Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Dogmatica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5074)
-   -   Despre purcederea Duhului Sfant (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=13884)

costel 30.05.2012 17:30:33

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 448724)
De asemenea, s-ar cuveni ca partea ortodoxă să nu-L priveze pe Fiul de purcederea Duhului pentru că altfel L-ar decade pe Cristos din dumnezeirea Sa.

Daca Fiul ar fi cauza de purcederea a Sfantului Duh, atunci nu ar mai fi Fiu, ar deveni Tata. Fiecare persoana din Sfanta Treime are o insusire personala ce nu se comunica de la una la cealalta: Tatalui ii este specifica nenasterea, Fiului nasterea si Sfantului Duh purcederea. A nu mai tine seama de aceste lucruri, inseamna a ne indrepta cu pasi repezi spre rataciri.

Discutia despre "ei si ce daca si Fiul Il purcede pe Sfantul Duh", imi aminteste de parintii de la sinodul I ecumenic care au luptat aprig pentru o litera. Ei vorbeau despre omoousios (de o fiinta), iar altii propuneau omoiousius (asemanator dupa fiinta). Se vede clar cata diferenta este intre acesti termeni.

ioanna 30.05.2012 18:21:50

Citat:

În prealabil postat de Demetrius (Post 448724)
Eu aș zice că Dumnezeu este cauza fără de cauză, Tatăl fiind autoritatea în Sf. Treime.
De asemenea, s-ar cuveni ca partea ortodoxă să nu-L priveze pe Fiul de purcederea Duhului pentru că altfel L-ar decade pe Cristos din dumnezeirea Sa.

Daca spuneti ca Duhul Sfant purcede de la Tatal si de la Fiul (ambii sunt surse ale dumnezeirii) intr-un singur principiu cauzal, nu inseamna asta ca Tatal si Fiul sunt contopiti intr-o persoana duala, intr-un "noi", o realitate contopita care este socotita Duhul Sfant? In acest caz, fiinta divina nu echivaleaza cu Tatal+ Fiul si apoi cu persoana Duhului Sfant? Nu e un fel de scufundare a Tatalui si a Fiului in fiinta impersonala (duhul)?

Partea ortodoxa nu-l decade pe Hristos din dumnezeire, din moment ce fiecare ipostas le contine pe celelalte doua. Existenta se identifica cu autodeterminarea ipostatica a Tatalui, Fiul si Duhul fiind alteritati ipostatice.Prin faptul ca exista prin el insusi, Fiul se deosebeste de la cel care are existenta, dar prin faptul ca arata in El insusi pe acelea care se vad la Tatal, este identic cu El in ceea ce priveste natura. Idem pentru Duh.Ortodocsii spun ca Duhul purcede din Tatal si e dat prin Fiul, deci nu neaga rolul Fiului, dar nu admit doua surse(Tatal,Fiul) ale dumnezeirii caci atunci am avea doi ipostaze care fiinteaza, doi "dumnezei". Nu este vorba de orgoliu, cum ati spus, nu de aceea nu accepta ortodocsii Filoque, ci de credinta. (pt. mine formularea lor e dubioasa)

Citat:

Din punctul meu de vedere, tema Fillioque nu are soluție și este una de veșnică dispută, nu de clarificare; din dragoste față de tradiția ortodoxă, din care cândva a făcut parte și care nu s-a schimbat, părții catolice îi stă în putere să renunțe la rostirea formulei ”Fillioque” în Crez fără niciun sacrificiu și fără să afecteze mântuirea nimănui, ca un prim pas spre comuniune.
Catolicii trebuie sa renunte la Filloque doar daca constientizeaza ca au gresit sau ca au unele dubii in privinta ei, nu sa o faca de dragul unei comuniuni formale cu ortodocsii ca nu avem nevoie. Cu siguranta Crezul niceano-constantinopolitan e acceptat de toata lumea, deci nu vad niciun sacrificiu in a reveni de la o particularizare, la parerea generala unanim acceptata, insa repet, sa o faca daca intr-adevar cred in incertitudinea acelui adaos propiu. Nu exista negociere intre culte, mi se pare stupid “eu renunt la asta, tu la cealalta” (desi in sinea mea eu tot gandesc asa) doar de dragul de a avea cu totii aceeasi eticheta. Fiecare comunitate sa-si analizeze pierderile sau adaosurile ecleziologice si sa-si imbunatateasca in permanenta viata bisericeasca si implicit modul de viata.

tikkun_olam 30.05.2012 21:40:27

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 448497)
Ce pot eu sa spun e ca mie explicatia teologiei ortodoxe a relatiilor dintre Persoane nu-mi creeaza atatea confuzii ca si explicatia oferita de teologia catolica, ce intra prea tare in analogii cu functiile psihice. Fiul e un subiect al gandirii iubitoare a Tatalui, un alter Eu.

Eu nu am pomenit de explicațiile teologiei catolice, nici măcar nu le cunosc, în afară de vreo câteva texte pe care le-am văzut la sinodul de la Florența. Ba mai mult tocmai explicația teologiei ortodoxe a lui Stăniloae m-a făcut să mă gândesc la cele pe care le-am spus. Tocmai acea strălucire a Duhului din Fiul de care vorbește Stăniloae mi se pare că susține, chiar dacă el nu a vrut și nu a fost de acord, o formă mascată de filioque. Ca să fac o comparație, este ca și cum ai spune că dacă un bărbat și o femeie au un copil, copilul ar fi doar al unuia dintre cei doi, că nu ar fi al amândurora, că nu ar fi contribuit amândoi la ființarea copilului. De asta și vorbeam despre o anumită "genetică" a Duhului, care atâta timp cât este și al Tatălui și al Fiului poartă într-un fel "zestre genetică" de la amândoi, și de aceea în opinia mea este că amândoi atât Tatăl cât și Fiul contribuie "genetic" la ființa și ipostasa dumnezeiască a Sfântului Duh. Cu alte cuvinte nu cred că Duhul este numai de la Tatăl, ci este și de la Fiul și este atât în Tatăl cât și în Fiul. Asta însă pentru mine nu înseamnă de nici un fel că nu m-aș simți ortodox (atâta cât mai sunt) sau că aș avea vreun gând să părăsesc Biserica Ortodoxă pentru schismaticii și ereticii catolici.

Theodor_de_Mopsuestia 30.05.2012 23:32:43

Citat:

În prealabil postat de tikkun_olam (Post 448837)
Eu nu am pomenit de explicațiile teologiei catolice, nici măcar nu le cunosc, în afară de vreo câteva texte pe care le-am văzut la sinodul de la Florența. Ba mai mult tocmai explicația teologiei ortodoxe a lui Stăniloae m-a făcut să mă gândesc la cele pe care le-am spus. Tocmai acea strălucire a Duhului din Fiul de care vorbește Stăniloae mi se pare că susține, chiar dacă el nu a vrut și nu a fost de acord, o formă mascată de filioque. Ca să fac o comparație, este ca și cum ai spune că dacă un bărbat și o femeie au un copil, copilul ar fi doar al unuia dintre cei doi, că nu ar fi al amândurora, că nu ar fi contribuit amândoi la ființarea copilului. De asta și vorbeam despre o anumită "genetică" a Duhului, care atâta timp cât este și al Tatălui și al Fiului poartă într-un fel "zestre genetică" de la amândoi, și de aceea în opinia mea este că amândoi atât Tatăl cât și Fiul contribuie "genetic" la ființa și ipostasa dumnezeiască a Sfântului Duh. Cu alte cuvinte nu cred că Duhul este numai de la Tatăl, ci este și de la Fiul și este atât în Tatăl cât și în Fiul. Asta însă pentru mine nu înseamnă de nici un fel că nu m-aș simți ortodox (atâta cât mai sunt) sau că aș avea vreun gând să părăsesc Biserica Ortodoxă pentru schismaticii și ereticii catolici.

Aoleu, ce blasfemie! Duhul Sfant, Dumnezeu deplin, asociat unor metafore avand la baza genetica creaturilor...Ca si cand Sf. Treime e o creatura cu gene si reproducere....sa nu fie! Cum e cu hula aceea contra Duhului, Savo?

tikkun_olam 31.05.2012 00:47:31

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 448640)
Asadar singura solutie este ca doar Tatal Purcede, purcederea de la Fiul fiind superflua, adica Fiul nu poate contribui cu nimic la Purcedere. Cel mult, asa cum spunea Sf Papa Grigorie, Duhul se odihneste in Fiul dupa Purcedere.

Tot nu ai încercat în mod serios să te gândești și să încerci să răspunzi la problema pe care eu am ridicat-o. Și oricum nu se explică ce este odihna Duhului în Fiul și ce raporturi au loc între Fiul și Duhul la "odihna" Duhului în Fiul. La astea răspunde, ia să te văd.

catalin2 31.05.2012 13:04:57

Citat:

În prealabil postat de tikkun_olam (Post 448837)
Ca să fac o comparație, este ca și cum ai spune că dacă un bărbat și o femeie au un copil, copilul ar fi doar al unuia dintre cei doi, că nu ar fi al amândurora, că nu ar fi contribuit amândoi la ființarea copilului. De asta și vorbeam despre o anumită "genetică" a Duhului, care atâta timp cât este și al Tatălui și al Fiului poartă într-un fel "zestre genetică" de la amândoi, și de aceea în opinia mea este că amândoi atât Tatăl cât și Fiul contribuie "genetic" la ființa și ipostasa dumnezeiască a Sfântului Duh.

Exact despre asta am scris in acea postare despre contradictia dogmatica, dar nu ai inteles. Ti-am spus ca daca nu intelegi ceva sa imi spui, ca eu nu stiu ce stii si ce nu stii.
Am scris acolo ca Duhul nu poate fi compus, asa cum scrie si Sf. Ioan Damaschin, Dumnezeu e simplu si necompus. La oameni copilul primeste ceva si de la tata si de la mama. Duhul nu poate avea o parte dintr-un loc si alta dintr-un alt loc. De asemenea, Dumnezeu e perfect, nu creaza ceva imperfect, neterminat. Asadar Tatal nu poate crea ceva doar o parte, El creaza perfect. Deci ori doar Tatal purcede ori doar Fiul. De aceea si catolicii au spus ca n sunt doua principii, ci unul singur, dar asta insemana o confuzie, o singura Persoana. Pana la urma si ei tot acelasi lucru zic, un singur principiu, Persoana, dar avand de veacuri dogma asta nu o mai pot intoarce, sa spuna ca au gresit, mai ales ca au adoptat si dogma infailibilitatii.

Decebal 24.12.2012 08:28:26

............................

Decebal 24.12.2012 09:45:59

...............

Decebal 11.08.2013 19:27:18

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 530023)
Uite ce afirma anul trecut cu celalalt nick (e la al patrulea nick de cand am intrat eu pe forum), ca tot a gasit el mesajele. Se contrazicea cu mine, desi apoi spunea ca nu e asa si mint eu ca el nu a spus asta: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...964#post448964
"Cu alte cuvinte nu cred că Duhul este numai de la Tatăl, ci este și de la Fiul și este atât în Tatăl cât și în Fiul. Asta însă pentru mine nu înseamnă de nici un fel că nu m-aș simți ortodox (atâta cât mai sunt) sau că aș avea vreun gând să părăsesc Biserica Ortodoxă pentru schismaticii și ereticii catolici. "
Asta dupa ce cu cateva luni inate, cu alt nick, Savonarola deschisese topicul ca sa arate ca Filioque este complet gresit, iar pe forumul catolic incepuse sa se contrazica cu mine tot pe tema Filioque.
"Aș vrea de asemenea să spun că și în cazul în care ortodocșii ar accepta că Duhul ar purcede prin Fiul sau și de la Fiul, nu consider deloc că ar trebui cumva să treacă la catolicism, ci cred că și dacă așa ar sta lucrurile (pentru că raporturile intratrinitare nu au fost lămurite sinodal ecumenic de ortodocși) nu cred că ortodocșii ar trebui să treacă la catolicism. Cred că pot să rămână foarte buni ortodocși fără ca să intre în catolicism."

În primul rând, văd că manifești niște neînțelegeri fundamentale cu privire la fenomenul credinței în general. Un om mai poate avea și alunecări, și poate și reveniri, toate împreună făcând parte dintr-un proces "dialectic" al credinței. Dar este greu să îi faci să înțeleagă astfel de lucruri pe aceia cu prea multe certitudini prefabricate.

În al doilea rând, ai trecut peste ceva fundamental din ceea ce am spus tot pe acest fir de discuție și tot sub numele de tikkun_olam, anume că:
Citat:

În prealabil postat de tikkun_olam (Post 448485)
Mie această teamă sau reticență mi se pare nejustificată, iar "odihna" Duhului în Fiul sau "strălucirea" Duhului din Fiul nu tăgăduiesc contribuția Fiului la "constituția" ființială și ipostatică a Sfântului Duh, cel puțin nu din punctul meu actual (dar nu definitiv) de vedere.

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...5&postcount=14

Cu alte cuvinte eu însumi am afirmat foarte clar că atunci era un punct de vedere temporar, nu definitiv, dar peste asta văd că ai trecut, probabil nu ai văzut sau poate nu ai vrut să vezi. Cu alte cuvinte aveam îndoieli și dintr-o parte și din alta, chiar dacă am făcut anumite afirmații, eram încă în căutări, așa cum sunt, într-un anumit sens și acum, chiar dacă de pe altă poziție.

În al treliea rând, trebuie să recunosc că uitasem complet de aceste postpri referitoare la Filioque, în controversele cu tine vorbeam despre anumite postări pe care le-am pus sub numele Decebal pe firul "Filioque", și prin urmare eroarea este atât a mea, pentru uitare, dar și a dumitale pentru că vorbeai la un mod prea general și nu știam exact la ce postări de referi.

cezar_ioan 12.08.2013 01:02:05

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 449067)
De asemenea, Dumnezeu e perfect, nu creaza ceva imperfect, neterminat.

Hopa?
Să înțelegem că Adam, creatura, era .... perfect și terminat (desăvârșit)?
Atunci cum explici că a căzut în păcat?

(Și eu, naivul, care credeam că perfecțiunea lui Adam era doar în potențial, iar el mai avea nițel de crescut, de plinit, cu harul lui Dumnezeu și cu ascultarea...)

Și cum de a îngăduit Dumnezeu să fie încercați Adam și Eva (etapă necesară întru desăvârșire)? Nu cumva vrei să spui că Se îndoia de propria putere de creație și vroia să Se verifice pe Sine? .....
Păi, parcă sugerai că Dumnezeu nu experimentează, nu tatonează, nu improvizează!

P.S. Iartă-mă de întrebările astea naive, dar ai reușit să mă convingi că eu sunt un modernist, un ecumenist, un filocatolic, un înșelat - în vreme ce tu deții dreapta-catehizare.

Sau, poate, se verifică ceea ce spuneam despre cunoștințe?
Anume, că degeaba citim aceleași cărți (Scriptura, Catehismul Ortodox): mai intervin, abia când citim (precum și după lectură), câțiva factori micuți, acolo, care fac diferența între noi doi...
Așadar, luminează-mă te rog!

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:03:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.