Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

catalin2 17.09.2011 09:46:37

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400850)
Placa asta cu: "Noi stim de 2000 de ani si nimic nu s-a schimbat" este cam zgariata. Acum ca am vazut ca Sf. Ioan Gura de Aur a sustinut Cina Pascala in noaptea Pastilor exact ca si mine iar tu te faci ca nu vezi, si ai evitat cu maxima abilitate si raspunsul la intrebarea mea directa, acum ca stii ca Pastile a fost pregatit in 14 Nissan iar seara, cand l-au mancat era deja 15 Nissan pentru ca stii ca seara se schimba ziua, deci concluzia pe care o trag este: inversunarea impotriva evidentei. Nici nu este pentru prima oara ca faci asa, ci este ceva obisnuit la tine.

Eu vorbesc despre cei ce sunt intr-un cult si au invatatura din acel cult. Tu ai idei personale, diferite evident de ortodoxie si nu stii nici ce spun cei din cultele pe care le sustii. Deci e irelevant la ce concluzii personale ai ajuns tu, eu ti-am dat raspunsurile dar nu esti om cu care sa te intelegi, oricum o sa repeti tot ceea ce vrei, indiferent de ce se scrie. Dar in alte culte sunt de obicei oameni cu care te poti intelege si se poate discuta rational, nu sa repeti tot timpul acelasi lucru.

Mihailc 17.09.2011 10:03:45

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400825)
Chiar așa! Ce relevanță are pentru tine?

"Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)
  • Ce relevanță are pentru tine că Hristos "cu gurița Lui" spune creștinilor să cerceteze Scripturile Vechiului Testament? Tu probabil nu te consideri creștin.
  • Ce relevanță are pentru tine că în ele ai viață veșnică când tu ai convingerea că doar în bucățica aia de dospeală ai viața veșnică?
  • Ce relevanță are pentru tine faptul că azima aceea "veterotestamentară" mărturisește despre El? Pe tine nu te interesează!
Pentru tine mai mare relevanță are faptul că Hristos a asemuit Împărăția Sa cu dospeala într-o parabolă, în consecință ai dedus că Sfânta Rânduială a lui Dumnezeu trebuie întoarsă pe dos. Nu are relevanță că în vechime asta se pedepsea cu moartea (Ieșirea 12,19), de parcă Dumnezeu ar fi arbitrar condamnând la moarte pe cel ce folosește în locul simbolului lui Hristos (azima), dospeala (spune tu cam pe cine ar simboliza).

Oare cine vă inspiră să faceți tot pe dos de cum cere Dumnezeu? Și apoi să vă mai și inspire a-i numi oligofreni pe cei vor să respecte Legea Lui!

Trices, retorica ta de grădiniță nu mai impresionează niciun adult. Ai bun să le spui povești preșcolarilor, poate ei o să te aplaude la scenă deschisă.
Eu își dau un exemplu de folosire pozitivă, de către însuși Domnul, a unui simbol evreiesc negativ, și tu te prezinți cu o sofistică periferică subiectului. Păi află tovarășu sâmbetist că tertipurile tale nu mai țin, te știm acum mai bine decât te cunoaște partenera ta de viață. Ea are toate motivele să-ți înghită falsurile, însă noi ne-am cam săturat și nu ne obligă nicio lege din lumea aceasta sau cealaltă, să-ți acordăm atenție.
I-auzi unde-l duce viteza contraatacului pe Trices! Că eu mi-aș pune nădejdea vieții veșnice în "bucățica de dospeală"! Unde ai citit așa ceva, într-un ghid de conversație cu creștin-ortodocșii, de-ăla care vă învață cum să înșelați oamenii cu amăgiri eretice?
Și tu în ce viață veșnică îți pui nădejdea, domnu miopie metafizică? În viață- moarte absolută-viață? Asta înseamnă pentru tine viața veșnică ? Că mori ca un animal, apoi ești recreat din nimic cu tot cu conștiință, culpă, merite chinuite, prostie, fanatism, adică cu tot ce caracterizează un adventist standard? Păi nu ai proprietatea cuvintelor, măi iluzionistule.
Veșnic nu înseamnă discontinuu, decât în păsăreasca asociației AZ7, doar în realitate voastră paralelă.

Ia învață să vorbești, și află în premieră, ce înseamnă veșnic=etern, nemuritor, nepieritor, nesfârșit, neuitat, perpetuu, viu . Și citește Scriptura exact așa cum mi-ai aruncat-o în postarea ta cu mânie proletară: "Cercetați Scripturile, că socotiți că în ele aveți viață veșnică. Și acelea sunt care mărturisesc despre Mine." (Ioan 5,39)

Ai observat că "viață veșnică" e la timpul prezent? Nu spune "veți avea viață veșnică" după ce dispăreți de pe fața pământului de parcă n-ați fi fost.
Pleacă Trices, și te ascude undeva, că pe creștinortodox.ro prozelitismul tău, eretic și analfabet, ȘI-A RATAT ȚINTA.
Drum bun și cale bătută!

delia31 17.09.2011 10:09:14

@Adriana si Tricesimus

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400831)
Prima Euharistie a avut loc la Cina cea de Taina tinuta in seara Pastilor din anul rastignirii Domnului si s-a folosit azima. Iar in acea seara Domnul a zis "Faceti aceasta intru amintirea mea". Ca atare, de cate ori frangem si noi painea astazi, vestim moartea Domnului.
Ceea ce este putin pacat la ortodocsi din punctul meu de vedere este faptul ca acest moment al frangerii painii nu este cu adevarat trait si de credinciosi in sensul ca se face in Altar de preot in asa fel incat nimeni nu prea vede ce face acolo, iar daca nici nu este informat despre ceea ce face preotul in Altar, rateaza momentul cu desavarsire. In timp ce la catolici si la altii este un moment foarte important din slujba, cu o incarcatura duhovniceasca deosebita si vazut in mod clar de toti credinciosii asa cum vedeau si apostolii. Cel putin eu o resimt intotdeauna cand merg la ei in timp ce la noi, toata gestica facuta in Altar deasupra Potirului ma duce mereu cu gandul la ritualuri pagane africane, la incantatii, si sincer, ma intristeaza mereu ca nu se pune mai mult accent in fat credinciosilor pe acest moment al frangerii painii si al Transformarii darurilor.

Adriana si Tricesimus, multumesc de raspunsuri.
Intrebarea mea era de fapt cand a avut loc prima Euharistie de dupa Cina cea de Taina si ce anume s-a folosit: paine sau azima? Stiu ca la Cina cea de Taina a fost instituita, ma intereseaza opinia voastra referitor la cand a fost prima data imediat urmatoare cand s-a savarsit Euharistia. Imi cer scuze ca n-am precizat explicit de la inceput.
multumesc anticipat

NeInocentiu 17.09.2011 10:13:18

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 400828)
Care brutar și-ar fi riscat viața să coacă pâine dospită?

Asta daca chiar se respectau legile la vremea respectiva.

Adriana3 17.09.2011 10:20:31

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 400851)
Trebuie sa cauti ce scrie in Biblie, nu experienta in limbi straine, mecanica, sau geografie.
Daca spui asa, arata-mi te rog in Biblie unde scrie artos sau panem (in greaca si latina) cand e vorba de azimi. Compara apoi si cu textul in limba ebraica.
Eu iti dau ce spun expertii despre artos si tu imi spui ca stii mai bine, pentru ca stii limbi straine.

Expertii? Despre care experti vorbesti? :))
Ti-am zis sa postezi ritualul catolic si nu ai vrut sa o faci. Iata ca unii experti spun in timpul celebrarii Euharistice: "si luand painea a frant-o si a dat-o ucenicilor zicand:" iar in timp ce cu gura spun asta, cu mainile iau azima si o frang.
Deci despre ce experti imi vorbesti? :)

Iar tu cauti ce scrie in Biblie ca sa vezi ca Pastele l-au mancat cand s-a facut seara zilei Pregatirilor, adica 15 Nissan? Si cauti in Biblie faptul ca Pastile se manca cu azimi dupa Lege? Si cauti sa vezi toate acestea? Nu, asa-i? Ci tu negi Evangheliile si evidenta pe baza unui cuvant grec pe care nu il intelegi. Nici o vorbulita nu spui ca sa explici cum de 3 Evanghelii indica Cina pascala si cum ar putea fi posibil ca ucenicii sa fi incalcat Legea atunci cand au preparat-o, mai ales ca Domnul nu le spune sa incalce Legea si sa pregateasca paine dospita in loc de azimi. Si nici nu aveau oricum timp sa puna paine la dospit, iar conform Legii, inca de dimineata nu mai exista niciunde paine dospita in casele credinciosilor. De ce treci toate astea sub tacere? Si tu dai lectii despre cum trebuie cautat in Biblie? Ma faci sa zambesc :)

Si cum ramane cu Traditia de 2000 de ani cand Sf. Ioan Gura de Aur indica negru pe alb ca Cina cea de Taina a avut loc in noaptea Pastilor? Nici el nu stia ce inseamna Artos? :))

catalin2 17.09.2011 10:35:32

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400669)
In cazul asta, anglicanii pe care ii cunosc folosesc azimi. Nu au nici o shaorma ci au exact azimile pe care le-am vazut la catolici.

Tu ce intelegi prin faptul ca "toti erau in acea noapte pe afara"? La cine te referi? Si la cine te referi cand zici ca ar cauta adapost?
Apostolii au pregatit exact cat timp le-a trebuit sa pregateasca, adica sa jertfeasca Pastele (mielul) si sa il gateasca asa cum scrie in Evanghelue, iar cand a venit seara, deci a trecut ziua Pregatirii de 14 Nissan si a inceput 15 Nissan, au venit si ceilalti si l-au mancat. Nu prea vad ce anume contesti tu cand totul este atat de clar.

Evreii care trebuiau sa manance Pastile si nu au intrat sunt doar ucigasii Domnului, si explica Sf. Ioan Gura de Aur ca ei tocmai ca incalcasera Legea pentru ca, in loc sa fi mancat deja Pastele cand trebuia, adica atunci cand l-a mancat si Iisus, ei au rumegat planul de prindere a lui Iisus in noaptea Pastelui si ca atare au amanat mancarea Pastelui cu o zi iar Ioan Evanghelistul se refera strict la ei, la calcatorii acestia de lege, de asta prezinta totul decalat cu o zi fata de Pastele care avusese deja loc asa cum il prezinta celelalte 3 Evanghelii. Reciteste postarea cu cuvintele Sf. Ioan Gura de Aur.

Faptul ca Iosif cumpara panza iarasi nu este de mirare pentru ca Iosif era pe ascuns ucenic al Domnului deci nu avea nici o problema sa cumpere panza de la calcatorii de lege.

Adriana, tu scrii mult si nu am timp sa raspund la toate mesajele tale, la fiecare mesaj ai multe neclaritati si trebuie sa scriu zece mesaje sa raspund la tot. Ai multe neclaritati pentru ca tu vrei sa gasesti si sa aflii invatatura corecta doar bazandu-te pe tine, vrei sa faci ce au facut toti sfintii timp de 2000 de ani, si nu doar un sfant.

Eu am dat exemplu shaorma, dar vad ca nu stii ce este. Shaorma e o mancare orientala care mie nu prea imi place si doar invelisul e lipie. Normal ca anglicanii nu folosesc shaorma sau lipie, ori azimi ori prescuri. Exista unii anglicani care au revenit apoi la azimi, asa scrie acolo, dar restul folosesc din sec. XVI paine dospita.

Toti erau afara, adica Apostolii, si evreii din Ierusalim, Sf. Petru nu a stat la foc in curte cu alti evrei? Or de Pasti stau toti in case, cred ca cel putin in noaptea de Pasti.
Nu aveau adapost Iisus si Apostolii si cei ce Il urmau, tu spui ca mai intai s-au dus cei doi Apostoli sa pregateasca masa spui ca dovada e ca scrie ca apoi s-a inserat si au venit Apostolii ceilalti, deci ei au ajuns dupa ce a inceput seara de asti. Nu are nicio importanta, dar sa-ti raspund la mesaj.
Evreii nu puteau nici vinde nici cumpara ceva in Sabat sau prima zi de Pasti. Nu doar sa vanda. De aceea au asteptat sa treaca sabatul si ziua de Pasti sa continue pregatirile de inmormantare.
Din moment ce Sf. Ioan spune clar ca in ziua rastignirii era ziua pregatirii Pastilor nu are rost sa analizam ce spune in alte pasaje acelasi Apostol, doar ca sa ne iasa ce vrem noi.

Adriana3 17.09.2011 10:37:38

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 400852)
Eu vorbesc despre cei ce sunt intr-un cult si au invatatura din acel cult. Tu ai idei personale, diferite evident de ortodoxie si nu stii nici ce spun cei din cultele pe care le sustii. Deci e irelevant la ce concluzii personale ai ajuns tu, eu ti-am dat raspunsurile dar nu esti om cu care sa te intelegi, oricum o sa repeti tot ceea ce vrei, indiferent de ce se scrie. Dar in alte culte sunt de obicei oameni cu care te poti intelege si se poate discuta rational, nu sa repeti tot timpul acelasi lucru.

In cazul asta trag concluzia ca pentru tine Sf. Ioan Gura de Aur ori nu face parte din cultul ortodox, ori sunt irelevante concluziile sale care indica Cina Euharistica in noaptea Pastilor si rastignirea Domnului de Pasti.

Iar pana acum nu am vazut sa poti vorbi tu rational cu cei din alte culte si sa nu repeti mereu si mereu aceleasi stereotipuri pe care le ai in minte negand mereu evidentele care ti se pun sub ochi.
Daca la catolici nu se sarbatoreste Cina cea de Taina in Joia Mare si rastignirea Vinerea Mare, iar Invierea Sambata seara/noaptea, iar azimile nu se folosesc de romano-catolici pe temeiul Cinei pascale, astept sa ma corecteze un catolic, nu un ortodox orb. Din pacate pentru tine, eu vorbesc din practica, toate acestea le-am celebrat cu catolicii inclusiv pe Pamantul Sfant. Deci acuzatiile tale sunt egale cu zero. Mai exista un temei pentru care unii folosesc azime, si citez un preot romano-catolic la care i-am pus intrebarea: pentru ca se usuca mai greu decat painea obisnuita :))

catalin2 17.09.2011 10:45:05

Citat:

În prealabil postat de Adriana3 (Post 400859)
Expertii? Despre care experti vorbesti? :))
Ti-am zis sa postezi ritualul catolic si nu ai vrut sa o faci. Iata ca unii experti spun in timpul celebrarii Euharistice: "si luand painea a frant-o si a dat-o ucenicilor zicand:" iar in timp ce cu gura spun asta, cu mainile iau azima si o frang.
Deci despre ce experti imi vorbesti? :)

Iar tu cauti ce scrie in Biblie ca sa vezi ca Pastele l-au mancat cand s-a facut seara zilei Pregatirilor, adica 15 Nissan? Si cauti in Biblie faptul ca Pastile se manca cu azimi dupa Lege? Si cauti sa vezi toate acestea? Nu, asa-i? Ci tu negi Evangheliile si evidenta pe baza unui cuvant grec pe care nu il intelegi. Nici o vorbulita nu spui ca sa explici cum de 3 Evanghelii indica Cina pascala si cum ar putea fi posibil ca ucenicii sa fi incalcat Legea atunci cand au preparat-o, mai ales ca Domnul nu le spune sa incalce Legea si sa pregateasca paine dospita in loc de azimi. Si nici nu aveau oricum timp sa puna paine la dospit, iar conform Legii, inca de dimineata nu mai exista niciunde paine dospita in casele credinciosilor. De ce treci toate astea sub tacere? Si tu dai lectii despre cum trebuie cautat in Biblie? Ma faci sa zambesc :)

Si cum ramane cu Traditia de 2000 de ani cand Sf. Ioan Gura de Aur indica negru pe alb ca Cina cea de Taina a avut loc in noaptea Pastilor? Nici el nu stia ce inseamna Artos? :))

Adriana, as vrea sa discut si cu alte persoane, pentru ca discutia cu tine nu se termina niciodata desi s-au scris sute de pagini. Tu ai o conceptie proprie, fiecare om are, nu putem sa analizam acum 7 miliarde de pareri personale. Ma intereseaza ce spun acele culte, tu ai un cult separat.
Si nu stiu de ce unii care nu sunt ortodocsi (mai ales ecumenisti) au ca obisnuinta sa spun ca doar eu sau unii spun ceva, e ce spune Bo, nu ce spun doar eu, nu-mi mai scrie ca "tu spui". E ortodoxia pe care tu o renegi si o ataci, spusnnd tot timpul ca ortodocsii si BO se inseala si tu ai dreptate sau cei din alte culte.
Ti-am dat link-ul cu ce inseman artos, la asta ma refeream, nu la catolici.
Dar vezi ca desi negi toata aceasta vorbarie fara rost pe sute de pagini e doar cu un singur rost, sa dai neaparat dereptate catolicilor si sa spui ca ortodocsii se inseala, nu conteaza adevarul sau ce spun altii in mesaje.
Stim cu toii ca ei folosesc azimi, nu era nevoie sa ne spui, noi discutam de altceva acum, daca si eu considera ca Pastile su fost dupa rastignire. Si alte culte.

Adriana3 17.09.2011 10:51:48

Citat:

În prealabil postat de delia31 (Post 400855)
Adriana si Tricesimus, multumesc de raspunsuri.
Intrebarea mea era de fapt cand a avut loc prima Euharistie de dupa Cina cea de Taina si ce anume s-a folosit: paine sau azima? Stiu ca la Cina cea de Taina a fost instituita, ma intereseaza opinia voastra referitor la cand a fost prima data imediat urmatoare cand s-a savarsit Euharistia. Imi cer scuze ca n-am precizat explicit de la inceput.
multumesc anticipat

Buna intrebare. Parerea mea este ca a doua oara s-a produs dupa Inviere atunci cand Domnul a mai frant-o o data pentru a le deschide ochii ca era El, Domnul, si ca inviase. Ca atare, daca acea zi a frangerii dupa Inviere a fost in perioada Pascala de 7 zile, ceea ce a frant Domnul a fost din nou o azima, daca insa a fost dupa o saptamana de la moartea Sa, in cazul asta a frant paine dospita. Tu cand stii ca s-a intamplat?

Adriana3 17.09.2011 10:54:01

Citat:

În prealabil postat de NeInocentiu (Post 400857)
Asta daca chiar se respectau legile la vremea respectiva.

Ucenicii cu siguranta le respectau, nu degeaba s-au dus din proprie initiativa la Domnul sa il intrebe unde sa-i pregateasca Pastile.

Ora este GMT +3. Ora este acum 13:42:58.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.