Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Teologie si Stiinta (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5039)
-   -   Fenomenul obedienței (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=16541)

Annyta 07.06.2013 08:19:16

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 521622)
Dar copilul tot copil: noaptea doarme cu telefonul sub pernă, așa băgat în țiplă cum e, că s-a atașat deja de el...:))

Amuzant :-) E de înțeles, e cadoul lui, și fiind și o generație nouă, e o bucurie și mai mare.

sophia 07.06.2013 12:19:34

Vroiam sa mai spun doar doua vorbe pentru copil:

1. Trotineta, bicicleta - ajuta-l tu si cumpara-i daca isi doreste. Sa faca sport, sa fie cu copii.

2. Am impresia ca il inveti totusi lucruri (in credinta) prea avansate si filozofice pentru varsta lui. Cu alesul intre viata si moarte si alte cele.
Cred si ca este foarte dotat din moment ce este campion la sah.
Totusi ai grija si lasa-i copilaria, naivitatea. Jocuri, povesti, lucruri pentru varsta lui. Are tot timpul sa fie matur.

Uite si tie inca o data un link foarte util, care imi place foarte mult:

http://www.razbointrucuvant.ro/2012/...etelor-tinere/

Si lasa-l sa-si pastreze telefonul. Va avea nevoie de el. Daca il trimiti prin tabere si excursii, sau cu alti copii va avea nevoie. Si telefoane publice...nu prea mai sunt.

cezar_ioan 07.06.2013 13:25:57

Obediența copilului nu se previne și tratează, din păcate, cu libertăți și bucurii copilărești. Fiind o treabă foarte serioasă, obediența copilului începe, are ca bază, paternalismul părinților și educatorilor. Acolo unde educatorii se cred deținătorii adevărului și sunt bântuiți de spaima ca nu cumva copilul să pățească ceva rău dacă nu îi ascultă orbește, acolo e jale mare. Copiii se îmbolnăvesc și, ca să mai scape cumva de chinul sufletesc, împrumută soluția obedienței și rămân blocați în ea, până la vârste înaintate, ale vieții de adult.

Crezînd acestea și cunoscîndu-le întrucâtva din practica mea de psiholog și din formarea specială în direcția asta, am lăsat larg, foarte larg deschis, domeniul experiențelor pentru Tudor. Dublat de frecvente discuții, la amănunt, ca între doi prieteni. E drept că mi-am atras multă batjocură și multe reproșuri de la multă lume. Dar copilul știe clar că tata îl iubește cu adevărat în timp ce la alții a observat că se iubesc mai degrabă pe ei înșiși și pe ale lor, că sunt iubitori mari de reguli și bariere, cu rol de protecție a securității lor, iar nu a copilului.

Cât îl privește pe Tudor, el e un copil care ar sta toată ziua în parc, de s-ar putea. Joacă ore în șir fotbal, e primul la cățărări prin pomi, la tot felul de aventuri, nu tocmai ortodoxe multe dintre ele... Cântă, dansează, sare, face tumbe, e în continuă mișcare, improvizație, experimentare. Are un temperament vulcanic și pasional. E, practic, cel mai năzbâtios copil din parcurile Titanului și e cunoscut ca un cal breaz de copii și părinți. Inutil să spun că e spaima bunicilor și coconetului firoscos, adică a celor care făuresc copii obedienți.

Din păcate nu își face cu plăcere temele, nici măcar la șah. Studiază cel mai puțin dintre copiii cu care concurează. Joacă mai ales din dorința de a experimenta lucruri noi și de a calcula variante cât mai originale și mai grele. Tot timpul stă pe muchie de cuțit, își îmboldește adversarii să părăsească tiparele obișnuite, caută mereu un "Aha!" după care îi strălucesc ochii și țopăie de bucurie.
A fost poreclit de părinți "Tudor un picior", lucru care îl cam supără, deoarece nu stă niciodată în două picioare, ci mereu țopăie, sare ca un ștrengar, fluieră și cântă, sărind ba pe stângul, ba pe dreptul...

Dar îi place mult să muncească atunci când îl pasionează ceva. rar am văzut un om atât de harnic, iar cu asta chiar îl laud, e copleșitor cât poate munci. De asemenea, e foarte strict cu rânduielile bisericești, se supără tare când nu ajungem la slujbă sau când uită să ajuneze și nu se poate împărtăși. De când se spovedește a început să fie, parcă, un pic mai grav, mai serios. Un pic, doar un pic, așa ca o umbră care îi întoarce uneori privirea în el însuși sau, poate, i-o plimbă mai departe, peste și prin lucruri...

Obediența vine din stâlcirea nevoii copilului de a explora și experimenta, apoi de a înțelege prin sprijinul oferit de adulți în tâlcuirea evenimentelor și a cărților. Când, însă, copilul se dezvoltă firesc, putem avea, iată, un copil care ne poate impresiona prin maturitate. Și nu, nu e maturitate. E doar firescul, pe care noi îl percepem greșit, din pricina... tocmai a imaturității noastre. Am pățit-o de multe ori, dar acum știu. Nu el e matur sau precoce, ci eu sunt infantil când îl percep așa.

catalin2 07.06.2013 20:40:59

Citat:

În prealabil postat de laurastifter (Post 521341)
Capacitatea de a avea inițiative, gândirea liberă și simțul critic sunt daruri ale lui Dumnezeu, iar obediența, ca și sora ei bună slugărnicia, constituie un păcat grav, o nesocotire a libertății noastre pe care ne-a dat-o bunul Dumnezeu.
P. S. Ascultare totală și necondiționată, bazată pe încredere, libertate și iubire, I se cuvine doar lui Dumnezeu.
În relațiile dintre noi, însă, orice exces de virtute devine păcat. Tot astfel, ascultarea (care, înflăcărată de încredere și dragoste față de semeni, poate fi o virtute), atunci când devine irațională, exagerată, "necondiționată", se transformă în exces, așadar în... păcat, fiindcă se opune libertății și datoriei de a gândi cu propria rațiune.
Doamne ajută!

Daca te referi doar la relatiile dintre oameni e adevarat ce spui, dar in cadrul Bisericii e doar partial adevarat. Se spune sa nu ascultam de ierarh sau cler doar cand ne invata ceva gresit in legatura cu invatatura de credinta sau morala. In rest ascultam nu doa rde Iisus, dar si de invatatura Sa, de Biserica Sa, de duhovnic, etc. In manastire ascultarea e una dintre cele trei voturi monahale.
Uite un articol pe care l-am gasit chiar pe site-ul pe care il indragesti, ortodoxia tinerilor: http://www.ortodoxiatinerilor.ro/lib...ea-e-libertate
Titlul este sugestiv, "Ascultarea e libertate", si sunt multe articole ortodoxe in aceeasi intelegere.
Citez: "Noi, ca și creștini ortodocși, știm că baza vieții noastre în Hristos o are ascultarea. Ascultarea, după Sfinții Părinți, e mai importantă decât orice virtute deoarece "ascultarea e cea care aduce smerenie" sau "după cum Adam a căzut din Rai prin neascultare noi vom ajunge înapoi în Rai prin ascultare".
Hristos a schimbat sensul capului într-o familie sau o societate: "Cine vrea să fie mai mare ca toți să fie slujitorul tuturor". Așa că nu e cel mai mare cel care ordonă, sau cel care își impune punctele de vedere ci cel care slujește cel mai mult.
O ascultare pe care o facem pentru a fugi de responsabilități nu e o ascultare ortodoxă și în Duhul lui Hristos care în primul rând ne-a făcut liberi. Cei din secte de obicei când fac ascultare ei renunță la libertatea lor, la tot ce țin de ei și preferă o ascultare oarbă în schimbul de a scăpa de responsabilități.
Rafail Noica care ne spune ca înainte să facem o ascultare oarbă de un duhovnic să îl certăm foarte atent și dacă simțim că Hristos e în el atunci ne putem preda cu totul în mâinile acestui duhovnic."

laurastifter 02.07.2013 02:11:52

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 521366)
Astăzi la ora de religie copiii din clasa I, unde Tudor este elev, au aflat de la profesoara lor că "ascultarea de fapt nici nu există". După ce a făcut această afirmație profesoara a plecat, lăsînd ca temă copiilor să cugete la această afirmație. Vor discuta ora viitoare subiectul, mai în amănunt.
Tudor a cugetat deja și mi-a spus pe seară opinia lui, care sună cam așa:
"Doamna a vrut, cu siguranță, să ne provoace să gândim. E tare bine să gândești, tati, ai avut dreptate! Știi, eu când gândesc simt așa o plăcere de parcă aș zbura cu un cornet de înghețată aromată prin cer... E un fel de bucurie dulce, nu știu cum să zic... Aproape ca la rugăciune.
Așa, să revin, că mi-am dat seama ce ar putea să ne spună profa.
Eu, după cum ai observat, nu sunt prea ascultător. Mi-am dat și seama de ce: oamenii mari, chiar și tu și mami, aduc mereu argumente sau sfaturi doar dintr-o parte. De exemplu, tu mi-ai arătat ieri de ce să-mi vând telefonul primit ca premiu la concurs (Tudor a câștigat un premiu la șah) dar nu ai arătat nici un motiv pentru care l-aș putea păstra... Eu nu prea am încredere în sfaturi de genul ăsta, să nu te superi... Nu pot să te ascult pentru că simt că vrei să mă păcălești, să mă forțezi.
Dimpotrivă, eu am descoperit că nici un lucru nu e cu totul bun sau cu totul rău.
Mai mult, Dumnezeu ne pune în față și răul și binele și ni le argumentează pe amândouă. Nu așa m-ai învățat? Nu avem noi de ales și moartea și viața? Nu alegem una din acestea două?
Și uite, aici e de fapt poanta: eu nu pot asculta decât acolo unde am de ales. Unde nu am de ales pot să mă supun, da, dar cred că asta nu e de la Dumnezeu, tati...
Eu cred că Dumnezeu ne-a creat liberi să alegem. Dacă asta e ascultarea la care ne cheamă oamenii mari, eu sunt ascultător. Dacă nu, atunci eu aleg să fiu neascultător.
Acum, dacă am zis bine, îmi iei o înghețată?...:) Te rooog!"

Nu știu dacă a zis bine dar cred că a adus o contribuție la tema topicului. Mi-a dat voie să o scriu aici, înainte să meargă la culcare. E a doua lui postare, după cadoul către ceilalți copii, de 1 Iunie. Se pare că avem așadar un nou forumist, în vârstă de 7 ani. Cred că ar fi momentul să-i fac un cont, de nu încalc cumva o regulă a forumului (o încalc?). Să nu vă supărați dacă uneori se exprimă copilărește, vă rog!...:)

Excepțional!
Ce gândire profundă și matură!!! Să vă trăiască! :)
Și am eu așa, o bănuială, că și tăticul lui l-a stimulat să gândească în felul acesta, că doar e profesor și psiholog. :)
Hristos în mijlocul nostru!

laurastifter 02.07.2013 02:16:51

Citat:

În prealabil postat de Ekaterina (Post 521370)
Citind postarea ta, m-am dus cu gandul la filmul rusesc Secta. Acolo este descris exact acest tip de comportament. Credinta nu inseamna credulitate. Daca nu avem spiritul gandirii libere, putem usor sa alunecam in diverse rataciri, de multe ori fara sa stim.

Da, sunt întru totul de acord cu opinia dvs. Cred că, din acest punct de vedere, există două categorii de persoane: cei care au curajul de a explora și de a crea (cei liberi în gândire și lipsiți de prejudecăți, consecvenți convingerilor lor și având curajul căutării); cei care se limitează la a repeta ideile altora, idei pe care le înțeleg mai mult sau mai puțin, dar au impresia că, repetându-le, vor urma exemplul celor care le-au creat. În realitate, urmăm exemplul înaintașilor noștri, al celor pe care ni i-am ales drept modele, fiind, asemenea lor, creativi și consecvenți totodată, fiind exploratori și avându-i pe ei drept ghizi.
Doamne ajută!

laurastifter 02.07.2013 02:28:13

Citat:

În prealabil postat de Annyta (Post 521387)
În filmul respectiv, fata avea nevoie de înțelegere, de ajutor și, de ce nu, de afecțiune de la cei din jur. Dar toți cei apropiați au respins-o (mama, soțul, colegii de serviciu). Desigur, credința nu e credulitate, dar eu nu aș caracteriza acel personaj în primul rând prin credulitate.
Iar gândirea liberă este lăudată și de o mulțime de atei, liber cugetători... Cred că și cu spiritul gândirii libere se poate aluneca în diverse rătăciri.
Important este să știm de cine să ascultăm. Așa cred eu.

În privința filmului evit să-mi dau cu părerea, fiindcă nu l-am văzut.
Ateii laudă gândirea liberă? "O, mărturie a sufletului prin natura lui creștin!" (Tertulian)
Ateii se declară "liber-cugetători", neștiind că aspirația lor naturală către libertate spirituală și psihologică - năzuință pusă de Dumnezeu Însuși în inimile lor - se împlinește în creștinism: "Căutați și veți afla"; "Duh este Dumnezeu și unde este Duhul Domnului, acolo este libertate".
Ei vorbesc despre ateism ca "gândire liberă", inversând, în sens orwellian, sensul acestor cuvinte: "gândire liberă".
Ateismul, de fapt, este cădere în robia celei mai grave prejudecăți care și-a putut face loc vreodată în gândirea oamenilor.
Creștinismul este libertate de gândire, fiindcă-L are drept Întemeietor pe Cel Care a creat și gândirea și libertatea. Hristos este Persoana absolut liberă și, de aceea, creându-ne după chipul Său, ne-a făcut liberi.
Cu gândirea liberă se poate cădea în rătăcire?
"Adevărul ne va face liberi"; îndepărtându-ne de Adevăr, adică de Hristos, nu mai suntem liberi și, evident, cădem în rătăcire/ minciună, adică în... robie și neștiință.
Cred că rătăcirea este nu efectul libertății, ci al pervertirii acesteia, exact la fel cum ereziile nu au drept cauză credința autentică (orthodoxia), ci tocmai lipsa ei, substituirea ei cu o credință falsă, neconformă Revelației dumnezeiești.

Bucurie întru Hristos!

laurastifter 02.07.2013 02:40:00

Citat:

În prealabil postat de cezar_ioan (Post 521420)
Dacă Ekaterina a amintit de filmul Secta, mă gândesc la După dealuri.
Ce să se fi întâmplat acolo?
De ascultat, fata aceea ar fi putut să asculte, părintele și maicile fiind evident oameni de toată isprava, creștini în toată puterea cuvântului.
Oare nu mai avea libertatea de a alege? De a distinge între bine și rău? Păcatul se înstăpânise definitiv în ea, supunîndu-i capacitatea de a alege?
Sau, poate, pur și simplu obediența din copilărie (fenomen specific mediilor instituționalizate de la noi) rodise, mai târziu, fructul otrăvit...
Mă tem uneori că obediența este prima fațetă a unei depersonalizări care, mai târziu, își va arăta cealaltă parte, a rebeliunii. Atât obediența cât și rebeliunea sunt acte/stări de patologie a capacității discernământului.
Mesajul "tu ești mic, nu știi nimic, ascultă-mă pe mine" va fi răsplătit de viitorul tânăr sau adult cu "ți-ai dus traiul, ți-ai mâncat mălaiul, acum ascultă-mă tu pe mine".

Aș aduce în discuție tema puterii.
Iubire versus putere.
Obedientul este un om strivit de alt om care, neavînd iubire s-a străduit să demonstreze că are putere. Rebelul este revanșa, tot pe axa puterii.

O lume fără iubire este un templu cu trepte mânjite de sânge. Mulți închinători rabdă Dumnezeu în acest templu sinistru...

P.S. Romanul "Puterea și gloria", scris de englezul (catolic) Graham Greene, ilustrează această chestiune a confuziei dintre axele puterii și iubirii. Aventura tragică a ultimului preot supraviețuitor dictaturii lui PapaDoc este un preambul la Apocalipsă și o sugestie că, într-un fel sau altul, ne înfruptăm deja din timpurile de pe urmă... Dar Gloria, gloria omului lui Dumnezeu (preotul din urmă al unei lumi fumegînde în catranul urii) rămâne sămânță a nădejdii, mai departe.

Ce s-ar mai putea adăuga la o analiză atât de profundă și excelent argumentată?! :)

laurastifter 02.07.2013 16:56:33

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 521448)
Un experiment similar a fost pus in scena de Dumnezeu cand l-a testat pe Avraam.

Nu i-a fost testata capacitatea de discernamant, ci nivelul obedientei.

In ce masura a afectat acest experiment psihicul 'copiilor' lui Avraam, generatie dupa generatie?

Poate fi o tema de doctorat.

În primul rând, cred că textul poate fi înțeles și-ntr-un sens mesianic: așa cum credinciosul Avraam ar fi fost capabil să-și sacrifice propriul copil, tot ceea ce avea mai drag, pentru Dumnezeu, la fel, peste veacuri, Tatăl ceresc n-a ezitat să-L dea pe Unicul Său Fiu la moarte, pentru ca noi viață veșnică să avem întru El.
În sens strict istoric, în opinia mea, Dumnezeu i-a testat lui Avraam credința (a se vedea, în acest sens, numeroasele referiri nou-testamentare la exemplul credinței lui Avraam - referiri argumentate tocmai prin disponibilitatea patriarhului de a-l sacrifica pe Isaac).
Mai cred că Dumnezeu i-a testat lui Avraam, înainte de toate, dragostea! Se spune că ne este dumnezeu acel lucru (idee, persoană, obiect etc) de dragul căruia am fi capabili să ne sacrificăm copilul (adică tot ce-i poate fi mai scump unui om). Cred că-n acest sens simbolic (fără a pune la îndoială istoricitatea relatării biblice) ar putea fi înțeles cel mai potrivit episodul jertfirii lui Isaac pe muntele Moria - jertfire care, până la urmă, nu a mai avut loc, nu fiindcă Avraam și-ar fi dovedit deplina obediență, ci fiindcă și-a atins scopul de a prefigura, prin gestul său, o cutremurătoare profeție mesianică, și-a mărturisit credința și, nu în ultimul rând, a arătat că este gata să abandoneze, să sacrifice totul din dragoste pentru Dumnezeu. După ce a auzit porunca: "ieși din pământul tău... și vino în țara pe care ți-o voi arăta eu", acum, rămas pribeag și fără patrie pentru dragostea lui Dumnezeu, acum renunță la tot ceea ce i-a mai rămas: Isaac, copilul și mângâierea bătrâneților sale.
Dumnezeu nu avea ce să testeze (căci El cunoaștea în mod desăvârșit sufletul lui Avraam), ci l-a ales pe robul său nu doar ca strămoș al poporului ales și al tuturor celor credincioși, ci și ca model de autodăruire iubitoare în relația cu Sfânta Treime (cf. Facerea18, 1-16).
Dumnezeu n-a vrut ca Avraam să fie obedient sau să treacă vreun examen în acest sens, ci a hotărât ca exemplul acelui gest să rămână peste veacuri un simbol, o mărturie adevărată a capacității de a renunța la totul, de a pierde totul, pentru Cel Care este totul.
Personal așa înțeleg, în doar câteva cuvinte, pasajul atât de profund și tainic al relatării despre Avraam și Isaac:
1. prefigurare a Jertfei supreme a lui Hristos;
2. mărturisire de credință neîndoielnică;
3. în strânsă legătură cu aceasta, exemplu de iubire necondiționată până la capăt!
Care este opinia dvs? Considerați că poate conține vreun sâmbure de adevăr interpretarea mea?...

laurastifter 02.07.2013 17:10:27

Citat:

În prealabil postat de florin.oltean75 (Post 521475)
Esti dragut.

Unde scrie ca "a fost convins de invierea fiului sau"?

Si chiar daca este precum spui, este un non-sens sa omori pe cineva pentru a fi inviat.

Virtutea ascultarii in acest caz isi pierde semnificatia.

Pentru ca prin “convingerea ta” astepti o decizie favorabila tie!

Nu spui “fie ce o fi – poate nu doresti Doamne sa-l invii – Fie precum vrei!”

Este ca si cum ai trisa la un examen, la care deja ii stii rezultatul si iti joci convingator rolul de elev care raspunde constiincios la intrebarile profesorului.

Virtutea care este testata este "obedienta" - nu convingerile, asteptarile sau sperantele.

Oricum, nu stiu care este diferenta intre 'virtute' si 'virtute teologica'...??

În teologia morală, virtuți teologice sunt numite cele 3 virtuți ce caracterizează relația noastră cu Dumnezeu și care, potrivit Sfintei Scripturi, sunt cele mai importante, cuprinzând în ele și toate celelalte virtuți care, dacă stau să mă gândesc... sunt, de fapt, doar efecte și moduri de manifestare a acestora.
Virtuțile teologice:
credința,
nădejdea/ speranța,
dragostea.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:37:11.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.