Citat:
În prealabil postat de Adriana3
(Post 400557)
Foarte interesant ultimul pasaj amintit pentru ca, aluatul fiind Imparatia, cine este femeia?...
|
M-am întrebat și eu adesea, dar am ajuns la concluzia că nu putem judeca parabolele Domnului făcând totdeauna conexiuni între ele. Metaforele sunt valabile în general în contextul în care a fost rostită parabola.
Legătura prostească între pâinea dospită (ca simbol al păcatului de care trebuiau să se ferească evreii de Paște) și aluatul din parabola
Matei 13,33 (ca simbol al Împărăției lui Dumnezeu) a fost făcută în disperare de cauză de către preopinenții mei, iar eu le înțeleg furia. Nu le înțeleg însă mulțimea vorbelor de ocară așternute pe un forum creștin... Mare păcat că s-a ajuns aci și-mi pare rău că eu am fost "catalizatorul" unor asemenea reacții nedorite...
În parabola aceasta, Împărăția Cerului este reprezentată într-adevăr de aluat. Așa cum parabola cu sămânța de muștar (Mat. 13,31) reprezintă
creșterea extensivă a Împărăției, adică la număr, tot așa parabola aluatului reprezintă
creșterea intensivă, calitativă a membrilor individuali ai Împărăției. Din punct de vedere omenesc țăranii și pescarii inculți, care la data aceea constituiau practic singurii urmași ai umilului Galileean, ar fi putut să pară cât se poate de nepromițători. Dar privitorul critic făcea calculul fără să țină seama de puterea transformatoare și înălțătoare a Evangheliei.
După cum aluatul străbate fiecare parte a frământăturii în care este așezat, tot așa învățăturile lui Hristos urmau să pătrundă viața acelora care le primeau și erau dispuși să fie transformați de ele.
În vremurile Vechiului Testament, aluatul era un simbol al răului, cum am mai spus. Înainte de serviciul Paștelui, fiecare urmă de aluat trebuia să fie îndepărtată din casele oamenilor ca preînchipuind păcatul (Levitic 23,6). Hristos Însuși Se referea la aluat în înțelesul acesta, vorbind de „
aluatul Fariseilor și al Saducheilor” (Matei 16,6.12; 1 Corinteni 5,6-8). Dar aluatul din Mat.13,33 nu poate simboliza păcatul în parabola rostită cu ocazia aceasta, deoarece cu timpul „
s-a dospit toată plămădeala” și Hristos cu siguranță nu voia să spună că Împărăția Sa va ajunge să fie cu totul pătrunsă de rău. „Pâinea” ar fi fost prăpădită.
În plus, este un raționament greșit a gândi că același simbol trebuie totdeauna să se refere la același lucru. De pildă, atât Satana (1 Petru 5,8), cât și Hristos (Apocalipsa 5,5) sunt pomeniți sub simbolul unul leu. La fel, simbolul șarpelul atribuit atât diavolului, cât și lui Hristos (Apoc.12,9; Ioan 3,14).
Același raționament greșit îl putem aplica și în cazul femeii din parabolă. După umila mea părere, niciun înțeles nu trebuie să fie alăturat la identitatea ei. Prezența ei este întâmplătoare, fiind indusă numai ca să completeze tabloul parabolei. O conexiune prostească (să-mi fie iertată expresia, dar așa ar părea conexiunea) s-ar putea face între "Născătoarea de Dumnezeu" și "Sfânta Treime" respectiv femeia și cele trei măsuri de făină. Sper să nu-i treacă cuiva prin minte așa ceva!