Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Parintele Steinhardt - CRESTINISMUL RESPINGE PROSTIA SI PASIVITATEA LAȘĂ CA PE EREZII (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8143)

maria-luisa 14.01.2010 23:13:42

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 200791)
Documentarul cu viata Sfantului Nicolae Velimirovici il putem gasi aici:

http://www.arhiva-ortodoxa.info/auto...limirovici.avi

iar subtitrarea aici:

http://www.arhiva-ortodoxa.info/auto...limirovici.sub

Sa va fie cu folos si spre zidirea sufletului!

multumim! Doamne ajuta!

andrei_im 14.01.2010 23:15:01

in articol se descrie clar lupta impotriva pacatului, dar si unele consecinte venite din proasta intelegere a mesajului lui Hristos. Nu mi se pare ca articolul poate fi interpretat in alt sens. acuma, daca nu ne plac cei de la razbointrucuvant, vom gasi mereu motiv sa ne luam de ei. :) mie mi se par cei mai echilibrati sincer.. Posteaza atat din problemele vietii si ale Bisericii de azi, dar si din Sfintii Parinti sau din duhovnici contemporani. in alte parti vedem mai mult negativism.. Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc!

maria-luisa 14.01.2010 23:20:07

"Dam Cezarului – se talmaceste: Statului – ce este al sau, daca e in adevar stat si se poarta in consecinta. Cand statul (Cezar) se indeletniceste cu ale lui, cu intretinerea drumurilor, mentinerea ordinei, canalizari, transporturi, apararea tarii, administratie si impartirea dreptatii, i se cuvine respectul si tot ce este al sau: impozitul, serviciul militar, civismul. Atunci insa cand Statul nu mai e Cezar, ci Mamona, cand regele se preface in medicine-man si puterea civila in ideologie, cand cere adeziunea sufleteasca, recunoasterea suprematiei sale spirituale, aservirea constiintei si procedeaza la “spalarea creierului”, cand fericirea statala devine model unic si obligatoriu, nu se mai aplica regula stabilita de Mantuitor, deoarece nu mai este indeplinita una din conditiile obligativitatii contractului: identitatea partilor (lui Cezar i s-a substituit Mamona). Mantuitorul nu numai ca n-a spus sa dam lui Dumnezeu ce este a lui Dumnezeu si lui Mamona ce este a lui Mamona, ci dimpotriva (Mat. 6, 24; Luca 16, 13) a stabilit ca nu poti sluji si lui Mamona si lui Dumnezeu. Cand pe scaunul de domnie lumeasca sta un Cezar, indemanarea nu este interzisa si Biserica, de-a lungul veacurilor, si-a avut politica ei. Dar cand politica incape pe mainile Celuilalt, se aplica regula vaselor engleze care faceau piraterie sub pavilion strain: deindata ce bastimentul inamic deschidea focul, era inaltat steagul national. Cezarului, cele cuvenite. Cu Mamona nici o legatura, oricat de mica – nici asupra punctelor comune. Lui Mamona numai blestemele din moliftele Sfantului Vasile cel Mare."

Uite, de exemplu in citatul de mai sus, nu prea inteleg... cand Isus a spus sa dam Cezarului, ci-i al cezarului si lui Dumnezeu ce e a lui Dumnezeu, poporul evreu era stapanit in totalitate de romani, si nu prea avea mari drepturi. Cu toate astea, nu s-a aliat cu Baraba pentru a rasturna dominatia romana desi acesta i-a propus. Ce ziceti aici?

maria-luisa 14.01.2010 23:22:38

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 200799)
in articol se descrie clar lupta impotriva pacatului, dar si unele consecinte venite din proasta intelegere a mesajului lui Hristos. Nu mi se pare ca articolul poate fi interpretat in alt sens. acuma, daca nu ne plac cei de la razbointrucuvant, vom gasi mereu motiv sa ne luam de ei. :) mie mi se par cei mai echilibrati sincer.. Posteaza atat din problemele vietii si ale Bisericii de azi, dar si din Sfintii Parinti sau din duhovnici contemporani. in alte parti vedem mai mult negativism.. Sa ma ierte Dumnezeu daca gresesc!

am sa studiez si eu ce este la razboiintrucuvant si apui o sa-mi exprim opinia, daca este cazul. deocamdata nu cunosc...

andrei_im 14.01.2010 23:25:45

evreii aveau tot dreptul sa-si practice credinta sub stapanire romana, din cate stiu nu aveau nici o interdictie in acest domeniu. iar aceasta era tot ce conta... Asa si noi astazi, ne vedem de Biserica, dar cand statul vrea sa se bage in treburile ce tin de Biserica (sa scoata icoanele din scoli, sa ne bage chipuri in acte) trebuie sa marturisim impotriva acestora.

maria-luisa 14.01.2010 23:28:17

eu nu cred ca pe vremea dominatiei lui Cezar, nu se incerca la fel.
cati sfinti nu au fost ucisi din cauza asta? Iar apoi Cezar se inchina lui Manona, nu?

andrei_im 14.01.2010 23:30:05

sfintii mucenici tocmai de aceea au fost ucisi. ei au dat Cezarului ce era al Cezarului, dar cand Cezar "l-a cerut" pe Hristos, aceasta nu a fost cu putinta.

maria-luisa 14.01.2010 23:34:38

Citat:

În prealabil postat de andrei_im (Post 200808)
sfintii mucenici tocmai de aceea au fost ucisi. ei au dat Cezarului ce era al Cezarului, dar cand Cezar "l-a cerut" pe Hristos, aceasta nu a fost cu putinta.

inteleg, dar Cezar tot lui Mamona se inchina, nu?

andrei_im 14.01.2010 23:35:18

da. chiar sfintii mucenici au spus asta. :)

andrei_im 14.01.2010 23:39:14

ca sa nu se inteleaga gresit - sfintii mucenici, atunci cand erau obligati sa se inchine idolilor nu o faceau pentru ca idolii de la diavol erau. si inca mai sunt idoli astazi, din pacate..

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:45:17.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.