Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre viclenia sectantilor (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=11810)

catalin2 13.09.2011 13:45:03

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 399736)
Marcu 14:12, Luca 22:7, Matei 26:17.

Daca va referiti la prima zi a azimilor, asta si Adriana stie ca era ziua pregatirilor. In aceasta zi se taia mielul care urma sa fie mancat de Pasti. Poate au mancat mielul sau Mielul era chiar Iisus? Nu scrie ce a continut in titalitate masa (si daca puteau manca miel in acea zi), scrie doar ca au mancat paine, adica paine dospita, nu azimi. Asta stim sigur. Putem sa ne contrazicem de exemplu daca au macat menta sau busuioc, asta nu stim pentru ca nu scrie. dar de paine scrie, deci stim sigur.

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 399736)
Exact inversul este adevărat. Răsăritenii au folosit, la început, pâine nedospită. Aceea dospită era folosită uneori. Sfinții Părinți au crezut mereu că Domnul Isus a folosit pânie nedospită (azimi) și nici măcar unul nu afirmă contrariul, după cum nici măcar unul nu afirmă erezia cerulariană că Duhul Sfânt purcede numai de la Tatăl.

Pentru prima data aud ca rasaritenii au folosit azima la inceput, eu am citit si surse catolice, nicuiunde nu am citit asta. Cel mult spuneau ca probabil apusenii au folosit si paine si azimi.
Citatele date nu prea au legatura cu subiectul, acolo se vorbeste de semnificatia Pastelui mai mult, nu ca foloseau azimi, sunt cam scoase din context. In schimb putem citi chiar in Sfanta Scriptura la Faptele Apostolilor ce foloseau la frangerea painii.
Si ce dovada mai clara e nevoie cand in minuna din sec. VIII cu transformarea in darurilor era vorba de paine dospita, in inima Italiei? Chiar dl. Erethorn ne-a semnalat minunea. Putem vedea apoi ce au scris in primele trei secole, ca se folosea paine.

Se pare ca vizigotii si francii erau ca unii din cultele din ziua de azi, interpretau Biblia cum o citeau, fara sa analizeze toate pasajele in ansamblu (ca se pare ca si azimile au fost introduse tot in Spania).
Iar dupa unirea cu francii acestia au venit cu Filioque si azimile. Si Roma a ajuns sa creada in descoperirile vizigotilor astfel.

osutafaraunu 13.09.2011 14:59:44

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 399724)
Tu nu ai observat ca ti-a raspuns la acest mesaj inainte sa-l scrii?

Nu aveai cum să răspunzi la acel mesaj înainte ca eu să-l scriu, că nu ești prooroc.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 399724)
Ce am scris eu in mesajul precedent de calendarul babilonian?
Acestia aveau zi de sarbatoare in fiecare luna in zilele de 7, 14, etc. din 7 in sapte. Iar ultima perioada din luna aveau 9 sau zece zile. Deci nu aveau o saptamana, erau date fixe. In aprilie era 7 aprilie, 14 aprilie, etc. In mai erau 7 mai, 14 mai, etc. La fel in fiecare luna, iar noi avem duminica in functie de saptamana, nu de ziua din luna.

Cătăline, ești turc? Îți mai scriu o dată pe turcește, poate așa înțelegi:

Babilliler yedi günlük hafta oldu!

Savonarola 13.09.2011 16:08:19

Citat:

În prealabil postat de adiandrea6 (Post 284155)
Parintele Staniloaie a zis despre Sfanta Fecioara ca este cel mai mare dintre arhierei.

Adriana, poți să îmi arăți și mie unde a spus Stăniloae așa ceva?

Apropo, biserica asta ți se pare cumva cunoscută?
http://christchurchlille.com/Services1.htm
Din câte am înțeles ar fi anglicană.

Mihnea Dragomir 13.09.2011 17:48:52

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 399750)
Citatele date nu prea au legatura cu subiectul, acolo se vorbeste de semnificatia Pastelui mai mult, nu ca foloseau azimi, sunt cam scoase din context.

Citatele date arată clar că Sfinții Părinți au susținut că Isus, la Cina cea de Taină, a mâncat azimi. Dar, ca și în chestiunea purcederii Duhului Sfânt, ca și în chestiunea primatului petrin, credința dv este alta decât credința Sf Ioan Gură de Aur. Sunteți ortodox în sensul că aparțineți Bisericii Ortodoxe, dar nu în sensul că aveți credința pe care o aveau Sfinții Părinți.

Citat:

Si ce dovada mai clara e nevoie cand in minuna din sec. VIII cu transformarea in darurilor era vorba de paine dospita, in inima Italiei? Chiar dl. Erethorn ne-a semnalat minunea.
Dacă vă referiți la Miracolul de la Lanciano, atunci iar ați dat-o în bară: erau azimi. Miracolul de la Lanciano a fost săvârșit de Dumnezeu tocmai fiindcă un preot grec nu era prea convins, așa cum nu sunteți nici dv, că azimile pe care le avea s-ar putea preface în Sf Trup. Se pare că el s-a convins, dv de ce nu vă convingeți ? Țesutul miocardic în care s-au transformat azimile atunci, în secolul al VIII-lea, se păstrează bine mersi și au fost analizate ultima dată de specialiștii Bisericii, precum și de un laborator independent și fără a fi pus în temă, în anul 1970. De acolo știm ce grupă de sânge avea Isus.

Mai multe despre Minunile Euharistice (inclusiv, pe larg, despre Lanciano) aici: http://www.therealpresence.org/eucha...r/engl_mir.htm

nutucutu 13.09.2011 19:46:22

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 399816)
De acolo știm ce grupă de sânge avea Isus.

Mai multe despre Minunile Euharistice (inclusiv, pe larg, despre Lanciano) aici: http://www.therealpresence.org/eucha...r/engl_mir.htm

Grupa de singe este AB4, la fel ca grupa de singe de pe giulgiul de la Torino? (scuze, fara legatura cu subiectul topicului).

Savonarola 13.09.2011 20:50:31

Citat:

În prealabil postat de Mihnea Dragomir (Post 399816)
Citatele date arată clar că Sfinții Părinți au susținut că Isus, la Cina cea de Taină, a mâncat azimi.

Citatele date nu fac decât să reitereze poziția sfântului Paul din epistola sa întâia către corinteni.

"Semeția voastră nu e bună. Oare nu știți că puțin aluat dospește toată frământătura? Curățiți aluatul cel vechi, ca să fiți frământătură nouă, precum și sunteți fără aluat; căci Paștile nostru Hristos S-a jertfit pentru noi. De aceea să prăznuim nu cu aluatul cel vechi, nici cu aluatul răutății și al vicleșugului, ci cu azimele curăției și ale adevărului." (1 Corinteni 5:6-8)

Evident în citatele date anterior, precum și în baza lor biblică, nu este vorba despre materia Euharistiei, ci despre schimbarea spirituală necesară pentru împărtășirea de Paștile cele sfinte, de Hristos Izbăvitorul. "Azimele curăției și adevărului" este o metaforă pentru curăția spirituală pe care o cere împărtășirea de la masa Domnului.

Pe de altă parte, nu avem confirmări că, după perioada azimilor, deci după ce apostolii și-au început efectiv misiunea apostolică, aceștia ar fi săvârșit Euharistia exclusiv cu azimă, sau măcar dacă o săvârșeau cu pâini azime. În această temă trebuie făcută o cercetare, pentru că este posibil să se ajungă la concluzia că folosirea pâinii dospite la Euharistie este o Tradițe Apostolică, și prin urmare nu avem cum să o negăm. Nu ni se spune, spre exemplu, niciunde în Faptele Apostolilor, că Biserica folosea la Frângerea Pâinii pâini azime. Iar având în vedere că azimile se foloseau cu preponderență în perioada pascală iudaică, există chiar serioase semne de întrebare asupra tipului de pâine folosită la săvârșirea Sfintei Taine. În Biserica Ortodoxă săvârșirea Euharistiei cu pâine dospită nu afectează cu nici un chip validitatea Sfintei Taine.

Adriana3 13.09.2011 21:50:08

Citat:

În prealabil postat de osutafaraunu (Post 399672)
Din punctul meu de vedere nu e nicio problemă, că doar nu ne închinăm la acele zeități păgâne. Cum la fel nu e nicio problemă să numesc întâia zi a săptămânii "duminica", deși știu că Hristos nu e Domnul duminicii, ci Domnul sâmbetei (Marcu 2,29).

Nu am cunoștință de un asemenea verset, însă știu că evreii aveau astfel de prejudecăți. Exclusivismul iudaic era binecunoscut în epocă chiar de către scriitorii clasici:

"Fiind obișnuiți să disprețuiască legile Romei, ei [iudeii] învață și practică să respecte legea iudaică și tot ce le-a predat Moise în tomul lui secret, interzicându-le să arate calea la oricine nu cultiva aceleași rituri, neducând la fântâna dorită pe nimeni altul decât pe cel circumcis." (Juvenal - Satire, XIV, 100-104)

Iudeii sunt extrem de loiali unul față de altul și totdeauna gata să arate compasiunea, dar față de alți oameni ei manifestă numai ură și vrăjmășie. Ei șed aparte la masă și dorm aparte”. (Tacitus -Historiae, vol. V)

Apostolul Petru, natural, vorbea din punctul de vedere al fariseismului tradițional și nu din punct de vedere al legii însăși, dar astfel de sentimente erau larg date pe față și erau date pe față în forme riguroase oriunde veneau în contact iudeii și păgânii.
Iudeul strict ar fi ezitat să intre într-o casă a cuiva dintre neamuri, așa cum e reflectat de o opreliște din Mișna:

Locuințele păgânilor sunt necurate”. (Oholoth, 18,7)

Într-un vechi comentariu iudaic la Leviticul apare un remarcabil exemplu al întinării ceremoniale prin contactul cu un păgân:

E relatat că Simeon, fiul lui, Kimhith, s-a dus să vorbească cu un rege arab și un strop de salivă din gura acestuia din urmă a sărit pe hainele lui și în felul acesta l-a întinat. Fratele său Iuda, a intrat și a servit în slujba de Mare Preot în locul lui”. (Midraș Rabbah, la Levitic 16,1)

Deci ideea de necuratie a neamurilor vine de la evrei? Pentru ca Domnul ii spune lui Petru sa nu mai numeasca necurat ceea ce El curatise. Inseama ca neamurile nu erau tocmai curate. In fine, am reluat VT la citit, o sa-i dau de capat pana la urma :)

Mihnea Dragomir 13.09.2011 21:55:18

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 399833)
Grupa de singe este AB4, la fel ca grupa de singe de pe giulgiul de la Torino? (scuze, fara legatura cu subiectul topicului).

Da, potrivit analizelor Sfântului Trup așa cum S-a transsubstanțiat la Lanciano, analize efectuate în 1970, Domnul nostru are grupa de sânge AB (IV).

Savonarola 13.09.2011 22:03:39

În urma "analizelor" nu ați detectat cumva și particula lui Dumnezeu ?

Mihnea Dragomir 13.09.2011 22:12:39

Citat:

În prealabil postat de Savonarola (Post 399862)
În urma "analizelor" nu ați detectat cumva și particula lui Dumnezeu ?

Îmi pare rău, cu anumiți pacienți, ca dv, nu discut decât dacă are să vă pună camizola, iar eu am să am în flancuri doi asistenți cu experiență în manevrarea furioșilor.

Ora este GMT +3. Ora este acum 05:40:48.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.