![]() |
Citesc chiar acum in dictionarul enciclopedic ,sa nu gresesc :
Fundamentalismul in general este respectarea unor principii de baza care nu pot fi puse in discutie . Din punct de vedere religios Este urmatoarea explicatie : Se zice de o miscare care a luat fiinta in USA in anii 1900 , religioasa si care afirma ca , BIBLIA este o carte dictata sau scrisa sub influienta directa a lui Dumnezeu , deci este insasi cuvantul lui Dumnezeu si din acest punct de vedere nu se pune in discutie . Ma intreb daca sa-i dau drumul acestei explicatii? Asi dori comentarii numai bine intentionate , fara misto , alfel mi-ar pare rau de ce-am citit si am scris. cu intelegere maria |
Daca citesc pe aici in continuare , caci mai devreme nu am avut timp ,
singura invinuire care i se aduce fundamentalismului religios , e ca se opune modernizarii, schimbarii......., noului , etc. E un subiect pentru ierarhi , sory ! maria |
F bine, Maria. Intr-adevar, aceasta este definitia.
Depinde cum e inteles. Fundamnetalismul a ajuns sa fie mai mult decat o stricta respectare a cuvantului lui Dumnezeu. Termenul de fundamentalism a capatat valente negative puternice in ultima vreme, in special din 2001 incoace, de la atacul asupra Americii. A aplica literal invataturile Bibliei e foarte periculos pentru ca Sf. Scriptura nu contine doar indicatii explicite, ci si lucruri care trebuiesc interpretate intr=-un context mai larg, metafore care semnifica altceva decat intelesul pur literal. De exemplu, cuvantul referitor la taierea madularului care ne sminteste (Mt, cap 5) Eu inteleg prin ortodoxie respectarea stricta a unor principii de baza. Prin fundamentalism inteleg o pozitie intoleranta vizavi de alte perspective. |
Iosif, care e sensul discutiilor despre fundamentalismul altor religii? Nu e mai bine sa ne limitam la crestin-ortodocsi si la intrebarea daca in ortodoxie exista fundamentalism cu conotatie negativa?
|
Citat:
|
Mirean: Raspunsul il gasesti citind postarea de mai sus a Mariei.
|
Citat:
|
Mirean, vino tu cu pareri personale. Cand e vorba de intrebari de acest gen, prefer sa ma inspir din ceea ce au scris altii mai in cunostinta de cauza. Sau tu crezi in originalitatea parerilor noastre/tale?
|
Potrivit definitiei din dictionar , eu cred ca orice religie e fundamentalista .
Dar vorbim de noi ortodoxii .Sigur ca santem fundamentalisti , avem la baza un fundament , principii : Evanghelia si Sf. Parinti martirisitori de mii de ani . Daca Iosif zice ca prin fundamentalism intelege "o pozitie intoleranta.........." , eu sant de alta parere .O deviere de la fundamentalism se poate numi fundamentalism eronat , negativ cum vreti . Dar nu cred ca fundamentalismul e o gresala . Ar fi daca s-ar referi la diferite grupari mai mici sau mai mari nedemne de luat in seama . Dar daca e vorba de milioane , de popoare , nu mai pot vorbi de un fundamentalism negativ ,e un crez . Este evident ca nu exista padure fara uscaturi .Dar Dumnezeu ce face ? Pomul care aduce roade il curata ca sa aduca si mai multa roada , deci in nici un caz nu se reteaza pentru ca are uscaturi . Dar aceasta curatire cred eu nu poate veni decat din sanul Bisericii , cei din afara nu -i consider ca sant autorizati . Poate se pot aduce pareri ,opinii ... Ma gandesc ca nimeni nu se va interesa de ce zice una ca mine , dar am spus cam cum vad eu , un om de rand. Sant cel mai putin in masura sa stiu ce e negativ ! maria |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 18:20:12. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.