Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Generalitati (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=503)
-   -   pe pomelnic (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=12124)

camy_d 06.02.2011 16:15:42

Citat:

În prealabil postat de Mosh-Neagu (Post 333970)
Pomelnicul a fost si a ramas mereu destul de controversat. Pana si slujitorii bisericii nu par a se pune de acord in acest sens. In principiu pe pomelnic nu se pun cei nebotezati, apartinatorii unor secte sau sinucigasii. Dar cu totii stim ca daca adaugam "tot neamul" sau "binefacatorii", se intelege ca acolo sunt cuprinsi cu totii. Am vazut pareri pozitive chiar la TV TRINITAS, unde se sustinea clar parerea ca tocmai cei rataciti au nevoie sa fie pusi la rugaciuni si se dadea exemple cum, dupa multa staruninta, cei care pareau fara scapare, s-au intors la dreapta credinta. Pentru fiecare dintre cei rataciti, e nevoie de ajutor din partea celorlalti. Abandonarea lor dupa principiile "nu astazi ca e sambata, nu ea ca e desfranata" fara nici o indoiala nu ne deosebim cu nimic de cei cu credinta fara fapte. Cine crede ca Dumnezeu il pedepseste fiindca a pus pe pomelnic un suflet ratacit (si nu ma refer la cei care si-au abandonat credinta, din mandrie) sau un om de alt neam dar care ne-a salvat viata noua sau celor dragi noua (samarinean, cananean) se confrunta cu o stare de confuzie fata de Iubirea lui Dumnezeu si de egoism in dragostea lui.
Daca v-as arata cum, undeva in lume, intr-un tinut himalayan, exista oameni care nu se imbolnavesc niciodata, procreaza la 80 de ani, traiesc cate 120-140 de ani si mor in general din cauze accidentale, nu au legi, tribunale, judecatori, politie, nu au garduri, nu se cearta niciodata intre ei si care nu sunt ortodocsi, nu stiu ce motiv ne-ar mai indreptati pe noi sa credem ca, in fata lui Dumnezeu, suntem mai bine-placuti. Toata lumea asta e plina de boli incurabile care sunt de fapt pedepse pentru propriile pacate. Toata lumea asta are legi stricte si arme pentru ca legile sa nu fie incalcate. Dar Dumnezeu are o singura lege: "Iubeste-ti aproapele". Eu cred ca si Sfintii Parinti mai gresesc uneori. Sau mai degraba noi gresim fiindca nu stim sa interpretam sfaturile lor si rastalmacim orice cuvant dupa cum ni se pare noua ca il intelegem. Dragostea are un singur sens: in sus. Daca ne rugam pentru binele aproapelui, preotul nu are dreptul sa se opuna, iar daca o face, este stapanit de slabiciune mai mult decat de credinta.

Dacă ai auzit păreri controversate, atunci fă cum îți dictează conștiința!

glykys 06.02.2011 16:29:35

Citat:

În prealabil postat de roman2010 (Post 333714)
dar nu l-am gasit , daca imi puteti da linkul ca nu il gasesc

http://www.crestinortodox.ro/forum/s...ead.php?t=2345

Raoul 06.02.2011 22:06:46

Citat:

În prealabil postat de colaps3 (Post 333908)
„Dacă nu sunt botezați într-o Sfântă Biserică Ortodoxă, nu-i putem pomeni în rugăciuni”

Nu prea sunt deacord cu asta. Pai bietii sectari daca ii respingem in halul asta,cum sa se mai indrepte? Adica nici sa nu ma rog pt. indreptarea unui ratacit,pentru luminarea mintii de catre Dumnezeu si sa adopte ortodoxia? Pai rugaciunea e cea mai puternica unealta,daca asta nu mi se da voie cum il mai pot ajuta eu pe acel om??

Eu marturisesc sincer ca m-am rugat si ma rog pentru o fata si familia ei (neoprotestanti) pentru luminarea mintii,si daca voieste Dumnezeu,sa-i aduca la dreapta credinta. Deci m-as bucura din suflet sa-i vad schimbati,asa ca si rugaciunea e din suflet! Cu ce pacatuiesc? Merit sa ard in iad din cauza aceasta?

colaps3 06.02.2011 22:17:17

Citat:

În prealabil postat de Raoul (Post 334181)
Nu prea sunt deacord cu asta. Pai bietii sectari daca ii respingem in halul asta,cum sa se mai indrepte? Adica nici sa nu ma rog pt. indreptarea unui ratacit,pentru luminarea mintii de catre Dumnezeu si sa adopte ortodoxia? Pai rugaciunea e cea mai puternica unealta,daca asta nu mi se da voie cum il mai pot ajuta eu pe acel om??

Eu marturisesc sincer ca m-am rugat si ma rog pentru o fata si familia ei (neoprotestanti) pentru luminarea mintii,si daca voieste Dumnezeu,sa-i aduca la dreapta credinta. Deci m-as bucura din suflet sa-i vad schimbati,asa ca si rugaciunea e din suflet! Cu ce pacatuiesc? Merit sa ard in iad din cauza aceasta?

Se referea la altceva. Ce-i drept, e cam ruptă din context, să mă ierți. Se referea la faptul că preoții nu au voie să îi pomenească pe eretici la Sfânta Liturghie, nu că noi nu avem voie să ne rugăm pentru sectanți.

Ba dimpotrivă, pentru noi, se cuvine ca mai vârtos să ne rugăm pentru ei.

Raoul 06.02.2011 22:32:54

Asa mai merge... :4:

George.m 06.02.2011 23:03:03

Citat:

În prealabil postat de roman2010 (Post 333701)
avem voie sa trecem pe pomelnic pe cei care nu merg la biserica ?

Citat:

dar avem voie sa trecem pe cei care nu se spovedesc adica nu duc o viata de crestin dar mai vin la biserica putin duminica ?????
Bineinteles ca avem voie. Cred ca unui bun crestin, inima ii cere sa-i pomeneasca. Rugandu-ne pentru acestia, nadajduim ca vor fi luminati de Dumnezeu si se vor apropia de El. Sa nu cadem in capcana judecarii lor, asemanandu-ne fariseului din evanghelie.

fulg_de_nea 07.02.2011 18:55:36

Citat:

În prealabil postat de George.m (Post 334211)
Bineinteles ca avem voie. Cred ca unui bun crestin, inima ii cere sa-i pomeneasca. Rugandu-ne pentru acestia, nadajduim ca vor fi luminati de Dumnezeu si se vor apropia de El. Sa nu cadem in capcana judecarii lor, asemanandu-ne fariseului din evanghelie.

Ceva timp in urma, a plecat dintre noi, o ruda care nu numai ca nu trecea pragul bisericii, dar isi manifesta dispretul pentru cele sfinte (biserica, slujitorii ei, cuvintele sfinte) oriunde si oricand avea prilej.
Sotiei, plecate pe la manastiri, intru salvarea sufletului sau, (a murit fara lumanare, si nemarturisit de ani buni),i s-a spus ca nu mai poate fi nici o speranta pentru decedat.

Saptamana trecuta, mi-au picat in maini, sfaturi duhovnicesti pentru noi cei vii in ajutorul celor care s-au dus nepregatiti, sa zicem. Acolo spunea ca DA, orice rugaciune, orice pomenire si pomana vine in autorul lor si-i "scoate" din cel mai adanc hau.

Deci care-i adevarul?
Desigur, stiu si eu ca nu trebuie uitati in rugile noastre, dar...?

Recunosc, nu am citit tot topicul, si multe nu stiu.
De altfel, am vrut sa iau nick-ul de "NESTIUTOARE, dar era luat.

florinbrasov0 07.02.2011 20:37:55

Cine este inteereesat poate vedea aici ce se intampla la Proscomidie si va intelege de ce nu pot fi pomeniti neortodocsii si cei necredinciosi la Sfanta Liturghie.

anna21 07.02.2011 20:55:31

Citat:

În prealabil postat de florinbrasov0 (Post 334558)
Cine este inteereesat poate vedea aici ce se intampla la Proscomidie si va intelege de ce nu pot fi pomeniti neortodocsii si cei necredinciosi la Sfanta Liturghie.

Miltumim, Florinbrasov.

Adaug si eu un link catre situl Manastirii Dervent, un site foarte educativ:
http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-01.html
(eu am dat link catre capitolul 1, dar sunt in total 43 capitole despre Sf. Liturghie)

De pe site:

Biserica întreagă, Trupul tainic al lui Hristos, este prezentă în mod simbolic pe Sfântul Disc în urma săvârșirii Proscomidiei: în mijloc, prin agneț, Hristos însuși, Lumina cea adevărată și Viata cea veșnică, iar prin miride Maica Lui de-a dreapta, sfinții de-a stânga, iar dedesubt întreaga adunare a bine-credincioșilor.

Miridele credincioșilor sunt așezate sub agneț

Credincioșii, atât cei vii cât și cei adormiți, sunt reprezentați prin miridele așezate sub agneț în stânga, respectiv dreapta acestuia. La acestea se adaugă cele trei miride speciale scoase pentru cler (episcopi, preoți și diaconi), conducătorii țării și pentru ctitori.

Mirida specială pentru ctitori precum și rugăciunile de pomenire generală a viilor și a morților, deși sunt menționate de Sfântul Simeon al Tesalonicului în secolul al XV-lea, în prezent sunt o particularitate a Liturghierelor românești unde le întâlnim începând de la jumătatea secolului al XIX-lea. Rugăciunea pentru vii este inspirată după cea de la Litie dar are analogii cu formularul de pomelnic de la sfârșitul Psaltirii și cu dipticele anaforalei Sfântului Vasile cel Mare. Rugăciunea pentru pomenirea morților este alcătuită după canoanele din sâmbetele morților (moșii de iarnă și de vară). Ambele rugăciuni, deși de origine greacă, au ajuns la noi prin influența practicii Bisericii Ortodoxe Ruse unde însoțeau anumite pomelnice.

Scoaterea miridelor pentru credincioși începe prin rostirea rugăciunilor de pomenire generală a viilor și a morților și continuă cu pomenirea lor nominală, pentru fiecare nume scoțându-se câte o miridă din prescurile aduse împreună cu pomelnicul. În urma tuturor preotul scoate o miridă pentru el însuși arătând prin aceasta că mântuirea sa depinde de cei pe care este rânduit să-i păstorească și să-i pomenească.

Pomenirea credincioșilor reprezintă raportarea tuturor și a fiecăruia la jertfa lui Hristos

Unii credincioși au ajuns la o înțelegere a pomenirii la Proscomidie, ca un mijloc magic de rezolvare a problemelor curente al cărui efect este direct proporțional cu numărul prescurilor împărțite concomitent la diverse biserici. Astfel se solicită pomeniri pentru sănătate dar și pentru izbăvire de vrăjmași, pentru izbândă la proces, pentru găsirea unui loc de muncă, pentru obținerea vizei de plecare în străinătate etc. Această înțelegere magică reprezintă însă o denaturare grosolană a sensului cultului creștin.

Pomenirea de la Proscomidie, prin caracterul ei de jertfă, reprezintă „raportarea tuturor și a fiecăruia la jertfa lui Hristos, adunarea și rezidirea în jurul Agnețului a noii făpturi a lui Dumnezeu”. Prin aducerea prescurii și a pomelnicului la altar noi ne aducem și ne predăm lui Dumnezeu „pe noi însine și unii pe alții și toată viața noastră”. Biserica îi strânge astfel laolaltă, la fiecare Liturghie, pe toți membrii ei din toate vremurile. Miridele exprimă participarea noastră la jertfa lui Hristos și intrarea în comuniune cu Maica Domnului, cu sfinții și cu toată Biserica pământească, presupunând și asumarea personală a Crucii lui Hristos și urmarea Lui (Mt. 16, 24). Bucățica de pâine scoasă pentru fiecare îl distinge de ceilalți și, în același timp, îl apropie de Hristos și de ceilalți. Hristos stă în centrul Bisericii în stare de jertfă și astfel o sfințește și o înfățișează sieși ca Biserică mărită (Efes 5, 26-27). La fel și Biserica, fiecare mădular al trupului lui Hristos, își însușeste de aici starea de jertfă față de Hristos și, prin Hristos, față de semenii săi.

sursa:http://www.dervent.ro/resurse/liturghia/index-D-12.html

(cred ca este destul de clar ca pomenirea la Sf. Liturghie este un act asumat, dorit etc.. nu se cuvine sa trecem necredinciosi, oameni impacati cu patimile, etc..)

floricica 19.02.2011 12:42:06

Citat:

În prealabil postat de roman2010 (Post 333701)
avem voie sa trecem pe pomelnic pe cei care nu merg la biserica ?

Nu se trec la Sf. Liturghie insa se trec pe pomelnic la Sf. Maslu sau alte slujbe si se pomenesc la rugaciuni, acatiste, mai ales la Psaltire.

Ora este GMT +3. Ora este acum 07:53:59.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.