![]() |
Citat:
|
Vroiam sa mai spun doar doua vorbe pentru copil:
1. Trotineta, bicicleta - ajuta-l tu si cumpara-i daca isi doreste. Sa faca sport, sa fie cu copii. 2. Am impresia ca il inveti totusi lucruri (in credinta) prea avansate si filozofice pentru varsta lui. Cu alesul intre viata si moarte si alte cele. Cred si ca este foarte dotat din moment ce este campion la sah. Totusi ai grija si lasa-i copilaria, naivitatea. Jocuri, povesti, lucruri pentru varsta lui. Are tot timpul sa fie matur. Uite si tie inca o data un link foarte util, care imi place foarte mult: http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...etelor-tinere/ Si lasa-l sa-si pastreze telefonul. Va avea nevoie de el. Daca il trimiti prin tabere si excursii, sau cu alti copii va avea nevoie. Si telefoane publice...nu prea mai sunt. |
Obediența copilului nu se previne și tratează, din păcate, cu libertăți și bucurii copilărești. Fiind o treabă foarte serioasă, obediența copilului începe, are ca bază, paternalismul părinților și educatorilor. Acolo unde educatorii se cred deținătorii adevărului și sunt bântuiți de spaima ca nu cumva copilul să pățească ceva rău dacă nu îi ascultă orbește, acolo e jale mare. Copiii se îmbolnăvesc și, ca să mai scape cumva de chinul sufletesc, împrumută soluția obedienței și rămân blocați în ea, până la vârste înaintate, ale vieții de adult.
Crezînd acestea și cunoscîndu-le întrucâtva din practica mea de psiholog și din formarea specială în direcția asta, am lăsat larg, foarte larg deschis, domeniul experiențelor pentru Tudor. Dublat de frecvente discuții, la amănunt, ca între doi prieteni. E drept că mi-am atras multă batjocură și multe reproșuri de la multă lume. Dar copilul știe clar că tata îl iubește cu adevărat în timp ce la alții a observat că se iubesc mai degrabă pe ei înșiși și pe ale lor, că sunt iubitori mari de reguli și bariere, cu rol de protecție a securității lor, iar nu a copilului. Cât îl privește pe Tudor, el e un copil care ar sta toată ziua în parc, de s-ar putea. Joacă ore în șir fotbal, e primul la cățărări prin pomi, la tot felul de aventuri, nu tocmai ortodoxe multe dintre ele... Cântă, dansează, sare, face tumbe, e în continuă mișcare, improvizație, experimentare. Are un temperament vulcanic și pasional. E, practic, cel mai năzbâtios copil din parcurile Titanului și e cunoscut ca un cal breaz de copii și părinți. Inutil să spun că e spaima bunicilor și coconetului firoscos, adică a celor care făuresc copii obedienți. Din păcate nu își face cu plăcere temele, nici măcar la șah. Studiază cel mai puțin dintre copiii cu care concurează. Joacă mai ales din dorința de a experimenta lucruri noi și de a calcula variante cât mai originale și mai grele. Tot timpul stă pe muchie de cuțit, își îmboldește adversarii să părăsească tiparele obișnuite, caută mereu un "Aha!" după care îi strălucesc ochii și țopăie de bucurie. A fost poreclit de părinți "Tudor un picior", lucru care îl cam supără, deoarece nu stă niciodată în două picioare, ci mereu țopăie, sare ca un ștrengar, fluieră și cântă, sărind ba pe stângul, ba pe dreptul... Dar îi place mult să muncească atunci când îl pasionează ceva. rar am văzut un om atât de harnic, iar cu asta chiar îl laud, e copleșitor cât poate munci. De asemenea, e foarte strict cu rânduielile bisericești, se supără tare când nu ajungem la slujbă sau când uită să ajuneze și nu se poate împărtăși. De când se spovedește a început să fie, parcă, un pic mai grav, mai serios. Un pic, doar un pic, așa ca o umbră care îi întoarce uneori privirea în el însuși sau, poate, i-o plimbă mai departe, peste și prin lucruri... Obediența vine din stâlcirea nevoii copilului de a explora și experimenta, apoi de a înțelege prin sprijinul oferit de adulți în tâlcuirea evenimentelor și a cărților. Când, însă, copilul se dezvoltă firesc, putem avea, iată, un copil care ne poate impresiona prin maturitate. Și nu, nu e maturitate. E doar firescul, pe care noi îl percepem greșit, din pricina... tocmai a imaturității noastre. Am pățit-o de multe ori, dar acum știu. Nu el e matur sau precoce, ci eu sunt infantil când îl percep așa. |
Citat:
Uite un articol pe care l-am gasit chiar pe site-ul pe care il indragesti, ortodoxia tinerilor: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/lib...ea-e-libertate Titlul este sugestiv, "Ascultarea e libertate", si sunt multe articole ortodoxe in aceeasi intelegere. Citez: "Noi, ca și creștini ortodocși, știm că baza vieții noastre în Hristos o are ascultarea. Ascultarea, după Sfinții Părinți, e mai importantă decât orice virtute deoarece "ascultarea e cea care aduce smerenie" sau "după cum Adam a căzut din Rai prin neascultare noi vom ajunge înapoi în Rai prin ascultare". Hristos a schimbat sensul capului într-o familie sau o societate: "Cine vrea să fie mai mare ca toți să fie slujitorul tuturor". Așa că nu e cel mai mare cel care ordonă, sau cel care își impune punctele de vedere ci cel care slujește cel mai mult. O ascultare pe care o facem pentru a fugi de responsabilități nu e o ascultare ortodoxă și în Duhul lui Hristos care în primul rând ne-a făcut liberi. Cei din secte de obicei când fac ascultare ei renunță la libertatea lor, la tot ce țin de ei și preferă o ascultare oarbă în schimbul de a scăpa de responsabilități. Rafail Noica care ne spune ca înainte să facem o ascultare oarbă de un duhovnic să îl certăm foarte atent și dacă simțim că Hristos e în el atunci ne putem preda cu totul în mâinile acestui duhovnic." |
Citat:
Ce gândire profundă și matură!!! Să vă trăiască! :) Și am eu așa, o bănuială, că și tăticul lui l-a stimulat să gândească în felul acesta, că doar e profesor și psiholog. :) Hristos în mijlocul nostru! |
Citat:
Doamne ajută! |
Citat:
Ateii laudă gândirea liberă? "O, mărturie a sufletului prin natura lui creștin!" (Tertulian) Ateii se declară "liber-cugetători", neștiind că aspirația lor naturală către libertate spirituală și psihologică - năzuință pusă de Dumnezeu Însuși în inimile lor - se împlinește în creștinism: "Căutați și veți afla"; "Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate". Ei vorbesc despre ateism ca "gândire liberă", inversând, în sens orwellian, sensul acestor cuvinte: "gândire liberă". Ateismul, de fapt, este cădere în robia celei mai grave prejudecăți care și-a putut face loc vreodată în gândirea oamenilor. Creștinismul este libertate de gândire, fiindcă-L are drept Întemeietor pe Cel Care a creat și gândirea și libertatea. Hristos este Persoana absolut liberă și, de aceea, creându-ne după chipul Său, ne-a făcut liberi. Cu gândirea liberă se poate cădea în rătăcire? "Adevărul ne va face liberi"; îndepărtându-ne de Adevăr, adică de Hristos, nu mai suntem liberi și, evident, cădem în rătăcire/ minciună, adică în... robie și neștiință. Cred că rătăcirea este nu efectul libertății, ci al pervertirii acesteia, exact la fel cum ereziile nu au drept cauză credința autentică (orthodoxia), ci tocmai lipsa ei, substituirea ei cu o credință falsă, neconformă Revelației dumnezeiești. Bucurie întru Hristos! |
Citat:
|
Citat:
În sens strict istoric, în opinia mea, Dumnezeu i-a testat lui Avraam credința (a se vedea, în acest sens, numeroasele referiri nou-testamentare la exemplul credinței lui Avraam - referiri argumentate tocmai prin disponibilitatea patriarhului de a-l sacrifica pe Isaac). Mai cred că Dumnezeu i-a testat lui Avraam, înainte de toate, dragostea! Se spune că ne este dumnezeu acel lucru (idee, persoană, obiect etc) de dragul căruia am fi capabili să ne sacrificăm copilul (adică tot ce-i poate fi mai scump unui om). Cred că-n acest sens simbolic (fără a pune la îndoială istoricitatea relatării biblice) ar putea fi înțeles cel mai potrivit episodul jertfirii lui Isaac pe muntele Moria - jertfire care, până la urmă, nu a mai avut loc, nu fiindcă Avraam și-ar fi dovedit deplina obediență, ci fiindcă și-a atins scopul de a prefigura, prin gestul său, o cutremurătoare profeție mesianică, și-a mărturisit credința și, nu în ultimul rând, a arătat că este gata să abandoneze, să sacrifice totul din dragoste pentru Dumnezeu. După ce a auzit porunca: "ieși din pământul tău... și vino în țara pe care ți-o voi arăta eu", acum, rămas pribeag și fără patrie pentru dragostea lui Dumnezeu, acum renunță la tot ceea ce i-a mai rămas: Isaac, copilul și mângâierea bătrâneților sale. Dumnezeu nu avea ce să testeze (căci El cunoaștea în mod desăvârșit sufletul lui Avraam), ci l-a ales pe robul său nu doar ca strămoș al poporului ales și al tuturor celor credincioși, ci și ca model de autodăruire iubitoare în relația cu Sfânta Treime (cf. Facerea18, 1-16). Dumnezeu n-a vrut ca Avraam să fie obedient sau să treacă vreun examen în acest sens, ci a hotărât ca exemplul acelui gest să rămână peste veacuri un simbol, o mărturie adevărată a capacității de a renunța la totul, de a pierde totul, pentru Cel Care este totul. Personal așa înțeleg, în doar câteva cuvinte, pasajul atât de profund și tainic al relatării despre Avraam și Isaac: 1. prefigurare a Jertfei supreme a lui Hristos; 2. mărturisire de credință neîndoielnică; 3. în strânsă legătură cu aceasta, exemplu de iubire necondiționată până la capăt! Care este opinia dvs? Considerați că poate conține vreun sâmbure de adevăr interpretarea mea?... |
Citat:
Virtuțile teologice: credința, nădejdea/ speranța, dragostea. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 11:37:11. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.