Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Ortodoxa in relatia cu alte confesiuni (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5028)
-   -   Ortodoxia copta, pilda admirabila de eroism multisecular (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17983)

Igor_Paslusnik 04.07.2015 17:27:58

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 594767)
Veselă replica anterioară...

Mă întrebam cu îngrijorare ce să fac cu Patericul egiptean... că versiunea care a ajuns până la noi a fost sintetizată cu mult după Chalcedon. Să-l arunc pe foc, așa cum poruncește magisteriul bănățean? Sau să-mi fac avionașe și bărcuțe din paginile lui?.... Văd eu !!!

Dar ce să se facă creștinătatea cu Evloghionul lui Serapion, cea mai veche colecție de rugăciuni liturgice din istoria Bisericii, păstrat tot de copți? Că dispeceratul ortodoxiei după ureche din Iulius Mall Timișoara l-a declarat nul!

Na, poftim, primul post în acest topic, și deja ești de o adâncă cultură teologică. Bravo, mă frate !
Sfântul Antonie cel Mare, a trăit între anii 251-356. Toți Sfinții din Patericul Egiptean, sunt din perioada Sfântului Antonie Egipteanul. Și înainte de el, dar nu se știe exact perioada de viețuire la fiecare.
Sinodul 4 Ecumenic, e la 451. Pune și tu în ecuație puțină logică. Și bun simț. Patericul egiptean era demult scris și terminat la Sinodul 4. Cei din Patericul egiptean sunt creștini, nu sunt monofiziți.

Fă bărcuțe, avionașe, fă ce vrei, dar fă spre mântuire. Și iubește pe cei cu care vorbești, chiar dacă ai păreri contrare, vorbește curat cu oamenii, din inimă. Că te tot miri că ești stresat, sau altele, și te miri că îți merge rău în viață.

Dacă tot urăști atât de mult magazinele bisericești, în mintea ta cea plină de iubire, măcar nu urâ atât de mult oamenii. Și mai ales creștinii. Îndreaptă-te, frate. Schimbă-ți mintea. Ridică-te în metanoia. Și eu mă lupt pentru asta. Dar cât timp stăm pe forum, nu reușim prea multe, decât teorie și informație, dăruim și primim.

Ai grijă de tine.
Cu drag, "magisteriul bănățean."

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 594769)
Ca să nu mai zic de atâtea moaște de sfinți mari ai ecclesiei universale sechestrate de ereticii copți. Printre ei și grabnic-ajutători cum e mucenicul Mina, la care inclusiv ortodocșii fug iute să se milogească atunci când îi strânge viața mai tare cu ușa.

Fug repede să se milogească?
Ce exprimare execrabilă. Dar plină de iubire. Iar dacă nu-i iubire, plină de silire înspre iubire, așa-i Mihaile ?

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 594769)
Eu mă gândesc să-i propunem flăcăului de la pangarul bazilicii consumiste de rit nou San Jullius, dacă tot clocotește râvna într-însul precum smoala în cazanele lui năpârlici, să mobilizeze la cruciadă voinici de pe la școlile profesionale de popi din țară și alți binevoitori, ca să elibereze moaștele tuturor sfinților egipteni din mâinile ereticilor. Că-i strigător la cer să vezi cum mii de ortodocși se închină anual în bisericile copților spurcați.

Rit nou? E același lucru, ritul nou cu cel vechi, calendarul nu-i dogmă și calendarul nu mântuie.

Iar restul exprimării, vreau doar să o ignor, că e sub orice gândire teologică.

Să mobilizăm la cruciadă? Ce vorbe sunt astea? Ce exprimare e asta, bărbate? Așa a vorbit Hristos? Așa au vorbit Apostolii? Așa au vorbit Sfinții? Nu ne sunt ei exemple de urmat?

Ba să lase acolo Sfintele Moaște ale Sfinților Creștini, în mâinile ereticilor, ca să se milostivească Domnul de ei, pe mai departe, să nu-i strivească sub stăpânirea păgânilor, de genul musulmanilor. Să lase acolo Dumnezeu și noi, creștinii, Sfintele Moaște, ca să primească înțelepciune să lepede erezia monofizită și să devină creștini.

Niciun creștin nu se închină la "bisericile" ereticilor monofiziți, decât ei, monofiziții. La Mormântul Domnului, de la Ierusalim, știm deja că sunt 4 Biserici, una e copților, și niciun creștin nu merge la ea, doar copții monofiziți merg acolo. Iar care creștin merge prin egipt și se închină și se roagă în acele clădiri, e păcatul lui, el răspunde pentru mântuirea lui, dar decade din har și din orice îmbunătățire și intră în înșelare, ca mulți alții. Nu creștinilor va da socoteală, pentru închinarea în clădirile ereticilor, ci lui Hristos și Sfinților, care vor judeca lumea.

Niciun eretic, nu e spurcat. Poate face baie și e curat (trupește). E anatematizat. E altceva.

Te rog să fi mai atent, când te adresezi oricui, pe un forum de teologie. Suntem creștini. Să vorbim și să ne purtăm ca atare.
Să fim exemple, lumina lumii și sarea pământului. Și să începem din limbajul folosit, unii față de alții, întâi.

Dacă nu vei folosi un limbaj măcar de bun simț, dacă nu teologic, te voi ignora, fiindcă nu te pot ajuta, iar Dumnezeu te va lăsa în întunericul și nebunia minții tale, cum El Însuși spune asta în Biblie, dacă nu a și făcut-o.

Dar am pretenții de la tine, fiindcă nu ești eretic, ești creștin.

Hristos a înviat.

Vitiate 04.07.2015 17:33:15

Lasa superstitiile cu "7000 de ani de la "Facere"". Iti dai seama ca nu iau in serios pretentiile unor calugarasi care nu pot lua un text atat de complex precum Tanakh decat literal, ca de, procesorul lor este pe 2biti.
Revenind, tu chiar crezi tampenia cum ca vechii egipteni au disparut? Trezeste-te, ai niste cunostinte de istorie cat nu stiu ce baba superstitioasa. Nu au disparut, dimpotriva, au dat crestinismului o stralucire aparte.
Bre, orice om mai are incompatibilitatile sale, si eu m-am mai contrat cu fratele MihailC, dar ideea insasi ca TU ii dai lectii LUI ma umple de un ras cosmic. Know your place, worthless infra-sentient!

Igor_Paslusnik 04.07.2015 17:52:05

Citat:

În prealabil postat de Pelerin spre Rasarit (Post 594771)
Coptii sunt fascinanti. Am avut sansa, la inceputul acestui an, sa-i cunosc fata in fata.Datorita unui prieten copt am avut sansa sa vizitez Biblioteca din Alexandria si laboratoarele de acolo. Este ceva incredibil. Vechile manuscrise crestine sunt restaurate atat de copti cat si de tinere cercetatoare musulmane, care lucreaza la ele imbracate traditional.Trebuie sa vezi cum fac, bucatica cu bucatica, cat de complex este procesul, ca sa intelegi. Cand au avut in Egipt probleme cu Fratiile Musulmane, si era pericolul ca Biblioteca sa fie distrusa de fundamentalisti, au iesit toti angajati impreuna, copti, evrei si musulmani si au facut un lant uman in jurul ei, tinandu-se de maini. Inspirati de ei tinerii din Alexandria li s-au alaturat si au salvat Biblioteca si manuscrisele ei. Un dialog cu un copt este ceva deosebit, au ceva de copil in credinta lor.Aveam o idee despre ei dar abia dupa ce i-am cunoscut am inteles anumite lucruri. Pentru mine experienta cunoasterii lor a fost ceva ce m-am impresionat profund, mult peste ce mi-am imaginat, la inceput eram sceptic. Cumva parca te intorci in timp, vizitandu-le tara, lacasurile de cult si ascultandu-i.

PS: dupa ce am vazut Alexandria, cu spiritul ei multicultural, l-am inteles mai bine si pe Origen si fermentul cultural in care a trait, la sfarsit de Antichitate :) Cumva ceva din aceea lume inca mai exista cumva, poate intr-o alta forma, poate in alt context, dar ceva din spiritul ei a ramas. Cand am citit introducerea parintelui Ioan Ica Jr la cartea ,,Origen" a lui Henri Crouzel,mi s-a parut ca idealizeaza putin contextul lui Origen si ca forteaza o paralela cu timpul nostru. Trebuie sa admit, dupa ce am vazut acele locuri si am cunoscut spiritul lor, ca dansul a avut perfecta dreptate, a facut o analiza impecabila si o paralela mai mult decat actuala.

Frățior risipitor, ai dreptate, copții, sut niște oameni cu totul deosebiți, oameni sensibili, care au suferit mult, începnd de la invaziile nebunilor musulmani. Și eu i-am întâlnit în Anglia, poate ai citit aici în topic, am spus deja.

Și da, sunt foarte uniți, fiindcă sunt același popor, egipteni, chiar dacă sunt musulmani, monofiziți sau evrei.
Iar musulmanii fanatici, fiind și ei egipteni, cu toții conștienți că Egiptul a fost peste 700 de ani majoritar creștin, până au venit adepții posedatului Mohamed și i-au obligat cu sabia să devină musulmani.
Sunt cu toții conștienți de colosul istoric al Egiptului Creștin. Și i-au păsat în pace.
Desigur și musulmencele lucrează la pergamentele și papirusurile creștine, din același adânc respect pentru Egiptul creștin, care a fost odată. Țara e împărțită în două, copți și musulmani. Foarte mulți sunt creștini pe ascuns, așa mi-au zis copții din Londra.
Dacă s-ar face un Sfânt Sinod al întregii Ortodoxi și s-ar hotărâ să fie primiți, dacă leapădă erezia monofizită, ei cu drag vor să devină ortodocși, adică creștini, să lase erezia monofizită, așa mi-au spus oameni frumoși cu suflet mare, copții din Londra.

Iar cu ereticul Origen, tu fiind eretic calvin, iar ereticul Origen având erezia predestinației, se explică de ce îl elogiezi, una din ereziile de căpătâi a lui Calvin, e predestinația.
Iar părintele Ică Junior, e deschis la dialog, cu orice erezie și recunoaște meritul lui Origen. La fel ca și mine, și orice creștin cu gândire limpede. Doar prin dialog, se descoperă minciuna de Adevăr. La fel ca la Sfintele Sinoade Ecumenice. De aceea durau chiar și câteva luni de zile, un Sfânt Sinod.
Dar nu avem cum să evităm să spunem Adevărul, anume că Origen e și eretic, spunem că e eretic, că așa ne învață Biserica lui Hristos, pe lângă meritele lui, desigur.

Mihailc 04.07.2015 18:16:53

Citat:

În prealabil postat de Igor_Paslusnik (Post 594779)
Patericul egiptean era demult scris și terminat la Sinodul 4. Cei din Patericul egiptean sunt creștini, nu sunt monofiziți.

Ziceai că ai studiat teologia, hmm? După megaprostia citată mai sus și după alte nenumărate debitate pe forum numai de la "reîncarnare" încoace, să fiu în locul tău m-aș gândi serios la reorientare profesională.

Pelerin spre Rasarit 04.07.2015 18:22:10

Citat:

În prealabil postat de Vitiate (Post 594774)
Origen este unul din uriașii pe ai căror umeri se reazemă dogmatica creștinismului baseline. Scotty, Mihai si Mihail, va multumesc mult de postari. Caci crestinii datoreaza enorm poporului marilor anahoreti si teologi.

Theo am avut sansa sa fac poze ( fiind puse in vitrine speciale) cu suluri ale Torei, cu manuscrise crestine unice. Incerc sa ti-le trimit pe mail, acum nu am acoperire buna unde sunt si nici pozele. Sunt uluitoare, am si picturi crestine timpurii, sunt un catalizator pt meditatii ample. Cei de la Biblioteca sunt oameni extraordinari. As fi vrut sa mai spun ceva despre acel pustiu in care se retrageau ascetii acelor timpuri, l-am vazut, este cutremurator in felul sau, iti da un sentiment similar cu cel pe care il poti trai cand citesti Exod 3.1-6. Din pacate nu mai pot acum, sunt in tranzit intre locatii :) Scuze pt intarzierea in a raspunde, bucuria a fost si de partea mea :) Numai bine!

Vitiate 04.07.2015 18:26:32

Citat:

În prealabil postat de Mihailc (Post 594788)
Ziceai că ai studiat teologia, hmm? După megaprostia citată mai sus și după alte nenumărate debitate pe forum numai de la "reîncarnare" încoace, să fiu în locul tău m-aș gândi serios la reorientare profesională.

Igore, sfantu' lu' mallu', apuca-te de video-ceat-pe-net. Stii tu: imbraca-te in piele mulata, cu lanturi, bice, cizme, alea-alea, si cauta clienti din Tarile de Jos, indeosebi. Baga-le ceva citate din stulto-teologia ta personala, si ii storci de lovele.

MihailC, nu ai nici o sansa cu neosfantu' internetului. Daca prostia ar fi substanta sau material, din ea s-ar face cele mai puternice buncare.

catalin2 04.07.2015 20:03:07

Evident ca si coptii au fost ortodocsi pana la sinodul Calcedon, deci nu au legatura sfintii dinainte cu erezia monofizita. Iar dupa aceea s-au rupt de Biserica. Ce e interesant e ca am observat ca necalcedonienii nu sustin ca ar avea sfinte moaste (sau nu prea multe) dupa despartire, nici de prea multe minuni nu am auzit (e una cunoscuta din sec. XX, o aparitie).

Vitiate 04.07.2015 20:22:15

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 594796)
Evident ca si coptii au fost ortodocsi pana la sinodul Calcedon, deci nu au legatura sfintii dinainte cu erezia monofizita. Iar dupa aceea s-au rupt de Biserica. Ce e interesant e ca am observat ca necalcedonienii nu sustin ca ar avea sfinte moaste (sau nu prea multe) dupa despartire, nici de prea multe minuni nu am auzit (e una cunoscuta din sec. XX, o aparitie).

Pe de alta parte, nimeni nu poate contesta ortodoxia Sf. Antonie cel Mare, a Sfantului Pahomie, Sf. Mare Mucenic Mina Grabnic-Ajutatorul, etc. Si mai erau stalpnici, in Egipt, Palestina si Siria de Vest, care dupa Calcedon nu stiau cum stateau lucrurile; nu uita ca atunci nu exista internet, telefonie, telegraf. Vestile din Constantinopol ajungeau incet la Alexandria, si inca mai incet (si greu) in pustie. Vezi in Limonariul lui Eucrata si altele de genul, cum ca exista confuzie si ignoranta privind horos-urile dogmatice, printre stalpnici si alti eremiti copti si siriaci, pana la anul 500 dupa Cristos, deci...

GMihai 04.07.2015 20:25:48

Eu am mai spus de vreo doua ori ca in sinaxarele ortodoxe se gaseste un sfant necalcedonian, si astept sa vad daca stalpii anti-ecumenismului au habar despre el.

Vitiate 04.07.2015 20:30:43

Citat:

În prealabil postat de GMihai (Post 594799)
Eu am mai spus de vreo doua ori ca in sinaxarele ortodoxe se gaseste un sfant necalcedonian, si astept sa vad daca stalpii anti-ecumenismului au habar despre el.

Nu are rost sa pariem, caci si eu sunt de parere ca nu au habar, nici paslusnicu' mallului, nici cristirg zis antiecu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:24:05.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.