Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Secte si culte (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=5031)
-   -   Despre Taina Sfintei Impartasanii (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=2739)

doctor_faustus 27.11.2010 23:58:01

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 308320)
Mai ales daca acela a fost si ortodox !??

Acela nu a fost ortodox.

tricesimusquintus 28.11.2010 00:12:30

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 308317)
Sunteti lipsiti de har,pentru ca harul nu se poate capata decat prin participarea la slujbe.Harul nu il are cineva aprioric in el.Harul vine din extrior,de la Hristos,prin Duhul Sfant.Numai participand la sfanta Liturghie,despre care tocmai vorbim,puteti capata harul de a intelege ,si a trece odata de nivelul 1,nivelul primar de intelegere ,care inca odata,nu il neaga nimeni.
Degeaba participati la slujbele dv ,nu veti capata decat o indurare,o milostivire de la Dumnezeu,dar nu har.Harul nu este dat decat prin trupul Fiului Sau,odata la jertfirea Sa,si in mod continuu ,la fiecare Liturghie.
Doar prin har se poate intelege ortodoxia,altfel ea este o nebunie ilogica si irationala

V-ați întrebat de ce oare sunt atât de puține amănunte cu privire la rânduiala Cinei Domnului. E rândul meu să mă minunez cum nu vedeți absența totală a indicațiilor cu privire la Liturghie (chiar absența termenului) în Noul Testament. Și ciudat cum afirmați că tocmai participarea la această Sfântă Liturghie este o condiție a primirii harului și a mântuirii! Cum se face că Biblia numită "de folos" pentru cel dornic a se mântui, la acest capitol tace? Nu vi se pare suspectă această tăcere? Ori și aceasta e o Taină? Constat în ultima vreme că tot ce nu poate fi dovedit cu Sfânta Scriptură primește eticheta aceasta de "Taină".

Citat:

Nu v-am prezentat dovezile scripturistice,nu pt ca nu exista,ci pt ca stiu din alte topicuri ca le interpretati in felul dv.Ce sens are sa reluam o discutie purtata de atatea ori.

Dovediți-mi scripturistic că "apostolii au primit-o,ca pe o Taina" (sunt chiar cuvintele dvs.) și vă promit că nu o să încerc nici o interpretare. O să-mi mușc limba și o să tac. Cred că realizați cât de sigur sunt că nu aveți asemenea dovezi cu privire la Cina Domnului...

Citat:

Degeaba experimentati Cina Domnului in biserica dv,daca ea nu va daruieste har .

Repet care este convingerea mea și a bisericii mele cu privire la Cina Domnului:
Pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale actului, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința celui ce participă la comuniune.

doctor_faustus 28.11.2010 00:15:40

Citat:

În prealabil postat de tricesimusquintus (Post 308331)
Repet care este convingerea mea și a "bisericii" mele cu privire la Cina Domnului:

1. o jertfă idolatră;
2. o rătăcire hulitoare a Cerului;
3. o pretenție a preoților Bisericii lui Hristos de a Îl crea pe Dumnezeu;
4. o mascaradă mincinoasă jucată de niște bufoni (adică de preoții Bisericii).

Mai multe, ca să vezi că nu mint, aici:
http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=182

iustin10 28.11.2010 00:34:47

Citat:

V-ați întrebat de ce oare sunt atât de puține amănunte cu privire la rânduiala Cinei Domnului. E rândul meu să mă minunez cum nu vedeți absența totală a indicațiilor cu privire la Liturghie (chiar absența termenului) în Noul Testament. Și ciudat cum afirmați că tocmai participarea la această Sfântă Liturghie este o condiție a primirii harului și a mântuirii! Cum se face că Biblia numită "de folos" pentru cel dornic a se mântui, la acest capitol tace? Nu vi se pare suspectă această tăcere? Ori și aceasta e o Taină? Constat în ultima vreme că tot ce nu poate fi dovedit cu Sfânta Scriptură primește eticheta aceasta de "Taină".

Raspund deocamdata la aceatsa prima parte
Intrebarile dv mi se par f intemeiate.
Haideti sa o luam altfel.Cum vedeti dv o scriptura in care sa fi fost pomenita explicit Liturghia?
Sa inventam acel pasaj :'Duminica de duminica sa va adunati si sa frangeti painea .Dar sa stiti ca painea care o frangeti este insusi Hristos ,care se preface din Dumnezeu, in paine pentru voi. '
Oare nu ar fi sunat ca o regula,asa cum tocmai fusesera ingropate regulile din VT?
Oare nu asta era crestinismul,moartea Legii celei vechi?Oare nu o singura regula trebuia sa ramana,si aceasta era regula dragostei fata de aproapele,si prin aceasta ,fata de Dumenzeu.
De unde se vede ca Liturghia nu e nicidecum o regula.Puteti sa o ignorati in voie.
Liturghia este un ajutor,o taina soptita la ureche,:"Eu sunt langa voi,pana la sfarsitul veacurilor" Singurele reguli transmise de ap Pavel au fost sa murim pacatului si sa inviem in Hristos,si ca totul sa se petreaca in buna oranduiala.
Eu nu zic ca voi sunteti condmanati ca nu intelegeti Liturghia ca impartasire cu trupul lui Hrisots si nu ca o reamintire a jertfei sale. Nu aceasta e criteriul dupa care sunteti acceptati sau respinsi,si de aceea nici nu a fost fixata ca o regula.Regula pentru toti oamenii,vor fi faptele lor.
Tot ce zic ,este ca nu puteti aduce roada cea buna fara Liturghie si fara har.
Nu puteti naste desavarsirea,sfintenia,omorarea pacatelor,fara Liturghie si fara har.
Aveti doar sansa Cuvantului lui Dumnezeu,dar cine dintre voi nu s-a maniat,cine dintre voi nu a privit la o femee ?Pentru aceasta a-ti si fost judecati ca unii care nu tineti Cuvantul .Caci cuvantul,fara har,e imposibil de tinut.
Doar harul iti da smerenia necesara,pentru a intelege ca nimic nu vine de la tine,si ca totul se datoreaza ajutorului lui Dumnezeu,catre Trupul sau,Biserica.
Negresit exista dintre cei care fac binele printre voi.Dar oare exista dintre cei care isi pun intregul suflet si intreaga simtire in mana Domnului?
Sa imi scuzati aceasta demonstratie ,cam pe langa subiect,dar m-am saturat sa facem politia cuvintelor ,ce a zis si ce s-a inteles. Ideea este sa intelegem daca harul e adevarat,si daca se poate capata alyfel decat prin trupul Domnului

tricesimusquintus 28.11.2010 09:52:38

Citat:

În prealabil postat de iustin10 (Post 308340)
Raspund deocamdata la aceatsa prima parte

Nu mi-am propus [încă] să fac un inventar al tuturor întrebărilor la care personajul colectiv al ortodoxiei de pe acest forum nu a reușit să răspundă, evitându-le diplomatic, ori fluturând războinic iataganul contra-topicelor (aici doctorul-cu-nume-predestinat-Dumnezeu-să-l-ferească!- îmi va replica că nu-i iatagan, ci sabia ortodoxă a lui Ștefan cel Mare și Sfânt. Îl temperez de la început- sabia cu pricina e la turci, dânsul folosește doar ce a mai rămas: un iatagan de recuzită) ce vor sfârși inevitabil la recycle bin. Iar întrebările acestea nu vizează probleme marginale, ci țin de însăși esența ortodoxiei! Poate se va ocupa cineva și de asta, deși nu cred că postarea respectivă va sta pe forum mai mult de 2-3 ore. Va avea cineva grijă să șteargă urgent acele întrebări grave și stânjenitoare.

Citat:

Cum vedeti dv o scriptura in care sa fi fost pomenita explicit Liturghia?

Foarte normală și logică în condițiile în care creștinul ortodox consideră Liturghia și participarea la ea absolut necesară primirii harului și implicit a mântuirii.

Citat:

Oare nu ar fi sunat ca o regula,asa cum tocmai fusesera ingropate regulile din VT?
Oare nu asta era crestinismul,moartea Legii celei vechi?

Atenție, noi discutăm aici de NT și de Noul Legământ - cel care chipurile ar cuprinde Liturghia, icoanele, moaștele, parastasele și câte și mai câte- despre care NT nu scoate un singur cuvințel!

Citat:

Liturghia este un ajutor,o taina soptita la ureche,:"Eu sunt langa voi,pana la sfarsitul veacurilor" Singurele reguli transmise de ap Pavel au fost sa murim pacatului si sa inviem in Hristos,si ca totul sa se petreaca in buna oranduiala.
Eu nu zic ca voi sunteti condmanati ca nu intelegeti Liturghia ca impartasire cu trupul lui Hrisots si nu ca o reamintire a jertfei sale. Nu aceasta e criteriul dupa care sunteti acceptati sau respinsi,si de aceea nici nu a fost fixata ca o regula.Regula pentru toti oamenii,vor fi faptele lor.
Tot ce zic ,este ca nu puteti aduce roada cea buna fara Liturghie si fara har.
Nu puteti naste desavarsirea,sfintenia,omorarea pacatelor,fara Liturghie si fara har.

Constat cu surprindere o inovație în crezul ortodox - dacă am înțeles eu bine: o încercare de a substitui lucrarea Duhului Sfânt cu aceea a Liturghiei. E posibil așa ceva?

Citat:

Aveti doar sansa Cuvantului lui Dumnezeu,dar cine dintre voi nu s-a maniat,cine dintre voi nu a privit la o femee ?Pentru aceasta a-ti si fost judecati ca unii care nu tineti Cuvantul .Caci cuvantul,fara har,e imposibil de tinut.

Aici sunt de acord cu dvs. Așa este. Și noi suntem păcătoși și avem nevoie de harul (mila, iertarea) lui Dumnezeu. Am dat în paranteză o definiție laconică și desigur incompletă a harului.

Aștept cu interes dezlegare celorlalte enigme (din partea dvs., căci cu doctorul vedeți că nu prea am dialoguri).

nutucutu 28.11.2010 10:42:36

Citat:

Intr-adevar, Dumnezeu a lasat in Vechiul Testament, exact, cum trebuie facut fiecare lucru; cum trebuia facuta jertfa, ce se minca in anumite sarbatori, ce era bine sau rau de facut, mincat, cum trebuia sa ne comportam etc, etc, etc. S-ar parea ca acest set de reguli nu a fost suficient pentru mintuirea noastra. Iata ca in Noul Testament nu a mai facut o lista. Ci ne-a lasat, cum bine spune sf apostol Pavel, ceea ce ramine la final, respectiv credinta, nadejdea si dragostea, acestea fiind cele mai importante. Iar prima din ele, baza evolutiei noastre spirituale, e credinta. Ne intrebam, credinta mea (ca in acea bucata de piine se afla chiar Trupul Domnului) sau a ta(care afirma contrariul) e cea corecta? Mai ales ca in biblie e scris despre lupii in haine de oaie, despre amagitori, iar abaterile de la credinta s-au produs inca de pe vremea apostolilor, asa cum mentioneaza sf apostol Pavel. Despre amagitori ne spune si Isus, si sf apostoli Pavel, Ioan sau Petru. Cum pot eu sa decid care e credinta corecta? Raspunsul ni-l da Isus clar: pomul se cunoaste dupa roade, iar credinta dupa fapte. E simplu. Atita vreme cit ceea ce afirma preotii la care eu ma botez, spovedesc, impartasesc, imi ingrop mortii, este intarit de roade, credinta mea este corecta. Poate roadele nu sint date chiar de acei preoti, insa sint date de cei care au ACEIASI CREDINTA. Trebuie sa ma silesc sa nedajduiesc in milostivirea fara margini a lui Dumnezeu si sa iubesc din ce in ce mai mult, ca viata mea sa aiba sens.

nutucutu 28.11.2010 10:55:01

mai trebuie sa adaug un Post Scriptum pentru tricesimuquintus:
Nu inteleg motivul pentru care judecati maniera in care este facuta Sf Liturgie. In Faptele Apostolilor nu e consemnat decit ca apostolii se adunau, staruiau in rugaciune si in fringerea piinii. Deci nici dumneavoastra, protestantii, de orice natura sinteti, nu aveti o "baza legala" dupa care va faceti adunarile sau cum denumiti intilnirile de simbata sau dumninica. Le faceti dupa niste reguli, care, nu vin din traditie (vin din burta cuiva-necunoscut), insa aruncati cu pietre in aceia care, in absenta unor indrumari clare in Biblie, se ghideaza dupa regulile stabilite de cei care au adus roade.

doctor_faustus 28.11.2010 11:45:01

Deoarece Cuvântul de viață făcător al lui Dumnezeu S-a sălășluit în trup, l-a prefăcut pe acesta în binele propriu, adică în viață, și l-a arătat prin unirea negrăită, devenit prin adaos de viață făcător, precum este El însuși prin fire. De aceea trupul lui Hristos face vii pe cei ce se împărtășesc de El.724

sursa: Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan - Editura IBMBOR, 2000. pag. 400

Comentariul Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae:

724 Fiul lui Dumnezeu a extins în trupul Său, prin prelungire, puterea de viață făcătoare pe care o are El prin fire. Aceasta a fost o prefacere a trupului în mijloc de manifestare a puterilor dumnezeiești de viață făcătoare, dar nu o prefacere prin fire, ci prin adaosul de putere ce i s-a dat. De aceea, trupul Lui face vii pe cei ce se împărtășesc de El, căci se împărtășesc de puterea dumnezeiască a Fiului lui Dumnezeu, extinsă în trupul Lui. Căci Însuși El, Care e purtătorul Vieții dumnezeiești, sau al Vieții prin Sine, este în trupul de care ne împărtășim.

Astfel Sf. Chiril face o legătură între mortea lui Hristos pe cruce, prin care a învins moartea în trupul Său, și împărtășirea noastră in Euharistie de trupul Său în care a învins moartea prin înviere, comunicându-ne și nouă viața prin împărtășirea de trupul Său care a învins moartea prin moartea Sa. Pâinea care S-a pogorât din cer, sau El însuși Care a luat trup, ni se dă astfel prin trupul Său în care a învins moartea prin moarte. Chipul văzut al ei este pâinea noastră cea de toate zilele.

tricesimusquintus 28.11.2010 12:37:12

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 308377)
Ne intrebam, credinta mea (ca in acea bucata de piine se afla chiar Trupul Domnului) sau a ta(care afirma contrariul) e cea corecta? Mai ales ca in biblie e scris despre lupii in haine de oaie, despre amagitori, iar abaterile de la credinta s-au produs inca de pe vremea apostolilor, asa cum mentioneaza sf apostol Pavel. Despre amagitori ne spune si Isus, si sf apostoli Pavel, Ioan sau Petru.

Aceasta nu e o problemă simplă ce lesne e de aruncat în cârca altora recte a NP, ci o chestiune de profundă meditație și interogare cu înfiorare ca cea a ucenicilor de pe vremuri: "Nu cumva eu sunt, Doamne?" (Mat.26,22)

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 308377)
Cum pot eu sa decid care e credinta corecta? Raspunsul ni-l da Isus clar: pomul se cunoaste dupa roade, iar credinta dupa fapte. E simplu.

E simplu și totuși dificil să judeci o confesiune după roadele membrilor ei. Ce lot reprezentativ să alegi? Căci după majoritate nu te poți lua, ar fi net defavorabilă pentru ortodoxie o asemenea reprezentare (conform statisticilor din surse ortodoxe, procentul practicanților e descurajant de mic).
Și atunci cel mai corect e să judecăm după dogmă/învățătură/crez și anume, în ce măsură aceasta reflectă învățătura hristică și apostolică. Cred că sunteți de acord cu asemenea metodologie...

tricesimusquintus 28.11.2010 12:40:41

Citat:

În prealabil postat de nutucutu (Post 308379)
mai trebuie sa adaug un Post Scriptum pentru tricesimuquintus:
Nu inteleg motivul pentru care judecati maniera in care este facuta Sf Liturgie. In Faptele Apostolilor nu e consemnat decit ca apostolii se adunau, staruiau in rugaciune si in fringerea piinii. Deci nici dumneavoastra, protestantii, de orice natura sinteti, nu aveti o "baza legala" dupa care va faceti adunarile sau cum denumiti intilnirile de simbata sau dumninica. Le faceti dupa niste reguli, care, nu vin din traditie (vin din burta cuiva-necunoscut), insa aruncati cu pietre in aceia care, in absenta unor indrumari clare in Biblie, se ghideaza dupa regulile stabilite de cei care au adus roade.

Dragul meu, neoprotestanții se ghidează chiar după acest Manual în ce privește organizarea, serviciile de cult, slujirea creștină, etc. Ai uitat pentru moment că ei se iau principiul Sola Scriptura. Și dacă ne referim strict la subiectul topicului, eu înțeleg că e mai corect să urmăm modelul Cinei celei de Taină: spălarea picioarelor, rugăciunea de binecuvântare, elemente simbolice adecvate (pâine nedospită, etc.), cântare; decât modelul liturgic (nu mai insist cât sunt de nebiblice acestea). Iar dacă vrei să lărgim aria organizării serviciilor de cult, vom găsi și mai multe lucruri defavorabile modelului ortodox în raport cu Scriptura.

Ora este GMT +3. Ora este acum 20:45:34.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.