Citat:
În prealabil postat de simpllu
(Post 655780)
Concret, ce spune Pidalionul referitor la hotărârea Sinodului de la Moscova?
|
In Pidalion sunt talcuite canoanele Bisericii, hotararile Sinodului Bisericii Rusiei nu fac parte din canoane. Citatele sunt din talcuirea la Sinodul VII Ecumenic, in prolegomena, si e expusa exact situatia analizata la Sinodul din 1666, adica zugravirea lui Dumnezeu Tatal, desi se spune ca nimeni nu L-a vazut.
Citatul intreg este urmatorul: "Se cuvine să însemnăm, că și Părintele cel fără de început se cuvine a se zugrăvi precum s-a arătat lui Daniil Proorocului ca un vechi de zile. Iar deși papa Grigorie în epistolia cea către Leon Isavrul (foaia 712 a tomului al 2-lea din sinodicale) zice că nu închipuim pe Tatăl Domnului Iisus Hristos; dar aceasta nu prost a zice, ci că nu-l zugrăvim după dumnezeiască fire; că aceasta cu neputință zice, este a se zugrăvi, și a se închipui Firea lui Dumnezeu. Care și sinodul acesta face, și toată soborniceasca biserică, și nu că nu-l zugrăvea pe el precum s-a arătat proorocului; că de nu l- am zugrăvi pe el nicidecum, pentru ce să zugrăvim atât pe Tatăl, cât și pe Duhul Sfânt, în chip de Îngeri, de Bărbați tineri, precum s-au arătat lui Avraam? Apoi deși, să zicem, că Grigorie zice aceasta, dar socoteala unui sinod de mulți oameni și ecumenic mai mult se protimisește decât socoteala unuia. Iar deși Sfântul Duh se cuvine a se zugrăvi în chip de porumb, precum s-a arătat, zicem: Că, de vreme ce în persoana cu numele Xenaias, zicea pe lângă altele, că este de minte copilărească a se zugrăvi Sfântul Duh precum s-a arătat în chip de Porumb. Iar acest al 7-lea sfânt sinod l-au anatematisit pe el împreună cu ceilalți luptători de Icoane. Din aceasta se socotește că după sinodul acesta trebuie a se zugrăvi în chip de Porumb precum s-a arătat. Aceasta adeverează și însuși Dositei (fața 655 din dodecavivlon)."
Citat:
(Post 655780)
Bun, dar la Daniel este vorba de Fiul și nu de Tatăl. Deci degeaba se invocă acea vedenie, acolo nu este vorba de Tatăl. Nu mai reiau vechea discuție cu argumente clare din imnografia Bisericii sau din acatiste. Mai mult, eu asta îți și spun că în toate celelalte icoane bizantine unde este reprezentată Sf. Treime, sunt scene biblice, nu interpretări luate din mai multe locuri, cu atât mai mult cu cât acestea sunt interpretări greșite.
|
Acesta e un lucru neadevarat, nimeni nu spune in ortodoxie asa ceva. Doar pseudoteologii necunoscuti pe care i-ai citat si tu si care, asa cum arata si ei, au luat aceasta conceptie si argumentare din cartea unui protestant englez. Toti sfintii spun ca acolo e Dumnezeu Tatal si Fiul, inclusiv Sfantul Nicodim, pe care l-am citat mai sus. Acei scriitori creaza o confuzie din faptul ca si Dumnezeu fiul este Vechi de Zile (ca si Duhul Sfant, pentru ca sunt din eternitate). Repet, ca vad ca tot nu ai inteles, noi vorbim de zugravirea lui Dumnezeu Tatal, pentru aceasta e argumentarea, nu pentru acea icoana. Pentur ca asta sta la baza contestarii, ca Dumnezeu Tatal nu poate fi zugravit pentru ca nu L-a vazut nimeni. Nu doar in Daniel 7, ci in multe alte locuri se descrie aratarea in fata oamenilor, asa cum ti-am enumerat si eu cateva locuri.
Citat:
(Post 655780)
Greșit, Duhul Sfânt este reprezentat sub formă de nor luminos, de fapt în mai multe forme, așa cum s-a arătat, dar în icoane care descriu o anumită scenă biblică. Spre exemplu, în icoana scenei Botezului Domnului: Tatăl - o mână care binecuvinteză, iar Duhul Sfânt - un porumbel care vine de la mâna care binecuvintează, adică de la Tatăl.
Uite aici un articol care te poate lămuri mai bine decât mine, ai și icoanele cu tematicile amintite: https://www.crestinortodox.ro/sarbat...ie-136182.html
|
Autorul e acelasi anonim scriitor pe net care abereaza si la "icoana eretica". Ceea ce scrie e complet fals, arata ca nu stie despre ce vorbeste si nu stie invatatura ortodoxa si deosebirea intre Duhul Sfant si harul necreat. Face aceeasi confuzie ca si protestantii. In Schimbarea la Fata lumina aceea este lumina harului si nu norul reprezentand pe Duhul Sfant. Dimpotriva, din nor s-a auzit "Tu esti Fiul Meu", deci e evident ca era Dumnezeu Tatal. La fel la Pogorarea Duhul Sfant, limbile de foc reprezinta lumina harului. E ca si cum ar spune ca in icoane sfintii au in jurul capului pe Duhul Sfant.