Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   Ce presupune sa iti iubesti aproapele? (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=7514)

Traditie1 10.11.2009 07:06:01

Tema iubirii este o capcana pentru cei mai multi crestini. Ei se entuziasmeaza de propriile proiectii, ajung la multumirea de sine crezând ca au atins nivelul filozofic si moral suprem.

Mântuitorul a spus
Ci toate câte voiți să vă facă vouă oamenii, asemenea și voi faceți lor, că aceasta este Legea și proorocii.

Problema e ca noi nu dorim nici pentru noi ceea ce trebuie sa dorim. Dorim lucrurile acestei lumi materiale si credem ca iubirea pentru aproapele înseamna a dori aceleasi lucruri si pentru el.

Se confunda tipul de iubire pe care trebuie sa-l avem fata de aproapele si fata de Dumnezeu. Pe aproapele nu trebuie sa-l iubim din toate puterile nici pe Dumnezeu ca pe noi însine. Din asta se vede ca sensul cuvântului iubire e diferit de ce am crede la prima vedere.

Iubirea ca si celelalte lucruri din Scriptura si din Traditie nu se înteleg omeneste, sunt taine pe care harul le descopera si care pot diferi de impresiile lecturii literale a Scripturii. Este fundamental sa întelegem ca, asa cum spune Sf. Siluan, a cunoaste pe Dumnezeu în har (în Duhul Sfânt) este foarte diferit cu a-L cunoaste teoretic, din Scriptura.

mihailt 10.11.2009 12:02:14

E nevoie si de milostenie materiala si de milostenie spirituala.
Daca ii zice mila inseamna sa nu umilesti pe cel care il ajuti ca sa ii dai milostenie cu mandrie si cu superioritate aia nu e milostenie.
Asa si cu milostenia spirituala nu trebuie sa jignesti omul ci sa il vindeci.
Vedeti un exemplu de milostenie materiala care l-a facut Maica Domnului in Sfanta Scriptura cand a rugat pe Dumnezeu Iisus Hristos sa inmulteasca vinul la acea nunta.Si Dumnezeu Iisus Hristos a inmultit vinul.

Alt exemplu de data aceasta de mila spirituala despre Maica Domnului scris de data aceasta de Sfantul Grigorie Palama e ca Maica Domnului l-a rugat pe Dumnezeu sa vina sa vindece pe oameni de pacat.

Iata ce zice Sfantul Apostol Ioan Teologul:
"
17.Iar cine are bogăția lumii acesteia și se uită la fratele său care este în nevoie și își închide inima față de el, cum rămâne în acela dragostea lui Dumnezeu?
18.Fiii mei, să nu iubim cu vorba, numai din gură, ci cu fapta și cu adevărul.
"

Noesisaa 10.11.2009 13:48:40

Cam in orice carticica de rugaciune gasesti faptele milei trupesti si sufletesti. Si eu le-am invatat cand eram la scoala.Faptele milei sufletești sunt:
1.Să înveți pe cei neînvățați
2. Să sfătuiesti pe cei nehotărâți;
3. Să mângâi pe cei întristați
4. Să îndrepți pe păcătoși
5. Să ierți toate vătămările ce ți se fac
6. Să rabzi scăderile altora;
7. Să te rogi pentru vii și pentru morți.

Faptele milei trupești sunt:
1.Să hrănesti pe cei flămânzi;
2. Să adăpi pe cei setoși;
3.Să îmbraci pe cei goi;
4. Să primesti pe străini;
5. Să cercetezi pe cei bolnavi;
6. Să răscumperi pe cei robiți;
7. Să îngropi pe cei morți.

mihailt 10.11.2009 14:16:57

Cine vrea sa citeasca ce a scris Sfantul Siluan Athonitul si Sfantul Sofronie poate sa citeasca cartea aparuta cu binecuvantarea IPS Andrei si tradusa de parintele Rafail Noica:

http://www.reintregirea.ro/index.php?cid=carte-114

O sa vedeti cum Sfantul Siluan inainte de a merge la Sfantul Munte a impacat pe un mirean de il inselase sotia cu sotia sa desi sotia sa era insarcinata cu altcineva si alte fapte ale Sfantului Siluan.Deci faptele milei sufletesti includ si a impaca pe cei invrajbiti.

amatyyy 01.01.2010 01:22:17

Cugetari duhovnicesti in privinta iubirii aproapelui

"Sileste-te pe cat poti sa iubesti pe tot omul. Iar daca nu poti inca, cel putin sa nu urasti pe nimeni." (Sf. Maxim Marturisitorul)

"Mai bine este a ne ruga cu evlavie pentru aproapele decat sa-l mustram pentru tot lucrul." (Sf. Marcu ascetul)

"Nu faceti altora ceea ce singuri n-ati dori sa va faca; indeplinirea acestei pravile alcatuieste bunatatea. Faceti altora ceea ce voi doriti sa va faca altii. Iata care este fapta virtutii." (Sf. Ioan Gura de Aur)

"Fericit este omul care poate sa iubeasca pe tot omul la fel." (Sf. Maxim Marturisitorul)

"Daca fratele tau a pacatuir, acoperal cu haina ta." (Sf. Isaac Sirul)

Miha-anca 01.01.2010 05:23:17

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 180253)
6. Să răscumperi pe cei robiți;

Cum se face acest lucru in zilele noastre?

Fani71 01.01.2010 15:20:00

Citat:

În prealabil postat de Miha-anca (Post 195877)
Cum se face acest lucru in zilele noastre?

Buna intrebare, ma gandesc ca poate in zilele noastre robia este imposibilitatea, din cauza conditiilor sociale, de a iti urma calea pe care ai vrea sa mergi. De exemplu, in multe tari copiii nu pot sa mearga la scoala daca parintii nu au bani sa plateasca, trebuie sa lucreze de mici etc. Poate am putea sa ne gandim sa ajutam un copil dintr-o astfel de tara sa mearga la scoala (sunt asociatii care se ocupa de asta).
O idee numai.

maria-luisa 01.01.2010 17:24:18

Citat:

În prealabil postat de Fani71 (Post 195925)
Buna intrebare, ma gandesc ca poate in zilele noastre robia este imposibilitatea, din cauza conditiilor sociale, de a iti urma calea pe care ai vrea sa mergi. De exemplu, in multe tari copiii nu pot sa mearga la scoala daca parintii nu au bani sa plateasca, trebuie sa lucreze de mici etc. Poate am putea sa ne gandim sa ajutam un copil dintr-o astfel de tara sa mearga la scoala (sunt asociatii care se ocupa de asta).
O idee numai.

Robia este de multe feluri, dupa parerea mea. Poate fi si materiala, cum sunt cazurile nevoiasilor, dar si sufleteasca. Un sfat bun, daca este cerut, uneori face minuni. Dar numai daca este cerut si dorit de acela, caci doar atunci este si primit.

maria-luisa 01.01.2010 17:56:07

"Cel desavarsit in iubire si ajuns la culmea nepatimirii nu mai cunoaste deosebirea intre al sau si al altuia, sau intre a sa si a alteia, sau intre credincios si necredincios, intre rob si slobod, sau peste tot intre barbat si femeie; ci ridicat mai presus de tirania patimilor si cautand la firea cea una a oamenilor, priveste pe toti la fel si are fata de toti aceeasi dragoste. Caci nu mai este in el elin si iudeu, nici barbat si femeie, nici rob sau slobod, ci toate si in toti este Hristos" – Sfantul Maxim Marturisitorul - foarte frumos si adevarat, dapa parerea mea...

eduardd 01.01.2010 19:11:30

Nu stiu daca sunt chiar in "ton" cu voi. Dar astazi la Liturghie vazand cum "nenea" de la Pangar scotea un cersetor afara din Biserica pentru ca mirosea urat..mi-am amintit ceva.
La pomana de 1 an a parintelui Teofan Merla (de la Cetatuia, Iasi) o crestina a scos afara un batran murdar ce indraznise sa se aseze la masa cu ceilalti.
L-a condus frumos pe scara, afara..si i-a spus, tu stai aici ca iti aduc sa mananci afara.
Pana a venit ea "batranul" a disparut iar in acea noaptea l-a visat pe duhovnicul ei.
I-a spus in vis dojenitor "Am venit si eu sa manac cu voi dar nu m-ai primit"..

Tot astazi spunea parintele la predica ca, omul nu este ceea ce vrea sa fie, nici ceea ce isi propune ci este insumarea faptelor sale.
De aceea spune asa frumos la rugaciune, "NU binele pe care vroiesc sa il fac, il fac ci RAUL pe care NU voiesc"..

Moartea sau Viata sta in mainile aproapelui nostru!!
Prin el ne mantuim sau ne osandim, fratilor. depinde de noi..

Vorbim de Iubire. Si eu vorbesc adesea dar tocmai mi-am dovedit mie insumi ( in primul rand) ca nici macar nu stiu ce inseamna.
Iubirea, spunea parintele la predica este sa NU clevetesti (astfel nu mai dai ocazia de sminteala), sa NU injuri ( nu dai ocazia de tulburare) sa NU defaimi (Dai ocazia sa fii urat sau sa urasti) sa nu minti ( nu dai ocazia celui de langa tine sa te judece) s.a.m.d..
Iubirea fratilor, nu inseamna sa dai un ban din buzunar si atat. Asta o facem poate de multe ori automat, fara sa simtim nici macar un dram de compasiune sincera fata de semen.
A da un ban usor este...dar a da IUBIRE greu lucru e.
Poate gresesc, poate pentru voi nu e asa..Dumnezeu stie, eu vorbesc in numele meu. Stie Stapana pe fiecare..

Va scriu acestea toate cu tristete... pentru ca tocmai eu... sunt cea care v-a adresat urarea:
Iubeste si fa ce vrei!
Da, faci ce vrei (in contextul ca, cel ce iubeste curat, sincer si crestinesc niciodata NU doreste raul nimanui) dar IUBESTI???
:2:

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:39:40.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.