Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Biserica Romano-Catolica (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5029)
-   -   Papalitatea (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=8723)

Noesisaa 25.07.2010 01:45:54

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 271504)
De îndreptare a ce anume ? Cred că ar trebui să dezvoltăm un pic subiectul acesta.

Din punct de vedere strict catolic, pe cate stiu, canonul este un fel de pedeapsa.

Din punct de vedere ortodox, canonul nu este neaparat o pedeaspa, ci mai mult un mijloc de insanatosire a penitentului.

Asta vine dintr-o perceptie diferita asupra pacatului. Din punct de vedere catolic pacatul este o ofensa la adresa lui Dumnezeu, un fel de infractiune, care trebuie sa fie reparata, nu? Din punct de vedere ortodox, pacatul este mai mult o boala a sufletului care trebuie vindecata.

Asta in teorie, in practica bineinteles ca si ortodocsii recunosc pacatul ca pe o infractiune care jigneste pe Dumnezeu mai mult decat orice. Si ortodoxul de rand intelege canonul ca si pedeapsa. Si catolicii inteleg pacatul ca si boala sufleteasca, eu cel putin spovedindu-ma la preot catolic primesc nu doar obisnuitul canon, ci si sfaturi foarte bune despre cum sa evit anumite pacate, pe langa explicatii de cum si de ce ele il jignesc pe Dumnezeu. In actul de contritie nu spun numai ca imi pare rau ca l-am jignit pe Dumnezeu, ci si promit ca imi voi imbunatati viata.

Mihnea Dragomir 25.07.2010 01:50:28

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 271509)
Din punct de vedere ortodox, canonul nu este neaparat o pedeaspa, ci mai mult un mijloc de insanatosire a penitentului.

Bine, dar penitentul nu este deja însănătoșit ? Starea de grație a sufletului este sau nu este restaurată prin absolvire ? Dacă este restaurată, atunci înseamnă că mai există ceva care trebuie însănătoșit ? A mai rămas un rest, a mai rămas o boală undeva ?

rhadu_c 25.07.2010 13:43:34

Domnilor Catolici...

Am cateva remarci de facut asupra discutiei din ultimele 4-5 pagini.
Ma refer in primul rand la ortodocsi. Fratilor, ati cazut in eroarea catolicilor, care doresc sa creeze o fenomenologie, sa gaseasca o schema, sa dea un raspuns linear (tipic rationalist si scolastic) unui paradox atat de mare precum este iertarea pacatelor - care nu are nimic a face cu ratiunea. Ratiunea mai degraba ne-ar impinge spre legea Talionului : "ochi pentru ochi si dinte pentru dinte". Asadar semnalez in primul rand o greseala ce are loc la nivel al abordarii problemei.
Cat despre problema indulgentelor nici nu mai vreau sa comentez.

Apoi, ma adresez catolicilor. In legatura cu pretinsii bani pe care credinciosii ii ofera preotului. Intr-adevar aceasta practica e uzuala in multe biserici ortodoxe. Insa acuzatia ca banii s-ar da explicit pentru iertarea pacatelor mi se pare marsava. Mi-e mie jena sa o mai comentez....

As mai avea un comentariu legat de Primatul Petrin(de fapt singurul care e pe topic..). Faptul ca Sf. Apostol Petru a avut un parcurs semnificativ diferit de al celorlalti apostoli e evident(el a fost primul care l-a recunoscut pe Iisus ca "Mesia", el s-a lepadat apoi, pentru a se cai mai apoi si a fi indemnat de Domnul sa "pasca oile" Sale, e pomenit de Pavel in epistolele sale ca fiind "stalp").
Iata obiectiile mele:
- nu vad ce legatura are Sf. Apostol Petru cu Papa. Daca intr-adevar episcopul Romei este urmasul lui Petru, de ce acest epicsop este pus pe picior de egalitate cu Petru?

- Apoi, daca Papa e infailibil "ex-cathedra" rezulta implicit ca toate hotaratile luate la Sionadele Ecumenice puteau fi la fel de bine luate de Papa singur, care prin infailibilitate ar fi fost "ferit de greseala" (iata la ce fel de enormitati si sofisme da nastere dogma catolica).

- sustineti cu inveterare ca Papa e "temelie a Bisericii"(aceasta discutie ar putea fi cel mult purtata in jurul Sf. Apostol Petru, care nu vad ce legarura are cu Papa). Dar iata ce spune Sf. Apostol Pavel in ICor, cap 3, 11:"Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. " si din nou cap. 3, 21-23: "21. Așa că nimeni să nu se laude cu oameni. Căci toate sunt ale voastre: 22. Fie Pavel, fie Apollo, fie Chefa, fie lumea, fie viața, fie moartea, fie cele de față, fie cele viitoare, toate sunt ale voastre. 23. Iar voi sunteți ai lui Hristos, iar Hristos al lui Dumnezeu. ". Asadar, discutia legata de privilegiul lui Petru mi se pare lipsita de substanta, cu atat mai putin cea legata de privilegiul Papei(caci sunt doua chestiuni diferite).

- din versetele citate mai deduc urmatoarele: Unitatea Bisericii nu este asigurata doar de o unire formala cu un virtual Papa care se autointituleaza "urmasul lui Petru" etc etc, ci mai fundamental, mai presus, se leaga de continuitatea in Adevar. Asadar, pentru a putea fi numit cu adevarat crestin comuniunea sinecvanon nu e cea cu papa, ci cu Adevarul, adica cu Hristos care este si Capul Bisericii si Piatra din capul unghiului si temelia, "ca sa fim cu totii una in Hristos".

Doamne ajuta!

Noesisaa 25.07.2010 15:12:51

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 271511)
Bine, dar penitentul nu este deja însănătoșit ? Starea de grație a sufletului este sau nu este restaurată prin absolvire ? Dacă este restaurată, atunci înseamnă că mai există ceva care trebuie însănătoșit ? A mai rămas un rest, a mai rămas o boală undeva ?

Dar si cand faci o operatie, chiar daca ce este rau este scos, si ce este bun reconstruit, tot ai nevoie de ceva ingrijiri dupa. Pentru a ajuta la vindecarea ranilor care au fost facute de boala.

Mihnea Dragomir 25.07.2010 15:17:28

Citat:

În prealabil postat de rhadu_c (Post 271540)
Iata obiectiile mele:
- nu vad ce legatura are Sf. Apostol Petru cu Papa. Daca intr-adevar episcopul Romei este urmasul lui Petru, de ce acest epicsop este pus pe picior de egalitate cu Petru?

Din același motiv pentru care ceilalți episcopi, fiind urmașii celorlalți apostoli, sunt puși pe picior de egalitate cu ceilalți apostoli. Nu avem de ce să credem că harul apsotolic s-a tot diluat până ce a ajuns zeamă goală în zilele noastre.

Citat:

- Apoi, daca Papa e infailibil "ex-cathedra" rezulta implicit ca toate hotaratile luate la Sionadele Ecumenice puteau fi la fel de bine luate de Papa singur, care prin infailibilitate ar fi fost "ferit de greseala" (iata la ce fel de enormitati si sofisme da nastere dogma catolica).
Dacă ar fi așa, atunci nu am avea nici o explicație pentru faptul că Biserica Catolică a avut 21 de sinoade ecumenice, cu 14 mai mult decât Biserica Ortodoxă.
În realitate, infailibilitatea Bisericii își găsește expresia atât în infailibilitatea papală, cât și în infailibilitatea sinodală. Ca regulă generală, atunci când există probleme majore de rezolvat, în special când există amenințare cu schismă sau schismă constituită, Biserica a ales calea sinodală. Diferența nu este că ar fi sinodul deasupra papei, ci este o diferență de receptivitate.

Citat:

- Dar iata ce spune Sf. Apostol Pavel in ICor, cap 3, 11:"Căci nimeni nu poate pune altă temelie, decât cea pusă, care este Iisus Hristos. "
Un articol lămuritor despre acest verset, ca și despre Apoc 21:14 în care temelii sunt toți apostolii găsiți aici: http://mihaisarbu.wordpress.com/2010...ra-matei-1618/

Citat:

- din versetele citate mai deduc urmatoarele: Unitatea Bisericii nu este asigurata doar de o unire formala cu un virtual Papa care se autointituleaza "urmasul lui Petru" etc etc, ci mai fundamental, mai presus, se leaga de continuitatea in Adevar. Asadar, pentru a putea fi numit cu adevarat crestin comuniunea sinecvanon nu e cea cu papa, ci cu Adevarul, adica cu Hristos care este si Capul Bisericii si Piatra din capul unghiului si temelia, "ca sa fim cu totii una in Hristos".
Biserica este Taină. Nu numai că ea administrează cele 7 Sfinte Taine, dar este Taină ea însăși. Definitoriu Tainelor este existența unui corespondent între acțiunea în plan văzut și acțiunea în plan nevăzut.
Unitatea comunității în jurul preotului paroh, unitatea Bisericii Locale în jurul episcopului sunt expresii vizibile ale unității în jurul Adevărului, care este Cristos. După cum observă Meyendorff (un ortodox), acela este locul Domnului, care a plecat o vreme după Cină (deși se va întoarce), trimițând Duh Consolator care asistă Biserica. Parohul ocupă Locul Domnului în cartierul nostru. Episcopul ocupă Locul Domnului în Biserica Particulară. Tot așa este și la nivelul universal al Bisericii: Locul Domnului este ocupat de sfântul părinte, vicarul Său.
De fapt, este exact cum ați spus și dv: "Unitatea Bisericii nu este asigurata doar de o unire formala cu un virtual Papa", cu accentul pe "doar".

Mihnea Dragomir 25.07.2010 15:33:32

Citat:

În prealabil postat de Noesisaa (Post 271560)
Dar si cand faci o operatie, chiar daca ce este rau este scos, si ce este bun reconstruit, tot ai nevoie de ceva ingrijiri dupa. Pentru a ajuta la vindecarea ranilor care au fost facute de boala.

Deosebirea este că o operație produce o vindecare în ordine naturală, pe când spovada produce o vindecare în ordine supranaturală. În timp ce vindecările naturale se desfășoară cu o anumită durată în timp, cele supranaturale sunt instantanee (acesta e un criteriu major când Biserica evaluează un presupus miracol de vindecare).

Pe urmă, să observăm CUM sunt canoanele: ori de câte ori e posibil, ele constau în repararea răului făcut. Pentru un furt, trebuie să îl despăgubești pe cel prejudiciat, sau pe un sărac dacă acela nu mai poate fi găsit. Pentru un avort, trebuie să îngrijești un copil orfan. Și așa mai departe. Deci, observ că asemenea canoane tind spre repararea dezordinii produse în lume prin acțiunea păcătoasă. Rana a rămas în lume, nu în mine, că eu sunt absolvit. Dar rămâne o datorie. Ei bine, acestei dezordini noi îi spunem "consecință temporală". Până la urmă, tot la purgatoriu și indulgențe ajungem.

Am vrut doar să arăt că învățătura este (sau ar trebui să fie) aceeași. Doar că e ceva mai explicit formulată în lumea catolică, după secole de efort scolastic. În loc de "rană" noi spunem "urmare temporală", în loc de "iad din care cineva iese prin rugăciuni și liturghii" noi spunem "purgatoriu" etc, atâta tot.

sherlock_holmes 07.08.2010 15:36:38

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 271561)

Biserica este Taină. Nu numai că ea administrează cele 7 Sfinte Taine, dar este Taină ea însăși. Definitoriu Tainelor este existența unui corespondent între acțiunea în plan văzut și acțiunea în plan nevăzut.
Unitatea comunității în jurul preotului paroh, unitatea Bisericii Locale în jurul episcopului sunt expresii vizibile ale unității în jurul Adevărului, care este Cristos. După cum observă Meyendorff (un ortodox), acela este locul Domnului, care a plecat o vreme după Cină (deși se va întoarce), trimițând Duh Consolator care asistă Biserica. Parohul ocupă Locul Domnului în cartierul nostru. Episcopul ocupă Locul Domnului în Biserica Particulară. Tot așa este și la nivelul universal al Bisericii: Locul Domnului este ocupat de sfântul părinte, vicarul Său.
De fapt, este exact cum ați spus și dv: "Unitatea Bisericii nu este asigurata doar de o unire formala cu un virtual Papa", cu accentul pe "doar".

draga Mihnea,

Citind cele ce ai scris,imi vine sa te intreb...Catolicii stiu ca acolo unde este Duhul lui Hristos ( Mingiietorul )...se afla si Hristos ?

Traieste ( exista,se afla ) Iisus Hristos Dumnezeu in biserica catolica ?...si daca cumva da...unde in biserica?

sherlock_holmes 07.08.2010 15:51:09

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 271561)
Un articol lămuritor despre acest verset, ca și despre Apoc 21:14 în care temelii sunt toți apostolii găsiți aici: http://mihaisarbu.wordpress.com/2010...ra-matei-1618/
.

Sfântul Ioan Gură de Aur in "Omilii la Matei" (PSB 23 , pag. 623):

"Și Eu îți spun:"Tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea". Adică pe credința în mărturisirea lui Petru."

(Sf. Chiril al Alexandriei, "Despre Sfânta Treime", PSB 40, pag. 142)

"Ceea ce numește <<piatră>>, printr-o asemănare de nume, socotesc că nu e nimic altceva decât credința neclătinată și foarte puternică a ucenicului pe care s-a rezemat și fixat, cu neputință de a cădea, Biserica lui Hristos, rămânând nedărâmată de porțile iadului."

Fer. Augustin

"Nu pe tine, care ești Petru, ci pe piatra pe care tu ai mărturisit-o, pe piatra pe care ai recunoscut-o zicând: Tu ești Hristosul, Fiul lui Dumnezeu celui viu, pe acea piatră voi zidi Biserica Mea. Tu te vei zidi pe Mine, nu Eu pe tine. Cei ce voiau a fi zidiți pe oameni ziceau: Eu sunt al lui Pavel, eu al lui Apollo, eu al lui Chefa, adică al lui Petru; dar cei ce nu voiau a fi zidiți pe Petru, ci pe Piatră, ziceau: Eu sunt al lui Hristos."

Sf. Ambrozie în "Despre Întrupare"

"Credința este temelia Bisericii, căci nu de persoana, ci de credința lui Petru s-a zis că porțile iadului nu o vor birui pe ea. Mărturisirea credinței este cea care a învins iadul."

Sfântul Teofilact în "Tâlcuire la Evanghelia după Matei" (Editura Sophia 1998, pag.99-100):

"Și Eu zic ție că tu ești Petru și pe această piatră voi zidi Biserica Mea și porțile iadului nu o vor birui (Mt. 16,18 ). Domnul îi răsplătește lui Petru dându-i lui mare plată, a se zidi Biserica pe mărturisirea lui. Căci, de vreme ce Petru L-a marturisit pe El că este Fiul lui Dumnezeu, această mărturisire va să fie temelia celor ce cred, căci tot omul care vrea să zidească casa credinței pune ca temelie această mărturisire. Căci oricâte fapte bune am zidi, dacă temelie nu vom avea dreapta mărturisire, șubred vom zidi."

Iar Meletie Pigas, patriarhul Alexandriei, tâlcuiește astfel aceste cuvinte:

"Nu zice: pe tine, Petru, voi zidi Biserica Mea, ci îi spune: Tu ești Petru, de la piatra pe care ai marturisit-o. Si pe piatra aceasta voi zidi Biserica Mea. Iar piatra era Hristos, zice dumnezeiescul Pavel ( I Corinteni 10, 4 ) . Deci pe piatra marturisită de Petru zidește Hristos Biserica, adica pe Sine însuși. Iar ceea ce zice către unul: Și iți voi da cheile împărătiei, trebuie să se înțeleagă pentru toți. Căci Mântuitorul pe toți i-a intrebat: Cine zic oamenii că sunt Eu, Fiul Omului? Și ei răspund: Unii Ilie, iar alții unul dintre prooroci. Și iar îi întreabă: Dar voi cine ziceți că sunt? Deci pe toți îi întreabă și pentru toți răspunde Petru, făcându-se gura a tuturor: Tu ești Fiul lui Dumnezeu. Și pentru toți, deci, primește răspunsul Mântuitorului."

Cuvintele "Paste mieii mei, paste oile mele" ...

Aceasta nu s-a zis numai apostolilor și episcopilor, scrie Sf. Gură de Aur, ci și fiecaruia din noi (preoti), oricât de mic ar fi el, care a fost însărcinat cu purtarea de grijă a turmei(Sf. Ioan Gura de Aur, Cuvantul 77 la Sf. Matei).

http://forum-catolic.cnet.ro/viewtop...st=0&sk=t&sd=a

Mihnea Dragomir 07.08.2010 17:08:13

Așa cum observă toți Sfinții Părinți citați, Isus spune că temelia Bisericii este credința lui Petru și nu persoana muritoare a lui Petru, caz în care ar înseamna ca Biserica să nu se mai rezeme pe nimic după moartea lui Petru. De aceea, Biserica se străduiește să scurteze pe cât posibil perioadele de interregn: în acele perioade este mai vulnerabilă, când scaunul lui Petru este vacant.

Miha-anca 08.08.2010 03:23:58

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 275784)
Așa cum observă toți Sfinții Părinți citați, Isus spune că temelia Bisericii este credința lui Petru și nu persoana muritoare a lui Petru, caz în care ar înseamna ca Biserica să nu se mai rezeme pe nimic după moartea lui Petru. De aceea, Biserica se străduiește să scurteze pe cât posibil perioadele de interregn: în acele perioade este mai vulnerabilă, când scaunul lui Petru este vacant.

Mi se pare mie, sau chiar va contraziceti aici putin?!?

Ora este GMT +3. Ora este acum 06:16:35.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.