Citat:
În prealabil postat de ioanna
(Post 505169)
Atata timp cate ne respectam reciproc, suntem "uniti sociologic", insa nu vad de ce tin unii atat de mult la unire teologica, la concilierea confesiunilor crestine, stiind ca aceasta nu e posibila fara compromisuri doctrinare, ceea ce inseamna dezradacinare, autodistrugere. Fiecare are un anumit crez si mi se pare de-a dreptul stupid sa renunti la credinta ta (nu la conceptiile tale particulare, ca la acelea renunti in favoarea comuniunii, ci sa renunti la invatatura bisericii), doar de dragul de a purta aceeasi eticheta confesionala cu totii, de parca eticheta aceea confesionala pe care o porti te mantuieste.
|
Atunci când Hristos a vrut ca "toți să fie una" se referea și la unitatea de credință, atât cât se poate și este omenește posibil, pentru că o unitate absolută nici nu are cum să existe, date fiind particularitățile oamenilor și a felului specific al fiecăruia de a vedea lucrurile. Însă trebuie să existe o unitate.
Dacă dumneata ai impresia că să scoți erezia papistă din sufletele romano-"catolicilor" este dezrădăcinare, compromis, distrugere atunci poziția mea este că nu ești ortodoxă, sau că ești doar în mod formal ortodoxă. Din nefericire această atitudine este oarecum încurajată de pasivitatea ierarhilor ortodocși la nivel general care nu s-au urnit până acum să se pronunțe clar asupra papistășiei, asupra ereziei sau non-ereziei referitoare la sfântul eretic papa. Din tot ce am citit până acum mi-am dat seama care este poziția autentic ortodoxă cu privire la erezia papistașă, și anume că papistășismul este erezie, și ca orice erezie în mod normal ar trebui anatematizată și condamnată oficial fără nici un fel de reținere; aceasta este poziția autentică ortodoxă și catolică: PAPISTĂȘIA ESTE EREZIE; atunci dacă asta este poziția ortodoxiei, de ce nu este condamnată? De ce în trecut Biserica Ortodoxă își făcea datoria din punctul ăsta de vedere, iar azi nu o mai face? sau o mai face prin diverși reprezentanți forumistici care anatemizează ortodoxismul și sectele cipofobe.
Ca să revin, constituie o datorie sfântă, religioasă, de credință a ortodocșilor să încerce, iar dacă se poate să și reușească, să lupte împotriva acestei erezii, să o scoată din credința catolicilor, iar dacă se poate chiar să o distrugă, teologic vorbind evident, nu mă refer la vreo agresiune fizică de orice natură asupra credincioșilor papistași. Dacă Biserica Ortodoxă deține adevărul din acest punct de vedere, adică dacă papismul (sau primatul papal așa cum îl văd ereticii și cum a fost definit la sinoadele Vatican I și II) este erezie (și asta este poziția teologiei ortodoxe din tot ce am citit până acum, și cu argumente extrem de clare și convingătoare, numai orbii care se fac orbi de voie și din rea-credință nu pot să le accepte) atunci este o datorie sfântă înaintea lui Dumnezeu și a oamenilor ANATEMATIZAREA fără preget a acestei erezii vătămătoare de suflete, a acestei înșelări diavolești și încercarea de a scoate din istorie aceast erezie ecleziologică. Nu văd absolut nici o problemă ca, dacă Biserica Ortodoxă deține adevărul în această chestiune, să încerce prin toate modalitățile ortodoxe să distrugă această erezie, mai ales dacă Biserica Ortodxoxă este atacată pe diverse căi; și nu mă refer la catolicii simpli, ci la erezia în sine, la învățătura în sine care este eretică. Ba dimpotrivă consider că cine nu se luptă pentru căderea ereziei papistașe și ne mai și invită la compromisuri nu este ortodox, nu slujește Bisericii lui Hristos și evident că nu trebuie luat în nici un fel în considerare. Renunțarea la erezia primatului papal, așa cum este definit la sinodul I Vatican, nu ar constitui deloc o "dezrădăcinare", un "compromis", o "autodistrugere", ci dimpotrivă ar constitui premisă esențială pentru primirea adevărului și pentru o unire reală, iar nu pentru o uniație (falsa unire).
Biserica Ortodoxă nu este și nu a fost o biserică a compromisurilor, a "conciliarismului", a relativismului, a toleranței; dimpotrivă Biserica Ortodoxă, atunci când a venit vorba despre dogme, a fost întotdeauna intolerantă, a anatematizat ereziile, a separat întotdeauna adevărul de erezie, de aceea și spun că atitudinea pe care și aici ai afișat-o și în alte postări nu este ortodoxă, iar dumneata nu ai comuniune reală cu Sfânta Biserică Ortodoxă a lui Hristos, una, sfântă, catolică și apostolică.
Și chiar și dacă nu ar fi vorba despre o agresiune religioasă directă, ci doar în cazuri de legitimă apărare religioasă, și tot trebuie anatematizată erezia pentru ca apele să fie despărțite, adevărul separat de erezie, și lăsați ereticii în voia minții lor că oricum papismul se va prăbuși de la sine; odată cu erezia de la Vatican I și II, papistășia și-a pus singură cruce din punct de vedere dogmatic, iar ieșirea acestei erezii de pe scena istoriei nu mai este în realitate decât o chestiune de timp (cât timp va mai dura până se va usca creanga ruptă din trunchiul Bisericii). Însă și ortodocșii pot să contribuie și poate chiar ar trebui să contribuie la prăbușirea cât mai rapidă a acestei erezii, pentru ca să nu mai fie atâtea suflete vătămate de această înșelare diavolească.