![]() |
Citat:
|
Ce frumos ati grait voi gospodinelor.:105: dar eu as vrea, daca imi permiteti sa vorbim nitel si despre celalat post. Dar sa plecam de la acesta al "pantecelui". Imi amintesc ca parintele Teofan ( acum 2 zile s-au implinit 3 ani de la mutarea sa la cele vesnice) adesea spunea asa; tu posteste tot postul iar sotului meu ii spunea posteste 3 zile si vino la Impartasit. Odata mi-am luat inima in dinti si l-am intrebat, de ce asa? Uitati ce mi-a raspuns parintele (poate o fi cuiva de folos..): tu esti bolnava, trec zile in care nici nu iti dai seama ca nu ai mancat nimic si astfel fara vreo greutate postesti aspru chiar mai multe zile. Dar, acesta o faci NU din vointa ci [COLOR=Red]din neputinta trupului si cu mila Domnului[/COLOR]. Insa sotul tau lucreaza are mare consum de energie pentru el o zi fara mancare va fi foarte obositoare. Atnci cum sa aseman eu postul tau cu jertfa lui? Drept este? Zic, nu. Si atunci parinte, ce sa fac? Cum sa fac si eu un post placut? Pai sa vedem, zice parintele teofan fara ce nu poti trai tu? Fara apa...bun! Atunci daca vrei sa te nevoiesti atunci taie apa! Abia atunci poti spune ca ai jertfit ceva in post. Tot nu intelegeam legatura...si imi spune parintele, pentru a posti (ma refer strict la cel de bucate aici) placut Domnului nu face ceea ce iti este usor si faci poate din obisnuinta sau din neputinta trupului (cazul meu si poate a mii de crestini) [COLOR=Red]ci jertfeste ceea ce iti place mai mult sau iti este mai necesar. Transforma postul de bucate an de an in asceza...[/COLOR] Dar toate acestea sa le faci cu Bucurie!
[SIZE=4]Post binecuvantat tuturor![/SIZE]:77::6: |
Multumesc, Marina, pentru reteta de maioneza. Vei primi cu siguranta multumiri din partea sotului meu, "terorizat" de aceleasi si aceleasi mancaruri in perioada de post.
Hmmm, Mirele, e buna supa de varza, dar de curand am descoperit ce gust bun ii da coriandrul pisat, asa cum la spanac merge nucsoara. Fetelor, cu asa retete, nu stiu ce post mai tinem, caci sunt bune toate. Jenica, ai dreptate sa ne gandim la adevaratul post, la indepartarea de pacate si sa ne aducem aminte sa renuntam la ceea ne place in mod deosebit. Citisem in Pateric de un avva, care nu manca niciodata carne si in post manca in picioare, ca sa aduca si el o ofranda... Sa ne lumineze Dumnezeu, ca sa avem cat mai multe roade dupa acest Post al Pastilor. Jenica, te rog, daca se poate sa-ti activezi MP, caci am o problema arzatoare, si sper ca ma poti sfatui de bine. Mai pe seara... Multumesc. |
Citat:
si mi s-a mai intamplat o data sa-l confund cu patrunjelul, cand l-am luat din piata, si l-am pus bine merci in mancare, din belsug, ca de obicei. bineinteles ca apoi mi-a fost imposibil s-o mananc. |
Mirela , sunt de acord cu tine, daca e vorba de coriandrul verde! Mi-am amarat sederea in Cipru din cauza coriandrului verde, prospat in salate; are un gust oribil; altora insa le place, dar nu mie. Dar nu e acelasi lucru cu boabele macinate de coriandru in varza. Ii dau verzei un gust dulce, f placut. Incerca sa pui intr-o lingura putin coriandru pisat si gusta. Daca nu iti place arunca. Dar e f posibil sa-ti schimbi parerea despre boabele de coriandru. Nici nu ai crede ca are legatura cu coriandrul verde.
|
In Postul Mare nu se mananca ulei decat la dezlegarile din calendar? Sau si sambata si duminica? Nu inteleg ce vrea sa zica aici: http://www.sfaturiortodoxe.ro/_post.htm .
|
post binecuvantat!
In cartea "Dai vointa, iei putere" zice asa:
Postul Mare se posteste astfel: - luni, marti, miercuri joi si vineri, paine si legume fierte, fara untdelemn sau uleiuri - sambata si duminica e dezlegat a manca untdelemn si a bea putin vin cu cumpatare. Gandul bun impletit cu rugaciunea ne va ajuta sa implinim toate cele bune. Doamne ajuta-ne! |
Citat:
|
Program de masa
Un alt mod de ati disciplina trupul ( in post si nu numai..depinde de fiecare..) este programul de masa. Odata vorbeam cu un parinte si printre altele mi-a spus asa: fa-ti un program de masa si respecta-l! Ca in manastire. Mananca de cate ori consideri ( pentru ca fiecare isi cunoaste trupul) dar intre mese NU manca nimic. Nici macar apa! Astfel faci nevointa dar iti si disciplinezi trupul. La prima vedere pare simplu dar nu e chiar atat de simplu... Faceti programul in functie de nevoile fiecaruia. Esti la serviciu? La cat ai pauza? La cat ajungi asa de obicei? In functie de toate acestea faci programul si il respecti! A trecut ora mesei stai flamand pana la a doua masa...
|
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 22:24:00. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.