![]() |
Tacerea omului lipsit de lumina Duhului Sfant, este de aur, dar tacerea omului fatarnic, ii va aduce mai multa osanda decat inteleptire. Omul trebuie sa aiba mult discernamant, sa stie cand sa taca, cand sa vorbeasca si cand sa asculte. Si Sfantul Serafim de Sarov a pastrat tacerea multi ani, si a intrerupt-o abia dupa ce a fost sfatuit sa vorbeasca din nou.
Eu consider ca tacerea omului chibzuit e o virtute! Ce-as vrea sa nu mai am nici eu atata logoree :29: |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
"Odata, cativa preoti din tinut au venit la manastirea unde traia avva Pimen. Avva Anub a intrat si-i zice: "Sa-i chemam azi pe preoti la noi". El a stat mult timp pe ganduri, dar nu i-a dat nici un raspuns. Atunci avva Anub s-a suparat si a plecat. Fratii care stateau langa avva Pimen il intreaba: "Avva, de ce nu i-ai raspuns?". Avva Pimen zice: "Fiindca nu e treaba mea. Eu am murit si un mort nu vorbeste“. (Pateric, editia Polirom, 2005) |
Citat:
Să taci când n-ai nimic a spune Și să vorbești când poți zidi. Să nu răspunzi la provocare Și mut să fii când poți jicni. Să taci când toți strigă la tine Când dau cu pietre și noroi. Și dacă o lacrimă îți vine Gândește-te la sfinții tăi. Să taci atunci când doar minciună E-n gura lor iar lacrimi vin șuvoi, Să scoți din suferință bucurie; "Fericiți veți fi când vă vor ocărâ pe voi!" |
1 atașament(e)
Un frumos tablou care are ca temă tăcerea...
|
Tacerea este si ea o limba, ba chiar una mai presus decat cea intemeiata pe cuvinte rostite. Nu intamplator ne indeamna sa o deprindem, Parintii Bisericii.
Asta pentru ca toate cuvintele sunt limitate la conceptele sau realitatile pe care le exprima. Cuvantul cuprinde in parte, pe cand tacerea e atitudinea in fata necuprinsului. Mai departe de tot ceea ce ne depaseste, de tot ceea ce nu putem cuprinde in definitii, se asterne tacerea. Ea este singura capabila sa exprime tainicul din univers, din zidire si din noi. Nu cred ca gresim spunand ca tacerea este "limba lumii nevazute". |
Mi-a placut aceasta marturisire despre parintele Sofian Boghiu: "Avand chipul radiind de lumina harica, marele duhovnic iti transmitea, fara sa scoata o vorba, bucuria vietii chiar si in suferinta, bucuria de a te regasi in Biserica - Trupul lui Hristos -, dorinta si hotararea de a te ridica atunci cand cazi si de a urca pe treptele desavarsirii". Iata ca tacerea poate vorbi.
|
|
Tacerea e de aur...
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:43:16. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.