Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   INTREBARE....adventist (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=871)

tricesimusquintus 09.05.2009 16:58:03

Citat:

În prealabil postat de mihai07 (Post 135226)
[COLOR=Red]Ti se pare cumva imposibil?[/COLOR]

Exista un paralelism. Duhul Sfant, ca si botezul nu poate fi primit fortat. Doar diavolul forteaza, Dumnezeu are alte cai...

ovidiu-s 09.05.2009 17:00:19

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus
Nu ni-l putem imagina pe apostolul Pavel incalcand prescriptia hristica cu privire la botez (invatatura, ucenicie, marturie publica).

Ai uitat să raspunzi iar d-le tricesimusquintus/Litanu/Vasinec:

Luca 7. 2 Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. 3. Și auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină și să vindece pe sluga lui. 4. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, 5. Căci iubește neamul nostru și el ne-a zidit sinagoga. 6. Iar Iisus mergea cu ei. Și nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. 7. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul și se va vindeca sluga mea....9. Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el și, întorcându-Se, a zis mulțimii care venea după El: Zic vouă că nici în Israel n-am aflat atâta credință; 10. Și întorcându-se cei trimiși acasă, au găsit sluga sănătoasă.

L-a întrebat ceva Hristos pe cel pe care l-a vindecat?

NU. Ci doar mijlocirea pe care a avut-o prin stăpânul lui l-a făcut sănătos din nou. Așadar un creștin poate să mijlocească pentru altul

11. Și după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain și cu El împreună mergeau ucenicii Lui și multă mulțime. 12. Iar când S-a apropiat de poarta cetății, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, și ea era văduvă, și mulțime mare din cetate era cu ea. 13. Și, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea și i-a zis: Nu plânge! 14. Și apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Și a zis: Tinere, ție îți zic, scoală-te. 15. Și s-a ridicat mortul și a început să vorbească, și l-a dat mamei lui.
L-a întrebat ceva Hristos pe copil înainte de a-l vindeca? Nicidecum!!
Ci doar mijlocirea mamei copilului a fost de ajuns.
Și astfel de exemple abundă în Biblie, de la un capăt la altul.

Fapte 16.15 "Iar după ce s-a botezat [COLOR=red]și ea ȘI CASA EI[/COLOR], ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți."

Fapte 16.33"Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și [COLOR=red]toți ai lui îndată[/COLOR]."

[COLOR=red]In Antichitate casa unui om insemna si copii mici și servitorii.[/COLOR]

mihai07 09.05.2009 17:04:44

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 135227)
Exista un paralelism. Duhul Sfant, ca si botezul nu poate fi primit fortat. Doar diavolul forteaza, Dumnezeu are alte cai...

Daca ai citi atent Noul Testament si Vechiul Testament ai vedea ca au fost botezati si copii (in VT si copiii erau taiati imprejur)

tricesimusquintus 09.05.2009 17:05:20

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 135228)
Ai uitat să raspunzi iar d-le tricesimusquintus/Litanu/Vasinec:

Luca 7. 2 Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. 3. Și auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină și să vindece pe sluga lui. 4. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, 5. Căci iubește neamul nostru și el ne-a zidit sinagoga. 6. Iar Iisus mergea cu ei. Și nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. 7. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul și se va vindeca sluga mea....9. Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el și, întorcându-Se, a zis mulțimii care venea după El: Zic vouă că nici în Israel n-am aflat atâta credință; 10. Și întorcându-se cei trimiși acasă, au găsit sluga sănătoasă.

NU. Ci doar mijlocirea pe care a avut-o prin stăpânul lui l-a făcut sănătos din nou. Așadar un creștin poate să mijlocească pentru altul

11. Și după aceea, S-a dus într-o cetate numită Nain și cu El împreună mergeau ucenicii Lui și multă mulțime. 12. Iar când S-a apropiat de poarta cetății, iată scoteau un mort, singurul copil al mamei sale, și ea era văduvă, și mulțime mare din cetate era cu ea. 13. Și, văzând-o Domnul, I s-a făcut milă de ea și i-a zis: Nu plânge! 14. Și apropiindu-Se, S-a atins de sicriu, iar cei ce-l duceau s-au oprit. Și a zis: Tinere, ție îți zic, scoală-te. 15. Și s-a ridicat mortul și a început să vorbească, și l-a dat mamei lui.
L-a întrebat ceva Hristos pe copil înainte de a-l vindeca? Nicidecum!!
Ci doar mijlocirea mamei copilului a fost de ajuns.

Fapte 16.15 "Iar după ce s-a botezat [COLOR=red]și ea ȘI CASA EI[/COLOR], ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți."

Fapte 16.33"Și el, luându-i la sine, în acel ceas al nopții, a spălat rănile lor și s-a botezat el și [COLOR=red]toți ai lui îndată[/COLOR]."

[COLOR=red]In Antichitate casa unui om insemna si copii mici și servitorii.[/COLOR]

1. Raspund pt. a doua oara la aceasta chestiune (probabil a fost sters raspunsul precedent): Litanu este alta persoana, eu folosesc numeralele ordinale latine.
2. Nu puteti compara botezul cu vindecarea fizica. Cine nu ar vrea sa fie vindecat? Sunt insa persoane care nu ar dori sa fie botezate. Eu de exemplu nu am dorit sa fiu botezat ortodox, dar daca am fost "fortat" de parinti... ce era sa fac? Acum si parintii mei recunosc ca au facut o greseala. Vedeti acum diferenta?

andrei25 09.05.2009 17:12:28

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 135230)
1. Raspund pt. a doua oara la aceasta chestiune (probabil a fost sters raspunsul precedent): Litanu este alta persoana, eu folosesc numeralele ordinale latine.
2. Nu puteti compara botezul cu vindecarea fizica. Cine nu ar vrea sa fie vindecat? Sunt insa persoane care nu ar dori sa fie botezate. Eu de exemplu nu am dorit sa fiu botezat ortodox, dar daca am fost "fortat" de parinti... ce era sa fac? Acum si parintii mei recunosc ca au facut o greseala. Vedeti acum diferenta?

Dar esti incapatanat rau de tot. Scrie clar in Scriptura:
Fapte 16.15 "Iar după ce s-a botezat și ea ȘI CASA EI, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți." Deci casa ei inseamna si copilul sau copiii daca avea mai multi. Unde scrie ca copii nu trebuie botezati? Esti nebun de legat. Daca un copil moare nebotezat? A? Nu raspunzi pt el, daca puteai sa-l botezi si nu ai facut-o? Prosti suntem noi ortodocsii ca stam la palavre cu voi, niste mandri si incapatanati.

tricesimusquintus 09.05.2009 17:16:08

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 135232)
Dar esti incapatanat rau de tot. Scrie clar in Scriptura:
Fapte 16.15 "Iar după ce s-a botezat și ea ȘI CASA EI, ne-a rugat, zicând: De m-ați socotit că sunt credincioasă Domnului, intrând în casa mea, rămâneți." Deci casa ei inseamna si copilul sau copiii daca avea mai multi. Unde scrie ca copii nu trebuie botezati? Esti nebun de legat. Daca un copil moare nebotezat? A? Nu raspunzi pt el, daca puteai sa-l botezi si nu ai facut-o? Prosti suntem noi ortodocsii ca stam la palavre cu voi, niste mandri si incapatanati.

Multumesc mai intai pentru complimente. Apoi, unde scrie ca copiii (prunci)trebuie botezati? Avem in schimb nenumarate exemple de oameni maturi botezati, incepand chiar cu exemplul Domnului Hristos.

andrei25 09.05.2009 17:30:17

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 135233)
Multumesc mai intai pentru complimente. Apoi, unde scrie ca copiii (prunci)trebuie botezati? Avem in schimb nenumarate exemple de oameni maturi botezati, incepand chiar cu exemplul Domnului Hristos.

Nu scrie nicaieri ca copiii trebuie botezati, dar in Scriptura spune clar ca s-au botezat si copii, nu asa cum sustineti voi, ca nu se boteaza.

Litanu 09.05.2009 19:27:11

Citat:

În prealabil postat de andrei25 (Post 135236)
Nu scrie nicaieri ca copiii trebuie botezati, dar in Scriptura spune clar ca s-au botezat si copii, nu asa cum sustineti voi, ca nu se boteaza.

[SIZE=3]Deoarece în Biblie nu se găsește nici un text care să raporteze vreun botez infantil, unii se "agata" de cele cinci cazuri din Noul Testament când este vorba de „toată casa" unor convertiți la creștinism, afirmându-se că în aceste cazuri putea fi vorba și despre copii aflați în acele familii. Numai ca, cei care vor sa demonstreze botezul copiilor sar peste unele versete. Să vedem situațiile concrete:[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
  • [SIZE=3]Corneliu. Îngerul i-a spus sutașului că „vei fi mântuit tu, și casa ta" Fapte 11,14. În timpul vorbirii lui Petru, Duhul Sfânt S-a pogorât „peste toți cei ce ascultau Cuvântul" (10,44). Petru, văzând fenomenul miraculos, „a poruncit să fie botezați... cei care au primit Duhul Sfânt" (10,48.47). [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]Nu ne pot scăpa aceste amănunte semnificative: au fost botezați toți care au primit Duhul Sfânt. Duhul Sfânt S-a pogorât asupra celor ce ascultau Cuvântul. Chiar dacă ar fi fost de față și pruncii cu mamele lor, cine ar putea admite că acești prunci „au ascultat Cuvântul"? [/SIZE]
[SIZE=3]Pentru că a asculta Cuvântul presupune dorința de înțelegere și colaborarea facultăților intelectuale.[/SIZE]
[SIZE=3]Cine ar putea admite așa ceva în cazul pruncilor, fiind ei chiar și niște genii?[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]2. Lidia „a fost botezată ea și casa ei" (Fapte 16,15). Înainte Pavel a vorbit femeilor adunate laolaltă (v. 13). Lidiei „Domnul i-a deschis inima ca să ia aminte la cele ce spunea Pavel" (v. 14). Se adeveresc și în acest caz cuvintele lui Tertullian că „vestireaCuvântului precede botezul", adică botezul este urmarea vestirii Cuvântului. Cum ar putea acesta fi valabil în cazul unor prunci? Apoi când Pavel a ieșit din temniță, a intrat în casa Lidiei și i-a mângâiat pe frații „din casa ei"(v.40). Probabil frații erau îngrijorați dincauza arestării apostolului. S-ar putea presupune că niște prunci ar fi putut fi îngrijorați din cauza celor petrecute cu Pavel? Sau, ai putea sa-i numesti frati de credinta pe niste prunci? [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]3.Temnicerul din Filipi „a fost botezat îndată, el și toți ai lui" (Fapte 16,33). Dar mai înainte Pavel și Sila „i-au vestit Cuvântul Domnului, atât lui cât și tuturor celor din casa lui" [/SIZE]
[SIZE=3](v. 32). Dacă tuturor, atunci se presupune că și eventualilor prunci! Dar cum arfi putut înțelege aceștia ceva din vestirea Cuvântului? După botez, temnicerul „s-a bucurat cu toată casa lui că a crezut în Dumnezeu" (v. 34). [/SIZE]
[SIZE=3]Ar fi prea de tot să presupunem că și prunciis-au bucurat că ei înșiși au crezut în Dumnezeu.[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]4.Crisp, fruntașul sinagogii din Corint, „a crezut în Domnul împreună cu toată casa lui... și au fost botezați" (Fapte 18,8). Dacă pruncii din casa lui Crisp au avut capacitatea să creadă și ei, atunci, probabil, nu au putut fi exceptați nici de la botez. Dar în caz contrar?...[/SIZE]
[SIZE=3] [/SIZE]
[SIZE=3]5.Ștefana. Pavel recunoaște că „da, am mai botezat și casa lui Ștefana" (1 Cor. 1,16). Numai că la sfârșitul epistolei scrie despre cei botezați: „casa lui Ștefana... s-a pus cu totul în slujba sfinților" (1 Cor. 16,15). Dacă se presupune că în casa lui Ștefana au fost botezați și pruncii, atunci în ce fel s-au putut pune ei cu totul în slujba sfinților? Ce fel de prunci puteau să fie cei care puteau face un serviciu folositor membrilor majori ai comunității?[/SIZE]
[SIZE=3][/SIZE]
[SIZE=3]Acestea sunt cele 5 cazuri cu ajutorul carora se cauta justificarea botezului pruncilor. Cu toate ca Sfantul Apostol Petru ne spune ca botezul este "marturia unui cuget curat inaintea lui Dumnezeu, prin invierea lui Iisus Hristos" (1 Petru 3:21). Plus alte multe invataturi clare referitoare la botezul crestin.[/SIZE]

ovidiu-s 09.05.2009 21:21:54

Nu mai tot vorbi baliverne domnule Litanu, că te obosești de pomană.
[COLOR=red]Unde scrie in toate citatele de mai sus că au fost excluși copii de la botez? Unde?[/COLOR]
Nu aveau dreptul ca cei care credeau să mijlocească pentru ei?
Nu au mijlocit cei care credeau unul pentru altul?

[SIZE=1]Luca 7. 2 Iar sluga unui sutaș, care era la el în cinste, fiind bolnavă era să moară. 3. Și auzind despre Iisus, a trimis la El bătrâni ai iudeilor, rugându-L să vină și să vindece pe sluga lui. 4. Iar ei, venind la Iisus, L-au rugat stăruitor, zicând: Vrednic este să-i faci lui aceasta, 5. Căci iubește neamul nostru și el ne-a zidit sinagoga. 6. Iar Iisus mergea cu ei. Și nefiind El acum departe de casă, a trimis la El prieteni, zicându-I: Doamne, nu Te osteni, că nu sunt vrednic ca să intri sub acoperământul meu. 7. De aceea nici pe mine nu m-am socotit vrednic să vin la Tine. Ci spune cu cuvântul și se va vindeca sluga mea....9. Iar Iisus, auzind acestea, S-a minunat de el și, întorcându-Se, a zis mulțimii care venea după El: Zic vouă că nici în Israel n-am aflat atâta credință; 10. Și întorcându-se cei trimiși acasă, au găsit sluga sănătoasă.

[/SIZE]
L-a întrebat ceva Hristos pe copil înainte de a-l vindeca? Nicidecum!
Ci doar mijlocirea mamei copilului a fost de ajuns. Nu stie părintele de ce anume are nevoie copilul său?

Litanu 09.05.2009 21:35:38

Citat:

În prealabil postat de ovidiu-s (Post 135282)
Nu mai tot vorbi baliverne domnule Litanu, că te obosești de pomană.
[COLOR=red]Unde scrie in toate citatele de mai sus că au fost excluși copii de la botez? Unde?[/COLOR]
Nu aveau dreptul ca cei care credeau să mijlocească pentru ei?
Nu au mijlocit cei care credeau unul pentru altul?

.

Sper ca intelegeti corect limba romana. Cand Sfanta Scriptura spune ca au fost botezati toti cei care au crezut sau toti cei care au ascultat Cuvantul Domnului, cred ca este clar ca se vorbeste numai despre oameni maturi, cu putere de ascultare si intelegere.

Nu se spune nimic despre botezul unor persoane pentru care s-a mijlocit.

Ora este GMT +3. Ora este acum 16:24:55.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.