Forum Crestin Ortodox

Forum Crestin Ortodox (http://www.crestinortodox.ro/forum/index.php)
-   Reguli generale de utilizare a forumului (http://www.crestinortodox.ro/forum/forumdisplay.php?f=502)
-   -   Am nevoie de un sfat (http://www.crestinortodox.ro/forum/showthread.php?t=17595)

ovidiu b. 26.01.2015 18:55:07

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 579039)
Nici macar nu stim daca e asa.

Eu știu.

ps: restul discuțiilor sunt de prisos

catalin2 26.01.2015 23:35:31

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 579044)
ps: restul discuțiilor sunt de prisos

Aici suntme de acord, discutiile au fost de prisos inca de la inceput. Eu am intervenit doar pentru ca tu propovaduiai conceptiile Par. Pruteanu si unii useri chiar credeau ca ar fi asa.

catalin2 27.01.2015 22:19:36

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 578521)
Unde scrie de spovedanie la fiecare împărtășire?
În postul mare Sf. Ioan de Kronstadt împărtășea zilnic și cinci mii de oameni. Cred că conștietizezi că era prea puțin probabil că în fiecare zi erau alți oameni diferiți de cei din ziua precedentă. Acum spune-mi tu cât durează să împărtășești cinci mii de oameni? Dar să-i spovedești? Chiar și practicând spovedania publică. Observă că lucrurile grave trebuiau mărturisite la spovedania particulară.

Nu am apucat sa raspund la mesajul acesta. Se pot spovedi si mai multi oameni deodata, e spovedirea comuna. Preotul spune aceleasi rugaciuni ca la spovedirea personala, dar credinciosii spun pacatele in gand sau preotul spune cu voce tare cateva pacate. Parintele Calciu spune ca se practica in cateva manastiri, dar e ceva exagerat, un "simulacru de spovedire". In cazul sf. Ioan de Kronstadt am mai mentionat ca e posibil ca fiind sfant sa stie ce pacate are fiecare, ca sf. Paisie Agioritul (sau ca Par. Arsenie Boca, stii si tu). Deci stia cine e vrednic sa se spovedeasca.

ovidiu b. 27.01.2015 22:41:46

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 579216)
In cazul sf. Ioan de Kronstadt am mai mentionat ca e posibil ca fiind sfant sa stie ce pacate are fiecare, ca sf. Paisie Agioritul (sau ca Par. Arsenie Boca, stii si tu). Deci stia cine e vrednic sa se spovedeasca.

Știu frate, știu. Faptul că sfântul știa păcatele fiecăruia nu era suficient, că sigur fiecare dintre ei aveau păcate, doar că nu aveau păcate care să-i oprească de la împărtășit, acele păcate de moarte pentru care mai demult se dădeau canoane foarte aspre. Dar nu e nevoie ca duhovnicul să fie văzător cu duhul, e suficient să-ți știe viața și păcatele făcute.

Citat:

În prealabil postat de catalin2 (Post 579216)
Deci stia cine e vrednic sa se spovedeasca.

Aici cred că ai vrut să spui ”...să se împărtășească” în loc de ”...să se spovedească”.

Ioan_Cezar 28.01.2015 08:37:41

Cip și Dale...
Cine mai poftește?

CristianR 28.01.2015 08:45:26

Zise rățoiul Donald :)

ovidiu b. 28.01.2015 11:28:33

Citat:

În prealabil postat de Ioan_Cezar (Post 579278)
Cip și Dale...
Cine mai poftește?

... :))
Ba să nu mai poftească nimeni, tocmai suntem pe punctul de a ne potoli.

Ioan_Cezar 28.01.2015 21:07:38

Citat:

În prealabil postat de CristianR (Post 579280)
Zise rățoiul Donald :)

Da, nene Gulliver!.....:)

Ioan_Cezar 28.01.2015 21:10:32

Citat:

În prealabil postat de ovidiu b. (Post 579284)
... :))
Ba să nu mai poftească nimeni, tocmai suntem pe punctul de a ne potoli.

Punctul, zici? Hîm... Dacă îl privești ca pe o sferă mititică, ehe, ce de tumbe noi se pot face pe el!.......:))
Stai să își încarce Cătălin rezervorul și-o să vezi cer de artificii! Ce crezi că face acum? .......:)))

Una peste alta, așa cum am văzut din laterala mea, alergătura voastră a fost de mult eori foarte folositoare și, dacă nu mă înșel, e de fapt o completare reciprocă a două poziții care se practică ambele în viața de credință. Eu cred că, dincolo de unele nepotriviri și timpi irosiți, ați cam elaborat o perspectivă destul de cuprinzătoare și complementară. Mie mi-au folosit, o spun cu mâna pe inimă, ambele tipuri de argumente. Doar să nu vă aliați amândoi, Cip și Dale, împotriva lui Donald, că zău nu cred s-o scot la capăt.

Mulțumesc pentru dialog, amândorura și vă urez tumbe noi cu mult folos duhovnicesc atât pentru voi cât și pentru noi cei care vă citim!....:)

ovidiu b. 28.01.2015 21:17:44

...)))
Promit că o să mă abțin.
Și eu încarc rezervorul, dar nu pentru a discuta în contradictoriu.
Să știi, eu am avut folos din toată discuția asta, m-a determinat să reascult o predică cu explicarea Sfintei Liturghii și să o transcriu.

Ora este GMT +3. Ora este acum 11:40:44.

Rulează cu: vBulletin Version 3.7.3
Copyright ©2000 - 2025, Jelsoft Enterprises Ltd.