiverniseasca" casa proprie.
http://www.archeus.ro/lingvistica/Ca...ery=CHIVERNISI
A administra cu economie fara sa faca risipa.
Asta inseamna ca preotul sa nici nu fie cheltuitor aiurea.
Daca sotia e inselata de draci si vrea sa se desparta de tine ca nu ii cumperi haine multe sau ca dracii o inseala sa vrea altele care pot aduce sminteala credinciosilor ce faci smintesti credinciosii facand ce zice sotia?
Eu cred ca nu faci asa ci faci cum este de folos sufletesc credinciosilor.

iana 14.03.2010 03:07:49

Citat:

În prealabil postat de mihailt (Post 223636)
Preotul se cuvine sa fie gospodar asta inseamna ce se zice "sa isi chiverniseasca" casa proprie.
http://www.archeus.ro/lingvistica/Ca...ery=CHIVERNISI
A administra cu economie fara sa faca risipa.
Asta inseamna ca preotul sa nici nu fie cheltuitor aiurea.
Daca sotia e inselata de draci si vrea sa se desparta de tine ca nu ii cumperi haine multe sau ca dracii o inseala sa vrea altele care pot aduce sminteala credinciosilor ce faci smintesti credinciosii facand ce zice sotia?
Eu cred ca nu faci asa ci faci cum este de folos sufletesc credinciosilor.

Faci ce faci in asa fel incat sa nu ajungi la divort. (ce credinciosi sunt aia care se smintesc din cauza hainelor preotesei?). Eu cred ca motivele grave sunt altele. Printre care cel mai grav e proasta alegere a partenerului. Preotii din pacate sunt predispusi la asta, pt ca se grabesc ca sa se poata hirotoni, hirotonie care se face dupa "tidula" nu dupa merite personale. Sa fim seriosi, nu 3-4 ani de teologie te fac preot.

mihailt 14.03.2010 04:42:10

Bine asa putem discuta la nesfarsit.
Eu sper sa nu fie scosi preoti din preotie divortati si care nu sunt recasatoriti ca ar fi necanonic.

heaven 14.03.2010 08:03:14

Mi se pare o decizie fortata,mai ales daca ruptura se produce datorita sotiei.
Are cineva idee cand a fost luata aceasta hotarare?

Mihnea Dragomir 14.03.2010 09:07:30

Eu cred că treaba cu "doar divorțați" e o eroare materială, o neglijență de redactare, care fără doar și poate va fi îndreptată. În sine, divorțul în sens de separare față de soție atunci când conviețuirea nu mai este cu putință, nu este un păcat. Dar, ideea cu împiedicarea preoților recăsătoriți de la exercițiul preoției, mi se pare OK. Este complet anormal ca preoții să se căsătorească, vechile canoane interzicând asta chiar și în cazul decesului soției legiuite, necum în cazul separării de ea cât timp mai e în viață.

Mă miră că, și de data asta când vrea să facă un pic de curățenie, Sinodul BOR e întâmpinat cu atâtea critici pe acest forum. Când ierarhii vor să facă ceva în direcția curățeniei sunt vinovați. Când nu fac nimic în direcția curățeniei și permit preoților nevrednici să aibă oficiu, iarăși sunt vinovați. Concluzia mea este că, indiferent că ierarhii fac sau nu fac ceva și indiferent ce anume, ei sunt vinovați.

zaharia_2009 14.03.2010 09:17:00

Preotul care ajunge in starea de a fi divortat din cauza lui sau din cauza ca in anul respectiv nu a fost suficient soare pe cer care sa-i coaca lui rosiile si ceapa din gradina lotului ajutator nu ii este ingaduit sa se mai casatoreasca . Ramine cu aceiasi cinste si demnitate preoteasca daca tine cu dintii de preotia sa . Daca se recasatoreste, atunci poate ajunge cu siguranta in postura de a-i invata si pe alti viitori divortati cum sa faca pasul acesta si sa nu patesasca nimic . Asa, precum strungarul la uzina cind se descurca si ia un concediu medical pt. ca are el o treaba a lui de rezolvat si nu vrea sa mai vina pe la serviciu citeva zile . Este mizerabila poveste a baietilor descurcareti si priceputi la toate pt. care nu exista stavila sau impediment in care sa se opreasca vreo data .

laraG 14.03.2010 09:23:01

...?!

A se reciti si cap.19 vers.1-11 din Evanghelia de la Sf.Ev.Matei

Ora este GMT +3. Ora este acum 12:17:53.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.