Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   Biserica si Psihologia (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16752)

cezar_ioan 04.09.2013 01:20:50

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 532689)
Îmi imaginez că, deși sînt persoane care ar vrea să participe la niște ședințe, nu prea sînt bani pentru așa ceva la noi.

Într-adevăr, nu se găsesc bani.
Veniturile, câte sunt (și sunt mici sau cu totul meschine în majoritatea familiilor din România de azi), se topesc repede pe întreținere și celelalte ale casei, hrană, haine, băutură, țigări, prezervative, laptop și accesorii, automobil și accesorii, amantă și accesorii, excursii (în afara țării) și accesorii, mobilă, decorațiuni interioare, ghiuluri, silicoane, dantură de porțelan și implant, cruce de marmură și accesorii, bilete la meciurile de fotbal, la spectacole de teatru-revistă-film-operă-operetă, cluburi de înnot-arte marțiale-pictură-modeling-dans de societate-teatru-fengshui-yoga-artăfotografică-alpinism (cu/fără parapantă), bairamuri, nunți, botezuri (a se citi chiolhanuri) și alte variate "shoping-uri".

De unde să mai rămână (timp, energie, dispoziție și) bani și pentru cercetarea celor dinlăuntru?
Și apoi, nu-i așa? Fiecare știe cum s-o facă, doar e expert și are putere, pe gratis. Ce-i mai trebuie intermediari?...

P.S. Din câte cunosc pe piața bucureșteană (în alte orașe nu cunosc), prețul unei ședințe variază, în limite rezonabile și funcție de posibilitățile clientului (în situații de excepție, pentru un anumit tip de probleme - de pildă un șomer aflat în stare depresivă accentuată și care, evident, nu are bani să treacă strada - mulți psihoterapeuți lucrează și "pe datorie" sau chiar gratuit - însă nu aceasta e regula de bază, serviciul e normal să fie plătit ca orice alt serviciu), fiind cu mult mai mic decât o noapte la terasă sau decât un chiolhan sau decât silicoanele și dantura de inox, ori excursia în Grecia, Honolulu ori Stambul, nașterea sub apă etc.etc.....

Chiar crezi că e vorba de bani? Sau, mai degrabă, de altceva/altcineva....

laurastifter 04.09.2013 02:10:06

Deosebit de interesant și constructiv topic ați deschis, domnule profesor!
Și-mi pare rău că, exact în perioada aceasta (în următoarele aprox. 2 săptămâni) am atât de puțin timp liber la dispoziție.
Aș avea o întrebare, poate prea complexă... sau prea simplistă, într-un anumit sens... nu-mi dau seama. Prea simplistă, în sensul că poate ar fi fost normal să știu asta încă din clasa a X-a... :)
Aș vrea să vă întreb: cum este înțeles sufletul uman în știința psihologiei?
Mai exact, cum își definesc psihologii propriul obiect de studiu?
Se afirmă că sufletul are o natură diferită de cea a trupului, sau se confundă cu funcțiile creierului... sau cum?
Nu vă întreb care este opinia psihologilor credincioși creștini (printre care știu că vă numărați) pe această temă, ci care este poziția predominantă în rândul psihologilor în general.
Vă întreb fiindcă am auzit anumite prejudecăți în această privință, potrivit cărora psihologia ar afirma despre suflet că... De fapt, mă abțin, fiindcă acele idei, aproape sigur, sunt simple prejudecăți, afirmații nedocumentate științific și n-aș vrea să contribui la răspândirea unor astfel de copilării pe un forum public.
Și poate că ar fi interesant (acum mi-a venit în gând...) să ne spuneți dacă psihiatria definește psihicul într-un mod total diferit, poate chiar antinomic față de psihologie (având în vedere caracterul ei de ramură a medicinei, știință exactă, spre deosebire de psihologie, care e socio-umană și, vorba aceea, nu demult desprinsă din filosofie), sau cele două domenii se aseamănă în această privință.
Și încă ceva (m-am gândit tot acum, pe moment...): noțiunea de psihic din psihologie include și ceea ce noi, în teologie, înțelegem prin duh? Un fenomen al vieții spirituale ar putea fi analizat și psihologic?... Sau psihicul doar participă la viața duhului?...
Sper că n-am formulat naivități prea comice! :)
Recunosc că sunt total pe alături și va trebui să fiu bine informată și în acest domeniu, chiar dacă n-am intenția să devin psiholog. Ține de cultura generală, mai ales pentru un absolvent de Teologie și... înțelegeți dvs la ce mă refer. :)
Vă felicit pentru deschiderea topic-ului și vă mulțumesc anticipat pentru lămuriri.
Nu știu dacă voi mai posta pe topic, dar, cu siguranță, vă voi citi mesajele.
Le propun și celorlalți participanți la discuție (deși nu țin minte să-mi fi acordat cineva rolul de moderator!?...) ca, înainte de exprima obiecții, să formuleze întrebări, pentru a înțelege dacă acele obiecții sunt sau nu întemeiate. :) Unele critici pot fi perfect justificate, altele, însă, simple prejudecăți. De aceea, personal încerc să fiu rezervată față de ceea ce nu am studiat și să-mi exprim opiniile doar atunci când sunt sigură de un anumit aspect. E doar o sugestie, o opinie personală, pe care am formulat-o citind unele mesaje în care psihologia este suspectată de favorizarea mândriei etc.
Hristos în mijlocul nostru!

laurastifter 04.09.2013 02:33:29

Acum câteva luni (în decembrie anul trecut, mai exact), am formulat, pe un alt topic, un mesaj în care mi-am exprimat opinia despre psihologie. Voi reda mesajul mai jos; îmi aparține, deci nu copiez ideile sau cuvintele altora.
Doamne ajută!
Observ că, în câteva mesaje de pe acest topic, psihologia științifică este, cumva, privită în antiteză cu cea patristică.
Mă încumet să-mi dau și eu cu părerea, deși... am doar câteva cunoștințe elementare despre psihologie, așa, de nivel de cls. a X-a. :)
În opinia mea, psihologia este o știință autentică, o știință care, prin obiectul ei de studiu, se apropie de teologie și filosofie. Această disciplină, încadrată în categoria științelor socio-umane, este, ca și toate celelalte științe, demnă de luat foarte serios în considerare, căci a apărut ca urmare a studiului îndelungat al multor cercetători preocupați de sufletul omenesc.
Am avut bucuria de a comunica personal cu mai mulți psihologi credincioși, psihologi creștini ortodocși, care contribuie la recuperarea psihologică, socială și chiar duhovnicească a multor persoane singure, dezorientate, care au trebuință urgentă de ajutor. Acești psihologi și-au pus toate cunoștințele în slujba lui Hristos și, cu siguranță, țin seama de scrierile Sfinților Părinți. Atenție: avem inclusiv pe forum câțiva psihologi credincioși (domnul profesor Ioan Cezar și doamna psiholog care-și spune heaven); să nu-i întristăm prin generalizări nejustificate la adresa științei pe care o practică spre slava lui Dumnezeu și spre binele semenilor!
Cred că psihologia nu este la concurență cu teologia patristică, ci psihologii de astăzi sunt discipoli ai Sfinților Părinți, întocmai ca și teologii! Domnul Ioan Cezar spunea foarte frumos că psihologia este o slujitoare a teologiei. Cred că s-ar putea spune și că, de fapt, psihologia și teologia modernă, împreună, sunt slujitoarele teologiei patristice... sau așa ar trebui să fie. :) Așadar, dacă psihologii (mă refer la cei credincioși creștini) sunt elevii, iar nu concurenții Sfinților Părinți, ce motiv mai avem să combatem, fără simț critic, toată știința psihologiei, pe care cei mai mulți dintre noi n-o cunoaștem? De vreme ce eu nici n-am studiat Psihologia și nici n-am avut ocazia de a apela la ajutor din partea psihologilor, cum aș putea susține, în mod nejustificat, ceva negativ la adresa acestei științe?
Psihologia NU trebuie confundată nici cu ezoterismul, nici cu mai știu eu ce alte pseudoștiințe, terapii alternative etc. Nu trebuie confundată nici cu psihiatria, pentru că aceasta din urmă este o ramură a medicinei, iar psihologia este o știință umanistă (deci mult mai apropiată de teologie).
Cred că, folosindu-ne de un cuvânt al Sfântului Maxim Mărturisitorul, putem afirma că psihologia nu este nici rea, nici bună în sine, ci poate avea efecte pozitive sau negative, în funcție de modul în care o practicăm. Dacă există psihologi care-și practică știința doar din dragoste pentru Dumnezeu și față de semeni, atunci lucrarea lor este binecuvântată de Dumnezeu și perfect compatibilă cu sfânta noastră credință creștină!
În schimb, psihologii care realizează un sincretism între știința în care s-au specializat și tot felul de practici ezoterice (or fi existând și astfel de psihologi, nu știu), atunci responsabilitatea nu aparține tuturor psihologilor și nici psihologiei în sine, ci strict persoanelor în cauză. Acei psihologi ar practica ezoterismul nu pentru că sunt psihologi, ci pur și simplu fiindcă s-au rătăcit de la dreapta credință, săracii... :) Să nu confundăm medicul cu medicina, psihologul cu psihologia etc.
A, îmi veți spune că ați întâlnit mulți psihologi care au convingeri religioase sincretice și încearcă să și le susțină prin argumente științifice? Nici acest fapt nu îndreptățește generalizările nejustificate (de tipul: "toți psihologii sunt... sincretiști"), din mai multe motive:
1. așa cum am mai spus, psihologii respectivi combină știința autentică a psihologiei (care, din câte știu, n-are nicio legătură cu ezoterismul și aiurelile) cu ideile lor religioase și filosofice;
2. existența psihologilor creștini constituie o dovadă a compatibilității dintre credință și știința psihologiei;
3. practici anticreștine se pot strecura în orice domeniu, ceea ce nu ne determină să combatem toate științele în bloc, ci doar să respingem ceea ce este contrar credinței noastre (de exemplu, cei mai mulți dintre medicii ginecologi fac avorturi, ceea ce nu înseamnă că toți ginecologii ar fi proavort, sau că domeniul ginecologiei ar fi, în sine, anticreștin);
4. Sf. Vasile cel Mare, în Omilia XXII către tineri, își exprimă opinia conform căreia creștinii au datoria de a citi literatura laică necreștină (cred că ideea se potrivește și în cazul psihologiei) și să ia din ea doar ceea ce este în concordanță cu învățătura lui Hristos, după exemplul albinelor care, așezându-se pe toate florile ivite în calea lor, iau din ele DOAR ceea ce le este folositor (polenul). Spune așa Sf. Vasile: "Noi, dacă suntem înțelepți, să luăm din cărți doar ceea ce ni se potrivește și cât se înrudește cu adevărul, iar restul să-l lăsăm". Câtă dreaptă socotință aveau Sfinții Părinți!
Cu siguranță, ei ar fi folosit și psihologia ca pedagog către Hristos, așa cum s-au raportat la știința și la filosofia vremii lor.
În concluzie, cred că, în privința psihologiei, ca și în cazul oricărei alte științe, noi, creștinii râvnitori după virtutea dreptei socoteli, putem urma cu toată încrederea sfatul Sfântului Vasile cel Mare - acela de a ne asuma, precum albinele, doar ceea ce este pozitiv, creștinesc, din fiecare domeniu al vieții și al culturii, lăsând în urmă ceea ce simțim că ne îndepărtează de Dumnezeu. Dacă vom avea încredere în psihologii creștini, care-și practică știința pentru și cu ajutorul lui Hristos, cred că decizia noastră va fi bineplăcută lui Dumnezeu. Iar dacă vom adera la ideologii și practici străine de credința și spiritualitatea noastră ortodoxă, păi atunci nu psihologia e de vină, ci lipsa noastră de discernământ duhovnicesc.

cezar_ioan 04.09.2013 03:55:05

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 532694)
1) Aș vrea să vă întreb: cum este înțeles sufletul uman în știința psihologiei?
Mai exact, cum își definesc psihologii propriul obiect de studiu?
Se afirmă că sufletul are o natură diferită de cea a trupului, sau se confundă cu funcțiile creierului... sau cum?

2) Și poate că ar fi interesant (acum mi-a venit în gând...) să ne spuneți dacă psihiatria definește psihicul într-un mod total diferit, poate chiar antinomic față de psihologie (având în vedere caracterul ei de ramură a medicinei, știință exactă, spre deosebire de psihologie, care e socio-umană și, vorba aceea, nu demult desprinsă din filosofie), sau cele două domenii se aseamănă în această privință.

3) Și încă ceva (m-am gândit tot acum, pe moment...): noțiunea de psihic din psihologie include și ceea ce noi, în teologie, înțelegem prin duh? Un fenomen al vieții spirituale ar putea fi analizat și psihologic?... Sau psihicul doar participă la viața duhului?...
Sper că n-am formulat naivități prea comice! :)

Foarte mult îmi plac întrebările, Laura, mulțumesc!
Nu sunt întrebări naive sau, dacă vrei, sunt la fel de naive ca întrebările copilului: de unde vine ploaia, unde face nani soarele, unde locuiește Doamne-Doamne? de ce mor oamenii? ș.a.m.d....
Întrebările sunt bune, cred eu, atunci când chiar de par naive, ne dau prilej de reflecție și îndreptare pentru întreaga viață...:)
Mărturisesc că eu mă întreb și acum, după atâția ani de studiu, lecturi, experiențe: ce este psihicul?... Și nu sunt încă mulțumit de răspuns.

Deocamdată încerc să redactez un text pe scurt, schematic și nădăjduiesc să pot reveni mâine pentru unele detalieri.

1) În general, școlile psihologice consideră că natura sufletului (psihic, duh) este mixtă: informație și energie. Lesne de înțeles cum e cu informația (memoria, gândirea) precum și cu energia (emoții, sentimente, motive, voință, temperament). Voi detalia mâine.
Desigur că trupul, în ciuda unității lui cu sufletul, e privit în psihologie ca fiind diferit ca natură, organizare și funcționare - deși cunoaștem din biologie că și trupul deține o memorie (celulară, cel puțin) și un metabolism energetic. Natura materială înseamnă, pentru psiholog, că trupul material e concret. Ce înseamnă concret: cognoscibil cu simțurile, vizibil, pipăibil cu mâna.
Astfel, poți vedea corpul, îl poți atinge și palpa, îl poți mirosi etc. Dar nu putem vedea o idee, nu mirosim un gând, nu putem spune câte grame are o dorință ori o teorie științifică (oricât ar fi ea de "grea"...:))
Psihicul însă este de natură abstractă, incognoscibil cu simțurile. Este imponderabil, inefabil... Efectele lui sau mai exact manifestările comportamentale pot fi însă vizualizate sau auzite: gesturi, mimică, pantomimică, vorbe, texte scrise, desen, muzică etc. Din aceste acte văzute, comportamentale (sau de conduită externă, cum le numim în psihologie) putem deduce, cu oarecare aproximație, o mulțime de însușiri psihice ascunse, întrucât există o legătură organică, de continuitate, între conduita subiectivă internă și manifestarea externă a acesteia în comportamentul observabil.
Nu putem observa o idee, dar putem observa comportamentul omului declanșat de o idee și astfel să cunoaștem, fie și parțial, ideea ascunsă.

2) Asemănare mare, în cele mai multe părți identitate. Doar că psihiatria se ocupă de o parte a vieții psihice, anume de tulburările acesteia, de boli. Iar boala, ca să ating și conceptul acesta, are ceva tipic: mai întâi caracterul constrictiv, ea supunînd voința omului și dirijîndu-i funcțiile psihice într-o direcție sau într-un mod de funcționare diferit, în mod mai mult sau mai puțin substanțial, de conduita omului considerat sănătos. În fine, boala are o evoluție: debut, apogeu, remisiune sau exitus. Desigur, sunt nuanțe, tempo-uri, complicații, stagnări și multe alte nuanțe... Însă, schematic, aceasta este evoluția caracteristică a bolii în general precum și în psihiatrie.

3) Psihologii numesc psihicul și prin termenii de suflet sau chiar duh. Totuși, la rigoare, de obicei în psihologie (exceptînd unele ramuri care pretind că fac mai mult) cercetăm și intervenim mai ales la nivelul așazis lumesc (îmi scapă termenul potrivit în clipa asta), fără a avea pretenția că demersul nostru atinge polul spiritual, duhovnicesc, acesta fiind rezervat teologilor (mă refer la învățătură, la teorie) și preoților/duhovnicilor. Uneori însă, vrînd-nevrînd, psihologii întâlnesc și conținuturi care țin de dimensiunea sufletească mai "înaltă" a sufletului, adică pot apărea fenomene cu caracter duhovnicesc ori pur și simplu conținuturi ale credinței. De obicei acestea sunt respectate și nu lucrăm asupra lor. Aceste aspecte țin de Teologie și Biserică.

Fenomenele spirituale, dacă prin aceasta denumești lucrarea harului în omul cerdincios, sunt parțial comprehensibile psihologic. Ce se poate cunoaște? Unele manifestări ale credinței în planul vieții psihice, în comportament, în relații. Acestea pot fi descrise, fiind constatabile, dar numai măgarii le pot explica, întrucât, știi vorba mea, măgarii explică orice.
Taina vieții duhovnicești nu este, în general, abordată de psihologi. Cei care au încercat nu au adus nimic relevant față de învățătura Părinților. Pe lângă Isaac Sirul, de pildă, în materie de duhovnicie un psiholog e un debil mintal - nu pricepe nimic, deși poate scânci uneori, destul de enervant, ce-i drept...:)

Firește că psihicul, și mă refer aici la componenta lui firească (ăsta era termenul care îmi lipsea mai sus!) coexistă cu polul duhovnicesc al sufletului așa cum coexistă cu trupul.
Sunt influențe reciproce, evident.

Deocamdată atât am reușit să bolborosesc, sper că nu am emis prea multe prostii... Voi reveni mâine cu un ochi critic și, poate, voi scrie ceva mai vesel...:)

Mulțumesc, Laura, pentru întrebări!

antoniap 04.09.2013 09:57:21

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 532695)
În opinia mea, psihologia este o știință autentică, o știință care, prin obiectul ei de studiu, se apropie de teologie și filosofie. Această disciplină, încadrată în categoria științelor socio-umane, este, ca și toate celelalte științe, demnă de luat foarte serios în considerare, căci a apărut ca urmare a studiului îndelungat al multor cercetători preocupați de sufletul omenesc.
Am avut bucuria de a comunica personal cu mai mulți psihologi credincioși, psihologi creștini ortodocși, care contribuie la recuperarea psihologică, socială și chiar duhovnicească a multor persoane singure, dezorientate, care au trebuință urgentă de ajutor.

Am toata stima pentru psihologii care-si dedica viata ajutarii aprapelui cu altruism, in vederea apropierii de Dumnezeu.

Citat:

Acești psihologi și-au pus toate cunoștințele în slujba lui Hristos și, cu siguranță, țin seama de scrierile Sfinților Părinți. Atenție: avem inclusiv pe forum câțiva psihologi credincioși (domnul profesor Ioan Cezar și doamna psiholog care-și spune heaven); să nu-i întristăm prin generalizări nejustificate la adresa științei pe care o practică spre slava lui Dumnezeu și spre binele semenilor!

Apoi, daca ei stiu ca sunt psihologi crestini si nu se regasesc in criticile aduse psihologilor in general, ne vor ierta crestineste pe noi, cei care incercam sa descoperim ,,tainele'' psihologiei.

Citat:

Cred că psihologia nu este la concurență cu teologia patristică, ci psihologii de astăzi sunt discipoli ai Sfinților Părinți, întocmai ca și teologii!

Eu n-as baga mana in foc cu atata usurinta pentru nimeni.
Nu spun ca nu exista psihologi crestini, dar acuzele reciproce pe care si le aduc psihologii si teologii ne obliga sa fim circumspecti:

Psihologii ii acuza pe teologi de dogmatism si intoleranta la reprosuri si de perimare. Adica teologii s-au cam demodat!!!

Teologii ii acuza pe psihologi de aroganta, imoralitate si egoism (dorinta de a-i cunoaste pe oameni pentru a-i putea controla). Una e sa ajuti omul cu toata bunavointa si sa uiti, ca si duhovnicul, ce ai vorbit cu el si alta e sa-l controlezi si sa te consideri un dumnezeu care face si drege. Apoi actul medical fiind monitorizat, automat omul devine un client sau un fost client, cu sens ironic. In aceasta stiinta nu se investeste prea mult pentru a asigura personal competitiv, astfel ca am cunoscut persoane cu un nivel intelectual modest care dupa un an de facultate la psihologie isi castigasera o aroganta teribila, priveau intreaga lume ca pe niste clienti manevrabili. Nu spun ca nu exista si exceptii.

Citat:

Domnul Ioan Cezar spunea foarte frumos că psihologia este o slujitoare a teologiei. Cred că s-ar putea spune și că, de fapt, psihologia și teologia modernă, împreună, sunt slujitoarele teologiei patristice... sau așa ar trebui să fie.

Daca suntem de acord ca teologia patristica e demodata, da, atunci trebuie sa vina psihologia sa ne ajute s-o modernizam... Teologie moderna e ceva cam fara Dumnezeu, e ecumenism, nu prea mai e teologie. Pacat ca psihologia poate fi implicata atat de usor si intr-un joc murdar. Pentru ca teologia moderna si psihologia sa fie slujitoarele teologiei patristice trebuie s-o pretuiasca, nu s-o considere demodata!

Citat:

Cred că, folosindu-ne de un cuvânt al Sfântului Maxim Mărturisitorul, putem afirma că psihologia nu este nici rea, nici bună în sine, ci poate avea efecte pozitive sau negative, în funcție de modul în care o practicăm.

Cu aceasta afirmatie sunt de acord.

dobrin7m 04.09.2013 11:41:59

Deocamdata doar in tara noastra sunt, (numarati pe degete) psihologi crestini. Nici macar nu spun ortodocsi. In Occident, si anume aici in Anglia, psihologii nu au nici o treaba cu teologia. In plus , tendinta este aceea de a elimina definitiv credinta din vietile oamenilor. De altfel, o fraza mi-a fost adresata: religia va deveni istorie, dvs sunteti o naiva.

In plus, psihologii crestini, nu stiu inca sa gaseasca echilibrul necesar. Sunt prea mult psihologi si prea putin crestini cu adevarat. Si creierul lor se supun acelorasi functiuni dpvd psi la care se supun creierul celorlalti oameni pe care pretind ca ii vindeca. Este un aspect pe care de prea multe ori il uita.
Sunt de acord cu Antoniap: prea putini psihologi cu adevarat traitori crestini , cu adevarat cu Hristos cu ei. Nu exista teologie moderna, ci doar teologie patristica.

dobrin7m 04.09.2013 11:48:56

Citat:

În prealabil postat de Florin-Ionut (Post 532689)
Pe la biserică văd că vin oameni, în România, dar cine mai bate astăzi la ușa psihologului? Îmi imaginez că, deși sînt persoane care ar vrea să participe la niște ședințe, nu prea sînt bani pentru așa ceva la noi.

Atata timp cat la mijloc e vorba de bani, nu mai vorbim de o incercare de vindecare a sufletului din punct de vedere crestin.
Incep sa cred ca aceasta propaganda pentru psihologie , in randul ortodocsilor, are un scop nu tocmai altruist. Pai ce , numai psihologii occidentali sa faca bani frumosi pe seama suferintelor sufletesti ale oamenilor? de ce nu am face si noi acestia mai rasariteni. Dar cum? ca astia, crestinii rasariteni, au credinta in inima lor? pai ia sa ne pliem noi la credinta lor. Suntem de-ai vostrii fratilor, veniti in cabinetele noastre cu banisori, ca si noi suntem acum crestini si va vindecam cu psihologia crestina.

Annyta 04.09.2013 11:57:37

Citat:

În prealabil postat de dobrin7m (Post 532713)
Atata timp cat la mijloc e vorba de bani, nu mai vorbim de o incercare de vindecare a sufletului din punct de vedere crestin.
Incep sa cred ca aceasta propaganda pentru psihologie , in randul ortodocsilor, are un scop nu tocmai altruist. Pai ce , numai psihologii occidentali sa faca bani frumosi pe seama suferintelor sufletesti ale oamenilor? de ce nu am face si noi acestia mai rasariteni. Dar cum? ca astia, rasaritenii, au credinta in inima lor? pai ia sa ne pliem noi la credinta lor. Suntem de-ai vostrii fratilor, veniti in cabinetele noastre cu banisori, ca si noi suntem acum crestini si va vindecam cu psihologia crestina.

Mi se pare o replică tendențioasă. Este normal să plătești pentru un serviciu. Adevărul este că și la biserică/ preot dăm bani. Desigur, ar fi bine să fie accesibil fiecăruia, dar Dumnezeu nu ne lasă și ne oferă ajutorul să ne vindecăm într-un fel sau altul.

Pelerin spre Rasarit 04.09.2013 13:49:41

Ioan am citit link-ul pe care mi l-ai recomandat,articolul este foarte interesant.Sunt aspecte in cadrul articolului cu privire la care nu ma pot pronunta,unul mi s-a parut greu credibil dar per ansamblu mi s-a parut un articol bun.Inceputul(unde se subliniaza faptul ca nu orice boala inseamna si demonizare)si finalul(unde se subliniaza in mod expres rolul medicinii si raportul preotului in fazele tratarii unei boli dpdv medical)sunt foarte bine articulate mai ales pt cei care,din diverse motive,au dificultati in a intelege ideea in sine.Ar mai fi multe de spus dar eu ma lupt cu timpul care,ca de obicei,nu este aliatul meu.Ramine pe alta data,foarte interesant si exemplul cu Dostoevski.Multumiri pt explicatii si articol,parerea mea este ca profesia ta are un rol foarte important in lumea de azi dar fiind o stiinta relativ tanara se va dezvolta si mai mult in viitor si sa dea Dumnezeu sa ii ajutati pe cei suferinzi cat mai mult.Numai bine!

laurastifter 04.09.2013 20:53:26

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 532697)
Foarte mult îmi plac întrebările, Laura, mulțumesc!
Nu sunt întrebări naive sau, dacă vrei, sunt la fel de naive ca întrebările copilului: de unde vine ploaia, unde face nani soarele, unde locuiește Doamne-Doamne? de ce mor oamenii? ș.a.m.d....
Întrebările sunt bune, cred eu, atunci când chiar de par naive, ne dau prilej de reflecție și îndreptare pentru întreaga viață...:)
Mărturisesc că eu mă întreb și acum, după atâția ani de studiu, lecturi, experiențe: ce este psihicul?... Și nu sunt încă mulțumit de răspuns.

Deocamdată încerc să redactez un text pe scurt, schematic și nădăjduiesc să pot reveni mâine pentru unele detalieri.

1) În general, școlile psihologice consideră că natura sufletului (psihic, duh) este mixtă: informație și energie. Lesne de înțeles cum e cu informația (memoria, gândirea) precum și cu energia (emoții, sentimente, motive, voință, temperament). Voi detalia mâine.
Desigur că trupul, în ciuda unității lui cu sufletul, e privit în psihologie ca fiind diferit ca natură, organizare și funcționare - deși cunoaștem din biologie că și trupul deține o memorie (celulară, cel puțin) și un metabolism energetic. Natura materială înseamnă, pentru psiholog, că trupul material e concret. Ce înseamnă concret: cognoscibil cu simțurile, vizibil, pipăibil cu mâna.
Astfel, poți vedea corpul, îl poți atinge și palpa, îl poți mirosi etc. Dar nu putem vedea o idee, nu mirosim un gând, nu putem spune câte grame are o dorință ori o teorie științifică (oricât ar fi ea de "grea"...:))
Psihicul însă este de natură abstractă, incognoscibil cu simțurile. Este imponderabil, inefabil... Efectele lui sau mai exact manifestările comportamentale pot fi însă vizualizate sau auzite: gesturi, mimică, pantomimică, vorbe, texte scrise, desen, muzică etc. Din aceste acte văzute, comportamentale (sau de conduită externă, cum le numim în psihologie) putem deduce, cu oarecare aproximație, o mulțime de însușiri psihice ascunse, întrucât există o legătură organică, de continuitate, între conduita subiectivă internă și manifestarea externă a acesteia în comportamentul observabil.
Nu putem observa o idee, dar putem observa comportamentul omului declanșat de o idee și astfel să cunoaștem, fie și parțial, ideea ascunsă.

2) Asemănare mare, în cele mai multe părți identitate. Doar că psihiatria se ocupă de o parte a vieții psihice, anume de tulburările acesteia, de boli. Iar boala, ca să ating și conceptul acesta, are ceva tipic: mai întâi caracterul constrictiv, ea supunînd voința omului și dirijîndu-i funcțiile psihice într-o direcție sau într-un mod de funcționare diferit, în mod mai mult sau mai puțin substanțial, de conduita omului considerat sănătos. În fine, boala are o evoluție: debut, apogeu, remisiune sau exitus. Desigur, sunt nuanțe, tempo-uri, complicații, stagnări și multe alte nuanțe... Însă, schematic, aceasta este evoluția caracteristică a bolii în general precum și în psihiatrie.

3) Psihologii numesc psihicul și prin termenii de suflet sau chiar duh. Totuși, la rigoare, de obicei în psihologie (exceptînd unele ramuri care pretind că fac mai mult) cercetăm și intervenim mai ales la nivelul așazis lumesc (îmi scapă termenul potrivit în clipa asta), fără a avea pretenția că demersul nostru atinge polul spiritual, duhovnicesc, acesta fiind rezervat teologilor (mă refer la învățătură, la teorie) și preoților/duhovnicilor. Uneori însă, vrînd-nevrînd, psihologii întâlnesc și conținuturi care țin de dimensiunea sufletească mai "înaltă" a sufletului, adică pot apărea fenomene cu caracter duhovnicesc ori pur și simplu conținuturi ale credinței. De obicei acestea sunt respectate și nu lucrăm asupra lor. Aceste aspecte țin de Teologie și Biserică.

Fenomenele spirituale, dacă prin aceasta denumești lucrarea harului în omul cerdincios, sunt parțial comprehensibile psihologic. Ce se poate cunoaște? Unele manifestări ale credinței în planul vieții psihice, în comportament, în relații. Acestea pot fi descrise, fiind constatabile, dar numai măgarii le pot explica, întrucât, știi vorba mea, măgarii explică orice.
Taina vieții duhovnicești nu este, în general, abordată de psihologi. Cei care au încercat nu au adus nimic relevant față de învățătura Părinților. Pe lângă Isaac Sirul, de pildă, în materie de duhovnicie un psiholog e un debil mintal - nu pricepe nimic, deși poate scânci uneori, destul de enervant, ce-i drept...:)

Firește că psihicul, și mă refer aici la componenta lui firească (ăsta era termenul care îmi lipsea mai sus!) coexistă cu polul duhovnicesc al sufletului așa cum coexistă cu trupul.
Sunt influențe reciproce, evident.

Deocamdată atât am reușit să bolborosesc, sper că nu am emis prea multe prostii... Voi reveni mâine cu un ochi critic și, poate, voi scrie ceva mai vesel...:)

Mulțumesc, Laura, pentru întrebări!

Domnule profesor, vă mulțumesc mult pentru lămuriri!

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:13:33.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.