![]() |
Citat:
Citat:
Eu am iesit. Dumnezeu sa ne aiba in paza Sa pe toti! |
Citat:
|
Citat:
Dacă Însuși Hristos nu Și-a permis s-o strice, cum își poate permite un om să stâlcească una din sfintele porunci ale lui Dumnezeu? |
Citat:
|
Citat:
Cat despre sabat, ceea ce spui tu este cam asa: Domnul L-a desfiintat dar de fapt nu l-a desfiintat ci i-a dat un alt sens si iti poti alege tu ziua cand sa il tii. Observ o mare inconstanta in postarile legate de sabat. Pentru restul ok in teorie, in practica insa eu am observat exact contrariul, ingradirea libertatii primite prin Hristos. |
Citat:
Imi pare bine ca v-am cunoscut, mi-am mai clarificat unele idei. Domnul sa va rasplateasca! |
Citat:
|
Citat:
Nu trebuie sa o faci, insa nu incerca sa contesti pe altii care incearca sa traiasca intru Hristos, iar prin acele ritualuri, pe care tu nu le aprobi, prin Liturghia ortodoxa pe care tu o contesti ca e invechita, unii oameni se apropie de Hristos, ii ajuta sa se apropie de esenta vietii in Iisus, adica transformarea sufletului si a trupului, introducerea lor in sfera Duhului, pentru nimic nu se compara cu inima care simte dragostea lui Hristos si pe Duhul Sfant mangaiindu-ti adanc sufletul. Toate scrierile Sfintilor Parinti sunt scrieri preocupate de metoda urcusului duhovnicesc al persoanei, iar Liturghia nu este altceva decit o reprezentare simbolica a iconomiei operei lui Hristos, pentru a face posibila participarea reala la roadele jertfei Sale. Unii au adus la un nivel superior de intelegere opera lui Hristos de aceea se folosesc Liturghiile dezvoltate de ei, pe baza Evangheliei. Repet, nu exista silire la credinta, nici silire la apartenenta de un cult pe care il contesti mai mult sau mai putin. |
Citat:
Într-adevăr, mare responsabilitate pentru cine va strica una din porunci, iar dacă va și învăța pe alții să strice porunca are o dublă responsabilitate, verdictul fiind "prea mic pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu"!: "Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor." (Matei 5,19 - aceeași versiune ortodoxă) Să ne ferească Dumnezeu! |
Citat:
"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău, să nu faci într-aceea nici un lucru..." (Ieșirea 20,8-10- versiunea sinodală 1914) |
Citat:
multa iubire |
Citat:
Nu trebuie sa iti pierzi linistea cand scrii. Apostolii sunt mai "vechi" decat sf. Ioan Gura de Aur si nu consider metodele lor invechite ci dimpotriva, le consider chiar mai bune decat Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur. Ceea ce zici tu ca reuseste sa faca aceasta Liturghie, eu zic ca reusea sa faca si metodele apostolilor inca si mai bine. Doar nu vrei sa zicu ca apostolii nu erau ortodocsi! De ce urmasii lor le-au dispretuit intr-atat metodele lor si le-au adoptat in mod totalitar pe a unor sfinti de dupa ei? Nu metoda sf. Ioan Gura de Aur o pun in discutie ci impunerea ei exclusiva , asta se cheama totalitarism si nu are de a face cu credinta pe care o propovaduiesti. |
Citat:
|
Eu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi.
Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca e mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si nu altele care ar putea lasa loc interpretarilor. De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi. |
Eu nu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi. Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca ar fi mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis,tinand cont ca noi n-am trait in acea perioada sa-i ascultam prin viu grai. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si explicite, nu lasa loc interpretarilor.De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi.
P.S te-as sfatui sa mergi la bisericile neoprotestante, ti-o spun fara malitie, ca sa vezi in ce consta "slujba"lor, sa asisti la o seara de rugaciune baptista, te duci si la Sala Regatului a Martorilor, sau la Biserica Penticostala. Ti se pare ca Biserica Ortodoxa "incorseteaza" ca e "totalitara" , du-te si vezi cum e la ceilalti, sa vezi cum e "forma" lor spre deosebire de cea ortodoxa. Eu am fost si m-am lamurit :) |
Nu trageti in pianist! :)
Eseu fara pretentia de a se apropia macar de adevar sau cum sa vorbesti ca sa te afli-n treaba.Crestinismul nu avea cum sa ramina precum era pe vremea Apostolilor.Este o frumoasa utopie a noastra sa credem asta.Aici vorbeste rationalul din mine,nu credinciosul.Frangerea painii in case,sarutarea pacii,agape,vinderea averilor si punerea bunurilor in comun,legatura reala dintre credinciosi,duhovniceasca,puterea de a infrunta martirajul,propovaduirea si lista este lunga.Nu aveau cum sa ramina cum erau.Biserica se extindea si nu numai credinciosi intrau in ea ci si alte influente si mentalitati.Este riscul la care se expune orice organism viu de acest tip,prin expansiune.Era imposibil sa poti mentine lucrurile in aceea forma,strict in aceea forma, pentru ca lumea se schimba,te confrunti mereu cu situatii noi.Oricine studiaza istoria Bisericii va observa ca a evoluat,nu a stagnat.Este o regula a vietii poate.Si copilaria este frumoasa dar timpul ei se scurge si tu te schimbi.Perioada Apostolilor mi s-a parut mereu un fel de Paradis pierdut al Credintei, in comparatie cu starea lucrurilor din ziua de azi.Era acel entuziasm nebun al inceputului de drum,ulterior,pe parcurs,lucrurile s-au asezat,incetul cu incetul,pana am ajuns in ziua de azi.
Astazi sunt foarte multi care spun ca ar trebui sa ne intoarcem la simplitatea si sinceritatea de atunci.Sunt tot atat de mari sanse ca Decebal sa fie ales in Parlamentul European.Lucrurile evolueaza mereu,problema care se pune,nu intentionez sa ating aspecte dogmatice,este daca modul cum a evoluat a influentat in bine sau in rau lumea.Sau care a fost aportul ei in lume.Fiind exprimata prin oameni credinta chiar daca nu poate fi cuantificata poate fi un tablou viu.Modul cum o traim,cum o intelegem ne face sa fim mai buni,exista o transformare in noi? Poti conserva cea mai frumoasa,pura si adevarata Credinta din lume.Singura adevarata.Cele mai frumoase predici si cladiri,cel mai important tezaur teologic.Daca ramine in vitrina,doar pentru a fi admirata si nu traita,atunci o ucizi,incet si sigur.Din viata o transformi in natura moarta.Va exista dar nu va mai transforma,isi va pierde sensul ei cel mai profund.Ce pastrezi trebuie sa si traiesti altfel este ca si cum ai avea o carte de valoare pe care o ascunzi in pod,fericit ca ai avut grija de ea dar fara sa stii ce este in ea.La ce ti-a folosit?Poate doar in speranta ca unul,dupa tine,va face ce nu ai facut tu.Este si acesta un soi de eroism. Sfantul Nicolae Velimirovici spunea ,,Moartea nu este naturala, ci nefireasca. Moartea nu provine din fire, ci merge impotriva firii. Intreaga natura striga cu groaza: eu nu cunosc moartea, eu nu doresc moartea, mi-e frica de moarte, eu lupt impotriva mortii. Moartea este o venetica in natura. Intreaga natura este cuprinsa de groaza din pricina mortii. Deoarece moartea este ca si hotul in livada straina, care nu numai ca mananca si fura fructele, ci, pe langa acestea, mai si rupe, taie si smulge pomul din radacina. Si cu cat este pustiirea mai mare, cu atat ea este mai multumita." Sa lasi sa moara Credinta-n tine este si mai groaznic. |
Citat:
Domnul Iisus ne-a spus ca pomul dupa roade se cunoaste ori Sf. Apostoli au avut roade mult mai multe decat cei de dupa ei, prezenta Harului la Apostoli era mult mai evidenta prin minunile pe care le faceau decat la Sf. Ioan Gura de Aur care a recunoscut ca minunile se imputinasera foarte mult. Iar Sf. Ap. Pavel prezisese ca asa se va intampla, in conditiile in care Domnul a spus ca lumea aceasta va trece dar Cuvantul lui nu. Cu credinta cat un graunte de mustar, apostolii faceau mari minuni, cei de dupa insa, schimband metodele au dovedit ca dimpotriva, credinta lor nu mai era la fel de lucratoare. Deci cum imi dovedesti tu ca metoda Sf. Ioan Gura de Aur ar fi mai buna decat cea a apostolilor? Dupa roade eu vad contrariul. Ba mai mult, insasi apelativul "sfinti parinti" imi arata abaterea de la Cuvantul Domnului care ne-a cerut sa numim Tata (parinte in romaneste) doar pe Tatal Ceresc. Si stii ce a mai prezis Sf. Ap. Pavel? Ca oamenii nu vor mai putea suporta adevarul... |
Citat:
|
Este parerea ta, nu o impartasesc. Te legi foarte mult de forma, neglijand fondul, ii judeci pe altii ca "nu traiesc", datorita netrairii tale personale din Biserica Ortodoxa si aici gresesti. Din ce ai scris pana acum rezulta ca tu nu te-ai regasit in BOR, nu ceilalti, tu ii judeci pe ceilalti dupa aparente. Trairea e intima si personala, se manifesta diferit, la unii se exteriorizeaza la altii nu, tu ti-ai fixat niste criterii proprii prin care judeci "trairea adevarata".
p.s m-am dus la acele biserici neoprotestante pentru ca am fost de atatea ori invitata , incat n-am mai putut refuza :) am bifat odata cu prezenta, a fost suficient. |
Citat:
multa iubire |
Citat:
si apropo , stiind ca sunt in minciuna , si tu ii vezi ca o traiesc TE IMPRESIONEAZA ? hmmmm ... pe mine m-ar pune pe ginduri .... diavolul asta face ....le da falsa impresie ca sunt evlaviosi , ca ŽŽ traiesc ŽŽ ŽŽcredinta ŽŽ, dar de fapt SUNT IN MINCIUNA ... e tipic sectelor ... si acolo o sa vezi astfel de bazaconii .... :24: multa iubire ps si uite incet incet cum se vede ca nu esti ortodoxa ... minti , dar stim ca minciuna are picioare scurte :24: multa iubire |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
Graba strica treaba, de asta nu ma grabesc cu astfel de lucruri. Cand vei dovedi ca intelegi ce ti se spune, voi crede ca intelegi si altele. Pana atunci insa nu. |
Citat:
|
Citat:
|
Citat:
|
Greco-catolicii au pastrat credinta si ritualurile ortodoxe inclusiv liturghiile, nu e o diferenta semnificativa , diferenta o constati atunci cand mergi la neoprotestanti ,pentru ca e cu totul altceva.
|
Citat:
cum alegi tu asa sa fie :5: multa iubire |
Citat:
multa iubire |
Citat:
multa iubire |
Citat:
|
Citat:
Iisus nu numai ca nu l-a facut pe nimeni tampit, dar citeste ce soarta ii asteapta pe cei care spun asa ceva despre fratii lor. Tu din sectari tampiti si altele asemenea nu scoti oamenii. Macar de-ai vorbi ca Iisus. |
Citat:
fratii lor? tu cu mine nu esti sora -frate .... asadar nu te baga in aceeasi oala cu mine , ca tu nu esti ortodoxa ....tu sectara , eu ortodox .... si stim ca minciuna si adevarul nu pot sta la un loc .... multa iubire ps sectari nu e o jignire , iar timpit nu este cuvintul folosit de mine .... asadar ACUZA-MA dar ADU PROBE .... intelegi sectaro ? multa iubire |
Citat:
Cat despre frate, esti frate din moment ce avem acelasi Tata ceresc, fie ca-ti place, fie ca nu. Suntem in aceeasi oala deocamdata. Doar la Judecata Domnului se vor separa oalele, si nu tu vei fi cel care va decide cum. |
Citat:
Observ ca dvs. nu va impacati nici cu Catehismul Ortodox. Cititi, va rog, capitolul "Legea Morala" (decalogul). Il gasiti aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html. Spicuiesc din acest capitol: .................................................. ........ 20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament? Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile.... Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat. 21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului? Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci. .................................................. .................................................. ................ Citat:
P.S. Ma repet: in cele 4 Evanghelii (Biblia Sinodala) gasiti cuvantul "sambata" de cca 52 de ori. Mai puteti spune ca nu se regaseste porunca a 4-a in Noul Testament? Citat:
2. "Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui" (1 Ioan 5:3). Daca-L iubiti pe Dumnezeu, veti pazi poruncile Lui, asa cum le-a scris El. Citat:
Citat:
P.S. O intrebare: cine este modelul dvs? Eu pot spune ca-L am ca model pe Domnul Sambetei. Si El a pazit sambata (asa cum trebuie pazita - nu ca fariseii). |
Citat:
|
Citat:
Gasiti aici (http://caleasprecasa.uv.ro/tranzitia.htm) un articol (pentru studiu, nu pentru edificare) despre trecerea de la sambata la duminica. Citat:
Dar, indiferent de ce credem despre "ziua Domnului" din Apocalipsa 1:10, bine este sa lasam scris "ziua Domnului". Denumirea de "duminica" (aparuta in unele traduceri ortodoxe) a fost data zilei intaia a saptamanii abia in sec IV (sinodul de la Aquilea). Iar cartea Apocalipsai a fost scrisa in sec 1. Sa lasam Scriptura asa cum a fost scrisa (indiferent de interpretarea noastra). |
Citat:
Pai pietroiul asta nu merita nici macar 1 sa traga de el, articolul in cauza este deosebit de slab, ca in general propaganda adventista care se adreseaza indivizilor fara studii teologice si zero logice. Sa-ti dau un exemplu: Citat:
Ca sa nu mai vorbim ca dpdv logic, aceasta afirmatie nici pe departe nu legitimeaza sabatul, fiind un obicei evreiesc si dupa cum sti si alte traditii a Legii Vechi, ca taierea imprejur a fost condamnata de Sf. Apostol Pavel in scrisoarea catre Galateni. Si nu e nici prima hilaritate si nici ultima. |
Citat:
Poate aveti dvs. niste explicatii, mai bine documentate, despre trecerea de la pazirea sambetei la pazirea duminicii. Nu ar strica sa avem mai multe "informatii". |
Ora este GMT +3. Ora este acum 02:10:22. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.