Citat:
În prealabil postat de irina4m
inseamna ca trebuie sa ma spovedesc, nu ? dar nu pot tine toate posturile. e f greu mai ales ca nu prea sunt inconjurata e oameni credinciosi. si apoi postul acesta al craciunului e f mare , imi e greu :-S
|
poi inainte de fiecare masa, lasa te pe tine urmand lui Hristos shi taie din arborele sinegvoia, din odihna, din frica, din slava de la oameni, din pofta, shi din aratarea vredniciei la oameni shi taie shi din mancarea care nu este de post, o particica, dinainte de a manca, shi din lichide lafel, cat mai inascuns posibil, shi sa vezi ce ushor itzi va fi ca nu ai sa mai faci mofturi daca mancarea e sau nu e chiar de post, ca nu este foarte ushor sa mananci doar de post, dar daca nu sunt conditzii atunci taie fara sa te vada nimeni shi sa nu shtie nimeni cu ce te ocupi dumneata, shi sa vezi ca in timp reusheshti sa tzii shi un pic de post miercuri shi vineri de peste an, fiindca credintza fara roade shi fapte este moarta cum spune Apostolul...
iar asta cu taierea din voie shi din mancare este de la Marele Batran shi Ioan, de prin ceva filocalie, ca ei sfatuiau asha, dar pe altzi fratzi de manastire, ca la mireni e valabil ce spunea Parintele Arsenie Papacioc, ca zicea ca mult mai mult conteaza o prezentza la/spre Dumnezeu, un suspin, o durere o mica rugaciune la moment de intamplare rea, decat un post aspru ca sa ne dovedim mushchii... dar la porcariile sufletului daca am reushii cumva de am posti daca tot postim, ca asha la trup... "Te lauzi ca nu pui carne in gura, dar ocara fratelui nu o induri" citat aprox din Sf Ioan Hristostom... deci cumva nu trebuie tzinut postul/credintza pentru pofte ca apoi cand se termina sa avem pofta de mancare mai mare ca shi copiii ce sunt in creshtere... ca atunci ne-am facut mai rau... am facut un fachirism finalizat prin agape bahice shi banchetuiri gurmandice de nedescris cam asha cum se intampla de revelioane... dar trebuie sa tzinem postul shi cand ne hranim cu cateceva cu o adanca cercetare de sine, cu cercetare in cercetare shi pe aproape la fel, cu dragoste shi smerenie...
no ca te-am invatzat de cred ca acuma regretzi ca m-ai intrebat... dar considera ca nu m-ai intrebat, ci mai bine observa ca iar m-a luat scrisul/gura pedinainte... ca eo se pare ca le cam shtiu dar nu le tziu shi ashtia se ishi cam transforma temelia locuintzei in nisip mishcator, vin shuvoaiele shi o duc la naiba casa aceea, dar aia construit pe stanca, aia rezista la intemperii... precum este scris. citate aprox din Hristos... (iar m-am trufit ???)