Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Despre Biserica Ortodoxa in general (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=506)
-   -   FUNDAMENTALISMUL ORTODOX (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=1750)

maria55 25.05.2007 18:32:26

Citesc chiar acum in dictionarul enciclopedic ,sa nu gresesc :

Fundamentalismul in general este respectarea unor principii de baza care nu pot fi puse in discutie .

Din punct de vedere religios Este urmatoarea explicatie :

Se zice de o miscare care a luat fiinta in USA in anii 1900 , religioasa si care afirma ca , BIBLIA este o carte dictata sau scrisa sub influienta directa a lui Dumnezeu , deci este insasi cuvantul lui Dumnezeu si din acest punct de vedere nu se pune in discutie .

Ma intreb daca sa-i dau drumul acestei explicatii?
Asi dori comentarii numai bine intentionate , fara misto , alfel mi-ar pare rau de
ce-am citit si am scris.

cu intelegere
maria

maria55 25.05.2007 20:41:09

Daca citesc pe aici in continuare , caci mai devreme nu am avut timp ,
singura invinuire care i se aduce fundamentalismului religios , e ca se opune modernizarii, schimbarii......., noului , etc.

E un subiect pentru ierarhi , sory !

maria

iosif 25.05.2007 22:35:25

F bine, Maria. Intr-adevar, aceasta este definitia.
Depinde cum e inteles. Fundamnetalismul a ajuns sa fie mai mult decat o stricta respectare a cuvantului lui Dumnezeu.
Termenul de fundamentalism a capatat valente negative puternice in ultima vreme, in special din 2001 incoace, de la atacul asupra Americii.

A aplica literal invataturile Bibliei e foarte periculos pentru ca Sf. Scriptura nu contine doar indicatii explicite, ci si lucruri care trebuiesc interpretate intr=-un context mai larg, metafore care semnifica altceva decat intelesul pur literal.

De exemplu, cuvantul referitor la taierea madularului care ne sminteste (Mt, cap 5)

Eu inteleg prin ortodoxie respectarea stricta a unor principii de baza. Prin fundamentalism inteleg o pozitie intoleranta vizavi de alte perspective.

ancah 26.05.2007 21:29:26

Iosif, care e sensul discutiilor despre fundamentalismul altor religii? Nu e mai bine sa ne limitam la crestin-ortodocsi si la intrebarea daca in ortodoxie exista fundamentalism cu conotatie negativa?

Mirean 27.05.2007 04:17:33

Citat:

În prealabil postat de ancah
Iosif, care e sensul discutiilor despre fundamentalismul altor religii? Nu e mai bine sa ne limitam la crestin-ortodocsi si la intrebarea daca in ortodoxie exista fundamentalism cu conotatie negativa?

Interesant...crezi ca exista si fundamentalism cu conotatie pozitiva?

ancah 27.05.2007 14:23:07

Mirean: Raspunsul il gasesti citind postarea de mai sus a Mariei.

Mirean 27.05.2007 14:30:39

Citat:

Mirean: Raspunsul il gasesti citind postarea de mai sus a Mariei.

Ma interesa ce crezi tu....

ancah 27.05.2007 14:42:30

Mirean, vino tu cu pareri personale. Cand e vorba de intrebari de acest gen, prefer sa ma inspir din ceea ce au scris altii mai in cunostinta de cauza. Sau tu crezi in originalitatea parerilor noastre/tale?

maria55 27.05.2007 15:19:22

Potrivit definitiei din dictionar , eu cred ca orice religie e fundamentalista .

Dar vorbim de noi ortodoxii .Sigur ca santem fundamentalisti , avem la baza un fundament , principii : Evanghelia si Sf. Parinti martirisitori de mii de ani .

Daca Iosif zice ca prin fundamentalism intelege "o pozitie intoleranta.........." , eu sant de alta parere .O deviere de la fundamentalism se poate numi fundamentalism eronat , negativ cum vreti .

Dar nu cred ca fundamentalismul e o gresala . Ar fi daca s-ar referi la diferite grupari mai mici sau mai mari nedemne de luat in seama .
Dar daca e vorba de milioane , de popoare , nu mai pot vorbi de un fundamentalism negativ ,e un crez .

Este evident ca nu exista padure fara uscaturi .Dar Dumnezeu ce face ?
Pomul care aduce roade il curata ca sa aduca si mai multa roada , deci in nici un caz nu se reteaza pentru ca are uscaturi .

Dar aceasta curatire cred eu nu poate veni decat din sanul Bisericii , cei din afara nu -i consider ca sant autorizati .
Poate se pot aduce pareri ,opinii ...

Ma gandesc ca nimeni nu se va interesa de ce zice una ca mine , dar am spus cam cum vad eu , un om de rand.
Sant cel mai putin in masura sa stiu ce e negativ !

maria

Mirean 27.05.2007 15:41:47

Citat:

Mirean, vino tu cu pareri personale. Cand e vorba de intrebari de acest gen, prefer sa ma inspir din ceea ce au scris altii mai in cunostinta de cauza. Sau tu crezi in originalitatea parerilor noastre/tale?

Fiind un forum pe care se discuta diverse, iar topicul fiind despre fundamentalism si acceptiunile termenului, mi se pare corect ca cei care posteaza sa spuna ce cred, indiferent ca este o definitie proprie sau una de dictionar.

Ora este GMT +3. Ora este acum 18:20:12.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.