Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

ioanna 04.08.2011 10:10:16

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385831)
Ia sectarule sa vedem, daca cele 10 porunci au fost desfiintate prin implinire, inseamna ca in NT Iisus le-a dat inca o data pe cele 9 (fara sabat)? :)) Daca le-a desfiintat prin implinire dar tu ai totusi 9 porunci, inseamna ca le-a mai dat o data in NT. Cand a facut treaba asta? Tre' sa recunosc ca ai interpretarea cea mai originala pana acum :))

Sa inteleg ca exista un concurs: care este mai sectar dintre noi ? :) Decologul lui Moise a fost formulat intr-o maniera explicita, concisa, adaptat mentalitatii poporului evreu, reluarea decalogului de catre Iisus s-a facut in spiritul Legii Noi, adica al iubirii, harului si libertatii. Reluand poruncile Decalogului Iisus il face pe om sa actioneze prin iubirea pe care o revarsa Duhul Sfant, nu din teama si frica fata de Dumnezeu, de acea Legea noua este Legea iubirii. Prin credinta si sacramente Legea Noua confera puterea harului pentru a actiona, deci este si Legea Harului, iar pentru ca ne elibereaza de ritualurile si observantele juridice ale Legii Vechi (inclusiv sambata = zi a Domnului),indemnandu-ne sa actionam liber sub impulsul iubirii, deci sa ne depasim conditia de slujitor a Domnului, spre cea de prieten al Domnului, Legea Noua este si Legea libertatii. The Listener are dreptate cand spune ca porunca a 4-a,in acceptiunea vechi-testamentara (sabat) nu se regaseste in Noul Testament, insa consider ca ea devine o lege nescrisa, pe care o respectam in virtutea legii noi, ce implica principiul libertatii si al iubirii. Din dragoste fata de Dumnezeu noi cinstim Ziua Domnului, avand libertatea de ne alege ziua, caci nu venerarea calendarului e importanta, ci pastrarea(pazirea) semnificatiei profunde a acestei zile. Legea cea noua este numita legea iubirii, legea harului, legea libertatii. "Voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou, voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul meu in voi si va voi face sa urmati poruncile mele si sa paziti si sa impliniti legile mele " (Ez 36, 26-27).

Citat:

Sunt deacord ca trebuie facut cum zici, insa din pacate Ortodoxia, prin multimea ritualurilor si prejudecatilor introduse, a cazut exact in formalismul VT. Chiar si faptul ca Liturghia trebuie musai sa fie cea a Sf. Ioan Gura de Aur (cu mici exceptii) este o dovada.
Imi pare rau insa eu vad intr-o alta maniera, nu sunt pentru ruperea totala de trecut, ce distruge continuitatea milenara a traditiei crestine, legatura noastra cu originea. Prin Sfanta Liturghie noi retraim constiinta unei stari de inviere si inaltare pana la „statura plinatatii lui Hristos” asemeni inaintasilor nostri , cu care "pastram acea legatura mentala si emotionala" ce transcede timpul, constiinta pe care o actualizam prin Cuvantarea de dupa Liturghie, adica identificarea noastra cu cele revelate. Cuvantarea e originala, mereu noua, invita la speculatie intelectuala prin care noi traim in mod personal cele revelate. Cu fiecare retraire a planului revelatiei , castigam in intelegerea Scripturii si ne fixam pe linia induhovnicirii.

Eu am iesit. Dumnezeu sa ne aiba in paza Sa pe toti!

stefan florin 04.08.2011 10:22:30

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385838)
Tinere agitat, citește Isaia 56 să te lămurești nițel. Sabatul a fost dat și pentru străini, și pentru neamuri, pentru om în general.

"...Sâmbăta a fost făcut pentru om..." (Marcu 2,27)

prietene, ti-am mai arata odata si tot nu intelegi! Hristos a desfiintat sambata ca zi de odihna.Citeste inca o data Ioan 5:1-19 si acolo ai sa vezi ca Hristos dezlega sambata.Doamne ajuta

osutafaraunu 04.08.2011 11:06:48

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385852)
Prin credinta si sacramente Legea Noua confera puterea harului pentru a actiona, deci este si Legea Harului, iar pentru ca ne elibereaza de ritualurile si observantele juridice ale Legii Vechi (inclusiv sambata = zi a Domnului)

Faceți și dumneavoastă confuzie între legea ceremonială (cea cu "ritualurile și observanțele juridice ale Legii Vechi")- lege desființată precum se știe de Hristos la cruce și Legea Morală (Decalogul, cele 10 porunci)- Lege pe care Hristos n-a "venit s-o strice, ci s-o întărească" (Mat. 5,17).

Dacă Însuși Hristos nu Și-a permis s-o strice, cum își poate permite un om să stâlcească una din sfintele porunci ale lui Dumnezeu?

osutafaraunu 04.08.2011 11:10:00

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 385857)
prietene, ti-am mai arata odata si tot nu intelegi! Hristos a desfiintat sambata ca zi de odihna.Citeste inca o data Ioan 5:1-19 si acolo ai sa vezi ca Hristos dezlega sambata.Doamne ajuta

Prietene, dacă eu vin și te dezleg (la mâini sau la picioare) e totuna cu "te desființez"? Hai să fim serioși!

Adriana3 04.08.2011 11:28:54

Citat:

Sa inteleg ca exista un concurs: care este mai sectar dintre noi ? :) Decologul lui Moise a fost formulat intr-o maniera explicita, concisa, adaptat mentalitatii poporului evreu, reluarea decalogului de catre Iisus s-a facut in spiritul Legii Noi, adica al iubirii, harului si libertatii. Reluand poruncile Decalogului Iisus il face pe om sa actioneze prin iubirea pe care o revarsa Duhul Sfant, nu din teama si frica fata de Dumnezeu, de acea Legea noua este Legea iubirii. Prin credinta si sacramente Legea Noua confera puterea harului pentru a actiona, deci este si Legea Harului, iar pentru ca ne elibereaza de ritualurile si observantele juridice ale Legii Vechi (inclusiv sambata = zi a Domnului),indemnandu-ne sa actionam liber sub impulsul iubirii, deci sa ne depasim conditia de slujitor a Domnului, spre cea de prieten al Domnului, Legea Noua este si Legea libertatii. The Listener are dreptate cand spune ca porunca a 4-a,in acceptiunea vechi-testamentara (sabat) nu se regaseste in Noul Testament, insa consider ca ea devine o lege nescrisa, pe care o respectam in virtutea legii noi, ce implica principiul libertatii si al iubirii. Din dragoste fata de Dumnezeu noi cinstim Ziua Domnului, avand libertatea de ne alege ziua, caci nu venerarea calendarului e importanta, ci pastrarea(pazirea) semnificatiei profunde a acestei zile. Legea cea noua este numita legea iubirii, legea harului, legea libertatii. "Voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou, voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul meu in voi si va voi face sa urmati poruncile mele si sa paziti si sa impliniti legile mele " (Ez 36, 26-27).

Imi pare rau insa eu vad intr-o alta maniera, nu sunt pentru ruperea totala de trecut, ce distruge continuitatea milenara a traditiei crestine, legatura noastra cu originea. Prin Sfanta Liturghie noi retraim constiinta unei stari de inviere si inaltare pana la „statura plinatatii lui Hristos” asemeni inaintasilor nostri , cu care "pastram acea legatura mentala si emotionala" ce transcede timpul, constiinta pe care o actualizam prin Cuvantarea de dupa Liturghie, adica identificarea noastra cu cele revelate. Cuvantarea e originala, mereu noua, invita la speculatie intelectuala prin care noi traim in mod personal cele revelate. Cu fiecare retraire a planului revelatiei , castigam in intelegerea Scripturii si ne fixam pe linia induhovnicirii.

Eu am iesit. Dumnezeu sa ne aiba in paza Sa pe toti!

Si cine vrea sa pastreze legatura cu modul de celebrare a sfintilor Apostoli cum face in Ortodoxie avand in vedere ca Sf. Ioan Gura de Aur a trait mult mai tarziu? Plus gramada de ritualuri si canoane adaugate de numai citirea lor toata iti ia o viata?

Cat despre sabat, ceea ce spui tu este cam asa: Domnul L-a desfiintat dar de fapt nu l-a desfiintat ci i-a dat un alt sens si iti poti alege tu ziua cand sa il tii. Observ o mare inconstanta in postarile legate de sabat. Pentru restul ok in teorie, in practica insa eu am observat exact contrariul, ingradirea libertatii primite prin Hristos.

Adriana3 04.08.2011 11:32:47

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385871)
Faceți și dumneavoastă confuzie între legea ceremonială (cea cu "ritualurile și observanțele juridice ale Legii Vechi")- lege desființată precum se știe de Hristos la cruce și Legea Morală (Decalogul, cele 10 porunci)- Lege pe care Hristos n-a "venit s-o strice, ci s-o întărească" (Mat. 5,17).

Dacă Însuși Hristos nu Și-a permis s-o strice, cum își poate permite un om să stâlcească una din sfintele porunci ale lui Dumnezeu?

Exact asta ma intreb si eu. Si inca invata si pe altii sa faca asa. Dar Domnul stia ca asa se va intampla si ne-a spus ca mici se vor chema in Imparatie.
Imi pare bine ca v-am cunoscut, mi-am mai clarificat unele idei. Domnul sa va rasplateasca!

stefan florin 04.08.2011 11:34:24

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 385872)
Prietene, dacă eu vin și te dezleg (la mâini sau la picioare) e totuna cu "te desființez"? Hai să fim serioși!

Prietene din nou gresesti!In decalog este trecuta ziuaa 7-a ca zi de odihna , dar fara sa fie specificata care anume. Voi adventistii bateti moneda pe ziua sambetei dar fara sa aduceti argumente biblice.A zis undeva Hristos ca trebuie sa cinstim ziua sambetei?Zic si eu ca prietenul the_Listener ADUCETI DOVEZI BIBLICE CARE SA VA SPRIJINE AFIRMATIILE VOASTRE! Doamne ajuta!

ioanna 04.08.2011 12:12:38

Citat:

Si cine vrea sa pastreze legatura cu modul de celebrare a sfintilor Apostoli cum face in Ortodoxie avand in vedere ca Sf. Ioan Gura de Aur a trait mult mai tarziu? Plus gramada de ritualuri si canoane adaugate de numai citirea lor toata iti ia o viata?
Adriana , nu exista silire la credinta, tu te dezici de Ortodoxie si ce ne-a invatat Sfintii Parinti care au explicitat invatatura Apostolilor, mereu esti impotriva, mereu gasesti argumente, e optiunea ta, de aceea avem liber arbitru, nu esti obligata sa respecti NIMIC atata timp cat nu crezi in ele, caci asta ar inseamna ipocrizie, deci nu esti obligata sa apartii cultului ortodox, daca nu intelegi semnificatia ritualurilor si Tainelor Bisericii.
Nu trebuie sa o faci, insa nu incerca sa contesti pe altii care incearca sa traiasca intru Hristos, iar prin acele ritualuri, pe care tu nu le aprobi, prin Liturghia ortodoxa pe care tu o contesti ca e invechita, unii oameni se apropie de Hristos, ii ajuta sa se apropie de esenta vietii in Iisus, adica transformarea sufletului si a trupului, introducerea lor in sfera Duhului, pentru nimic nu se compara cu inima care simte dragostea lui Hristos si pe Duhul Sfant mangaiindu-ti adanc sufletul.

Toate scrierile Sfintilor Parinti sunt scrieri preocupate de metoda urcusului duhovnicesc al persoanei, iar Liturghia nu este altceva decit o reprezentare simbolica a iconomiei operei lui Hristos, pentru a face posibila participarea reala la roadele jertfei Sale. Unii au adus la un nivel superior de intelegere opera lui Hristos de aceea se folosesc Liturghiile dezvoltate de ei, pe baza Evangheliei. Repet, nu exista silire la credinta, nici silire la apartenenta de un cult pe care il contesti mai mult sau mai putin.

osutafaraunu 04.08.2011 12:13:25

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385878)
Exact asta ma intreb si eu. Si inca invata si pe altii sa faca asa. Dar Domnul stia ca asa se va intampla si ne-a spus ca mici se vor chema in Imparatie.
Imi pare bine ca v-am cunoscut, mi-am mai clarificat unele idei. Domnul sa va rasplateasca!

Cu plăcere!:1: Mulțumesc și eu pentru ideea de mai sus, la asta nu m-am gândit...

Într-adevăr, mare responsabilitate pentru cine va strica una din porunci, iar dacă va și învăța pe alții să strice porunca are o dublă responsabilitate, verdictul fiind "prea mic pentru a intra în Împărăția lui Dumnezeu"!:

"Deci, cel ce va strica una din aceste porunci, foarte mici, și va învăța așa pe oameni, foarte mic se va chema în împărăția cerurilor; iar cel ce va face și va învăța, acesta mare se va chema în împărăția cerurilor." (Matei 5,19 - aceeași versiune ortodoxă)

Să ne ferească Dumnezeu!

osutafaraunu 04.08.2011 12:15:52

Citat:

În prealabil postat de stefan florin (Post 385879)
Prietene din nou gresesti!In decalog este trecuta ziuaa 7-a ca zi de odihna , dar fara sa fie specificata care anume. Voi adventistii bateti moneda pe ziua sambetei dar fara sa aduceti argumente biblice.

Dorești argumente biblice? Iată un argument (argumentul e ortodox, nu adventist):

"Adu-ți aminte de ziua Sâmbetei să o sfințești pre ea. Șase zile lucrează și fă toate lucrurile tale. Iar ziua a șaptea este sâmbăta Domnului Dumnezeului tău, să nu faci într-aceea nici un lucru..." (Ieșirea 20,8-10- versiunea sinodală 1914)

the_Listener 04.08.2011 12:17:10

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385831)
Ia "sectarule" sa vedem, daca cele 10 porunci au fost desfiintate prin implinire, inseamna ca in NT Iisus le-a dat inca o data pe cele 9 (fara sabat)? :)) Daca le-a desfiintat prin implinire dar tu ai totusi 9 porunci, inseamna ca le-a mai dat o data in NT. Cand a facut treaba asta? Tre' sa recunosc ca ai interpretarea cea mai originala pana acum :))

citeste noul testament si o sa le vezi repetate ----- daca nu te descurci o sa iti arat eu ... depune efort ...:5:
multa iubire

Adriana3 04.08.2011 12:38:44

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385887)
Adriana , nu exista silire la credinta, tu te dezici de Ortodoxie si ce ne-a invatat Sfintii Parinti care au explicitat invatatura Apostolilor, mereu esti impotriva, mereu gasesti argumente, e optiunea ta, de aceea avem liber arbitru, nu esti obligata sa respecti NIMIC atata timp cat nu crezi in ele, caci asta ar inseamna ipocrizie, deci nu esti obligata sa apartii cultului ortodox, daca nu intelegi semnificatia ritualurilor si Tainelor Bisericii.
Nu trebuie sa o faci, insa nu incerca sa contesti pe altii care incearca sa traiasca intru Hristos, iar prin acele ritualuri, pe care tu nu le aprobi, prin Liturghia ortodoxa pe care tu o contesti ca e invechita, unii oameni se apropie de Hristos, ii ajuta sa se apropie de esenta vietii in Iisus, adica transformarea sufletului si a trupului, introducerea lor in sfera Duhului, pentru nimic nu se compara cu inima care simte dragostea lui Hristos si pe Duhul Sfant mangaiindu-ti adanc sufletul.

Toate scrierile Sfintilor Parinti sunt scrieri preocupate de metoda urcusului duhovnicesc al persoanei, iar Liturghia nu este altceva decit o reprezentare simbolica a iconomiei operei lui Hristos, pentru a face posibila participarea reala la roadele jertfei Sale. Unii au adus la un nivel superior de intelegere opera lui Hristos de aceea se folosesc Liturghiile dezvoltate de ei, pe baza Evangheliei. Repet, nu exista silire la credinta, nici silire la apartenenta de un cult pe care il contesti mai mult sau mai putin.

Ioana,
Nu trebuie sa iti pierzi linistea cand scrii. Apostolii sunt mai "vechi" decat sf. Ioan Gura de Aur si nu consider metodele lor invechite ci dimpotriva, le consider chiar mai bune decat Liturghia Sf. Ioan Gura de Aur. Ceea ce zici tu ca reuseste sa faca aceasta Liturghie, eu zic ca reusea sa faca si metodele apostolilor inca si mai bine. Doar nu vrei sa zicu ca apostolii nu erau ortodocsi! De ce urmasii lor le-au dispretuit intr-atat metodele lor si le-au adoptat in mod totalitar pe a unor sfinti de dupa ei? Nu metoda sf. Ioan Gura de Aur o pun in discutie ci impunerea ei exclusiva , asta se cheama totalitarism si nu are de a face cu credinta pe care o propovaduiesti.

Adriana3 04.08.2011 12:52:58

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385891)
citeste noul testament si o sa le vezi repetate ----- daca nu te descurci o sa iti arat eu ... depune efort ...:5:
multa iubire

Sa ma ajuti tu sa cad in groapa poate. Nu stiu cine te-a pacalit cand ti-a spus ca orbii ar putea ajuta pe cineva. Decat asa ajutor, mai bine lipsa.

ioanna 04.08.2011 12:56:04

Eu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi.
Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca e mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si nu altele care ar putea lasa loc interpretarilor. De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi.

ioanna 04.08.2011 12:58:01

Eu nu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi. Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca ar fi mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis,tinand cont ca noi n-am trait in acea perioada sa-i ascultam prin viu grai. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si explicite, nu lasa loc interpretarilor.De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi.

P.S te-as sfatui sa mergi la bisericile neoprotestante, ti-o spun fara malitie, ca sa vezi in ce consta "slujba"lor, sa asisti la o seara de rugaciune baptista, te duci si la Sala Regatului a Martorilor, sau la Biserica Penticostala. Ti se pare ca Biserica Ortodoxa "incorseteaza" ca e "totalitara" , du-te si vezi cum e la ceilalti, sa vezi cum e "forma" lor spre deosebire de cea ortodoxa. Eu am fost si m-am lamurit :)

Scotland The Brave 04.08.2011 13:07:51

Nu trageti in pianist! :)

Eseu fara pretentia de a se apropia macar de adevar sau cum sa vorbesti ca sa te afli-n treaba.Crestinismul nu avea cum sa ramina precum era pe vremea Apostolilor.Este o frumoasa utopie a noastra sa credem asta.Aici vorbeste rationalul din mine,nu credinciosul.Frangerea painii in case,sarutarea pacii,agape,vinderea averilor si punerea bunurilor in comun,legatura reala dintre credinciosi,duhovniceasca,puterea de a infrunta martirajul,propovaduirea si lista este lunga.Nu aveau cum sa ramina cum erau.Biserica se extindea si nu numai credinciosi intrau in ea ci si alte influente si mentalitati.Este riscul la care se expune orice organism viu de acest tip,prin expansiune.Era imposibil sa poti mentine lucrurile in aceea forma,strict in aceea forma, pentru ca lumea se schimba,te confrunti mereu cu situatii noi.Oricine studiaza istoria Bisericii va observa ca a evoluat,nu a stagnat.Este o regula a vietii poate.Si copilaria este frumoasa dar timpul ei se scurge si tu te schimbi.Perioada Apostolilor mi s-a parut mereu un fel de Paradis pierdut al Credintei, in comparatie cu starea lucrurilor din ziua de azi.Era acel entuziasm nebun al inceputului de drum,ulterior,pe parcurs,lucrurile s-au asezat,incetul cu incetul,pana am ajuns in ziua de azi.

Astazi sunt foarte multi care spun ca ar trebui sa ne intoarcem la simplitatea si sinceritatea de atunci.Sunt tot atat de mari sanse ca Decebal sa fie ales in Parlamentul European.Lucrurile evolueaza mereu,problema care se pune,nu intentionez sa ating aspecte dogmatice,este daca modul cum a evoluat a influentat in bine sau in rau lumea.Sau care a fost aportul ei in lume.Fiind exprimata prin oameni credinta chiar daca nu poate fi cuantificata poate fi un tablou viu.Modul cum o traim,cum o intelegem ne face sa fim mai buni,exista o transformare in noi?

Poti conserva cea mai frumoasa,pura si adevarata Credinta din lume.Singura adevarata.Cele mai frumoase predici si cladiri,cel mai important tezaur teologic.Daca ramine in vitrina,doar pentru a fi admirata si nu traita,atunci o ucizi,incet si sigur.Din viata o transformi in natura moarta.Va exista dar nu va mai transforma,isi va pierde sensul ei cel mai profund.Ce pastrezi trebuie sa si traiesti altfel este ca si cum ai avea o carte de valoare pe care o ascunzi in pod,fericit ca ai avut grija de ea dar fara sa stii ce este in ea.La ce ti-a folosit?Poate doar in speranta ca unul,dupa tine,va face ce nu ai facut tu.Este si acesta un soi de eroism.

Sfantul Nicolae Velimirovici spunea ,,Moartea nu este naturala, ci nefireasca. Moartea nu provine din fire, ci merge impotriva firii. Intreaga natura striga cu groaza: eu nu cunosc moartea, eu nu doresc moartea, mi-e frica de moarte, eu lupt impotriva mortii. Moartea este o venetica in natura. Intreaga natura este cuprinsa de groaza din pricina mortii. Deoarece moartea este ca si hotul in livada straina, care nu numai ca mananca si fura fructele, ci, pe langa acestea, mai si rupe, taie si smulge pomul din radacina. Si cu cat este pustiirea mai mare, cu atat ea este mai multumita."

Sa lasi sa moara Credinta-n tine este si mai groaznic.

Adriana3 04.08.2011 13:35:23

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385908)
Eu mi-am pierdut ‘linistea’, poate tu iti cauti linistea interioara. Am considerat ca e bine sa te atentionez (in sens pozitiv), pentru ca tinzi sa devalorizezi ritualul Bisericii, sa-l decredibilizezi.
Faptul ca Apostolii sunt mai vechi nu e un argument ca invatatura lor e mai buna, in sensul ca e mai usor de inteles semnificatia mesajului transmis. Sfintii Parinti au resusit sa o dezvolte si sa o expliciteze astfel incat sa nu lase urme echivocului, de aceea se considera ca e bine sa citesti liturghiile avand la baza invataturile lor, pentru ca acestea sunt clare si nu altele care ar putea lasa loc interpretarilor. De asemenea, asa cum am spus, Liturghiile sunt urmate de Cuvantari, care NU sunt impuse, ci permit o dezvoltare libera si ampla. Partea aceasta a doua o regasesti la bisericile neoprotestante, predica lor fiind de fapt cuvantari pe baza textului biblic. Noi avem in plus Liturghia, pe care o asculti, o retraiesti, iar apoi acasa mergi si studiezi Biblia, o aprofundezi.

Ioana,

Domnul Iisus ne-a spus ca pomul dupa roade se cunoaste ori Sf. Apostoli au avut roade mult mai multe decat cei de dupa ei, prezenta Harului la Apostoli era mult mai evidenta prin minunile pe care le faceau decat la Sf. Ioan Gura de Aur care a recunoscut ca minunile se imputinasera foarte mult. Iar Sf. Ap. Pavel prezisese ca asa se va intampla, in conditiile in care Domnul a spus ca lumea aceasta va trece dar Cuvantul lui nu. Cu credinta cat un graunte de mustar, apostolii faceau mari minuni, cei de dupa insa, schimband metodele au dovedit ca dimpotriva, credinta lor nu mai era la fel de lucratoare. Deci cum imi dovedesti tu ca metoda Sf. Ioan Gura de Aur ar fi mai buna decat cea a apostolilor? Dupa roade eu vad contrariul. Ba mai mult, insasi apelativul "sfinti parinti" imi arata abaterea de la Cuvantul Domnului care ne-a cerut sa numim Tata (parinte in romaneste) doar pe Tatal Ceresc. Si stii ce a mai prezis Sf. Ap. Pavel? Ca oamenii nu vor mai putea suporta adevarul...

Adriana3 04.08.2011 13:41:11

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385909)
P.S te-as sfatui sa mergi la bisericile neoprotestante, ti-o spun fara malitie, ca sa vezi in ce consta "slujba"lor, sa asisti la o seara de rugaciune baptista, te duci si la Sala Regatului a Martorilor, sau la Biserica Penticostala. Ti se pare ca Biserica Ortodoxa "incorseteaza" ca e "totalitara" , du-te si vezi cum e la ceilalti, sa vezi cum e "forma" lor spre deosebire de cea ortodoxa. Eu am fost si m-am lamurit :)

Pana acum am fost doar la catolici si anglicani si exact in aceste biserici am vazut lumea traind cu adevarat ceea ce tu ai enuntat teoretic, mai ales anglicanii. Nu stiu cum sunt ceilalti, dar ideea este alta: de ce un ortodox trebuie sa mearga pe la altii ca sa poate vedea aplicandu-se in practica ceea ce Biserica lui teoretizeaza atat de frumos?

ioanna 04.08.2011 13:48:21

Este parerea ta, nu o impartasesc. Te legi foarte mult de forma, neglijand fondul, ii judeci pe altii ca "nu traiesc", datorita netrairii tale personale din Biserica Ortodoxa si aici gresesti. Din ce ai scris pana acum rezulta ca tu nu te-ai regasit in BOR, nu ceilalti, tu ii judeci pe ceilalti dupa aparente. Trairea e intima si personala, se manifesta diferit, la unii se exteriorizeaza la altii nu, tu ti-ai fixat niste criterii proprii prin care judeci "trairea adevarata".

p.s m-am dus la acele biserici neoprotestante pentru ca am fost de atatea ori invitata , incat n-am mai putut refuza :) am bifat odata cu prezenta, a fost suficient.

the_Listener 04.08.2011 13:57:21

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385907)
Sa ma ajuti tu sa cad in groapa poate. Nu stiu cine te-a pacalit cand ti-a spus ca orbii ar putea ajuta pe cineva. Decat asa ajutor, mai bine lipsa.

nu te grabi ... citeste si apoi discutam , pina acum am vazut ca de fapt nu stii nimic si ti-am demonstrat asta .... asadar astept ...:41:
multa iubire

the_Listener 04.08.2011 14:00:36

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385923)
Pana acum am fost doar la catolici si anglicani si exact in aceste biserici am vazut lumea traind cu adevarat ceea ce tu ai enuntat teoretic, mai ales anglicanii. Nu stiu cum sunt ceilalti, dar ideea este alta: de ce un ortodox trebuie sa mearga pe la altii ca sa poate vedea aplicandu-se in practica ceea ce Biserica lui teoretizeaza atat de frumos?

in ortodoxie nu ai fost ... asadar stai linistita ca nu stii nimic ....
si apropo , stiind ca sunt in minciuna , si tu ii vezi ca o traiesc TE IMPRESIONEAZA ? hmmmm ... pe mine m-ar pune pe ginduri .... diavolul asta face ....le da falsa impresie ca sunt evlaviosi , ca ŽŽ traiesc ŽŽ ŽŽcredinta ŽŽ, dar de fapt SUNT IN MINCIUNA ... e tipic sectelor ... si acolo o sa vezi astfel de bazaconii .... :24:
multa iubire
ps si uite incet incet cum se vede ca nu esti ortodoxa ... minti , dar stim ca minciuna are picioare scurte :24:
multa iubire

ioanna 04.08.2011 14:04:09

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385923)
Pana acum am fost doar la catolici si anglicani si exact in aceste biserici am vazut lumea traind cu adevarat ceea ce tu ai enuntat teoretic, mai ales anglicanii.

Banuiesc ca n-ai fost la romano-catolici si anglicani in perioada studentiei , nu? acuma meditam profund daca exista Biserica Anglicana in Cluj :) La catolici slujba se oficiaza in maghiara si latina, deci nu m-au tentat niciodata. (vorbesc de cei din Cluj). Din scurta experienta neoprotestanta pot sa spun ca din cele trei culte ( baptist, penticostal si martori), mi-au placut baptistii. Seara lor de rugaciune imi aduce aminte de scoala; lumea se aduna si dezbate un subiect, il aprofundeaza, fiecare spune ce a inteles si de ce, iar la urma se extrage morala. La penticostali a fost o experienta mai putin placuta, in mare parte datorata pastorului, patosului exacerbat si a limbajului de lemn. Am avut si marea surpiza sa ascult cantecele Mariei Tanase si altele pe care le-am recunoscut, insa puse pe versuri "religioase" :) e o desacralizare a spatiului bisericii, foarte diferit de BO sau BC. Despre Martori ce pot sa spun, in principiu merg pe acelasi principiu, un predicator, care se alege din randul oamenilor si care prezinta o cuvantare dezvoltand un anumit subiect si facand deseori trimiteri la Evanghelie (deseori insemnat cam o data la 10 secunde) Martorii au obiceiul sa stea fiecare cu Biblia in fata, sa asculte si de fiecare data cand cel care tine cuvantarea face trimitere spre un verset, rapid il cauta. E o forma prin care oamenii s-au obisnuit sa citeasca Evanghelia, insa in acelasi timp, e un zumzet monoton shsssss, shssss al paginilor cartilor pe toate durata "predicii", incat nu stiu cat mediteaza la cele spuse, cat cauta paragrafe si incearca sa tina ritmul cu ceilalti.

Adriana3 04.08.2011 14:12:50

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385925)
Este parerea ta, nu o impartasesc. Te legi foarte mult de forma, neglijand fondul, ii judeci pe altii ca "nu traiesc", datorita netrairii tale personale din Biserica Ortodoxa si aici gresesti. Din ce ai scris pana acum rezulta ca tu nu te-ai regasit in BOR, nu ceilalti, tu ii judeci pe ceilalti dupa aparente. Trairea e intima si personala, se manifesta diferit, la unii se exteriorizeaza la altii nu, tu ti-ai fixat niste criterii proprii prin care judeci "trairea adevarata".

p.s m-am dus la acele biserici neoprotestante pentru ca am fost de atatea ori invitata , incat n-am mai putut refuza :) am bifat odata cu prezenta, a fost suficient.

Dupa aparente zici? Pai de ce exista atat de multe aparente? Uite cate discutii chiar si numai pe tema duminicii. Daca duminica nu este sabat, cum de exista atatea "aparente" care te impiedica sa lucrezi duminica? Ba inca si in zilele de sarbatoare si inca zicanduti-se ca daca lucrezi, te paste o nenorocire, inundatii etc? Pot sa iti dau multime de astfel de aparente. Pentru prima data am intalnit pe cineva mai traitor, ca si tine, aici, in Franta, si cand l-am intrebat mirata cum de el este altfel, mi-a raspuns ca a avut profesori foarte deschisi la Facultate (de Teologie). Tu esti a doua persoana ortodoxa pe care o vad intr-adevar traitoare (din cele cu cunostinte dogmatice serioase). Or mai fi si altele, nu zic nu, insa de 18 ani de cand sunt ortodoxa nu am intalnit chiar asa de multe. Am intalnit mai multi traitori la cei cu cunostinte dogmatice mai putine, din acestia sunt multi.

Adriana3 04.08.2011 14:24:31

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385927)
nu te grabi ... citeste si apoi discutam , pina acum am vazut ca de fapt nu stii nimic si ti-am demonstrat asta .... asadar astept ...:41:
multa iubire

Pana acum mi-ai demonstrat doar ca nici ce iti spune interlocutorul nu intelegi, ai picat la toate testele cu brio. Unul din ele, pus tie in fata nu numai de mine, ci si de altii, era faptul ca nu poti da cuiva in cap si apoi sa-i spui ca il iubesti, dupa care ii mai dai o palma si iar ii spui ca il iubesti, dupa care il scuipi in obraz si iar ii zici ca il iubesti si tot asa. Ori daca nici macar acest test marunt nu l-ai trecut, cum vrei sa te cred pe cuvant ca ai inteles tu NT din moment ce tocmai despre iubire este vorba in el? Eu te vad ca si pe fariseii care L-au rastignit pe Iisus din prea multa "dragoste". De aceea iti spuneam sa primesti si tu atata cata dai dar nu te prindeai, sigur fiind ca tu ai da atat de multa.
Graba strica treaba, de asta nu ma grabesc cu astfel de lucruri. Cand vei dovedi ca intelegi ce ti se spune, voi crede ca intelegi si altele. Pana atunci insa nu.

Adriana3 04.08.2011 14:27:23

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385928)
in ortodoxie nu ai fost ... asadar stai linistita ca nu stii nimic ....
si apropo , stiind ca sunt in minciuna , si tu ii vezi ca o traiesc TE IMPRESIONEAZA ? hmmmm ... pe mine m-ar pune pe ginduri .... diavolul asta face ....le da falsa impresie ca sunt evlaviosi , ca ŽŽ traiesc ŽŽ ŽŽcredinta ŽŽ, dar de fapt SUNT IN MINCIUNA ... e tipic sectelor ... si acolo o sa vezi astfel de bazaconii .... :24:
multa iubire
ps si uite incet incet cum se vede ca nu esti ortodoxa ... minti , dar stim ca minciuna are picioare scurte :24:
multa iubire

Ia o oglinda si priveste-te mai cu atentie, ca despre tine vorbesti ;)

ioanna 04.08.2011 14:40:19

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385933)
Tu esti a doua persoana ortodoxa pe care o vad intr-adevar traitoare (din cele cu cunostinte dogmatice serioase). Or mai fi si altele, nu zic nu, insa de 18 ani de cand sunt ortodoxa nu am intalnit chiar asa de multe. Am intalnit mai multi traitori la cei cu cunostinte dogmatice mai putine, din acestia sunt multi.

Nu am cunostinte dogmatice serioase,nici pomeneala si nici nu pot sa spun ca-s o ortodoxa practicanta cu adevarat. In legatura cu odihna de Duminica, aceasta tine de traditie si mai ales de educatie si bun simt. Nu "e pacat" sa dai cu aspiratorul, insa nu o faci, din respect pentru ceilalti, doar oamenii se odihnesc si se relaxeaza la sf. de saptamana. E adevarat ca in credinta populara se exagereaza uneori, insa invocarea "pacatului" e o forma pentru a incerca impunerea un model de conduita benefic pentru om, pana la urma orice organism are nevoie de odihna si regenerare.

Adriana3 04.08.2011 14:44:18

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385930)
Banuiesc ca n-ai fost la romano-catolici si anglicani in perioada studentiei , nu? acuma meditam profund daca exista Biserica Anglicana in Cluj :) La catolici slujba se oficiaza in maghiara si latina, deci nu m-au tentat niciodata. (vorbesc de cei din Cluj). Din scurta experienta neoprotestanta pot sa spun ca din cele trei culte ( baptist, penticostal si martori), mi-au placut baptistii. Seara lor de rugaciune imi aduce aminte de scoala; lumea se aduna si dezbate un subiect, il aprofundeaza, fiecare spune ce a inteles si de ce, iar la urma se extrage morala. La penticostali a fost o experienta mai putin placuta, in mare parte datorata pastorului, patosului exacerbat si a limbajului de lemn. Am avut si marea surpiza sa ascult cantecele Mariei Tanase si altele pe care le-am recunoscut, insa puse pe versuri "religioase" :) e o desacralizare a spatiului bisericii, foarte diferit de BO sau BC. Despre Martori ce pot sa spun, in principiu merg pe acelasi principiu, un predicator, care se alege din randul oamenilor si care prezinta o cuvantare dezvoltand un anumit subiect si facand deseori trimiteri la Evanghelie (deseori insemnat cam o data la 10 secunde) Martorii au obiceiul sa stea fiecare cu Biblia in fata, sa asculte si de fiecare data cand cel care tine cuvantarea face trimitere spre un verset, rapid il cauta. E o forma prin care oamenii s-au obisnuit sa citeasca Evanghelia, insa in acelasi timp, e un zumzet monoton shsssss, shssss al paginilor cartilor pe toate durata "predicii", incat nu stiu cat mediteaza la cele spuse, cat cauta paragrafe si incearca sa tina ritmul cu ceilalti.

La anglicani nu am fost in timpul studentiei dar la catolici da, si greco- si romano- in limba romana, la Cluj. Ceea ce m-a frapat din prima au fost omeliile lor centrate mereu pe iubirea lui Dumnezeu pentru om, inclusiv la greco-catolici.

ioanna 04.08.2011 14:52:49

Greco-catolicii au pastrat credinta si ritualurile ortodoxe inclusiv liturghiile, nu e o diferenta semnificativa , diferenta o constati atunci cand mergi la neoprotestanti ,pentru ca e cu totul altceva.

the_Listener 04.08.2011 16:09:00

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385941)
Ia o oglinda si priveste-te mai cu atentie, ca despre tine vorbesti ;)

asa zici tu ? sa ma apar sau sa te las sa gindesti ?
cum alegi tu asa sa fie :5:
multa iubire

the_Listener 04.08.2011 16:11:23

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385940)
Pana acum mi-ai demonstrat doar ca nici ce iti spune interlocutorul nu intelegi, ai picat la toate testele cu brio. Unul din ele, pus tie in fata nu numai de mine, ci si de altii, era faptul ca nu poti da cuiva in cap si apoi sa-i spui ca il iubesti, dupa care ii mai dai o palma si iar ii spui ca il iubesti, dupa care il scuipi in obraz si iar ii zici ca il iubesti si tot asa. Ori daca nici macar acest test marunt nu l-ai trecut, cum vrei sa te cred pe cuvant ca ai inteles tu NT din moment ce tocmai despre iubire este vorba in el? Eu te vad ca si pe fariseii care L-au rastignit pe Iisus din prea multa "dragoste". De aceea iti spuneam sa primesti si tu atata cata dai dar nu te prindeai, sigur fiind ca tu ai da atat de multa.
Graba strica treaba, de asta nu ma grabesc cu astfel de lucruri. Cand vei dovedi ca intelegi ce ti se spune, voi crede ca intelegi si altele. Pana atunci insa nu.

oare IISUS HRISTOS le dadea in cap fariseilor cu aberatiile spuse de ei si nu ii iubea????? uppps .. acum o sa astept niste interpretari de la voi despre mine de o sa imi stea mintea in loc ..... morrrr de raasss inca de pe acum :5:
multa iubire

the_Listener 04.08.2011 16:12:18

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 385948)
La anglicani nu am fost in timpul studentiei dar la catolici da, si greco- si romano- in limba romana, la Cluj. Ceea ce m-a frapat din prima au fost omeliile lor centrate mereu pe iubirea lui Dumnezeu pentru om, inclusiv la greco-catolici.

o salata de fructe dupa cum afirmam cu mult timp in urma ... si ai ramas cu ea :16:
multa iubire

Adriana3 04.08.2011 16:38:15

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 385950)
Greco-catolicii au pastrat credinta si ritualurile ortodoxe inclusiv liturghiile, nu e o diferenta semnificativa , diferenta o constati atunci cand mergi la neoprotestanti ,pentru ca e cu totul altceva.

Pai tocmai ca si la greco-catolici am simtit diferenta semnificativa de traire derivata din accentul pe care il pun si in practica pe ceea ce tu ai teoretizat in ortodoxie. Nu numai la nivelul predicarii, dar si la modul cum abordeaza spovedania, Impartasania etc, destul de diferit fata de ortodocsi.

Adriana3 04.08.2011 16:40:46

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 385989)
oare IISUS HRISTOS le dadea in cap fariseilor cu aberatiile spuse de ei si nu ii iubea????? uppps .. acum o sa astept niste interpretari de la voi despre mine de o sa imi stea mintea in loc ..... morrrr de raasss inca de pe acum :5:
multa iubire

Deci ti-a dat tie scaunul lui de Judecata. Mai sa fie.

Iisus nu numai ca nu l-a facut pe nimeni tampit, dar citeste ce soarta ii asteapta pe cei care spun asa ceva despre fratii lor. Tu din sectari tampiti si altele asemenea nu scoti oamenii. Macar de-ai vorbi ca Iisus.

the_Listener 04.08.2011 18:58:56

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 386005)
Deci ti-a dat tie scaunul lui de Judecata. Mai sa fie.

Iisus nu numai ca nu l-a facut pe nimeni tampit, dar citeste ce soarta ii asteapta pe cei care spun asa ceva despre fratii lor. Tu din sectari tampiti si altele asemenea nu scoti oamenii. Macar de-ai vorbi ca Iisus.

dupa cum spuneam morrrrrr de rassssssss ....:21:
fratii lor? tu cu mine nu esti sora -frate .... asadar nu te baga in aceeasi oala cu mine , ca tu nu esti ortodoxa ....tu sectara , eu ortodox .... si stim ca minciuna si adevarul nu pot sta la un loc ....
multa iubire
ps sectari nu e o jignire , iar timpit nu este cuvintul folosit de mine .... asadar ACUZA-MA dar ADU PROBE .... intelegi sectaro ?
multa iubire

Adriana3 04.08.2011 19:20:11

Citat:

În prealabil postat de the_Listener (Post 386074)
dupa cum spuneam morrrrrr de rassssssss ....:21:
fratii lor? tu cu mine nu esti sora -frate .... asadar nu te baga in aceeasi oala cu mine , ca tu nu esti ortodoxa ....tu sectara , eu ortodox .... si stim ca minciuna si adevarul nu pot sta la un loc ....
multa iubire
ps sectari nu e o jignire , iar timpit nu este cuvintul folosit de mine .... asadar ACUZA-MA dar ADU PROBE .... intelegi sectaro ?
multa iubire

Cand tu spui cuiva ca spune tampenii, il acuzi de a fi tampit. Si asa mai departe. Probe gasesti cate vrei.

Cat despre frate, esti frate din moment ce avem acelasi Tata ceresc, fie ca-ti place, fie ca nu. Suntem in aceeasi oala deocamdata. Doar la Judecata Domnului se vor separa oalele, si nu tu vei fi cel care va decide cum.

grasu77 04.08.2011 20:14:43

Citat:

Decologul lui Moise

Insusi Dumnezeu a scris cele 10 Porunci, in piatra, de 2 ori. Iar dvs. cautati sa desfiintati Poruncile Dumnezeiesti numindu-le "decalogul lui Moise".

Observ ca dvs. nu va impacati nici cu Catehismul Ortodox. Cititi, va rog, capitolul "Legea Morala" (decalogul). Il gasiti aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html. Spicuiesc din acest capitol:

.................................................. ........
20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament?

Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile....

Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat.

21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului?

Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci.

.................................................. .................................................. ................

Citat:

porunca a 4-a,in acceptiunea vechi-testamentara (sabat) nu se regaseste in Noul Testament,

Despre pazirea sambetei (ziua a saptea) se vorbeste foarte mult in Noul Testament. In cele 4 Evanghelii, Domnul Sambetei arata cum trebuie pazita aceasta zi sfanta. Nu era nevoie sa dea porunca sa fie pazita; cei carora le vorbea o pazeau fara doar si poate. Dar nu o pazeau cum trebuie.

P.S. Ma repet: in cele 4 Evanghelii (Biblia Sinodala) gasiti cuvantul "sambata" de cca 52 de ori. Mai puteti spune ca nu se regaseste porunca a 4-a in Noul Testament?

Citat:

Din dragoste fata de Dumnezeu noi cinstim Ziua Domnului,

1.In Sfanta Scriptura, Ziua Domnului este ziua a saptea. Vedeti porunca, spre exemplu, porunca a 4-a unde se vorbeste despre "ziua de odihna inchinata Domnului".

2. "Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui" (1 Ioan 5:3). Daca-L iubiti pe Dumnezeu, veti pazi poruncile Lui, asa cum le-a scris El.

Citat:

avand libertatea de ne alege ziua,

Avem libertatea sa respectam sau nu, ceea ce Insusi Dumnezeu a ales deja.

Citat:

"Voi da o inima noua si voi pune in voi un duh nou, voi scoate din trupul vostru inima de piatra si va voi da o inima de carne. Voi pune Duhul meu in voi si va voi face sa urmati poruncile mele si sa paziti si sa impliniti legile mele " (Ez 36, 26-27).

Ale cui porunci si legi le paziti cand Dumnezeu spune "ziua a saptea" iar dvs. paziti alta zi (pe care considerati ca aveti libertatea sa o alegeti)? Ce duh salasuieste in cel care pazeste o lege modificata (de nu stiu cine)?

P.S. O intrebare: cine este modelul dvs? Eu pot spune ca-L am ca model pe Domnul Sambetei. Si El a pazit sambata (asa cum trebuie pazita - nu ca fariseii).

Adriana3 04.08.2011 20:25:30

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 386112)
Insusi Dumnezeu a scris cele 10 Porunci, in piatra, de 2 ori. Iar dvs. cautati sa desfiintati Poruncile Dumnezeiesti numindu-le "decalogul lui Moise".

Observ ca dvs. nu va impacati nici cu Catehismul Ortodox. Cititi, va rog, capitolul "Legea Morala" (decalogul). Il gasiti aici: http://www.crestinortodox.ro/carti-o...ala-80574.html. Spicuiesc din acest capitol:

.................................................. ........
20. Ce cuprinde legea Vechiului Testament?

Legea Vechiului Testament cuprinde porunci morale, ceremoniale si civile....

Decalogul este cea dintai lege scrisa a Vechiului Testament si, totodata, cea mai inalta lege morala data pana la Domnul nostru Iisus Hristos. Ea ramane valabila pentru toate timpurile, fiindca cele 10 porunci sunt poruncile legii firesti, pe care Dumnezeu le aduce la cunostinta credinciosilor intr-un chip mai limpede si mai hotarat.

21. Cele 10 porunci stau la temelia vietii morale a crestinului?

Da. De aceea, pentru a sti cum sa-si intocmeasca viata potrivit vointei lui Dumnezeu, pentru a-si castiga mantuirea, crestinul trebuie sa cunoasca si sa pazeasca cele 10 porunci.

.................................................. .................................................. ................

Despre pazirea sambetei (ziua a saptea) se vorbeste foarte mult in Noul Testament. In cele 4 Evanghelii, Domnul Sambetei arata cum trebuie pazita aceasta zi sfanta. Nu era nevoie sa dea porunca sa fie pazita; cei carora le vorbea o pazeau fara doar si poate. Dar nu o pazeau cum trebuie.

P.S. Ma repet: in cele 4 Evanghelii (Biblia Sinodala) gasiti cuvantul "sambata" de cca 52 de ori. Mai puteti spune ca nu se regaseste porunca a 4-a in Noul Testament?

1.In Sfanta Scriptura, Ziua Domnului este ziua a saptea. Vedeti porunca, spre exemplu, porunca a 4-a unde se vorbeste despre "ziua de odihna inchinata Domnului".

2. "Dragostea de Dumnezeu sta in pazirea poruncilor Lui" (1 Ioan 5:3). Daca-L iubiti pe Dumnezeu, veti pazi poruncile Lui, asa cum le-a scris El.

Avem libertatea sa respectam sau nu, ceea ce Insusi Dumnezeu a ales deja.

Ale cui porunci si legi le paziti cand Dumnezeu spune "ziua a saptea" iar dvs. paziti alta zi (pe care considerati ca aveti libertatea sa o alegeti)? Ce duh salasuieste in cel care pazeste o lege modificata (de nu stiu cine)?

P.S. O intrebare: cine este modelul dvs? Eu pot spune ca-L am ca model pe Domnul Sambetei. Si El a pazit sambata (asa cum trebuie pazita - nu ca fariseii).

O singura intrebare pentru lamurirea mea. Dovezile prezentate sunt incontestabile. Nu prea ma dumiresc cine a fost la originea schimbarii zilei de sambata cu cea de duminica, insa acum am o nedumerire: in Apocalipsa, acolo unde apare "ziua Domnului" se refera la sambata sau duminica?

grasu77 04.08.2011 21:15:40

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 386115)
Nu prea ma dumiresc cine a fost la originea schimbarii zilei de sambata cu cea de duminica,

La originea schimbarii a ceea ce Dumnezeu a lasat scris in piatra nu poate fi decat impotrivitorul. Din pacate, si acesta lucreaza prin oameni.

Gasiti aici (http://caleasprecasa.uv.ro/tranzitia.htm) un articol (pentru studiu, nu pentru edificare) despre trecerea de la sambata la duminica.

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 386115)
insa acum am o nedumerire: in Apocalipsa, acolo unde apare "ziua Domnului" se refera la sambata sau duminica?

Eu cred ca este vorba despre singura zi din saptamana, pe care Scriptura o numeste "ziua inchinata Domnului" (ziua a saptea).

Dar, indiferent de ce credem despre "ziua Domnului" din Apocalipsa 1:10, bine este sa lasam scris "ziua Domnului". Denumirea de "duminica" (aparuta in unele traduceri ortodoxe) a fost data zilei intaia a saptamanii abia in sec IV (sinodul de la Aquilea). Iar cartea Apocalipsai a fost scrisa in sec 1. Sa lasam Scriptura asa cum a fost scrisa (indiferent de interpretarea noastra).

AlinB 04.08.2011 21:22:34

Citat:

În prealabil postat de grasu77 (Post 386132)

Gasiti aici (http://caleasprecasa.uv.ro/tranzitia.htm) un articol (pentru studiu, nu pentru edificare) despre trecerea de la sambata la duminica.

Stii vorba aia cu nebunul care arunca o piatra si 12 intelepti se chinuie sa o scoata?

Pai pietroiul asta nu merita nici macar 1 sa traga de el, articolul in cauza este deosebit de slab, ca in general propaganda adventista care se adreseaza indivizilor fara studii teologice si zero logice.

Sa-ti dau un exemplu:

Citat:

"Tranzitia lenta de la Sabat la "ziua Domnului":

Faza 1

La inceput, crestinii tineau doar ziua biblica de odihna, Sabatul .

"Gabriel Rascaru Ieromonahul, in Liturgica Bisericii Ortodoxe , ed. 1876, pg. 94, scrie: "Sambata s-a serbat intrucat priveste ca Lege morala si in secolele primitive ale crestinismului"."

Faza 2
...bla bla..
Adica pentru mareata "faza 1" nu s-a putut gasi nici un argument decat o carte de acum 1 secol si ceva, care nu o poate consulta nimeni ca sa vada contextul si daca nu cumva autorul afirmatiei a inteles ceva gresit?

Ca sa nu mai vorbim ca dpdv logic, aceasta afirmatie nici pe departe nu legitimeaza sabatul, fiind un obicei evreiesc si dupa cum sti si alte traditii a Legii Vechi, ca taierea imprejur a fost condamnata de Sf. Apostol Pavel in scrisoarea catre Galateni.

Si nu e nici prima hilaritate si nici ultima.

grasu77 04.08.2011 21:29:10

Citat:

În prealabil postat de AlinB (Post 386135)
Stii vorba aia cu nebunul care arunca o piatra si 12 intelepti se chinuie sa o scoata?

Pai pietroiul asta nu merita nici macar 1 sa traga de el, articolul in cauza este deosebit de slab,

Spuneti ca articolul este slab. Va respect parerea. Nu trebuie sa va alarmati.

Poate aveti dvs. niste explicatii, mai bine documentate, despre trecerea de la pazirea sambetei la pazirea duminicii. Nu ar strica sa avem mai multe "informatii".

Ora este GMT +3. Ora este acum 02:10:22.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.