![]() |
Citat:
|
Citat:
Citat:
Citat:
Pâinea și vinul sunt semnele exterioare și vizibile ale harului interior și invizibil. Harul divin nu subzistă în elementele materiale ale actului, ci în făgăduința care este legată de act și care devine activă prin primirea mijlocită de credința celui ce participă la comuniune. |
Citat:
2. o rătăcire hulitoare a Cerului; 3. o pretenție a preoților Bisericii lui Hristos de a Îl crea pe Dumnezeu; 4. o mascaradă mincinoasă jucată de niște bufoni (adică de preoții Bisericii). Mai multe, ca să vezi că nu mint, aici: http://www.crestinortodox.ro/forum/s...&postcount=182 |
Citat:
Intrebarile dv mi se par f intemeiate. Haideti sa o luam altfel.Cum vedeti dv o scriptura in care sa fi fost pomenita explicit Liturghia? Sa inventam acel pasaj :'Duminica de duminica sa va adunati si sa frangeti painea .Dar sa stiti ca painea care o frangeti este insusi Hristos ,care se preface din Dumnezeu, in paine pentru voi. ' Oare nu ar fi sunat ca o regula,asa cum tocmai fusesera ingropate regulile din VT? Oare nu asta era crestinismul,moartea Legii celei vechi?Oare nu o singura regula trebuia sa ramana,si aceasta era regula dragostei fata de aproapele,si prin aceasta ,fata de Dumenzeu. De unde se vede ca Liturghia nu e nicidecum o regula.Puteti sa o ignorati in voie. Liturghia este un ajutor,o taina soptita la ureche,:"Eu sunt langa voi,pana la sfarsitul veacurilor" Singurele reguli transmise de ap Pavel au fost sa murim pacatului si sa inviem in Hristos,si ca totul sa se petreaca in buna oranduiala. Eu nu zic ca voi sunteti condmanati ca nu intelegeti Liturghia ca impartasire cu trupul lui Hrisots si nu ca o reamintire a jertfei sale. Nu aceasta e criteriul dupa care sunteti acceptati sau respinsi,si de aceea nici nu a fost fixata ca o regula.Regula pentru toti oamenii,vor fi faptele lor. Tot ce zic ,este ca nu puteti aduce roada cea buna fara Liturghie si fara har. Nu puteti naste desavarsirea,sfintenia,omorarea pacatelor,fara Liturghie si fara har. Aveti doar sansa Cuvantului lui Dumnezeu,dar cine dintre voi nu s-a maniat,cine dintre voi nu a privit la o femee ?Pentru aceasta a-ti si fost judecati ca unii care nu tineti Cuvantul .Caci cuvantul,fara har,e imposibil de tinut. Doar harul iti da smerenia necesara,pentru a intelege ca nimic nu vine de la tine,si ca totul se datoreaza ajutorului lui Dumnezeu,catre Trupul sau,Biserica. Negresit exista dintre cei care fac binele printre voi.Dar oare exista dintre cei care isi pun intregul suflet si intreaga simtire in mana Domnului? Sa imi scuzati aceasta demonstratie ,cam pe langa subiect,dar m-am saturat sa facem politia cuvintelor ,ce a zis si ce s-a inteles. Ideea este sa intelegem daca harul e adevarat,si daca se poate capata alyfel decat prin trupul Domnului |
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Citat:
Aștept cu interes dezlegare celorlalte enigme (din partea dvs., căci cu doctorul vedeți că nu prea am dialoguri). |
Citat:
|
mai trebuie sa adaug un Post Scriptum pentru tricesimuquintus:
Nu inteleg motivul pentru care judecati maniera in care este facuta Sf Liturgie. In Faptele Apostolilor nu e consemnat decit ca apostolii se adunau, staruiau in rugaciune si in fringerea piinii. Deci nici dumneavoastra, protestantii, de orice natura sinteti, nu aveti o "baza legala" dupa care va faceti adunarile sau cum denumiti intilnirile de simbata sau dumninica. Le faceti dupa niste reguli, care, nu vin din traditie (vin din burta cuiva-necunoscut), insa aruncati cu pietre in aceia care, in absenta unor indrumari clare in Biblie, se ghideaza dupa regulile stabilite de cei care au adus roade. |
Deoarece Cuvântul de viață făcător al lui Dumnezeu S-a sălășluit în trup, l-a prefăcut pe acesta în binele propriu, adică în viață, și l-a arătat prin unirea negrăită, devenit prin adaos de viață făcător, precum este El însuși prin fire. De aceea trupul lui Hristos face vii pe cei ce se împărtășesc de El.724
sursa: Sfântul Chiril al Alexandriei - Comentariu la Evanghelia Sfântului Ioan - Editura IBMBOR, 2000. pag. 400 Comentariul Părintelui Profesor Dumitru Stăniloae: 724 Fiul lui Dumnezeu a extins în trupul Său, prin prelungire, puterea de viață făcătoare pe care o are El prin fire. Aceasta a fost o prefacere a trupului în mijloc de manifestare a puterilor dumnezeiești de viață făcătoare, dar nu o prefacere prin fire, ci prin adaosul de putere ce i s-a dat. De aceea, trupul Lui face vii pe cei ce se împărtășesc de El, căci se împărtășesc de puterea dumnezeiască a Fiului lui Dumnezeu, extinsă în trupul Lui. Căci Însuși El, Care e purtătorul Vieții dumnezeiești, sau al Vieții prin Sine, este în trupul de care ne împărtășim. Astfel Sf. Chiril face o legătură între mortea lui Hristos pe cruce, prin care a învins moartea în trupul Său, și împărtășirea noastră in Euharistie de trupul Său în care a învins moartea prin înviere, comunicându-ne și nouă viața prin împărtășirea de trupul Său care a învins moartea prin moartea Sa. Pâinea care S-a pogorât din cer, sau El însuși Care a luat trup, ni se dă astfel prin trupul Său în care a învins moartea prin moarte. Chipul văzut al ei este pâinea noastră cea de toate zilele. |
Citat:
Citat:
Și atunci cel mai corect e să judecăm după dogmă/învățătură/crez și anume, în ce măsură aceasta reflectă învățătura hristică și apostolică. Cred că sunteți de acord cu asemenea metodologie... |
Citat:
|
Ora este GMT +3. Ora este acum 20:45:34. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.