![]() |
Citat:
|
Citat:
|
Muțumesc Monnis și Mirela pentru încurajări, urmează runda a doua de definții duhovnicești ale aceluiași întru sfinți părintele nostru Grigorie de Dumnezeu Cuvântătorul.
Ambiția este dorința moderată de cinstire, iar o ambiție fără măsură este insolența. Slava deșartă știu că e pofta de cele vide. O părere este faptul de a părea într-un fel sau altul, altă părere sunt închipuirile lucrurilor. Insulta este acțiunea și cuvântul unui răuvoitor. Ocărâtorul este cel ce proferează lucruri de rușine. Reproș fără pedeapsă e critica din partea unui prieten, iar acuza e învinuirea de cele ce trebuie pedepsite; cea care nu e adevărată e calomnie. Un reproș fără dovezi este hulă. Gură rea e cel ce-și înarmează vorbirea împotriva tuturor. Politețea e strălucirea purtării în colectivitate, iar zeflemeaua e strălucire în afara rațiunii. Superficialitatea e neghiobia cuvântului și a gândirii. Râsul e scurtătura fălcii, dar și săltarea inimii. Ebrietate numește folosirea fără măsură a vinului, beție e excesul care vine din ebrietate, iar mahmureala e durerea de cap care vine din beție. |
Citat:
|
[quote=Mihailc;556527]
[i]Simplitatea e o deprindere inactivă spre rău,..] Eu cu această definiție am probleme, de când ați postat-o; speram să mă lămuresc singură, dar.....nu s-a întâmplat, astfel încât, orice lămurire e binevenită! |
[quote=Mihailc;556527]
Citat:
|
[quote=Mihailc;556683]
Citat:
|
Citat:
Celelalte chiar mi-au fost de folos. |
Citat:
|
Runda a treia, tot definiții ale Sfântul Grigorie Teologul.
Lentoarea e mișcarea cu anevoie spre ceva. Zelul e, pe de o parte, imitare, iar, pe de altă parte, un chin. Când afecțiunea este furată spre un străin dorit, cei vechi o numesc gelozie. Mândria știu că e o umflare a inimii, iar orgoliul este o aprindere pe care o trezește ușurătatea. Trufaș este pentru mine cel ce vrea să pară, iar aroganța spun că e complăcere de sine. Smerita-cugetare înseamnă a nu te socoti vrednic, iar aparența acesteia e ironia. Generozitatea e dăruirea simplă a lucrurilor proprii, iar risipirea lor știu că e destrăbălarea. Zgârcenia spun că e lipsă de generozitate. Măreția e strălucirea faptelor, iar meschinăria înseamnă a gândi mic despre cele mari. Propriu unui suflet mare este să poarte toate ușor, iar faptul de a nu suporta nici măcar cele mici e propriu unui suflet mic. |
Ora este GMT +3. Ora este acum 01:48:38. |
Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.