Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre cinstirea Maicii Domnului (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2725)

ioanna 25.05.2012 23:33:39

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 447461)
Eu sunt liniștit, nu am pe conștiință nicio pâră (am spus pentru că v-am văzut editând un report). Și puteți fi și dvs. liniștită: nu o să fiți banată, și nici nu veți pleca. Noapte bună!

Cand saracasmul la adresa Fecioarei Maria atinge cote alarmante, trebuie sa va tempereze cineva elanul, caci noi degeaba va cerem sa aveti consideratie pentru sentimentele celorlalti. V-ati batut joc constant de Ortodoxie de cand sunteti pe aici, de practicile ortodoxe, dar acum, acompaniat de Ucenicul, ajungeti sa va legati pana si de Maica Domnului ?! O seara placuta!

Yasmina 25.05.2012 23:36:11

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 447448)
REGULAMENT FORUM:
http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=3
12. Nu acceptam sa fie denigrata credinta ortodoxa !

Orice denigrare la adresa Fecioarei Maria o puteti face pe forumuri adventiste, respectiv penticostale, nu aici!
Orice luare in deradere a "fecioriei" ei o puteti face alaturi de fratii d-voastra, pe forumurile voastre, nu aici!

De acord,de multe ori m-am gandit sa-mi fac cont pe forumuri neoprotestante pt a ma infiltra in discutiile lor si a-i deranja la ei acasa,dar practic nu am timp fizic pt 2 forumuri si nici impulsul de a ma pierde in discutii contradictorii intre diverse confesiuni.

Eu sincer ma intreb de unde atata dorinta de a activa zilnic si neobosit pe un forum,altul decat cel care-ti impartaseste crezurile,religia??Nu este mai ziditor sa-ti folosesti timpul si sa te dedici cunoasterii religiei tale?

Tocmai constatasem ca subiectul inceput de Strajerul era unul interesant,captivant de urmarit pana cand a intervenit bruierea pe forum.Chiar si discutiile intre confesiuni sunt binevenite cu conditia sa nu depaseasca unumite limite fragile.

ucenic 25.05.2012 23:40:32

Citat:

În prealabil postat de iuliu46 (Post 447456)
Gandeste-te cine te impinge sa cauti orice argument impotriva chiar si atunci cand scrie negru pe alb ca Maria a fost prima care a facut aceste lucruri pe care Iisus ni le cere tuturor.

Chiar conteaza cine si cum incepe sau cine si cum termina???
"Mai bun este sfarsitul unui lucru decat inceputul lui..."(Ecl.7:8a)

Si pentru ca mai este un exemplu, priviti la Ioan Botezatorul si la indoiala lui. El, cel ce a fost de randuit de Dumnezeu si proorocit din vechime sa fie inainte-mergatorul Domnului Iisus Hristos, el cel L-a botezat pe Domnul, care a vazut si a auzit marturia minunata a Tatalui: "Acesta este Fiul Meu preaiubit in care Imi gasesc placerea.", el ioan trimite din temnita ucenici sa-L intrebe pe Iisus: "Tu esti Acela care are sa vina sau sa asteptam pe altul?" (Luc.7:19)

Acum eu sunt sigur de pocainta lui Ioan, chiar daca nu este redata in Evanghelii. Tot asa nu pun la indoiala sfintenia maicii Domnului si a curatiei ei.

Insa vedeti ce intelegere ne da Dumnezeu???

Ca nimeni din oameni nu este fara de pacat, ori greseala, ori cadere...
"Nu este niciun om neprihanit, niciunul macar." (Rom.3:10)

Sa nu ne punem increderea in oameni fie aici pe pamant, fie ei sfinti in cer...
"Blestemat sa fie omul care se increde in om, care se sprijina pe un muritor si isi abate inima de la Domnul! (Ier.17:5)

El in toate si in toti, Bunul nostru Dumnezeu si Tata! Amin.

Theodor_de_Mopsuestia 25.05.2012 23:44:01

Citat:

În prealabil postat de DragosP (Post 447305)
Mai degrabă flatulație. Continuați.

Bine exprimat, frate! Arhiconii produc niste basini blasfemice, pe care le trag adventii in piept, pe post de "iarba", de se cutremura cladirea adunarii...insa cum sa realizeze hive-mind-ul adventist ca este in inselare? Mai degraba se mantuieste Vrajmasul!
P. S. "Noi suntem toti ca unul, si suntem captivi" - din "Operation: Trojan Horse" (de John Keel) despre Micii Cenusii. Se potriveste sectelor paracrestine gen adve, ca o manusa...

osutafaraunu 25.05.2012 23:48:26

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 447466)
Cand saracasmul la adresa Fecioarei Maria atinge cote alarmante, trebuie sa va tempereze cineva elanul, caci noi degeaba va cerem sa aveti consideratie pentru sentimentele celorlalti. V-ati batut joc constant de Ortodoxie de cand sunteti pe aici, de practicile ortodoxe, dar acum, acompaniat de Ucenicul, ajungeti sa va legati pana si de Maica Domnului ?! O seara placuta!

Acum o oră făceați pe alt topic apel să nu se "cadă în paranoia", dați vă rog exemplu personal! Nu știu cum ați văzut tocmai la noi "bătaie de joc", când am fost făcuți în toate felurile de confrații dumneavoastră. Măcar eu nu am a mă plânge, sunt mult mai incisiv, rău și "învechit" pe forum decît fratele meu ucenicul...

ioanna 26.05.2012 00:11:44

Citat:

În prealabil postat de Yasmina (Post 447467)
Tocmai constatasem ca subiectul inceput de Strajerul era unul interesant,captivant de urmarit pana cand a intervenit bruierea pe forum.Chiar si discutiile intre confesiuni sunt binevenite cu conditia sa nu depaseasca unumite limite fragile.

Nu a ordonat prea bine textul, nici curatat, e greu de citit, insa se poate face de aici:
DESPRE PREACINSTIREA SFINTEI FECIOARE MARIA
Pr. Cleopa,
Din “Călăuză în credința ortodoxă”, Editura Episcopiei Romanului 2003

http://cleopasihastria.wordpress.com...ecioare-maria/
In cap.6 gasiti raspunsuri la intrebarile neoprotestantilor:
Dar pe Maria, Maica lui Iisus Hristos, de ce voi, ortodocșii, o cinstiți atât de mult și vă închinați la ea ca la Dumnezeu?
Unde spune în Sfânta Scriptură că Maria, mama lui Iisus, a fost fecioară și pururea fecioară, așa cum o numiți voi, ortodocșii, pe ea?
A avut Maria copii? (fratii lui Iisus)
Ortodocsii o pun pe Maica Domnu-lui ca și pe Mântuitorul, mijlocitoare a mântuirii noastre?

Yasmina 26.05.2012 00:27:00

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 447477)
Nu a ordonat prea bine textul, nici curatat, e greu de citit, insa se poate face de aici:
DESPRE PREACINSTIREA SFINTEI FECIOARE MARIA
Pr. Cleopa,
Din “Călăuză în credința ortodoxă”, Editura Episcopiei Romanului 2003

http://cleopasihastria.wordpress.com...ecioare-maria/
In cap.6 gasiti raspunsuri la intrebarile neoprotestantilor:
Dar pe Maria, Maica lui Iisus Hristos, de ce voi, ortodocșii, o cinstiți atât de mult și vă închinați la ea ca la Dumnezeu?
Unde spune în Sfânta Scriptură că Maria, mama lui Iisus, a fost fecioară și pururea fecioară, așa cum o numiți voi, ortodocșii, pe ea?
A avut Maria copii? (fratii lui Iisus)
Ortodocsii o pun pe Maica Domnu-lui ca și pe Mântuitorul, mijlocitoare a mântuirii noastre?

Multumesc Ioanna,am observat ca este greu de citit intr-adevar.

ioanna 26.05.2012 08:43:23

pt. crestini ortodocsi

Prima fericire adresata Maicii Domnului:
Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. (Luca 1:28)
Fericirea adresata Maicii Domnului de catre Elisabeta:
„Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. (Luca 1:41-43)

Duhul Sfant ne lasa prin Fecioara Maria o profetie uimitoare:
Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul
Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile
mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.
Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El. (Luca 1:46-50)

Lait-motivul acatistelor Maicii Domnului este cu siguranta „bucura-te” dupa care urmeaza de fiecare data o metafora simbolica (metafora poetica). Ex:Bucura-te porumbița cea preabună, lină și fără răutate, Bucura-te vasul care ai scos mărgăritarul cel dumnezeiesc, Bucura-te, Maica Mielului si a Pastorului etc. Semnificatiile metaforelor poetice folosite in acatiste http://www.crestinortodox.ro/diverse...lui-98192.html

a FERICÍ vb. v. a binecuvânta, a felicita, a lăuda ,a mări, a preamări, a slăvi.
LATREIA:adorare, inchinare desavarsita, absoluta ce se cuvine numai lui Dumnezeu si care implicit inseamna supunere, recunoasterea stapanirii Lui Dumnezeu.
DOULEIA: cinstire, fericire, ce se cuvine fiintelor marginite (ingerilor, persoanelor umane). I se mai spune inchinare marginita.
Insusi Mantuitorul Iisus Hristos face diferenta intre LATREIA (inchinare absoluta) si DOULEIA (inchinare marginita)
Ioan 4- inchinare catre Dumnezeu, Matei 18:26- inchinare relativa, marginita adusa imparatului pentru iertarea datoriei.

Neoprotestantul spune: eu aduc slava numai Lui Dumnezeu pentru ca asa este scris, accentuand pe numai.Dar cand el citeste poezia lui Vasile Alecsandri, dedicta Elenei Negri: "Tu, care ești pierdută în neagra vecinicie,Stea dulce și iubită al sufletului meu! Și care-odinioară luceai atât de vie Pe când eram în lume tu singură și eu", nici macar el nu poate spune ca poetul n-a respectat porunca divina de a te inchina si a aduce slava numai lui Dumnezeu, "inchinandu-se" si aducand lauda unei femei,pentru ca intelege ca este vorba de cu totul altceva. Oamenii dragi ii pretuiesti si-ti manifesti pretuirea in proza, poezie, muzica, prin arta in general, sub diferite forme. Noi o pretuim pe Maica Domnului si o aratam prin imnografie, prin iconografie, prin poezie. Iar daca-i aduci multumire si cinstire Maicii Domnului, i te "inchini" (cum malitios ne spun unii) nu inseamna ca nu-L mai recunosti pe Dumnezeu ca Stapan absolut, ca nu i te mai inchini Lui. Ortodocsii se inchina, in sens propriu, doar Lui Dumnezeu. Iar daca Iisus Hristos n-a condamnat gestul unui om de a se pune in genunchi in fata unui alt om pentru a cere iertare, np nu poate sa se considere mai presus de Hristos condamnand gestul altora de a se pune in genunchi pentru a aduce multumire unui om, caci noi stim cine-i cel care vrea sa fie mai presus de Dumnezeu, deci nu i-ar strica mai multa prudenta si smerenie.

ucenic 26.05.2012 11:17:34

Citat:

În prealabil postat de ioanna (Post 447503)
Prima fericire adresata Maicii Domnului:
Bucura-te, ceea ce esti plina de har, Domnul este cu tine. Binecuvantata esti tu intre femei. (Luca 1:28)
Fericirea adresata Maicii Domnului de catre Elisabeta:
„Binecuvantata esti tu intre femei si binecuvantat este rodul pantecelui tau. (Luca 1:41-43)

Duhul Sfant ne lasa prin Fecioara Maria o profetie uimitoare:
Și a zis Maria: Mărește sufletul meu pe Domnul
Și s-a bucurat duhul meu de Dumnezeu, Mântuitorul meu,
Că a căutat spre smerenia roabei Sale. Că, iată, de acum mă vor ferici toate neamurile
mi-a făcut mie mărire Cel Puternic și sfânt este numele Lui.
Și mila Lui în neam și în neam spre cei ce se tem de El. (Luca 1:46-50)

Lait-motivul acatistelor Maicii Domnului este cu siguranta „bucura-te” dupa care urmeaza de fiecare data o metafora simbolica (metafora poetica). Ex:Bucura-te porumbița cea preabună, lină și fără răutate, Bucura-te vasul care ai scos mărgăritarul cel dumnezeiesc, Bucura-te, Maica Mielului si a Pastorului etc. Semnificatiile metaforelor poetice folosite in acatiste http://www.crestinortodox.ro/diverse...lui-98192.html

a FERICÍ vb. v. a binecuvânta, a felicita, a lăuda ,a mări, a preamări, a slăvi.
LATREIA:adorare, inchinare desavarsita, absoluta ce se cuvine numai lui Dumnezeu si care implicit inseamna supunere, recunoasterea stapanirii Lui Dumnezeu.
DOULEIA: cinstire, fericire, ce se cuvine fiintelor marginite (ingerilor, persoanelor umane). I se mai spune inchinare marginita.
Insusi Mantuitorul Iisus Hristos face diferenta intre LATREIA (inchinare absoluta) si DOULEIA (inchinare marginita)
Ioan 4- inchinare catre Dumnezeu, Matei 18:26- inchinare relativa, marginita adusa imparatului pentru iertarea datoriei.

Neoprotestantul spune: eu aduc slava numai Lui Dumnezeu pentru ca asa este scris, accentuand pe numai.Dar cand el citeste poezia lui Vasile Alecsandri, dedicta Elenei Negri: "Tu, care ești pierdută în neagra vecinicie,Stea dulce și iubită al sufletului meu! Și care-odinioară luceai atât de vie Pe când eram în lume tu singură și eu", nici macar el nu poate spune ca poetul n-a respectat porunca divina de a te inchina si a aduce slava numai lui Dumnezeu, "inchinandu-se" si aducand lauda unei femei,pentru ca intelege ca este vorba de cu totul altceva. Oamenii dragi ii pretuiesti si-ti manifesti pretuirea in proza, poezie, muzica, prin arta in general, sub diferite forme. Noi o pretuim pe Maica Domnului si o aratam prin imnografie, prin iconografie, prin poezie. Iar daca-i aduci multumire si cinstire Maicii Domnului, i te "inchini" (cum malitios ne spun unii) nu inseamna ca nu-L mai recunosti pe Dumnezeu ca Stapan absolut, ca nu i te mai inchini Lui. Ortodocsii se inchina, in sens propriu, doar Lui Dumnezeu. Iar daca Iisus Hristos n-a condamnat gestul unui om de a se pune in genunchi in fata unui alt om pentru a cere iertare, np nu poate sa se considere mai presus de Hristos condamnand gestul altora de a se pune in genunchi pentru a aduce multumire unui om, caci noi stim cine-i cel care vrea sa fie mai presus de Dumnezeu, deci nu i-ar strica mai multa prudenta si smerenie.

Da, asa da!

Util mesajul si pe "intelesul" meu. Sunt cat se poate de sincer. Ce spui aici convinge, Ioana. Este si inteligibil si credibil.

Ce te faci insa cu "masa" de de credinciosi si mai ales de credincioase care confunda Cratorul cu creatia, pe Dumnezeu cu maica Domnului?

Inchinarea acestora este sora cu idolatria. Intelege te rog, ca in aceasta forma de inchinare "am lovit" eu, ca unul care recunosc si cinstesc pe maica Domnului, dar care sunt foarte sensibil la ceea ce vrea Tatal ceresc de la noi - inchinare, slujire, multumire prin Fiul Sau...

Pentru astfel de crestini fiti voi o pilda si aratati-le diferenta intre adevarata inchinare si fireasca cinstire.

Dumnezeu inainte de toate si inainte de toti, mai presus de toate si mai presus de toti. Facand astfel putem apoi aduce cinstire oricui si in orice imprejurare.

Caci ceea ce avem, avem de la Hristos, ceea ce suntem suntem prin Hristos, si tot ceea ce facem, facem pentru Hristos si pentru Imparatia Lui.

Deoarece cu totii "suntem chemati, iubiti in Dumnezeu-Tatal si pastrati pentru Iisus Hristos: (Iuda.1:1)

ioanna 26.05.2012 11:47:28

Citat:

În prealabil postat de ucenic (Post 447520)
Ce te faci insa cu "masa" de de credinciosi si mai ales de credincioase care confunda Cratorul cu creatia, pe Dumnezeu cu maica Domnului?

Nu cunosc niciun crestin-ortodox care sa o considere pe fecioara Maria ca fiind Dumnezeu sau un substitut al Acestuia, care sa confunde creatia cu Creatorul, nici macar unul. Poate ar trebui sa fiti ingrijorat de marea masa a penticostalilor ce se cred “mari vorbitori in limbi”, autoamagindu-se si sa lasati cultul ortodox in pace, sa nu-l mai denigrati, pentru ca nu il intelegeti! V-ati lasat inselat de limbajul metaforic si figurat pentru a aduce o multime de acuze de erezii si blasfemii la adresa acatistelor ortodoxe si implicit a ortodocsilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 10:43:37.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.