![]() |
Citat:
Nustiu de ce dar cred ca ar trebui sa folosim mai mult exemplul biblic in mesajele noastre, sunt comori de nepretuit acolo |
Citat:
Nici eu nu cred ca a fost un traitor al ortodoxiei,dar a crezut in Dumnezeu si a cautat si el ceva spiritual,a fost constient de existenta dumnezeirii. Oricum ca orice om a avut si el pacatele lui,a avut cred ca suisuri si coborasuri... poate are dreptate Petre Tutea in "cugetari memorabile": "Geniul e relief, noutate, inventie, creare de epoca si stil. Nu e neaparat un întelept, ci un suprainteligent. Geniile sînt originale, în masura în care originalitatea e posibila. În fond, maxima mea a fost aceasta: [COLOR=red]Dumnezeu este creator, iar omul imitator. Prin încercarea de a imita mereu Divinitatea, prin proximitatea fata de divin, geniul e mai apropiat de cer; dar nu sînt în masura în care e apropiat sfîntul.[/COLOR] [COLOR=red]În fata lui Dumnezeu nu exista genii, Dumezeu lucrînd nu cu genii, ci cu oameni[/COLOR]. " "[COLOR=red]Un sfînt poate fi si analfabet, dar e superior unui geniu, fiindca ideea de sfintenie e legata de ideea de minune. Un sfînt poate face o minune. Geniul face ispravi, nu minuni." [/COLOR] |
Ma bucur sa vad ca Eminescu mai este inca in inimile voastre
|
Dom-le nu stim cum a fost viata lui Mihai Eminescu.
Stim ca era prieten cu Ion Creanga. Caterisirea lui Ion Creanga a fost ridicata de Sfantul Sinod al BOR. Ca ne este prezentat ca un om care a avut nu stiu cate aventuri cu nu stiu cate femei usoare nu stiu cat este de credibil. Iar in legatura cu rugaciunea unui dac Eminescu vorbeste acolo despre dorinta dacului de a fi lasat sa treaca in nefiinta , ba mai mult uitati ce inalta teologie e acolo: "Să cer a tale daruri, genunchi și frunte nu plec, Spre ură și blestemuri aș vrea să te înduplec, Să simt că de suflarea-ți suflarea mea se curmă Și-n stingerea eternă dispar fără de urmă! " Poate Eminescu trecea printr-o perioada duhovniceasca mai grea si de aceea dorea moartea vesnica ca rugaciune sa ii fie curmata existenta sufletului. Cum stim sufletul uman e tinut in existenta de lucrarea lui Dumnezeu care se zice la Facere "suflare". Iar daca zice " de ura si blestemuri as vrea sa te induplec" se refera la faptul ca Dumnezeu nu ne uraste ci ne iubeste si doreste intoarcerea noastra orice am face. |
Citat:
|
Învierea (Eminescu)
[SIZE=3]Prin ziduri înnegrite, prin izul umezelii, Al morții rece spirit se strecură-n tăcere; Un singur glas îngână cuvintele de miere, Închise în tratajul străvechii evanghelii. C-un muc în mâni moșneagul cu barba ca zăpada, Din cărți cu file unse norodul îl învață Că moartea e în luptă cu vecinica viață, Că de trei zile-nvinge, cumplit muncindu-și prada. O muzică adâncă și plină de blândețe Pătrunde tânguioasă puternicile bolți: ,,Pieirea, Doamne sfinte, căzu în orice colț, Înveninând pre însuși izvorul de viețe. Nimica înainte-ți e omul ca un fulg, Ș-acest nimic îți cere o rază mângâioasă, În pâlcuri sunătoare de plânsete duioase A noastre rugi, Părinte, organelor se smulg." Apoi din nou tăcere, cutremur și sfială Și negrul întuneric se sperie de șoapte... Douăsprezece pasuri răsună... miez de noapte... Deodată-n negre ziduri lumina dă năvală. [COLOR=Red] Un clocot lung de glasuri vui de bucurie... Colo-n altar se uită și preoți și popor, Cum din mormânt răsare Christos învingător, Iar inimile toate s-unesc în armonie: ,,Cântări și laude-nălțăm Noi, Ție Unuia, Primindu-L cu psalme și ramuri, Plecați-vă, neamuri, Cântând Aleluia! Christos au înviat din morți, Cu cetele sfinte, Cu moartea pre moarte călcând-o, Lumina ducând-o Celor din morminte!" [/COLOR][/SIZE] |
"Colinde, colinde" de Minai Eminescu
Colinde, colinde! E vremea colindelor, Caci gheata se-ntinde Asemeni oglinzilor Si tremura brazii Miscând ramurelele, Caci noaptea de azi-i Când scânteie stelele. Se bucura copiii, Copiii si fetele, De dragul Mariei Îsi piaptana pletele. De dragul Mariei S-a Mântuitorului Luceste pe ceruri O stea calatorului. |
[SIZE=2]http://www.mihaieminescu.ro/back/opera_g.gif[/SIZE] [SIZE=4][COLOR=#660000]RASAI ASUPRA MEA[/COLOR][/SIZE] [SIZE=2][SIZE=3][COLOR=Red]Rasai asupra mea, lumina lina, Ca-n visul meu ceresc d-odinioara; O, maica sfânta, pururea fecioara, In noaptea gândurilor mele vina.[/COLOR][/SIZE] [/SIZE] [SIZE=2]Speranta mea tu n-o lasa sa moara http://www.mihaieminescu.ro/back/cot_g.gif Desi al meu e un noian de vina; [COLOR=Red][SIZE=4] Privirea ta de mila calda, plina, Induratoare-asupra mea coboara.[/SIZE][/COLOR][/SIZE] [SIZE=2]http://www.mihaieminescu.ro/back/opera_g.gif[/SIZE] [SIZE=2]Strain de toti, pierdut în suferinta Adânca a nimicniciei mele, Eu nu mai cred nimic si n-am tarie. [/SIZE] [SIZE=4][COLOR=Red]Da-mi tineretea mea, reda-mi credinta Si reapari din cerul tau de stele: Ca sa te-ador de-acum pe veci, Marie![/COLOR][/SIZE] |
Pacat ca Eminescu a fost ateu...Noi il numim un mare poet pentru ca el chiar a fost mare poet,se pricepea foarte bine in domeniul asta,extrem de bine dar a fost un mare ateu,nu stiu cat de MARE este privit in ochii lui Dumnezeu....
|
Se gaseste la adresa:http://www.carteaortodoxa.ro/2008/03...ihai-eminescu/
o carte care merita citita: Ortodoxia, Mihai Eminescu Ortodoxia Mihai Eminescu Editura Eikon, 2003 Recenzie de Octavian Dărmănescu Înregimentarea de către posteritate a marilor ei precursori este un fenomen trist, dar detectabil ușor în cultura unui popor. Nici Mihai Eminescu n-a scăpat acestei militarizări – vezi manualele perioadei comuniste. La prima vedere, prezentul volum ar încerca aceeași anexare, însă nimic mai injust. În prefață, Înalt Prea Sfințitul Nicolae Corneanu propune o regândire și o reală considerare a ortodoxiei marelui poet, justificând cu publicistica pe această temă. [SIZE=3][COLOR=DarkRed] Cartea are meritul de a-l lăsa pe Eminescu cel de acasă (bântuit adesea de pesimismul romantic și de un budism turnat diferit într-o strălucită minte creatoare) și de a-l prezenta pe redactorul-șef de la Timpul, care se lupta înverșunat cu politicile de catolicizare austro-ungare de peste munți, un Eminescu precaut care-i striga lui Ion C. Brătianu cu privire la toleranța extremă a acestuia vizavi de înființarea Mitropoliei catolice de București (1883): „Bagă de seamă, faci jocul Austriei”[/COLOR][/SIZE]. [SIZE=4][COLOR=Red]Pentru ilustrul gazetar, adevărul este clar: „Popor ortodox în puterea cuvântului, noi nu voim să știm nici de cezarism, nici de cezaro-papismul muscălesc”. [/COLOR][/SIZE] Altădată, argumentând toleranța la români, încheia avocățesc: „toate acestea dovedesc că n-am făcut niciodată ceea ce dorim să nu ni se facă nouă”. Ceea ce nu-l împiedică să nu critice relaxat formalismul religios: „La întrebarea ce și-o pune domnul David Stauss, scriitorul vieții lui Isus, de mai suntem noi creștini sau ba, o întrebare la care răspunde negativ, noi adăugăm: fosta-am vreodată creștini?”. Formația spirituală delicată a poetului îi permite reflecții originale: „În fiecare rugăciune e un fel de formulare temporară a mizeriei acestei lumi și o încercare de ocolire a necesității cauzale… Doamne, arată că nu e posibil să, Doamne fă imposibilul posibil”. Atent la degradarea timpului istoric, Eminescu scrie într-un articol dintre celebrele sale caiete (peste 25.000 de pagini): „Cel mai strălucitor dintre fluxurile timpului nostru orientat în sens material rămâne totuși banul. Iar strângerea lui masivă și cât mai fără trudă cu putință îl reprezintă pe diavol”. [COLOR=Red]Virgil Cândea arăta că opera Sfântului Nicodim Aghioritul a fost cunoscută și însușită de către marele poet prin traducerile lui Paisie Velicicovschi. [/COLOR]Totodată, manuscrisele sale arată că în timpul studiilor vieneze poetul a citit dogmatica lui I. Kuhn, Fr. X. Dieringer, dar și pe Hegel și Bruno Bauer. Încă o dovadă a enciclopedismului clasic, orice ar spune hiper-specializații oameni recenți. [COLOR=Red] În ochii mari ai geniului român, figura Răstignitului ia valențe titanice, Eminescu văzându-L pe Hristos drept „reprezintantele libertății, martirul omenimei lănțuite”. Relatând epicul sărbătorii de la Putna în memoria lui Ștefan cel Mare (1871), din al cărei comitet de organizare a făcut parte, Mihai Eminescu arăta: „Crist a învins cu litera de aur a adevărului și a iubirei, Ștefan cu spada cea de flăcări a dreptului”.[/COLOR] |
Ora este GMT +3. Ora este acum 06:13:55. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.